دنا همان سمند است.

 ايران خودرو چندي پيش در شرايطي از محصول جديد خود با نام «دنا» رونمايي کرد، که برخي از خبرگزاري ها بلافاصله بعد از رونمايي از اين خودرو سوالاتي پيرامون طراحي، نام و قيمت آن مطرح کردند.
    


    اين سوالات بيشتر حول محور «سمند بودن يا نبودن دنا» مي چرخيد و برخي ازاين خبرگزاري ها اعتقاد داشتند «دنا» مدلي جديد از سمند است. از همين رو به سراغ مدير پروژه «دنا» رفتيم، تا در مورد داستان طراحي اين خودرو بپرسيم و پاسخ ابهامات مربوطه را از زبان وي بشنويم. رحيمي در اين مورد عنوان مي کند که پلت فرم «دنا» ارتقا يافته پلت فرم سمند است.
    گفت وگوي «دنياي اقتصاد» با مدير پروژه «دنا» را مي خوانيد.
    
    چه شد که ايران خودرو يکباره به فکر طراحي و توليد «دنا» افتاد؟
    چندان يکباره هم نبود! ايران خودرو همواره به فکر توليد محصولات جديد بوده و هست. ما از وقتي که بحث کاهش پلکاني تعرفه واردات مطرح شد، سعي کرديم به خاطر حفظ بازار خود محصولات جديد ارائه کنيم، که «دنا» هم يکي از آنهاست. از آنجاکه مي بايست هم استراتژي ايران خودرو را مورد توجه قرار مي داديم و هم محدوديت هاي مالي شرکت را در نظر مي گرفتيم، پروژه «دنا» را تعريف و از آذر ماه 87 نيز فاز مطالعاتي آن را آغاز کرديم. به هر حال خودرويي که با نام سمند روانه بازار کرده بوديم، مشکلاتي داشت و اين مشکلات در مدل LX برطرف شد. با اين کار، جايگاه سمند در بازار ايران ارتقا پيدا کرد و پس از LX نيز سورن به طراحي و توليد رسيد. چون خيلي ها ايراد مي گرفتند که ايران خودرو فقط چراغ و سپر و اسم محصول را عوض مي کند، تصميم گرفتيم اين بار تغييراتي اساسي در محصول ايجاد کرده و نمونه اي جديد (دنا) را عرضه کنيم. به نظرم چون پروژه خوبي بود، روند آن نيز خوب پيش رفت. اين پروژه در اواخر مديريت آقاي منطقي کليد خورد، اما با آمدن آقاي نجم الدين، روند کار تسريع شد.
    
    هزينه طراحي «دنا» چقدر شد؟
    حدود 60 ميليارد تومان.
    
    حتما در جريان هستيد که پس از رونمايي «دنا»، بحث هاي مختلفي در مورد پلت فرم اين محصول و هويت آن پيش آمد. در حال حاضر نيز برخي معتقدند «دنا» خودرو ملي جديدي نيست و مدلي ارتقا يافته از سمند است. نظر شما در واکنش به اين اظهارنظرها چيست؟ اصلاپلت فرم اين خودرو از کجا آمده است؟
    ببينيد، پلت فرم به آن قسمت از خودرو گفته مي شود که از چشم مشتري پنهان است. به عنوان مثال، سيستم تعليق و سوخت رساني جزو پلت فرم به حساب مي آيند. حال در مورد پلت فرم «دنا» بايد بگويم که اجزاي آن همان اجزاي سمند محسوب مي شود، ولي بدنه و شاسي آن ارتقا پيدا کرده است. در واقع ما از سيستم هاي تعليق، سوخت رساني و تجهيزات الکتريکي سمند بهره برده و با طراحي بدنه اي جديد، «دنا» را توليد کرده ايم.
    
    پس چرا نام آن را خودرو ملي گذاشته ايد؟
    چه اسمي بايد مي گذاشتيم؟
    
    شما خودتان مي گوييد از پلت فرم سمند استفاده کرده ايد، خوب با اين حساب «دنا» ملي محسوب مي شود، اما نه چهارمين خودرو ملي، بلکه مدلي جديد از سمند است.
    اين کار را تويوتا هم که بزرگ ترين خودروساز دنياست، انجام مي دهد. مثلاهمين لکسوس و کمري از لحاظ پلت فرم فرقي با هم ندارند، اما دو محصول متفاوت هستند و تويوتا هم به خاطر آنکه مشتري احساس نکند اين دو، يکي هستند، يکي را تحت برند اصلي و ديگري را تحت برند لکسوس به بازار مي دهد. اين اصلاکار بدي نيست و اتفاقا توليد محصولي مثل «دنا» هوش ايراني ها را مي رساند، زيرا ما توانسته ايم با طراحي آن، منافع ملي را در نظر بگيريم. از نظر من وقتي همه فرآيندهاي توليد يک خودرو در کشور انجام مي شود، بايد آن را ملي بدانيم.
    
    شما اگر «دنا» را به عنوان مدل ارتقا يافته سمند رونمايي مي کرديد، کسي بحثي روي آن نداشت، اما اينکه آن را چهارمين خودرو ملي مي دانيد، به نوعي محل ايراد است.
    «دنا» که ارتقا يافته سمند نيست. اين خودرو محصولي جديد به حساب مي آيد و ما هم نامي جديد را براي آن در نظر گرفته ايم. الان شما مي توانيد عنوان کنيد چون پلت فرم سمند متعلق به پژو 405 است، اين دو خودرو يکي هستند؟ قطعا نمي توانيد، چون يکي نيستند. ممکن است هندسه و مکانيزم قطعات دنا و سمند يکي باشد، اما مشخصات فني آنها با يکديگر متفاوت است.
    
    مشخصات فني «دنا» با مشخصات فني آخرين مدل سمند چه تفاوتي دارد؟
    ممکن است مثلاسيستم تعليق آنها يکي باشد (مکفرسون)، اما قطعا مشخصات فني آن در «دنا» بهبود يافته است. ما حتي وقتي خودرو جديدي را عرضه مي کنيم، به قطعه سازان خود نيز مشخصات تازه اي را براي توليد قطعات مربوطه مي دهيم و آنها مجبورند کل فرآيند توليد را ارتقا داده و قطعه باکيفيت تري توليد کنند. از طرفي ما وقتي قصد داريم محصول جديدي را به بازار بدهيم، يک سري بازخوردها را از خودروهاي قبلي اخذ کرده و آنها را در محصول جديد لحاظ مي کنيم. مثلاسختي فنر سورن را در «دنا» تغيير داده ايم.
    ايران خودرو وقتي سورن را به طراحي رساند، «سمند بودن» آن را انکار نکرد، اما در مورد «دنا» اين اتفاق رخ نداد. اين در حالي است که سورن هم نسبت به LX، ارتقا يافته بود.
    شما بايد به حجم تغييرات يک خودرو توجه کنيد. گاهي اين حجم تغييرات تنها به به تعويض چراغ و سپر و تزئينات داخلي و خارجي منتهي مي شود و از خودرو تغيير يافته با لقب «مدل سال» ياد مي کنند. اما گاهي تغييرات آنقدر زياد است که بايد آن را «محصولي جديد» ناميد. به عنوان مثال الان در ذهن مشتري اين طور جا افتاده که ترمز سمند (سمند معمولي) خوب نيست و ايران خودرو هر کاري هم که بکند، نمي تواند اين ذهنيت مشتري را تغيير دهد. اين در حالي است که اگر آن را تحت مدلي ديگر عرضه کنيم، مشتري تفاوت را احساس خواهد کرد. اين کار آثاري رواني دارد، به نحوي که براي مشتري اطمينان مي آورد.
    
    -يعني شما به نوعي خواسته ايد ذهنيت مشتريان را در مورد سمند تغيير دهيد؟
    خب اين باعث مي شود که مشتري نسبت به تغييرات مثبت اعمال شده، اطمينان ايجاد کند. ما در طراحي «دنا» علاوه بر ارتقا و بهبود اجزاي پلت فرم سمند، بدنه را نيز تغيير داده ايم، همان طور که تويوتا محصول کرولاي خود را با بدنه جديد و تحت عنوان لکسوس به بازار مي دهد. حالااينکه ما نام «ملي» را براي محصولات جديد در نظر مي گيريم، به دليل افتخار آن است. به هر حال ما از خودروسازي دنيا عقب هستيم و وقتي مي توانيم محصولي داخلي را توليد کنيم، اين باعث افتخار است. وقتي سمند رونمايي شد، خيلي ها ايراد گرفتند که اين کار خارجي هاست و ايراني ها نقشي در آن نداشته اند، اما «دنا» در همين مرکز تحقيقات ايران خودرو و بدون حتي مشاوره از خارجي ها طراحي شده است. تمام قطعات و سيستم هاي «دنا» داخلي سازي شده و نيازي به خارجي ها در اين مورد نداريم.
    
    با تمام صحبت هاي شما، من باز هم به اين نتيجه مي رسم که ايران خودرو به خاطر ديد نه چندان مثبت مشتريان روي سمند، تمايلي نداشت «دنا» را سمندي جديد بنامد.
    من اين را قبول ندارم. مدل ابتدايي سمند به دليل اينکه محصولي ايراني بود، دير در بازار جا افتاد، اما با ورود مدل LX، سمند جاي خود را پيدا کرد و آمار فروش ما نيز از استقبال مشتريان حکايت دارد.
    
    اگر اينطور است چرا نام اين محصول جديد را «سمند دنا» نگذاشتيد؟
    ما چون قبلاپيشوند «ايران خودرو» را به محصولات خود نمي چسبانديم و مثلانمي گفتيم «ايران خودرو سمند»، همواره از پيشوند سمند استفاده کرده ايم، اما نمي خواستيم در مورد «دنا» نيز اين کار را انجام دهيم، چون «دنا» را محصولي جديد مي دانيم. در واقع ايران خودرو قصد دارد روند نامگذاري محصولات خود را تغيير داده و کلمه «ايکو» (تلفظ خارجي ايران خودرو) را کنار نام محصولات جديد خود قرار دهد و مثلابگويد، «ايکو دنا».
    
    در اينکه «دنا» خودرويي جديد به حساب مي آيد، شکي نيست، اما وقتي خود شما و همکارانتان عنوان مي کنيد پلت فرم آن متعلق به سمند است، نبايد «سمند بودن» آن را انکار کرد.
    ما که نمي خواهيم سر مشتري را کلاه بگذاريم. وقتي داخل و خارج خودرو کلاجديد است و طراحي اش عوض شده، ما بايد آن را محصولي جديد بدانيم و نامي جديد انتخاب کنيم. در همه جاي دنيا هم خودروسازان روي پلت فرم هاي خود، محصولات جديد طراحي و توليد مي کنند و نام جديد براي آنها در نظر مي گيرند.
    
    خب ما که يک پلت فرم بيشتر نداريم و آن هم «سمند» است. ايران خودرو محصولي جديد روي پلت فرم سمند طراحي کرده، اما نمي خواهد آن را سمند بنامد. در واقع مثل اين مي ماند که بچه اي را پس از تولد به خانواده اي ديگر بدهند و نام خانوادگي جديدي براي آن در نظر بگيرند.
    مثال شما را قبول ندارم. به هر حال ما محصولي جديد طراحي کرده ايم و اجزاي پلت فرم آن نيز ارتقا يافته است. الان همين
    «پژو 207 آي» خودرويي است که روي پلت فرم 206 طراحي شده، اما پژو آن را محصولي جديد مي داند و هيچ اشکالي هم ندارد. فرق 206 با 207 اين است که تزئينات داخلي و ظاهر خارجي 207 تغيير کرده است. در واقع پژو هم به نوعي از ما ياد گرفته و فهميده است که اين جور کارها نيز اشکالي ندارد.
    
    در صحبت هايتان گفتيد که از مشاوران خارجي کمک نگرفتيد و اين موضوع براي ايران خودرو و مجموعه صنعت کشور خوشحال کننده است. به نظر شما مشاوره نگرفتن از خارجي ها، براي مشتريان ايراني نيز خوشحال کننده خواهد بود؟
    مشاوره نگرفتن با استفاده نکردن از تکنولوژي فرق دارد. اين بدان معني نيست که ما از تکنولوژي روز دنيا در طراحي «دنا» استفاده نکرده ايم.
    
    شما سمند را در نظر بگيريد، اين خودرو در حد سي، چهل سال ايران خودرو را به روز کرد و زيرساخت هاي زيادي را در بخش هاي مختلف ايران خودرو به وجود آورد. سمند باعث شد ترس ما در طراحي خودرو بريزد و به نوعي با تکنولوژي روز آشنا شويم. الان خط توليد بدنه و نرم افزارهاي طراحي ايران خودرو از تکنولوژي روز عقب نيست. اتفاقا چون در ايران قانون کپي رايت وجود ندارد، خودروسازان مي توانند به راحتي و بدون آنکه پول زيادي بدهند، نرم افزارهاي پيشرفته طراحي را تهيه کنند. به نظر من در حال حاضر همه چيز در صنعت خودرو کشور به روز و پيشرفته است.
    
    حتي خودرو؟
    خود خودروها هم مشکل خاصي ندارند، اگر مشکلي هم هست، به خاطر نوع ديد و فرهنگ مشتريان ايراني است. الان اگر کسي بخواهد تلويزيون بخرد، قبل از هر برندي به سراغ «سوني» مي رود، چون در ذهن اش اين گونه جا افتاده که «سوني» از بقيه برندها بهتر است. در بازار خودرو هم همين ديد وجود دارد، به نحوي که مشتري وقتي مي خواهد خودرو بخرد، شايد اول به سراغ تندر برود و بعد سمند. در حالي که تفاوت چنداني ميان تندر و سمند نيست، اما مشتريان گمان مي کنند چون تندر مال رنوي فرانسه است، اول بايد به سراغ خريد آن بروند.
    
    اگر موافق باشيد از اين بحث بگذريم و در مورد برخي ديگر از حواشي «دنا» صحبت کنيم، مانند قيمت.
    قيمت «دنا» 18 تا 25 ميليون تومان است و اين رقم به نظر من اصلاعجيب و زياد نيست. شما بايد کيفيت «دنا» را در نظر بگيريد. وقتي ايران خودرو قرار است اين محصول را با استفاده از قطعات پيشرفته تر و با کيفيتي بهتر عرضه کند، خب قيمت آن بالاتر خواهد بود. به هر حال بايد بپذيريم کيفيت برابر است با قيمت.
    
    آيا در خودروسازي ايران هم کيفيت برابر است با قيمت؟!
    خب بايد شرايط بازار خودرو کشور را در نظر گرفت. در حال حاضر قيمت خودروهاي داخلي در محدوده قيمت هاي جهاني است. مثلاخودرويي مثل سمند هم اکنون پانزده شانزده هزار دلار قيمت دارد. البته منظورم قيمت واقعي دلار است.
    
    با توجه به اينکه عنوان شده «دنا» بين 18 تا 25 ميليون تومان قيمت دارد، مي خواهم بدانم دناي 25 ميليوني چه تفاوتي با مدل 18 ميليوني خود خواهد داشت؟
    قيمت 25 ميليون تومان به مدل لوکس دنا مربوط مي شود و تفاوت بزرگ آن، اتوماتيک بودن گيربکس است. همچنين کل تزئينات داخلي جديد و صندلي هاي آن نيز چرم خواهد بود. آينه هاي تاشو هم البته دارد.
    
    خب اين تغييرات که حدود پنج ميليون تومان تاثير دارد، آن دو ميليون اضافه براي چيست؟
    ايران خودرو اين بازه قيمتي را با توجه به نرخ تورم در نظر گرفته است. بالاخره براي قيمت گذاري بايد تورم و قيمت مواد و شرايط توليد قطعه سازان را در نظر گرفت.
    
    رقباي «دنا» را چه خودروهايي مي دانيد؟
    کيا سراتو، مگان و کرولا.
    
    «دنا» مي تواند با اينها رقابت کند؟
    حتما مي تواند.
    
    يکي ديگر از حواشي «دنا» شباهت زياد آن با هيونداي سوناتا است. اين شباهت اتفاقي بوده، يا از پيش برنامه ريزي شده؟
    شما مي توانيد هر خودرويي را شبيه خودرو ديگري بدانيد.
    
    اما «دنا» واقعا شبيه سوناتا است.
    ما ذائقه مشتري را در نظر گرفته ايم. به هر حال استقبال از خودروهاي کره اي در بازار ايران بد نبوده و کره اي ها مورد پسند مشتريان قرار گرفته اند. البته من نمي گويم اين کار عمدي بوده، بلکه خوشبختانه يا متاسفانه روند طراحي ما به اين سمت رفته است.
    
    مي توانيم بگوييم که «دنا» جايگزين سمند سورن خواهد شد؟
    در آينده بله. چون ما ديگر مدل جديدي از سورن نخواهيم ساخت.
    
    اما سورن که در کلاس Dاست!
    خب «دنا» هم در کلاس D قرار دارد.
    
    ولي بيشتر به کلاس C مي خورد.
    ممکن است در مرز C و D باشد، اما قطعا C نيست.


مطالب مشابه :


مگان تندر 90- پارس خودرو تندر 90- ایران خودرو تیبا ماکسیما سمند SE سمند LX ویتارا پژو 206-

ماکسیما سمند se سمند lx بگیرد، با آمدن ماه است اما با این تفاوت که سال های




قیمت روز مگان تندر 90- پارس خودرو تندر 90- ایران خودرو تیبا ماکسیما سمند SE سمند LX ویتارا پژو 206-

تیبا ماکسیما سمند se سمند lx افتاده است اما با این تفاوت که سال های گذشته




قیمت خودرو + سامانه قیمت خودرو

مقایسه پژو 405 با پژو سمند se: 23,500,000: ایران خودرو: سمند lx




مقایسه چند خودرو

موضوع کیفیت هم مطرح بوده و بسیاری از خودروهای داخلی تنها در اسم با هم تفاوت سمند lx قدیمی




دنا همان سمند است.

افتاد، اما با ورود مدل lx، سمند جاي برود و بعد سمند. در حالي که تفاوت چنداني سمند se. 405 slx




برچسب :