100- مشروح مناظره پزشکیان، جوانعلی آذر و سعیدی + فایل صوتی

مشروح دومین میزگرد انتخاباتی با حضور سه کاندیدای دیگر + صوت

مناظره آقایان پزشکیان، جوانعلی آذر و سعیدی

برای ملاحظه مشروح گزارش برنامه به ادامه مطلب بروید.

 

فایل ضمیمه: دانلود غیر مستقیم فایل صوتی زیپ شده با فرمت Wma و حجم 16 مگابایت

***

دومین مناظره کاندیداهای انتخابات مجلس نهم دیروز دوشنبه هشتم اسفند ماه در دانشگاه تربیت معلم آذربایجان برگزار شد.

در این مناظره، آقایان مسعود پزشکیان، رسول جوانعلی آذر و  محمد اسماعیل سعیدی ضمن ارائه نظرات خود، به سوالات دانشجویان پاسخ دادند. گفتنی است این مناظره با نزدیک به یکساعت تاخیر و در محل آمفی تئاتر دانشکده علوم دانشگاه آغاز شد. مشروح این مناظره به این صورت است:

 

سوال: اگر طرح بحث ابتدایی دارید بفرمایید.
جوانعلی آذر: سه نکته را به عنوان آرزو عرض می کنم. بنیادی ترین ایده من وجود فضای حزبی در مباحث انتخاباتی است. در سی سال گذشته نتوانسته ایم سیستم حزبی را در برگزاری انتخابات ایجاد کنیم که این بزرگترین آسیب فضای انتخابات است. مشکل امروز این است که افراد تنها متکی بر سواد خودشان و امکانات مالی خودشان وارد فضای انتخابات می شوند. اگر فضا حزبی شود این موجب می شود کارها گروهی صورت گیرد و فرد به تنهایی تصمیم نگیرد و در صورت پیروزی هم نمی تواند از زیر بار مسئولیت و حرفهای گذشته شانه خالی کند.
بزرگترین آسیب فضای موجود این است که بنده در صورت اینکه قویترین نماینده باشم باز فقط یکنفر هستم. به همین خاطر افرادی که قبلاً نماینده بوده اند  بعداً وقتی از آنها سوال می شود که چرا نواقص را اصلاح نکردید می گویند چون ما یکنفر بوده ایم نمی توانستیم به تنهایی همه را اصلاح کنیم.

سوال: سابقه علمی و اجرایی خودتان را بفرمایید و بگویید چرا به عنوان کاندیدا در انتخابات حضور پیدا کردید؟
جوانعلی آذر: در تبریز متولد شده ام. چند روزی هم افتخار رزمندگی داشته ام و سالهاست که معلم دانشگاه هستم.
پزشکیان: من متخصص جراحی عمومی و قلب هستم. در دوره دانشجویی برای دفاع از انقلاب و ارزشها در همه صحنه ها بوده ام. بعد از مدرک، شش ماه رییس بیمارستان قلب بوده ام، 7،8 سال مسئولیت دانشگاه را داشته ام، نهایتاً معاونت سلامت وزارت شدیم. بعد وزیر بهداشت شدم. بعد از وزارت، سه سال جراحی کردم تا اینکه تصمیم به نمایندگی گرفتیم تا پیگیر یکسری مسائل شویم و تازه متوجه شدم که اگر مملکت بخواهد درست شود باید مجلس درست شود. در مجلس و در کمیسیون بهداشت و درمان، قوانینی تصویب کردیم که اگر اجرا بشود عدالت را محقق می سازد که البته الان در اجرا مشکل داریم. اینکه دوباره کاندیدا شدیم به این خاطر است که بی قانونی دارد رواج پیدا می کند و آمده ام تا در این اوضاع پیگیری آن چیزی را که در قانون مصوب شده است انجام دهم تا اجرا شود. اگر شما افراد عالم، مجرب و شجاع را انتخاب کنید مملکت درست می شود وگرنه مملکت می تواند بدتر شود.
سعیدی: بنده کارشناس ارشد مدیریت هستم، محل تولدم در گوگان بوده است در سال 1340. تحصیلات ابتدایی در همین منطقه و ادامه تحصیل در تبریز بوده است. در اواخر دوران دبیرستان مصادف شد با انقلاب اسلامی که ما هم با جوانان و مردم همراه بودیم. ضرورت پاسداری از انقلاب اسلامی عامل ورود بنده به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد. سپس به جهاد سازندگی رفتم و در عرصه محرومیت زدایی بودیم. سپس دوباره به سپاه برگشتم و در اواخر سال 61 به عنوان فرمانده سپاه آذرشهر در 21 سالگی منصوب شدم. سال 65 فرمانده سپاه جلفا و سپس مرند و تبریز و آخرین سمتم هم جانشینی سپاه عاشورای استان بوده است. در سپاه بیشتر بحثهای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و علمی و طرحهای مرتبط با بسیج را پیگیر هستم. مثلاً در بحث بسیج سازندگی فعال هستم. الان هم در دانشگاه جامع تدریس می کنم و عضو هیئت مدیره باشگاه تراکتورسازی نیز هستم.
علت حضور بنده این است که برخی مطالبات مردم مورد غفلت واقع شده است. برداشت بنده این است که می توانم در عرصه مجلس مطالبات مردم را پیگیری بکنم. از جمله پیگیری مشارکت مردم در عرصه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سایر عرصه هاست. بحث دیگر تقویت اعتماد مردم به نظام از طریق کارآمدسازی مدیران که بخشی از آن مربوط به مجلس است. همچنین بحث سوم بنده هم تطابق خواسته های مردم با مصوبات مجلس و انتقال بازخوردهای مصوبات در بین مردم به نمایندگان است.

سوال: آیا افکار نظام مند و دقیقی دارید یا خیر؟ سه مورد از قوانینی را که باید پیشنهاد بشود یا سه مورد از قوانینی را باید اصلاح و اجرا شود؟
جوانعلی آذر: دو اولویت مهم برای بنده این است که متأسفانه بین لایه های علمی و نهادهای تصمیم ساز فاصله افتاده است و این فاصله روز به روز بیشتر می گردد و منجر به تصمیمات سیاسی، غیر علمی و سطحی می شود.  برای این کار باید ساز و کاری تعیین کرد که نهادهای تصمیم ساز ارتباط تنگاتنگ با نهادهای علمی مثل دانشگاه داشته باشند. برنامه بعدی بنده نظام جامع تصمیم سازی است زیرا در جامعه هندسه تربیتی اجتماعی ما به شدت آسیب دیده است. مثلاً آمار بالای جرائم یک مثال است. باید با کمک گرفتن از لایه های علمی جامعه یک نظام تربیتی برای جامعه بسازیم. چیزی که امروز تقریباً هیچ متولی ای به خود می بیند و همه در حال انتقاد از همدیگر در قبال این مشکلات هستیم.
سعیدی: مورد اول در زمینه مسائل اقتصادی است، مشکل کشور برخوردهای جزیره ای است. یعنی تصمیمات در نقاط مختلف برای رسیدن به یک هدف واحد شکل می گیرند، هرچه این نقاط بیشتر شود نیاز به هماهنگی بیشتر است و هماهنگی نیاز به زمان دارد. مثلادر بخش کشاورزی مشکل آب وجود دارد. سازمان آب منطقه ای می گوید که مردم شش برابر آب مورد نیاز خود را از سفره های زیرزمینی برداشت کرده اند. مسئول و مقصرش را می گویند جهاد کشاورزی است که نتوانسته است الگوی صحیح کشاورزی را فراهم کند. جهاد کشاورزی تقصیر را به دوش فرهنگ و طبیعت و خشکسالی می اندازد. و هیچ گاه ما نمی توانیم یک مسئول واحد پیدا کنیم. این مشکل در همه حوزه ها وجود دارد. مجلس طرح ادغام وزارتخانه ها را گرفت اما درست انجام نداد، معتقدم باید نقاط مشترک شناسایی و از طریق ادغام هدفمند و هوشمند مشکلات حل شوند.
در مورد بحثی هم که آقای جوانعلی آذر فرمودند باید آموزشهای مربوط به مهارتهای زندگی به صورت دقیق و کارشناسی وارد دروس و مباحث درسی مدرسه و دانشگاه شود. صدا و سیما هم باید یک شبکه مستقل خانواده را راه اندازی کند. مجلس در این باره باید یک طرح جامع تصویب کند و تکلیف سایر دستگاهها را مشخص سازد.
پزشکیان: در دوران ریاست دانشگاه طرح استراتژی و برنامه راهبردی برای سازمان خود نوشتیم. در وزارتخانه برای تمام دانشگاه این را تکلیف کردیم. البته نوشتن برنامه لزوماً به معنای اجرای آن نیست. در مجلس بر اساس چهار اصل، برنامه نوشتیم. چهار اصل این بود: جمعیت تعریف شده، خدمت تعریف شده، قیمت تعریف شده و مسئول تعریف شده. به همین خاطر برای منابع، برنامه، مدیریت و ساختار قانون نوشتیم و تعریف کردیم.

سوال: چند ستاد انتخاباتی دارید و چقدر هزینه کرده اید؟

سعیدی: به تعداد مناطق شهرداری در تبریز یعنی 10 تا و برای شهرستان ها و شهرهای تابع هر کدام یکی. هزینه های ما مدیریت شد و تعدادی از عزیزان علاقه مندان به نظام و انقلاب و بسیج کمک کردند. از جیب خودمان نزدیک 7 میلیون تومان و پیش بینی این است که هزینه دیگران زیر بیست تومان شود. ماشین شخصی بنده ال نود است.
پزشکیان: بنده در چارچوب قانون ستادهایم را راه انداخته ام ولی آمار دقیقش را نمی دانم. و چون در ذیل قانون است سوال شما بیجاست. قرار است تا آخر مهلت قانونی تبلیغات، من 10 میلیون تومان هزینه کنم. ماشین شخصی بنده زانتیاست.
جوانعلی آذر: من 8 تا ستاد در تبریز و شهرستانها دارم و تا حالا شش میلیون تومان هزینه کردم. ماشین من هم جی ال ایکس 405 بوده است. هزینه ها را یک کسی که اعتقاد داشت باید من بیایم 15 میلیون تومان آورده است.

سوال: متن سند چشم انداز 1404 را خوانده اید؟ کدام یک از بندهای آن را مهمتر می دانید؟
پزشکیان:سند چشم انداز میثاق ما در جامعه است و باید اولین در منطقه باشیم. این سند حداکثر یک و نیم صفحه است. چشم انداز اسمش روی آن است یعنی چیزی که باید در آینده به آن برسیم.
سعیدی: سند چارچوب حرکت ما هم برای دولت و هم برای مجلس که الحمدلله در بحث علمی به آن رسیده ایم و در منطقه اولین هستیم اما در بخشهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی هنوز خیلی فاصله داریم.
جوانعلی آذر: من مطالعه تخصصی در مورد آن نداشته ام ولی معتقدم بهتر است ببینیم وضعیت فعلی ما چیست و کجا هستیم.

سوال: آیا متوسل شدن به وزیران برای جذب بودجه بهتر است یا نماینده مجلس شدن و استیضاح وزرا به خاطر کمکاری در قبال شهرستانها؟ (سوال یکی از دانشجویان حاضر)
پزشکیان: اگر قانون را درست و بر مبنای سیاستهای کلی سیستم که مقام معظم رهبری هم تایید فرموده اند نوشته شود آن وقت وزیر موظف است که قانون را اجرا کند و اگر نکرد باید بتوانید با او برخورد کنید نه اینکه به خاطر دوستی با او یا هم جناحی بودن صرف نظر کنید.
سعیدی: حزبهای ما بیشتر دولتی هستند و با رفتن دولت، احزاب هم می روند. و معتقدم بهترین راه تحقق خواسته های مردم مجلس است که از طریق قانونگذاری و نظارت این کار را انجام می دهد.
جوانعلی آذر: برای تحقق حقوق مردم نیاز به مجلس داریم و به نظر بنده دوست عزیزمان خواستند کنایه ای به وضعیت بیمار فعلی و رابطه غلط دولت و مجلس بزنند. امیدوارم مجلس جدید مجلسی مقتدر باشد.

سوال: چقدر پایبند قانون هستید. و به صورت مصداقی بفرمایید میتینگهای تبلیغاتی شما کی شروع شده است؟ حامیان مالی شما کیستند و چطور می خواهید جبران کنید؟ چون من بنرهای تبلیغاتی آقای سعیدی و پزشکیان را در شهر دیده ام در حالی که این کار غیرقانونی است. آیا کسی که در اول راه مستلزم قانون نباشد ما می توانیم به او برای قانونگذاری اعتماد کنیم؟ (سوال یکی از دانشجویان حاضر)
جوانعلی آذر: نشانه قانونگرایی بنده ان است کهبنده چون رد صلاحیت بودم و دوم اسفند به من صلاحیت دادند از زمان اعلام عدم صلاحیت تا دوم اسفند مطلقاً همه برنامه های تبلیغاتی خود را تعطیل کردم. در مورد جبران هزینه های اهدایی دیگران برای تبلیغات هم برآورد بنده این بود که با دریافت یک وام و فروش ماشین خودم می توانم 15 میلیون تومانی را که گفتم دوست ما به ما داده اند جبران کنم.
سعیدی: قانون ابعاد بنرها و محلهای نصب آنها را مشخص کرده است و بنابراین استفاده از بنر غیرقانونی نیست. ابعاد پوسترها هم به همین صورت است و ما هم اینها را کامل رعایت کرده ایم، مگر اینکه فردی به صورت خودجوش کاری کرده باشد و این قوانین را رعایت نکرده باشد. هزینه های بنده را عمدتاً افرادی به من کمک کرده اند که به صورت خودجوش و اعتقادی آمده اند.
پزشکیان: کارهای تبلیغاتی بنده در ذیل قانون بوده است و حتی یکی از افرادی که می خواست به ما کمک کند و بعد فهمیدیم قدری مشکل وجود دارد از او عذرخواهی کردیم. در مورد زمان شروع تبلیغات هم من نظرم این است که انسان نمی تواند که صرفاً در یک هفته کار خود را شروع کند و به همین خاطر یک سازماندهی قبل از تبلیغات هم باید داشته باشیم تا بتوانیم رو عملیات، موفق باشیم. البته من شخصاً این سازماندهی را از قدیم داشتم اما افراد دیگر نیاز به این سازماندهی داشتند و به همین خاطر نباید حرف غیرکارشناسی زد. در مورد تامین هزینه ها هم اگر کسی به ما پول بدهد رد نمی کنم البته یکی از افراد بود که می خواست پول بدهد اما من نگرفتم. البته چون در کشور ما حزب و تشکیلات وجود ندارد و به همین خاطر افراد مجبورند خودشان هزینه خودشان را تامین کنند که این هم باعث می شود خیلی از افراد توانمند اصلاً وارد صحنه نشوند.

سوال: برنامه شما برای تحقق فرمان هشت ماده ای رهبر انقلاب در سال 1380 پیرامون مبارزه با مفاسد اقتصادی چیست؟ در این مورد چه کرده اید یا گفته اید؟ و آقای پزشکیان هم بفرمایند که در دوره ای که در مجلس بوده اند چه کرده اند؟
پزشکیان: به نظر بنده باید در کشور قانون را اجرا کرد تا جلوی مفاسد گرفته شود، وگرنه این مفاسد و تخلفات همیشه هست و خواهد بود. به نظر من تا وقتی که فردی می آید صراحتاً می گوید من قانون برنامه را قبول ندارم، یا اینکه روند فعلی سفرهای استانی وجود دارد و مصوبات بدون برنامه را داریم و نمایندگان هم ساکت باشند و تعریف هم از امر خلاف قانون بکند دیگر وضع همین خواهد شد که هست.
سعیدی: مجلس قبلاً مصوباتی مثل اصلاح سیستم بانکی کشور داشت که مورد غفلت واقع شد و اگر اجرا می شد فساد بزرگ اخیر رخ نمی داد. در اینجا باید مجلس باید به نقش نظارتی خود عمل کند. بنابراین انتقاد اول ما به مجلس است که چرا پیگیری، برخورد، سوال و  استیضاح نمی کند. متاسفانه مجلسیها هم مرتب می گویند که مراکز قدرت به ما اجازه نظارت و سوال و استیضاح نمی دهند. در حالی که مشکل این است که نمایندگان مجلس سیاسی کاری می کنند. مجلس باید ضمن تعامل مثبت با دولت از این ابزارها برای نظارت استفاده کند.
جوانعلی آذر: من هم فکر می کنم مجلس باید مقابل تخلف ها بایستد و نظارت کند اما وقتی که مجلس زورش نمی رسد و یک فضای کاریزمایی حاکم است که به خاطر این فضا یک نفر مثل علی مطهری به خاطر انتقاد از دولت از دایره اصولگرایی اخراج می شود. از دوستان اصلاح طلب هم حتی یکنفر همراه آقای مطهری نشد و استعفا نداد، من این سوال را از آقای پزشکیان دارم که اگر قرار است مجلس از کارکرد خود بیفتد بهتر نیست که بودن این مجلس را و عطای آن را به لقایش ببخشیم تا به همه آیندگان این پیام را بدهیم که مجلس شوخی ندارد. من اعلام می کنم که این ارثی که مجلس هشتم گذاشت تا مدتها بر دامن نظام خواهد ماند.
توضیح آقای پزشکیان: بنده معتقد به کنار کشیدن و خالی کردن میدان نیستم و با قهر کردن موافق نیستم و به نظر بنده بودن در صحنه از کنار کشیدن و به خانه رفتن بهتر است.

سوالات اختصاصی (منتخبی از سوالات کتبی دانشجویان حاضر):
سوال آقای سعیدی: یک فرد چگونه می تواند در 9 فهرست و ائتلاف حاضر باشد و 9 نوع طرز فکر داشته باشد؟
پاسخ: ما باید به فرق بین ائتلاف و لیست دقت توجه کنیم. ائتلاف به معنی هماهنگی و همدلی فکری و جهت گیری با کاندیداهای دیگر است. اما لیست چیزی است که افراد غیرکاندیدا در حمایت از کاندیداها صادر می کنند. متاسفانه بعضی از دوستان لیست و فهرستی حمایتی را صادر کرده اند و چون دقت نداشتند یا بلد نبودند اشتباهاً این فهرست را به نام ائتلاف منتشر کرده اند. وگرنه بنده با هیچ فردی تا کنون ائتلاف نداشته ام. این را هم بگویم که با افرادی که پایبندی به اصول و ارمانها نداشته باشند به هیچ وجه با آنها ائتلاف نخواهم کرد.
توضیح آقای پزشکیان: به نظر بنده این فیلتر شورای نگهبان برای صلاحیت افراد و پایبندی شان به ارزشها، انقلاب، اسلام و ولایت به قدری سخت هست که کسی خارج از عقاید نتواند از آن رد شود.
در این قسمت از برنامه، آقای جوانعلی آذر به خاطر اینکه بتواند به برنامه دیگر خود در تبریز برسد جلسه را ترک نمود.
پاسخ آقای سعیدی: بحث بنده این است که سلایق سیاسی در هر صورت مختلف است.

سوال از پزشکیان: شما به عنوان یک اصلاح طلب، چرا باز هم در انتخابات شرکت کردید؟ در حالی که اصلاح طلبان به ساز و کار برگزاری انتخابات ایراد وارد می بینند؟ و سوال دیگر اینکه چرا با این همه تاکید بر اینکه در مملکت بی قانونی است هیچگاه از هیچ وزیری سوال نپرسیده اید؟
پاسخ پزشکیان: مقام معظم رهبری فرمودند من اصولگرای اصلاح طلب هستم. کسی که اصلاحات را قبول نداشته باشد و معتقد به رهبر ی هم هست اول برود حرفهای رهبری را بخواند بعد از این حرفها بزند. دوماً بنده وابسته به هیچ گروهی نیستم و نخواهم بود. از اصول دفاع می کنم و معتقدم برای رسیدن به چشم انداز باید اصلاح طلب بود.
سوال نپرسیده ام چون وزیر هیچ کاره است و رییس دولت هر وزیری را بخواهد به مجلس می فرستد و هر کدام را نخواهد نمیفرستد. بنده دو سه سال پیش از رییس جمهور سوال کردم که باید صبر می کردیم که به حد نصاب رسد. همین جریان انحرافی هم که همه می گویند وابسته به رییس دولت است. ریس دولت حق نداشت قانون برنامه ای را که از فیلتر شورای نگهبان گذشته و امضای رهبر انقلاب پایش است بگوید که قبول ندارم و اجرا نمی کنم.

سوال: اساسی ترین اصل قانون اساسی که مورد غفلت واقع شده است و مجلس باید به آن توجه کند چیست؟
سعیدی: اصل 44 است که خوب اجرا نمی شود و مجلس هم برنامه ای برای آن ارائه نمی کند. خصوصی سازی با ویژه خواری یا واگذاری شرکتهای دولتی به بخشهای شبه دولتی که اصولاً خصوصی سازی نیست فرق می کند. من یک مثال می زنم. در دهه آخر محرم و صفر، حدود 11 میلیون نفر از مردم به مشهد مقدس سفر کردند، هیئتهای عزاداری به صورت مرتب صبحها و عصرها برنامه داشتند، خیرات می کردند و احسان می دادند و هزینه می کردند در حالی که یک ریال برای دولت هزینه ندارد. این مصداق مشارکت مردم در بخش فرهنگی است. آیا همین مشارکت نمی تواند در بخش اقتصادی به کار گیری گردد؟ راهکار بنده بازگذاشتن دست مردم در این زمینه است. به عنوان یک مثال یکی از معادن طلای منطقه را به طرف گرجستانی واگذار کردند. بعد مردم آمدند گفتند که ما حاظریم در قالب شرکت تعاونی هرکدام 5 یملیون تومان بدهیم که این معدن را به ما بدهید.
پزشکیان: به نظر بنده مهمترین مشکل ما عدم اجرای قانون است و باید بایستیم تا عمل کنند. به نظر من یا قانون ننویسم و اگر نوشتیم عمل کنیم. اول عمل کنیم بعد ببینیم کدام را نیاز است اصلاح کنیم.
سوال اختصاصی از سعیدی: نظر شما در مورد دولت قانون گریز چیست و مجلس چه باید بکند؟
پاسخ سعدی: دولت کارش اجرای قانون مصوب کشور و مجلس است. من معتقدم که در سه دهه گذشته دولتهایی داشتیم که از قانون گریختند و در زمان دولت اصلاحات این بی قانونی به اوج خود رسید. ولی بنده عرضم این است که اگر مجلس باید قوی باشد تا بتواند دولت گریز پا را با ملزم به اجرای قانون کند. ابزار قانونی هم در اختیار مجلس هست، اما مشکل این است که خیلی از نمایندگان مجلس ما وصل به مراکز قدرت و ثروت هستند و نمی توانند وظایف خود را اجرایی کنند.

سوال: آقای پزشکیان! علت اینکه در زمان وزارت شما در بخش بهداشت، همچنان تبعیض حاکم بر تجهیزات بهداشتی درمانی بین تهران و آذربایجان ادامه داشت چه بود؟
پاسخ: بهتر است که اطلاعات داشته باشید و سخن بگویید.  کاری که ما کردیم را لطفا خوب گوش بدهید. ما پرداخت را سرانه کردیم و اجازه ندادیم پول و سرانه روستایی ها به مراکز شهر و تهران برود. مکانیزم پرداخت را بر اساس عملکرد قرار دادیم. اورژانسها را ما در کشور رایگان کردیم. آمبولانسهای دور ترین نفاط کشور را ما آوردیم، ما پزشک خانواده را طرح کردیم. اصلاً عدالت یعنی همینها. اگر می خواهید بحث کارشناسی در این مورد بکنید بروید چند کارشناس بیاورید تا برایتان حرف بزنند. دانشگاه ما دانشگاهی بود که دبیر کل بهداشت جهانی را به خاطر فعالیتهای عدالت محورانه از ژنو آوردند تا کار ما را ببیند. بنده رفتم به مصر تا به حضار گزارش دهم که در کشور در بخش بهداشت چه کردیم.
در پایان جلسه از دو کاندیدا خواسته شد  تا اگر سوالی از همدیگر دارید بپرسید که هر دو فرد حاضر اعلام کردند سوالی ندارند.
قابل ذکر است که امرو سه شنبه آخرین مناظره انتخاباتی در دانشگاه تربیت معلم آذربایجان بین آقای رحمانی، خانم شایق و یکی دیگر از کاندیداها برگزار می گردد/.

+ این هم ابراز نارضایتی شدید سایت کیوسک انلاین از بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت معلم آذربایجان. البته ما در جریان ماجرا نیستیم و فقط لینک خبر را گذاشته ایم.

* عکس از سایت کیوسک انلاین گرفته شده است.


مطالب مشابه :


پرداخت شهریه معضل جدید دانشجویان

دانشجویان دانشگاه شهید مدنی وقتی دانشجو شبانه قبل از انتخاب واحد آدرس دانشگاه : تبریز




50- انتخاب واحد یا اجبار واحد؟ - مطلب ارسالی یکی از دانشجویان دانشگاه

دانشجویان دانشگاه شهید مدنی یا اجبار واحد؟ فلان دانشگاه آزاد در دانشگاه : تبریز




پردیس دانشگاه شهید مدنی آذربایجان تاسیس می‌شود

پردیس دانشگاه شهید مدنی تبریز دانشگاه شهید مدنی در این واحد




93- از تربیت معلم آذربایجان تا شهید مدنی - مطلب ارسالی یکی از خوانندگان

دانشجویان دانشگاه شهید مدنی حوالی دانشگاه. در انتخاب واحد این ترم دانشگاه : تبریز




نقد نشریات (6) / روزنه

دانشجویان دانشگاه شهید مدنی باشیم هم انتخاب واحد نمی توانیم دانشگاه : تبریز




شانزدهمین شماره «فریاد بی حنجره» + حواشی دانشگاهی

حاشیه ، فیلم ، صوت و عکس دانشگاه شهید مدنی واحد یا اجبار واحد دانشگاه : تبریز




44- چند خبر کوتاه از دانشگاه

دانشجویان دانشگاه شهید مدنی انتخاب واحد دانشجویان ورودی قدیم نیز از 20 تا 24 شهریور




100- مشروح مناظره پزشکیان، جوانعلی آذر و سعیدی + فایل صوتی

دانشجویان دانشگاه شهید مدنی و هیچ گاه ما نمی توانیم یک مسئول واحد آدرس دانشگاه : تبریز




گزارش تصویری و تشریحی/ دلیل اغتشاش در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان چه بود؟

گزارش تصویری و تشریحی/ دلیل اغتشاش در دانشگاه شهید مدنی به گزارش تبریز واحد روابط




نامه سر گشاده تعدادی از دانشجویان شهید مدنی آذربایجان به ریاست دانشگاه

واحد مرکزی خبر . سلام تبریز . جمعی از دانشجویان دانشگاه شهید مدنی




برچسب :