رنسانس پايه علوم انساني را تحت تأثير قرار داده است
عید قربان، پاک ترین عیدها است زیرا عید سر سپردگی و بندگی است، عید بر آمدن انسانی نو از خاکسترهای خویشتن خویش است.
عید قربان عید نزدیک شدن دل هایی است که به قرب الهی رسیده اند.
عید قربان عید بر آمدن روزی نو و انسانی نو است.
عيد قربان كه پس از وقوف در عرفات "مرحله شناخت" و مشعر "محل آگاهی و شعور" و منا "سرزمين آرزوها، رسيدن به عشق" فرامى رسد، عيد رهايى از تعلقات است. رهايى از هر آن چه غير خدايى است. در اين روز زائر بیت الله الحرام، اسماعيل وجودش را، يعنى هر آن چه بدان دلبستگى دنيوى پيدا كرده، قربانی مى كند تا سبک بال شود.
خبرگزاري فارس: يك مدرس مركز تخصصي تبليغ گفت: در حال حاضر بخش زيادي از علوم انساني در كشور، وارداتي و توليد بومي نيست، در حالي كه صنعتي شدن جهان غرب و رنسانس پايه علوم انساني غربي را تحت تأثير قرار داد.
دکترمحمدباقر آخوندي؛ مدرس مركز تخصصي تبليغ در گفتوگو با خبرنگار آيين و انديشه باشگاه خبري فارس «توانا» در مورد اسلامي سازي علوم انساني اظهار داشت: تعريفها و مباحث متعددي در زمينه علوم انساني صورت گرفته است ولي در حقيقت علوم انساني به علومي گفته ميشود كه به فرهنگ و آداب و رسوم و رفتارهاي انسان ميپردازد، مانند علوم اقتصادي كه به رفتارهاي اقتصادي انسان، علوم جامعه شناسي كه به رفتارهاي انسان در گروه و يا علوم روانشناختي كه به رفتار انسان به صورت فردي ميپردازد و بطور كلي علوم انساني به مجموعه رفتارها و افكار انسان كه جداي از علوم طبيعي است ميپردازد.
وي در ادامه نيز با اشاره به اينكه در حال حاضر بخش زيادي از علوم انساني در كشور، وارداتي و توليد بومي نيست، گفت: قبل از صنعتي شدن جهان غرب، مشكلات عمدهاي از جمله مهاجرت و گسترش انحرافات بوجود آمد كه به شدت جامعه غرب را تحت تأثير قرار داد و در اين شرايط مذكور، علومي ظهور و بروز پيدا كرد كه پايه علوم انساني قرار گرفت.
دکتر آخوندي با اشاره به مشكلات بوجود آمده در غرب، تصريح كرد: تعريف كليسا و مسيحيت از علوم انساني، يك تعريف الهي بود، به شكلي كه انسان را داراي تكليف و مخلوق خدا ميدانستند و اين تعريف براي آنان تعيين كننده بود و حاكميت مطلق را بر عهده داشتند، گرچه تحريفهايي هم در آن صورت گرفته بود.
مؤلف كتاب «مفاهيم اجتماعي در قرآن» گفت: حاكميت مطلق كليسا و دنياي غرب هيچ جايي براي نفوذ افكار و عقايد بشري در جامعه غربي نگذاشته بودند ولي بعد از صنعتي شدن، حاكميت كليسا و مسيحيت و ارائه تعاريف جديدي از افكار انسان، توسط تعاريف الهي كنار گذاشته شد.
وي همچنين اظهار داشت: افكار داروين يكي از ماندگارترين معارفي بود كه در تاريخ بشري بوجود آمد كه برخاسته از مطلقگرايي كليسا بود. داروين يك دانشمند برجستهاي بود كه بحث تكامل و تنازع بقاء را مطرح كرد و تمام دنياي غرب را تحت تأثير قرار داد و با كنار گذاشتن افكار كليسا، انسان را از يك موجود الهي به يك موجود زميني تبديل كرد.
آخوندي با اشاره به ورود افكار داروين در علوم انساني خاطر نشان كرد: افكار داروين بتدريج در افكار دانشمندان بعد از او كه برخاسته از افكار داروين و مكتب تكامل گرايي بود نمود پيدا كرد و كمكم داروينيسم اجتماعي شكل گرفت، بعد از آن مباني هستي شناختي و معرفت شناختي كه ساخته و پرداخته جوامع غربي بود بوجود آمد و انسان را به عنوان يك موجود مادي و طبيعي قلمداد كردند.
اين محقق علوم قرآني گفت: با رشد تدريجي علوم انساني و گسترش آن در دوره مدرنيسم، پستمدرنيسم شرايط و نظريات مدرنيسم را منكر شد و در حقيقت همه اينها محصول شرايط جوامع غربي بود و نگاه روشنفكران ايراني به نظريات و تئوريهاي علوم انساني غربي مانند نگاه انسان به قران بود و تصورشان اين بود كه اين علوم انساني، برايشان وحي منزل است و بايد به همان شكل باشد و آن را ملاك عمل قرار دهند.
آخوندي خاطر نشان كرد: زماني كه اين علوم توسط روشنفكران ايراني وارد كشور شد، هيچ نقد قابل توجهي از سوي آنها ارائه نشد و همه آن افكار را بدون هيچ كم و كاستي پذيرفتند و اگر تا چند سال آينده به اين صورت پيش برويم، چيزي در دست نخواهيم داشت، بنابراين لزوم آشنايي با اين علوم، دليل بر اين نيست كه نظريههايمان را بر مبناي علومي كه محصول غرب است قرار دهيم و بدون هيچ نقدي آن را بپذيريم.
وي با بيان تعريف آيتالله حسنزاده آملي درباره انسان گفت: تعريفي كه در كتاب «انسان در عرف عرفان» تأليف آيتالله حسنزاده آملي آمده، ميگويد: «انسان حقيقي كسي است كه به فعليت رسيده و متصف به صفات ربوبي و محاسن اخلاق و محامد آداب است و در غير اين صورت همان جانور گويا است». در نتيجه اين تعريف نشان ميدهد كه انسان داراي دو جنبه مادي و معنوي است، در حاليكه تعريف ارائه شده از غرب فقط به بيان جنبه مادي انسان پرداخته و جنبه معنوي انسان را مدفون نگاه داشته است.
اين جامعه شناس با توجه به مشكلات علوم انساني در كشور گفت: وظيفه روشنفكران ايراني اين است كه با جامعهاسلامي همسو و همراه باشند به دليل اينكه نتايج تحقيقاتشان با واقعيت متفاوت است و تفكراتشان طوري است كه نميتوان به گفتههايشان كاملا اعتماد كرد. بعضيها هم با تحليلهاي مختلفشان ايران را در ورطه سقوط ميپنداشتند و احساس ميكردند كه جامعه با تئوريهاي تغيير به سمت شكلگيري انقلاب جديدي است؛ به عنوان مثال سخنان مقام معظم رهبري در 9 دي، طوري مردم را به حركت درآورد كه تمام تحليلهاي دشمن را خنثي كرد ولي هنوز بشر نتوانسته پي به ويژگيهاي دقيق اين جامعه ببرد.
آخوندي تصريح كرد: ما نبايد تنگ نظر باشيم و همه نظريههاي غرب را كنار بگذاريم و پيشرفتها و معارفشان را ناديده بگيريم، بلكه بايد تئوريهاي آنان را با شرايط ديني و اسلامي خودمان تطبيق بدهيم و در صورت مغايرت مباني غربي با مباني ديني، آنها را رها كنيم. بنابراين تا زمانيكه به قرآن و عترت به عنوان دو گوهر گرانبها تمسك نكنيم، منحرف شده و تزلزل پيدا ميكنيم.
نويسنده كتاب «هويت ملي و مذهبي جوانان» اظهار داشت: قرآن همه مباحثي را كه امروز محل بحث بشر است، ميتواند پوشش دهد و آن را متحول كند.
اين كارشناس علوم ديني در پايان خاطرنشان كرد: تأثير انقلاب بر روند علوم انساني، باعث رشد بسياري از تئوريهاي انقلاب اسلامي شد و در حقيقت وظيفه حوزه علميه اين است كه جامعهشناسي را از قرآن استخراج كند و با از خود گذشتگي توجه بيشتري به اين مباحث بكنند.
ناآرامی و آشفتگی جوانان به قلم همین نویسنده
مطالب مشابه :
روستای اناران با تقدیم 5 شهید در جنگ‘ همچنان محروم از کمترین خدمات دولتی!
- روستای اناران با تقدیم 5 شهید در جنگ‘ همچنان محروم از کمترین خدمات دولتی! - اناران نیوز - .
معرفی مرحوم آیت الله العظمی عارفی(ره)
- معرفی مرحوم آیت الله العظمی عارفی(ره) - اناران نیوز - .
گوشه ای از زندگی نامه سردار شهید محمد جواد آخوندی
- گوشه ای از زندگی نامه سردار شهید محمد جواد آخوندی - اناران نیوز - .
28 صفر رحلت پيغام دار آخرين، حضرت رسول اکرم (ص) تسلیت باد.
. - 28 صفر رحلت پيغام دار آخرين، حضرت رسول اکرم (ص) تسلیت باد. - اناران نیوز - .
رنسانس پايه علوم انساني را تحت تأثير قرار داده است
- رنسانس پايه علوم انساني را تحت تأثير قرار داده است - اناران نیوز - .
برچسب :
اناران نیوز