تاریخ تحلیلی صدر اسلام
اوضاع عربستان در آستانه ظهور اسلام:
وضعیت جغرافیایی: عربستان به سه بخش تقسیم شده است.
بخش شمالی که به حجاز معروف است حجاز به معنی حایل و مانع و این بخاطر واقع شدن منطقه حجاز بین مناطق پست سواحل دریای سرخ و بیابان های مرکز عربستان است این قسمت از فلسطین شروع شده تا یمن در جنوب ادامه می یابد سه شهر مهم و قدیمی مکه ، یثرب و طائف در این منطقه واقع شده است بیشتر این منطقه کوهستانی و ریگزار است.
بخش مرکزی وسیعترین قسمت شبه جزیره به صحرای عرب معروف است صحرای شنزار و بی آب و علف و صحرانشینان بصورت چادر نشین در حاشیه های این بیابان زندگی می کنند.
بخش جنوبی یا یمن به عربستان خوشبخت معروف است سرزمینی است حاصلخیز دارای تمدن قدیمی و درخشان از جمله شهر قدیمی مارب با آن سد قدیمی و معروف خودش که نشان از پیشرفت این ناحیه داشت شهرهای قدیمی دیگر صنعا ، عدن و نجران است.
آنچه در تاریخ عربستان تاثیر گذار بود و آنرا شکل داد وضعیت جغرافیایی و خشم و قهر طبیعت بر این سرزمین بود. این سرزمین قربانی ظلم طبیعت شد. در طبیعت عربستان دو موجود شتر و نخل بسیار سازگار شدند.
نمونه سوال : حجاز در کدام قسمت قرار دارد
خصوصیات سه منطقهشمالی جنوبی مرکزی
وضعیت سیاسی : نداشتن حکومت مرکزی واحد و نظام حکومتی بر مبنای قبیله ای و شیوخ گری استوار بود. رئیس قبیله در راس امور بود که با تصمیمات او تمامی امور رهبری می شد. بعد از رئیس قبیله شورای قبیله تصمیم گیری می کرد.
از قوانین مترقی سیاسی در بین اعراب قبل از اسلام قانون پناهندگی بود و در این زمینه آنچنان افراط می کردند که شامل جانوران هم می شد.
نمونه سوال : خصوصیات وضعیت سیاسیوضعیت فرهنگی و اجتماعی :
عنوان جاهیلیت واژه ای است که قران کریم بر این دوره اطلاق شده است که نقطه مقابل علم است.
تعصب قبیله ای از جمله ویژگی فرهنگی و اجتماعی ایشان بود به این معنی که حمایت از افراد قبیله تحت هر شرایطی ولو اینکه مجرم یا قاتل یا ناحق بودند از ایشان حمایت می کردند.
به انواع و اقسام رمالی و فالگیری و خرافه ها اعتقاد راسخ داشتند و ریشه و علت بسیاری از وقایع و حوادث را که نمی دانستند به ارواح و خرافات نسبت می دادند.
از لحاظ خانوادگی و ازدواج بدترین شکل ممکن زندگی می کردند در بین ایشان بودند خانواده هایی که بصورت صحیح و سالم زندگی و ازدواج می کردند که از جمله خانواده پیامبر که بازمانده اسماعیل فرزند حضرت ابراهیم بودند.
از ازدواج زشت یکی نکاح استبضاع بوده است به این معنی که فردی دوست داشت فرزندش از نسل خوبی شود و یا توانایی و چهره اش بهتر شود زنش را در اختیار بزرگ قبیله و یا قهرمان قبیله باشد و فرزند بدنیا آمده مال مرد اولی است.
ازدواج دیگر ازدواج جمعی بوده به این معنی که یک زن همزمان با چند مرد ازدواج می کرد و فرزند بدنیا امده نیز بهر هرکس که شبیه بوده و یا به تایید زن که مال کدام مرد است تعلق داشته است. نمونه این ازدواج عمروعاص بود.
ازدواج دیگر ازدواج پرچمداران بوده بدین صورت که زنهایی با نصب پرچم بر سر در منزلشان اعلام می کردند هر مردی که دوست داشت می توانست وارد شود.
از جمله اخلاق اجتماعی ایشان در رابطه با مفاهیم سرقت و غارت است. ایشان سرقت را نکوهش می کردند چون سارق بدون اطلاع قبلی مالی را می دزد ولی غارت مفهومی شایسته است چون که به طرف مقابل اعلام می کند مالی و یا چیزی که در دست دارد را می خواهد پس با جنگیدن یا کشته می شود و یا انرا بدست می اورد.
نمونه سوال : اقسام ازدواج
تعریف سرقت و غارتاز بعد دینی و مذهبی :
دین غالب مردم عربستان بت پرستی بوده است گفته می شود برای اولین بار شخصی بنام عمرو بن لحی یک بت را از شام به مکه اورده و از قبیله اش می خواهد انرا بپرستند.
در عربستان ادیان دیگر نیز وجود داشتند که بدین شرح است : یهودی که بیشتر در شمال شبه جزیره بخصوص در یثرب و طایف و خیبر بودند. مسیحیت در جنوب در شهر نجران در منطقه یمن و در شمال در مجاورت امپرتوری روم مسیحی بودند. زرتشتی نیز در منطقه ساحلی خلیج فارس و دریای عمان و یمن بودند. خرافه پرستان و ارواح پرستان و ادیان ابتدایی بیشتر در مرکز و اطراف صحرای بزرگ بودند. و حنفی که بازمانده دین حضرت اسماعیل بودند و اجداد پیامبر نیز بر این دین بودند در مکه بودند که یکتاپرست بودند. چهار بت معروف قریش عبارتنداز هبل که قدیمی ترین و مشهور ترین بت بوده است. بت عزی و لات و منات بت های مهم دیگر قریش بودند.
نمونه سوال : اقسام دین در عربستان در چه شهری و منطقه بود
اولین بار بت چگونه به مکه امداز بعد تجارت و اقتصادی :
انچه مهم است شریان حیاتی حجاز و بخصوص مکه بر مبنای تجارت بنا شده است. دو نوع تجارت داشتند یکی تابستانه که به سمت شمال یعنی شام می رفتند و زمستانه که بسمت جنوب یعنی یمن می رفتند.
وجود چهار ماه از سال بعنوان ماههای حرام به این معنی بود که هر نوع جنگیدن را در این چهار ماه حرام می دانستند (محرم - رجب - ذی القعده - ذی الحجه ) باعث رونق گرفتن تجارت در این ایام می شد. مکه به معنی مکربای یعنی جای بسیار مقدس از دو جهت دارای اهمیت بود اول بخاطر قداست وجود خانه کعبه و دوم بخاطر اینکه در مسیر جاده بسیار با اهمیت جنوب به شما و غرب به شرق دنیای انروز واقع شده بود به مرکز تجارت تبدیل گردید.
نمونه سوال :دلایل اهمیت مکه
تجارت تابستانه و زمستانه
ماههای حرام
پیامبر و اجداد و نیاکان او : برخی از انساب شناسان و نسب نویسان عرب اجداد پیامبر را به حضرت ادم رساند. اما بیشتر نسب ایشان را تا نوح ذکر کردند. اما انچه قطعیت دارد اجداد پیامبر به حضرت اسماعیل فرزند حضرت ابراهیم رسیده است و سخنی از خود پیامبر است که گفته هرگاه در شمارش اجداد من به عدنان رسیدید همانجا بمانید و بالاتر نروید و می دانیم که عدنان یکی از معروفترین اجداد پیامبر است. سه جد نزدیک پیامبر بشرح ذیل است :
عبد مناف : که نیای سوم پیامبر است نام او مغیره و لقبش قمر البطحا بود در زندگی فردی پرهیزگار و دعوت به خوشرفتاری و صله رحم با مردم می کرد نام برادرش عبدالدار بود که تمامی مناصب کعبه بین ایشان تقسیم شده بود این مناصب تولیت و کلیداری بود که به فرزندان عبدالدار رسید و سقایت زائرین و میهمانداری به فرزندان عبدمناف رسید.
هاشم : جد دوم پیامبر نامش عمرو و لقبش علاء بوده است برادری داشته بنام عبد الشمس که باهم درگیر و نزاع داشتند و این درگیری به فرزندانشان بنی هاشم و بنی امیه کشیده شد.مهمترین خدمات هاشم یکی بذل مال خویش در سالهای قحطی و خشکسالی بین مردم بود و دیگری برقرای تجارت و پیمان بستن با امیر غسان بود که دو طرف کالاهایشان را در منطقه دیگری می فروختند و زمینه تجارت تابستانه به شام و زمستانه به یمن را مهیا کرده بود.
عبدالمطلب : نیای اول پیامبر است که نامش شیبه بود در اوج بت پرستی مکه و رذیل اخلاقی مانند میگساری زناکاری رباخواری و بدکاری هرگز تن به این کارها نداد و همواره به عهدی که می بسته وفادار بوده است وی بعنوان رئیس مکه دارای احترام فوق العاده برخوردار بوده است. در زمان ایشان دو واقعه مهم اتفاق می افتد : اولی حمله سپاه ابرهه با فیل جنگی برای ویرانی کعبه صورت گرفته که همگی معدوم شده و قران هم در سوره فیل وقایع انرا تشریح می کند. دوم تولد حضرت محمد (ص) در این سال که بعد از این رویداد مهم قریش سالها را با عنوان عام الفیل مقایسه می کرد یعنی چند سال از حادثه حمله ابرهه گذشته و انرا مبداء تاریخ خویش قرارداد. این حادثه باعث اعتبار بیش از حد قریش در بین اقوام دیگر شده که به هیچ وجه به قریش حمله نمی کردند.
عبدالله پدر پیامبر بوده که به قولی قبل از بدنیا امدن پیامبر در بازگشت از سفر تجاری از شام حوالی یثرب درگذشت. مادرش امنه بود و سرپرستی پیامبر برعهده جدش عبدالمطلب بود طبق عرف عرب جهت سلامت کودک و قوی شدن او پیامبر را به دایه سپردند که نامش حلیمه بود که در صحرا زندگی می کرد در سن شش سالگی مادرش را از دست داده و در هشت سالگی جدش درگذشت. و سرپرستی اش به عمویش ابوطالب پدر علی (ع) سپرده می شود
نمونه سوال :نام اجداد پیامبر و حوادث مهم دوره ایسان
سرپرستان پیامبر
پیامبر از نوجوانی تا بعثت :
در سن 12 سالگی بهمراه عمویش ابوطالب سفر معروف اش را به شام می رود که شخصی بنام بحیرا که یک راهب و روحانی مسیحی بود در منطقه ای بنام بصری درباره او پیشگویی می کند و به ابوطالب درباره اینده درخشان برادرزاده اش اطلاعاتی می دهد.
پیمان حلف الفضول یا جوانمردان : در سن جوانی به اتفاق عده ای از جوانان مکه در منزل شخصی بنام عبدالله بن جدعان پیمانی می بندند که نگذارند در سرزمین مکه حق مظلومی پایمال گردد.
در همین سنین است بخاطر راستگویی و حسن رفتار و حس امانتداری به لقب محمد امین معروف می گردد.
در سن 25 سالگی سفر دوم خودش به شام را انجام می دهد و در این سفر با استفاده از دارایی و مال اتجاره بانویی بنام خدیجه سود زیادی هم نصیب خدیجه می گردد و هم زمینه ازدواج ایشان با پیامبر مهیا می گردد و با ازدواج پیامبر با خدیجه دارای شش فرزند می شوند که همگی بجز فاطمه قبل از رحلت پیامبر درگذشتند.
فرزندان پیامبر و بانو خدیجه : قاسم که پیش از بعثت بدنیا امده بود. عبدالله که بعد از بعثت بدنیا امده و بعد از مدت کمی درگذشت و بعد از درگذشت عبدالله بود که به پیامبر لقب ابتر را دادند و سوره کوثر بهمین خاطر نازل شد. زینب - رقیه - ام الکلثوم و فاطمه فرزندان دختر پیامبر بودند.
پیامبر از سن سی سالگی تا چهل سالگی که به پیامبری مبعوث شد بکار تجارت مشغول بوده و هر ماه در چندین شب به بلندای کوه جبل النور که غاز معروف حراء در ان قرار داشت و مشرف به کعبه بود می رفت و با خدای خویش راز و نیاز می کرد و در اواخر یعنی در سن چهل سالگی میزان رفت و امد ها و وقوف ایشان زیاد شده بود که در یکی از این روزها در بیست و هفت رجب سال چهلم عام الفیل فرشته ای در هیبت و قالب انسان بر او نازل شد و از ایشان می خواهد الواحی را بخواند اقراء باسم ربک الذی خلق ... بخوان بنام پروردگارت که جهان را افرید و انسان را از خون بسته ای خلق کرد بخوان بنام پروردگارت که عزیز و گرامی است پروردگاری که قلم را تعلیم داد و به انسان اموخت انچه نمی دانست ...
نمونه سوال : سفر به شام و پیشگویی درباره پیامبر
پیمان حلف الفضول
لقب محمد امین
اولین وحی و ایات
پیامبر از بعثت تا هجرت ( سیزده سال دوره مکی معروف است )
اهمیت دین اسلام به موضوع علم و دانش و جایگاه رفیع قلم و انسان از همان اولین سوره ای که بر پیامبر نازل شده است.و تنها دینی است که با کلمه علم اغاز گردید.پس دین ما بر پایه علم و دانش بنا شده است.
دعوت مخفی به دین اسلام: پیامبر ماموریت می یابد که بطور مخفیانه تا سه سال افراد را بصورت تک تک و ترجیحا از افراد نزدیک به خود را به دین اسلام دعوت کند.در شروع سال چهارم ماموریت پیدا می کند تا دعوت خویش را علنی و اشکار کند و ابتدا از کلیه بستگان خود بخواهد به دین اسلام بگرویند.
علت دعوت بستگان دو علت داشت اول اینکه از بستگان بعنوان سپر دفاعی در مقابل کسانیکه قصد حمله به پیامبر و دین اسلام داشتند استفاده کند. دیگری اینکه اصلاحات ابتدا باید از درون و داخل خانواده صورت گیرد سپس در سطح جامعه تبلیغ گردد ابتدا باید خانواده و فامیل و بستگان پیامبر دین اسلام را بپذیرند و خودشان بعنوان مبلغ دینی شروع کنند تا جامعه اصلاح گردد.
میهمانی که پیامبر تمام بستگان خویش را دعوت به دین اسلام کرد بنام یوم الانذار و یا یوم الدار یا بدء الدعوه معروف است.
نمونه سوال : نام میهمانی پیامبر
چرا ابتدا از خویشان خود دعوت به اسلام کرددعوت علنی به دین اسلام: پیامبر بیشتر تبلیغات دینی و دعوت به اسلام را در مراکز شلوغ بخصوص بازار های معروف مکه مثل عکاظ یا بالای کوه صفا انجام می داد.سوره هایی که در این دوره بر پیامبر نازل می شود دارای این ویژگی است :
توصیف عظمت خداوند
وجود روز جزاء و داوری و قیامت
وظایف بندگان در عبادت کردن و سپاسگزاری خداوند
توصیه به بخشندگی و کریم بودن افراد و دستگیری ثروتمندان از فقرا
نقش و وظیفه پیامبر
نمونه سوال : خصوصیات ایات مکی
واکنش های قریش بعنوان حاکمان شهر مکه در برابر دین جدید:
اذیت و ازار کردن تازه مسلمانان و خود پیامبر با چوب و سنگ و ریختن خاکروبه و شکمبه شتر و حیوانات بر سر مسلمانان و پیامبر
رفتن پیش ابوطالب بعنوان سرپرست و بزرگ پیامبر و رئیس خاندان قریش و طرح شکایت و پیشنهاد مالی و اجتماعی به پیامبر مبنی بر دست کشیدن از دعوت دین اسلام
مذاکره با خود پیامبر و ارایه بسته پیشنهادی مالی و وعده پست و مقام و ثروت
تصمیم به قتل پیامبر
دلیل اصلی مخالفت قریش با تعالیم اسلام در موارد ذیل است:
سست شدن پایه های تجارت با توجه به تعالیم اسلام مبنی بر حرام بودن درامدهایی ناشی از ربا
مخالفت اسلام با هرگونه برده داری و شیوه های تجارت قریش
برهم خوردن نظام قبیله ای با توجه به معیارهای اسلام در برتری انسانها در تقوا و پارسایی
نمونه سوال : دلایل مخالفت قریش با اسلام
واکنش قریش نسبت به پیامبر
مهاجرت اول و دوم مسلمانان به حبشه در سال پنجم بعثت :
علت اینکه کشور حبشه را برای مهاجرت انتخاب کردند بدلیل ذیل می باشد:
دریای سرخ بعنوان یک مانع طبیعی بین مکه و حبشه بود که باعث این می شد یک امینتی برای مسلمانان ایجاد کرد.
مردمان حبشه مردمانی یکتاپرستی بودند.
پادشاه حبشه مرد مسیحی با انصافی بود
مهاجرت اول حبشه به سرپرستی عثمان بن مظعون بود که بعد از چند ماه برگشتند اما دوباره در همین سال هشتاد نفر به سرپرستی جعفربن ابی طالب به حبشه مهاجرت کردند.
اعزام نماینده قریش به حبشه جهت بازگرداندن ایشان با صحبت های جعفر با شاه حبشه در مورد دین اسلام و سوره مریم باعث تصمیم شاه حبشه مبنی بر ماندن مسلمانان در این کشور شد.
نمونه سوال : دلیل انتخاب حبشه برای مهاجرت
واکنش های شدید قریش به اسلام :
مبارزه با قران ابتدا با تهمت زدن به پیامبر به صفاتی مانند دروغگو کاهن ساحر مجنون بخصوص بر ساحر بودن پیامبر و جادو بودن قران تاکید داشتند
جهت مقابله با طرح داستانهای قران به داستانسرایی پادشاهان و قصه های ایرانی جهت همانند سازی پرداختند
تحریم گوش دادن به تلاوت قران مبنی بر اینکه هرکس قران گوش کند جادو می شود
کمک از دانشمندان یهودی جهت مقابله با قران که ایشان با طرح سه سوال که فقط در تورات و انجیل وجود داشت از پیامبر و شنیدن جواب پیامبر. طرح سوال دانشمندان یهودی بشرح ذیل است :
جوانانی که در گذشته بسیار دور ناپدید شدند چه کسانی بودند
روح چیست
مرد جهانگشایی که شرق و غرب عالم را تصرف کرد چه کسی بود
در پاسخ به سوال فوق سوره کهف ایات 13 تا 26 و در سوره اسراء ایه 85 و نیز در سوره کهف ایه 83 نازل گردید.
نمونه سوال : بیشترین واکنش قریش به پیامبر
تحریم اقتصادی اجتماعی و سیاسی بنی هاشم از سوی قریش ( بنام صحیفه ملعونه ) معروف است:
1- تحریم هرگونه خرید و فروش با بنی هاشم
2- قطع ارتباط و معاشرت با ایشان
3- عدم تزویج و ارتباط زناشویی با انها
4- لزوم طرفداری در تمام موارد و حوادث از مخالفان محمد
این تحریم باعث شد که پیامبر و بنی هاشم به دره ای در کنار مکه بنام شعیب ابوطالب مهاجرت کنند و از سال هفتم تا دهم بعثت در آنجا بمانند که در نهایت در همین سالهاست که ابوطالب بزرگترین حامی پیامبر و بانو خدیجه یار و همدم و کسی که با ثروت او پیامبر توانسته بود بسیاری از مشکلات را حل کند رحلت کردند.
پیامبر بعد از بازگشت به مکه در فشار شدید قرار داشت و فقط می توانست در ایام حج به تبلیغ دین بپردازد
پیامبر در این سالها یک سفری به شهر طائف برای تبلیغ دین اسلام انجام داده که با واکنش شدید مردم طائف مجبور به بازگشت به مکه می شود.
حادثه به معراج رفتن پیامبر در سال دهم بعثت صورت گرفته و در سوره اسراء و نجم به ان واقعه اشاره شده است.
نمونه سوال : شرایط صحیفه ملعونه(پیمان تحریم)
مفاد پیمان
در چه سالی و کجا
چه کسانی را پیامبر از دست داد
حادثه معراج کی انجام شد
ملاقات با مردم یثرب در ایام حج و ارائه دین اسلام بر ایشان و پذیرش دین اسلام از سوی مردم یثرب :
پیمان عقبه اول در سال دوازدهم بعث بین پیامبر و دوازده تن از مردم یثرب در محلی بنام عقبه کوه منا در ایام حج: مفاد پیمان :
1- به وظایف خود عمل کنند و جهاد در راه خدا را بر خود واجب بدانند
2- به خدا شرک نورزند
3- دزدی نکنند
4- مرتکب زنا نشوند
5- به یکدیگر تهمت و افترا نبندند
پیامبر شخصی بنام مصعب بن عمیر را همراه ایشان جهت تبلیغ دین اسلام و اشنایی با تعالیم دین و نیز ارزیابی شرایط یثرب جهت مهاجرت به انجا می فرستد.
پیمان عقبه دوم در سال سیزدهم بعث بین پیامبر و مردم یثرب:
بیش از هشتاد مرد و زن با پیامبر در دامنه کوه منا با پیامبر بیعت می کنند :
مفاد پیمان دوم عقبه :
1- از پیامبر همچون یکی از اعضاء خانواده خویش تحت هر شرایطی دفاع کنند
2- پیامبر متعهد می گردد که با هرکس که مردم یثرب دوست هستند دوست باشد و با هرکس که دشمن هستند دشمن باشد و ایشان را تحت هیچ عنوان ترک نکند.
بعد از این پیمان بود که پیامبر اماده هجرت به شهر یثرب بود و داشت زمینه های انرا اماده می کرد از جمله امانتهایی که در دست ایشان بود به صاحبان خویش بازگرداند و به بسیاری از مسلمانان گفت که به یثرب مهاجرت کنند و
تصمیم قریش در به قتل رساندن پیامبر و هجرت ایشان به یثرب:
قریش از ملاقات های پیامبر با مردم یثرب و مهاجرت مسلمانان به ان شهر اطلاع پیدا کرده دنبال یک واکنش سخت بود تا یک جای دیگر مرکز مسلمانان ایجاد نگردد.در جلسه ای که در دارالندوه ( مجلس سران قریش برای تصمیم گیریهای مهم انجا تشکیل جلسه می دادند ) بر قتل پیامبر تایید کردند اما این قتل باید توسط چهل نفر از چهل قبیله انجام می شد تا بنی هاشم نتواند علیه تمام این چهل قبیله اعلان جنگ کند و تنها به دریافت خون بها رضایت دهد
لیله المبیت : شبی است که علی (ع) بجای پیامبر در بستر او خوابید و پیامبر با اطلاع از نقشه قریش بهمراه ابوبکر بسمت کوه و غار ثور در جنوب مکه رفت در حالی که مدینه در شمال مکه واقع بود حضور علی در خانه پیامبر و پوشیدن ردا و جامه پیامبر سوءظن قریش را تحریک نکرد و تا اینکه صبحدم که به خانه پیامبر یورش بردند و علی را یافتند و اثری از پیامبر پیدا نکردند. تمامی راههای یثرب را محاصره کردند حتی تا دم غاری که پیامبر در آن حضور داشت رفتند اما وجود تار عنکبوت و پرنده ای که بر درب ورودی ان تخم گذاشته و نشسته بود ایشان را از پیامبر دور کرد و پیامبر بعد از سه روز از راه فرعی در امتداد دریای سرخ به مدینه رسید.
اوضاع مدینه در استانه هجرت حضرت محمد (ص) مدینه واحه بزرگی بود که بخاطر شرایط مساعد اب و هوایی استعداد کشاورزی داشته است و بیشتر مردم مدینه بکار کشاورزی مشغول بودند و با تجارت بیگانه بودند.
مهمترین تفاوت شهر مدینه با مکه در این بود که در مدینه برخلاف مکه دارای طبقه اشرافیت نبوده بخاطر همین کمتر دارای فاصله طبقاتی در این شهر وجود داشته است.
در شهر مدینه اقلیت یهودی که مهاجر بودند نیز زندگی می کردند و به کار کشاورزی و ساخت ابزار و سلاح مشغول بودند
مردم مدینه دارای دو قبیله بزرگ بودند اوس و خزرج که از مدتها قبل باهم در حال جنگیدن باهم بودند که جنگهای بعاث بین اندو معروف است مردم مدینه از این جنگها خسته شده بودند و دنبال یک داور خارج از خود بودند تا برای همیشه اختلاف بین ایشان را رفع کند و هر دو طرف نیز این داور را قبول داشته باشند.
از طرف دیگر حضور یهودیان مدینه و ادعای ایشان مبنی براینکه بزودی یک پیامبر از این منطقه ظهور خواهد کرد و ایشان را از شر بت پرستان نجات خواهد داد باعث یک پیش زمینه و ذهنیت برای مردم مدینه شده بود که با کسی که در مکه ادعای پیامبری می کرد ارتباط برقرار کنند تا پیش از یهودیان افتخار همراهی پیامبر را داشته باشند و نیز به هدف خویش برسند. بخاطر این دو دلیل بود که مردم مدینه که بمحض ورود پیامبر به این شهر از نام یثرب به مدینه النبی نام گرفت دعوت او را پذیرا شدند.
توضیح در مورد انصار و مهاجر: انصار به مردم شهر مدینه یعنی از قبایل مدینه بخصوص اوس و خزرج که به دین اسلام گرویدند نامیده می شود. و مهاجر به کسانیکه از خارج شهر مدینه بخصوص از مکه به این شهر امدند و در این شهر ساکن شدند مهاجر گفته می شود.
اولین مسجد تاریخ اسلام : این مسجد در ورودی شهر مدینه واقع است یعنی جایی که پیامبر وقتی از مکه به مدینه هجرت کرد ابتدا در ورودی شهر که حدود 5 کیلومتر با مدینه فاصله داشت منتظر حضرت علی و فاطمه که بعدا بسوی مدینه حرکت کرده بودند ماند تا باهم دیگر واردشهر شوند پیامبر در محله قبا که یک بتخانه وجود داشت ویران و بجایش مسجدی ساخت که اولین مسجد تاریخ اسلام نامیده می شود.
اولین نماز جمعه در محله بنی سلمه عوف که بعدا بخاطر تغییر قبله در این مسجد به مسجد ذوالقبلتین (یعنی مسجدی که دارای دو قبله است) اقامه کرد.نمونه سوال : دارالندوه چیست
ویژگی شهر مدینه
جنگ بعاث بین چه کسانی بود
پیمان عقبه اول و دوم
اولین نماز جمعه و اولین مسجد
تعریف انصار و مهاجر
اقدامات پیامبر در شهر مدینه : 1- احداث مسجد و صفه ( جایی است که در کنار مسجد ساخته شده برای افراد تهیدست و درمانده و مهاجر که کسی را نداشتند.)
2- ایجاد پیوند و پیمان برادری یا اخوت بین مسلمانان مدینه بخصوص بین انصار و مهاجر که تمامی چیزهایی که داشتند در مکه مجبور شدند بجا گذاشته و به این شهر بیایند این پیمان علاوه بر نزدیکی مسلمانان باهم باعث از بین رفتن فقر که زمینه اساسی در دور شدن از تعالیم دینی است گردید.
اخوت بین افراد اوس و خزرج که سالیان دراز باهم دشمن بودند باعث تقویت روح فداکاری و نوع دوستی در جامعه می شد.
3- تهیه سند سیاسی مدینه یا قانون اساسی مدینه یا پیمان عمومی مدینه یا پیمان سیاسی اجتماعی و اقتصادی مدینه که باعث وحدت و اتحاد بین تمامی قبایل ساکن در مدینه اهم از مسلمان یهودی و مشرکان و سایرین که در مدینه زندگی می کردند که شامل 4 بند و 37 ماده بود که به امضاء تمامی قبایل رسیده است مفاد پیمان بشرح ذیل است :
- امضاء کنندگان این پیمان در حکم یک ملت واحدی را تشکیل می دهند یعنی مهاجران انصار یهودی و مشرکین یک ملت واحدی است.
- هر کدام از اقوام مدینه در انجام مراسم مذهبی خویش ازادند.
- مدینه شهر مقدسی است و احترام ان بر همگان واجب است و هرگونه خونریزی در ان حرام است.
- هرگاه مدینه مورد حمله قرار گرفت تمامی افراد باید از ان دفاع کنند.
- در موقع بروز جنگ هر کدام باید دیگری را کمک کند مشروط بر اینکه متجاوز نباشد.
- در قرار صلح با دشمن با مشورت طرفین انجام گردد.
- در مواقع اختلافات اخرین داور پیامبر خواهد بود.
4- بستن پیمان عدم تجاوز با یهود: پیامبر پیمان جداگانه ای با سه قبیله حاضر در مدینه بسته است سه قبیله یهودی شهر مدینه : بنی قینقاع - بنی نضیر - بنی قریظه. مفاد پیمان عدم تجاوز با یهود بشرح ذیل است:
- یهود حق ندارد با دست و زبان خویش آسیبی به پیامبر برساند
- اسلحه و مرکب در اختیار دشمنان پیامبر قرار دهد.
- هرگاه برخلاف این رفتار کردند پیامبر حق دارد نسبت به ایشان تصمیم گیری کرد و متجاوزین را مجازات کندنمونه سوال : اقدامات پیامبر در مدینه
مواد بند پیمان قانون اساسی مدینه
پیمان اخوت
مفاد پیمان با یهود
تغییر قبله از بیت المقدس به سوی کعبه ( انگیزه و نتایج ) :
هنوز دوسال از حضور پیامبر در مدینه نگذشته بود که در دوشنبه نیمه رجب ماه هفدهم بعد از هجرت حضرت رسول به مدینه در مسجد محله بنی سالم بن عوف در حین نماز ظهر وحی رسید که قبله را از بیت المقدس بسوی مکه و خانه کعبه تغییر دهد که این تغییر در حدودد 180 درجه بود یعنی پیش نماز می شد اخرین فرد نماز گزار. این مسجد از این تاریخ به مسجد ذوالقبلتین معروف گشت.
انگیزه 1: دوری جستن از قوم لجوج و ایرادگیر و کارشکن یهود در ان دوره حیاتی بوده چرا که مدعی بودند اگر دین شما کامل است چرا به قبله یهود نماز می گزارید و اگر محمد برگزیده خداست و دارای ایین مستقلی است پس چرا به قبله یهود عبادت می کنید.
انگیزه 2 : جنبه ازمون و امتحان الهی داشته که توجه به کعبه و انحراف از قبله قبلی نشانه تسلیم افراد در برابر فرمان الهی است در حالی که اصرار بر قبله اول نشانه دودلی و نفاق می باشد و معلوم می گردد که چه کسی از فرمان پیامبر اطاعت می کند.
نتایج 1 : کعبه که بفرمان خداوند قبل از طوفان نوح ساخته شده بود و بدست ابراهیم تعمیر گردید مورد احترام جامعه عرب بود و پذیرش کعبه بعنوان قبله گاه مسلمین باعث توجه و ایمان جامعه اعراب بسوی اسلامی می شد.
نتایج 2 : فاصله گیری مسلمانان از یهود در ان روز جنبه حیاتی داشت زیرا یهود به هیچ وجه حاضر به پذیرش دین اسلام نبود پس چه بهتر که از این قوم فاصله گرفته شود. و روزه عاشورا که به تقلید از یهودیت گرفته می شد ترک و روزه ماه مبارک رمضان واجب گردید.نمونه سوال : دلایل و نتایج تغییر قبله کدام موارد است یا نیست
جنگهای پیامبر: توضیح راجع به سریه و غزوه :
سریه : اعزام گروه یا هنگ هایی بود که پیامبر به اطراف می فرستاد جهت موضوعات و برنامه های مختلف از جمله بعنوان مانور نظامی یا تجسسی یا تعقیب و تهدید کاروان ها و یا برای اهداف ترویج دینی و تبلیغات و تشریح مسایل دینی تعداد سریه های پیامبر را از 48 تا 66 نوشتند. در این سریه ها خود پیامبر حضور نداشت.
غزوه : به جنگ ها و زد و خورد هایی گفته می شود که که خود پیامبر بعنوان فرمانده لشگر و سپاه در ان حضور داشت تعداد این غزوات را بین 26 تا 27 نوشتند.
غزوه بدر : اولین جنگ پیامبر با مشرکین قریش بود در سال دوم هجری در منطقه بدر نزدیک مدینه که به پیروزی مسلمین انجامید. علت جنگ تهدید قافله و کاروان قریش که از مکه به شام می رفت از سوی مسلمین بوده است پیامبر که می دانست نقطه آشیل و ضعف قریش در تهدید کاروان و مسیر بین المللی تجارت قریش در منطقه شمال یعنی مسیر مکه به شام است به این کار اقدام کرده و باعث درگیری و جنگ بین مسلمین و قریش گردید. دلایل پیروزی مسلمین در جنگ بدر بشرح ذیل است :
- ایمان به خدا و قیامت و آمادگی برای شهادت
- رهبری واحد پیامبر
- پیروی و اطاعت محض از پیامبر بعنوان فرمانده جنگ
- نظم و انضباط در سپاه
- مشورت و همفکری
- شرکت فرمانده در جنگ ( پیامبر )
- داشتن هدف والا
نمونه سوال : تعریف غزوه و سریه
دلایل پیروزی جنگ بدر کدام مورد هست یا نیست
اولین غزوه با یهودیان: غزوه بنی قینقاع
حادثه اذیت و ازار و توهین به زن مسلمان در بازار یهودی که به درگیری و کشته شدن یک مرد مسلمان انجامید و این قبیله بعد از این واقعه بازار را بستند و داخل دژ خود حصاری شدند یعنی درب دژ را بستند و به مسلمانان اعلان جنگ دادند.
پیامبر با محاصره قلعه ایشان را وادار به تسلیم می کند. با وساطت برخی قبایل مدینه حداقل مجازات یعنی تحویل اسلحه و ترک مدینه در نظر گرفته شد چون این قبیله مانع وحدت سیاسی مدینه شده بود.
غزوه احد :
در سال سوم هجری بنا بر دلایل ذیل این جنگ بوجود امد:
- تحریک یهودیان اخراجی از مدینه بنی قینقاع
- انتقام گرفتن از کشته شدگان جنگ بدر
- بدست اوردن امنیت جاده مهم تجاری شمال که از کنار مدینه می گذشت و در دست مسلمین بوده است.
جنگ با 3000 نفر از مشرکین با حدود 1000 نفر مسلمین اتفاق افتاد که در نهایت به شکست مسلمین انجامید. در این جنگ پیروزی اولیه نصیب مسلمانان شده بود ولی با سرپیچی برخی از سپاهیان که پیامبر ایشان را در یک گردنه گذاشته بود تا از این تنگه محافظت کنند تا دشمنان مسلمین را دور نزند و از پشت سر به ایشان حمله نکنند. این عده با دیدن پیروزی مسلمین در عرصه کارزار محل خویش را جهت جمع اوری غنایم ترک کرده و از همان موضع مورد حمله قرار گرفتند و شکست خوردند.
دلایل شکست مسمین در این جنگ بشرح ذیل است :
- غرور ناشی از پیروزی در جنگ بدر
- نافرمانی از دستور فرمانده جنگ بخصوص در مورد نگهداری تنگه
- توجه به مادیات و بدست اوری غنایم
- شایعه قتل پیامبر در حین جنگ که بسیاری متواری شدند
- تاکتیک و تجربه برتر نظامی سپاه قریش
در این جنگ حمزه عموی پیامبر به شهادت رسید و خود پیامبر نیز زخمی شد.
نمونه سوال : علت بروز جنگ احد
دلیل شکست در جنگ احد کدام است یا نیست
غزوه بنی نضیر ( دومین جنگ با یهودیان مدینه ):
داستان این غزوه از سوء قصد این قبیله نسبت به پیامبر اغاز گردید. بدین گونه که پیامبر با یکی دو تن برای کار به دژ بنی نضیر رفته بود و ایشان دیدند که پیامبر تنهاست خواستند با انداختن سنگی بزرگ از بالای قلعه بسر پیامبر ایشان را به قتل برسانند پیامبر متوجه این سوء قصد شده و قلعه را محاصره کرده و ایشان را مجبور به تسلیم شدن می کند و باز با وساطت برخی قبایل پیامبر ایشان را به حکم اخراج از مدینه تنها با یک بار شتر صادر می کند و ایشان هرچه داشتند بار شتر کرده و از مدینه خارج شدند.
غزوه خندق :
یکی از معروفترین غزوات پیامبر که در سال پنجم هجرت اتقاق افتاد غزوه خندق یا بقول قران به نام جنگ احزاب معروف است بخاطر اینکه در این جنگ قریش از همه همپیمان های خود جهت شرکت دراین جنگ دعوت کرده بود. و تقریبا تمام اقوام و قبایل عرب لشگری در این سپاه داشت.
این شیوه جنگی به پیشنهاد سلمان فارسی اهل مداین یا بقولی خوزستان یا اصفهان یا ری بوده است که بسیار مقرب پیامبر بوده است. ایشان این شیوه جنگی را وقتی کارامد می دانسته که تعداد دشمن از تعداد نیروی خودی بیشتر بوده و فرصت برای سامانی و تجهیز سپاه نمی باشد. پیامبر نظر سلمان را می پذیرد البته بخاطر شرایط مدینه که سه طرف ان بعلت کوهستانی بودن و ریگزار بودن و جنگلی بودن غبر قابل عبور لشگریان بوده و فقط سمت غربی آن که شن زار بود قابل دسترسی بود به طول 5/5 کیلومتر که پیامبر دستور حفر انرا صادر کرد این خندق در عرض 5/5 متر و به عمق 5 متر در عرض دوهفته یا کمی بیشتر کنده شد.
در نهایت بخاطر عدم توفیق در ورود به داخل شهر و طولانی شدن مدت اقامت ایشان در وضعیتی بد و پر دردسر نظیر در معرض طوفان شن قرار گرفتن و در نهایت استراژی پیامبر در تفرقه انداختن بین احزاب شرکت کننده در جنگ و درگیری مختصر با مسلمانان بخصوص قهرمان نامی ایشان عمرو بن عبدود که بدست علی کشته شد در نهایت قریش بدون رسیدن به هدفش مجبور به بازگشت گردید.
نمونه سوال : نام دیگر جنگ خندق
طرح پیشنهاد حفر خندق
غزوه بنی قریظه : در جنگ خندق اخرین قبیله یهودی ساکن در مدینه یعنی بنی قریظه با زیر پا گذاشتن مفاد پیمان با پیامبر و پیمان عمومی مبنی بر دفاع از مدینه خیانت کرد و خواست در قلعه خویش را بروی قریش باز کند تا قریش بعد از ناکامی در ورود به شهر خواست از این قلعه وارد شهر شود بعد از اطلاع از این موضوع پیامبر عده زیادی از لشگریانش را پشت قلعه فرستاد و با سیاستی و کاردانی شخصی بنان نعیم بن مسعود با تفرقه انداختن بین ایشان و قریش توانست این حمله را دفع کند بعد از جنگ خندق پیامبر با صدور حکمی مسببان این قبیله را مجازات و قبیله مذکور از مدینه اخراج شدند. و مدینه به وحدت کامل رسید.
نمونه سوال : نام غزوه های پیامبر با یهودی های مدینه و علت بروز ان جنگ ها
صلح حدیبیه :
این صلح در سال ششم هجری بین پیامبر و نماینده قریش سهیل بن عمرو بسته شد.
علت این صلح بخاطر سفر عمره پیامبر به مکه اتفاق افتاد. پیامبر علی رغم دشمنی که قریش با او و اسلام داشته همراه 1500 نفر در موسم ماه حرام برای عمره بسوی مکه حرکت می کند وقتی قریش اطلاع پیدا می کند در منطقه ای بنام حدیبیه با لشکری جلوی پیامبر را می گیرد و نزدیک به جنگ بود که پیامبر با ارسالی پیامی خواستار انجام مناسک حج شد و بین دو طرف نمایندگانی جهت مذاکره باهم مشغول گردیدند. در همین بین خبری رسید که عثمان نماینده پیامبر که برای مذاکره به مکه رفته بود بدست قریش کشته شد.
بیعت رضوان : بعد از خبر کشته شدن نماینده پیامبر تمامی یارانش را جمع کرد در زیر یک درختی بنام سمره و از ایشان یک بیعتی گرفت که به بیعت رضوان معروف گشت مفاد این پیمان این بود که یاران پیامبر تا پای جان از پیامبر دفاع کنند و او را تنها نگذارند و در نبرد با قریش فرار نکنند. سوره فتح آیه 18 نیز به این بیعت اشاره شده است.
بعد از مشخص شدن خبر شایعه نماینده پیامبر قریش سهیل بن عمرو را جهت عقد قرارداد صلح با پیامبر فرستاد و در نهایت مفاد صلح حدیبیه در هفت بند در سال ششم بسته شد در قران از این صلح بنام فتح المبین یاد شده است. مفاد صلح بشرح ذیل است:
- قریش و مسلمانان برای مدت ده سال ترک جنگ و مخاصمه کنند.
- هرگاه فردی بدون اجازه از مکه بسوی مدینه امد پیامبر ملزم به بازگرداندن او به قریش است اما اگر از مدینه کسی به مکه امد قریش چنین تعهدی ندارد.
- مسلمانان و قریش با هر قبیله ای که خواستند می توانند پیمان ببندند.پیامبر با قبیله بنی خزاعه و قریش با قبیله بنی بکر پیمان بستند.
- پیامبر و یارانش امسال را بازگردند و سال بعد برای حج بیایند مشروط براینکه سه روز بیشتر در شهر مکه نماند و سلاحی جز سلاح مسافر نداشته باشند (شمشیر در قلاف)
- مسلمانان مقیم مکه در انجام فرائض دینی شان از ازادی برخوردار باشند.
- طرفین تعهد کردند که اموال یکدیگر را محترم بشمارند.
- مال و جان مسلمانی که از مدینه به مکه می ایند محترم شمرده شود.
هدف از پیمان بستن قریش با پیامبر امینت برقرار کردن مسیر تجارت جاده مکه به شام بود که بسیار برای مکه حیاتی بود که در دست مسلمانان بود.
بهترین نتیجه از این پیمان را مسلمانان گرفتند چرا که قریش مجبور به پذیرش پیامبر و مسلمانان بعنوان یک نهاد رسمی و یک حاکمیت شد.
چرا قریش خواهان لغو بند دو پیمان شد ؟ بعد از مدتی خود قریش خواهان لغو بند دوم پیمان حدیبیه شدند چون که مسلمانانی که از مکه فرار می کردند دیگر به مدینه نمی رفتند بلکه در مسیر تجارتی مکه رفته و کاروان های قریش را غارت می کرد و باعث دردسر قریش شده بود حال که قریش از دست مسلمانان خلاص شده بود با دست خود زمینه عدم امنیت جاده تجارتی را مهیا کرده بود بخاطر همین خواهان لغو بند دوم شد
که پیامبر پذیرفت.
نمونه سوال : صلح حدیبیه در چه سالی بین چه کسانی
بیعت رضوان
فتح المبین
کدام یک شرایط صلح حدیبیه است یا نیست
علت لغو بند دوم از سوی قریش
حوادث سال هفتم هجرت :
پیامبر در این سال سریه زیادی برای خنثی کردن توطئه ها و فتنه ها به اطراف فرستاد.
مهمترین اقدام پیامبر در این سال نوشتن 29 نامه و دعوت به اسلام برای سران کشورهای انروز از جمله ایران و روم بوده است.
انجام سفر عمره حج که در سال ششم در تفاهم نامه صلح حدیبیه انجام شد.
نمونه سوال : مهمترین اقدام پیامبر در سال هفتم
حوادث سال هشتم هجری: فتح مکه
در این سال بیشتر سریه ها جنبه تبلیغی و تشریحی دین اسلام داشت که پیامبر به اطراف گسیل می کرد.
غزوه فتح مکه با حادثه حمله هم پیمان قریش یعنی بنی بکر به قبیله هم پیمان مسلمین یعنی خزاعه شروع شد. طبق پیمان صلح حدیبیه طریفین می توانستند با هر قبیله ای که بخواهند پیمان ببندند و حمله به هم پیمان به معنی حمله به طرف مقابل قلمداد می شد. بخاطر همین مسئله بود که حتی ابوسفیان شخصا به مدینه رفته تا با پیامبر ملاقات کرده تا از حمله به قریش منصرف کند ولی پیامبر نپذیرفت. پیامبر با اعلان جهاد عمومی بیش از ده هزار نفر را بدون اینکه اعلام کند قصد مکه را دارد تا یک مسافتی بهم رسیدند و مسیر خودشان را بسوی مکه برگرداندند و هرگونه عکس العملی را از قریش گرفتند و پشت دروازه مکه اردو زدند وقتی ابوسفیان که به همراه عباس عموی پیامبر وارد اردوگاه مسلمین شد و عظمت سپاه اسلام را دید ترجیح داد که شهادتین را خوانده و ادعای مسلمانی کند. پیامبر هم در آستانه فتح مکه با صدور حکمی چند گروه را در مکه در امان قرار داد:
- گروهی که در خانه بنشینند و درب منزل را ببندند
- گروهی که به مسجد الحرام پناه ببرند
- گروهی که به خانه ابوسفیان پناه ببرند
- گروهی که زیر پرچم عبدالله خثعمی گرد آیند
مکه تقریبا بدون مقاومت تسلیم گردید و پیامبر داخل خانه کعبه شده و بت ها را ویران کرده و به بلال دستور داده به بالای خانه کعبه رفته اذان بگوید.
پیامبر بخاطر سابقه بد برخی زنان مکه یک عهدنامه با کل زنان مکه می بندد :
- برای خدا شریکی قایل نشوند
- خیانت نکنند
- فرزندان خویش را نکشند
- گرد فحشا نگردند
- فرزندان دیگران را به شوهرانشان نسبت ندهند
- در کارهای خیر با پیامبر مخالفت نورزند
در همین سال غزوه حنین و طائف نیز انجام شد.
نمونه سوال :
فتح مکه در چه سالی بود
چه کسانی در مکه در امن بودند
کدام موارد جزء پیمان پیامبر با زنان مکه هست یا نیست
سال نهم هجرت :
این سال بنام عام الوفود معروف است یعنی سال ورود هیئت های مختلف از شبه جزیره عربستان به مدینه جهت پذیرش اسلام بود.
در این سال آخرین غزوه پیامبر یعنی غزوه تبوک با رومیان اتفاق افتاد.
پیامبر توسط عده ای از تجار که از منطقه شام آمده بودند اطلاع می یابد که روم با یک ارتش مجهز قصد حمله به سرزمین اسلامی را دارد و پیامبر که یکبار در جنگ موته با ایشان عده ای از بهترین یارانش بخصوص جعفربن ابوطالب برادر علی (ع) را از دست داده بود و شکست خورده بود اینبار با تجهیزات کامل بسوی منطقه تبوک که 500 کلیومتر با مدینه فاصله داشته است و در شمال مدینه در مجاورت شام بود حرکت کرد.
این تنها غزوه ای است که علی (ع) در این جنگ حضور نداشت و بفرمان پیامبر بعنوان جانشین او در مدینه ماند
پیامبر برای اولین بار قصدش را از حرکت بسوی تبوک اعلام کرده و توانست یک ارتش برزگی اماده کند هرچند که این اعزام در فصل تابستان بود و برخی جنگیدن در این فصل را نهی می کردند و برخی بهانه فصل جمع اوری محصول را بهانه کردند و نرفتند و نیز عده ای تصمیم گرفتند در مسیر راه شبانه در گردنه کوهی شتر پیامبر را پی و رم کنند تا به دره سقوط کند و قصد کشتن پیامبر را داشتند. و عده ای در مدینه قصد کودتا و براندازی را داشته اند و حتی مسجدی در کنار مسجد قبا بنام مسجد ضرار بنا کردند در ظاهر برای نماز و عبادت ولی در باطن به قصد توطئه و کودتا و تفرقه و از انجا تمامی تصمیمات خود را می گرفتند که البته با جانشینی علی در مدینه نقشه شان براب شده بود.
پیامبر وقتی به منطقه تبوک رسید اثری از لشکر روم ندید و چند وقتی انجا بود و یک منطقه بنام دمه الجندل را که حامی دولت روم بود خلع سلاح کرد و به مدینه بازگشت. این غزوه نتایجی داشت که بشرح ذیل است:
نتایج غزوه تبوک :
- یک مانور نظامی عظیمی بود که کلیه مرزنشینان و امیران دست نشانده روم روی قدرت نظامی اسلام حساب ویژه ای باز کرده بودند.
- بدست اوردن منطقه سرسبز و ژئوپلوتیک دومه الجندل که حاکم مسیحی داشت و حکم ستون پنجم روم بود با خلع سلاح و پرداخت جزیه حاکمیت اسلام را پذیرفتند.
- اشنایی مسلمانان با لشکر کشی به ان منطقه و هموار شدن مسیر لشکرکشی مسلمانان در اینده و اولین جایی که پس از رحلت پیامبر مسلمانان انرا فتح کردند همین منطقه شام بود.
- توطئه کودتا در مدینه که توسط منافقین طراحی شده بود با جانشینی علی خنثی شد.
- باز شناسی نیروهای مخلص از افراد فرصت طلب.
- ویران کردن مسجد ضرار بدستور پیامبر و آتش زدن ان بعنوان جایگاه شیطان و توطئه و نه عبادت.
نمونه سوال : سال نهم به چه سالی معروف است
غزوه تبوک با چه کسانی بود
کدام گزینه جزء نتایج جنگ تبو هست یا نیست
مسجد ضرار
سال دهم هجرت:
مرگ فرزند : در این پیامبر از زن مصری خویش بنام ماریه فرزندی بنام ابراهیم داشت که درگذشت و ناگهان کسوف شد و عده ای بر این باور بودند که بخاطر عزای پیامبر اسمان نیز گرفته است که پیامبر با سخنرانی به تبیین مسئله کسوف و خسوف پرداخت مبنی بر اینکه این دو بحال کسی گریه نمی کنند و روی نمیگیرند هر موقع این پدیده اتفاق افتاد نماز بگزارید.
مسئله مباهله با مسیحیان شهر نجران یمن: مباهله یعنی طرفین مدعی و دعوا بر سر یک موضوع در وقت معین در صحرا به دعا و نیایش بپردازند و هرکدام مخالف یکدیگر را لعن و نفرین کند و عذاب الهی را برای طرف مخالف طلب کند.
بعد از مذاکره طولانی مسیحیان نجرانی با پیامبر بر سر مسایل اعتقادی و تعالیم دینی در نهایت بخاطر عدم پذیرش طرف مقابل طرح مباهله مورد قبول واقع شد و طرفین امادگی خویش را برای مباهله نشان دادند. در صبح روز مباهله پیامبر به همراه علی فاطمه و حسن و حسین به محل موعود رفتند و وقتی طرف نجرانی دید که پیامبر با اعضائ درجه اول خانواده خویش امده و نه با لشکریان خود متوجه این حقیقت گردیدند که پیامبر از برحق بودن خویش اطمینان کامل دارد و ایشان ترسیدندو ترجیح دادند که با پرداخت جزیه حاکمیت اسلام را بپذیرند و بر دین خود باقی بمانند.
حج الوداع :
پیامبر اخرین حج خویش را انجام داده و پس از چند ماه رحلت کرده است.
پیامبر در این حج کخه بیشتر جنبه تعلیمی داشته و مراسم و رسوم اضافی وارد بر حج را اصلاح کرده است. مهمترین مسئله در این حج مسئله غدیر خم است که در راه بازگشت از مکه وحی می رسد که این رسالت خود یعنی جانشینی بعد از خودت را مشخص کن که اگر نکردی دینت کامل نیست.(ایه3 و 67
مطالب مشابه :
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
تاریخ ایران - تاریخ تحلیلی صدر اسلام - به وبلاگ تخصصی تاریخ پژوهی ایران و جهان خوش آمدید.
دانلود کتاب "تاریخ تحلیلی اسلام" و "تاریخ صدر اسلام: عصر نبوت"
تاریخ؛ وجود من - دانلود کتاب "تاریخ تحلیلی اسلام" و "تاریخ صدر اسلام: عصر نبوت" - تاریخ؛ وجود
نقد و بررسی کتاب تاریخ تحلیلی اسلام تالیف : سید جعفر شهیدی
تاریخ اسلام - نقد و بررسی کتاب تاریخ تحلیلی اسلام تالیف : سید جعفر شهیدی - تاریخ صدر اسلام
تاثیر موقعیت جغرافیایی عربستان بر توسعه و گسترش اسلام
تاریخ تحلیلی - تاثیر موقعیت جغرافیایی عربستان بر توسعه و گسترش اسلام - تاریخ تحلیلی
خلاصه مطالب کتاب تاریخ تحلیلی صدر اسلام تالیف آقای محمد نصیری
کل نور - خلاصه مطالب کتاب تاریخ تحلیلی صدر اسلام تالیف آقای محمد نصیری - رهرو ولایت - ولایت
نمونه سوالات کتاب تاریخ تحلیلی صدر اسلام تالیف آقای محمد نصیری
کل نور - نمونه سوالات کتاب تاریخ تحلیلی صدر اسلام تالیف آقای محمد نصیری - رهرو ولایت - ولایت
برچسب :
تاریخ تحلیلی اسلام