ملی شدن شیلات ایران
سلام
تا قبل از خوندن این مقاله فکر می کردم فقط جنایت های قاجار منتهی به فروختن خاک ایران و ... میشه ولی دیدم اینا کم لطفی نکردن تو بحث شیلات هم دستی داشتن!
ملی شدن شیلات ایران
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزادملی شدن صنعت ماهی و شیلات ایران، یا به اختصار: ملی شدن شیلات، یکی از وقایع مهم تاریخ معاصر ایران است که در روز ۱۲ بهمن ماه سال ۱۳۳۱ خورشیدی، و در دوران زمامداری دکتر محمد مصدق، و پس از پایمردیها و مجاهدات بسیار وی و برخی دیگر از رجال سیاسی ایران در این راستا، بوقوع پیوست. این واقعه که در راستای سیاست موازنه منفی دولت مصدق ارزیابی میشود، به دهها سال غارت منابع ملی ایران در عرصهٔ شیلات توسط همسایه شمالی این کشور(روسیه تزاری و بعد اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی) خاتمه داد.
تاریخچه
در دوران سلطنت محمدشاه قاجار، کسر بودجه و فقر عمومی ایرانیان از یک طرف و بی کفایتی صدراعظم وقت، حاجی میرزا آغاسی از طرف دیگر سبب شد تا دولت وقت، به فشار سفارت روسیه تزاری تسلیم شود و بهره برداری از آبزیاندریای خزر را، در قبال دریافت اجاره بهایی ناچیز معادل ۶۵۰۰ تومان در سال، به یکی از اتباع روسیه تزاری به نام عبدل واگذار نماید.به همین جهت پیمان مربوط به اعطای این امتیاز، پیمان عبدل خوانده شد.
این وضع تا چندین سال ادامه داشت تا اینکه نوبت صدارت به میرزا تقی خان امیرکبیر رسید و وی صمیمانه نسبت به لغو پیمان عبدل کمر بست و سرانجام بعد از مبارزات و درگیریهای بسیار موفق شد پیمان مزبور را در حدود سال ۱۲۶۵ هجری قمری ملغی سازد و بهره برداری از آبزیان دریای مازندران و رودخانههای بین آستارا و اترک را برای مدت چهار سال به میرزاابراهیم خان دریابیگی واگذار نماید. امّا میرزا ابراهیم خان دریابیگی دارای خویشاوندانی با تابعیت روسیه تزاری بود و دولت مزبور همین مسئلهٔ تابعیت را دستاویز و انگیزهٔ مداخلات گوناگون مجدد خود قرار میداد. در مقابل امیرکبیر که به هیچوجه حاضر نبود به اینگونه فشارها و مداخلات بیگانگان گردن نهد، با مشاهدهٔ این وضع، تاخیر در پرداخت نخستین قسط اجاره توسط میرزا ابراهیم خان را بهانه قرار داد و به لغو پیمان موسوم به میرزا ابراهیم خان دریابیگی اقدام نمود و بدین ترتیب دومین پیمان مربوط به این موضوع نیز ملغی اعلام گردید.
پس از امیرکبیر و در سالها و دهههای بعد، امتیاز دریای مازندران باز هم به ترتیب، به خارجیهای دیگری واگذار گردید که یکی از مشهورترین آنها، سرمایه داری از ارامنههشترخان موسوم به لیانازوف بود که امتیاز شیلات برخی بنادر دیگر (و از جمله امتیاز شیلات شهر خویش)را نیز، در دست داشت. وی مدتی بعد متوجه کرانههای جنوبی دریای مازندران شد و پس از یک آزمایش یک ساله در ۱۲ ژوئن سال ۱۸۷۶ میلادی امتیاز صید ماهی در آبهای ایران را از دولت وقت ایران بدست آورد.
تا سال ۱۳۰۶ خورشیدی، که تاریخ انعقاد قرارداد جدید شرکت مختلط ماهی ایران و شوروی برای بهره برداری از آبزیان دریای شمال است، برادران لیانازوف و مدتی هم شخصی به نام گریگور پطروویچ وانتسوف، به ضمانت تجارتخانه تومانیانس، از این امتیاز به عنوان مستأجر بهره برداری مینمودند. سرانجام در اول اکتبر ۱۹۲۷ میلادی برابر با سال ۱۳۰۶ خورشیدی، قرارداد جدید عقد گردید و بر طبق این قرارداد بهره برداری از آبزیان آبهای ایران در دریای خزر، برای مدت ربع قرن (۲۵ سال) به شرکت مختلط ماهی ایران و شوروی واگذار گردید.
گرچه پس از پایان دوران این قرارداد تلاشها و رایزنیهای بسیاری از جانب نمایندگان اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی جهت تداوم این قرارداد پرمنفعت به عمل آمد، امّا سرانجام با پی گیریها و مجاهدات برخی رجال ایران همچون میرزا احمدعلی خان سپهر (مورخ الدوله سپهر)، که در این زمان ریاست هیئت مدیره شرکت شیلات ایران و شوروی را عهده دار بود، و همچنین با رشادت و پایمردی نخست وزیر وقت ایران، دکتر محمد مصدق، در روز ۱۲ بهمن ماه سال ۱۳۳۱ خورشیدی، و بدنبال پایان موعد قانونی قرارداد مذکور، صنعت ماهی و شیلات ایران برای همیشه ملی اعلام گردید.
مطالب مشابه :
شيلات و موانع پيش رو
با توجه به مطالب گفته شده اقساط وام فوق و هزینه هر کیلو ماهی درب شیلات 2200 -2500 تومان
پارامترهای اقتصادی طرح مزرعه پرورش ماهی به روش مداربسته
شیلات - پارامترهای اقتصادی طرح مزرعه پرورش ماهی به روش مداربسته - اطلا عات در خصوص آبزیان
چرا پرورش سردآبی
مزرعه پرورش ماهی قزل وام پرداخت قیمت هر کیلو ماهی درب شیلات 2200 -2500 تومان
خرید بچه ماهی
شرکت مشاوره و خدمات فنی. آبزی گستران دالاهو. آمادگی دارد تا بچه ماهی های تولیدی شما بویژه
انتخاب محل مناسب احداث مزرعه پرورش ماهي:
شیلات - شیلات موردنياز وام دوره پرورش بچه ماهی قزل آلا باوزن وتعداد
عمل جراحی برای زنده ماندن ماهی طلایی
شیلات 89 ساری هفته گذشته، یک ماهی طلایی 10 ساله به نام جورج که به خاطر رشد توموری در سرش با
توليد ماهيان زينتي درمنزل بعنوان مشاغل خانگي
ماهی | maahee آشنایی با منبع خبر : مدیریت شیلات استان فارس. برچسبها: تسهیلات, وام,
گنج و وصيت پيرمرد
شیلات - گنج و پس آن سال آن وام دفع آفات نباتی به آن بانک کذا وصول نگشته بودی و چون وام وصول
ملی شدن شیلات ایران
شیلات 89 ساری ملی شدن صنعت ماهی و شیلات توقف چرخه وام دانشجويي به خاطر 300 هزار دانشجوي
مردی که انحصار تولید ماهیان خاویاری را از خزر به کویر قم برد
شیلات بروجرد در دل کویر قم ماهی خاویاری را که تنها تولید کننده ها وام پرداخت نمی کنند و
برچسب :
وام شیلات ماهی