کولر آبی
دیدکلی
از آنجایی کولرهای آبی در پشت بام نصب میشوند، باید از نظر استحکام در محلی گذاشته شوند که در سقف ایجاد لرزش و صدا ننمایند. مثلا آنها را نباید روی ستونها یا نزدیک دیوارها قرار داد. محل قرار گرفتن کانالهای کولر باید از قبل پیش بینی شده باشد، که در روی پشت بام ورودی کانال از طریق اطاقک سیمانی توسط برزنت به کولر متصل گردد. در قسمت زیر کولر معمولا یک قاب فلزی چهار پایه به ارتفاع حدود 30 سانتیمتر قرار داده میشود.
در زیر پایههای این قاب باید چهار صفحه فلزی مربعی به اظلاع 10 سانتیمتر محکم جوش داده شود، تا از فرو رفتن در آسفالت پشت بام جلوگیری به عمل آید. یکی دیگر از نکاتی که در موقع نصب کولر لازم است به آن توجه شود، این است که تا حد امکان از لولههای دودکش و لوله چاه فاضلاب دور باشد. این نوع کولر آبی نسبت به حجم هوادهی در واحدهای حجمی 2000 ، 3000 ، 3500 ، 40000 ، 4500 ، 5000 ، 6000 ، 7000 و 12000 ساخته میشوند. این اعداد بر حسب فوت مکعب در دقیقه (CFM) مقدار هوا دهی را تعیین میکنند.
ساختمان موتور کولر آبی
این نوع موتورها از نوع قفسی (قفس سنجابی) با راه انداز خازنی یا مقاومتی دو دور میباشند، که در قدرتهای مختلف 0.25 ، 0.5 و 0.75 اسب بخار و بالاتر نسبت به حجم هوادهی کولر انتخاب میشوند. این نوع موتورها به دلیل نداشتن کلکتور (روتور سیم پیچی شده) با صدای بسیار کم ، حجم ، قیمت کمتر و عمر طولانیتر مورد استفاده قرار میگیرند. موتور کولر دارای دو دور حدود 1000 و 1500 دور در دقیقه است، که به نام دور کند و دور تند معروف است. ساختمان این موتورها بر اساس سه مشخصه سیم پیچ که راه انداز دورکند و دورتند هستند، ساخته میشوند.
در روی بدنه موتور کولر قسمت الکتریکی کلید گریز از مرکز وجود دارد که سرهای خروجی سیم پیچها و کابل ورودی برق به آن متصل میشود. روی قسمت کائوچویی این کلید لغات (COM) مشترک (HI) تند (LO) کند دیده میشود. جریانی که موتور در دورهای تند و کند میکشد، حدود یک اسب بخار و (4.2 آمپر) است. برای کولرهای با حجم هوا دهی زیاد از موتورهای سه فاز با یک دور (1500 دور در دقیقه) استفاده میشود. ساختمان کولر آبی از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاند که آنها را بررسی میکنیم.
استاتور (قسمت ساکن موتور)
استاتور از سه قسمت اصلی تشکیل شده است.
بدنه (طوقه)
این قسمت استاتور از ورقهای فولادی ساخته شده و توسط دستگاه درز جوش به صورت استوانهای کامل در آمده است. قبل از جوش بدنه سوراخهایی توسط پرس جهت تهویه روی آن تعبیه میگردد. قبل از اینکه هسته و سیمبندی در آن قرار گیرد، روی آن آزمایشهایی انجام میگیرد. بدنه ابتدا فسفاته ، سپس لعابکاری و سرانجام رنگ میشود. موقعی که استاتور روی پایهاش قرار میگیرد، حتما قسمت بیرون منفذ آن باید به سمت بالا باشد تا در مقابل ریزش آب و غیره محافظت گردد.
هسته
هسته الکتروموتور از ورقهای دینامو (فولاد سیلیسدار) که روی آن شیارهای مخصوص و متفاوت تعبیه گردیده ، تشکیل شده است. قطر داخلی هسته 8.9 سانتیمتر و طول یا ضخامت محوری هسته برای موتورهای 3/1 اسب بخار ، 4.3 سانتیمتر و برای موتورهای 2/1 و 4/3 اسب بخار 5.4 سانتیمتر است.
رتور
رتور نیز از ورقهای دینامو (فولاد سیلیسدار) تشکیل شده است. در روی ورقها شیارهایی تعبیه شده است که آلومینیم مذاب درآن تزریق میشود. آلومینیم مذاب پرههای خنککننده دو سر رینگ را که میلههای روتور را اتصال کوتاه میکند، نگه میدارد. جهت سبک شدن روتور و تهویه بهتر آن در روی هسته در قسمت مرکزی سوراخهایی تعبیه میشود.
درپوش و بوشها
درپوشهای انتهایی ، قسمتی از موتور را تشکیل میدهند، که در مرکز آنها بوشهای نگهدارنده محور رتور تعبیه شده است. جنس بوشها از استیل و قسمت داخلی آنها از برنز میباشد تا در مقابل بارهای سنگین و سبک از استحکام کافی برخوردار باشند. روی بوشها منفذی تعبیه گردیده که در داخل آن نمد مخصوص آغشته به روغن قرار میگیرد.
کلید گریز از مرکز (صفحه اتصالات)
این کلید روی درپوش عقب الکتروموتور قرار دارد و چهارسر توسط فیشها از زیر به آن اتصال دارد. در قسمت رویی یا بیرونی کلید ، یک سیم مخصوص دور زیاد که به فیشی با علامت HI که مخفف HIGH ، سیم دور کم به فیشی که به علامت LO که مخفف LOW و سیم برق مشترک به فیش با علامت COM که مخفف (COMON) است، متصل میشوند.
توربین (بادبزن)
قسمت اصلی کولر که هوای داخل اطاقک را به داخل کانال میدمد، توربین یا بادبزن نامیده میشود. توربین از طریق یک فلکه (پولی) بزرگ با یک تسمه به فلکه موتور متصل میگردد. توربین از تعدادی پره که با شکل و زاویه خاصی حول یک استوانه قرار دارند، تشکیل شده است.
پولی یا فلکه
پولی از آلومینیم خشک تهیه شده و انتقال قدرت از الکتروموتور به فن یا پروانه از طریق آنها انجام میگیرد. پولی کوچک روی محور موتور و پولی بزرگ روی محور پروانه نصب میشود. طرز قرار گرفتن آنها طوری است که هر دو آنها دقیقا روی یک صفحه فرضی قرار میگیرند. در غیر این صورت باعث خوردگی تسمه میشوند. روی مرکز هریک از پولیها یک پیچ مغزی قرار دارد که باید توسط آچار آلن روی سطح صاف محورها تنظیم و سپس محکم شود. در غیر اینصورت پس ازمدتی به صورت هرزگرد حرکت میکنند.
یاتاقان
یاتاقان یا بستر قسمتی است که یک سر محور فن در داخل آنها قرار میگیرد. ساختمان یاتاقان طوری است که نیروی وزن ناشی ا زمحور و فن و اصطکاک را به بدنه منتقل میسازد، و چون باید حداقل اصطکاک و ساییدگی را داشته باشد، لازم است ماهانه یک بار روغنکاری شوند. بهترین یاتاقانها نوع گرافیتی و بلبرینگی هستند.
واترپمپ (پمپ آب)
واتر پمپ یا پمپ آب کولر مانند همه پمپها از دو قسمت الکتریکی (موتور) و یک قسمت مکانیکی (پمپ) تشکیل میشود.
قسمت الکتریکی
· استاتور : قسمت استاتور از دو بوبین یا بالشتک تشکیل شده است، که روی هسته در داخل شیارها قرار گرفتهاند.
· روتور :
هسته روتور ، واترپمپ را از ورقهای آهن سیلیسدار تهیه و شیارهایی به منظور قرار گرفتن میله یا هادیها روی روتور ، روی آن ایجاد میکنند. این شیارها به منظور افزایش گشتاور واتر پمپ انتخاب می شوند. در داخل آنها مواد مذاب تزریق میکنند. بطوری که یک قفسه آلومینیومی تشکیل میشود.
· درپوش ها :درپوشها محل قرار گرفتن یاتاقانها و نگهداری دو سر محور موتور میباشند، و در نگهداری روتور نقش مهمی ایفا میکنند.
قسمت مکانیکی
· واتر پمپ(پمپ آب) :
قسمتی از مجموعه موتور کولر که به شکل پرههای منظم در قسمت انتهایی (پایینی) محور قرار دارد، واتر پمپ نامیده میشود، و عمل پمپاژ آب را به بدنه کولر انجام میدهد. قسمتهای مختلف پمپ عبارتند از :
o پایه اصلی پمپ که در داخل آب قرار میگیرد.
o پروانه چهار یا سه پره که نقش توربین را داشته و آب را پمپاژ میکند.
o کفی یا پایه پمپ که در زیر پایه نصب میگردد و نقش آببندی پمپ را دارد.
o چپقی پایه پمپ ، محل قرار گرفتن شیلنگ ، که آب را به سه راهی منتقل میکند.
o کلاهک پمپ ، قسمت فوقانی الکتروپمپ ، که به صورت چتری بالای الکتروپمپ قرار میگیرد تا از ورود آب به داخل آن جلوگیری کند.
بدنه کولر (اطاقک هوا)
اطاقک هوا از یک مکعب تشکیل شده است که دارای کف سقف و یک بدنه ثابت میباشد. سه دیوار دیگری که پوشالها در آن جای داده میشوند. معمولا متحرک هستند، و میتوان آنها را از اطاقک جدا ساخت. در مواقع تعویض پوشالها و یا سرویس کولر این کار ضروری است. قسمت دیوار ثابت از طریق یک دریچه لبهدار با یک قطعه برزنت به کانال اصلی متصل میگردد. بدین ترتیب از انتقال ضربه و لرزش کولر به کانال جلوگیری میشود.
شناور (فلوتر)
شناور وسیلهای است که برای تنظیم مقدار و ارتفاع آب داخل مخزن کولر یا هر مخزن دیگری بکار میرود، و از سرریز شدن آب جلوگیری میکند. این دستگاه که قابل تنظیم نیز هست، از یک شیر فشاری که توسط یک بازو به یک کره پلاستیکی توخالی متصل است تشکیل میشود.
جعبه اتصال الکتریکی
جعبه اتصال که از مواد عایق ساخته شده است، به بدنه ثابت کولر در داخل آن متصل میباشد. طوری که روی آن سرپیچهای اتصال ، همراه با حروف و در بعضی موارد با نقشه اتصال دیده میشود. این جعبه دارای یک درپوش محافظ است.
خازن راهانداز موتور کولر
این خازن (که با سیم پیچ راهانداز موتور بطور سری قرار گرفته است) هنگام راه اندازی موتور در مدار قرار میگیرد، و با ایجاد اختلاف کار بین جریان ولتاژ باعث حرکت موتور شده و سپس توسط کلید گریز از مرکز از مدار موتور خارج میشود. پس از خاموش شدن کولر مجددا کلید گریز از مرکز خازن را برای استارت بعدی در مسیر جریان از میدهد.
سرويس و تعمير كولر آبي cooler ( از سايت سرويسكار دات كام ):
كولر هاي آبي كه براي خنك كردن هواي داخل ساختمان ها بويژه در مناطق خشك بكار مي روند از دو قسمت عمده تشكيل يافته اند:
1- اجزاء الكتريكي 2- اجزاء مكانيكي
اجزاء الكتريكي شامل: 1- كابل چهار رشته وكليد مخصوص-براي ارتباط كليد به كولر از كابل چهار رشته استفاده مي شود كه سطح مقطع سيم ها نبايد كمتر از 5/1 ميلي متر مربع باشد.كليد كولر شامل :يك كليد تك پل براي واتر پمپ ، يك كليد تك پل براي الكتروموتور فن ويك كليد تبديل براي دور كند وتند الكتروموتور مي باشد. 2- جعبه اتصال يا ترمينال - جهت ايجاد اتصالات مطمئن وعايق از بدنه فلزي كولر كه در داخل اطاقك كولر قرار دارد.3- خازن اصلاح ضريب قدرت - كه بر روي بدنه نصب شده واز نوع روغني وبا ظرفيت 20 الي 25 ميكرو فاراد با ولتاژ نامي 400 تا450 ولت است.4- الكتروموتور دو دور فن - كه معمولا"داراي دو دور 1000 و1500 دور در دقيقه است. الكتروموتر كولرهاي خانگي از قسمت هاي زير تشكيل شده است:الف -استاتور ب- روتور ج- در پوش وبوش ها د- كليد گريز از مركز كه نقش عمده اي در راه اندازي وتنظيم دور موتور دارد وبر اساس نيروي گريز از مركز عمل كرده وضمن عمل خود سيم پيچ راه انداز را از مدار خارج مي كند قسمت متحرك اين كليد بر روي محور روتور تعبيه شده وصفحه كائوچويي كليد گريز از مركز بر روي در پوش موتور نصب شده است. بر روي قسمت كائچويي موتور اين لغات (com=مشترك) (HI=تند) (LO=كند) ديده مي شود . 5- خازن راه انداز - با ظرفيت 480-130 ميكروفاراد - 110 ولت كه در هنگام استارت در مدار بوده وپس از آنكه روتور به 75 در صد سرعت نامي خود رسيد.كليد گريز از مركز خازن راه انداز وسيم پيچ كمكي را از مدار خارج مي سازد.6- پمپ آب (واتر پمپ )- آب را از تشتك تا حدود دو متر ارتفاع پمپاژ كرده وبه سه راهي آب وناوداني ها در بالاي اطاقك كولر مي رساند.
اجزاء مكانيكي - 1- بدنه كولر 2- سه راهي آب ( أب پخش كن ) 3- ناودان ها 4- فن (پروانه ومحور فن يا توربين )5- شناور ( فلوتر ) 6- كانال داخلي وخارجي 7- پولي ها (فلكه ها ) وتسمه پروانه 8- ياتاقان ها
سرويس ونگهداري كولر آبي :
1- هنگام نصب كولر، محلي را انتخاب كنيد كه ايجاد لرزش وصدا ننمايد مثل روي ستون ها ونزديك ديوار ها -
2- براي زير كولر از چهار پايه اي به ارتفاع 30 سانتيمتر استفاده كنيد.وبراي جلوگيري از فرو رفتن پايه ها در آسفالت وغيره از صفحات فلزي به اضلاع 10در 10 استفاده كنيد.
3- كولر را در نزديكي لوله دودكش وهوا كش آشپزخانه ولوله چاه فاضلاب قرار ندهيد.
4- بمنظور جلوگيري از لرزش در محل اتصال كولر به كانال ها بايد از برزنت استفاده شود.
5- هنگام راه اندازي كولر در ابتداي فصل گرما به نكات زير توجه كنيد:
ديواره هاي كولر را جدا كنيد ودر صورت نياز پوشال ها را تعويض كنيد. (معولا" هر دو سال يك بار ).ضمنا"پوشال ها بايد به گونه اي توسط توري هاي سيمي محكم به در پوش ها بسته شوند كه آب از آنها بر روي فن ويا تسمه وپمپ وموتور نريزد.- كف كولر را شست وشو داده ودر صورت زنگ زدگي ،سوراخ شدن آن را ترميم كنيد. البته بهتر است در پايان فصل گرما واز كار انداختن كولر محل هاي زنگ زده را ضد زنگ زده ورنگ كاري نماييم.- ياتاقان هاي توربين وجا روغني هاي روي موتور را روغن كاري كنيد وبا دست هر دو فلكه را بچرخانيد تامطمئن شويد كه مانعي در حركت آن ها موجود نيست .تسمه وفلكه هاي (پولي ) موتور وتوربين بايد در يك امتداد باشند تا موجب لنگي وساييدگي تسمه و لرزش نشود. در صورت ساييدگي وبريدگي تسمه آن را تعويض كنيد.معمولا"پمپ هاي آب احتياج به روغنكاري ندارند ولي آن ها را از جاي خود خارج كرده ورسوب اطراف پروانه ها را تميز كنيد همچنين صافي آن را تميز كرده ودر جاي خود قرار دهيد. با پر كردن تشتك تحتاني از آب وروشن نمودن واتر پمپ اطمينان حاصل نماييد كه مسير آب در شيلنگ و سه راهه و آب پخش كن ها باز است.ناودان هاي پخش كننده مستقر در در پوش ها را تميز كرده تا منافذ آن ها باز شود. شناور را طوري تنظيم نماييد كه آبي از تشتك يا دريچه اطمينان سرازير نشود. هنگام روشن كردن كولر ابتدا به مدت ده دقيقه واتر پمپ را روشن كرده تا پوشال ها خيس شوند.وقبل از روشن كردن موتور اصلي كولر براي اولين بار پارچه بزرگي را خيس نموده جلوي دريچه ها گرفته تا ذرات زنگ وگرد خاك را به خود گرفته ومحيط را كثيف نكند. در پايان فصل گرما آب تشتك را خالي كرده وروي كولر را با برزنت بپوشانيد.وشير فلكه آب را بسته وحتي الامكان لوله هاي رابط را قطع نماييد.
عيب يابي و تعمير كولر آبي :
عيب1- با زدن كليد ها ،الكتروموتور دو دور وپمپ آب روشن نمي شوند.
علت1- فيوز قطع است ويا خراب شده.
رفع عيب1- ورود و خروج فاز به فيوز را بتوسط فاز متر بررسي نماييد.اگر به فيوز فاز مي رسد امابا حركت اهرم آن فاز خارج نمي شود ،فيوز خراب شده است آن را با فيوزي هم آمپر خودش تعويض نماييد.
عيب2- با زدن كليد ها الكتروموتور وپمپ آب روشن نمي شود.
علت2- در فاز يا نول اصلي (سيم رابط ) مشكلي بوجود آمده.
رفع عيب2- اگر در مبدأ درون كليد برق وجود دارد ،فيوز هم سالم است اما به ترمينال كولر برق 220 ولت نمي رسد،بطور قطع سيم (كابل) رابط دچار اشكال شده است.آن را تعويض نماييد.
عيب 3- موتور كار مي كند اما باد كولر خنك نيست.
علت 3- در كف تشتك آبي وجود ندارد.
رفع عيب3- عدم وجود آب يا كافي نبودن آن مي تواند به سوراخ شدن تشتك كولر - نشتنمودن آب از شير اطمينان- تنظيم نبودن فلوتر (شناور) مربوط باشد.
عيب4- موتور كار مي كند اما باد كولر خنك نيست.
علت4- واتر پمپ عمل نمي كند يا شلينگ رابط پاره شده.
رفع عيب4- به كنار كولر برويد وبه پوشال ها دقت نماييد. اگر صداي ريزش آب به گوش نرسيد وهمچنين قطرات آب جاري روي پوشال ها رؤيت نشد،مطمئن باشيد در سيستم پمپاژ آب مشكلي بوجود آمده. اين عيب مي تواند به خود واتر پمپ ويا پارگي شلينگ مربوط باشد.دريچه ها را باز نماييد تا مورد معيوب را دقيقا" شناسايي كنيد. خرابي واتر پمپ مي تواند به هر زگرد شدن پروانه ويا نيم سوز شدن موتور مربوط باشد البته گاها"ديده مي شود كه واتر پمپ كاملا" سالم است اما در سيستم برق رساني به آن مشكل بوجود آمده قبل از آن كه واتر پمپ را سوخته تلقي كنيد، سيم هاي رابطش را جدا نموده وبتوسط دو سيم ديگر به آن برق 220 ولت برسانيد.اگر عمل نكرد وپروانه هم گريپاژ نيست پس واتر پمپ سوخته است در صورت پاره شدن شلينگ نيز آن را تعويض نماييد.
عيب5- موتوركار مي كند اما باد كولر خنك نيست.
علت5- سوراخ ناودان ها مسدود شده .
رفع عيب5- دريچه ها را از كولر جدا نموده ودر صورت امكان پوشال ها را نيز جدا نماييد سپس سوراخ هاي موجود روي ناودان ها را با جوهر نمك وبرس بشوئيدتا جرم روي حفره ها كاملا" پاك شود. سپس ناودان ها را با آب كافي بشوئيد تا بوي جوهر نمك كاملا" رفع گردد، سپس پوشال ها وشبكه هاي توري را ببنديد و مطمئن باشيد به تهويه مناسبي دست خواهيد يافت.
عيب6- واتر پمپ والكتروموتور دو دور در حال كارند اما خنك كنندگي كولر ، كيفيت چنداني ندارد.
علت 6- تسمه تنظيم نيست.
رفع عيب6- براي تنظيم تسمه بايد پيچ هاي پايه الكتروموتور را شل كرد وپايه را طوري جابجا كرد كه تسمه نه شل باشد كه روي پولي ها كمانه كند ونه آنقدر سفت باشد كه محور را تحت تنش قرار داده بوش ويا تاقان ها را خراب كند ويا سبب سوختگي موتور گردد. بهترين حالت رگلاژ تسمه آن است كه اگر تسمه را نزديك پولي كوچك توسط دو انگشت به هم نزديك كنيم به اندازه يك بند انگشت با هم فاصله داشته باشند.يا اينكه اگر موتور را خاموش نموديم سريع فن توقف نكند بلكه حدود 5 الي 6 دور بزند سپس بايستد.براي تعويض تسمه ضخامت وطول تسمه را بايد جزء مشخصات آن در نظر داشته باشيد.
عيب7- واتر پمپ والكتروموتور در حال كارند اما خنك كنندگي كولر كيفيت چنداني ندارد.
علت7- پارچه برزنتي لرزه گير پاره است.
رفع عيب7- پارچه برزنتي را بر رسي نماييد واگر در آن پارگي مشاهده وقابل تعمير نيست،آن را تعويض نماييد.
عيب8- واترپمپ و الكتروموتور كار مي كنند اماخنك كنندگي كولر كم است.
علت8- موتور فن نيم سوز است.
رفع عيب8- بتوسط يك آمپر متر ،جريان موتور فن را اندازه گيري نموده وبا جريان ثبت شده بر روي آن مطابقت دهيد.اگر جريان اندازه گيري شده چند برابر جريان نامي موتور بوده وبدنه استاتور سريع داغ مي شود موتور نيم سوز است.
عيب9- واتر پمپ والكتروموتور درحال كارند اماكيفيت خنك كنندگي كم است.
علت9- مقدار پوشال ها كم است وهوا آزادانه وارد كولر مي شود.
رفع عيب9- اگر پوشال ها را تعويض نموده ايد ،در جاگذاري پوشال هاي جديد دقت به عمل نيامده سعي شود جاگذاري پوشال ها يكدست باشد وپوشال ها همه ي سطح در پوش ها را اشغال نمايد زيرا اگر قسمتي بدون پوشال باشد هواي گرم خارج كولر از آن قسمت مكيده شده وبه محيط ساختمان راه يافته وتهويه هوا را مختل مي سازد.
عيب10-موتور فن كار نمي كند (واتر پمپ كار مي كند.).
علت10- به موتور فن برق نمي رسد.
رفع عيب10- ممكن است فاز مربوط به موتور در كليد مخصوص كولر قطع شده ويا موردي مشابه در مورد نول صورت گرفته باشد.اگر مشكل از پارگي ويا قطع شدگي فاز يا نول است ،نقطه پاره شده را ترميم نماييد.
عيب11- موتور فن كار نمي كند.
علت11- بازدن كليد بين كنتاكت هاي HI وCOM (روي تخته فيبري موتور) برق 220 ولت وجود دارد اما راه نمي افتد.
رفع عيب11- به عيب يابي موتور هاي آسنكرون مراجعه كنيد.
عيب12- موتور صداي هوم مي دهد.اما براه نمي افتد.
رفع عيب12- براي اطلاع بيشتر به عيب يابي موتور ها مراجعه نماييد. اما بطور مختصر متوان گفت :سيم پيچ راه انداز سوخته است -سيم بندي راه انداز به كليد گريز از مركز وصل نشده است- پس از خاموش كردن كولر كليد گريز از مركز به حالت عادي خود باز نگشته است- تسمه بيش از حد سفت شده است-پولي ها در يك امتداد نيستند-سيم بندي دور تند نيم سوز شده است- اگر موتورفن 4/3 اسب است،احتمال دارد خازن راه انداز آن سوخته باشد.
عيب13- فقط يكي از دور هاي موتور فن كار مي كند.
علت13- سيم مربوط به دور دوم از صفحه كليد موتور قطع شده.
رفع عيب13- ابتدا برق كولر را قطع نماييد.سپس سيم هاي متصله به موتور را از آن جدا نموده وبا اهم متر هر سيم پيچ به كليد موتور را بر رسي نماييد.به احتمال زياد يكي از سر سيم هاي HI ويا LOW از صفحه كائوچويي جدا شده است كه مي بايست سيم مربوطه را لحيم نماييد.اگر پارگي در درون استاتور باشد،كار قدري مشكل مي شود وبهتر است در صورت عدم تخصص كافي به سيم پيچ هاي استاتور دست نزنيد واز تعمير كار مجرب كمك بگيريد.
عيب14- فقط يكي از دور هاي موتور فن كار مي كند.
علت 14- يكي از سر سيم هاي رابط بين كليد تبديل وپايه هاي LOW ويا HI در مسير قطع شده است.
رفع عيب14- براي آن كه مطمئن شويم سيم هاي رابط بين تبديل وموتور سالم اند بهتر است دو خروجي را داخل كليد تبديل به يكديگر متصل نموده ودو سيم متصل به پايه هاي LOW و HI رااز اتصالات تخته كليد موتور جدا نموده واهم متر را به آن ها متصل مي كنيم .اگر دو سيم رابط سالم بوده ودر مسير دچار پارگي نشده باشند عقربه منحرف شده ومقداري اهم كه در واقع اهم سيم هاي رابط است را نشان مي دهد.واگر عقربه منحرف نشده ،سيم ها دچار پارگي شده اند وچون كابل چهار سيمه است بايد كابل اصلي تعويض شود.
عيب15- فقط يكي از دور هاي موتور كار مي كند.
علت 15- كليد گريز از مركز عمل نمي كند.
رفع عيب15- در موتور كولر هميشه در لحظه اول سيم پيچ هاي استارت ودور تند در مدارند وبه محض رسيدن سرعت موتور به 75 درصد سرعت نامي كليد عمل نموده واستارت را از مدار خارج مي كند وبا خارج شدن استارت دور تند در مدار مانده و موتور سرعت مي گيرد.سپس مي توان با تغيير دادن وضعيت تبديل از دور كند موتور استفاده نمود واگر كليد گريز از مركز عمل نكند وسيم پيچ كمكي در مدار باقي بماند، موتور سرعت چنداني نداشته وضمن بگوش رسيدن صداي خشن از موتور ،داغ هم مي شود. مشكل كليد گريز از مركز معمولا"شكستن صفحه فيبري ويا اكسيد شدن فنر ها است كه مي بايست روتور را از استاتور جدا نموده وپس از سرويس محرك كليد ، يقينا" موتور به كار نرمال خود ادامه مي دهد.
عيب16- فقط يكي از دور هاي موتور كار مي كند.
علت 16 - كليد تبديل خراب است.
رفع عيب 16- به علت بالا بودن جريان مصرفي در كولر گاها"كنتاكت ها درون كليد تبديل به يكديگر جوش مي خورند.قاب كليد تبديل را باز نموده ،وبا اهم متر (در حالي كه فيوز اصلي كولر قطع است ) از حركت اهرم كليد بين كنتاكت مشترك با دو خروجي اطمينان حاصل كنيد.اگر در كنتاكت ها جوش خوردگي ديده شود،آن ها را از يكديگر جدا نموده وپس از سمباده كشي كليد را مجددا" در مدار قرار مي دهيم.اگر همچنان عملكرد مثبتي نداشت آن را تعويض مي كنيم.
عيب17- با روشن نمودن كولر ،موتور براه نمي افتد اما اگر پولي با دست چرخانده شود موتور بكار خواهد افتاد.
رفع عيب17- از آن جا كه اين عيب مشابه عيب12 است به رفع عيب 12 مراجعه نماييد.
عيب18- صداي كولر در حال كار زياد است.
علت18- پولي ها يا يكي از پولي ها شل شده است.
رفع عيب18- در پوش سمت پولي ها را از بدنه جدا نموده واتصال آن ها به محور را كنترل نماييد.در صورت لزوم ،پولي ها را محكم بر روي محور فن ببنديد.
عيب19- صداي كولر در حال كار زياد است.
علت19- ياتاقان ها گشاد شده اند.
رفع عيب19- در پوش هاي دوطرف فن را باز نموده ومحور را بصورت شعاعي (عمودي) حركت دهيد اگر محور حركت عمودي داشت ،نياز است بوش ها را تعويض نماييد.البته در بعضي موارد ياتاقان ها (بوش ها) سالم اند اما به سبب شل شدن بست ياتاقان اين عيب بروز مي كند.
عيب20- صداي كولر در حال كار زياد است.
علت20- محور فن تاب بر داشته است.
رفع عيب20- اگر محور فن تاب داشته باشد،در حال گردش لنگر انداخته وعلاوه بر توليد صداي زياد،سبب خرابي ياتاقان نيز مي گردد. رفع اين عيب نياز به تجربه ومهارت خاصي دارد واز جمله مهارت هاي تراشكاران محسوب مي شود.
عيب21-صداي كولر در حال كار زياد است.
علت21- صدا از موتور فن است.
رفع عيب21- صداي خشن موتور فن مي تواند از در گير شدن پروانه خنك كننده با در پوش به سبب خرابي يا تا قان وتاب داشتن محور فن ناشي گردد. موارد فوق را بررسي نماييد وقطعه معيوب را شناسايي وعيب را بر طرف نماييد.
عيب22- صداي كولر در حال كار زياد است.
علت22- تسمه خراب است.
رفع عيب22- خراش هاي روي تسمه موجب صداي خشن كولر در حال كار مي شود. اگر تسمه معيوب است با ارائه آن به فروشگاه قطعات كولر، تسمه اي با سايز خودش را تهيه نماييد.
عيب23- موتور فن مرتبا" خاموش وبصورت خودكار روشن ميشود.
رفع عيب23- روشن وخاموش شدن مرتب موتور نشانگر وجود اورلود سر راه سيم مشترك موتور ويا داخل آن (موتور ) ميباشد.در بعضي از لوازم الكتريكي مثل چرخ گوشت ها جهت حفاظت موتور در برابر جريان اضافه بار ويا اتصال كوتاه در داخل موتور از محافظ استفاده مي شود . اين محافظ گاها"فيوز شيشه اي است كه جريان نامي آن متناسب با جريان دستگاه انتخاب مي گردد ودر موارد ديگر از اورلود بعنوان محافظ استفاده مي شود. با عبور جريان بيش از حد از وسيله وبوجود آمدن گرماي زياد اورلود بطور خودكار عمل كرده وجريان را قطع مي كند وبا سرد شدن مجدد وسيله (موتور ) جريان بر قرار وموتور به حركت در مي آيد .
عوامل تحريك كننده اورلود در كولر عبارتنداز: نيم سوز بودن موتور- خارج نشدن سيم پيچ استارت از مدار (عمل نكردن كليد گريز از مركز )-سفت بودن تسمه - گريپاژ بودن ياتاقان ها -بسته بودن دريچه هواي كولر ودر نتيجه آن تراكم هواي داخل كه گردش فن را مشكل مي سازد-در يك امتداد نبودن پولي ها . كليه موارد مذكور مي بايست مورد به مورد بر رسي گردد تا مشكل اصلي شناسايي وعيب بر طرف شود.
عيب24- آب كولر سر ريز مي شود.
رفع عيب24- اين مشكل مي تواند به تنظيم نبودن فلوتر مربوط باشد. همچنين سوراخ شدن گوي پلاستيكي شناور سبب مي شود گوي پر از آب شود وبه ته آب تشتك رود ، در نتيجه آب بيش از حد وارد كولر شده وسر ريز مي كند در اين صورت مي بايست شناور تعويض شود.
عيب25- هنگام كار كولر قطرات ريز آب وارد محيط مي شود.
رفع عيب25- شلينگ پاره شده وآب بداخل پره هاي تور بين پاشيده مي شود.آب از طريق پوشال وتسمه بداخل فن ريخته مي شود
كولري كه بهترين كولر است
الف) هنگام خريد دستگاهي را انتخاب كنيد كه داراي علامت استاندارد و بر چسب انرژي باشد و با توجه به برچسب انرژي داراي بالاترين درجه كارآيي و بازدهي باشد.
ب) حتي الامكان كانال كشي كولر از كوتاه ترين مسير انجام شود. چنانچه كانالهاي كولر خارج از ساختمان قرار دارند. حتماً بايد بهوسيله عايق كاري با پشم شيشه يا عايق هاي ديگر از گرم شدن كانالها و هدر رفتن سرما در اثر تابش مستقيم نور خورشيد بر آنها جلوگيري شود. در اين مورد حتي نصب يك سايبان ساده بر روي كولر و كانال ها هم موثر است. هر چه مسير كانال كشي كولرهاي آبي پرپيچ و خم و طولاني تر باشد، فشار هوا در مسير كانال ها افت پيدا كرده و جبران آن به انرژي بيشتري نياز دارد و سرماي حاصل شده نيز كمتر مي شود. لذا بايد حتي الامكان كوتاهترين مسير كانال كشي در نظر گرفته شود.
ج) حتي الامكان هر ساله نسبت به تعويض پوشالهاي كولر اقدام كنيد. تميز كردن و رفع اشكالات كولر پيش از شروع به كار آن در فصل گرما؛ كاركرد كولر را بهبود بخشيده؛ مصرف انرژي آن را كاهش مي دهد و از هدر رفتن سرما نيز جلوگيري مي كند.
د) استفاده بي مورد و يا همزمان از وسائل خانگي گرمازا مانند: اجاق ؛ سماور؛ لامپ هاي متعدد و... باعث افزايش گرماي محل كار و سكونت مي شود و نياز به استفاده از كولر را افزايش مي دهد.
ر) چنانچه امكان پذير باشد بايد از سيستم سرمايش موضعي استفاده شود. به اين معني كه تنها به اتاقهايي كه مورد استفاده قرار مي گيرد، هواي سرد را منتقل كنيم. به اين منظور مي توان دريچه هاي ورودي هوا به ساير اتاقها را مسدود كرد، به اين ترتيب نيازي به سرمايش كل فضا نخواهد بود.
س) در حد امكان از روشن نگه داشتن مداوم كولر در طول روز پرهيز كنيد و به ويژه تا حد امكان سعي كنيد از دور آهسته كولر استفاده كنيد تا فشار كمتري را دستگاه متحمل شود.
ص) نصب يك ترموستات ساده در اتاقها ؛ مي تواند مقدار زيادي از مصرف انرژي را كاهش دهد.
ط) بهترين درجه حرارت منزل در تابستان بين 18 تا 22 درجه سانتيگراد است. از سردكردن بيش از حد محل سكونت خود خودداري كنيد.
خنكتر از يك خنك كننده
نحوه سرمايش كولر آبي بر اين اساس است كه رطوبت و ذرات ريز آبي كه همراه با هوا به داخل فضاهاي مورد استفاده وارد مي شود، با جذب گرماي محيط باعث خنك شدن هواي فضاي داخلي آن ميشوند. بر اين اساس سيستم سرمايش كولر تا زماني قادر به خنك كردن فضاهاي مورد استفاده است كه ميزان دماي بخار اشباع داخل فضا ها بيشتر از حرارت محفظه داخلي كولر باشد. در صورتي كه اين دو دما با هم برابر شوند احساس مي كنيم كه كولر ديگر توان خنك كردن را ندارد. دراين شرايط با انجام كارهاي زير مي توان تا حدي به ميزان خنك كنندگي كولر اضافه كرد.
اول آنكه با باز كردن بخشي از پنجره يا درب امكان خارج شدن بخار اشباع داخل فضاها را به خارج از آن فضا فراهم كنيم. دومين روش اين است كه با كاهش دماي آب موجود در بدنه كولر باعث كاهش حرارت فضاي داخلي كولرو در نتيجه فضا هاي مورد استفادهمان شويم، اين كار را ميتوانيم با استفاده ازيك سايبان ويا كاهش دماي آب با افزودن قطعات يخ به آب داخل كولر به انجام رسانيم.
چرا پوشال كولر را بايد مرتب عوض كنيم؟
محيط پوشال هاي كولر از لحاظ رشد انواع باكتري ها و قارچ ها بسيار مناسب است. هم مواد غذايي لازم را دارد و هم دما و رطوبت كافي. بعضي از اين باكتري ها مانند سودومونا و لژيونلا كه چنين محيط هايي را دوست دارند، با تكثير و زياد شدن در اين محيط ميتوانند به فضاي داخل خانه نفوذ كنند و باعث بيماري هاي تنفسي در افراد خانه، بخصوص كودكان وسالمندان شوند.
در موارد ديگر تجزيه پوشال ها توسط اين عوامل، به ويژه قارچ ها، سبب آزاد شدن مواد و گازهايي مي شود كه علاوه برانتشار بوي بد، براي سلامت ما نيز ضرر دارد
عیبیابی کولر آبی |
موتور کار میکند اما باد خنک نمیدهد.
· شناور تنظیم نیست : شناور را تنظیم کنید.
· شیر فلکه بسته است : قطعی آب را برطرف کنید.
· واترپمپ عمل نمیکند و سوراخهای ناودانها بسته شدهاند : واترپمپ را عوض کنید و سوراخها را باز کنید.
· شیلنگ واتر پمپ پاره شده است : شیلنگ را تعویض کنید.
واترپمپ و موتور فن کار میکند اما کیفیت هوادهی مطلوب نیست.
· دریچه هوای کولر باز نیست : دریچه را باز کنید.
· فشار تسمه تنظیم نیست : تسمه را تنظیم کنید.
· پولی موتور هرز شده است : آن را تعویض کنید.
· پارچه برزنتی لرزهگیر پاره است : آن را عوض کنید.
· پرههای فن کثیف شدهاست : پرهای فن را تمیز کنید.
· موتور فن نیمسوز است : موتور را دوباره سیمپیچی یا تعویض کنید.
موتور فن کار نمیکند.
· کلید خاموش و روشن ، قطع است : خرابی کلید را برطرف یا آن را تعویض نمایید.
· سیمپیچی موتور فن سوخته است : موتور را بازپیچی کنید یا موتور را تعویض نمایید.
فقط دور زیاد موتور کار میکند.
· کلید گریز از مرکز تنظیم نیست : کلید را تنظیم نمایید.
· پلاتینهای مربوط به دور کم عمل نمیکند : پلاتینها را عوض کنید.
· کلید تبدیل کولر خراب است : آن کلید را عوض کنید.
با زدن کلید مخصوص به حالت روشن موتور راه نمیافتد. اما با چرخاندن پولی توسط دست ، موتور راهاندازی میشود.
· سیمپیچ راهانداز سوخته است : سیمپیج را بازپیچی نمایید.
· سیمپیچ راهاندازی از کلید گریز از مرکز جدا شده است : آنها را به یکدیگر ربط بدهید.
مطالب مشابه :
کولر آبی
کولر آبی، کولری است که با تبخیر آب، هوا را خنک میکند. کولرهای آبی با فرایند سرمایش تبخیری
کولر های آبی
کولر آبی - 1 در کانالهايي که بيشتر از 2 متر از طول مسير آنها درمعرض تابش نور خورشيد قرارمي
کولر آبی
مقالات فنی کاربردی - کولر آبی - از آنجایی کولرهای آبی در پشت بام نصب می شوند، باید از نظر
کولر آبی
این نوع کولر آبی نسبت به حجم هوادهی در واحدهای حجمی 2000 ، 3000 ، 3500 ، 40000 ، 4500 ، 5000 ، 6000 ، 7000 و 12000
نكاتي درمورد: کولر آبی ( 1)
تاسيسات اتحاد سبز - نكاتي درمورد: کولر آبی ( 1) - نمايندگي آذين لوله - پكيج شوفاژديواري ايران
کولر ابی
کولر آبی کولر های آبی که برای خنک کردن هوای داخل ساختمان ها بویژه در مناطق خشک بکار می روند
کولر آبی
انرژى خورشيدي -Solar Energy - کولر آبی - ترویج انرژیهای پاک
آموزش سرویس کولر آبی
برای سرویس کولر ابزار خاصی نیاز ندارید آچار فرانسه و یک ظرف روغن دان همراه داشته باشید
برچسب :
کولر ابی