گزارش پالمر

  

un.jpg

 

Report of the Secretary-General’s Panel of Inquiry

on the 31 May 2010 Flotilla Incident

September 2011

*ترجمه خلاصه: محمدرضا آفتاب

گزارش هیئت تحقیق دبیر کل سازمان ملل درباره ی حادثه ی کاروان آزادی31 مه 2010

در تاریخ 31 مه 2010، ساعت 4:26 صبح به کاروانی متشکل از شش کشتی توسط نیروهای دفاع اسرائیلی (IDF) در فاصله ی 72 مایل دریایی از خشکی، حمله شد. کشتی ها حامل مردم و کمک های بشردوستانه بودند. از طرف نیروهای اسرائیلی به کاروان فرمان داده شد که به دلیل اینکه ساحل غزه تحت محاصره دریایی قرار دارد، تغییر مسیر دهد. در طی عملیات توقیف توسط نیروهای اسرائیلی، 9 نفر از سرنشینان کشتی جان باختند و تعدادی زخمی شدند.

دبیر کل سازمان ملل در تاریخ 2 اوت سال 2010، یک هیئت تحقیق درباره حادثه ی مذکور تاسیس کرد. هیئت گزارش هایی از جزئیات واقعه را از گروه های رسیدگی ملی که توسط کشورهای اسرائیل و ترکیه جداگانه تشکیل شده، دریافت و مورد بازبینی قرار داد. دولت ترکیه به منظور بررسی حقایق حادثه و اثرات حقوقی آن یک کمیسیون تحقیق ملی تشکیل داد که یک گزارش اولیه و یک گزارش نهایی همراه با پیوست و اسناد مربوطه به هیئت ارئه کرد. از طرف دیگر دولت اسرائیل نیز یک کمیسیون عمومی مستقل تشکیل داد تا اعمالی را که توسط اسرائیل بکار گرفته شده مورد بازبینی قرار دهد که آیا مطابق با حقوق بین الملل صورت گرفته و نتیجه ی کارش را به هیئت ارائه کرد. هیئت این گزارش ها را مورد بازبینی قرار داد و اطلاعات و توضیحات بیشتر را به صورت کتبی و نیز جلسات مستقیم با گروه های تماس که توسط هر دو طرف تعیین شده بودند، دریافت و جمع آوری کرد. هیئت با توجه به اطلاعاتی که به این شکل جمع آوری کرده حقایق،شرایط و علت حادثه را معاینه و مورد شناسایی قرار داده و در پایان روشهایی را به منظور جلوگیری از حوادث مشابه در آینده توصیه کرده است. در این طریق هیئت به عنوان یک دادگاه عمل نکرده و از هیئت هم خواسته نشده تا بنا به مسئولیت حقوقی حکم صادر کند. بنابراین یافته ها و توصیه های این هیئت به منظور نسبت دادن مسئولیت حقوقی صادر نشده است. بعلاوه هیئت امیدوار است که این گزارش بتواند مسائل حول این حادثه را حل کند و این موضوع را خاتمه دهد.

روش کاری هیئت به صورت اجماع بوده ولی در صورتی که علیرغم بهترین تلاش ها اجماع قابل دسترسی نبوده، نظر رئیس و نایب رئیس در مورد آیین رسیدگی، کشف حقایق و صدور توصیه ها پذیرفته می شد.

این گزارش با توافق رئیس و نایب رئیس تحت همان رویه اتخاذ گردیده است.

حقایق، شرایط و علت حادثه

هیئت در می یابد که:

I - حادثه ی 31 مه 2010 نمی بایست آن طور که پیش آمده، اتفاق می افتاد و تلاش های مصرانه باید به عمل آید تا از چنین حوادثی در آینده جلوگیری شود.

ii - اصل بنیادین آزادی دریانوردی در دریای آزاد تنها استثنائات محدودی را می پذیرد. اسرائیل با یک تحدید جدی علیه امنیت ملی کشورش مواجه است. محاصره ی دریایی یک راهکار مشروع امنیتی است که اسرائیل به منظور جلوگیری از ورود اسلحه به غزه از طریق دریا اتخاذ کرده است و اعمال آن مطابق با الزامات حقوق بین الملل  است.

iii - کاروان حاصل یک تلاش غیر دولتی متشکل از کشتی ها و شرکت کنندگانی از چند کشور مختلف بود.

iv  - اگرچه مردم حق دارند که نظرات سیاسی خودشان را ابراز کنند اما کاروان بی احتیاطانه سعی در شکستن محاصره دریایی را داشت. اکثر شرکت کنندگان در کاروان قصد خشونت نداشتند اما سوالات جدی در مورد رفتار، ماهیت حقیقی و اهداف سازمان دهندگان کاروان به خصوص در مورد IHH مطرح است و اعمال کاروان بر وخامت اوضاع افزوده است.

v - حادثه و نتایج آن مقصود هیچکدام از دو طرف ترکیه و اسرائیل نبوده است، هر دو دولت قدم هایی را برداشتند تا حادثه ای اتفاق نیفتد  که جان افراد و امنیت و صلح بین الملل به خطر بیفتد. مقامات ترکیه نیز با سازمان دهندگان کاروان تماس برقرار کرده تا آنها را متقاعد کنند که در صورت نیاز تغییر مسیر دهند و از هرگونه مقابله با نیروهای اسرائیلی پرهیز کنند. اما اقدامات بیشتری می بایست از طرف دولت ترکیه صورت می گرفت که آنها را از خطر بالقوه آگاه و از اقدامشان منصرف می کرد.

vi - تصمیم اسرائیل در حمله به کشتیها با چنان نیروی زیاد و آن هم از فاصله ی زیادی که با منطقه ی محاصره داشته و بدون اعلام هشدار نهایی قبل از حمله، بیش از اندازه و نامعقول بوده است:

a.) در مرحله اول می بایست از روشهای غیر خشونت آمیز استفاده می شد به خصوص هشدار واضح قبلی داده می شد که کشتی ها در شرف یک حمله هستند و از هرگونه فرصتی به منظور جلوگیری از وقوع چنین حادثه ای استفاده می شد.

b.) زمانیکه مقاومت در حمله ی اولیه آشکار شده بود، در استفاده ی از شیوه های عملیات می بایست بازاندیشی می شد.

vii - پرسنل نیروهای دفاع اسرائیلی موقع حمله به کشتی مرمره با مقاومت شدید، سازمان یافته و خشونت آمیز گروهی از سرنشینان کشتی مواجه گشته و این امر نیروهای اسرائیلی را وادار کرده که به منظور دفاع از خودشان به زور متوسل شوند. سه نفر از سربازان اسرائیلی دستگیر می شوند، با آنها بدرفتاری می شود و توسط سرنشینان در معرض خطر قرار می گیرند. چند نفر دیگر زخمی می شوند.

viii – جان باختن و زخمی شدن شماری از سرنشینان کشتی مرمره در نتیجه ی استفاده از زور توسط نیروهای اسرائیل غیر قابل قبول می باشد. نه نفر از مسافران توسط نیروهای اسرائیل کشته و شمار زیادی به شدت زخمی شدند. هیچ توضیح قانع کننده ای از جانب اسرائیل درباره ی مرگ آن نه نفر ارائه نشده است. شواهد قطعی وجود دارد که نشان می دهد اکثر جان باختگان در چند زمان مختلف به آنها شلیک شده از جمله از پشت و از فاصله ی نزدیک که هیچکدام از آنها به اندازه کافی در گزارش اسرائیل اشاره نشده است.

ix – بعد از کامل شدن توقیف کشتی تا زمان اخراج مسافران آن، بد رفتاری های زیادی از جانب مقامات اسرائیلی نسبت به آنها صورت گرفته است از جمله شکنجه فیزیکی، آزار، تهدید، مصادره ی اموال و انکار حق دسترسی به موقع مساعدت کنسولی.

چگونه از حوادث مشابه در آینده جلوگیری شود؟

هیئت پیشنهاد می کند

با توجه به وضعیت غزه

i – تمام دولت های مربوطه باید مستقیماً رایزنی کنند و هرگونه تلاشی را به منظور اجتناب از تکرار آن حادثه به عمل آورند.

ii – با به خاطر سپردن نتایج و اهمیت اساسی آزادی دریانوردی در دریای آزاد، دولت اسرائیل باید محاصره ی دریایی را مورد بازبینی قاعده مند قرار دهد و ارزیابی کند که آیا ادامه ی آن ضروری است.

iii – اسرائیل باید در جهت تخفیف محدودیت های انتقال کالا و افراد به غزه و برعکس به منظور رفع موانع و بهبود وضعیت غیرقابل تحمل بشری و اقتصادی جمعیت غیرنظامی غزه، تلاش هایش را ادامه دهد.

iv – تمام ماموریت های بشردوستانه خواهان کمک به جمعیت غزه باید از طریق روند قانونی و گذرگاههای تعیین شده و پس از مشورت با دولت های فلسطین و اسرائیل صورت گیرد.

به طور عام

v –  تمام دولت ها در رابطه با وضع و اجرای محاصره ی دریایی باید با احتیاط عمل کنند. قواعد تاسیس شده در حقوق بین الملل عرفی باید در مطابقت با تمام طرف های مربوطه مورد احترام قرار گیرند. دستورالعمل سان رمو مرجع مفیدی در شناسایی این قواعد می باشد.

vi – وضع یا اعمال یک محاصره ی دریایی به عنوان عمل دفاع مشروع باید طبق ماده 51 منشور سازمان ملل به شورای امنیت گزارش شود. این امر شورا را قادر می سازد تا به الزامات صلح و امنیت بین الملل نظارت داشته باشد.

vii – دولت های مدعی محاصره دریایی باید به تعهداتشان در رابطه با کمک های بشردوستانه وفادار بمانند. ماموریت های بشردوستانه باید مطابق با اصول بیطرفی و بیغرضی و انسانیت عمل کنند و به تدابیر امنیتی در محل احترام بگذارند. کشتی های بشردوستانه باید اجازه ی بازرسی و توقیف یا تغییر مسیر در صورت درخواست، بدهند.

viii – تلاش هایی که قصد شکستن یک محاصره ی دریایی قانونی را دارند کشتی و سرنشینان را در معرض خطر قرار می دهند. زمانیکه یک دولت آگاهی پیدا می کند که شهروندانش یا کشتی های تحت پرچم کشورش قصد شکستن یک محاصره ی دریایی را دارند، مسئول است که گام های فعالی را با رعایت حقوق دموکراتیک و آزادی بردارد، آنها را از خطر بالقوه هشدار دهد و سعی کند از اقدام شان منصرف کند.

ix – دولت هایی که محاصره ی دریایی را بر علیه کشتی های غیرجنگی اجرا می کنند به خصوص زمانیکه مسافران آن را شمار زیادی از غیرنظامیان تشکیل می دهند باید در استفاده ی از زور محتاط باشند. در وهله ی اول باید تلاش شود که شیوه های غیرخشونت آمیز در توقیف کشتی ها به کار گرفته شود. به طور خاص آنها نباید متوسل به زور شوند مگر اینکه کاملاً ضروری باشد و این ضرورت در پایین ترین حد به کار گرفته شود تا هدف قانونی محاصره به دست آید. آنها باید هشدارهای روشن و واضح را فراهم کنند تا کشتی ها از خطر استفاده ی زور بر علیه خودشان آگاهی پیدا کنند.

ایجاد رابطه حسنه

x – دولت اسرائیل باید در رابطه با این حادثه که نتیجه ی اعمال اوست به طور شایسته اظهار تاسف بکند.

xi – دولت اسرائیل باید هزینه ی خسارت وارده به قربانیان جان باخته و زخمی ها و خانواده های آنها را بپردازد، بدین منظور یک وجه امانی مشترک با مبلغ کافی که از طرف هر دو دولت تعیین و اداره می شود، اختصاص داده می شود.

xii - اسرائیل و ترکیه باید رابطه ی کامل و دیپلماتیک خودشان را از سر بگیرند و روابطشان را به منظور ثبات در منطقه خاورمیانه و برقراری صلح و امنیت بین المللی، بهبود بخشند. تشکیل یک میزگرد سیاسی برای تبادل نظر می تواند برای خاتمه ی این جریان مفید واقع شود.


مطالب مشابه :


مقایسه‌ی تطبیقی شاخص‌های تحقیق و توسعه در کشورهای: ایران، کره جنوبی، مالزی و ترکیه (در 25 سال اخیر)

درباره وبلاگ. این مقایسه‌ی تطبیقی شاخص‌های تحقیق و سال‌ها کره و ترکیه رشد سالانه‌ی




گزارش پالمر

دبیر کل سازمان ملل در تاریخ 2 اوت سال 2010، یک هیئت تحقیق درباره حادثه ی ترکیه باید رابطه ی




همه چیز درباره ی افغانستان از جمله تاریخ و جغرافیا و آب وهوا و..........

همه چیز درباره ی افغانستان از جمله تاریخ و (۴٫۹٪)، روسیه (۴٫۵٪)، کنیا (۴٫۳٪) و ترکیه




تحقیق درباره خرس

تحقیق درباره در اسپانیا ، فرانسه ، ایتالیا ، یونان ، ترکیه ، عربستان ، ایران و آمریکای




تحقیق درباره بازیافت پلاستیک

تحقیق درباره بازیافت را نابود و بی ارزش کند.صنعت پلاستیک به این مشکل با توسعه ی یک




همه چیز درباره‌ی آداب معاشرت

همه چیز دربارهی آداب بچه‌ها برای من یک کت جیر ‏نیم تنه بلند ترکیه‌ای آورده بودند.




همه چيز درباره ي جغرافیای ایران...

همه چيز درباره ي جنوبی‌ترین نقطه­ی این سرزمین بندر «گواتر آن «بازرگان» در مرز ترکیه




طرح درس تعلیمات اجتماعی (جغرافی) پایه ی پنجم ابتدایی

پرچم ترکیه، آماده کردن *نحوه ی استقرار دانش آموزان به صورت اطلاعات درباره




برچسب :