ارتباط بین میان مدیریت دانش تجربی(سنتی) ونوآوری عملکرد

 

  Relationship between knowledge Management practices and innovation

Performance

 

 :ارتباط بین میان مدیریت دانش تجربی(سنتی) ونوآوری عملکرد

 چکیده

 فرایند خلاقیت ونوآوری بستگی قابل توجهی به میزا ن دانش داردومدیریت دانش وسرمایه های نیروی انسانی میبایستی عنصرا ساسی وحیاتی اداره هر سازمانی باشد.تحقیقات  اخیر نشان میدهد که سازمانها بر روی دسترسی  به دانش مدیریتشان ویا(در خصوص پرداختن به موضوع مدیریت دانش(KM))ومدیریت اطلاعات در سازمان خود دارای ثبات نیستند ویا چهارچوبی انسانگرایانه وکمی از هرکدام است.

 هدف :این مقاله در پی کشف ارتباط بین شیوه های مدیریت دانش ارائه واجرای موضوع خلاقیت از طریق برسی های مقدماتی است که عمدتا بر روی سازمانهای صنعتی متمرکز میباشد.

 یافته ها :شگفت انگیزترین دریافتها از این برسی ها این است که مدیران در نهادهای صنعتی میبایستی هنگامی که به استراتژی های خلاقیت را به منظور نوآوری فرایند وتولید توسعه میبخشد, تاکید بیشتری بر روی عملکردهای مدیریت منابع انسانی(HRM) داشته باشند. این برسی ها نشان میدهد که مدیریت دانش در ارائه واجرای بحث خلاقیت  هنگامی که عملکرد نرم افزاری مدیریت منابع انسانی و عملکرد سخت افزاری تکنولوژی اطلاعات  بطور همزمان به مورد اجرا گذارده می شود سهم به سزایی دارد.

 

کلمات کلیدی:مدیریت منابع انسانی،خلاقیت ونوآوری،مدیریت دانش(km) ،عملکرد ومدیریت اطلاعات

مقدمه

در شکل ایده آل،نوآوری،ظرفیت بهبوداجرا،حل شکست افزایش ارزش،ایجاد مزیت رقابتی را برای سازمانها دارد. نوآوری عموما میتواند به عنوان ابزار هردو(کشفیات واختراعات)وفرایند به وسیله  نتایج جدید شود.خواه تولیدات، سیستمها یا فراینها اجرا شوند(ویلیام 1999). فرایند نوآوری به طور شدیدی به دانش متکی است، مخصوصا اینکه دانش یک محدوده خیلی عمیقتر از شکل ساده آن داده،اطلاعات ومنطق قراردادی رابیان میکند.درحقیقت، قدرت دانش بر روی باطنش، ارزشهای اساسی وفرضیه هایی که فرایند یادگیری رامحکم میسازد قرار میگیرد.( نوتاکا،تاگوچی1995).زمانی که امتیازاهای قدیمی بین اشیاء تولید شده،خدمات و ایده ها در حال ازبین رفتن هستند،دانش بیشترین نقش محوری را درداخل سازمان به عهده میگیرد(دیونپرت وپروسکا 1998)

مدیریت دانش وسرمایه انسانی باید اصل اساسی در کنترل هرنوع شغلی شود وهنوزتعدادکمی این قسمتهای چالش بر انگیز را میفهمند، قدرت نهفته مدیریت دانش داده شده وسرمایه عقلانی به عنوان منابع اختراعات وبازسازی واستراتژی شغلها باید بیشتر روی این موضوعات تمرکز کند. این مقاله رابطه بین مدیریت دانش واختراع را ازطریق اندازه گیری اثرات دسترسیهای مدیریت دانش واجرای اختراعات از طریق مطالعه اولیه که بر روی تولیدات صنعتی تمرکز کند را کشف می کند.

 

اطلاعات

اطلاعات عبارت است از داده هایی که با دریافتی بامعنی ومفید جای گرفته ودراختیاردریافت کننده قرارداده میشودتاازآنهابرای تصمیم گیری استفاده کند.اطلاعات عبارت است ازداده هایی که برای استفاده در تصمیم گیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند.

مدیریت اطلاعات

تحصیل اطلاعات، استفاده موثراز آن وصرف آن درزمان مناسب رامدیریت اطلاعات گویند.

سیستم اطلاعاتی

    عبارت است از مجموعه ای از اطلاعات که برای تصمیم گیری،کنترل  جمع آوری، بازیابی، پردازش، ذخیره  و توزیع به کار میآیند. این اطلاعات میتوانند از داخل سازمان ویا ازمحیط خارج جمع آوری شود به عبارت دیگر سیتم اطلاعات مدیریت یکی از سیستم های مبتنی بر کامپیوتر است که اطلاعات مورد نیاز مدیران جهت تصمیم گیری در اختیار آن قرار می دهد.مهمترین کمک سیستم های اطلاعاتی را می توان اینگونه بیان داشت که هنگامیکه هدفها مشخص باشند سیستم های اطلاعاتی به مدیران کمک می کنند تا به هدفهایشان نایل شوند(( منوچهر غیبی- سیستمهای اطلاعاتی وعمل- تهران-مرکز آموزش مدیریت))

نقش مدیریت اطلاعات در  تکنولوژی اطلاعات  وسیتمهای اطلاعاتی

 

تکنولوژی اطلاعات وسیستمهای اطلاعاتی در عصر تغیرات وتحولات شتابنده  محیطی نقش حیاتی در ادامه بقاء سازمان ها دارند. از سوی دیگر ارتباطات سازمانی لازمه هر نوع فعالیت سازمان یافته است وهدایت هر کاری ، مستلزم داد ن پیام است وبستر انتقال پیامها، ارتباطات( در شکل گسترده آن ) است. ارتباطات در سه حوزه فردی، سازمانها وسیستمهای اطلاعاتی از فناوری اطلاعات وسیستمهای اطلاعاتی تاثیر می پذیرد.((اورتاخانی1380 ص113-121 ))

منظور ازارتباطات درسیستم اطلاعاتی این است که افراد مناسب وواجد صلاحیت اطلاعات درست رادرزمان مناسب وبا وسیله ارتباطی مناسب، ارسال ویا دریافت کنند. اطلاعاتی که از طریق  فراگرد ارتباطات در سازمان مبادله می شوند دارای 3 ویژگی خاص می باشند.

 

     1- هنگام بودن

 2-صحیح بودن

 3-مرتبط بودن

به کارگیری(km) در سازمانها شکل کلی ساختار ونتیجه مسیرهای ارتباطی رادر سازمان تحت تاٍیر قرار داده است. تکنولوژی اطلاعات وسیستم های اطلاعاتی میتوانند اطلاعات را بی واسطه واز گروههای عملیاتی به مدیران ارشد برسانند. وهمچنین تصمیمات واطلاعات مدیران ارشد را نیز به سرعت به گروههای عملیاتی منتقل کنند. بدون بکار گیری (9 ساختار سازمانی همچون هرمی میگردد که تمامی تصمیمات در راس آن اتخاذ میشود. با وارد شدن(km) به سازمانها اغلب مدیران میانی که نقش رابطه بین مدیران ارشد وسطوح عملیاتی را دارند حذف میشوند وساختار سازمانی شکل(km)  وارونه به خود میگیرد.با نهادینه شدن(km) در سازمان اطلاعات به گونهای پیوسته ار هرسو جمع آوری شده ودر سطوح سازمان جریان می یابد.

 

خلاقیت و نوآوری

امروزه ثبات در محیط کار جای خود را به بی ثباتی وعدم اطمینان داده است و صنایع سنتی وقدیمی که جای خود را به انواع جدید وتوسعه یافته آن داده است. فرصتی برای استفاده از مهارتهای قدیمی نمیگذارد ودر حقیقت آینده را با تهدیدات وفرصتها مواجه ساخته است زیرا هر اختراع و نوآوری تغییری را پدید  می آورد که می تواند  به نوبه خود فرصتی را برای کسانی به وجود آورد که بتواند از این فرصت استفاده بهینه کنند. موسسات وسازمانهای تولیدی وخدماتی باید این امر مهم را تشخیص داده وبطور مداوم کالاها وخدمات جدید را ارائه دهند ویادر جهت بهبود آن بکوشند . خلاقیت ونوآوری با توجه به ماهیتش بر ناشناخته ها دلالت دارد وبا خود ریسک را به همراه می آورد که البته ممکن است نتایج رضایت بخشی را با توجه به مقادیر سرمایه گذاری شده در آن به وجود  نیاورد. با این وجود قصور سرمایه گذاری در ایجاد آن ممکن است شرایط خاص را فراهم آورد که به ناکامی سازمان منجر شود. از این رو محققان ونظریه پردازان بسیاری بر اهمت توجه به این موضوع تاکید  کرده اند.  به طور نمونه شومپتر(SHOMPTER) به عنوان یکی از اولین پیشگامان ، اهمیت این مسئله را برای موفقیت موسسات وبه طور کلی تاثیر آن بر روی کل جامعه متذکر گردیده است. هالت(1948) معتقد است نوآوری هر چیز تجدید  نظر شده است که طراحی وبه حقیقت در آمده باشد وموقعیت سازمان را در مقابل رقبا مستحکم کند ونیز یک برتری رقابتی بلند را میسر سازد. به عبارتی نوآوری خلق چیز جدیدی است که یک هدف معین را دنبال  و به اجرا رساند. بنابر این در یک تعریف کلی  میتوان  نوآوری را به عنوان هر ایدهای جدید نسبت به یک سازمان ویا یک صنعت ویا یک ملت ویا در جهان تعریف کرد.(منبع خداد حسینی1378 ص48)

 

تفاوت خلاقیت ونوآوری

 

اگر چه واژه  خلاقیت  با  نوآوری به طور مترادف استفاده میشود اما غالب محققان معتقدند که دو اصطلاح نوآوری و خلاقیت باید به طور جدا مد نظر قرار گیرند چرا که دارای معنی وتعریف جداگانه ای هستند.خلاقیت اشاره به آوردن چیزی جدید به مرحله وجود دارد در حالی که نواوری دلالت بر آوردن چیزی جدید به مرحله استفاده دارد.( دیوس1969)

 همچنین ( رزنفلد وسرور 1990) ماهیت خلاقیت  یا اختراع را از نوآوری به وسیله معادله زیر تفکیک کرده اند

 

انتفاع+اختراع+ مفهوم=نوآوری

 

در معادله نوآوری فوق کلمه مفهوم مورد اشاره بر ایده ای است که با توجه به چهار چوب مرجعی آن فرد  ، دپارتمان، یازمان  ویا یک دانش انباشته شده جدید است. کلمه انتفاع بر به دست آوردن حد اکثر استفاده از یک اختراع دلالت دارد.

 

فرایند خلاقیت ونواوری

مراحل خلاقیت  ممکن است به فعالیت قوه درک وخرد انسان ، یا مراحل مجزا ولی به هم پیوسته تعریف شود که انسان را به رهیافتهایی مختلف مطرح کرده اند، فرایند خلاقیت به ترتیب در برگیرنده مراحل روبرو شدن با ایده یا مشکل، شدت روبرو شدن بامحیط است که فرد خلاق را احاطه کرده است.

( اتریک،1974) از صاحبنظران مدیریت، فرایند خلاقیت را از اندیشه تا عمل به سه مرحله:

1-     به وجود آوردن اندیشه

2-     پرورش اندیشه

3-     به کار گیری اندیشه

 تقسیم کرده است.

سطوح خلاقیت به نظر آی ، آر ، تایلور ( 1995)

خلاقیت بیانی : همانند ترسیم خودبخودی کودکان .
خلاقیت بارآور : همانند تولیدات هنرمندان یا دانشمندان .
خلاقیت ابداعی : که از طریق تغییرات و پیشرفت حاصل می شود .
خلاقیت اختراعی:که درآن هوش وذکاوت با روشهای و فنون آشکار می شود .
خلاقیت ظهوری : جایی که یک اصل یا فرض جدید وجود دارد و در حول آن مکاتب و حرکتهای

مدیریت دانش

از جمله عوامل مهمی که درسال های اخیر مورد توجه دانشمندان رهبری و توسعه سازمانی قرار گرفته است، مدیریت دانش است. باتوجه به اهمیت این عامل در پایداری مزایای رقابتی سازمان ها ، افزایش انعطاف پذیری سازمان و ارتقای سطح کیفی مدیریت، به عنوان مهمترین عوامل تاثیرگذار در مدیریت دانش در سطح سازمان ها باید مورد بررسی قرار گیردمدیریت دانش بر سه نوع است یعنی انسان،ساختار وفناوری .سعی مدیریت دانش آن است تا باایجاد ساختار مناسب ورزی ساختهای تکنولوژیکی لازم در سازمان و با محور قرار دادن انسان وآماده سازی او به عنوان دانشکاران با تولید واستفاده صحیح از منبع دانش به اهداف سازمانی دست پیدا نماید. تا از این طریق ضمن آماده سازی خود برای گذر از عصر صنعتی به عصر دانش بتواند بر پایه دانش را بنا گذارد.



 

ارتباط TQMبا مدیریت دانش


در دهه 1950 ژاپني ها از آقاي دمينگ(Deming) -آماردان و نظريه پرداز مديريت- درخواست کردند به آنها در بهبود اقتصاد از هم پاشيده دوران جنگ کمک کند. با اعمال اصول دمينگ که به " مديريت کيفيت فراگير" (TQM: Total Quality Management) معروف شد، ژاپني ها رشد چشمگيري را در اقتصاد خود تجربه کردند.در دهه 80 آمريکاييها که در مقايسه با ژاپني ها خود را عقب تر مي ديدند به اين رويکرد توجه کردند.Crosby  و  Juran نقش به سزايي در پيشرفت ابزارها ، الگوها ونظريه هاي TQMداشتند. TQM  اکنون در تجارت وبازرگاني، حکومت، ارتش، آموزش پرورش و سازمان هاي غير انتفاعي مانند کتابخانه ها پياده مي شود.
 
تعريف
Barnad و Jurow ، 1993،  مديريت کيفيت فراگير را چنين تعريف مي کنند: نظام بهبود مستمري که مديريت مشارکتي را به کارمي گيرد و بر نيازهاي مصرف کنندگان متمرکز شده است. بنابراين مي توانTQM را به طور جزء جزء چنين تعريف کرد:
●  کيفيت: برآورده سازي نياز مصرف کننده به طور مداوم
●  کيفيت فراگير: تحقق کيفيت با هزينه اندک
●  مديريت کيفيت فراگير: اجراي کيفيت فراگير با دخيل کردن تعهد افراد به طور روزانه
 


اصول اساسي
چهار اصل اساسي TQM عبارتند از: 
1. رضايتمندي مشتري
2. مديريت بر اساس داده ها، واقعيت ها
3. مديريت مبتني برافراد
4.بهبود مستمر
  تفاوتهاي مديريت کيفيت فراگير با مديريت سنتي

   در واقع TQM از بسياري جهات با مديريت سنتي در تعارض است:

 

سازمان با مديريت سنتي

سازمان با مديريت کيفيت فراگير

سازمان مدار

مشتري مدار

جهت گيري کوتاه مدت

جهت گيري بلند مدت

مبتني بر عقيده

مبتني بر داده وواقعيت

ديد مقطعي

بهبود مستمر

بازرسي

پيشگيري

بخشهاي سازماني منفک ومجزا

ارتباط قوي بين بخش ها و کار سيستمي

وجود سلسله مراتب از بالا به پايين

مشارکت سطح بالا از سوي کارمندان

سرزنش و تنبيه

حل مسئله

تفکر جزء به جزء

تفکر سيستمي

رياست

رهبري

 

دمينگ 14 مرحله براي اعمال TQM در هر سازمان ذکر مي کند:
 1.براي بهبود فراورده و خدمات، ثبات وتداوم ايجاد کنيد اين امر مستلزم سرمايه گذاري در آموزش و پرورش، نوآوري، بهبود مداوم فراورده ها و خدمات، نگهداشت تجهيزات است.
2. با فلسفه جديد سازگار شويد و آن را بپذيريد.
3. از ارزيابي انبوه اجتناب کنيد و آن را تنها در سطحي محدود سازيد که داده هاي بهبود فرايند را شناسايي کنيد.
4. رويه اتکاء به قيمت را کنار بگذاريد. هميشه کالاهاي با قيمت کمتر الزاماً کيفيت خوبي ندارند. يک عرضه کننده را براساس پيشينه بهبود و ارتقاء آن انتخاب کنيد و نسبت به آن تعهد بلندمدّت داشته باشيد.
5. خدمات و فراورده ها را به طور مستمر وهميشگي ارتقاء دهيد.
6. آموزش و بازآموزي کارمندان را در نظر داشته باشيد.
7. در رهبري مؤسسه، موانع ايجاد شده را کشف کنيد ودر رفع آنها بکوشيد.
8. ترس و بيم را از بين ببريد. افراد از" ايجاد موج" در سازمان بيمناک هستند محيطي را ايجاد کنيد که کارمندان بدون ترس به انجام کارهاي خود بپردازند.
9. مرزهاي بين حوزه هاي کارمندان را از بين ببريد.رابطه بين بخشها را ارتقاء بخشيد و کار تيمي را براي کمک در کار کارمندان بخشهاي مختلف افزايش دهيد.
10. شعارها را حذف کنيد. شعار به تنهايي باعث مي شود کارمندان فکر کنند راه بهتري براي انجام کار وجود داشته که وي از آن غافل شده است.
11. شمارش کمّي در مورد سهم هر يک از کارمندان را متوقف سازيد. انعطاف پذيري کارمندان در انجام کار براي ارئه خدمات به مشتريان، ضروري است. شمارش سهم بيش از هر عامل ديگري مي تواند کيفيت را محدود سازد.
12. موانع احساس غرور را از ميان برداريد: احترام به کارمند و بازخورد در مورد چگونگي انجام کار به آن ارائه دهيد.
13. برنامه هاي آموزشي و بازآموزي را دقيق اجرا کنيد
14. در جهت تحقق تغيير احترام کنيد. مديريت به صورت يک گروه کاري منسجم جهت تحقق 13 هدف قبل فعاليت مي کند. 
 
مديريت کيفيت فراگير در صنایع
در صورتي که مديريت کيفيت فراگير با دقّت وبه گونه اي صحيح، اعمال شود در جهات زير به صنعت کمک مي کند:
 
●  ايجاد تغييرات تدريجي و سوق يافتن به سوي بهبود مستمر..
●  مديران صنایع را ناچار مي سازد که مهارت هاي رهبري را در خود بپرورانند.
●  مشارکت کارمندان را در تصميم گيري افزايش مي دهد.موجب افزايش حس مالکيت در تصميم گيري و جهتگيري ها مي شود.
●  موجب بهبود سطح آموزش و بازآموزي کارمندان و افزايش مهارت هاي آنان مي شود.
●  کمک به حذف موانع بين بخشي و همچنين بهبود در ارتباطات کار گروهي در صنعت ها مي کند.
●  در عمل موجب بهبود خدمات عرضه شده به کاربران مي شود.
  

امّا براي پيشبرد نظريه TQM بايد آن را در نظريه هاي جديد- مثل مديريت دانش(KM: Knowledge Management )، ادغام کرد. KM و TQM  دوشاخه کاملاً افتراقي و مجزا از يکديگر نيستند، بلکه داراي همسويي هستند. در دنياي نامطمئن و مبهم امروزي که همه چيز در حال تغيير است-نياز مشتريان، تکنولوژي، سياستهاي مالي، رقباي تجاري و وضعيت سياسي اجتماعي – و سازمان ها با مباحث خطيري در رابطه با انطباق، بقاء و رقابت رو به رو هستند، مديريت دانش يک عامل لازم و ضروري براي بقاء سازمان است و دانش را به عنوان منبع بالقوه برتري رقابتي در نظر مي گيرد.
 
تعريف مديريت دانش
داونپورت وديگران در سال 1998 مديريت دانش را اين گونه تبيين مي کنند:
مديريت دانش با کشف و ارتقاء دارايي دانش يک سازمان، با ديدگاهي که پيشبرنده اهداف سازمان است مرتبط مي شود. دانشي که مديريت مي شود شامل هر دو نوع دانش صريح (دانش مستند موجود در آثار) و دانش ضمني (دانش ذهني افراد) است. مديريت مستلزم همه فرايندهاي مرتبط با شناسايي، اشتراک وتوليد دانش است.
فرايند عملياتي KM را مي توان به عنوان يک چرخه تبديلي درونداد- برونداد در نظر گرفت. درونداد اين فرايند ترکيبي از دانش ما از نيازها و انتظارات مشتريان، دانش مرتبط با منابع و مواد که بايد استفاده شود، و دانش ازتوليد وخدماتي که بايد تحويل داده شود، است. فرايند تبديل دانش در حقيقت يک فرايند تغيير دهنده و ارتقاء دهنده است.
دانش نهفته در توليدات و خدمات، سرمايه معنوي و دانش ارتقاء يافته، و درک نياز مشتري از مهمترين بروندادهاي فرايند تبديل دانش است.

 

 

براي TQM نيز مي توان همانند KM يک چرخه تغيير شکل درونداد-برونداد ترسيم کرد که درونداد آن شامل تجهيزات ومواد خام، طرز کارها و روش ها، اطلاعات و دانش، افراد و مهارتهايشان مي باشد. توليد خدمات، اطلاعات و هر نتيجه اي که نيازها و انتظارات مشتري را برآورده سازد، در حکم برونداد اين چرخه است.

 

 


مطالب مشابه :


نقش مدیریت دانش ضمنی در خلاقیت و نوآوری

"سنکر" به‌منظور تجزیه و تحلیل بیش‌تر اثر دانش ضمنی بر خلاقیت در سازمان‌های با فناوری




خلاقیت

pdf converter بورس کالا از مهمترین راهکارهای ایجاد و افزایش خلاقیت در مدیریت دانش در سازمان




موانع خلاقیت ونوآوری درسازمان ها:

دانش و مهارت است سازمان هایی که در آنها آموزش مانعی عمده در راه بروز خلاقیت




خلاقیت در طراحی منظر

خلاقیت در طراحی منظر جامعه اینترنتی سازمان مهندسی و عمران دانلود ﻗﺎﻧﻮن ﮐﺎر pdf




بانک جامع پرسشنامه

پرسشنامه ابتکار و نوآوری شغلی.pdf: پرسشنامه بررسی میزان خلاقیت در سازمان




نقش معلّم در ایجاد خلاقیت،نو آوری وحرفه آموزی دانش آموزان

نقش معلّم در ایجاد خلاقیت،نو آوری وحرفه pdf. دانلود نقش مدیران در پرورش خلاقیت در سازمان:




خلاقیت

روش‌های تدریس و خلاقیت در خلاقیت نه فقط به هوش و تفکر بلکه به سازمان شخصیت فرد ( نسخه pdf )




ارتباط بین میان مدیریت دانش تجربی(سنتی) ونوآوری عملکرد

ومدیریت اطلاعات در سازمان خود فرایند خلاقیت به ترتیب در intkmtq.pdf .Accessed 10 April.




کلید خلاقیت کودکان، در دست مادران است

کلید خلاقیت کودکان، در دست سازمان نظام روان شناسی عرضه فایل pdf همه کتاب های




پرورش خلاقیت در دانش آموزان

پرورش خلاقیت در تبدیل wordبه pdf. تا مدرسه و معلم و از سازمان‌های آموزشی و رسانه‌های




برچسب :