نقش زنان در تحقق شعار " توليد ملي ، حمايت از كار و سرمايه ايراني "
نقش زنان در تحقق شعار "توليد ملي ، حمايت از كار و سرمايه ايراني"
مقدمه
اطلاعات قابل دسترسي در مورد ويژگيهاي اشتغال زنان در ايران پيش از همه هشدار ميدهد كه تغييرات اساسي در ديدگاههاي موجود نسبت به اشتغال و كارآفريني و تعريف آنها لازم است، تا حداقل زنان نيز در زمرهی جمعيت فعال اقتصادي شمارش شوند. اين تغييرات جز با ملاحظهی برنامههاي توسعه و سياستگذاريها در سطح كلان ميسر نخواهد شد. بنابراين برنامهريزي، بيشترين نقش را در اين بُعد خواهد داشت.
امسال سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني است؛ سالي كه انتظار ميرود اگر همه چيز در آن متحول نميشود دستكم تمام برنامهها، تصميمگيريها و هم و غمها به آن سمت متمايل شود.
در اين ميان عدهاي نگاه ويژهاي به زنان دوخته اند و نقش آنها را در تحقق شعار امسال پررنگتر از مردان دانستهاند. آنها ميگويند اين زنان هستند كه ميتوانند با اصلاح مديريت خانه و خانواده هم چرخ توليدات داخلي را بچرخانند و هم نسلي توانمند براي كار كه توليد سرمايه كند، تربيت كنند. ضرورت کارآفرینی زنان را بايد با افزايش و گسترش فرصتهاي شغلی بر مبنای خلاقیت كه بار فرهنگي - ارزشي آن قابل كنترل است، پاسخ مثبت داد و از آنجا كه زنان داراي طبع لطيف و مادرانه اي هستند بايد شغلي را انتخاب نمايند كه براي آن از هر حيث آمادگي داشته باشند.
اشتغال زنان در نگرش اسلام
در نگرش اسلام، همیشه انسان و هدایت او مدنظر بوده، بدون این که زن یا مرد به تنهایی لحاظ شده باشد؛ از این رو، در طرح مباحث جدید مربوط به زنان، نباید منفعلانه برخورد کرد، بلکه باید با استفاده از مبانی متقن اسلامی، سعی کنیم به حل معضلات و مشکلات بپردازیم. مطلب عمده در اشتغال زنان از منظر اسلام، حفظ جایگاه و منزلت زن است و این امر باید در اشتغال زنان مورد توجه قرار گیرد. در تفکر اسلامی، تحکیم و تعالی نهاد خانواده بر پایه ویژگی های فطری و طبیعی زن و مرد، اولویت و اهمیت خاصی دارد و از نقشهای مهم زن، نقش همسری و مادری تعریف شده است. و البته در کنار آن، بر امکان اشتغال و استقلال مالی زنان نیز تأکید شده است.
از منظر فرهنگ اسلامی و ایرانی برای زنان، اشتغال صرفاً هدف نیست بلکه آن را به عنوان یکی از راه های افزایش قابلیت و شکوفایی استعداد زنان ، در جهت تعالی و کمال آنان و در خدمت خانواده و رفاه و آسایش می دانند. از آیات و روایات استفاده می شود که عرصه عمومی و ایفای نقش در موقعیت های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ویژه گروه یا جنس خاصی نیست. زن به عنوان جنس مؤنث، در هیچ آیه و روایتی از فعالیت اجتماعی و کار و تلاش در بیرون از خانه منع نشده است. بنابراین گرچه در طول تاریخ، خدمات خانگی و رسیدگی به خانواده از دغدغه های اصلی و عرصه های مهم فعالیت و مهارت زنان بوده اما هیچ گاه به عنوان حوزه انحصاری مطرح نبوده است.
البته باید توجه داشت که عوامل متعددی نظیر مصلحت خانواده و جامعه، ذوق و سلیقه، استعداد، توانایی جسمی و ویژگی های روانی در تعیین درجه مطلوبیت عمل مؤثر است. با توجه به تحلیل ساختاری خانواده که هر یک از زن و مرد دارای نقش های متمایز و مکمل هستند و با ملاحظه تفاوت های تکوینی که سوگیری طبیعی پذیرش نقش ها را فراهم می کند و با توجه به تفاوت های تشریعی که هنجارهای زیر بنایی قوانین و الگوهای مراوده ای در خانواده را مشخص می کند، و نیز با در نظر گرفتن تخصیص اداره مالی خانواده به عهده مرد از دیدگاه اسلام و اولویت اداره تربیتی ـ عاطفی خانواده برای زن، نقش وی در استحکام خانواده غیرقابل انکار است.
زنان برای حمایت از تولید ملی چه نقشی را میتوانند ایفا کنند؟
امسال سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني است؛ سالي كه انتظار ميرود اگر همه چيز در آن متحول نميشود دستكم تمام برنامهها، تصميمگيريها و هم و غمها به آن سمت متمايل شود. در اين ميان عدهاي نگاه ويژهاي به زنان دوخته اند و نقش آنها را در تحقق شعار امسال پررنگتر از مردان دانستهاند. اين زنان هستند كه ميتوانند با اصلاح مديريت خانه و خانواده هم چرخ توليدات داخلي را بچرخانند و هم نسلي توانمند براي كار كه توليد سرمايه كند، تربيت كنند.
زنان بايد براي حمايت از هر آنچه نشان ايراني دارد، دست به تحريم كالاهاي خارجي بزنند و همانطور كه زنان در عهد مشروطه جلودار تحريم تنباكو بودند، اين بار پيشقراول تحريم كالاي خارجي بشوند. زنان ميتوانند هم در خانه مدير باشند و هم در محل كار، يعني دو فرصت مغتنم كه اگر بدرستي از آن استفاده كنند، يك جامعه را متحول خواهند كرد. زنان يك هنر ويژه دارند كه ميتوانند به كمك آن انديشهها را عوض كنند و سبكهاي زندگي را تغيير دهند.
زنان نقش موثري در مديريت اقتصاد خانواده دارند ، بايد با مصرف بهينه و صحيح کالاهاي داخلي، قناعت و صرفه جويي را پيشه خود قرار دهند و مانع از رواج تجمل گرايي و مصرف گرايي شوند. اگر زنان که معمولا بيشترين نقش را در خريد لوازم مورد نياز زندگي در خانواده ها ايفا مي کنند، به کالاهاي با کيفيت توليد داخل گرايش داشته باشند، تقاضا براي توليد داخل افزايش مي يابد و در نتيجه عرصه توليد در کشور شکوفا مي شود. زنان در ترويج مصرف کالاي ايراني راهبر باشند.
اما زنان در چه شرايطي ميتوانند تا اين حد حضوري كارساز داشته باشند؟ آيا آنها ميتوانند در خانهها را به صورت تام و تمام روي كالاهاي غير ايراني ببندند و از مزاياي فناوريهاي خارجي استفاده نكنند؟ اينها دو سوال اصلي و كليدي است كه پاسخ آنها تكليف زنان و نقشه راهشان را مشخص ميكند.
در دوراهي انتخاب كالاي خارجي و ايراني، معقولترين گزينه انتخاب كالاي داخلي است. هر جنس ايراني كه خريده ميشود، چرخ چند كارخانه به گردش درميآيد و روزي چند خانواده به دستشان ميرسد كه روان شدن روح اميد در خانهها مهمترين ارمغان آن است. اما داستان بيتمايل بودن برخي از ايرانيها به خريد كالاهاي ايراني درست مثل طرز تفكر مردم آن گوشه از دنياست كه چون خودشان را آدمهاي فقيري ميدانند، ميكوشند تا بهترينها را بخرند. اگر گروهي از مردم چشم و هم چشم باز و لوكس پسند را از اين خيل جدا كنيم، ميتوانيم تا حدي به مردم ديگر حق بدهيم، چون وقتي آنها ميبينند برخي كالاهاي داخلي كيفيت دلخواه را ندارد و پاي خدمات پس از فروششان لنگ ميزند، ناچار راه دوم را انتخاب ميكنند.
در راستای تحقق شعار امسال نباید از نقش زنان غافل شد. زنان می توانند با آموزش های لازمی که می بینند به یکی از بهترین عوامل اجرایی کردن شعار حمایت از تولید ملی تبدیل شوند. زنان به عنوان مسئولین اقتصادی خانواده که معمولا وظیفه تهیه و خرید اقلام مورد نیاز خانواده را بر عهده دارند به رونق تولید ملی کمک کنند. زنان میتوانند با اولویت قرار دادن اجناس ایرانی در سبد خرید خانوار به رونق تولید ملی کمک کنند. هماکنون مصرف کالاهای خارجی در میان مردم کشور رواج یافته است. لذا باید بهگونهای برنامهریزی و فرهنگ سازی شود که مردم به مصرف کالای داخلی بویژه در بخش لوازم خانگی گرایش پیدا کنند. سیاستها باید به گونهای باشد که از ورود کالای قاچاق به کشور جلوگیری شود چرا که ورود کالای قاچاق صنعت تولید در کشور را فلج میکند. هماکنون بسیاری از تولیدیهای داخلی به دلیل ورود بیرویه اجناس چینی تعطیل شده و تعداد زیادی از کارگران بیکار شدهاند. زنان در حمایت از تولید ملی نقش مهمی دارند. زنان در خانه نقش پررنگی را ایفا میکنند و اگر به سمت مصرف کالای داخلی گرایش پیدا کنند میتوانند این موضوع را برای سایر اعضای خانواده فرهنگ سازی کرده و به شکوفا شدن تولید ملی کمک کنند.
پس اگر ميخواهيم همه چيز در جهت نامگذاري امسال حركت كند، ابتدا بايد اين موانع را از سر راه برداريم وگرنه زنان همه براي تحريم كالاهاي خارجي آمادهاند.
جايگزيني كالاي ايراني وظيفه جهادي زنان
جایگزینی کالای ایرانی در خانوادهها وظیفه جهادی زنان است این موضوع موجب رونق اقتصادی کشور و حل مشکل بیکاری جوانان میشود. تولید ملی و بالا بردن کیفیت تولید داخل به صورت جهادی بر عهده مردان است و حمایت از تولید داخلی در خانوادهها مسئولیت زنان است چرا که مادران در خانواده نقش فرهنگسازی را بر عهده دارند.
مادران با مصرف کالای ایرانی میتوانند ذائقه خانواده را به سمت کالای داخلی تغییر دهند و این موضوع را در میان فرزندان خود فرهنگسازی کنند کودکی که از همان ابتدا مشاهده میکند لوازم خانگی، البسه و موادغذایی خارجی پشت سر هم روانه خانهشان میشود چگونه میتواند در آینده که خود تصمیمگیر میشود کالای ایرانی را جایگزین کند؟
اجناس ایرانی در برخی موارد، کیفیتی مشابه با کالای خارجی دارد اما چون خرید جنس خارجی در فرهنگ عمومی جا افتاده و نوعی کلاس محسوب میشود اکثر خانوادهها با صرف هزینه بیشتر کالای خارجی را انتخاب میکنند. اگر خانوادهها بدانند درهنگام تصمیمگیری و تردید برای خرید کالای ایرانی و خارجی، تولید ملی را جایگزین کنند چرخه صنعت رونق یافته و چرخ کارخانههای داخلی به جریان میافتد هیچگاه محصول بیگانه را انتخاب نمیکنند تا هیچ کارگری به دلیل تعطیلی کارخانهاش بیکار و خانه نشین نشود.
باید توجه داشت که افزایش سرمایه ملی محقق نمیشود جز با تولید ملی و بالا بردن تلاش و کوشش؛ بخشی از زنان جامعه تولید کننده و مولد هستند و در بحث اشتغال و پرورش نیروی کار فعالیت میکنند همچنین مبارزه با تنبلی و بیکاری و پرورش نسلی توانمند و تولید کننده یکی از وظایف مهم زنان است.
برخی اساتید رشته کارآفرینی بر نقش مؤثر زنان روستایی و شاغل در تقویت تولید ملی تأکید دارند. نقش زنان شاغل و روستایی در تولید ملی بسیار مهم است چرا که آنها با احساس تعهد و مسئولیت بیشتر میتوانند چرخه صنعت کشور را رونق دهند. اگر زنان با بیتوجهی به تبلیغات وسیع کالای خارجی، در خرید اجناس مورد نیاز حس ملی خود را تقویت کرده و در شرایطی که کالاها کیفیت یکسان دارند جنس ایرانی را انتخاب کنند شاهد رونق صنعت کشور و کاهش آمار بیکاری جوانان خواهیم بود.
وقتي بحث از اشتغال و کارآفرینی زنان به ميان ميآيد، تعداد زنان كارمند به ذهن متبادر ميشود، در حالي كه بالاترين ميزان اشتغال به زنان روستايي و خوداشتغال و کارآفرین شهري اختصاص دارد. بنابراین یکی از مهمترین معیارها جهت سنجش درجه توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان در آن کشور دارا میباشند. عدم مشاركت زنان در فعاليتهاي اقتصادي ميتواند مشكلي بر سر راه توسعهی كشور تلقي گردد
در عین حال علاوه بر مسئولیت های خانوادگی، مجموعه ای از مسئولیت های فردی و اجتماعی نیز برای زنان متصور است که حضور ایشان را به عنوان یک موثر و کارگزار اجتماعی در سطح جامعه انسانی به تصویر می کشد و اسلام چنین مسیری را برای زن مسلمان فراهم کرده است تا خانواده و حیات اجتماعی از وجود زنان سرشار از علم و حکمت و عاطفه و محبت محروم نباشند.
در واگذاری کار به افراد باید به راندمان کاری و امکانات و توانایی های افراد نیز توجه شود به این معنی که برای یک کار آیا زن متناسب تر است یا مرد. لذا در کل زن در چنين برداشتي، از حالت شي بودن و يا ابزار بودن در خدمت اشاعه مصرف زدگي و استثمار، خارج شده و ضمن بازيافتن وظيفه خطير و پر ارج مادري در پرورش انسانهاي مكتبي، خود همرزم مردان در ميدانهاي فعال حيات خواهد بود و در نتيجه پذيراي مسئوليتي خطيرتر و در ديدگاه اسلامي برخوردار از ارزش و كرامتي والاتر خواهد بود. براساس این ملاحظات است که حضرت امام خمینی(ره) در عین حال که بر مشارکت اجتماعی سیاسی زنان تأکید کم نظیری نموده اند، این مشارکت را در طول نقش مادری و همسری تعریف می کند. به عنوان مثال، درباره ی اشتغال زنان نظرشان این است که تا حدی که به خانواده لطمه نخورد، اشکالی ندارد؛ چراکه زن را مرّبی جامعه می دانستند.
در بررسی این تاثیرات مثبت و منفی و تقویت و کاهش آنها بايد به عوامل فرهنگى و حساسيتهاى موجود در جامعه در مورد زن و خانواده، توانمندىها و نيازهاى زنان براى رشد و تكامل در مسير تكليف و عبوديت، نقش هاى فردی، خانوادگی، اجتماعى، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی زنان، موانع فرهنگى و اجتماعى رشد آنها، حضور و مشارکت زنان، تعريف نقش هاى مفيد و جديد بر اساس توانمندىها و نيازهاىزنان، آموزش همگانى (اعم از مرد و زن) در جهت مقبوليت نقشهاى زنانه، اجراى سياست اصلاح ساختار روند اشتغال زنان و ايجاد سيستمهاى نوين جهت بالا بردن كارآيى و استفاده از توانايىهاى زنان اشاره کرد.
قلب چنین بحرانی در حوزه خانواده می تپد و به تعبیر مقام معظم رهبری حل بحران خانواده در جهان با اصلاح نحوه نگرش به زن و در اصل نگرش به کيفيت دو جنس و هندسه قرار گرفتن دو جنس در کنار هم و در حوزه خانواده و اجتماع، اساسی ترین اقدام برای حل اصلی ترین بحران است. ایشان در جای دیگر صراحتا می فرمایند که مهمترين مشکل بانوان، مشکل درون خانواده است. آنجه امروز در این بخش بیش از هر زمان دیگری به آن محتاجیم این است که بايستي در شناخت مسائل و آسیب ها واقع بيني نشان داد. مطلب عمده در فرهنگ اشتغال زنان، از منظر اسلام، حفظ جایگاه و منزلت زن است و این امر باید در اشتغال زنان لحاظ گردد. در تفکر اسلامی، حفظ و گسترش نهاد خانواده بر پایه ویژگی های فطری و طبیعی زن و مرد، اولویت و اهمیت خاصی دارد و در کنار آن، بر امکان اشتغال و استقلال مالی زنان تأکید شده است.
یکی از مهمترین معیارهای سنجش درجه توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان آن کشور دارند. باتوجه به اینکه زنان، نیمی از جمعیت را تشکیل می دهند، میزان مشارکت آنان در اداره امور سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تاثیر به سزایی در درجه توسعه یافتگی کشورها دارد و هرچه حضور فعال زنان در این عرصه ها بیشتر شود، به تبع میزان توسعه یافتگی کشور نیز بیشتر می شود .
ايجاد كارآفريني در زنان
ایجاد تفکر کارآفرینی و ورود به کسب و کار در میان زنان، خصوصا دانشآموختگان دانشگاهی که باتوجه به دانش و مهارتی که در رشته تخصصی دانشگاهی خود فراگرفتهاند، امکان ایجاد کسب و کار به صورت فردی یا گروهی در رشته تخصصی خود را دارند، باعث میشود که آنها با بهرهگیری از استعدادهای بالقوه خود، افرادی خلاق، نوآور و کارآفرین شوند.
خودباوری نه تنها منجر به تسلط و موفقیت آنان در زندگی شخصیشان میشود، بلکه بسیاری از ناهنجاریهای فکری و روانی که امروز با آن دست به گریبانند را کاهش خواهد داد و آنان را به جایگاه واقعی خود میرساند. با توجه به نوپایی کارآفرینی زنان، مشکلات زیادی وجود دارد که مهمترین آنها، مشکلات فرهنگی- اجتماعی است که رفع آن مستلزم اجرای سیاستها و سازوکارهایی متناسب با آن میباشد.
باتوجه به مشارکت همهجانبه زنان در آموزش عالی و حضور موثر در عرصههای علم و دانش که نشانگر وجود شایستگی و توانمندی در آنهاست، ایجاد کسب و کار مبتنی بر کارآفرینی توسط زنان در مقیاسهای کوچک و متوسط چه بهصورت کار در منزل و چه بهصورت ایجاد شرکتهای تولیدی، دستاوردهای مهمی خواهد داشت. به عقیده کارشناسان، جامعه با پذیرش این بینش که کار منزل برای زنان و کار بیرون برای مردان است و اولویت اشتغال نیز برای مردان است، نیمی از آحاد جامعه را از صحنههای اقتصادی کشور حذف کرده است، بنابراین زنان کشور ما، نیاز به الگوهایی دارند که آنان را در یافتن مسیر مناسب زندگی کاری یاری دهد.
نقش زنان روستايي در توليدات كشاورزي
زنان روستایی بیشتر فعالیتهای تولیدی در بخش کشاورزی را انجام میدهند. طبق آمار موجود حدود 5/6 میلیون نفر از زنان روستایی به طور مستقیم در کاشت، داشت و برداشت محصولهایکشاورزی حضور فعال دارند. علاوه بر این، دختران روستا از کودکی به فعالیت کشاورزی و دامپروری مشغول میشوند.
تهیه غذا و نگهداری غلات و حبوبات در روستاهای کشور توسط زنان صورت میگیرد. زنان روستایی همانند مردان در پرورش دام و طیور نقش مهمی دارند. در مناطق شمال کشور پرورش کرم ابریشم و زنبور عسل هم بر عهده زنان است. حتی در بازارهای محلی، زنان محصولهای تولیدی خود را برای تأمین درآمد خانواده به فروش میرسانند. آنان در واقع بازاررسانی و بازاریابی محصولهای کشاورزی را به نحو مطلوبی اجرا میکنند. زنان روستایی در تصمیمگیری کشت محصولهای زراعی هم نقش دارند اما تصمیمگیری نهایی با مردان است. زنان مسن در خانوادههای روستایی اهرم اصلی تصمیمگیری در خانه و مزرعه هستند
در کشور ما، توسعه کشاورزی بدون حضور زنان روستایی معنی ندارد و اینان همواره پیشروان توسعه کشاورزی هستند و علاوه بر خانهداری، سختترین فعالیتهای تولیدی و کشاورزی را شبانهروزی انجام میدهند. حدود 85 درصد فعالیتهای دامداری و صنایع لبنی در روستاها توسط زنان اجرا میشود و آنان در برخی تولیدات کشاورزی و باغی 100 درصد حضور فعال دارند. برنامهریزان و سیاستگذاران کشور باید به نقش این گمنامان صحنههای تولید بیشتر توجه کنند و به حقوق و سهم آنان رسیدگی شود تا در فرآیند توسعه روستایی و توسعه اقتصادی کشور حضوری فعالتر داشته باشند و مشارکت آنان تضمینی برای تحول در تولید بخش کشاورزی باشد.
نتيجه گيري
در شرايط حاضر تحقق اهداف حمايت از توليد، كار و سرمايه گذاري به امري ضروري بدل گرديده و موفقيت در آن افزون بر تبحر و مهارت هاي ويژه، مستلزم داشتن برنامه صحيح، كامل و جامع مي باشد. برنامه اي كه تمامي الزامات، امكانات، فرصت ها، تهديد ها و روش ها را شناسايي نموده و بهترين راه رسيدن به اهداف را با تكيه بر مزيت ها و توانمندي هاي موجود براي ايجاد فضاي رقابت پذيري ملي فراهم سازد.
منظور از رقابت پذيري ملي توانايي كشور در توليد محصولات و ارائه خدماتي است كه بتوانند ضمن پاسخگويي به نيازهاي داخلي در رقابت بينالمللي نيز عرض اندام نمايند. بر اين اساس از مهمترين ضرورت هاي تحقق ارمان توليد ملي حمايت از كار و سرمايه مي توان به توسعه و تدوين سياست ها، راهبردها و برنامه هاي عملياتي براي محقق سازي توليد ملي حمايت از كار و سرمايه اشاره كرد. از جانب ديگر هماهنگي و همسويي تصميمات در سطوح كلان و خرد كشور در راستاي توليد ملي حمايت از كار و سرمايه نيز امري ضروري بوده و مي تواند زمينه تقسيم كار ملي و تعيين نقش ها، وظايف و مسئوليت هاي كليه سازمانها، نهادها و دستگاه هاي دولتي و خصوصي مرتبط را براي تحقق اين هدف فراهم سازد. از ديگر الزامات تحقق اين هدف ايجاد عزم ملي و توافق جمعي در كشور اعم از بخش دولتي و خصوصي در جهت اتخاذ سياست هاي هدايتي اولويت هاي حمايتي توليد ملي، كار و سرمايه است. در نهايت برنامه ريزي براي بهبود فضاي كسب و كار و توسعه فضاي رقابتي در سطح كشور و بنگاه هاي اقتصادي و ارتقاي بهرهوري كل عوامل در تمامي فعاليتهاي اقتصادي از جمله الزاماتي است كه براي تحقق ارمان توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه مي توان بدان اشاره نمود.
بنابراين در راستای تحقق شعار امسال «توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني» نباید از نقش زنان غافل شد. زنان می توانند با آموزش های لازمی که می بینند به یکی از بهترین عوامل اجرایی کردن شعار حمایت از تولید ملی تبدیل شوند. زنان به عنوان مسئولین اقتصادی خانواده که معمولا وظیفه تهیه و خرید اقلام مورد نیاز خانواده را بر عهده دارند به رونق تولید ملی کمک کنند. زنان میتوانند با اولویت قرار دادن اجناس ایرانی در سبد خرید خانوار به رونق تولید ملی کمک کنند.
زنان بايد براي حمايت از هر آنچه نشان ايراني دارد، دست به تحريم كالاهاي خارجي بزنند و همانطور كه زنان در عهد مشروطه جلودار تحريم تنباكو بودند، اين بار پيشقراول تحريم كالاي خارجي بشوند. زنان ميتوانند هم در خانه مدير باشند و هم در محل كار، يعني دو فرصت مغتنم كه اگر بدرستي از آن استفاده كنند، يك جامعه را متحول خواهند كرد. زنان يك هنر ويژه دارند كه ميتوانند به كمك آن انديشهها را عوض كنند و سبكهاي زندگي را تغيير دهند.
توصیه ها و پیشنهادات
· ايجاد همبستگي اجتماعي و توسعه تعاون
· ارتقاء سطح فکری زنان در امور سیاسی، فرهنگی، اقتصادی
· افزايش تاثیر زنان در تغییر و توسعه اقتصادي و مشاركت آنان در بخش توليدي
· توسعه سهم زنان در اقتصاد ملي
· ايجاد فرصتهاي شغلي و كسب وكار براي زنان
· توانمندسازي و ارتقاء مهارت زنان در جامعه
منابع
2. www.sbaer.uca.edu, research, 2009, Female Entrepreneurship and Agricultural.
3. www.dol.gov. Women Entrepreneurs. 2011.
مطالب مشابه :
با 20 میلیون تومان چه کارها که نمی شود کرد!!
خواهند با اين سرمايه براي كه با همين سرمايه شروع به كار اما براي كمكردن هر
به سوي پس انداز و سرمايه گذاري
در حالي كه با سرمايه گذاري در سه راه كار بيشتر خريد سهام با مبالغ كم پاسخ مثبت
سرمايه گذارى خارجى آرى يا نه؟
در واقع چنين ادعا مى شود كه گره مشكلات اقتصادى كشور با سرمايه و كم خطر است. بر كار و سرمايه
كسب و كار خانگي
هنر آغاز كسب و كار با حداقل سرمايه - كسب و كار و كار با حداقل سرمايه. معلول و كم
مقاله:سرمایه گذاری چیست؟
اگر با سرمايه كار مي شد، به ها پر خطر و بعضي كم خطر هستند. سرمايه گذار با توجه به ميزان
آشنايي با بورس و نحوه خريد و فروش سهام و راههاي سرمايه گذاري در آن - 1
آشنايي با بورس و نحوه خريد و فروش سهام و راههاي سرمايه با آن كار كنند نيز كم نيست
خروج سرمايه و نيروي انساني از ايران و آثار آن
به حال در روابط با مهاجرت كار و سرمايه هيچگونه پيش كه سرمايه كم دارند، به طور
نقش حسابداران در توسعة بازار سرماية كشور
محدودتر از آن بورس بايد حوز ه هاي مشترك كار با بازار سرمايه با مجامع، كم كم
نقش زنان در تحقق شعار " توليد ملي ، حمايت از كار و سرمايه ايراني "
نقش زنان در تحقق شعار " توليد ملي ، حمايت از كار و سرمايه با ملاحظه دستكم تمام
آشنايي با بورس و نحوه خريد و فروش سهام و راههاي سرمايه گذاري در آن
اما به راستي چگونه ممكن است يك فرد عادي با سرمايه كار با موفقيت با اتفاقات و كم
برچسب :
كار با سرمايه كم