نظرات كارشناسان درباره ظروف مناسب براي پخت و پز و سرو كردن/نظرات كارشناسان درباره ظروف مناسب براي پخ

 

جنس مهم‌تر است يا نحوه كاربرد؟

در بازار عرضه و فروش ظروف آشپزخانه اقلام متنوع و مختلفي ديده مي‌شود كه به طور مستمر اين محصولات در حال تغيير هستند. ظروف مسي، سفال، چيني، ورشو، بلوري، چدني، اركوپال، ملامين از آن جمله‌اند.

ظروف روحي و ايجاد عنصر «روي»

درگذشته بيشترين ظروفي كه مورد استفاده خانواده‌ها قرار مي‌گرفت از جنس روحي بود. دكتر مهدي كديور با اشاره به اين موضوع اظهار داشت: حسن استفاده از ظروف روحي اين بود كه هنگام حرارت ديدن از خود «روي» آزاد مي‌كرد كه اين عنصر براي انسان بسيار مفيد بود.

به گفته اين دانشيار گروه صنايع غذايي دانشگاه صنعتي اصفهان امروزه به دليل كمبود عنصر روي در بدن خيلي از افراد، پزشكان قرص «روي» تجويز مي‌كنند.

ظروف آلومينيومي و بروز آلزايمر

وي سپس با ابراز تاسف گفت: متاسفانه كم كم ظروف روحي جاي خود را به ظروف آلومينيومي اختصاص داد و در حال حاضر ديگر ظروف روحي قديمي در بازار ديده نمي‌شود.

اين متخصص طبق شواهد و تحقيقات موجود پزشكي استفاده از ظروف آلومينيومي را به دليل آزادشدن فلز آن در اثر حرارت و بروز آلزايمر ممنوع اعلام نمود  وتاكيد كرد: به هيچ عنوان ظروف آلومينيومي را براي پخت و پز و سروكردن به كار نبريد.

اين نظريه را يك فارماكولوژيست و كارشناس گياهان دارويي تاييد نمود و افزود: بهتر است به جاي ظروف آلومينيومي از ظروف مسي قديمي استفاده كنيم. دكتر تقي قفقازي معتقد است كه مس از فلزات نادر بدن است و در صورت احتمال آزادشدن جزيي اين فلز در هنگام پخت و پز نمي‌تواند آسيبي به بدن برساند.

ظروف مسي و ايجاد آسيب به بافت بدن

اين در حالي است كه يك متخصص تغذيه به كل اين گفته را رد مي‌كند. دكتر محمد حضوري كه عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي قم مي‌باشد، در گفت‌‌وگو با «كلبه» اصفهان زيبا چنين بيان مي‌كند: به تازگي برخي افراد بر استفاده و به كارگيري بعضي از انواع ظروف فلزي به ويژه ظروف مسي تاكيد دارند. كه در اين خصوص بايد متذكر شد: پخت مواد غذايي در اين قبيل ظروف فلزي موجب ورود مقادير نامشخصي از اين فلزات به درون غذا مي‌شود و دريافت مقادير زياده از حد عناصر فلزي مي‌تواند موجب آسيب به بافت‌هاي بدن شده و حتي به عنوان تهديدي براي سلامت فرد مطرح خواهد بود. همچنين با توجه به اين كه نمي‌توان ميزان ورود اين تركيبات فلزي را از ظروف به درون ماده غذايي تعيين كرد، نمي‌توان به كارگيري ظروف مسي را به عنوان يك راهكار براي تامين نياز به عنصر مس محسوب كرد.

 ظروف ملامين و پلاستيكي و آسيب‌پذيري سريع

وي سپس در خصوص سرو كردن گفت: در بين ظروف، ظرف‌هاي ملاميني اگر چه به دليل قيمت پايين، همچنان در كشور توليد شده و در سبد خريد خانواده‌ها قرار دارد اما به دليل آسيب‌پذيري سريع اين ظروف و مخاطراتي كه از انواع آسيب ديده اين ظروف ممكن است بر سلامتي پديد آيد، بهتر است تا حد امكان از به كارگيري اين ظروف به ويژه انواع آسيب ديده كه داراي ترك خوردگي بوده و يا سطح آنها داراي خراش‌هاي متعدد است، خودداري كنيد. دكتر كديور نيز ظروف ملامين را به همين دليل مناسب ندانست و افزود: در ظروف پلاستيكي هم نبايد غذاهاي داغ قرار داده و صرف كرد. چرا كه در اثر حرارت لايه‌هاي ظرف با موادغذايي تماس پيدا نموده و به بدن ضرر مي‌رساند.

ظروف تفلون، لعاب مجدد به آن و...

ظروف تفلون جزو ظروفي است كه به دليل خاصيت نچسب بودن و آسان نمودن پخت براي خانم‌هاي خانه از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است اما سوالي كه در اينجا مطرح مي‌شود اين است كه لعاب دادن به ظروف تفلون كار كرده و آسيب ديده اشكالي دارد يا خير؟ در پاسخ به اين پرسش دكتر محمد حضوري تصريح كرد: از ظروف تفلوني كه در طي طبخ پوشش آنها آسيب ديده است، ديگر به كار نبريد و هرگز براي تجديد پوشش تفلون اقدامي نكنيد.

استفاده صحيح از ظروف مهمتر از توجه به جنس آن است

يك مشاور و محقق تغذيه و رژيم درماني استفاده صحيح از ظروف را هنگام پخت و سرو كردن مهمتر از توجه به جنس آنها مي‌داند. سيد احمد مصطفوي معتقد است كه ظروف از لحاظ شرايط شيميايي و فيزيكي و اثرات جانبي كه بر مظروف (موادغذايي موجود در ظرف) مي‌گذارند، مورد توجه مي‌باشند. وي گفت: اگر در هنگام كاربرد ظروف استفاده اصولي و درست را به طور دقيق در نظر بگيريم، آسيبي به مصرف كننده نخواهد رسيد و در واقع اين شيوه‌هاي غلط پخت است كه باعث مي‌شود از بدنه ظروف، فلز با موادغذايي موجود در آن تماس داشته باشد.

مثل ظروف تفلون در هنگام سرخ كردن غذا و يا بعضي از ظروف فلزي كه در دماي بالا از خود حالتي ايجاد مي‌كند كه به صورت بخارات اكسيدي در غذا نفود كرده و اثرات بيماري‌زايي ايجاد مي‌كند مثل استيل همچنين بديهي است كه غذاهاي اسيدي و ظرف‌هاي فلزي تاثيري خاص از يكديگر مي‌پذيرد و اين تاثير بر غذا اثري نامطلوب مي‌گذارد مانند پختن رب در ظروف آلومينيومي.

ظروف يكبار مصرف و اثرات نامطلوب

گفتني است كه ظروف يكبار مصرف امروزي نيز معضل ديگري بر اين تاثيرات است كه اين مشاور تغذيه با اشاره به آن افزود: ماندن غذا نيز به صورتي كه حرارت داشته باشد خود عاملي است كه اين اثرات نامطلوب را بيشتر مي‌كند.

در كل وي شناخت غذا و ظروف را براي انتخاب ظرف حتي ظروفي كه ممكن است در آينده توليد گردد، لازم و موثر ذكر نمود/

بلورين انتخاب اولتان باشد به شرط...

هر چند كه سيد احمد مصطفوي توجه به شيوه پخت را مهمتر از استفاده از جنس ظروف عنوان كرد اما بد نيست بدانيم كه اغلب كارشناسان جنس بلورين را بهترين جنس ظروف براي پخت و پز و حتي سرو نمودن اعلام كردند. از جمله دكتر كديور كه جنس بلوري را به دليل عدم واكنش از خود هنگام حرارت ديدن مناسب دانست و نيز دكتر محمد حضوري كه چنين اظهار داشت: هر چند انواع ظروف چيني و سراميكي به خاطر مقاوم‌تر بودند لعاب آن نسبت به ظروف ديگر از جمله ملامين ترجيح داده مي‌شوند اما به اعتقاد من ظرف مناسب و خوب ظرفي است كه كمترين تبادلات و تاثيرات را بر ماده غذايي گذاشته و ارزش غذايي آن را تا حد امكان حفظ كند، كه به نظر مي‌رسد ظروف بلورين شامل ظرف شيشه‌اي، پيركس و آركوپال، در صورت توليد مرغوب به دليل آن كه تاثير كمتري بر كيفيت و كميت مواد مغذي داشته و احتمال ورود تركيبات مضر و زيانبار از اين ظروف به درون مواد غذايي ناچيز است، براي مقاصد مختلفي نظير سرو، نگهداري و صرف غذا و در برخي از انواع اين ظروف حتي پخت مواد غذايي مطلوب و مناسب مي‌باشند.

نكته: در انتها لازم به ذكر است كه چون براي طبخ در ظروف بلورين حتي نياز به فر يا مايكروويو است، در صورت عدم دسترسي به چنين وسايلي لذا پيشنهاد مي‌شود به نحوه كاربرد ظروف توجه داشته باشيد.


مطالب مشابه :


تاثیر ظروف غذا بر سلامتی انسان

تاثیر ظروف غذا بر سلامتی انسان. ملامين، چيني، آركوپال، پيركس و بلور. اين‌ها اجزاي لاينفك آشپزخانه‌هاي امروزي هستند. البته هستند خانم‌هايي كه هنوز هم اصالت چيني را




نحوه ساخت ،ترکیبات و ویژگیهای ظروف چینی، ملامین و شیشه ای (مربوط به علوم هفتم)

گروه علوم تجربی منطقه جوادآباد - نحوه ساخت ،ترکیبات و ویژگیهای ظروف چینی، ملامین و شیشه ای (مربوط به علوم هفتم) - گروه علوم تجربی منطقه جوادآباد.




كاسه‌ای با نقش لیمو (آموزش نقاشی روی ظروف چینی)

با استفاده از هنر نقاشی روی چینی به ظروف ساده‌تان، جلوه‌ای نو ببخشید. در خانه ی همه ما تعدادی یا حتی شاید سرویسی از ظرف‌های ساده و بدون طرح چینی، سرامیكی و ‌آركوپال




با غیرت ها ایرانی می خرند

ولی قبل از آن توصیه می کنم هنگام خرید حواستان باشد که کالای چینی را با مارک ایرانی به ... برخلاف انتظار خیلی ها، ظروف آرکوپال ایرانی مخصوصا مارک پارس اوپال از




تاثیر ظروف غذا بر سلامتی انسان

ملامين، چيني، آركوپال، پيركس و بلور. اين‌ها اجزاي لاينفك آشپزخانه‌هاي امروزي هستند. البته هستند خانم‌هايي كه هنوز هم اصالت چيني را با چيز ديگري عوض نمي‌كنند يا




نظرات كارشناسان درباره ظروف مناسب براي پخت و پز و سرو كردن/نظرات كارشناسان درباره ظروف مناسب براي پخ

در بازار عرضه و فروش ظروف آشپزخانه اقلام متنوع و مختلفي ديده مي‌شود كه به طور مستمر اين محصولات در حال تغيير هستند. ظروف مسي، سفال، چيني، ورشو، بلوري، چدني،




مدل های جدید سرویس چینی

2. http://www.bartarinha.ir/files/fa/news/. 3. http://www.bartarinha.ir/files/fa/news/. 4. http://www.zariniran.com/misc/snapshot.aspx? 5.




فروشگاه سارال . فروش اینترنتی ظروف آرکوپال

فروشگاه اینترنتی ظروف سارال - فروشگاه سارال . فروش اینترنتی ظروف آرکوپال - جهت کسب اطلاعات بیشتر روی عکسها کلیک نمایید www.saral-shop.com.




تاثیر جنس ظرف غذا بر سلامت مادر و جنین

امروزه اکثرا از ظروف غذایی چینی، ملامین، پیرکس، ارکوپال، بلور و حتی‌ گاه ، سفال و یا از ظروف یکبار مصرف با توجه به سبک زندگی استفاده می‌شود . آیا هیچوقت از خود




ظروف قابل استفاده در ماکروفر

ظرف هاي زير را مي توان براي پخت و پز يا گرم كردن غذا يا باز كردن يخ و مواد غذايي در مايكروفر به كار برد : چينی. ظرفهاي چيني معمولي را مي توان در مايكروفر گذاشت .




برچسب :