استعاره های جدید مدیریت
استعاره های جدید مدیریت
حتما با استعاره های مدریت مانند استعاره های سازمان به مثابه زندان روح و سازمان به مثابه موجود زنده و سازمان به مثابه ماشین و امثال آن آشنایی دارید در حال حاضر در هزاره جدید استعاره های جدیدی در عرصه مدیریت مطرح گردیده است که لزوم آشنایی با آن ها برای دانشجویان مدیریت محرز به نظر می رسد.در کل معانی استعاره(metaphor ) عبارت از تشبیه کردن و به عاریت گرفتن سخن و سخن پوشیده و غیر صریح است و استعاره سازمانی شامل یافتن تشابه بین پدیده های طبیعی وموضوعات سازمانی است.امروزه بحث استعاره های جدید سازمانی در محافل مدیریتی ایران نیز دنبال می شود و بدین منظور کنفرانس هایی نیز برگزار گردیده است که یکی از این کنفرانس هاکنفرانس استعاره هاي جديد مديريت است گه در سال 1385در دانشگاه آزادشيراز برگزار شد.
برخی از استعاره هایی که در مدیریت امروز مطرح گردیده است شامل استعاره مدیریت معنوی،سازمان های شبدری،سازمان های ضربانی،سازمان های دو چهره،سازمان های موش خرمایی،سازمان های آفتاب پرست ، مدیریت انتگرالی و مدیریت کوانتومی است که در اینجا توضیح کوتاهی در خصوص مدیریت کوانتومی داده می شود.
کوانتوم واژه ای بر گرفته از علم وسیع فیزیک است که به معنی ذره و مقدار است.
مدیریت کوانتومی"quantum management" یکی از استعاره های جدید مدیریتی است که در آن دو بحث صلاحیت و نفوذ بسیار اهمیت دارد.هدف از مدیریت کوانتومی افزایش میزان اثر بخشی و توان مدیران و کارکنان سازمان است.راهبرد های که بدین منظور در مدیریت کوانتومی استفاده می شود شامل تشکیل گروه های خود گردان،ارائه بازخورد وسیع به مدیران و کارکنان که باعث پیشگیری از اشتباهات هزینه زا برای سازمان شود و افزایش میزان یادگیری در سازمان است.
در مدیریت کوانتومی شش نوع مهارت مد نظر می باشد که شامل:
1.نگاه کوانتومی: یعنی توانایی دیدن هدف؛
2. تفکر کوانتومی: یعنی تفکر به شیوه متناقض؛
3. احساس کوانتومی: یعنی توانایی احساس زنده و توانبخش؛
4. شناخت کوانتومی: یعنی توانایی شناخت شهودی؛
5. عمل کوانتومی: توانایی اعتماد به جریان زندگی؛
6. زیست کوانتومی: توانایی زندگی کردن.
مدیریت انتگرالی : انتگرال اجزای بسیار ریز را کنار هم گذاشته و یک کل معنادار را ایجاد می کند.
در مدیریت انتگرالی یا یکپارچه سازی (Integration Management) مدیر با یک برنامه ریزی منسجم ایده های خود را با رفتار و گفتاری مناسب به افراد تفهیم می کند، انتظارات را بر می شمرد و برای رسیدن به اهداف مورد نظر با توجه به پتانسیل ها از افراد کمک می خواهد. در مدیریت انتگرالی به همه افراد بهاء داده می شود.
مدیریت انتگرالی در حقیقت یکی از مفاهیم اصلی بحث در حیطه فناوری اطلاعات می باشد که از طریق داده ها، یکپارچه سازی مفروضات، رویدادها و فرآینها به اهداف تعیین شده در این رشته از علم نزدیک است.
معایب مدیریت یکپارچه سازی یا انتگرالی:
· مهارت و تجربه ی زیادی لازم دارد؛
· دانش روانشناختی و جامعه شناسی بالایی را مطلبد؛
· نیاز به صبر، درایت، اراده و پشتکار بالای دارد .
سازمان آفتاب پرست: سازمان آفتاب پرست پنج ویژگی برجسته دارد :
1. نرمش پذیری زیاد
2. تعهد نسبت به فرد
3. استفاده بیشتر و بهتر از گروه
4. حفظ و ایجاد قابلیت های بارز نیرومند
5. تنوع طلبی
- سازمان آینده ، به اقتضای دگرگونی محیط ، به تحرّک ، سازگاری و تحول پایبند است .
- عوامل موفقیت دیروز ( فرایند ها ، سازمان ها ، ساختار ) لزوماٌ باعث موفقیت ما در آینده نمی شوند و چه بسا مانع موفقیت باشند .
- هسته اصلی ( شرکت ) نیز باید آینه محیط بیرونی کسب و کار باشد .
- افراد خواستار سهیم شدن در کاری هستند که مشکل گشای معضلات سازمان باشد .
- سازمان آفتاب پرست برای آموزش و پیشرفت کارکنان مبادرت به سرمایه گذاری هنگفت خواهد کرد . به خصوص برای کسانی که هسته بنیادین آن را تشکیل می دهند .
- روز به روز نقش گروه ها در انجام امور سازمان برجسته تر می شود .
- وجود گروه خود مختار ( Self Directed) و خود گردان ( Self Managed) در درون سازمان نرمش پذیر به مثابه عضله سازمان است .
- اعضاء گروه ممکن است عضو یک گروه ، سپس گروه دیگر و یا بطور همزمان عضو چندین گروه باشند . گروه ها نیز به اقتضای کار تغییر می کنند .
- مبرم ترین نیاز سازمان فردا ، مهارت های ارتباطی است .
- دیگر مشتریان دنبال این نیستند که ما قسمتی از مشکل آنها را رفع کنیم ، بلکه از ما انتظار دارند که مسائل و مشکلات آنها را یکپارچه ببینیم و راه حل جامع برای آنها پیدا کنیم .
- بزرگترین سد در برابر تحول و بزرگترین مانع در مسیر موفقیت هر سازمان در درون همان سازمان قرار دارد .
- برای دگرگون کردن هر سازمان اول باید از رفتارها شروع کرد و به خصوص ایجاد رفتار سر مشق در مدیران بسیار پر اهمیت است .
- نمونه واقعی سازمان پیشگام قرن بیست و یکم هنوز به وجود نیامده است .
- برجسته ترین صنعت سازمان پیشگام ، فرهنگ یادگیری مداوم برای همه همکاران است .
سازمان و مدیریت شبدری (Shamrock Organization and Management)
شبدر نشان ملی ایرلند و گیاه کوچکی است که به هر یک از ساقه هایش سه برگ چسبیده است. چالز هندی(Handy) آن را به گونه ای نمادین به کار می گیرد تا این نکته را روشن سازد که سازمان امروزی از سه گروه تشکیل شده است. گروه هایی که انتظارات متفاوت داشته و شیوه مدیریت بر آنها نیز متفاوت بوده:
نخستین برگ شبدر: نشان دهنده کارکنان اصلی است که آنها را هسته متخصص می نامند. (افراد صاحب صلاحیت، متخصصان، تکنسین ها و مدیران در این گروه قرار دارند).
برگ دوم شبدر: افراد بیرون سازمان هستند. که مدیریت برای کارهای خسته کننده از نیروی بیرونی استفاده می کند. (پیمانکاران و ... جزو این گرو قرار دارند).
برگ سوم شبدر: نیروی کار انعطاف پذیر یا کلیه کارگران پاره وقت و موقتی را شمال می شود. این گروه تعهد گروه هسته ای را ندارند.
مدیریت مهرورز(Endearment Management) یکی از استعاره های هزاره سوم می باشد که واژه هایی نظیر عشق، علاقه، محبت، شادی، احساس، تعهد و احترام در آن مورد توجه قرار می گیرد.
فلسفه مدیریت مهرورز برگرفته از روابط احساسی و محبت آمیز میان مادر و فرزند گرفته شده است. و مدیر مهرورز در مرحله ای از رشد شرکت، کارمندان و مشتریان را بسیار مورد توجه و محبت قرار می دهد تا آنجا که بدینوسیله در آنها احساس تعهد اخلاقی، محبت و احترام درونی نسبت به مدیر و شرکت ایجاد می نماید.
استعاره مدیریت مهرورز به عنوان ابزار قدرتمندی جهت دستیابی به اهداف عالی سازمان و مسئولیت های اجتماعی در اختیار مدیران امروزی قرار گرفته است تا در محیط رقابتی با پرورش کارمندان اشتیاق، متعهد و وفادار و برخورداری از مشتریان علاقمند به موفقیت ماندگار نایل شوند.
مدیر مهرورز با در نظر گرفتن نیازهای احساسی و رفتاری پرسنل و فرآگیران آنها را به خود باوری و احساس ارزشمند بودن می رساند.
مدیریت معنوی (Spiritual Management) مدیریت است که به جای مادی گرایی، جهت پیشبرد اهداف و ارتقاء سطح کیفی مدیریت، به یکی از استعاره های جدید مدیریت در هزاره سوم به نام مدیریت معنوی که به حق نوید بخش زندگی بهتر و مدیریت بهتر برای همه انسانهاست، نیازمند است.
در اینجا منظور از معنویت نیروی زندگی بخش است. و طبق این استعاره می توان جنبه ی معنوی مدیریت را یاد داد و یاد گرفت. معنویت بعنوان وسیله ای برای تقویت رشته یا دانش علمی است. معنویت از طریق ایجاد یک تصور از انسانی ایده آل در ذهن ایجاد می شود (بریاتزیس).
علاقه مندان به بحث استعاره های جدید می توانند به کتاب محمدی، فاطمه. تئوریها و استعاره های مدیریت در هزاره سوم. انتشارات فرامتن مراجعه فرمایند
مطالب مشابه :
استعاره های سازمانی
مثالهایی از استعارههای سازمانی. سازمان به مثابه ماشین و ابزار: در استعاره ماشين، سازمان
سازمان به مثابه ...
سازمان به مثابه ماشین و ابزار: در استعاره ماشين، سازمان به مثابه يك ابزار براي مديريت(با بحث
استعاره های مورگان
1- سازمان به مثابه ماشین. این دیدگاه متاثر از تفسیر مکانیکی دانشمندان دهه 1900 از جهان طبیعت
استعاره های جدید مدیریت
موجود زنده و سازمان به مثابه ماشین و امثال آن پذیر به مثابه عضله سازمان
استعاره هاي سازمان
سازمان به مثابه ماشین و
استعاره های جدید مدیریت
موجود زنده و سازمان به مثابه ماشین و امثال آن پذیر به مثابه عضله سازمان
برچسب :
سازمان به مثابه ماشین