در دهانه انبری صخره های زاگرس بزرگ و بر دامنه دنای همیشه سفید پر برف, در لابلای جنگلهای تنومند و سرسبز بلوط و بن و کیکم شهر یاسوج قرار گرفته است. این شهر که نامِ محلی آن یاسیج و مرکز استان کهگیلویه و بویر احمد است. در سال 1344 احداث گردیده و قبل از ایجاد شهر یاسوج در حدود شش کیلومتری جنوب شرقی آن شهرک قدیمیِ تل خسرو, قرار داشته که زمانی مرکز طوایف باستانیِ بازرنگان بوده است و سابقه تاریخی آن متجاوز از دو هزار سال می باشد. این شهرک قدیمی در سال 1309 دوباره بازسازی و در سال 1323 مجدداً متروکه گردید که به جز تپه ای خاک از آن اثر دیگری باقی نمانده است. شهر نوپای یاسوج درکنار رودخانه بشار در آغوش تپه های متعدد در ارتفاع 1870 متری از سطح دریا قرار گرفته, این شهر که در سال 1344 فقط دارای یک خیابان اصلی بود, امروزه از گسترش و توسعه زیادی برخودار می باشد
آبشار یاسوج اصلیترین جاذبه گردشگری شهر یاسوج آبشار زیبا و معروف یاسوج میباشد این آبشار (پارک جنگلی ابشار)در فاصله ۲ کیلومتری مرکز شهر و در شمال شهر یاسوج واقع است و هر ساله مورد توجه گردشگران و توریستهای ایرانی و خارجی قرار میگیرد
آب چشمههایی که از دل کوههای زاگرس جوشیده در دو کیلومتری شمال شهر یاسوج آبشاری به ارتفاع ده متر را به منظر تماشا گذاشته است. چشمانداز این آبشار، نهرهای آب در بستر مارپیچ مشبک، باغهای میوه، مراتع سرسبز و پر از گلهای رنگارنگ است، که چشم بیننده را خیره میسازد. هر ساله آبشار یاسوج در فصل بهار، تابستان و پاییز پذیرای گردشگران است.
پارک ساحلی پارک ساحلی رود بشار که در ورودی شهر یاسوج قرار دارد یکی از متنوعترین و زیباترین اماکن تفریحی موجود در شهر یاسوج است. وجود رود آرام بشار در کنار این پارک فضایی متفاوت را جهت گذراندن لحظاتی به یاد ماندنی فراهم کر ده است.
تنگ مهریان در یک کیلومترى مسیر یاسوج به اصفهان چشم اندازى زیبا و طبیعى چشم هر مسافرى را مى نوازد که به تنگ مهریان معروف است.
در این مکان رودى با کش وقوس و پیچیدگى خاص با رنگ آمیخته به سبز و فیروزه اى، در دره اى نه چندان عمیق انگارى فرش سبز مواجى را به نمایش گذاشته است. درختان زیبایى اطراف این رودخانه سر خم کرده اند، گو عاشقانى هستند که به ستایش این فرش فیروزه اى مى پردازند.
امامزاده ای به نام امامزاده شاه حسن در این منطقه وجود دارد که پذیرای زایران در این منطقه است.
تنگه مهریان در زمستان هم محل رفت و آمد هزاران علاقه مند به ورزش اسکی است. این تنگه دراین فصل همچنین شاهد تشکیل یخى بزرگ برروى صخره اى مقابل بارگاه امامزاده حسن است که این توده یخ روز شصتم زمستان شکسته شده و روز هفتادم (حدود دهم اسفندماه) با صدایى که کیلومترها شنیده مى شود، از صخره فروریخته و مژده بهار مى دهد. آب زلال و شفاف رودخانه مهریان که بخشى از آن از چشمه هاى تنگ معروف به کبوترى است پس از طى مسیر به رودخانه بشار یاسوج و رودخانه کارون در استان خوزستان مى ریزد.
سیسخت شهری در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر یاسوج و در استان کهگیلویه و بویراحمد ایران قرار دارد. این شهر مرکز شهرستان دنا است.
جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵، برابر با ۶٫۸۱۴ نفر بوده است. گویش مردم این شهر لری میباشد.
این شهر در دامنه کوه دنا بلندترین کوه رشتهکوه زاگرس واقع میباشد و منطقهای گردشگری بهشمار میآید. از جمله مناطق گردشگاهی این شهر میتوان به کوه گل-چشمه میشی-دشتک-بن رود و بندان اشاره کرد. شهر سی سخت با مساحت تقریبی ۵/۲ کیلومتر مربع در دامنه کوه ۴۴۰۹ متری دنا واقع گردیده است برای مسافرت به این شهر می توان از جاده یاسوج به سی سخت استفاده کرد.
تل خسروی
در نوشته هایی از جغرافیای قدیمی، از محل فعلی شهر یاسوج، با عنوان «تل خسروی» یاد شده است. این تل كه امروزه «تل خسرو» نامیده میشود، تپه ای در جنوب شهر یاسوج است كه به فاصله ای كمتر از چند كیلومتری آن قرار دارد. به جز این تل، تمامی آثار برجای مانده در یاسوج كنونی، با گذشت زمان از بین رفته است. بر اساس روایتهای محلی، كیخسرو كاخی بر سر این تل یا تپه بنا نهاده بود كه «پرفسور گاوبه»، آثار آن را به صورت عمارتی با آجرهای زرد چهارگوش و آجرهای سرخ از نوع آجرهای پل علیایی بهبهان (ارجان قدیم) مشاهده كرده و این مكان را به پیش از دوره هخامنشیان مربوط دانسته است. این تل كه به هزاره سوم از میلاد و سده نهم و دهم هجری قمری تعلق دارد، در 4 كیلومتری جنوب شهر یاسوج، در نزدیكی روستای تل خسرو واقع شده است. این اثر با تل شهدا، قبرستان پای چال، تپه دوم چنار، تل مهره ای و تپه ملاكانیه قابل مقایسه میباشد. این تپه از آثار پیش ازتاریخ ایران است كه در سده های نهم و دهم هجری، مردم این مناطق به صورت روستایی زندگی می کردند .
تل مهره ای
یكی از تپه های ماقبل تاریخ در استان است كه به هزاره سوم و چهارم پیش از میلاد تعلق دارد. از نظر تاریخی، این تل با دیگر تپه های تاریخی منطقه، به ویژه دم چنار، قابل مقایسه میباشد. این تل در یك كیلومتری شرق روستای سقاوه یاسوج قرار گرفته است. كوه آب نهر در فاصله 9 كیلومتری شمال شرقی یاسوج و در جنوب روستای چشمه چنار با ارتفاع 3220 متر قرار گرفته است. این كوه نیمه جنگلی از جنوب شرقی به كوه كاچیان متصل است. راه اتومبیل رو اردكان به یاسوج از دامنه شمالی این كوه عبور می کند .
كوه بندگرد
كوه بندگرد به صورت نیمه جنگلی در فاصله 80 كیلومتری شمال غربی یاسوج قرار گرفته است. این كوه با ارتفاع 2800 متر سرچشمه رودخانه مور زرد و رودخانه شهنیز میباشد. این كوه از شرق به كوه ماری و از غرب به كوه دالون چسبیده است.
هفت چشمه
در دهکده مارگون ، منطقه ای وجود دارد به نام هفت چشمه كه از آب آن ، آبشارهای زیبا و دیدنی به وجود آمده است . این چشمه كه تقریبا در مركز این دهکده واقع گردیده است ، موقعیت مناسبی برای ایجاد تفرجگاه دارد. این چشمه در روزهای تعطیل و به ویژه تابستان ، پذیرای تعداد زیادی از اهالی شهرستانهای یاسوج ، لنده ، میمند ، سی سخت و همچنین مسافرانی از استانهای فارس ، اصفهان و چهارمحال و بختیاری می باشد.
آبشار بهرام بیگی
آبشار بهرام بیگی یکی دیگر از آبشارهای ناحیه جنوبی رشته كوه دنا و در حد فاصل پاتاوه و لوداب ، بهرام بیگی قرار گرفته است و با ارتفاع تقریبی حدود 30 متر جلوه ای از طراوت و زیبایی را به نمایش میگذارد . این آبشار در دل دشت های سرسبز و جنگل بلوط ناحیه لوداب بویراحمد مستقر می باشد .
غار نول
غار نول در كوه گل واقع در 20 كیلومتری منطقه سی سخت واقع گردیده است . غار نول با طول 80 متر دارای چند تالار پلكانی و انشعاب های مختلف و از لحاظ بررسی های زمین شناسی حایز اهمیت می باشد. ارتفاع دهانه غار 3 متر است كه در برخی نقاط درون غار تا 20 متر تغییر میكند. سقف و بدنه غار از سنگهای آهكی اسماری و قندیلهای زیبایی پوشیده شده و قطعات آب از این قندیلها و سقف غار, چكه میكند. در عمق غار چند چشمه وجود دارد كه آب زلال و خنكی از آنها جاری است. دخالت های انسانی پیرامون چشمه سارها و قنات های اطراف این غار بیانگر استفاده از غار در دوره های گذشته و اخیر است . به نظر میرسد این غار در گذشته به عنوان پناهگاه موقتی مورد استفاده قرار گرفته است .
غار مس
غار مس در محل خونگاه آب سیاه بویراحمد واقع گردیده است و دهانه های بسیار متعددی دارد. بررسی ها نشان میدهند كه در روزگار ساسانیان ، از این , غار مس و كبالت استخراج میكردند و اكنون نیز در دست بررسی اداره معادن و فلزات می باشد .
بقعه امام زاده قاسم
در روستای گوشه واقع در شمال غرب یاسوج ، بقعه ساده ای وجود دارد كه به اعتقاد مردم مدفن امام زاده قاسم است كه در 15 كیلومتری یاسوج به بابا میدان و در كنار رودخانه در زیر درخت بلوطی از نظر ناپدید شده است . نقطه ای را كه امام زاده قاسم در آن ناپدید شده بلی هوشا مینامند. بلی به معنای بلوط و هوشا به معنی حصار بلوط است. مردم بومی سنگی كه گویا امام زاده قاسم بر روی آن خوابیده ، مقدس می شمارند
پست اسکی کاکان
حدود 18 کيلومتر از ياسوج كي طيذ كنيم. به منطقه کاکان مي رسيم. منطقه کاکان در دامنه هاي رشته کوه قله دنا قرار گرفته است. اين منطقه 3 ماه در سال شرايط کامل بهره برداري به عنوان پيست اسکي را داراست. طول اين پيست 600 متر و عرض آن حدود 1500 متر است. پيست اسکي کاکان مجهز به بالابر تله اسکي بشقابي - خوابگاه و رستوران است. اين منطقه علاوه بر استفاده اسکي بازان و طرفداران ورزش هاي زمستاني، در فصل بي برفي نيز شاهد رفت و آمد انبوه گردشگران است. اين پيست پس از منطقه آب نهر کاکان قرار گرفته است و برف آن با پيدا شدن دي ماه آغاز و تا اواخر اسفند قابل استفاده اسکي بازان است. پس از پايان زمستان نيز، اين پيست فصل بهاره خود را آغاز مي کند. دشت هاي پوشيده از لاله هاي واژگون و زنبق موج گردشگران بي شماري را به سوي اين منطقه مي کشاند. |