بانكداري مشاركت در سود و زيان (PLS)
حذف ربا به معني اين نيست كه فعاليتهاي مالي بانكي متوقف شود بلكه حذف ربا به معناي آن است كه صاحبان دارايي مالي همواره بهره ثابتي از منابع مالي خود دريافت ننمايند. يعني عملاً در سود و زيان وام گيرنده شريك باشند. اين شراكت در عقود مشاركتي مختلف بانكداري اسلامي مطرح ميگردد. در اين عقود ميتوان وام دهنده را در سود و زيان وام گيرنده شريك ساخت. اين سيستم بانكداري تحت عنوان بانكداري مشاركت در سود و زيان طبقه بندي ميشود كه منتج از دكترين حذف ربا در فعاليتهاي بانكي است. مشاركت در سود و زيان بدليل اينكه بانكها را از يك بنگاه اقتصادي مالي تبديل به يك واسطه مالي مينمايد عملاً ميتواند بازارهاي پسانداز و سرمايهگذاري را با واسطهگري بانك به تعادل با ثبات ببرد. از طرف ديگر ريسكهاي ايجاد شده در بازار تسهيلات از طريق اين مشاركت به بخش سپردهگذاري منتقل شده و وام گيرنده و وام دهنده (سپردهگذار) در بازار همگام با هم سود يا زيان ميبرند.
وقتي صحبت از بانكداري مشاركت در سود و زيان ميشود اين موضوع نبايد تداعي گردد كه بانكداري موجود در كشور ايران مد نظر است. زيرا در ايران به راحتي ميتوان نشان داد كه بسياري از عقود طرح شده در قانون عمليات بانكي بدون ربا مصوب 1362 ربوي هستند. براساس تعريف دقيق ربا، عقود فروش اقساطي، اجاره به شرط تمليك و خريد و فروش دين و ربح مركبي كه ناشي از اخذ بهره بر بهره به دليل عدم توانائي مديون در تأديه دين است وارد در حريم ربا هستند. مشخصاً اعطاي تسهيلات از طريق عقود وام نيك (وام بدون بهره)، مشاركت مدني، مشاركت حقوقي، سرمايهگذاري مستقيم، مضاربه، معاملات سلف، جعاله، مزارعه، مساقات و اجاره با رعايت شرايط خاص از حريم ربا خارج ميگردند. در همة اين عقود به استثناي وام نيك كه بهره ندارد و اجاره كه نرخ مال الاجاره از قبل تعيين ميشود نبايد نرخ بهره از پيش تعيين و شرط شود در غير اين صورت ربوي ميگردند.
در متون اقتصادي محسنات زيادي از لحاظ انتقال ريسك در عمليات بانكي براي بانكداري اسلامي مدّ نظر محققين بانكداري اسلامي مطرح شده است. و بانكداري اسلامي بعنوان شيوهاي براي ثبات مالي مطرح گرديده است. ولي اجراي واقعي بانكداري مشاركت در سود و زيان هرچند از لحاظ نظري بسيار مد نظر قرار گرفته ولي در عمل پياده نشده و اين موضوع از كاستيهاي اجرائي بانكداري مشاركت در سود و زيان ميباشد.
برخلاف نظام بانكداري متعارف كه اگر وام گيرنده سود يا زيان كند الا و لابد وام دهنده سود ميكند، در نظام مشاركت در سود و زيان اگر وام گيرنده سود برد سپردهگذار نيز سود ميبرد و اگر وام گيرنده زيان كند سپردهگذار نيز زيان خواهد كرد.
گسترش اين شيوه بانكداري بدليل مديريت ذاتي ريسك آن عملاً باعث جذب منابع از سرمايه گذاران خارجي نيز خواهد شد و چون در فضاي مجازي اينترنتي همه عمليات انجام خريد و فروش و نقل و انتقال صورت ميگيرد لذا مكان معامله از ايران به سرتاسر جهان منتقل خواهد گرديد و مسلماً انگيزه تسري اين نوع بانكداري در باقي كشورها نيز پديد خواهد آمد زيرا معضل اساسي در بانكداري متعارف جهان ريسكهاي مالي هستند كه بانكها را دچار ورشكستگي نمودهاند. با اين نوع بانكداري ميتوان مشكل قرار گرفتن در بحرانها را حل نمود و چون منشاء بيماري بحران شناخته شده است لذا درمان بانكداري مشاركت در سود و زيان اثر شفابخش در رفع آن خواهد داشت.
مطالب مشابه :
مدارک مورد نیاز جهت اخذ وام بانک ملت
مدارک مورد نیاز جهت دریافت وام ۱۰ میلیون تومانی بانک ملت. ۱- تکمیل فرم های اخذ وام (فرمها در
پرداخت وام ازدواج در بانک های ملت و صادرات
( یک معلم ) - پرداخت وام ازدواج در بانک های ملت و صادرات -
نامه کانون به جناب آقای مدیرعامل بانک ملت
کانون بازنشستگان بانک ملت - نامه کانون به جناب آقای مدیرعامل بانک ملت - تاسیس 1364 - شماره ثبت 7337
بانكداري مشاركت در سود و زيان (PLS)
کارمند بانک ملت افتخارمان خدمت به ملت, يعني عملاً در سود و زيان وام گيرنده شريك باشند.
دریافت تسهیلات بانکی از طریق باشگاه مشتریان بانک ملت در حداقل زمان
کسانی که می خواهند وام بانک ملت را از طریق باشگاه مشتریان بانک ملت به راحتی و در کمترین زمان
برچسب :
وام بانک ملت