رشد جمعيت ايران 7/1 درصد اعلام شد
رشد جمعيت ايران 7/1 درصد اعلام شد<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
مديركل دفتر سلامت خانواده و جمعيت وزارت بهداشت طي نشستي گزارشي از فعاليتهاي مشترك اداره سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس دفتر سلامت خانواده و جمعيت با صندوق جمعيت سازمان ملل متحد در خصوص بهداشت باروري نوجوانان و جوانان ارايه كرد.
محمد اسماعيل مطلق با اعلام اين كه بهداشت باروري به معناي برخورداري از سلامت كامل جسمي، رواني، رفاه اجتماعي در كليه جوانب مرتبط با سيستم توليد مثل و كاركرد آن است، گفت: بهداشت باروري طيف وسيعي از بهداشت و سلامت افراد از تولد تا مرگ را شامل ميشود.
وي در ادامه با بيان اين كه سالانه ٨ ميليون مردهزايي و يا مرگ دوره نوزادي به وقوع ميپيوندد، گفت: ٩٨ درصد از اين مرگ و ميرها در كشورهاي در حال توسعه است.
مديركل دفتر جمعيت و سلامت خانواده وزارت بهداشت با بيان اين كه سالانه ٧ ميليون مرگ شيرخوار نيز در دنيا رخ ميدهد، افزود: دو سوم اين مرگها در دوره نوزادي و پريناتال است و ٧ درصد بار مرگ جهاني ناشي از بار مرگ نوزاديست كه به تنهايي از بار بيماريهاي مالاريا و بيماريهاي قابل پيشگيري با واكسن بيشتر است.
دكتر مطلق با بيان اين كه در ايران سالانه ٣٥ هزار مرگ حول تولد و ٢٠ هزار مرگ نوزادي به وقوع ميپيوندد، در ادامه توضيح داد: مرگ حول تولد و دوره نوزادي سومين علت شايع از دست رفتن عمر در كشور است، لذا توجه ويژه به نوزادان و كاهش مرگ آنان در بهداشت باروري از اهميت بالايي برخوردار است.
وي به اجراي برنامه ترويج تغذيه با شير مادر با هدف كاهش مرگ و مير نوزادي و كودكان اشاره كرد و افزود: فعال كردن كميته كشوري ترويج تغذيه با شير مادر و فعال كردن كميتههاي دانشگاهي به عنوان هستههاي آموزشي و برنامهريزي، اجراي طرح مراقبت آغوش مادران در ١٠ دانشگاه علوم پزشكي، تداوم و تغذيه با شير مادر بيمارستانهاي دوستدار كودك از ديگر برنامههاي بهداشت باروري است.
مديركل دفتر جمعيت و سلامت خانواده وزارت بهداشت كاهش مرگ كودكان زير ٥ سال را از ديگر برنامههاي پروژه بهداشت باروري در ايران برشمرد و افزود: بررسي پايش رشد كودكان، ارزيابي وزن كودك، بررسي نمو و تكامل و تغذيه كودكان، كاهش آسيبپذيري آنان در برابر حوادث، اجراي برنامه عملياتي كودك سالم و ناخوش، اجراي ICMCI در ٢ شهر از كشور، از جمله برنامههاي وزارتي است.
دكتر مطلق با بيان اين كه بررسي ١٠ ساله مرگ كودكان زير يكسال حاكي از نمودار افقي كاهش نيافته است، افزود: از سال ١٩٩١ تا ٢٠٠٢ ميلادي روند مرگ نوزادي افقيتر شده و كاهشي نداشته است؛ اين در حاليست كه كشورهايي نظير ژاپن، نيوزيلند، آمريكا و سنگاپور تلاش ويژهاي در خصوص IMR و MMR داشتهاند.
وي با بيان اين كه خطر مرگ كودكان با افزايش دفعات زايمان افزايش مييابد، افزود: بررسيها نشان داده است مرگ كودكان ١ تا ٥٠ ماهه در هر ٢ جنس در حاشيه شهرها و حواشي كشور نظير سيستان و بلوچستان افزايش داشته است.
مديركل دفتر جمعيت و سلامت خانواده وزارت بهداشت در خصوص برنامههاي ويژه سلامت مادران ايراني گفت: انجام مراقبتهاي اساسي مادران، كاهش مرگ مادران ناشي از مسموميت بارداري و خونريزي، كاهش مرگ ناشي از زايمان طولاني از جمله اين برنامههاست؛ چرا كه مرگ مادران بر اساس اهداف توسعه هزاره سوم شاخصي براي ميزان توسعهيافتگي است و بايد تا سال ٢٠١٥ ميزان مرگ مادران ٧٥ درصد نسبت به سال ١٩٩٠ كاهش يابد.
وي خونريزي، پره اكلامپسي، عفونت، بيماريهاي قلبي - عروقي و آمبولي را علت ٨٠ درصد مرگ مادران ايراني اعلام كرد و افزود: اين مرگها صرفا به علت نقص در پيشگيري ثانويه در عوارض و يا كيفيت پايين مراقبت و يا مراقبت غير موثره و نامناسب حادث شده است.
دكتر مطلق با اشاره به كاهش چشمگير مرگ مادران از سال ٥٣ تا ٨٤ گفت: مرگ مادران در سال ٥٣، ٢٤٥ و در سال ٨٤، ٢٤ در ١٠٠ هزار تولد زنده بوده است كه ميكوشيم اين رقم را تا سال ٩٤ به ٢٠ كاهش دهيم. به گفته وي، ميزان زايمانهاي صورت گرفته توسط افراد دوره نديده از سال ٦٧ تا كنون كاهش يافته است.
مدير كل دفتر جمعيت و سلامت خانواده وزارت بهداشت با اشاره به افزايش مرگ ناشي از بارداري در دوره سني ١٠ تا ١٤ و بالاتر از ٤٥ سال گفت: از اهداف برنامه بهداشت باروري در قالب تنظيم خانواده پرهيز از تولد كودك ناخواسته و فرزند دار شدن به تعداد دلخواه، تنظيم فواصل بارداري، اطلاعرساني، آموزش و مشاوره به زوجين، آموزش در خصوص روابط جنسي و فرزند دار شدن، پوشش استفاده از روشهاي پيشگيري از بارداري، كاهش درصد بارداري ناخواسته است.
وي با تاكيد بر اين كه در ٦٠ سال گذشته به علت افزايش TFR (Total fertility Rate) جمعيت ٤ برابر شده به نحوي كه جمعيت ايران از سال ٢٥ تا ٨٥، از ١٥ به ٧٠ ميليون نفر افزايش يافته است سرشماري اخير رشد جمعيت را معادل ٧/١ طي ١٠ سال اخير اعلام كرد.
وي با بيان اين كه در فاصله سالهاي ٥٥ تا ٦٥ ايران از بالاترين ميزان TFR برخوردار بوده است، گفت: از عوامل موفقيت برنامههاي تنظيم خانواده حمايت قوي رهبران مذهبي، دسترسي به خدمات بهداشت باروري و تنظيم خانواده، رايگان بودن ارايه خدمات تنظيم خانواده، خدمات مشاورهاي و دسترسي به انواع روشهاي پيشگيري از بارداري است كه در اين زمينه صندوق جمعيت خانواده سازمان ملل متحد كمكهايي را كرده است.
وي با بيان اين كه حساسيت برنامه تنظيم خانواده در ايران صرفا به جهت جوان بودن جمعيت و قرارگيري آنان در آستانه ازدواج است، گفت: از مهمترين چالشهاي پيشرو برنامه تنظيم خانواده است كه نيازمند آموزش تامين خدمات متنوع مداخلهاي و كاهش ميزان بارداري ناخواسته است.
دكتر مطلق با بيان اين كه جوانان و نوجوانان براي حفظ سلامت خود از اطلاعات و تجارب كمتري نسبت به بزرگسالان برخوردارند، گفت: به اين لحاظ بايد اهميت خاصي نسبت به بهداشت باروري مبذول شود.
وي جمعيت جوان ايراني را بالغ بر ٢٣ ميليون نفر عنوان كرد و افزود: ١٦ ميليون نفر دانشآموز و در معرض رفتارهاي پرخطر هستند از طرفي توجه به اين دوران باعث كاهش بار بيماري در سالهاي آينده عمر به ويژه در ميانسالي ميشود.
دكتر مطلق با بيان اين كه از برنامههاي هدفگذاري شده اين اداره افزايش بيش از ٦٠ درصد فعاليت فيزيكي صحيح در گروه سني ٦ تا ٢٥ سال تا پايان برنامه چهارم توسعه است، در ادامه توضيح داد: تغيير نگرش گروه سني ٦ تا ٢٥ سال به ميزان ٤٥ درصد بيش از پايه، تغيير نگرش گروه سني ١١ تا ٢٥ سال در خصوص مصرف سيگار و سوء مصرف مواد به ٤٠ درصد بيش از ميزان پايه، افزايش آگاهي گروه سني ٦ تا ٢٥ سال در پيشگيري از سوانح و حوادث از ديگر برنامههاي در حال تعقيب است.
مطلق در ادامه توضيح داد: در بررسي ٢ استان سيستان و بلوچستان و خوزستان در خصوص شيوع رفتار پرخطر در سال ٨٤، ٤/١٩ درصد از نوجوانان و جوانان داراي پدر سيگاري و ٣/٦٧ درصد از دوستان و همسايگان از آن جوانان سيگار به مصرف رسيده است؛ اين در حاليست كه در والدين ١٣ درصد از نوجوانان اعتياد به مواد مخدر گزارش شده است. ١٢ درصد حمل سلاح سرد داشتهاند و ٢٢ درصد درگيري فيزيكي در سال گذشته را گزارش كرده و ٤ درصد به بيماري از طريق جنسي مبتلا شدند و ٤٨ درصد نيز دسترسي به مواد مخدر آسان دانستهاند.
وي با تاكيد بر محوريت آموزش و مشاوره در صورت لزوم ادغام اين برنامهها در PHC گفت: ضعف آموزش پسران در مقايسه با دختران، كمبود آموزش در مباحث روابط جنسي، رفتار پرخطر و خشونت جنسي از جمله مشكلات مطرح است.
وي عمده خدمات بهداشت باروري انجام شده در كشور را توسط سيستم مراقبت اوليه بهداشتي (PHC) برشمرد و افزود: عمده اين خدمات شامل تنظيم خانواده و مراقبت مادران باردار ميشود كه كافي نيست اين در حاليست كه خدمات تخصصيتر از PHC ويژه جوانان و نوجوانان در دسترس نيست لذا ميكوشيم اقدامات و خدمات دوستدار نوجوان با استاندارد لازم و با استفاده از نيروهاي تخصصي تهيه شود.
وي در ادامه از تدوين بسته خدمت جامع ويژه سلامت باروري جوانان و نوجوانان و ادغام آن در نظام آموزشي كشور خبر داد و گفت: هدف اصلي در بهداشت باروري، بهبود وضعيت بهداشت جنسي، توانمندسازي زنان، افزايش امكان دسترسي به مراقبت بارداري، حفظ تامين و ارتقاي سلامت مادر و نوزاد، تنظيم خانواده، درمان بيماريهاي منتقل شونده از راه تماس جنسي، آموزش در خصوص سلامت باروري به همراه برآوردن نياز تحصيلي و خدماتي به منظور قادرسازي آنان به برخورد مثبت مسؤولان، مشاركت مردان در سلامت باروري، حفظ سلامت، دوران يائسگي، بهداشت سالمندي و ايجاد روابط متقابل احترامآميز، برابري جنسي، ارتقاي سطح سلامت همه زنان و مردان در شرايط متفاوت به لحاظ درآمد، سن و مذهب است.
مطلق ادامه داد: بهداشت باروري در حيطه مراقبت اوليه بهداشتي خدماتي نظير مشاوره، اطلاع رساني، آموزش ارتباطات در خصوص مراقبت اوليه بهداشتي، مراقبت نوزادان، تغذيه با شير مادر، مراقبت بهداشتي كودكان، ترويج تغذيه سالم كودكان و خدمات مناسب قبل و بعد از زايمان ارايه شده است.
مدير كل دفتر جمعيت و سلامت خانواده وزارت بهداشت با بيان اين كه كنترل و درمان سرطانهاي دستگاه توليدمثل، درمان بيماريهاي مقاربتي، ارايه خدمات تنظيم خانواده و مراقبتهاي بهداشتي جوانان، نوجوانان، سالمندان و ميانسالان از جمله اين برنامههاست، گفت: در اين برنامهها هدف تامين سلامت مادران، جوانان،نوجوانان، دانش آموزان، نوزادان،كودكان، كاهش تكامل نابهنجاري و كاهش وزن هنگام تولد، كاهش بيماري ژنتيكي، مراقبت ازنوزاد كم وزن و نارس است.
مطالب مشابه :
راهنمای بالینیRDS
مداخله مناسب که باعث افزايش تعداد زنده شدگان همراه با کاهش عوارض پريناتال مادارن
رشد جمعيت ايران 7/1 درصد اعلام شد
دو سوم اين مرگها در دوره نوزادي و پريناتال است و ٧ درصد در عوارض و يا كيفيت
آئين نامه تاسيس مركزمشاوره و ارائه خدمات مامايي
-2-4 كاهش عوارض و مرگ و مشاوره هاي قبل از بارداري، مراقبت هاي معمول پريناتال، برگزاري
برچسب :
عوارض پريناتال