سنجش محتوای دروس عمومی دوره دبیرستان از منظر مولفه های فرهنگ کار


·        مقدمه
ترویج و نهاینه سازی مقوله فرهنگ کار ( مجموعه ای از دانش، باورها و ذهنیت ها ، انگاره ها و سنت ها، ارزش ها و هنجارها، بایدها و نبایدهای مشترک  گروه یا  جامعه ای  که  منجر به تمایل بیشتر نسبت به کار و کوشش ، استفاده درست و بهینه از منابع و ذخایر مادی و معنوی، بالا بودن روحیه خلاقیت، ابداع و ابتکار، ابتنا به نظم پذیری ، مشارکت جویی و انجام کارها به صورت جمعی و گروهی،  پایبندی به الزامات اخلاق حرفه ای و ...،) در هر جامعه ای ، نیازمند طرح ها و برنامه های جامع فرهنگی، هنری، تربیتی و آموزشی کوتاه مدت، میان مدت و همینطور بلند مدت می باشد.
سیاستگذاری ها، ماموریت ها و  جهت گیری طرح ها و برنامه های  کلان اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هر جامعه ای نیز مبتنی بر واقعیت ها  نیازها، الزامات، اقتضائات و امکانات آن جامعه تدوین و ترسیم می گردد؛ و تردیدی نیست که غفلت  یا نادیده  انگاشتن هر یک و یا بخشی از این عرصه های مهم می تواند ضربات و  آسیب های جبران ناپذیری را تحمیل آن جامعه نماید.
متن و محتوای نظام آموزشی فعلی کشور، یعنی محتوای کتب درسی مدارس در مقاطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان، که حاصل زحمات و تلاش های مدبرانه و کارشناسانه جامعه علمی کشور می باشد دارای  وجوه و ابعاد مثبت زیادی بوده و در خیلی از زمینه ها وعرصه ها از کارایی و  کارآمدی بالایی از جمله در حوزه دانش و معارف عالیه الهی و بشری ؛ اخلاق و بینش اسلامی و انسانی  برخوردار است که ثمرات و نتایج آن نیز ملموس بوده و  مورد اذعان همگان نیز می باشد.
اما با همه وجوه مثبتی که در متون و محتوای کتب درسی مقاطع مختلف تحصیلی قابل احصاء می باشد اما به نظر می رسد خروجی و برایند کلی این متون نسبت به مقوله فرهنگ کار و مولفه های بنیادین آن در حدی که انتظارات جامعه را برآورده سازد نیست. شکاف بین نیروی کار و  بازار کار، زاویه دار بودن جهات خروجی مدارس و همینطور نهادهای آموزشی کشور در نسبت با  نیازمندی شرکت ها و بنگاههای اقتصادی کشور علت و ریشه در کاستی های نظام آموزشی  موجود دارد.
در مجموع، ارزیابی های صورت گرفته نشان می دهد سطح مطالب مرتبط با فرهنگ کار، چه از بعد  کمی و چه از بعد  کیفی، از کتابی نسبت به کتاب دیگر و از مقطعی به مقطع دیگر و نیز از رشته ای به رشته دیگر از شدت و ضعف قابل توجهی برخوردار است. آنچه که مسلم است این که اکثر مطالب مرتبط با مولفه های فرهنگ کار، مطالبی هستند که اغلب ارتباط غیر مستقیم به مولفه های فرهنگ کار دارند و از وجوه ایجابی، سلبی و خنثی، می توان ادعا نمود که وجه خنثی بر سایر وجوه از سنگینی محسوسی برخوردار است.
·        روش
 متد پژوهشی حاضر، از الگوی توصیفی و تا حدودی از الگوی تحلیل  محتوی تبعیت می کند، همچنین سعی شده است کلیه کتاب های درسی در مقاطع مختلف مورد بررسی قرار گیرد. هر چند اولویت بررسی مبتنی بر پیش فرض ها یا محورهای هفت گانه ی از قبل تدوین شده ( مندرج در بخش زیر ) می باشد اما در مجموع اکثر مطالب، مفاهیم و مباحث مرتبط با کار و تلاش مطمح نظر قرار گرفته است. بنابراین خیلی از موارد ممکن است در ذیل هیچ کدام از مولفه های هفت گانه  قرار نگیرد؛ با این حال خارج از چارچوب پارادایم فرهنگ کار نیز نمی باشد. 
 
·        محورهای ارزیابی
فرهنگ کار، دارای مولفه ها و محورهای بنیادین مختلفی است اما با توجه به اولویت ها و نیازهای بازار کار و تلاش و ضرورت های موجود در این حوزه، در مجموع محورهایی که در این  ارزیابی مطمح نظر بوده به طور کلی شامل موارد ذیل است:
-        کارآفرینی، خلاقیت، نوآوری، ابداع و اختراع و سایر مفاهیم مرتبط با آن
-        تعامل ومشارکت پذیری، کار جمعی، کار گروهی، تعاون و ... .
-        همت، سخت کوشی، وجدان کاری، تعهد حرفه ای و سازمانی و ... .
-        صرفه جویی، قناعت، بهره وری(بهره وری= اثر بخشی + کارآمدی )، استفاده صحیح از منابع و... .
-        کسب حلال و رزق حلال، اخلاص در کار و کوشش و... .
-        نظم و انضباط، وقت شناسی، مسئولیت پذیری و... .
-        ایمنی در کار، امنیت روحی و روانی، مهارت و... .
-        اخلاق حرفه ای و حقوق کار
-        هدفمندی، پرهیز از ایجاد چالش و استفاده از فرصت ها
·        کتاب های زبان انگلیسی دوره متوسطه[1]
-        کتاب زبان انگلیسی سال اول دبیرستان:
کتاب حاضر دارای 130 صفحه مطلب می باشد که در مجموع در 30 صفحه آن به بحث کار و تلاش اشاره گردیده است که در ذیل به جزئیات مورد نظر اشاره می گردد:
-        ص 21،متن و تصویر بند 3 اشاره به کار کشاورزی در مزرعه داردو واژگانی چون:farmer, work, grow، در آن بکار رفته است و همینطور در بند 4 همان صفحه باز واژه workو farmer و farmhands استعمال گردیده است و رویکرد این اشارات در بند 3  ایجابی و در بند 4 خنثی و نیز نوع ارتباط مطالب بیشتر غیر مستقیم ارزیابی می گردد.
-        در ص 23 و در بخش practice your new words باز واژگانی چون  farmhands, farm workers, farmers  ذکر شده است. نوع ارتباط غیر مستقیم می باشد.
-        در ص 24 ، در بخشreading، ( کمک میمون در چیدن محصولات به کشاورزان )واژه work و سایر مشتقات مربوطه چندین بار ذکر شده است.
-        در ص 36،( readingدرس 3 ) واژه work در چندین نوبت تکرار شده و موضوع داستان نیز اشاره به کارها و فعالیت علمی نیوتون دارد که به صورت غیر مستقیم از مصادیق خلاقیت، ابداع و اختراع و نیز همت و سخت کوشی به شمار می آید.
-        درص59، بند 4  New words درس 5، اشاره غیر مستقیم به تلاش جهت کسب مقوله مهارت دارد.
-        در ص 64شماره 8 speaking 3))دلالت دارد به مقوله سخت کوشی در کار: a yang man can work hard.
-        در ص 65 (writing 1) می توان یکی از موارد 12 گانه مثال ها را  به موضوع کار و تلاش اختصاص داد.
-        در ص 67 مثال بخشH یا همان vocabulary Review اشاره غیر مستقیم به کار دارد:
-         A waiter works in a restaurant.
همچنین در داخل کادر نیز واژه farmer, woks به صورت خنثی استعمال شده است.
-        در ص 71 و 72واژه work در reading درس6 در متن داستان مربوط به جیمز وات، مخترع ماشین بخار، بارها به کار رفته و محتوای داستان نیز به صورت مستقیم از مصادیق خلاقیت، ابداع و اختراع و نیز همت و سخت کوشی به شمار می آید.
-        در ص 74، مثال شماره 4 مربوط به write it down، اشاره غیر مستقیم به سخت کوشی می کند:
-         He worked hard yesterday…?
-        در ص 78 واژه vacation به کار رفته است و غیر مستقیم  با مقوله سخت کوشی تعارض دارد.
-        در ص 81 واژه work، در شماره 7 دوبار تکرار شده است و مرتبط با مقوله سخت کوشی ارزیابی می گردد.
-        در ص 84 ، موضوع مثال8 مربوط به speaking 1، اشاره به کار در بخش ساختمان دارد و فاقد جهت می باشد.
-        در ص86، موضوع مثال شماره 4 مربوط به writing 2 نیز اشاره به کار در بخش ساختمان دارد و فاقد جهت می باشد.
-        در ص88، تصاویر شماره 3( کار در بخش کشاورزی)و9 ( خدمات ) اشاره به کار و تلاش دارد.
-        در ص 90 عکس بند 2( کار در رستوران) اشاره به کار و تلاش دارد.
-        درص 92، بند 1 مربوط به reading اشاره به کشاورز شاغل در بخش کشاورزی دارد و به طور غیر مستقیم به نقد تفکر تجمل گرایی می پردازد.
-        در ص 94عکس مربوط به Speak out، اشاره دارد به شستشوی ماشین.
-        در ص 95 ،بند ب  speaking 1 اشاره دارد به کار مکانیکی:
-         The mechanic will fix your car tomorrow.
و بر اساس محور مهارت قابل ارزیابی می باشد.
-        در ص99 محتوای language functions از شغل افراد پرسش شده است که در دو قسمت از سه قسمت، به مشاغلی چون مکانیکی و کشاورزی اشاره می شود.
-        در ص101 بند5 (vocabulary review) به تعریف شغل فرد شاغل در رستوران می پردازد.
-        درص 106،speaking 1، واژه work به کار رفته است.
-        در ص 107، مثال شماره 8 مربوط به speaking3، واژه work( ترویج غیر مستقیم کار و تلاش) استعمال شده است:
-my father / go to work.
- در ص 108 مثال شماره 1 مربوط به speaking 4، واژه work  ( ترویج غیر مستقیم کار و تلاش) به کار رفته است:
- has your father gone to work? (Yes)
 
-        در ص 112، واژه work در مثال شماره 1مربوط به Writing 1 بکاررفته است که علی رغم استنباط سخت کوشی تقریباً دارای جنبه و رویکردمنفی است:
-         My father is tired because he has worked hard.
-        در ص 113، مثال شماره 1 مربوط بهWriting3، واژه work به شکل زیر به کار فته است:
-         This man has worked ………………..Tir.
-        درص113، مربوط به writing 4  نیز می توان از مثال های مرتبط با کار و تلاش بهره جست.
·        کتاب زبان انگلیسی سال دوم دبیرستان
کتاب حاضر دارای 106 صفحه بوده و در 6 صفحه آن به بحث کار اشاره شده است.
- در ص35، عکس های مربوط به مثال speaking 5 ،( کفاش در حال تعمیر کفش و مکانیک در حال تعمیر خودرو) به عنوان مصادیق بهره وری و استفاده بهینه از منابع ارزیابی می گردد.
- در ص 38، در عبارت پایانی مربوط به To the teacher، واژه work بکار رفته است.
- در ص 42، متن و عکس های بندهای 1 و2 ( کار در خودروسازی و کار در معدن)مربوط بهA.New Words،  از مصادیق کارگروهی و کار جمعی و نیز  همت و سخت کوشی ارزیابی می گردد. [2]
- در ص 43، مثال شماره 3 مربوط به practice your new words، در تقبیح کار کودک قابل سنجش است.
- I feel sorry for the poor children who work in the mine.
- در ص 44،  محتوای متن مربوط به B. Readingدرس چهار، در خصوص روایت سرگذشت اولیور تویست توسط چارلز دیکنز می باشد که توصیفی است از وضعیت سخت و دشوار کار کودک در اروپای قرن نوزدهم. در این داستان به وضعیت نامناسب محیط های کار، میزان پایین سطح درآمد، رفتار ناشایست کارفرمایان با کارگران، امراض ناشی از کار، و به وضعیت نامناسب سطح معیشت پرداخته شده است.
- در ص 48، متن عبارت خط 16 مربوط به Speaking 5  در خصوص تعریف کارگر شب کار می باشد:
- workers who work at night =……………. .
- در ص 51، مثال شماره 2 مربوط به Writing3 ، باز اشاره ای است به کارگر شب کار:
-The workers are going home. They work at night.
  * کتاب زبان انگلیسی سال سوم دبیرستان
- کتاب حاضر دارای 108 صفحه بوده و در مجموع در 25 صفحه آن به موضوعات و مباحث مرتبط با کار و تلاش اشاره گردیده است که در ذیل به پرداخته می شود:
- در ص 5 مربوط به قسمت a بند 2 A. New words، واژه don’t work با رویکرد خنثی استعمال گردیده است. همچنین در قسمت b بند 3 A. New words،واژگان rest و tired باز با رویکرد خنثی به کار رفته است.
- در ص 6 ، انتهای قسمت 1 مربوط به Reading واژه work استعمال گردیده است با این مضمون:
- …While their husbands were out at work.
- در ص 10 مربوط به D.speaking 1 واژه work با این مضمون به کارر فته است:
-does he know where you work?
- در ص 11 ، مثال شماره 1 بند C مربوط به speaking 2 واژه work استعمال شده است. و همین طور در بند 2 مربوط به speaking 3 واژه work با همان مضمون بکار رفته است.
-  در ص 17، عکس های شماره 3 مربوط به writing2  حرفه  نقاشی ساختمان را با رویکردی تقریباً ایجابی به تصویر کشیده است.
- در ص 23بندa شماره 1مربوط به new words واژه working به کار رفته است که مضمون working در این قسمت به صورت غیر مستقیم مبتنی بر محور سخت کوشی قابل سنجش است. باز در بند c شماره 1 در تقبیح پول پرستی عبارت ذیل بکار رفته است:
- I don’t like your way of life. You’re always talking about money.
-  در ص 24 ودر قسمت شماره 2 مربوط به reading در خصوص آموزش های عالی و نقش آن در بیکاری افراد تحصیل کرده بحث شده است . اینکه چنین افرادی به راحتی حاضر نیستند کار یدی انجام بدهند و... :
- … They refuse to do what they think low work. and, in fact, they don’t like work with the hands.
- در ص 26 واژه work به کار رفته است.
- در ص 29(در سطر 2 )working  به کار رفته است.
- در ص 38 بند a قسمت 5 مربوط به new words واژه working  بکار رفته است که به نوعی اشاره به حوادث ناشی از کار دلالت دارد.
- در ص 39 واژه work به صورت خنثی بکار رفته است.
- در ص 43 و در قسمت های مختلف speaking2  می توان نمونه هایی از کار و تلاش به کار برد.
- در ص 47 و در قسمت speaking3نیز می توان نمونه هایی از کار و تلاش به کار برد.
- در ص 52 ودر مثال شماره 4 مربوط به vocabulary drill، به نحو خنثی بکار رفته است.
- درص 57در هر سه مورد مربوط به speaking ها می توان نمونه هایی از کار و تلاش به کار برد.
- در ص 59، عکس شماره 5 مربوط به speaking 4 ، نشان می دهد که کارگران در حال بازسازی جاده هستند. مبتنی بر محورکارگروهی و نیز خلاقیت قابل سنجش است.
- در ص 66بندهای bوa  قسمت شماره 1 مربوط به New words در خصوص سخت کوشی و خلاق و مبدع و مبتکر بودن ژاپنی ها، و نیز سوال در خصوص مخترع تلفن می باشد.
- در ص 67 بخشی از متن داستان مربوط به Reading در خصوص ابداعات الکساندر گراهامبل می باشد که در مبتنی بر اصل نوآوری قابل ارزیابی است.
- در ص 71مربوط به سطر اول speaking 1،موظوعه مربوطه، در خصوص کسل کننده بودن شغل می باشد.
- درص 73 مربوط به سطر اول speaking 1، موضوع مربوطه در خصوص فرش ایرانی می باشد.
- در ص74 مثال شماره 2 مربوط به speaking 4 ، سوال در خصوص احساس خستگی می باشد.
- در ص 74 مربوط به Write it down ( در خصوص جمله سازی ) می توان مثال های مرتبط با کار و کوشش نیز عنوان نمود.
- در ص 76، موضوع language functionپرس و جو در خصوص شغل و مشاغل می باشد و بر اساس مباحث مرتبط با ترویج فرهنگ کار قابل سنجش است.
* زبان و ادبیات فارسی دوره های دبیرستان
* ادبیات فارسی اول دبیرستان
( کتاب حاضر دارای 188 صفحه است و در مجموع در 6 صفحه آن مطلبی راجع به مولفه های فرهنگ کار اشاره شده است.)
-  در ص100 و در شعر متاع جوانی از پروین اعتصامی ابیات زیر:
متاعی که من رایگان دادم از کف                         تو گر می توانی مده رایگانی
از آن برد گنج مرا دزد گیتی                                که در خواب بودم گه پاسبانی
-        در ص 107 تا 109 در درس پانزدهم ( برهنگی فرهنگی و فرهنگ برهنگی ) اشاره شده است به شیادی دو نفر خیاط
-        در ص113 و در درس شانزدهم ، عکس های مربوط به منبت کاری  و ملیله کاری به طور غیر مستقیم گویای فرهنگ کار در صنایع دستی است.
-        در ص 131 الی132 و در درس نوزدهم به تقبیح زورگیری، باج گیری و چپاول مردم توسط حاکمان پرداخته شده است.
-        بخشی نیز به عنوان ادبیات کارگری نیز در کتاب گنجانده شود
·        زبان فارسی 1دبیرستان
(کتاب حاضردارای 148 صفحه می باشد که در در شش مورد آن و به نحو ضعیف می توان  مقولاتی از کار و تلاش را استنباط نمود.)
-        در ص 20 مربوط به مثال های توجه، می توان مثال با موضوع کار و تلاش نیز آورد.
-        در ص 52 درس یازدهم در متن نوشته « تات نشین های بلوک زهرا» اشاره به تعدادی از صنایع دستی شده است.
-        در ص 56 درس یازدهم یکی از دو عکس مربوط به عشایر و دامپروری شده است.و براساس محور سخت کوشی و کسب رزق حلال قابل ارزیابی است.
-        در درس چهار نیز می توان نمونه داستان هایی با موضوع کار و تلاش همانند داستان های دیگر مطرح نمود. در این درس از شش نمونه داستان ذکر شده هیچ کدام از مصادیق فرهنگ کار نمی باشد.
-        در ص 81 و در خودآزمایی 1 واژه کار استفاده شده است
-        در ص 89 و در داستان« سه کشته آز» در خصوص تقبیح ثروت باداورده می باشد.
-        در ص95الی 99 که تعداد 4 نمونه داستان ذکر شده هیچ کدام در خصوص مسایل مرتبط با کار و تلاش نیست.
-        در ص104، دو مورد از مثال های خودازمایی 3 ، واژه کار و مضمون کار کردن ذکر شده است.
-        در ص 141 واژه حمال در متن داستان در معنی ایجابی آن استعمال شده است.
·        ادبیات فارسی2
·        ( این کتاب که دارای 178 صفحه می باشد در 13 صفحه ب هموضوع اشاره شده است.)
-        در ص 20و21 مربوط به فیلم نامه کمال الملک، اشاره به کار و تلاش در مشاغلی چون قالی بافی و نقاشی شده است.
-        در ص 27 ودر خط چهار اشاره به « عملگی » با بار ارزشی منفی شده است.
-        در ص 51و52 مربوط به داستان بست از درس شش، مطالب ذکر شده مبتنی بر مقوله  کسب رزق حلال ارزیابی می گردد.
-        در ص 86 ، در موضوع داستان، کار در بخش کشاورزی، مطرح شده است و فاقد رویکرد می باشد.
-        درص95 و در ابیات 7،10  کار در بخش کشاورزی با محوریت تعهد حرفه ای مطرح گردیده است:
نبینی باغبان چون گل بکارد       چه مایه غم خورد تا گل برآرد
گهی از بهر او خوابش رمیده        گهی از دست او دستش خلیده
... به امید آن همه تیمار بیند      که تا روزی بر او گل بار بیند
-        در ص 104 ودر بخش« آورده اند که » موضوع داستان بی توجهی به اصل شایسته سالاری در مقوله مدیریت می باشد( ... کارهای بزرگ به مردم خرد فرمودم و کارهای خرد به مردم بزرگ...؛)
-        در ص 107 مربوط به درس چهارده( کبوتر طوقه دار) به صورت غیر مستقیم به اهمیت تعاون و کار جمعی پرداخته شده است.
-        در ص 129 واژه جولاهه به معنی سختی کار مطرح گردیده است .
-        در ص 139 در متن داستان سعی گردیده است نسبت به ترویج مزیت های زندگی عشایری، و نیز دشواری های زندگی شهری، مبتنی بر اصل فایده و هزینه ، نکاتی را مطرح نمایند.
 
·        زبان فارسی2
( این کتاب دارای 184 صفحه می باشد که در 7 صفحه موضوعات و مفاهیمی با موضوع کار و تلاش قابل احصاء می باشد.)
-        در ص 27 در خود آزمایی درس 6 و در سایر صفحات درس مربوطه می توان عباراتی با موضوع کار نیز درج نمود.
-         در ص 39 تا 45 ( کاربرد زمان افعال ) می توان مثال هایی با موضوع کار و تلاش ذکر نمود.
-        در ص 51 مربوط به خودآزمایی موضوعی با عنوان« بازدید از یک مرکز علمی، تجاری و یا صنعتی »پیشنهاد تهیه طرح برای دانش آموزان داده شده است.
-        در ص 56 و در سایر صفحات درس یازدهم می توان عباراتی با موضوعات فرهنگ کار مطرح نمود.
-        در ص 64 درس دوازدهم ( ساختمان افعال ) می توان مثال های کارگری مطرح نمود.
-        در ص 71 ( خودآزمایی 1 ) متن داستان در خصوص سخت کوشی می باشد.
-        در ص 79 ( روش تحقیق) و همینطور در خودآزمایی همان درس ( ص 85 ) می توان موضوعاتی را در خصوص برخی مولفه های کار و تلاش مطرح نمود.
-        در ص 108 در بخش مضاف و مضاف الیه عبارات « قانون کار»، « کاسب بازار »، « بازار کاسب دارد »،« کار قانون دارد » به کار رفته است.
-        در ص 123 عبارت « ملتی که تلاش کند و پشتکار داشته باشد»، برخوردار می شود.
-        در ص124 عبارت « دریغا بر ملتی که جامه ای را بپوشد که خود نبافد و نانی را بخورد که خود گندمش را خرمن نکند..» در خصوص سخت کوشی و کسب رزق حلال می باشد
-        در ص 166 ( بند 166 )عبارت « باید سخت کوش باشیم زیرا که خوشبختی در گرو سخت کوشی است...»، مبتنب بر سخت کوشی ارزیابی می گردد.
-        در مجموع، برای درج مطالب و یا پیشنهادهایی با موضوعات مرتبط با مولفه های کار و تلاش، بخش خودآزمایی های کتاب حاضر مناسب می باشد.
·        ادبیات فارسی ( (2) نظری، فنی و حرفه ای،کار دانش)
(کتاب حاضر195 صفحه است که در 4یا 5 صفحه آن مطالب مورد نظر اورده شده و عکس پشت جلد نیز مربوط به غلامحسین یوسفی است.)
-        در ص 54  درس هفت ( داستان سووشون) توصیف مزارع کشاورزی صورت گرفته است.
-        در ص 61 ، مربوطه به « آورده اند که »( داستان مربوط به گفتگوی مور و زنبور )،مفاهیمی چون: سعی و کوشش، کسب رزق حلال وخودکفایی قابل استنباط است.
-        در ص 65 الی 71 ( درس هشتم: کلبه عمو تم )، توصیف احوال بردگان شاغل در مزارع کشاورزی آمریکا و بیان ظلم و ستم هایی که صورت گرفته است و... .
-        در ص 80، داستان دخترک بینوا، اشاره به کارهای کوزت. ( مادر کوزت که کارگر یک کارخانه است، برای این که فرزندش زندگی راحتی داشته باشد، در مقابل پرداخت بیشتر درآمد خود، کوزت را به خانواده تناردیه که صاحب مسافرخانه ی کوچکی هستند، می سپارد اما آنها وی را هم چون خدمتکاری به کار می گیرند. آن هم به کارهایی دشوار.)
·        ادبیات فارسی ( 3 )نظری
-        در ص 28و29و30 ( درس 5 ) اشاره شده است به بنایی و کار در ساختمان.
-        در ص 49 الی 55 (درس 8 ) داستان شیر و گاو، به تجارت و کسب و کار، اهمیت تعهدات حرفه ایو اخلاق کار تا حدودی اشاره شده است.
-        جا دارد در کنار ادبیات تمثیلی،انتقادی و تطبیقی و... ادبیات کار و تلاش نیز تهیه و ضمیمه کتاب حاضر شود.
-        پشت جلد کتاب نیز مربوط به زندگی نامه عطار نیشابوری است.
·        زبان فارسی 3 نظری( رشته های ادبیات و علوم انسانی- علوم و معارف اسلامی)
-        درص 20، مثال هایی با موضوع کار و تلاش نیز می توان مطرح نمود.
-        در ص 52 ( درس هشت )امکان طرح داستان هایی با محتوای کارآفرینی و بهره وری به عنوان مثال وجود دارد.
-        درص 67 نیز زمینه مناسبی برای طرح موضوعات و مثال هایی مبتنی بر مولفه های فرهنگ کار وجود دارد.
-        در دروس17و18 کتاب حاضر نیز می توان داستانک هایی با محتوای مولفه های فرهنگ کار تهیه و ارائه نمود.
-        پشت جلد کتاب در خصوص کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است.
·        زبان فارسی 3 ( به استثنای رشته ادبیات و علوم انسانی)[3]
( کتاب حاضر178 صفحه بوده، و بیش از چهار یا پنج مورد به مباحث مورد نظر اشاره نشده است اما زمینه های مناسبی برای طرح موضوعات مربوطه دارد.پشت جلد کتاب در خصوص کتابخانه مجلس شورای اسلامی است.
-        در ص 17 نقاشی آبرنگ که نشانگرسعی و تلاش زنان مناطق شمالی کشور در مزارع شالیزار است.در ص18 الی 24 (درس 3-ویرایش) امکان طرح و ارائه مثال هایی با موضوع کار و تلاش نیز وجود دارد.
-        در داستان ص 41، واژگان سپور و عمله ذکر شده است اما رویکرد، خنثی است.
-        در ص 68 تعریفی از کار( کار یعنی خلاقیت و سازندگی) ارائه شده است .در ص 76الی86 ( درس 11 ) نیز می توان داستان کایی با موضوع کار و تلاش ارائه نمود.
-        درص 102، گوشه ای داستان شلوار های وصله دار اشاره به سهت کوشی و تلاش و زحمت زارعان و باغداران شده است.
-        در ص 113تا120(درس 16- طنزپردازی)هیچ کاد از داستانکها با موضوع کار و تلاش نیست.
-        در ص143 ( درس20- ساختمان واژه2) واژگانی چون: نجاری،خطاطی، بقالی،کوزه گر، آهنگر، زرگر، کارگرو.. استعمال شده است.
·        زبان عربی3 ( علوم تجربی- ریاضی و فیزیک )
( کتاب حاضر دارای 128 صفحه است. در 9 صفحه به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم مولفه های کار و تلاش مطرح شده است.)
-        در ص 20 امکان ذکر مثال هایی متناسب با کار و تلاش وجود دارد.
-        در ص 23 نیز می توان برای مثال فعل عَمَلَ را در صرف صیغه ها مطرح نمود.
-        در ص 23 موضوع انجام کارها بر اساس میل و رغبت مطرح شده است و به صورت غیر مستقیم در خصوص رضایت شغلی و... مطرح است.
-        در ص 60 نیز می توان مثال هایی با موضوع کار و تلاش مطرح نمود.
-        درص 78 واژه « عمل صالح » اشاره غیر مستقیم دارد به کسب حلال.
-        در ص 79 آیه :« فمن یعمل مثقال ذره خیر یره» اشاره غیر مستقیم دارد به کسب حلال.
-        - در ص86 شعر اغتنام الفرصه ( غنیمت شمردن فرصت )غیر مستقیم مقوله بهره وری مستتر می باشد.
-        - در ص 93 اشاره شده است به داستان تقبیح عده ای از مسلمانان توسط پیامبر اسلام که به جای کار و تلاش، در مسجدی اعتکاف کرده بودند و طلب رزق از خدا می کردند.
-        در ص 98 آیه « لیس للانسان الا ما سعی» اشاره مستفیم دارد به کار و تلاش و سختی کوشی و... .
-        در ص 99 الی 101 ( درس 7 ) آیاتی که از قرآن استفاده شده است مفاهیم چون امید، نشاط، جنب و جوش داشتن،و.... قابل استنباط است که غیر مستقیم مرتبط با استفاده صحیح از منابع، رزق حلال دارد.
-         در ص 111، آیه تعاونو علی البر و التقوی و لا تعاونوا علی الاثم و العدوان، اشاره صریح دارد به مفاهیمی چون: کار جمعی، مشارکت پذیری و... .
-        موضوع داستان یکی از هفت درس را می توان به یکی از موضوعات و مولفه های فرهنگ کار اختصاد داد. در بخش ها و تمرین های مختلف نیز ظرفیت های لازم برای بیان و طرح مثال هایی با موضوع کار و تلاش وجود دارد.
·        عربی ( 3 )نظری( رشته ادبیات و علوم انسانی )
( کتاب حاضر دارای 218 صفحه می باشد که در 13 صفحه ان به مولفه های مورد نظر اشاره شده است. تاکید محتوای کتاب در کل بیشتر به تحصسل علم و دانش است تا به کسب مهارت و کسب و کار.)
-        در ص 12، تعاونوا علی البر و التقوی، اشاره دارد به فرهنگ تعاون.
-        در ص 19 ( التمرین الاول- شماره 3 )،... تجاره کالعمل الصالح، اشاره به کسب حلال دارد.
-        در ص 21 ( التمرین الثانی- شماره 1)، ... التدبیر مفتاح الفقر، اشاره به دور اندیشی در امور دارد.
-         در ص 93( به سوی مجد و عظمت )، غیر مستقیم اشاره دارد به سخت کوشی
-        در ص 103 ( قسمت سوم ) جمله: رایت المجتهده مسروره ( تلاشگر را خوشحال دیدم ) اشاره ای است به  شادی و نشاط ناشی از کار و تلاش.
-        در ص 109 ( مسند ) آیه ذکر شده در بند 2 ( والله یرزق من یشاء بغیر حساب ) ممکن است مورد سوء برداشت قرار بگیرد.
-        در ص 111 عکس مسجدامام کنار میدان نقش جهان اصفهان، اشاره غیر مستقیم دارد به معماری و فرهنگ کار بالا.
-        در ص 118( کارگاه ترجمه ) داستان ذکر شده اشاره مستقیم دارد به طمع و حرص مال دنیا داشتن و غیر مستقیم می تواند شائبه ضد فرهنگ کاری داشته باشد.
-        در ص 119  آیه: فمن یعمل مثقال ذره خیرا یره، اشاره دارد به نتایج نیک کار نیک.
-        در ص 131،عبارت: یا کمیل! العلم خیر من المال.العلم یحرسک و انت تحرس المال، قابیلت برداشت ضد فرهنگ کاری دارد.
-        در ص 187 باز آیه « فمن یعمل...» ذکر شده است.
-        در ص 187 ( اسئله )، و در بند د، واژه عامل یا کارگر ذکر شده است.
-        در ص 191آیه« تعاونوا علی...» ذکر شده است
·        عربی ( 2 )نظری ( رشته ادبیات و علوم انسانی )
( کتاب حاضر دارای 208 صحفه است که در 24 مورد مباحث مرتبط با فرهنگ کار مستقیم و غیر مستقیم طرح گردیده است. )
-        در ص 5 عکس اره و قیچی اشاره غیر مستقیم دارد به ابزار کار.
-        در ص 11 آیه تعاونوا علی البر و التقوی، مبتنی بر محور کار جمعی و مشارکت پذیری قابل ارزیابی است.
-        در ص 12، عبارت « القناعه کنز لا ینفد » مبتنی بر محور صرفه جویی و قناعت قابل ارزیابی است.
-        در ص 24 ، تمرین 6 ( شماره 2 )یعنی: الفلاحان یزرعان الارض، اشاره به کار و تلاش دارد.
-        در ص 26 ( الاضواء القرانیه )، شماره 3 ( و لاتعاونوا علی الاثم و العدوان )، اشاره غیر مستقیم دارد به مقوله کسب رزق حلال.
-        در ص 35، کارگاه ترجمه، مثال های ذکر شده با در خصوص کشاورز و کشاورزی است.
-        در ص 39، عبارت داخل کادر وسطی،( غرس الفلاح الشجره)اشاره غیر مستقیم دارد به سخت کوشی .
-        در ص 45، مصرع: فالله یبارک فی کسبه، اشارع دارد به رزق حلال
-        در ص66 باز آیه تعاونوا علی البر و التقوی، تکرار شده است که اشاره دارد به فرهنگ تعاون.
-        در ص 73، شماره 2( التمرین الاول)، اشاره دارد به صرفه جویی و قناعت مومن.
-        در ص 74،شماره ( التمرین الثالث)، اشاره مجدد دارد به فرهنگ تعاون
-        در ص 77، در قسمت چهارم آیه کلوا واشربوا و لاتسرفوا، اشاره دارد به فرهنگ قناعت و صرفه جویی.
-        در ص 85، جمله شماره چهار( الکسلان لم ... فی الحیاه ) اشاره دارد به مضرات تنبلی.
-        در ص 86، عبارت « تلاش رمز موفقیت است.» اشاره به فرهنگ کار دارد.
-        در ص 90، عکس گل کاری اشاره غیر مستقیم دارد به کار و سخت کوشی.
-        در ص 91، عباراتی چون: باغبان نهالی کاشت یا نهالی کاشته شد اشاره غیر مستقیم دارد به کار و تلاش.
-        در ص 100، عکس شماره 2 ( کار در مزارع کشاورزی یا درو گندم)، اشاره مستقیم دارد به سخت کوشی.
-        در ص 102، عبارت« برخی فراورده های ایرانی را به خارج کشور صادر می کنند» اشاره غیر مستقیم دارد به نتایج سخت کوشی و مقوله کارآفرینی.
-        در ص 123، درس تضحیه الام، اشاره به مولفه سخت کوشی و و جدان کاری دارد.
-        در ص 128، تمرین شماره 3، ( کان الفلاحان یحصدان الزرع) اشاره دارد کار و تلاش در بخش کشاورزی.
-        در ص148،( الصدیق الناصح )در خصوص کسب رزق حلال است.
-        در ص 148،( العامل ) متن از جبران خلیل جبران در خصوص کارگر می باشد.چی و... .
·        دین و زندگی 3
(کتاب حاضر دارای 218 صفحه است که فقط در سه مورد به صورت غیر مستقیم اشاره ای به مقوله کار و تلاش گردیده است . عمده مباحث کتاب مربوط به : هدایت الهی، معجزه، رسالت، جایگاه امامت، مرجعیت و ولایت و ویژگی های حکومت اسلامی است. به نظر می رسد با توجه به ساختارکتاب زمینه درج مطالبی با موضوع کار و تلاش وجود ندارد.)
 
-        در ص 157، آیه ...ورزقناهم من الطیبات( و از چیزهای پاکیزه روزیشان دادیم)، اشاره غیر مستفیم دارد به رزق حلال.
-        در ص 177، واژه اشتغالات مثبت استعمال شده است.
-        در ص 188 ودر داخل کادر، واژه کسب و کارحلال استعمال شده است.
·        دین و زندگی 2
( کتاب حاضر دارای 197 صفحه می باشد که فقط در درس 15 به مقوله کار و تلاش و وجوه مختلف فعالیت های اقتصادی پرداخته شده است.)
-        در ص 52آیه « و سعی لها سعیها »، با مضمون کار و تلاش ذکر شده است.
-        در ص 87 آیه « فمن یعمل مثقال...» ذکر شده است.
-         در ص 107، شعر: گر توکل می کنی در کار کن            کشت کن پس تکیه بر جبار کن-دارای مضمون کار و تلاش است.
-        در ص 111،عبارت بند 11 جدول این است: « پرداختن به کار وتلاش و دوری از تنبلی»، به عنوان یکی از برنامه های زندگی.
-        در ص 132،عبارت« نوجوانی که می کوشد با نشان دادن استعداد خود در یک رشته ورزشی یا خلق یک اثر هنری یا کار موثر در یک کارگاه صنعتی، تحسین دیگران را بر انگیزد... با آن فردی که ... با آرایشی غیر معمولی یا به کار بردن کلامی تند ... اظهار وجود می کند... بسیار متفاوت است»، اشاره تطبیقی غیر مستقیم دارد به فرهنگ کار صحیح و فرهنگ کار غلط.
-        در ص 160( درس  پانزدهم )با موضوع کار و درآمد حلال، با محوریت مباحثی چون: آیا انسان می تواند از هر راهی کسب درآ»د کند؟ در آمدهای بدست آمده چگونه باید مورد استفاده قرار گیرد؟ افراد جامعه نسبت به هزینه های عمومی و بهبود زندگی مستمندان چه وظیفه ای دارند؟مطرح گردیده است.
-        در ص 161 و 162 آیاتی با موضوع ربا، کمک به فقرا، خمس و زکات طرح  و ارائه گردیده است.
-        در ص 163، مطالبی ذیل عنوان« کار، منشا اصلی تولید ثروت» از دیدگاه اندیشه های اسلامی مطرح شده است.
-        در ص 164 ذیل عنوان « ربا، کاذب ترین کارها»، به تحلیل نتایج سوء ربا در جامعه و نظام اقتصادی پرداخته شده است.
-        در ص 164 و بخشی از ص165، ذیل عنوان « مشارکت کار و سرمایه »سعی شده است به این سوال پاسخ در خور ارائه شود: اگر کسی پول و ثروتی داشت، چگونه از ثروت خود درآمدی کسب کند؟
-        در ص 165، ذیل عنوان « بانکداری »،به نقش قانون بانکداری اسلامی در تولید و کسب و کار پرداخته شده است.
-        در ص 166 تا 170 و در ذیل عنوان « تامین نیازهای عمومی »، به مباحثی چون: انفاق ( زکات، خمس )، مالیات پرداخته شده است.
-        در ص 171 و در ذیل عنوان« بیشتر بدانیم»، به احکام فقهی مرتبط با انواع معامله،کسب و کارو... اشاره شده است.
-        در ص 173، ذیل عنوان اندیشه و تحقیق، به سوالاتی چون: چرا قرض و ربا را قرض الحسنه می نامند؟ چه نتایجی برای قرض الحسنه بیان شده است؟ پرداخته شده است.
·        دین و زندگی 1
( این کتاب دارای 192 صفحه می باشد که در حد قابل قبولی به بحث کار و تلاش( بویژه درس شانزدهم )  پرداخته شده است. )
-        در ص 25 واژه سعی ( سعی کرد، تلاش کرد ) در ایه و سعی لها سعیها
-        در ص 26،آیه کل نفس بما کسبت رهینه( هر کس در گرو کاری است که کرده است).
-        در ص 32 در طبقه بندی خوبی ها و زیبایی ها، مولفه هایی چون: اهل کار بودن، اخلاص در عمل، خلاقیت، قناعت، کم هزینه در زندگی، نظم و قانون پذیری، شکست ناپذیری ذکر شده است.
-        در ص 102 (  ا- تسریع در انجام تصمیم )حدیثی از امام صادق (ع ): کسی که بر انجام کار خیری همت کرده، در عمل به آن تسریع کند و ان را به تاخیر نیندازد.
-        در ص 112 (2- مراقبت از کیفیت انجام عمل )، نوعی برداشت از تعریف بهره وری مستفاد می گردد.
-        در ص 114، این حدیث که: « کسی که در هر روز کارهای خود را ارزیابی و محاسبه نکند از ما نیست» براساس محور استفاده از فرصت ها قابل ارزیابی است.
-        در ص 117، حدیثی از امیرالمومنین ( ع ) در خصوص اخلاص در کار و تلاش در جهت کسب رزق حلال می باشد.
-        در ص127تا129  ( ذیل عنوان:  ما بسیار تواناتر از مخلوقات پیرامون خود هستیم) اشاره دارد به اصل برنامه ریزی و تقسیم کار و مشارکت پذیری.
-        در ص 133 ( تطبیق )برنامه هایی چون :قناعت در استفاده از منابع، کار پدر برای کسب درآمد،تلاش برای پیشرفت علمی کشور،کرامت نفس به عنوان مولفه هایی از فرهنگ کار ذکر شده است.
-        در ص 169( درس شانزدهم با عنوان: کار، گوهر زندگی ) با محورهای چون: یکی از راههای قدر دانی از نعمت های خدا، جایگاه کار و تلاش در برنامه زندگی و دوره دانش آموزی و کار و تلاش، مطرح گردیده است.
-        در ص 170 و171 ایاتی با مضمون فراهم ساختن بسترهای کار و تلاش برای انسان طرح گردیده است.
-        در ص 172 و در ذیل عبارت « راه سربلندی » چرایی کار و تلاش طرح گردیده است.
-        در ص 173 سوالاتی با موضوع زمینه های پیشرفت جامعه  و نیز تبعات سوء استفاده از فرصت ها،آثار ثروت های بادآورده  و ویژگی افراد سود جو طرح گردیده است.
-        در ص 174 و175 کار و تلاش در سیره پیامبر طرح شده است.
-        در ص175 و در بخش « تفکر»، سوالاتی با موضوع: آثار کار و تلاش برای یک ملت و یک فرد و نتایج بیکاری و تنبلی برای یک ملت و یک فرد مطرح شده است.
-        در ص 175 اثار تربیتی کار مطرح شده است.
-        در ص 177 در بحث « تطبیق » مباحثی نیز در خصوص فرهنگ کار مطرح شده است.
-        در ص 178 دو رباعی از امام علی ( ع ) در خصوص ارزش کار و تلاش مطرح شده است.
-        در ص 179 و در بخش « اندیشه و تحقیق » سوالاتی در خصوص ویژگی های افراد اهل کار و تلاش طرح شده است.
-        در ص 179 دو مورد پیشنهاد جهت در خصوص بیان داستان هایی راجع به جنبه های زیبای زندگی انسان های بزرگ در ارتباط با کار و نیز ارائه گزارش بازدید از کارگاه ، کارخانه یا مزرعه طرح شده است.

·        کتاب های اختصاصی دوره متوسطه
·        مطالعات اجتماعی سال اول دبیرستان
-        در ص 54 عباراتی چون« تقسیم کار »،« کارهای تخصصی »، « بازار کار و تولید» مطرح شده است.
-         در ص 54 به تبعات رشد علم و صنعت پرداخته شده است.
-        در ص 55 به تاثیرات رشد سریع جمعیت  در خصوص بازار کسب و کار پرداخته شده است.
-        در ص 56نمودار تبعات منفی رشد جمعیت بر کاهش سطح اشتغال، کاهش رشد اقتصادی، کاهش سطح رفاه و... به تصویر کشیده شده است.
-        در ص63 به نقش کار در تحکیم یا عدم تحکیم نهاد خانواده ÷رداخته شده است.
-        درص 69( فصل چهارم با عنوان نظام اقتصادی ) به مباحثی چون: مفهوم نظام اقتصادی، عناصر و اجزای نظام اقتصادی،رابطه نظام اقتصادی با نظام اجتماعی، نقش و مشارکت فرد در فعالیت های اقتصادی، شرایط کلی انتخاب شغل و بیکاری به عنوان یکی از آسیب های اجتماعی، پرداخته شده است.
-        در ص69 عکس مربوطه نمایانگر مولفه های کار و تلاش است.
-        در ص 70( درس اول- مفهوم نظام اقتصادی) ذیل عبارت « فعالیت اقتصادی» به تبیین مولفه های فعالیت اقتصادی( تولید- خدمات- توزیع و مبادله ) پرداخته شده است.
-        در ص 71 ( ذیل عبارت رابطه ی اقتصادی ) مولفه هایی چون: رابطه کارگران با یکدیگر در محیط کار رابطه کارگران با مهندسان و سرکارگران، رابطه کارگران با مدیر کارخانه، رابطه کارگران با صاحب کارخانه ذکر شده است که در قالب اصل مشارکت پذیری قابل ارزیابی است.
-        در ص 71 و در ذیل فعالیت 2-4 پیشنهاد نگارش رابطه اقتصادی فیمابین کارمندان در اداره، کشاورزان در مزرعه، افراد در بازار ارائه شده است.
-        در ص 71 به تبیین انواع روابط فیمابین افراد و از جمله تبیین روابط اقتصادی با سایر روابط پرداخته شده است.
-        در ص 72 و در ذیل عبارت نظام اقتصادی به تبیین قواعد حاکم بر فعالیت های اقتصادی  پرداخته شده است.
-        در ص 73 و در ذیل درس اجزای نظام اقتصادی  به نظام های تولید، توزیع و نظام پولی و بانکی اشاره شده است.
-        در ص 75 و 76 به تبیین جزئیات نظام های تولید، توزیع و پولی و بانکی پرداخته شده است.
-        در ص 78 الی83 ( درس سوم- رابطه نظام های اقتصادی با عوامل و نظام های دیگر) به تبیین مواردی چون: اقتصاد و محیط طبیعی، اقتصاد و صنعت، اقتصاد و نظام اموزشی،اقتصاد و نیازهای افراد، اقتصادو نظام سیاسی و اقتصاد و نظام خانواده پرداخته شده است.
-        در ص 84 الی 86 ( درس چهارم- نظام اقتصادی و نظام اجتماعی کل) مباحثی چون: نظام اقتصادی و تحول نظام اجتماعی کل، نظام اقتصادی و تضاد طبقاتی و نظام اقتصادی و رواج پول پرستی مطرح شده است که از جمله چالش های فرهنگ کار نیز همین پدیده ها هستند.
-        در ص 87 الی89 ( درس پنجم- نظام اقتصادی و فرد ) بحث مرتبط با کارو تلاش ذیل عنوان: اشتغال و آثار آن بر زندگی فرد مطرح شده است.
-        در ص 90 الی95 ( درس ششم- نظام اقتصادی و فرد(2) ) عوامل عمده در انتخاب شغل شامل: علاقه،استعداد، مهارت، خویشتن پنداری و محیط و شرایط اجتماعی پرداخته شده است.
-        در ص96الی 104 ( درس هفتم -  آسیب های نظام اقتصادی )به مباحثی چون : مفهوم بیکاری، عوامل بیکاری( رشد جمعیت، نظام آموزشی، ماشینی شدن و خودکاری،عدم تعادل در نظام اقتصادی،رکود اقتصادی و زیر بنای اقتصادی پرداخته شده است.
·        تاریخ ادبیات ایران و جهان( سال دوم آموزش متوسطه. نظری رشته ادبیات و علوم انسانی)
( کتاب حاضر دارای دارای 238 صفحه و 26 درس می باشد که در درس 25و در ذیل مبحث طبیعت گرایی ( ناتورالیسم ) به حوادث اجتماعی عصر صنعت بویژه به اعتراضات کارگران، قوانین حمایت از کارگران و ... پرداخته شده است. و در سایر درس اشاره ای چندانی به مباحث مرتبط با کار و تلاش نشده است هر چند جا دارد ذیل بحث ادبیات کارگری به ایم مهم نیز پرداخته شود.)
·        تاریخ معاصر ایران( به استثنای رشته های ادبیات و علوم انسانی- علوم و معارف اسلامی. سال سوم آموزش متوسطه )
کتاب حاضر دارای 248 صفحه است . اشاره ای به مقوله کار و تلاش و نقش اجتماعی کارگران در تحولات اجتماعی ایران بویژه در دوره ملی شدن صنعت نفت، انقلاب اسلامی نشده است. پشت جلد کتاب نیزعکس های رهبران دوران مشروطه  و رهبران ملی شدن صنعت نفت درج گردیده است
·        تاریخ ادبیات ایران و جهان (2)نظری- رشته ادبیات و علوم انسانی سال سوم آموزش متوسطه
( کتاب حاضر دارای 207 صفحه می باشد .)
-        در ص 97 و از ادامه مطلب توجه به مردم، از مفهومی به نام ادبیات کارگری استفاده شده است که در دوره مشروطه کسانی مثل فرخی یزدی و ابوالقاسم لاهوتی  از مروجان این نوع ادبیات بوده اند.
-        در ص 118 ذیل عنوان شعر کارگری در عصر بیداری مطرح شده است
-        در ص 118 عکس از شالیزار درج گردیده است که زنان در آن مشغول به نشا هستند.
-        در ص 119 تا 120 ، فرخی یزدی به عنوان یکی از شاعران مطرح در ادبیات کارگری ( فرخی یزدی ) عنوان شده است.
-         در ص 121 ( خود آزمایی ) سوالی با مضمون مقصود از ادبیات کارگری یا ادبیات محرومان در عصر بیداری چیست؟ طرح گردیده است.
·        تاریخ ایران و جهان ( 2 ) نظری رشته ادبیات و علوم انسانی( سال سوم آموزش متوسطه)
کتاب حاضر دارای 256 صفحه می باشد و در مجموع مطالب مرتبط با تحولات اجتماعی و فرهنگی و سیاسی تاثیر گذار بر فرهنگ کار در آن منعکس شده است.
-        در ص 24 ذیل بند2 افزایش استثمار و بهره کشی از کارگران به تحلیل اوضاع کارگران در پی انقلاب صنعتی پرداخته است.
-        در ص 25 و26 (ذیل عنوان فرانسه؛ تلاش برای آزادی و برابری) به وضعیت طبقات جامعه فرانسه از جمله طبقه متوسط( تجار و وکلا و ...) و طبقه سوم( دهقانان و کارگران صنعتی) پرداخته شده است.
-        در ص 26 عکس کتاب بینوایان اثر ویکتور هوگو  ترسیم شده است.
-        در ص 32 و بند 2 ذیل عنوان امپراتوری عثمانی در سراشیبی زوال، به ستم هایی که بر کشاورزان وارد می شده است مطرح شده است.
-        در ص 70 در قسمت  بیشتر بدانیم و ذیل عنوان سیاستمداران پیر به چرایی پیشرفت کشور ژاپن پرداخته شده است
-        در ص 75، تصویر سمت راست اشتغال بانوان در صنایع در دوران جنگ جهانی اول را نشان می دهد.
-        در ص 79 ( درس 9) ذیل عنوان اروپا( روسیه و حاکمیت کمونیست ها )به تبیین حکومت شوراها از جمله نقش کارگران در تشکیل چنین حکومتی، کالخوز( مزارع کشاورزی اشتراکی) پایین بودن بهره وری در کالخوزها، گرفتاری های ناشی از سیاست های استالین برای کارگران،پرداخته شده است.
-        در ص 110 به رونق مشاغلی چون سفال سازی، فلزکاری، فرش بافی و... در دوره صفویان اشاره شده است.
-        در ص 116 به اقدامات اقتصادی کریم خان از جمله: نظارت بر بازار و برقراری ثبات در قیمت کالاهای مورد نیاز مردم، تلاش برای بهبود تجارت خارجی از طریق بنادر خلیج فارس اشاره شده است.
-        در ص118 عکسی از بازار وکیل درج گردیده است.
-        در ص 118 اشاره شده است به حمایت ها و تشویق کریمخان از فعالیت های عمرانی، کشاورزی و بازرگانی و بازگشت نخبگان و هنرمندان مهاجر به ایران.
-        در ص 119 ( پرسش های نمونه )خواسته شده است تا اوضاع اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی عصر اشاریه را با زمان حکمرانی کریم خان زند مقایسه نمایند.
-         درص 133( ذیل عنوان اخذ امتیازات اقتصادی)به امتیازات رویتر، انحصار خرید و فروش توتون و تنباکو اشاره و پرداخته شده است.
-        در ص 142، عبارتی به شکل زیر آمده است: ایجاد کارخانه های صنعتی نیز قشر جدید کارگران را به جمعیت شهری ایران افزود.
-        در ص  الی تا اول148144 ( اوضاع اقتصادی ) به فعالیت های اقتصادی در بخش های کشاورزی، دامداری، صنعت و تجارت، راهها و وسایل حمل و نقل، منابع درآمد  و پول در دوره حکومت قاجاریه اشاره رفته است.
-        در ص 145 عکس هایی از قالیبافی درج شده است.
-        در ص 159 به زمینه های اقتصادی انقلاب مشروطه پرداخته شده است.
 
 
 
 
 
[1] . کتاب های زبان انگلیسی کلیه رشته ها یکسان تالیف و تدوین شده است.
[2] . البته محتوای متن بند 2 غیر از سخت کوشی اشاره دارد به پایین بودن سطح میزان درآمد و نیز سختی کار.
[3] . کتاب حاضر در سایر رشته ها به صورت مشترک می باشد.


مطالب مشابه :


رشته علوم تربیتی (برنامه ریزی درسی) مشاوره پایان نامه مقاله اجرایی پروپوزال فوری09123600694

دانشگاه پیام نور از دیدگاه کتب درسی دوره راهنمایی ارزیابی محتوای کتاب علوم




لیست پایان نامه های گروه علوم تربیتی

علوم دوره راهنمایی آموزش از دیدگاه محتوای کتب درسی علوم




شیوه نگارش طرح درس

فارسی دوره ی راهنمایی علوم تجربی و الگوی از تعیین فعالیتهای آموزش و




سنجش محتوای دروس عمومی دوره دبیرستان از منظر مولفه های فرهنگ کار

متن و محتوای نظام آموزشی فعلی کشور، یعنی محتوای کتب درسی از الگوی ( علوم تجربی




سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

آموزش علوم تجربی دوره راهنمایی. از طریق ارزیابی آموزشی و محتوای کتب درسی




خلاصه ای از فصل هفتم کتاب اصول ومفاهیم برنامه ریزی درسی

را حول محور محتوای آموزش و جدا از شرایط و از دیدگاه طرفداران علوم انسانی آموزش




الگوی سازماندهی محتوای برنامه درسی

الگوی سازماندهی محتوای از دیدگاه صاحب خلاقیت» یکی از اهداف آموزش و پرورش




نقد زبان فارسی(3)عمومی کد 3/249چاپ 87(سازمان آموزش و پرورش استان فارس)

علـــوم تربیـــتی (آموزش ارزیابی کتب درسی باعث محتوای کتاب از جهت دانشی کتاب




برچسب :