نگاهی توسعه‌محور به مهم‌ترین خیابان مواصلاتی جنوب نیشابور و نامی پیشنهادی برای آن

 

 نیشابور، میدان فرودسی، ابتدای بولوار ریوند

پیشگفتار:

در جنوب شهر نیشابور، بولواری قرار دارد که از میدان فردوسی، آغاز شده و پس طی مسیر از زیرگذر راه‌آهن، ترمینال کفکدک، سرانجام به حدود پست برق عطار می‌رسد. این بولوار که جنوبی‌ترین خیابان مواصلاتی شهر نیشابور است، در ادامه در دهستان ریوند و سپس بخش‌های میانجلگه و کوهسرخ، به عنوان جاده بین‌شهری نیشابور-کاشمر گسترده می‌شود. این بولوار و ناحیه پیرامونی آن، افزون بر دارا بودن موقعیت راهبردی مواصلاتی در جبهه جنوبی شهر نیشابور، از توانمندی‌هایی شایان توجه در حوزه تجارت و صنعت نیز برخوردار می‌باشد. در این نوشتار، ضمن نگاهی به برنامه‌های پیشنهادی توسعه منطقه، به پیشنهاد یک نام برای این بولوار می‌پردازیم. در اینجا، نام «بولوار ریوند» را، به عنوان نام قراردادی این محور مواصلاتی، به کار برده و سرانجام، علل نامگذاری پیشنهادی «بولوار ریوند» را تبیین خواهیم نمود.

 

بولوار ریوند، توانمندی‌ها و توسعه جنوب:

همانطور که گفته شد «بولوار ریوند» (نام پیشنهادی)، که در جبهه جنوبی شهر نیشابور قرار دارد از میدان فردوسی آغاز شده و پس طی مسیر از زیرگذر راه‌آهن، ترمینال کفکدک، سرانجام به حدود پست برق ... عطار می‌رسد. مهم‌ترین نقاط و اماکن پیرامون این مسیر عبارتند از: میدان فردوسی (به عنوان مهم‌ترین نقطه پخش‌کننده ترافیک جبهه جنوبی شهر نیشابور)؛ چهارشنبه‌بازار و میدان میوه و تره‌بار، بازار حیوانات (سه مرکز داد و ستد مهم جنوب شهر)؛ ایستگاه راه‌آهن نیشابور (از طریق این بولوار در دسترس اهالی جنوب شهر قرار می‌گیرد)؛ محله کفکدک (یکی از محله‌های قدیمی و پرجمعیت جنوب شهر)؛ ترمینال روستایی کفکدک (مرکز مهم حمل و نقل روستایی و بین‌شهری جنوب شهر نیشابور)؛ مراکز خدمات عمومی همچون ایستگاه CNG و مرکز آموزشی ابتدایی؛ ناحیه نیمه‌صنعتی مصالح و صنایع ساختمانی (به ویژه سازه‌های فلزی از قبیل درب و پنجره، که در حوزه جنوبی این بولوار گسترده شده)؛ واحدهای تجاری، انبارگاهی و تعمیرگاهی پیرامون ترمینال کفکدک (به عنوان مراکز عمده تامین، پخش و تبادل کالاها، محصولات و خدمات میان شهر نیشابور و مناطق جنوبی). اما با بازکاوی نقش‌آفرینی بولوار ریوند در مناسبات و ارتباطات بین شهر نیشابور و نقاط جنوبی، می‌توان توانمندی‌ها و در پیرو آن، محورهای توسعه این ناحیه را به شرح زیر برشمرد:

 

تصویر هوایی بولوار ریوند 

 

- نقش ارتباطی و حمل و نقل: 1) نقش دورن‌شهری: بولوار ریوند، قطعه جنوبی یکی از مهم‌ترین محورهای ارتباطی شمالی-جنوبی شهر نیشابور است که جنوب شهر را از طریق خیابان فردوسی جنوبی به چهاراره انقلاب و خیابان امام خمینی در مرکز شهر، و سپس از طریق خیابان فردوسی به میدان باغرود، بزرگراه امام رضا (ع) و شهرک‌های شمالی، متصل می‌نماید. در نگاه به جبهه جنوبی شهر نیشابور نیز، بولوار ریوند به عنوان معبر مهم مواصلاتی جنوب شهر به بولوار سرتاسری شرقی-غربی طالقانی، حائز اهمیت بالایی است. دیدن نقش محوری بولوار ریوند در کلیت فضای ارتباطی و حمل و نقل دورن‌شهری می‌تواند بسترساز و مکمل برنامه‌های توسعه معابر حمل و نقل درون‌شهری نیشابور باشد ضمن اینکه توجه بیشتر به جنوب شهر، گسترش امکانات و رفاه همگانی، که زیرساخت توسعه پایدار است را به همراه خواهد داشت. 2) نقش برون‌شهری: بولوار ریوند، در واقع تنها کانال ارتباطی مهم (حمل و نقل) نیشابور با مناطق جنوبی شامل دهستان ریوند، بخش میانجلگه و شهرستان کاشمر است و ترمینال کفکدک، گرانیگاه این کانال ارتباطی می‌باشد. آینده‌نگری در نقش‌ها و کارکردهایی که شهر نیشابور باید به عنوان یکی از شهرهای مهم خراسان و شمال شرق کشور، در هدایت حمل و نقل منطقه داشته باشد، نقش ترمینال کفکدک و یا هر پایگاه مسافربری و باراندازگاهی را در منطقه جنوب شهر نیشابور، ملموس‌تر می‌نماید. با توجه به محدودیت‌هایی دیواره کوهستانی بینالود در شمال شهر، جبهه جنوبی شهر نیشابور، کلید توسعه نیشابور در بخش حمل و نقل است. طرح کنارگذر جنوبی شهر نیشابور، نیز تاییدگر همین موضوع می‌باشد.

 

- نقش تامین و باراندازگاهی: همانطور که گفته شد بولوار ریوند، کانال ارتباطی شهر نیشابور با مناطق جنوبی است و همین مزیت ارتباطی، فاکتور بسیار مهمی در تبدیل شدن این ناحیه به عنوان باراندازگاه، انبارگاه و مرکز پخش محصولات و کالاهای تولید شده در مناطق جنوبی (ریوند، میانجلگه، کوهسرخ، کاشمر) به شمار آید. هر چند که بولوار ریوند، در حال حاضر نیز، در ابعاد خُرد  و پراکنده نیز همین نقش را ایفا می‌نماید، اما ساماندهی و متمرکز کردن این قبیل فعالیت‌ها و کارکردها، توان تجاری و اقتصادی ویژه‌ای را برای نیشابور فراهم خواهد آورد که البته با ایجاد کمربندی جنوبی نیشابور و ارتباط یافتن مستقیم و گسترده با مناطق دیگری همچون سرولایت، فیروزه، خوشاب، ششتمد و کدکن، بر اهمیت نقش باراندازگاهی این ناحیه بر فرایند تجارت و توزیع محصولات، کالاها و خدمالت در سطح منطقه‌ای، به شدت افزوده خواهد شد. بولوار ریوند می‌تواند احیاگر نقش تاریخی نیشابور به عنوان «تجارتخانه مشرق و مغرب» و «خزانه خاوران» باشد. برای رسیدن بهاین هدف، باید برنامه‌ریزی و سازماندهی را از همین امروز شروع کنیم.

 

- شهرک صنعتی سازه‌های فلزی ساختمانی: در جبهه میانی و جنوبی بولوار ریوند، راسته‌ای از مشاغل در زمینه مصالح ساختمانی و تولید سازه‌های فلزی (درب و پنجره و ...) شکل گرفته است که از حجم قابل توجهی نیز برخوردار می‌باشد. هر چند این قبیل مشاغل، ماهیتاً آلودگی‌های محیطی را در فضای شهری، به همراه دارند اما تجمیع آنها، فرصتی را نیز برای توسعه صنعتی منطقه فراهم نموده است. بنابراین شایسته به نظر می‌رسد با مکان‌یابی اصولی، و طراحی و تعریف یک برنامه توسعه‌محور، هم این پتانسیل موجود، در جهتی بهینه هدایت گردد و هم در برابر اثرات زیست‌محیطی آن، تدبیری اندیشیده شود. شاید بهترین گزینه برای این مهم، طراحی و ایجاد «شهرک صنایع سازه‌های فلزی ساختمانی» در این ناحیه باشد. بدیهی است که تجمیع و تحدید این گونه مشاغل در یک ناحیه خاص، علاوه بر ایجاد بسترهای لازم برای کنترل فعالیت‌ها بر اساس استانداردهای زیست‌محیطی، شرایط لازم را نیز برای پا گرفتن یک شهرک صنعتی تخصصی که مزایایی همچون ایجاد بازار رقابتی‌تر،گسترش خلاقیت و نوآوری مبتنی بر هم‌افزایی، و شکل گرفتن یک مرجع تولیدی صنایع ساختمانی (با تاکید بر مصنوعات فلزی) با قابلیت نقش‌آفرینی و تاثیرگذاری در ابعاد فراشهرستانی و استانی فراهم می‌آورد.

 

بنابراین، با نگاهی مختصر به نقش و کارکرد ناحیه بولوار ریوند در مناسبات و ارتباطات بین شهر نیشابور و نقاط جنوبی دشت نیشابور، به روشنی به این برداشت می‌رسیم که در صورت طراحی، ساماندهی و مدیریت بهینه، می‌تواند نقش بسزایی در توسعه شهرستان و منطقه داشته باشد. ناحیه بولوار ریوند، دارای مزایای چشمگیری در ابعاد ارتباطی (حمل و نقل)، تجاری و صنعتی است که البته دستاوردهای زیست‌محیطی، فرهنگی و ایجاد و تقویت زیرساخت‌های توسعه پایدار در ابعاد انسانی و اجتماعی در منطقه جنوب شهر، بر اهمیت توجه بیشتر به این ناحیه می‌افزاید.

 

نیشابور، میدان فردوسی، ابتدای بلوار ریوند   نیشابور، میدان فردوسی، ابتدای بولوار ریوند

 

ریوند و هویت تاریخی کهن‌شهر نیشابور:

چنانکه در سرآغاز این گفتار، وعده داده شد، در اینجا به تبیین نام پیشنهادی «بولوار ریوند» می‌پردازیم؛ 1) موقعیت جغرافیایی:  دهستان ریوند، در جنوب شهر نیشابور قرار گرفته است و این بولوار، اتصال‌دهنده شهر نیشابور و دهستان ریوند می‌باشد و همانطور که می‌دانیم شادمهرک (مرکز دهستان ریوند) و گنبدهای آجری مهراوا، در جاده کاشمر و امتداد و نزدیک همین بولوار قرار گرفته‌اند. 2) پیشینه تاریخی: «ریوند»، از دیدگاه جغرافیای تاریخی، در آیین ایران باستان، پاره‌ای مینوی و سپند از سرزمین نیشابور، و در دوران بعد از اسلام، نام یکی از ربع‌های شهر نیشابور است. ابوعبدالله حاکم نیشابوری در کتاب تاریخ خود، حدود «ربع ریوند» را از مسجد جامع در مرکز شهر نیشابور، تا مزرعه احمدآباد در اول حدود بیهق، نشان داده است. در تاریخ حافظ ابرو، «بلوک ریوند»، در شمار یکی از بلوکات پانزده‌گانه نیشابور آمده است.

 

ریوند یکی از نام‌های همراه و پیوسته به زیست تاریخی و فرهنگی نیشابور است. نام «ریوند» در متون آیین مزدیسنایی ایرانیان همچون «اوستا»، «خرده اوستا» و «بندهش» آمده است و همین، نشان از جایگاه ارزشمند و سپند این پاره از سرزمین نیشابور در اندیشه و باور ایرانیان دارد. «ریوند»، همچون «ابرشهر» و «نیوشاپوهر» (نیشابور)، نشانگر و نمایانگر بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی شهر ما و سرزمین ماست و برپایی و پایداری این نام، کاری در راستای خدمت فرهنگی به این خاک کهن و گهرخیز است. از این نگاه، «بولوار ریوند» فقط معبر مواصلاتی شهر نیشابور با دهستان ریوند نیست، بلکه پیونددار نمادین نیشابور و تاریخ باستان است. بنابراین به عنوان فرزندان کوچک نیشابور کهن، به همشهریان فرهنگ‌پرور، اعضای فرهیخته شورای شهر نیشابور و شهردار پرتلاش شهرمان، پیشنهاد می‌کنیم که نام «بولوار ریوند» را در کنار دیگر نام‌های موردنظرشان، به عنوان یک نام پیشنهادی برای نامگذاری این بولوار، پذیرا باشند که به تعبیری؛ «ریوند، در روشنای دهلیز ناپیدای تاریخ نیشابور» خودنمایی می‌کند.

 

ریوند، یکی از چهار طسوج ابرشهر 

 

دست به دست هم دهیم به مهر:

امیدواریم که با کارها و پروژه‌های خوب فرهنگی و عمرانی که در سطح شهرمان در حال اجرا است و با توجه بیشتر به بخش جنوبی شهر، نیشابور را به الگو و سرمشق توسعه پایدار و معناگرا در کشورمان تبدیل نماییم. جنوب شهر با نام نمادین و تاریخی «بولوار ریوند» می‌تواند سرآغازی دیگر بر جنبش توسعه پایدار در نیشابور باشد و «کنارگذر جنوبی نیشابور»، «زیرساخت باراندازگاهی در جنوب شهر» و «شهرک صنعتی سازه‌های فلزی ساختمانی» به عنوان گام‌هایی عملی در این راستا، پیشنهاد می‌گردند.

 

ریوند، سرزمین مهر است و نیشابور، پایگاه مهر‌آفرین.

دست به دست هم دهیم به مهر

میهن خویش را کنیم آباد

 


مطالب مشابه :


لینک خرید بلیط اینرنتی پایانه جنوب

تعاونی مسافربری شماره یک(ایران پیما)جنوب - لینک خرید بلیط اینرنتی پایانه جنوب - ترمینال جنوب.




ترمینال جنوب-تهران

معرفی کامل ترمینال مسافربری جنوب (تهران) سال تاسیس : 1357 پایانه مسافري جنوب در بخش شمالی بزرگراه بعثت قرار دارد و نخستين پایانه احداثی مجهز در سطح تهران




ترمینال شهید کلانتری

ترمینال شهید کلانتری که در جنوب محله دولت آباد قرار گرفته ، تنها پایانه برون شهری کرج است. نقشه ترمینال شهید کلانتری - موقعیت ترمینال در نقشه ی کرج.




سایت خرید اینترنتی بلیط عدل از مبداء تهران - ارومیه - مشهد - کرمانشاه - همدان - قم و ...

اصفهان - خیابان جی - ترمینال جی تلفن30 40 523 3 و 30 20 523 3 - 031 - شرکت مسافربری عدل اصفهان جی - پایانه جی. ... تهران ترمینال جنوب. بزرگراه بعثت.




قیمت بلیت اتوبوس بین‌شهری/جدول

18 ژانويه 2014 ... تعاونى 12 ترمينال جنوب. تهران. شیراز. ولوو40نفره. 23500. 10 تک سفر تهران - پایانه جنوب. تهران. شیراز ... تعاونى يک ترمينال غرب. تهران. تبریز.




مسافران پایتخت نگران وسیله نقلیه نباشند !!

تعاونی ۱۰ ترمینال جنوب تهران برای رفاه حال مسافران و به ویژه دانشجویان بخش بادرود اقدام به راه اندازی مجدد سرویس اتوبوس ولو به مقصد بادرود - تهران و بالعکس نمود .




آدرس و کروکی محل برگزاری امتحانات دانشگاه پیام نور

25 دسامبر 2011 ... دانشگاه پیام نور تهران جنوب, تهران ، خیابان استاد نجات الهی ، نرسیده به ... دانشگاه پیام نور ری, ضلع شمال شرقی ترمینال جنوب ، ‌خیابان شهید محمد




ترمینال جنوب

Photobid - ترمینال جنوب - عکسهایی که برای دلم گرفته ام.




بر فراز ترمینال جنوب تهران

بر فراز ترمینال جنوب تهران. شیشه دوجداره و بسیار کثیف هواپیما و همچنین حرارت شدید موتور آن باعث بروز مشکلاتی در شفافیت تصویر گردیده ولی با این حال نمای




نگاهی توسعه‌محور به مهم‌ترین خیابان مواصلاتی جنوب نیشابور و نامی پیشنهادی برای آن

پیشگفتار: در جنوب شهر نیشابور، بولواری قرار دارد که از میدان فردوسی، آغاز شده و پس طی مسیر از زیرگذر راه‌آهن، ترمینال کفکدک، سرانجام به حدود پست برق عطار




برچسب :