تاریخچه بانک و بانکداری در ایران
مروری بر تاریخچه بانک و بانکداری در ایران
بانکداری در ایران از قرون وسطی تا اوایل قرن نوزدهم منحصر به فعالیتهای صرافی بود. صرافیهای بزرگی در تبریز، مشهد، تهران، اصفهان، شیراز و بوشهر یعنی مراکز تجاری عمده آن دوره وجود داشتند. در این دوره هیچ موسسه دولتی یا بانک خارجی در کشور فعالیت نداشت و نقل و انتقال وجوه در داخل یا در خارج توسط صرافان انجام میگرفت. موسسات صرافی عمده آن روزگار شامل تجارتخانه برادران تومانیانس، تجارتخانه جمشیدیان، تجارتخانه جهانیان و شرکت اتحادیه بودند که فعالیت اکثر آنها تا قبل از سال 1300 هجری شمسی متوقف گردید.
هر چند که فعالیتهای صرافی و تا حدی نیز اعتباری از زمانهای خیلی گذشته در ایران نیز سابقه داشته است، ولی بانکداری به مفهوم جدید آن در سال 1887 میلادی (1266 شمسی) تجربه شد.
*بانک جدید شرق
اولین بانکی که در ایران تاسیس شد، شعبه یک بانک انگلیسی بود که مرکز آن در لندن و حوزه فعالیت آن جنوب آسیا بهویژه هندوستان میبود. این بانک، "بانک جدید شرق" خوانده میشد. در سال 1887 میلادی (1266 شمسی) ابتدا شعبهای در تهران ایجاد کرده و سپس به ایجاد شعب در اصفهان، بوشهر، تبریز، رشت، شیراز و مشهد اقدام نمود.
بهعلت جدید بودن عملیات این بانک، مثل افتتاح حساب جاری و صدور چک، قبول سپرده و انجام نقل و انتقال سپردهها مورد استقبال مردم قرار گرفت. این بانک به سپردههای دیداری و مدتدار بهرهای نیز پرداخت مینمود. فعالیت مهم دیگر این بانک انتشار محدود یکنوع حواله بود که کاملا قابل تبدیل به طلا بود.
در سال 1269 هجری شمسی، بانک داراییهای خود را به "بانک شاهی ایران" که این بانک نیز بانکی انگلیسی بود، فروخت و از آن پس بانک شاهی ایران جانشین بانک جدید شرق شد.
*بانک شاهی ایران
رویتر انگلیسی با اعطای وام به ناصرالدین شاه قاجار امتیازات بزرگی از وی گرفت که یکی از آنها حق تاسیس بانک بود. در سال 1889 میلادی (1267 شمسی) امتیاز اول لغو شد و امتیاز دیگری بهمدت 60 سال که اساس آن تشکیل بانک شاهی و انحصار انتشار اسکناس بود به وی اعطا گردید. مقر این بانک لندن بود و بانک تابع قوانین انگلستان بود، در حالیکه مرکز فعالیت آن در تهران بود. بانک از سال 1269 کار خود را آغاز کرده و "اولین اسکناس بانکی" را در ایران منتشر نمود.
بانک شاهنشاهی دریافتها و پرداختهای دولت را نیز در داخل و خارج کشور انجام میداد و از پرداخت مالیات نیز معافیت داشت. بر اساس موافقتنامه امتیاز فوق، بانک نیز موظف بود که شش درصد از درآمد خالص خود را - که نمیباید از 4000 لیره در سال کمتر باشد - به دولت ایران پرداخت نماید. (رویتر علاوهبر انحصار بانک شاهنشاهی، امتیاز راهسازی، ایجاد راهآهن، استخراج از معادن و غیره را نیز کسب کرده بود که بابت این امتیازها شانزده درصد از سود خالص را به ایران پرداخت مینمود). بانک میباید وامی بهمبلغ 40000 لیره با بهره شش درصد و بهمدت ده سال به دولت ایران میپرداخت.
انحصار انتشار پول و صندوقداری دولت که بهمعنی انجام امور مالی دولت مثل پرداخت حقوق کارکنان دولت و غیره است، یک قدرت و اهمیت قابل توجه به بانک شاهنشاهی داده بود. بهعبارت دیگر، این بانک در آن زمان تقریبا حکم بانک مرکزی را برای ایران داشت. در سال 1309 حق انحصاری نشر اسکناس از بانک خریداری شد و به بانک ملی ایران واگذار گردید. این بانک تا سال 1327، یعنی پایان مدت امتیاز 60 ساله خود در ایران فعالیت کرد و سپس تا سال 1331 نیز بدون مجوز تحت نام "بانک انگلیس در ایران و خاورمیانه" بهکار خود ادامه داد.
*بانک استقراضی ایران
روسیه تزاری نیز که در قرن گذشته رقیب انگلیس در ایران بود، بهدنبال استقرار بانک شاهنشاهی در تلاش کسب امتیاز در ایران برآمد. شخصی بهنام "ژاک پولیاکوف" که از اهالی روسیه تزاری بود، در سال 1890 میلادی (1269 شمسی) امتیاز تاسیس بانکی بهنام "بانک استقراضی ایران" را کسب نمود. مدت امتیاز 75 سال در نظر گرفته شده و این بانک نیز از پرداخت مالیات معاف بود.
بانک استقراضی ایران ابتدا بهصورت یک شرکت سهامی تاسیس شد و اداره مرکزی آن در سال 1270 در تهران افتتاح گردید. این بانک چندین شعبه نیز در شهرستانهای شمالی دایر نمود و به انجام عملیات تجاری پرداخت. در سال 1898 میلادی (1277 شمسی)، دولت روسیه تزاری پس از خریداری سهام بانک فوق، آن را ضمیمه بانک دولتی پترزبورگ نمود.
بانک استقراضی ایران هیچوقت موفق به جلب اعتماد کامل مردم نگردید وهیچگاه نتوانست سپرده قابل ملاحظهای جذب کند و در انجام فعالیتهای بانکی خود تقریبا ناموفق بود.این بانک پس از روی کار آمدن دولت بلشویکی در روسیه بهموجب عهدنامه 1921 میلادی (1299 شمسی) به دولت ایران تحویل داده شد. نام این بانک پس از تحویل به "بانک ایران" تغییر داده شد، ولی بهعلت مشکلات مالی که از گذشته باقی مانده بود، نتوانست به کار خود ادامه دهد و در نهایت در سال 1312 شمسی منحل و در بانک کشاورزی ادغام شد.
*بانک عثمانی
بانک عثمانی یک بانک انگلیسی بود که با سرمایه مشترک انگلیس و فرانسه در ترکیه امروزی تاسیس شد. این بانک در سال 1301 شعبهای در تهران و شهرهای غربی ایران تاسیس نمود.
*بانک روس و ایران
بانک ایران و روس در سال 1303 از سوی اتحاد جماهیر شوروی سابق و بهمنظور تسهیل مبادلات بازرگانی بین دو کشور تاسیس شد. اداره مرکزی آن در تهران بود و شعباتی نیز در شهرهای شمالی ایران داشت. فعالیت بانک در ابتدا منحصر به انجام امور مالی موسسات بازرگانی وابسته به دولت شوروی در ایران و مبادلات بازرگانی بین دو کشور بود. بانک روس و ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها بانک خارجی بود که در ایران به عملیات بانکی اشتغال داشت. مرکز قانونی بانک تهران بود و فعالیتهای آن بر اساس قوانین بانکی ایران صورت میگرفت.
نخستین بانکهای ایرانی با سرمایه ایرانی
*بانک سپه
اولین بانک ایرانی در سال 1304 به نام "بانک پهلوی قشون"، از محل وجوه بازنشستگی نظامیان و برای سامان دادن به امور مالی ارتش بهوجود آمد. سپس نام آن به "بانک سپه" تغییر کرد. فعالیتهای بانکی این بانک در آغاز تاسیس محدود بود. در ابتدا هدف از ایجاد این بانک انجام امور مالی ارتش بود، ولی توانست بهتدریج با ایجاد شعباتی در شهرستانهای مهم به فعالیتهای بانکی معمولی نیز بپردازد.
عملیات بانک سپه بهصورت افتتاح حساب جاری، نقل و انتقال وجوه، تنزیل بروات تجارتی، ایجاد قرضه بانکی و غیره بود. این بانک در سال 1332 تغییر اساسنامه داد و بهشکل شرکت سهامی به فعالیتهای بانکی خود ادامه داد.
در سال 1305 با استفاده از وجوه صندوق بازنشستگی کشور، "موسسه رهنی ایران" تاسیس شد. این موسسه که تحت نظارت وزارت دارایی فعالیت میکرد، در مقابل اخذ وثیقه منقول به افراد وام به بهره پایین ارائه میکرد. این موسسه پس از تاسیس بانک ملی ایران، جزیی از این بانک شد و از سال 1318 که بانک رهنی بهوجود آمد، به "بانک کارگشایی" تغییر نام یافت.
*بانک ملی ایران
سالها قبل از افتتاح بانک ملی ایران و قبل از آغاز فعالیت بانکهای خارجی در ایران، شخصی بهنام "حاج محمد حسن امینی دارالضرب" پیشنهاد فعالیت یک بانک ایرانی را با سرمایه مشترک دولت و ملت به ناصرالدین شاه نمود. این پیشنهاد مورد موافقت قرار نگرفت.
پس از آغاز مشروطیت نیز عدهای از نمایندگان برای تامین قرضه مورد نیاز دولت، پیشنهاد تاسیس یک بانک ایرانی بهنام بانک ملی را دادند که با تمام کوششهای انجام شده نتوانست این بانک پای گیرد.
قانون اجازه تاسیس بانک ملی ایران در 14 اردیبهشت 1306 بهوسیله مجلس شورای ملی تصویب شد. بر اساس این قانون، دولت مکلف شد که بانکی بهنام "بانک ملی ایران" تاسیس کند. سرمایه اصلی این بانک 15 میلیون تومان تعیین شد. با توجه به اشکالاتی که در تهیه مبلغ فوق وجود داشت، طبق اساسنامهای که در سال 1307 به تصویب رسید، سرمایه اولیه بانک دو میلیون تومان تعیین گردید.
بانک ملی ایران در ابتدای کار به پذیرش سپردههای دیداری و مدتدار، تنزیل بروات و اسناد تجارتی، دادن قرضه به افراد (وام) در مقابل وثیقه و عملیات عادی بانکداری پرداخت. هرچند که بانک ملی میتوانست به افراد عادی وام بدهد، ولی بدون اجازه مجلس شورای ملی نمیتوانست به دولت یا شهرداریها وام اعطا نماید.
پس از بازخرید حق انتشار اسکناس از بانک شاهنشاهی در سال 1309، این امتیاز در اسفندماه 1310 به بانک ملی واگذار گردید. اسکناسهای انتشار یافته بهوسیله بانک ملی از ابتدای سال 1311 به جریان افتاده و این بانک با حفظ وظایف خود بهعنوان یک بانک تجاری عملا به بانک مرکزی ایران تبدیل شد. فعالیت بانک ملی بهسرعت گسترش یافته و صندوقداری دولت را نیز کاملا بهعهده گرفت.
در سال 1317 اساسنامه جدیدی به تصویب رسید و بر اساس تصویبنامههای بعدی، مسوولیتهای بانک ملی افزایش یافت. از جمله این وظایف حفظ ارزش پول، حفظ موازنه ارزی، تنظیم اعتبارات کشور، نظارت بر فعالیت سایر بانکها و یا بهعبارت دیگر وظایف یک بانک مرکزی بود. در خردادماه 1339 اساسنامه جدیدی برای بانک ملی فراهم شد و وظایف آن تفکیک گردید. بهدنبال تجزیه وظایف بانک ملی، بانک مرکزی ایران تشکیل گردید.
بانک ملی ایران از همان ابتدای تاسیس شکل شرکت سهامی را داشت و سرمایه اولیه آن یعنی 20 میلیون ریال به 20 هزار سهم هزار ریالی (13500 سهم با نام و 6500 سهم بینام) تقسیم شده بود. اما در سال 1317 انتقال سهام بانک به غیر دولت ممنوع شد. سرمایه بانک در سال 1314 به 300 میلیون ریال و در سال 1331 به 2 میلیارد ریال افزایش یافت. بانک ملی با توجه به محدودیتهای نظام بانکی تا پیش از سال 1335 کلیه وظایف بانک مرکزی در اقتصاد را نیز بهعهده داشت. پس از تاسیس بانک مرکزی وظایف مزبور به این بانک واگذار گردید.
ایجاد بانکهای خصوصی در ایران
با وجود عدم منع قانونی تاسیس بانک در ایران و با وجود توسعه بانکهای ملی و سپه و بانکهای خارجی، هیچ بانک خصوصی با سرمایه ایرانی تا بعد از جنگ جهانی در کشور تاسیس نشد و در نتیجه فعالیتهای بانکی در سراسر کشور، در دست چند بانک باقی ماند.
با تصویب اولین طرح برنامه عمرانی کشور در سال 1327، نیاز به وجود موسسات اعتباری افزایش یافت. در تیرماه 1328 دولت بهمنظور کمک مالی به واحدهای تولیدی خصوصی، "بانک برنامه" را ایجاد کرد. سپس "بانک بازرگانی ایران" بهعنوان اولین بانک خصوصی بهصورت شرکت سهامی در بهمن ماه 1328 تاسیس شد و در سال 1329 فعالیتهای بانکی خود را آغاز کرد. از سال 1329 تا سال 1350، 21 بانک خصوصی در ایران تاسیس شد. علاوهبر این "بانک اقتصادی ایران" در سال 1338 تاسیس و در سال 1341 منحل گردید. "بانک ایران و غرب" نیز که در سال 1338 تاسیس شده بود، در سال 1343 به "بانک اعتبارات تعاونی توزیع" تغییر نام یافت. از سال 1351 تا سال 1357، ده بانک دیگر نیز در ایران تاسیس شد. تعداد شعبات بانکها در سال 1357 بالغ بر 8270 شعبه بود.
بانک مرکزی ایران
در سال 1339 "بانک مرکزی ایران" با سرمایه 3600 میلیون ریال از محل تفاوت ارزیابی پشتوانه اسکناس تاسیس شد.
بهموجب قانون پولی و مالی کشور، فعالیتهای غیرانتفاعی بانک ملی ایران مانند نشر اسکناس، بانکداری دولت و عملیات مشابه آن به بانک مرکزی واگذار گردید. بانک که در مرداد ماه 1339 رسما کار خود را آغاز کرد، مسئولیت اداره نظام پولی و اعتبار و کنترل سازمان بانکی کشور را بهعهده گرفت. سرمایه بانک مرکزی در سالهای بعد افزایش یافت.
مطالب مشابه :
«طلا» گرو بگذارید،پول بهره ای بگیرید.
با سود 10درصدی بانک کارگشایی بانک ملی بانک رسالت اما وام طلا نمیدهد بلکه در
«طلا» گرو بگذارید، «وام» بگیرید
«طلا» گرو بگذارید، «وام» بین 30 تا 60درصد و قابل مقایسه با سود 10درصدی بانک کارگشایی بانک
نحوه ی ارائه تسهیلات در بانک کارگشایی
اموال منقولی که برای گرو مورد قبول بانک کارگشایی می باشد، عبارتند از: پلاتین، طلا وام
بانک کارگشایی در بافق
بانک کارگشایی در وام گيرنده به ازاء وام دريافتي بايد طلا به صورت امانت در اختيار بانك
تاریخچه بانک و بانکداری در ایران
مطالب حسابداری-اخبار استخدامی و اقتصادی-نرخ آنلاین ارز و طلا وام به بانک کارگشایی
جغرافیای پرداخت وام!...
پس ملاک اولیه برای دریافت وام از بانک توسط بانک کارگشایی که یکی از و طلا/ مسکن اتاق
سکه بهار آزادی
(مطالعه موردی: شعبات بانک پاسارگاد استان) سایت ثبت نام وام ازدواج صندوق مهر
تاریخچه تاسیس بانک ملی
و پیشنهاد داد که دولت برای رفع این مشکل مبلغی از کشورهای اروپایی وام بانک 20 میلیون
تاریخچه تأسیس بانک ملی ایران
تاسیس بانک کارگشایی: وجوه نقد و طلا و نقره با دادن وام و استرداد آن
برچسب :
بانک کارگشایی وام طلا