هر چی که پدر و مادر ها باید بعد از تولد نی نی بدانند
بعد از وضع حمل تمام خانمها تمایل دارند که به وزن قبل از حاملگی خود برگردند و نگران هستند که این مورد چه مدت طول خواهد کشید؟ بلافاصله بعد از زایمان به دنبال تخلیه محتویات رحم و خونریزی طبیعی حدود 5 تا 6 کیلوگرم، وزن کاهش مییابد.
در طول 6 هفته اول بعد از زایمان 2 تا 3 کیلوگرم دیگر وزن کاهش پیدا میکند که این کاهش وزن به علت از دست دادن مایع از طریق ادرار است. اکثر خانمها در طی 6 ماه بعد از زایمان به وزن قبل از حاملگی خود میرسند. از عواملی که بر روند کاهش وزن بعد از زایمان تاثیر دارند: حاملگی اول، شیردهی، برگشت زود هنگام به کار خارج از خانه و … میباشند.در طی 6 هفته اول بعد از زایمان نباید محدودیت انرژی داشته باشید. زیرا بدن نیازمند است تا آنچه در زمان تولد نوزاد ازدست رفته است بازیابد و نیاز کودک تامین شود.
خانمی که زایمان کرده است در واقع مسئول تغذیه خود و نوزادش میباشد، پس باید رژیم غذایی خود را با دقت انتخاب کند. رژیم بعد از زایمان باید با دقت دوران بارداری رعایت شود. خوردن همه مواد مانند حبوبات و دانههای مغذی، میوههای تازه، سبزیجات و غذاهایی که پروتئین و کلسیم و آهن را به فراوانی فراهم میکنند باید مورد توجه قرارگیرد. متخصصان و کارشناسان در بحثهای پرستاری مادران توصیه به اضافه کردن انرژی به میزان 500 کالری در روز را دارند. به طور متوسط اکثر زنان شیرده روزانه 2700 کالری انرژی نیاز دارند. خوردن کمتر از 1800 کالری در روز منجر به کاهش تولید شیر و ضعف میشود. در این دوران، شیردهی و آزاد شدن اکسی توسین (هورمون آزاد شده از هیپوفیز) باعث میشود که مادر احساس تشنگی بیشتری بکند. به همین دلیل مادر در این دوران بیشتر از بقیه مواقع آب مینوشد و اگر چه که تاثیر زیادی در تامین شیر ندارد ولی دانشکده متخصصین زنان و مامایی آمریکا نوشیدن حداقل 8 تا 12 لیوان آب در روز را به مادران توصیه میکند.
مواد غذایی که مادر میخورد و مینوشد بر روی شیردهی تاثیر میگذارد. بنابراین نظارت بر غذای مادر درواقع نظارت بر غذای کودک است. بطوریکه اگر مادر غذای نامناسب مصرف کند، نوزاد در واقع با رفتارش مادر را متوجه میسازد. مانند گریهکردن، خواب کم، بیقراری و… همچنین مادر باید در مورد مصرف غذاهای آلرژیزا دقت کافی داشته باشد(تخم مرغ-سویا -شیر گاو -بادام زمینی) زیرا نوزاد به یک سری از مواد غذایی که مادر میخورد حساس بوده و پاسخ آن را به صورت علایم پوستی نشان میدهد. مصرف بعضی از غذاها توسط مادر باعث قولنج معمولی در نوزاد میشود. از جمله کلم و شیر گاو.
مادران در این دوران باید همانند دوران بارداری میزان آهن دریافتی را کنترل کنند، هر چند که در دوران بارداری تمام ویتامینها و مواد لازم را به طور کامل دریافت کرده باشند. مادر در این دوران به طور معمول قرص آهن را برای تامین آهن مورد نیاز خود و نوزادش مصرف میکند. بسیاری از خانمها ذخایر آهن خود را طی زایمانهای مکرر به میزان قابل توجهی از دست میدهند. بنابراین مادران باید در این دوران از نظر ذخایر آهن کنترل شوند. البته این نکته قابل توجه است که این مواد کمکی (مانند ویتامینها) نباید جایگزین یک رژیم غذایی خوب شوند.
مادران با رعایت رژیم غذایی متنوع و مناسب سلامت خود و نوزاد خود را تضمین میکنند. با توجه به این که در این دوران هر هفته در حدود نیم تا یک کیلوگرم وزن مادر کاهش مییابد، رژیم غذایی کمچرب به همراه ورزشهای مناسب در این روند تاثیر بسزایی دارند. ولی باید توجه داشت که کاهش سریع وزن مادر به عنوان یک خطر برای نوزاد است، زیرا این عمل باعث میشود سم معمولی که در چربیهای بدن ذخیره شده است را به جریان خون رها کند و میزان مواد سمی یا آلودهکننده در شیر بالا رود.
یکی از راههایی که باعث میشود وزن مادر به طور منظم کاهش یابد و هیچ گونه خطری هم برای نوزاد ندارد، شیردهی میباشد. مادرانی که نوزاد خود را شیر میدهند،800 کالری بیشتر از مادرانی که شیردهی نمیکنند انرژی مصرف میکنند.
مادران باید توجه داشته باشند که حداقل در 6 هفته اول بعد از زایمان حتی نباید به فکر کاهش وزن باشند، زیرا محدود کردن آنچه شما در هفتههای اول زایمان میخورید باعث کاهش تولید شیر میشود. مصرف مواد غذایی که پر از فیبر هستند مانند میوهها و سبزیها قسمت اصلی رژیم غذایی این دوران محسوب میشوند (حتی بیشتر از زمان بارداری). از مزایای این مواد غذایی فیبردار، تامین حرکات دودی رودهها است که برای درمان یبوست و هموروئید (بواسیر) مفید میباشد.
هرگز خیلی زود به فکر بارداری مجدد نباشید. شما باید ذخایر مواد مغذی بدن خود را تقویت کنید تا آغاز پرفروغی برای جنین بعدی شما باشد. بارداری و شیردهی فشار زیادی بر بدن شما وارد میسازد. بارداریهای پیدرپی بر ذخایر مواد مغذی شما نظیر کلسیم و آهن و سطح انرژی، فشار اضافی وارد خواهد آورد به خصوص اگر شیرده نیز باشید.
تغذيه مادرشيرده
مادراني كه به فرزندان خود شير مي دهند روزانه 700تا850 ميلي ليتر شير توليد مي نما يند كه محتوي330 ميلي گرم كلسيم بازاء هر ليتر مي باشد .
براي كيفيت شير نياز است كه مواردي از تغذيه وي حذف و مواردي افزون تر مصرف گردد . اما مقدار آن وابستگي شديد به مقدار رژيم غذايي مادر دارد . غذاي مادر نه تنها براي وي بلكه براي آمادگي پس از تولد فرزند و توليدشير نيز مصرف مي گردد .
اگر مادري تغذيه مناسب نداشته باشد ممكن است فرزندي سا لم داشته باشداما مطمئنا بر روي سلامت وي تاثير خواهد گذاشت .
اصول اصلي تغذيه :
- مصرف آب خود را روزانه افزايش دهيد ( حدود يك ليتر روزانه ) تا به حد 5/2 تا 3 ليتر روزانه برسد . مادران شيرده در ساعاتي از روز زمان شيردهي احساس تشنگي بيشتري دارند چون آب مصرفي آنها وارد شير مي شود .البته مصرف بيش از اندازه آب هم اثري معكوس خواهد گذاشت . ( يعني ميزان شير را كاهش مي دهد ) .
- ميزان كالري مصرفي خود را به حد 2500 كا لري در روز برسانيد و اگر تصميم به ادامه شيردهي در سه ماهه آينده داريد آن را به 2800 كا لري در روز برسانيد .
- آگاه باشيد كه كا لري مورد نظر فقط از موارد شيرين تامين نگردد . بلكه تغذيه متعادل بايد تركيبي از پروتئن ،كر بوهيدرات و چربي باشد .
- ميزان كا لري مورد مصرف خود را به 5 وعده غذايي تبديل نمايد . يعني صبحانه ، نهار ، عصرانه ، شام و وعده آخر شب ( هر وعده غير اصلي زماني است مناسب براي خوردن لبنيات كم چرب ،آب ويك قطعه ميوه) .
موادي که نباید مصرف شود:
- نيكوتين : اما اگر اجتناب از آن برایتان غیر ممکن است حداقل ۱ساعت فاصله بین استعمال آن و شیر دهی باشد.
- از مصرف الكل خودداري نماييد .
- بدون مشاوره پزشك خود هرگز دارو مصرف ننماييد . بعضي از آنتي بيوتيك ها مانند داروهاي سولفا ، مسهل هاي شيميايي و همه داروهايي كه تركيب يد دارند مصرف آنها در دوران شيردهي ممنوع است .
- آلوده كنندهاي محيط مانند حشره كش ها براحتي از شير عبور مي نمايند .
موادی که بايد به تغذيه افزوده شود:
- اسيد فوليك در زمان حاملگي ضروري است و بسياري از مطا لعات توصيه مي كنند كه مصرف آن را در دوران شيردهي تداوم دهيد اما بسياري از غذاهاي موجود حاوي مقاديري اسيد فوليك هستند مانند مارچوبه ، كلم ، ذرت نخود ؛ اسفناج غذاهاي ديگر مانند گندم ،آب پرتقال نيزممكن است با آن غني شوند.
- مكمل هاي روي : روي در غلات ، تخم مرغ ، گوشت ، و آرد كامل وجود دارد .
- غذاهاي حاوي هويج، سبزيجات ،كره، ماهي و گوشت سرشار ازویتامینA هستند .دقت شود که نیازی به مصرف مکمل ویتامین Aنمی باشد.
- هميشه از چربي هاي غير اشباع استفاده نماييد روغن آفتاب گردان ذرت و روغن زيتون براي دستگاه عصبي مركزي شير خوار ضروري هستند.
غذاهايي كه باعث ناراحتي شيرخوار مي شود :
مصرف شلغم -كرفس- شاهي -لوبیا سبز -ریواس-زرد آلو- تره فرنگي -گل كلم-سیر و پیاز توسط مادرباعث تغيير مزه شير و ایجاد نفخ در شيرخوار می شود .قهوه و چای نیز باعث تحریک و بی خوابی شیر خوار و مصرف زیاد هندوانه و خربزه و هلو توسط مادر نیز باعث اسهال شیر خوار می شود
مواردي كه باعث افزايش شير مي شوند :
دم کرده رازيانه-بادام -کنجد -شاهدانه-ماهی -غلات پرک شده(خصوصا جو)- کاهو -لبنیات و آبجو -ماش -خرماو گردو باعث افزايش شير می شود.
موادی که باعث کاهش شیر مادر می شود :
شکلات -جعفری- کاکائو - سیر - پیاز - چای زیاد -قرص جلوگیری - گوجه فرنگی و گندم .
دقت شود که استرس و خستگی نیز باعث کاهش شیر می شود.
'حامد بركاتي' در گفت و گو با خبرنگار اجتماعي ايرنا افزود: تغذيه نوزادان با شيرخشك حتما بايد در مراكز مشاوره و بهداشتي وزارت بهداشت در سراسر كشور بررسي شود چرا كه فقط در موارد خاصي كودكان به شيرخشك نياز پيدا مي كنند.
وي اظهار داشت: مادران براي شروع تغذيه نوزادانشان با شيرخشك بطور كامل در مراكز بهداشتي بررسي مي شوند و زناني كه دچار خونريزي بيش از حد و سرطان سينه باشند يا داروهاي شيميايي مصرف مي كنند نمي توانند كودكان خود را شير دهند.
رييس اداره سلامت كودكان وزارت بهداشت خاطرنشان كرد توزيع شيرخشك يارانه اي فقط براي مادران واجد شرايط صورت مي گيرد و اگر افراد ديگري بخواهند غير از اين روند، كودك خود را با شيرخشك تغذيه كنند بايد اين شير را از بازار آزاد تهيه كنند.
بركاتي با بيان اينكه 97 درصد مادران مي توانند كودكان خود را از شير خود تغذيه كنند و نيازي به شيرخشك ندارند، گفت: برخي مادران تصور مي كنند كه شيرخشك را به عنوان غذاي جانبي كودك مي توانند استفاده كنند اما هنگامي كه تغذيه نوزاد با شيرخشك آغاز مي شود در همان دو ساعت نخست، شيرمادر كم مي شود و ديگر كودك به اندازه كافي از شير مادر بهره مند نمي شود.
وي افزود: تمام مواد مغذي مورد نياز كودك در شيرمادر وجود دارد و كودك در شش ماه نخست تولد بايد فقط با شيرمادر، تغذيه شود و نياز به غذاي ديگري ندارد.
بركاتي يادآور شد متاسفانه اكنون در فصل تابستان و گرما، برخي از خانواده ها به نوزادان شيرخوار خود آب مي دهند درحالي كه اين روش درست نيست.
برای تغذیه کودک با شیشه به
وسایل زیر نیازمندید:
شیشه شیر:
حداقل شش عدد مورد نیاز است تا همیشه دو شیشه استریل شده و آماده برای مصرف داشته باشید. شیشه انواع مختلفی دارد. یک نوع آن شیشه با جدار پلاستیکی است که به راحتی تمیز می شود و باعث می شود کودک با مکیدن هوای داخل شیشه کمتر دچار نفخ گردد.
پستانک:
حداقل شش عدد مورد نیاز است. شما می توانید پستانکهایی از جنس سیلیکون یا لاتکس که استاندارد است و شکل طبیعی دارد، انتخاب کنید. توصیه می شود از پستانک هایی استفاده نمایید که سر آنها شبیه نوک سینه مادر است زیرا به کودک کمک می کند تا جریان شیر را کنترل کند و رشد دندانهایش به طور طبیعی صورت گیرد. اندازه سوراخ پستانک را کنترل کنید زیرا باید در هر ثانیه چند قطره شیر از آن خارج شود.
شیشه پاک کن:
قبل از شستن و استریل کردن شیشه ها، برای پاک کردنشان از شیشه پاک کن استفاده کنید.
وسایل استریل کردن:
شیشه ها و پستانک ها یا با استفاده از سیستمهای شیمیایی (یک ظرف آب سرد محتوی قرص یا مایع ضدعفونی) یا یک استریل کننده و یا یک مایکروویو (ببینید که آیا شیشه ها برای استفاده در دستگاه مناسب هستند) می توانند استریل شوند. همچنین می توانید آنها را در ظرف آبی به مدت ده دقیقه (البته برای پستانک ها به مدت 5 دقیقه) بجوشانید.
وسایل اندازه گیری: این ابزار برای اطمینان از اینکه آب کافی به شیر اضافه کرده اید یا خیر، به کار می روند.
پیمانه یا قاشق:
برای مخلوط کردن.
از ماما یا پزشک سؤال کنید از چه نوع شیری باید استفاده نمایید. قبل از یکسالگی به کودک شیر گاو ندهید.
نکات ایمنی
هر قدر مادر آرامی باشید، هنگام تهیه شیر نیز باید آرامش خود را حفظ کنید. شیر محیط مناسبی برای رشد باکتریهاست که می تواند کودک را در هر سنی بیمار کند. میکروبهایی که از راه مکیدن انگشتان یا اسباب بازیها وارد دهان کودک می شوند، نسبت به آنهایی که در یک شیشه شیر تکثیر می یابند و به مدت طولانی در آن می مانند، ضرر کمتری دارند.
با رعایت موارد زیر کودک خود را سالم نگه دارید:
قبل از دست زدن به وسایل تغذیه کودک، دستان خود را بشویید.
تمام وسایل را در آب داغ محتوی صابون بشویید و سپس استریل کنید.
قبل از دست زدن به وسایلی که استریل کرده اید، دستان خود را بشویید.
وسایل استریل شده را تا زمانی که به آنها نیاز دارید، در یخچال نگهداری کنید.
تهیه شیر
هنگامی که می خواهید یک شیشه شیر آماده کنید، باید به دستورالعمل کارخانه سازنده شیرخشک توجه نمایید. اضافه یا کم ریختن شیر، اشتهای کودک را مختل می کند. هرگز به شیر مواد جامدی نظیر برنج یا بیسکویت اضافه نکنید.
از آب تازه و استریل استفاده نمایید. هر بار که می خواهید یک شیشه شیر تازه درست کنید، کتری را دوباره پر از آب نمایید.
آب را داخل کتری یا قابلمه جوش آورید و بگذارید سرد شود. آب را قبل از جوشاندن اندازه بگیرید زیرا مقداری از آن ضمن جوشیدن بخار می شود.
شیشه شیر را تا سطح معینی پر از آب کنید.
مقدار دقیق شیر خشک را با پُر کردن پیمانه اندازه گیری کنید، سپس مقدار اضافه آن را با کارد خالی نمایید.
پودر را به آب بیفزایید و به خوبی تکان دهید.
شیشه را در قسمت انتهای یخچال قرار دهید، تا زمانی که می خواهید از آن استفاده کنید. پس از 24 ساعت اگر مورد استفاده قرار نگرفت، آن را دور بریزید.
شیر را تازه نگه دارید
میکروبها عمدتا در دمای اتاق رشد و تکثیر می یابند. بنا براین هرگز شیر را بدون حفاظ در معرض هوای اتاق قرار ندهید. شما باید:
شیر آماده شده را زمانی که هنوز داغ است در قسمت عقب یخچال قرار دهید (نه در قسمت در یخچال) تا سرد شود.
شیشه شیر آماده شده را تا زمانی که مورد نیاز است (فقط تا 24 ساعت) در یخچال نگه دارید.
شیر را فقط زمانی از یخچال بیرون آورده و گرم کنید که کودک از خواب بیدار شده باشد.
هرگز شیر را از قبل آماده نکنید، بنا براین کودک همیشه شیر تازه می نوشد.
به جای آنکه باقیمانده شیر را برای وعده غذایی دیگر کودک نگه دارید، بهتر است آن را دور بریزید
تغذیه توأم با شادی
بسیار اهمیت دارد که شیردادن برای کودک و مادر جزء امور روزمره درآید. بهتر است شیشه های شیر را اول هر روز آماده کنید. رهنمودهای زیر به شما کمک می کند که شیردادن به کودکتان با موفقیت انجام گیرد:
سعی کنید زمانی که کودکتان آرام است به او شیر دهید. اگر ناراحت و گریان است، تلاش نمایید قبل از آنکه شیشه را به او بدهید، آرامش کنید.
محل آرام و ساکتی را برای شیردادن به کودک در نظر بگیرید. عواملی همچون سر و صدا و رفت و آمد مانع تغذیه کافی او می شود.
شیر را پشت دست خود بریزید تا مطئمن شوید زیاد گرم نیست.
شیشه را به آرامی به چانه کودک نزدیک کنید، در این هنگام او سرش را به طرف شما برمی گرداند. وقتی پستانک لبهایش را لمس کرد، او دهانش را باز می کند و شیشه را می گیرد.
شیشه را کج نگه دارید تا شیر در تمام پستانک جمع شود و هوا وارد دهان کودک نگردد.
اگر کودک از مک زدن امتناع کرد، بلندش کنید تا آروغ بزند.
وقتی به اندازه کافی شیر خورد، او را روی شانه خود و یا برعکس روی پای خود بگذارید و آرام پشتش را بمالید. اگر پس از چند دقیقه آروغ نزد، احتمالاً نمی خواهد آروغ بزند.
چه مقدار، چه وقت؟
کودک را طوری با شیشه تغذیه کنید مثل اینکه از سینه مادر شیر می خورد. هرگاه گرسنه است به او شیر دهید و در مورد مقدار شیری که می خورد نگران نباشید. بعضی از نوزادان دوست دارند هر 3 یا 4 ساعت یک بار شیر بخورند در حالی که بقیه به مقدار کمتری نیاز دارند و اگر او خواب است نگران نباشید، به محض گرسنه شدن بیدار می شود
مطالب مشابه :
غذای ماه تولد
سرزمین قهقهه - غذای ماه تولد - کیلیپس دختر همسایمون تو حلقت اگه اینجا نخندی:دی.
جشن تولد...
جشن تولد... چند روز پیش داداشی زنگ زد و برای تولد پسرش دعوتمون کرد. خلاصه دیشب همراه بچه ها و همسری رفتیم تولد برادرزاده م که دیگه دوازده ساله شد. طبق معمول خونواده ی داداشم که ما خواهرا باشیم دعوت داشتیم و مامانم و از طرف خانم برادرم(لیلی) هم همه ی ...
تولد سبیعه
غذای سالم بخوریم - تولد سبیعه - یه مامانی که همیشه دلش می خواد سالم زندگی کنه....
میزان غذای مصرفی در کشورها و خانواده های مختلف قسمت سوم
داستان زندگی شما - آمار سن - تاریخ تولد - میزان غذای مصرفی در کشورها و خانواده های مختلف قسمت سوم - داستان زندگی - محاسبه تولد - محاسبه سن - تاریخ تولد - زندگی.
میزان غذای مصرفی در کشورها و خانواده های مختلف قسمت دوم
داستان زندگی شما - آمار سن - تاریخ تولد - میزان غذای مصرفی در کشورها و خانواده های مختلف قسمت دوم - داستان زندگی - محاسبه تولد - محاسبه سن - تاریخ تولد - زندگی.
هر چی که پدر و مادر ها باید بعد از تولد نی نی بدانند
زیرا بدن نیازمند است تا آنچه در زمان تولد نوزاد ازدست رفته است بازیابد و نیاز کودک تامین شود. خانمی که زایمان کرده است در واقع مسئول تغذیه خود و نوزادش میباشد، پس باید رژیم غذایی خود را با دقت انتخاب کند. رژیم بعد از زایمان باید با دقت دوران ...
بهداشت مواد غذایی
داستان زندگی شما - آمار سن - تاریخ تولد - بهداشت مواد غذایی - داستان زندگی - محاسبه تولد - محاسبه سن - تاریخ تولد - زندگی.
جشن تولد نیم سالگی تاخیر
که از پنج شنبه با بابایی به کلی از شیرینی فروشی ها سر زدیم تا بتونیم یه کیک خوشگل برا جشن تولد انتخاب کنیم و مامی تا ساعت 4.5 صبح جمعه بیدار بود و داشت تدارک غذای تولد رو آماده می کرد. تا جشن تولد با خونواده شروع شد و ارشان آقا کلی ...
برنامه غذایی در ماه مبارک رمضان
بازنشستگی پایان راه نیست تولد دیگر است - برنامه غذایی در ماه مبارک رمضان - اخبار کانون وشرح حال پیشکسوتان آموزش وپرورش آران وبیدگل.
تزئین بامزه غذای تولد بچه ها
Ice flowers - تزئین بامزه غذای تولد بچه ها -
برچسب :
غذای تولد