مصاحبه باعباس رفیعی آقای جدول هرمزگان

"رفیعی" در بین همکاران مطبوعاتی اش ملقب به "آقای  جدول هرمزگان" است. با وی پیرامون طراحی جدول، سابقه ، تاریخ و فواید این سرگرمی مفرح و آموزنده به گفتگو نشسته ایم.

ـ طراحی جدول به ظاهر سخت جلوه می کند. مراحل طرح یک جدول چگونه صورت می گیرد؟

*بله همین طور است، طراحی جدول کلمات متقاطع براساس اصولی شکل می پذیرد. معمول جدول های نشریات ایرانی جدول 15×15 است که هر چه تعداد خانه های سیاه آن کمتر باشد بهتر است و نشان دهنده تبحر طراح آن است. باید در جدول 15×15 تعداد خانه های سیاه زیر 45 خانه باشد و علاوه بر آن خانه ها به همدیگر راه داشته باشند و نباید خانه های سیاه آن را به دو بخش یا چند بخش جدا و مجزا تقسیم کند. نکته بعدی آن است که جدول باید دارای تقارن هندسی باشد بدین معنا که اگر دو طرف یا بالا و پایین جدول را بر روی هم تا بزنیم بر همدیگر منطبق باشد این کار سبب زیباتر شدن جدول می شود. دیگر نکته ای که باید به آن توجه داشت استفاده از کلمات و لغات مفهوم و رایج زبان است طراح باید سواد متوسط جامعه را در نظر بگیرد و از به کار بردن واژگان دور از ذهن بپرهیزد مگر اینکه در تنگنا قرار بگیرد و شرحی هم که برجدول می نویسد  مفهوم ونزدیک به ذهن باشد به نحوی که با یک جرقه ذهن  آن کلمه تداعی شود.

ـ برای طرح یک جدول  معمول چه مقدار وقت صرف آن می کنید؟

*جداولی که من طرح می کنم دارای یک نکته منحصر به فرد است و آن این است که در جدول های 15×15 پیرامون جدول 4 شرح 15 حرفی گنجانده شده که طراحی مرا با دیگران متفاوت می کند به طور تقریب طرح و نو شتن شرح آن نیم ساعت وقت مرا می گیرد.

ـ غیر از جدول های کلاسیک کلمات متقاطع چه نوع جدول دیگری طرح می کنید؟

*جدول تو نویسی یا شرح در متن یا به قول مرحوم استاد میرفخر الدین مدائنی جدول فلشی از جدول هایی است که مورد علاقه من است و حل آن هم برای مخاطب به جهت این که شرح آن روبرویش نوشته می شود آسان تر است. طرح جدول شرح در متن به سبب آن که خانه هائی که شرحش در آن نوشته می شود خانه سیاه آن محسوب می شود برای طراح جدول هم راحت تر است.

ـ چه معیارهایی برای آن که یک نفر طراح جدول خوبی شود ملاک است؟

* اول آنکه یک طراح جدول خوب باید گستره و ذخیره واژگانی فراخی داشته باشد دوم، سطح معلومات عمومی و محفوظات بالائی داشته باشد سوم، اطلاعاتش روزآمد باشد و از به کار بردن لغات دور از ذهن، نامفهوم، ناقص و الکن اجتناب کند و  چهارم اطلاعات خوبی را به مخاطب انتقال دهد.

ـ آیا جوایزی هم از جشنواره های اختصاصی مطبوعات برای طراحی جدول کسب کرده اید؟

*بله، دو رتبه دوم از جشنواره مطبوعات محلی خلیج فارس 1387 بوشهر و جشنواره مطبوعات محلی خلیج فارس 1389 اهواز کسب کرده ام. در جشنواره اختصاصی مطبوعات رشته جدول و سرگرمی یکی از بخش های است که در مواد این گونه فستیوال ها گنجانده می شود.

ـ چگونه شد که هر دو بار دوم شدید؟

*البته داوری امری سلیقه ای است اما معیارهائی که داوران همیشه در این بخش قضاوتشان را بر آن پایه استوار می کنند  افزون برآن که جدول باید دارای تقارن هندسی و خانه ها به هم دیگر راه داشته باشد و دیگر معیارهای فنی، حل آسان و شرح رسا نیز در آن لحاظ می شود که به نظر خودم جدول هایم کمی سخت و برای مخاطب حرفه ائی در نظر گرفته بودم.

ـ طراحی جدول در مطبوعات از کی آغاز شد؟

*اولین جداول کلمات متقاطع در قرن نوزدهم میلادی در انگلستان متولد شدند این جدول ها به شکل بسیار ابتدایی بوده و از مربع های کلمات ساخته شده بودند به طوری که گروهی از کلمات طوری کنار هم قرار می گرفتند که در جهت عمودی و افقی به شکلی مفهوم خوانده می شدند این جدول ها در مجلات دوره ای و کتاب های معمای کودکان چاپ می شد. با این حال در ایالات متحده آمریکا جدول حل کردن بعدها به یکی از جدی ترین سرگرمی های بزرگسالان تبدیل شد.

ـ مخترع جدول چه کسی بود؟

*شخصی به اسم «ویکتور آوریل» اهل آفریقای جنوبی  که بریتانیائی تبار بود  را مخترع جدول می دانند. وی به خاطر تصادم با یک پیرزن در دادگاه به زندان محکوم شده بود . داستان اختراع جدول هم خیلی جالب است؛ او در زندان حوصله اش سر می رفت و هر بعدازظهر که خورشید در حال غروب بود سایه میله های زندان بر سنگ فرش درون زندان می افتاد و «ویکتور» با گچ حروفی را مابین سایه افتاده میله ها بر روی زمین می نوشت. بعد فهمید با جابجائی حروف می تواند کلمات مفهومی را بنویسد و دقایق زیادی را مشغول باشد. پس از آزادی «ویکتور آوریل» ایده اش را با دوست روزنامه نگارش مطرح کرد و بدین ترتیب جدول یکی از مفرح ترین سرگرمی های فعلی دنیا به وجود آمد.

ـ اولین جدول کلمات متقاطع به شکل امروزی که در مطبوعات مشاهده می کنیم کی شکل گرفت؟

*مبتکر جدول کلمات متقا طع به شکل امروزی یک روزنامه نگار لیورپولی به نام « آرتور واین» بود.  این جدول در تاریخ  21 دسامبر 1913 در نشریه «ساندی نیویورک ورلد» به چاپ رسید. جدول مذکور به شکل یک الماس طراحی شده بود.

ـ این سرگرمی فکری و مفرح کی وارد ایران شد؟

*به قول مرحوم مدائنی از پیشکسوتان طراحی جدول در ایران جدول کلمات متقاطع در برخی از نشریات ادواری دهه بیست شمسی به صورت پراکنده و ابتدائی چاپ می شد. تا اینکه در سال 1333 فردی به نام «جلوه» جدول کلمات متقاطع آن هم در سایز 9×9 در روزنامه اطلاعات به چاپ می رساند و کیهان هم که رقیب سنتی اطلاعات بود برای اینکه از قافله عقب نماند سفارش طراحی جدول را به میرفخرالدین مدائنی می دهد که او هم ابتدا جدول 9×9 و سپس 11×11 و پس از آن 15×15 که روتین روزنامه هاست در این نشریه به چاپ می رساند. استقبال بی نظیر خوانندگان روزنامه ها مسوولان نشریه را به صرافت آن می اندازد که این کار  را ادامه بدهند تا جائی که بخش جدول و سرگرمی هم اکنون جز لاینفک نشریات محسوب می شود.

ـ پیشگامان طراحی جدول در ایران چه کسانی بودند؟

*مرحوم میرفخر الدین مدائنی طراح جدول کیهان از سال 1335 تا زمان مرگش سال 1373 بدون وقفه بیش از 10 هزار جدول برای مجموعه نشریات موسسه کیهان طرح کرد که یک رکورد در سطح دنیا محسوب می شود. از دیگر طراح معروف جدول در ایران بزرگ مرد کوچک مطبوعات ایران،« جهانگیر پارساخو» ملقب به «آقای جدول ایران» است که با توجه به قد کوتاه و ضعف بدنی سالها در عرصه طراحی جدول بی رقیب بود. فریدون ارکانی و کریم هویدائی هم از نام های قابل اعتنا در طراحی جدول محسوب می شوند. جالب است بدانید اگر شهر رشت را به جرأت مرکز طراحی جدول بنامیم سخنی به گزاف نگفته ایم چرا که مدائنی، پارساخو و هویدانی هر سه اهل رشت هستند.

ـ اولین نشریات اختصاصی جدول کی پا به عرصه مطبوعات گذاشتند؟

  استقبال بی نظیر مردم از انواع جدول و از سمتی وقت خالی که مردم داشتند و باید به نحوی با سرگرمی مفید پر می کردند. عده ای را بر آن داشت که از این اقبال مردم استفاده کنند در دهه 60 خورشیدی ماهنامه «کتیبه» با قطع پالتوئی با جدول های متنوع و تازه پا به عرصه مطبوعات گذاشت گاه و بی گاه این نشریه تعطیل  و مجدد به نام های مختلف چون گلگشت، کنکاش بر روی دکه ها می رفت، سوپر جدول، ممتاز، آوای هامون از دیگر نشریات این دهه بود در ادامه این روند در دهه هفتاد دنیای جدول، جستجو، عنوان، مجموعه جدول، جدول و سرگرمی به عناوین مختلف نشریات اختصاصی جدول افزوده شد.

ـ نظرتان درباره جدول اعداد یا «سودوکو» چیست؟

*من از «سودوکو» متنفرم (با خنده)، سودوکو بار معلوماتی ندارد و صرفِ پُر کردن وقت و سرگرمی و فان تلقی می شود. البته نباید بی انصافی کنم«سودوکو» ذهن را به چالش می گیرد و درگیر می کند و دقت و توان ذهنی فرد را محک می زند. «سودوکو» که از مربع های کوچک 9 گانه تشکیل شده و در ژاپنی به معنای اعداد غیرقابل تکرار است در بین ایرانی ها هم محبوبیت خاصی دارد  رهاورد سفر یک هرمزگانی (محمدرضا زائری) سردبیر وقت همشهری  به خاور دور  است

ـ آیا درست است که حل جدول اعتیاد آور است؟

*تا حدی درست است! البته زندگی مجموعه از عادات می باشد و به قول معروف «بنی آدم بنی عادت است» چه بهتر که آدمی عادات غیر مضر داشته باشد عاداتی که بر توانائی اش بیفزاید.

ـ آیا واقعا حل جدول بر توانائی آدم می افزاید؟

*حل جدول علاوه بر افزودن اطلاعات عمومی مهارت های ارتباطی شما را زیاد می کند، درک جدیدی از لغات و معانی کلمات به شما می دهد، دایره واژگانتان را زیاد می کند، مهارت سازماندهی کردن یادتان می دهد، نتیجه گیری از حاصل کارتان را به شما می آموزد، صبر و حوصله و بردباری تان را محک می زند. مدیریت زمان و استفاده صحیح از وقت را یادتان می دهد.قدرت درک مساله و کنار آمدن باآن را به ما می آموزد. پزشکان حل جدول را ورزشی برای مغز و حافظه می دانند و روشی برای جلوگیری از بیماری زوال عقل « آلزایمر» که از شایع ترین بیماری های قرن محسوب می شود، قلمداد می کنند، آرامش و تمدد اعصاب از دیگر نکات مفید حل جدول است. گاهی اوقات برای آدمی لازم است که از دنیای واقعی و جدی فاصله بگیرد و کمی به امورات سطحی تر که برایش ضرری نداشته باشد، بپردازد .

 


مطالب مشابه :


حل کردن جدول ورزشی برای مغز

روز نامه همشهری کسانی که جدول کلمات متقاطع حل می کنند صورت جدول برای




مصاحبه باعباس رفیعی آقای جدول هرمزگان

ـ اولین جدول کلمات متقاطع به شکل امروزی که در مطبوعات سردبیر وقت همشهری به خاور




فوايد حل جدول

روز نامه همشهری محققان مي ‌گويند حل كردن جدول كلمات متقاطع روشي استثنايي و كار آمد




گاف های شتاب کار در روزنامه ها - ۲

همشهری ـ ۱۴آذر، صفحه ۱۲، در یک خط تیره بین دو خانه جدول کلمات متقاطع به تازگی




کمک به فقیران با یک کلیک

همشهری کودکان جدول کلمات




آینه های تخت متقاطع

آموزش علوم تجربی - آینه های تخت متقاطع - نگاهی تازه به علوم و آموزش آن




نگاهی به رشد و افول نشریات کودک و نوجوان

و پس از تغییراتی در روزنامه همشهری تعطیل شد؛ گلبرگ بچه‌ها ضميمه جدول کلمات متقاطع




نوروز و سفره هفت سين

همشهری کودکان جدول کلمات




برچسب :