رمضان، ماه سلامت جسم و‌جان

رمضان، ماه سلامت جسم و‌جان

100883254003.jpg

اين سفره با سفره ماه‌هاي ديگر سال متفاوت است. سفره ماه رمضان هم بركت روحي دارد و هم بركت جسمي.

البته بركت جسمي‌اش اما و اگر‌هايي دارد كه چنانچه رعايت شود، گفته پزشكان تحقق پيدا مي‌كند و ضامن سلامت شما خواهد شد.
پزشكان معتقدند در اين ماه عملكرد سيستم قلبي ـ عروقي بدن به طرز قابل توجهي بهبود پيدا مي‌كنند.

دليل اين مساله هم به فاكتور‌هايي مانند فشار خون،كلسترول و دخانيات بر مي‌گردد. در واقع 3فاكتور اوليه وجود دارد كه فرد را مستعد بيماري عروق قلب مي‌كند، اين فاكتورها عبارتند از افزايش فشار خون، افزايش كلسترول خون و استعمال دخانيات كه روزه ماه رمضان اثر مطلوبي روي هر سه عامل دارد.

در مورد فشار خون كاملا مشخص است كه پرهيز كامل از غذا براي حدود 16 ـ 15ساعت در هر روز ماه رمضان، باعث كاهش سطح سديم خون شده و در نتيجه باعث كاهش فشار خون نسبت به قبل مي‌شود. البته اين مساله زماني موثر است كه هنگام افطار و سحر هم به رژيم غذايي‌تان توجه كاملي داشته باشيد.

از طرفي عوامل غيردارويي مهم و موثر بر فشارخون عبارتند از كنترل وزن، ورزش، نكشيدن سيگار، كاهش مصرف گوشت و محصولات حيواني در رژيم غذايي و كاهش استرس.

روزه ماه رمضان بر تمام اين عوامل اثر مثبت دارد، چون در بيشتر ساعات افراد روزه هستند و همراه با تاثيرات معنوي معمولا استرس‌ها هم كمتر مي‌شود.

اتفاقا گزارشي از سازمان بهداشت جهاني تاكيد مي‌كند كه كوشش براي كاهش فشار خون به وسيله تعديل روش زندگي معمولا بايد قبل از هر گونه تصميم در مورد درمان دارويي فشارخون خفيف باشد.

دومين عامل مستعدكننده فرد براي بيماري‌هاي قلبي، افزايش چربي خون است كه اين فاكتور هم با رعايت رژيم درست غذايي در ماه رمضان تاثير زيادي دارد. ارتباط بين افزايش چربي خون و بيماري‌هاي قلبي قبلا اثبات شده است.

سبزي و ميوه‌هاي تازه يكي از مواد اصلي افطار را تشكيل مي‌دهد كه اغلب ميوه‌ها منابع غني ويتامينC محسوب مي‌شوند. مطالعات جديد نشان داده كه ويتامين C يك ويتامين محافظت‌كننده قلب است.

بدون سحري، قدغن

اما آنهايي كه مي‌گويند عادت دارند بدون سحري روزه بگيرند، سخت در اشتباهند. نخوردن سحري علاوه بر سوءتغذيه، احتمال واكنش بدن براي مقابله با گرسنگي طولاني‌مدت را به دنبال دارد. خستگي، افت قند خون، كاهش يادگيري و بي‌حوصلگي از عوارض حذف وعده سحري است.

متخصصان تغذيه توصيه مي‌كنند اگر از نظر گوارشي، نخوردن سحري براي برخي افراد مشكل ظاهري ايجاد نكند، اما از نظر علم تغذيه تنها سيري شكم مهم نيست، بلكه سيري سلولي نيز بسيار اهميت دارد. در واقع مصرف نكردن سحري علاوه بر سوءتغذيه، احتمال واكنش بدن براي مقابله با گرسنگي طولاني را به دنبال دارد.

اين افراد ممكن است به چاقي ظاهري نيز دچار شوند. علاوه بر اينها به دنبال نخوردن سحري، مواد زائد حاصل از سوخت چربي در بدن جمع شده و حالت خستگي زياد در انتهاي روز را سبب مي‌شود. در عين حال حذف وعده سحري، پايين آمدن قند خون را در طول روز به دنبال دارد كه به كاهش قدرت يادگيري، ‌بي‌حوصلگي و خستگي منجر مي‌شود، بنابراين مصرف سحري در ايام روزه‌داري ضروري است.

اما روزه‌داران بايد توجه كنند كه سحري بايد شامل يك وعده غذاي كامل براي هر فرد باشد، چرا كه در طول روز بدن علاوه بر انرژي به پروتئين، مواد معدني و ويتامين‌ها نياز دارد.

اگر روزه‌داري در برخي افراد منجر به كاهش دريافت سبزيجات يا لبنيات شود يا اگر روزه‌داري به دريافت زياد شيريني‌ها (مانند زولبيا و باميه) منتهي شود، تاثير نامطلوبي بر وضع تغذيه فرد خواهد داشت. بنابراين صرف سحري مناسب و متعادل براي همه روزه‌داران بويژه نوجوانان در حال رشد لازم است.

ممنوعه‌هاي سحري

مصرف ادويه فراوان در وعده سحر، علاوه بر ايجاد ناراحتي‌هاي دستگاه گوارش به تشنگي در طول روز هم منجر مي‌شود.

مصرف غذاهاي سنگين مانند كله پاچه و سيرابي نيز در وعده سحر مناسب نيست، چرا كه به علت داشتن مقادير زياد چربي، منجر به بروز مشكلات گوارشي و همچنين تشنگي شديد در طول روز مي‌شود.

غذاهاي سرخ كرده مانند انواع كوكو، كتلت و همچنين گوشت‌هاي سرخ شده از قبيل انواع كباب و ماهي نيز مي‌تواند سبب تشنگي شود. مصرف سس مايونز، خامه، سوسيس و كالباس نيز در سحري مناسب نيست و ناراحتي‌هاي گوارشي از قبيل ترش كردن را باعث مي‌شوند.

وشيدن نوشابه‌هاي گازدار به سوءتغذيه، افزايش احتمال چاقي و افزايش بيماري‌هاي گوارشي منجر مي‌شود. عدم نوشيدن مايعات كافي، نوشيدن چاي، قهوه و كاكائوي زياد و غليظ، عدم مصرف يا مصرف ناكافي ميوه‌ها و سبزيجات نيز ممكن است يبوست را به دنبال داشته باشد كه اين مشكل با مصرف ميوه و سبزي در حد مناسب، برطرف مي‌شود. مصرف روغن زيتون همراه سالاد نيز در پيشگيري از يبوست موثر است.

همراه غذاهاي پختني در وعده سحر بهتر است از نان، پنير، سبزيجات و ميوه‌ها نيز استفاده كرد. همچنين براي پيشگيري از مسموميت غذايي، بهتر است غذاي سحري زودتر تهيه شده و پس از كمي خنك شدن در يخچال قرار بگيرد و هنگام سحر دوباره گرم شود.

بهتر است وعده سحري متشكل از غذاهاي حاوي قندهاي پيچيده (مانند نان، سيب زميني آب‌پز، ماكاروني و مقداري برنج كم‌روغن) و غيرسرخ كرده باشد. علاوه بر قندهاي پيچيده لازم است از لبنيات كافي، مقداري سبزيجات، ميوه‌ها، مقدار كمي گوشت و حبوبات در وعده سحر استفاده شود.

افطاري

مهم‌ترين كمبودي كه بدن انسان با آن مواجه مي‌شود آب، نمك و مواد قندي است؛، بنابراين فرد روزه‌دار بايد روزه خود را با مايعات گرم مثل شير، چاي، آش و سوپ باز كند. ضمن اين كه در طبخ سوپ و آش اگر از سبزي استفاده شود نمك‌هاي مورد نياز بدن مانند سديم، پتاسيم و منيزيم كه در طول روز از دست رفته است، جبران خواهد شد.

بهتر است افراد بالغ شام را حداقل 2 ساعت پس از افطار صرف كنند، اما نوجوانان و افراد تازه بالغ به دليل آن كه در سن رشد هستند، مي‌توانند پس از افطار شام را ميل كنند. در طول روزه‌داري غذاها خصوصا در موقع افطار بايد سبك، نسبتا كم‌حجم و پركالري باشند، مثل لبنيات، عسل، خرما، برخي شيريني‌هاي ساده و مواد پروتئيني مثل گوشت و پرهيز از مصرف غذاهاي پرحجم و نفاخ به دليل استراحت معده در شب و نيز پرهيز از غذاهاي چرب، سرخ كرده و چاشني‌ها.متخصصان تغذيه توصيه مي‌كنند سوپ براي افطار، يك پيش غذاي مناسب است، چون آب بدن را تامين مي‌كند و هضم خوبي دارد، ولي آش رشته كه هم كشك دارد و هم سنگين و نفاخ است، نبايد مصرف شود.

توصيه‌هاي بهداشتي

كارشناسان بهداشت در ايام ماه رمضان به هموطنان توصيه مي‌كنند كه از خريد زولبيا، باميه، خرما و شيريني‌هاي سنتي ويژه ماه مبارك رمضان كه به‌صورت فله‌اي يا در بسته‌بندي‌هاي غيرمجاز عرضه مي‌شود، خودداري كنند.

همچنين مناسب‌ترين ظروف براي توزيع نذورات و افطاري ظروف يك‌بار مصرف با پايه گياهي و تجزيه‌پذير و در درجه بعد ظروف سلولزي است. استفاده از بقيه ظروف يك‌بار مصرف براي توزيع غذاي سرد بلامانع است.

اين كارشناسان همچنين به هموطنان توصيه مي‌كنند كه قبل از استفاده از سبزيجات، 4 مرحله سالم‌سازي سبزي شامل شستن سبزي، ريختن يك تا 5 قطره مايع ظرفشويي در يك ليتر آب به منظور انگل‌زدايي، گندزدايي با محلول‌هاي عرضه‌شده در داروخانه‌ها و سرانجام شستشوي سبزي با آب انجام شود.

همچنين به هموطنان توصيه شده كه توزيع مواد غذايي پخته شده فقط به صورت گرم و تازه صورت بگيرد و در تهيه غذا از روغن با ترانس پايين و ترجيحا مايع و نيز نمك يددار تصفيه شده استفاده شود.


مطالب مشابه :


پرسشنامه

پرسشنامه پایان برنامه های امور آموزش دانشگاه برای آشنا نمودن دانشجویان تربیت جسم




بررسی ارتباط بین گرایش دینی و سلامت عمومی دانشجویان

دینی» و «سلامت عمومی» دانشجویان که بر بر سلامت روح و جسم و پرسشنامه سلامت




همایش منطقه ای اعتیاد، سلامت جسم و روان، از پایه تا بالین - ۱۷ اسفند ۹۱ - رشت

همایش منطقه ای اعتیاد، سلامت جسم قابل توجه دانشجویان علمی، پژوهشی، آموزشی و پرسشنامه




پرسشنامه هوش معنوی

پرسشنامه، تست و آگاهی عمیق از جسم، ماده عرب‌عامری روی دانشجویان هنجار




رمضان، ماه سلامت جسم و‌جان

رمضان، ماه سلامت جسم قابل توجه دانشجویان، دوستان علمی، پژوهشی، آموزشی و پرسشنامه




دانلود پایان نامه مقایسه سلامت عمومی و خودکارآمدی دانشجویان

دانلود پایان نامه مقایسه سلامت عمومی و خودکارآمدی دانشجویان پزشکی و سلامت.




مقایسه سلامت عمومی و خودکارآمدی دانشجویان

مقایسه سلامت عمومی و خودکارآمدی دانشجویان اصلي و پرسشنامه دین داری بر جسم




پایان نامه بررسی سلامت عمومی و خودکارآمدی در بین دانشجویان

پایان نامه بررسی سلامت عمومی و خودکارآمدی در بین دانشجویان سلامت عمومی بر جسم و روان




اولین همایش ارتباط سلامت روح و جسم - ۲۷ تا ۳۱ شهریور ۹۰ - دانشگاه علوم پزشکی شیراز

اولین همایش ارتباط سلامت روح و جسم دانشجویان، دوستان پرستاری آموزشی و پرسشنامه




برچسب :