شاهرود پذیرای مهاجران پایتخت
شاهرود پذیرای مهاجران پایتخت
علیرضا اسلام پناه
سلام بر دوست عزیز، مدتی است که قصد دارم در مورد اقامت در شاهرود کسب اطلاع کنم. من ساکن تهران هستم. در مورد امکانات رفاهی زندگی مثل امکانات درمانی و پزشکی، وضعیت آموزشگاه ها، آب و هوا و وضعیت آب و گاز شاهرود و ... اگر اطلاعاتی داشتید به وبلاگ بنده سر بزنید. متشکرم.
پس از ایجاد زمزمه هایی برای انتقال برخی سازمان ها از تهران به نقاط دیگر، این نمونه و ده ها کامنت مشابه که روزانه در وبلاگ شاهرودتوریسم برایم ارسال می شد و از آنجایی که گفته شده بر اساس مطالعات انجام شده شاهرود مهمترین گزینه برای این امر است بر آن شدیم تا گوشه ای از مختصات شهرستان شاهرود را به هم میهنان عزیز عرضه نماییم.
قدمت تاريخي شاهرود بر اساس گمانه زنی های باستان شناسان و حفاري هاي بعمل آمده به هزار سال قبل از ميلاد مسيح مي رسد. بر اساس يك نظريه نام قديم شاهرود چنچره يا شخره (شاخره) بوده كه بتدريج به شاهرود تبديل شده بر اساس شواهد و مدارك تاريخي موجود، تشكيل هسته اوليه شاهرود به دليل دفاع از مهاجمان روي تپه هاي كم ارتفاع در دامنه كوه شمالي و غربي شاهرود ساخته شد و بتدريج همراه با برقراري امنيت در محل رشد و توسعه يافت. به استناد برخي اشاره هاي تاريخي مندرج در متون و بعضي شواهد باستان شناختي و معماري موجود در داخل و خارج شهر كنوني راه عبور قافله ها و كاروان هايي كه بزرگراه غربي به شرقي (جاده ابريشم) را طي مي كردند از آبادي شاهرود مي گذشت. در عين حال وجود چاپارخانه و كاروانسرا در اين آبادی آن را به يكي از مراكز مهم يكجا نشيني در منطقه تبديل كرد.
دیگر اینکه استعداد خاك و وفور آب براي آبادي شاهرود موقعيت هاي ويژه اي را فراهم كرد كه همگي منجر به تشكيل شهر در قرن هاي هفتم و هشتم شد. تاريخ نگاران مهم ترين عامل رشد و توسعه شاهرود در دوران قاجار نزديكي اين منطقه به پايگاه سنتي ايل قاجار در حوزه گرگان و نزديكي به پايتخت (تهران) دانسته اند. علاوه بر آن بازرگاني و تجارت فزاينده با روسيه از راه خراسان و مشهد باعث پيشرفت بيش از پيش آن گرديد.
این شهر به خاطر موقعيت خاص نظامي خود در دوره فتحعلي شاه رونق اساسي يافت، چند كاروانسراي بزرگ در آن ساخته شد و چندين كمپاني روسي نیز در اين شهر تاسيس شد. در این فاصله تعدادی زیاد از تجار شهرهای جندق، انارک، یزد و اردکان به اين شهر آمده و در آن ساكن شدند. بدین ترتیب شاهرود مركز صادرات ايران به روسيه شد و به سرعت قلعه اي بر قلعه ديگر افزوده گشت و بازاري جديد به فضای کسب و تجارت قدیمی شهر بنام بازار قلعه نو افزوده شد و همه این احوالات شاهرود را به يكي از شهرهاي مهم منطقه تبديل نمود.
شهرستان شاهرود به عنوان یکی از بزرگترین شهرستان های ایران اسلامی در 390 کیلومتری شمال شرق تهران با 51 هزار کیلومتر مربع وسعت،1400 متر ارتفاع از سطح دریا، 293 پارچه آبادی و با اقلیم های متفاوت جغرافیایی، بزرگترین پناهگاه های حیات وحش و مناطق حفاظت شده را در خود جای داده و با احتساب مناطق شکار ممنوع موجود به قارّۀ کوچک و سرزمین پنج اقلیم مشهور است. این تنوع اقلیمی به قدری آشکار است که کوتاه ترین فاصله کویر تا جنگل در این شهرستان قراردارد به طوري كه با طیّ مسافت کوتاهی در حدود 45 كيلومتراز شاهرود به سمت شمال به جنگل های هیرکانی ابر با زیباترین چشم انداز ها (کهن ترین جنگل جهان) می رسیم و با طيّ همين مسافت به سمت جنوب به کویر و زیبایی های منطقه چاه جام و در نهایت به طرود و نخلستان های آن می رسیم که مردم آن منطقه به شتر داری اشتغال دارند.
این گوناگوني اقلیم، تنوع فرهنگی زیبایی را پدید آورده که توصیف آن به آساني ميسّر نمي باشد. بطور خلاصه اگر بخواهيم عرض جغرافیایی شهرستان را از جنوب (مرز استان اصفهان) به سمت شمال (مرز استان گلستان) طي نمائيم ابتدا بزرگترین کویر نمکی جهان، تپه رمل های زیبا، نخلستان، شترداری، زندگی روستایی و عشایری، مناطق حفاظت شده وسیع با گونه های نادر جانوری مانند یوز و گورخر آسیایی، هوبره و زاغ بور سپس مناطق نیمه بیابانی و گونه های گیاهی آن مانند طاق، گز، قیچ و اسکنبیل، کمی بالاتر مناطق کوهپایه ای و کوهستانی البرز شرقی، قله شاهوار با 4000 متر ارتفاع و روستاهای ییلاقی اطراف آن و در نهایت اقلیم معتدل شمالی و جنگل های ابر، قطری و اُلنگ همگی عنوان «قارّۀکوچک» را برای شاهرود به ارمغان آورده اند به گونه ای که فارغ از مرزبندی های سیاسی از شاهرود تا دریای خزر از مسیر جاده شاهکوه و عبور از ذخیرگاه جنگل های اورس کشور و پیست چالچالیان مسیر کوتاه 90 دقیقه ای تا بندر گز در استان گلستان را در پیش داریم. به راستی که شاهرود با قرار گرفتن در بین مسیر تهران- مشهد و نیز استان های مرکزی و شمالی یکی از مراکز اکوتوریسم ایران شناخته مي شود.
علاوه بر آن، این شهرستان از اماکن تاریخی ارزشمندی نظیر مجموعه تاریخی بسطام ، مسجد جامع فرومد، 12 کاروانسرای مسیر جاده ابریشم همچون کاروانسرای میاندشت (بزرگترین کاروانسرای کشور) بافت پلکانی شهر مُجِن و عرفای بزرگی چون سلطان العارفین بایزید بسطامی، شیخ ابوالحسن خرقانی و شیخ حسن جوری و شاعران بزرگی چون ابن یمین فریومدی و فروغی بسطامی بهره می برد.
ميانگين سالانه بارندگي شهر شاهرود بر اساس دورۀ 48 ساله برابر 4/156 ميليمتر در سال است. به طور متوسط دماي سالانه در منطقه 5/14 درجه سانتيگراد مي باشد. جمعيت آن در سال 1385 بالغ بر 145000 نفر بوده است. شاهرود پرجمعيت ترين شهر و نیز پرجمعيت ترين شهرستان استان سمنان مي باشد شهر شاهرود بيش از يك پنجم كل جمعيت استان را دارا مي باشد.
شاهرود تنها شهرستان ایران است که با 5 استان هم مرز است از شمال به استان های گلستان و خراسان شمالی، از شرق به استان خراسان رضوی، از جنوب به استان های یزد و اصفهان و از غرب به شهرستان دامغان محدود مي شود. از نظر مختصات جغرافيايي در شمال شرق كشور بين 54 و 55 درجه طول شرقي از نصف النهار گرينويچ و 36 و 37 درجه عرض شمالي از خط استوا واقع است. وسعت فضاي سبز موجود زير پوشش شهرداري 160 هكتار در داخل محدوده خدماتي و مساحت فضاي سبز غيرعمومي موجود به 130 هكتار در داخل محدوده خدماتي شهر بالغ مي گردد بر این اساس به نظر مي رسد شهر شاهرود در حال حاضر بالاترين سرانه فضاي سبز حدود 25 متر مربع به ازاي هر نفر را در بين تمامي شهرهاي ايران داراست. فضاي سبز موجود شهر شاهرود حدود %90 درخت ، %5 درختچه ، %5 گل و چمن است. وجود بوستان ها و پارک های جنگلی زیبا در کنار رشته کوهی کم ارتفاع با عبور جاده سلامتی در دامنۀ آن، پارک سنگی بلوار که جزء 5 پارک زیبای ایران محسوب می شود را به منطقۀ جنگلی آبشار متصل می کند؛ زیبایی خیره کننده ای به شاهرود بخشیده است به قول یکی از پزشکان متخصص، در شاهرود نیازی برای رفتن به باشگاه نیست. وجود انواع ارتفاعات و جاده سلامتی امکان پرداختن به ورزش را برای سنین مختلف به ارمغان آورده است. برای هر سن و سالی با آب و هوای معتدل خود زمینه ای برای ورزش روزانه است.
اقلیم این شهر، آن را به ييلاقي خوش آب و هوا مبدل ساخته است از نظر شكل طبيعت، شبيه تهران است. قسمت شمال آن مانند تهران كوهستاني و بر كوه بلند شاهوار آن مانند قله توچال همواره برف سفيد وجود دارد. ييلاق هاي زيباي اطراف آن مانند ابر، میقان، ابرسج، نگارمن، تاش و شاهکوه فضاي مناسبي را براي ديپلمات هاي خارجي و شهروندان بوجود مي آورد. وجود فضاهاي مناسب براي ورزش اسكي، ياد ديزين و آبعلي را در ذهن ها تداعی می کند. شهر مجن، ماسوله کویر در فاصله 33 کیلومتری غرب شاهرود واقع است. در هر صورت در وصف پتانسيل هاي شاهرود بسیار نوشته اند که خلاصه ای از آن در کتاب گردشگری «شاهرود قاره کوچک» به تصویر کشیده شده است.
شهر شاهرود تقريبا در مركز ثقل ايران قرار دارد. در گذشته به همين دليل مركز ارتباطات و توزيع كالا بوده و از نظر امنيت ملي و فاصله از مرزها هم اين موقعيت مهم است. وسعت شهرستان شاهرود ۳۲/۱ مساحت كل كشور است بنابراين مشكلي از نظر توسعه وجود ندارد. همين الان اگر تصميم بگيرید تا در شاهرود صاحب خانه شوید چندین سایت وسیع با زیرساخت مناسب آماده خرید با قیمت مناسب و ساخت یک منزل ویلایی است و پروژه های مسکن مهر نیز با شتابی چشمگیر در حال واگذاری است. از نظر آب در کوتاه مدت هیچ مشکلی وجود ندارد و تا 2 سال آینده با بهره برداری از آب سد مجن و کالپوش تا سال های سال جوابگوی یک شهر 700 هزار نفری خواهد بود در کنار آن می توان از منابع آبی استان های شمالی که بلا استفاده به دریای خزر سرازیر شده و موجب پیشروی دریا می شوند به عنوان ذخیره استفاده کرد.
از نظر برق نیز شاهرود در مسیر ترانزیت برق از غرب به شرق و از شمال به جنوب قرار دارد و به برکت دولت نهم و دهم و با پیگیری های نماینده محترم مردم شاهرود یک نیروگاه 500 مگا واتی سیکل ترکیبی در حال ساخت است که از بابت برق هیچ مشکلی وجود ندارد. از لحاظ گاز نیز باید گفت پس از قطع گاز شاهرود در زمستان 1386 که از منطقۀ سرخس و ترکمنستان ارسال می شد خط لوله ای از سمت غرب به قطر 48 اینچ کشیده شد و منابع گازی شاهرود چندسویه شد و مشکل گاز دیگر نخواهیم داشت.
از نظر فناوري اطلاعات و ارتباطات، شاهرود در مسير فيبر نوري اروپا به چين قرارگرفته و از طريق دو فيبر نوري از تهران به شاهرود و از مشهد به شاهرود، موقعيت بسيار مناسبي را داراست. شاهرود بهترين نقطه از نظر فني براي ايجاد پايگاه هاي ملي داده و هاب اطلاعات كشور است. فرهنگ فناوري اطلاعات و ارتباطات در شاهرود وجود دارد، فرمانداري ویژه شاهرود هم اكنون يك فرمانداري الكترونيكي در كشور است، يكي از پارك هاي علم و فناوري اطلاعات کشور در شاهرود است و اولين روستاي اينترنتي ايران شاهكوه در ۶۰ كيلومتري اين شهر قرار دارد.
دانشگاه صنعتي شاهرود كه تلاش مي كند در كنار دانشگاه هاي صنعتي كشور جاي برجسته اي داشته باشد و در سال هاي اخير بسيار موفق بوده است و به زودی دانشگاه جامع نیز در کنار آن به فعالیت خواهد پرداخت و به همراه دانشگاه آزاد، علوم پزشکی، غیرانتفایی، پيام نور، جامع علمي كاربردي، علوم قرآنی و دیگر مراکز آموزش عالی، شاهرود را به شهر دانشگاهي مبدل كرده است. براستی که یکی از دلایل شلوغی تهران وجود همین مراکز آموزش عالی بزرگ است؛ مگر چه اشكال دارد چند دانشگاه بزرگ به شهرهای شاهرود و دامغان که فاصله مناسبی نسبت به تهران دارند منتقل شوند. مطالعات شهرک سینمایی شاهرود انجام شده و قرار است این شهرک به زودی عملیاتی شود و مرکزی برای گردهمایی هنرمندان تئاتر و سینما کشور را فراهم نماید و در کنار دیگر مراکز فرهنگی موجود به توسعه آن پرداخته شود. از این رو شاهرود استعداد خوبی جهت برگزاری سمینار ها و فستیوال های گوناگون را داراست.
از لحاظ امکانات بهداشتی و درمانی باید گفت شاهرود دارای بالاترین سرانه بهداشتی در بین شهرهای کشور است. وجود بیمارستان های مجهز و بزرگ امام حسین (ع) ، خاتم النبیاء (ص) ، فاطمیّه و آیت ا . . اشرفی شاهرودی علاوه بر جمعیت شهرستان پذیرای بیماران دیگر شهرهای و استان های مجاور می باشد که از این لحاظ جای هیچ نگرانی برای بازنشستگان و سالخوردگان نیست علاوه بر آن با ارتقای دانشکده علوم پزشکی به دانشگاه، حضور قابل توجه پزشکان متخصص و فوق تخصص را در شاهرود شاهدیم که جا دارد از مدیران شبکه درمانی شهرستان به جهت زحمات انجام شده قدردانی بعمل آید.
ارتباط شاهرود به نقاط مختلف کشور از طریق شبکه ریلی، فرودگاه و بزرگراه برقرار است. فاصله زمانی تا تهران و مشهد از طریق هواپیما 45 دقیقه و با راه اندازی قطار های برقی 90 دقیقه می باشد. دیگر اینکه با بهره برداری از آزادراه امام رضا (ع) بین تهران و مشهد یک مرکزیت آسان و راحت بین این دو کلان شهر بوجود خواهد آمد.
بنا به فرموده مقام معظم رهبری در سفر به شاهرود، آن را شهری با صفا با مردمی با صفا توصیف فرمودند. دیانت و ویژگی های بارز فرهنگی و اخلاقی مردمان این شهرستان، امنیت و آرامش خاطر مطلوبی را برای شهروندان فراهم آورده که رفاه حاصل از این امنیت علاوه بر ساکنان برای دانشجویان و دیگر مهاجرین ساکن در این شهر نیز محسوس است.
ليست توانمندي ها و پتانسيل هاي ناشناخته در شاهرود بسيار زياد و معرفي آن فرصت ديگري را مي طلبد اما آنچه را كه مي توان گفت، آن است كه شاهرود با هر رويكردي، پتانسيل هر آنچه را كه در يك پايتخت لازم است، در نهاد خود دارد. از آنجایی که سازمان ها و شرکت ها باید به محلی انتقال داده شوند که مشکلات شهرهای بزرگ و تمایل به گسترش در محدوده شهری را نداشته باشد؛ می تواند به دلايل مختلف با همت مضاعف و كار مضاعف، گزینه ای مناسب در این زمینه محسوب شود.
استفاده از مطالب اين وبلاگ تنها با ذكر نام منبع مجاز است .
مطالب مشابه :
لیست دانشگاه های غیرانتفاعی
لیست دانشگاه های غیرانتفاعی گلستان. موسسه غیرانتفاعی شرق گلستان
رتبه های مورد نیاز برای پذیرش غیرانتفاعی (بر اساس اطلاعات سال پیش)
دانشگاه شمال استان گلستان: 6900: موسسه شرق گلستان مهندسی امور
آدرس و معرفی دانشگاههای غیرانتفاعی یا غیردولتی سراسر کشور
دانشگاه های علوم پزشکی شرق. اصفهان گلستان - گرگان . 0171- 222 42 79.
تعداد ظرفیت کاردانی به کارشناسی 1389
غيرانتفاعي دانشگاه غيرانتفاعي علم غيرانتفاعي شرق گلستان غيرانتفاعي گلستان
ليست هنرستان هاي فنــي و حرفــــه اي و کاردانش(پسرانه و دخترانه منطقه 5 تهران)
(15)، نقشه كشي معماري(15) خ سردار جنگل، 35متري گلستان، خ ايران زمين شمالي، كوچه غروي غربي
شاهرود پذیرای مهاجران پایتخت
(مرز استان گلستان) دانشگاه صنعتي شاهرود علوم پزشکی، غیرانتفایی، پيام نور
معرفی رامسر به عنوان شهر نمونه گردشگری
مسیر دسترسی به دالخانی از خروجی شرق رامسر دارای چندین دانشگاه موسسه غیرانتفایی
میانه
به سمت جنوب و شرق دانشگاه پیام نور واحد غیرانتفایی عین القضات موسسه
برچسب :
دانشگاه غیرانتفایی شرق گلستان