یاد باد آن روزگاران یاد باد

http://upload.tehran98.com/img1/wdr1nzhydv9vadclupf6.jpg

gt5gv7yi2qopila53bs.gif

rahbari.jpg خون شهدای انقلاب اسلامی به هدر نرفته است و آنها بودند كه به قیمت خون خود، آبروی اسلام، قرآن پیامبر و استقلال مملكت را حفظ كردند و حركتی كه آنها در این انقلاب از خود نشان دادند در طول تاریخ بی نظیر بوده است
مقام معظم رهبری

خون شهدای انقلاب اسلامی به هدر نرفته است و آنها بودند كه به قیمت خون خود، آبروی اسلام، قرآن پیامبر و استقلال مملكت را حفظ كردند و حركتی كه آنها در این انقلاب از خود نشان دادند در طول تاریخ بی نظیر بوده است.

عمليات مسلم بن عقيل

تدبيري نو در گرفتن امتياز از دشمن

هدف از انجام عمليات مسلم بن عقيل تصرف همه ارتفاعات مشرف بر شهر مندلي عراق بود . اين منطقه با توجه به توقف و ناكامي در عمليات رمضان در شرق بصره و شيوه اي كه براي حمله از مناطق كوهستاني اتخاذ شده بود ، انتخاب گرديد تا نقاط قوت و ضعف نيروهاي هر دو طرف براي جنگ كوهستاني به دست آيد . هدف دوم تامين مرزهاي جبهه مياني ، آزاد سازي بخشي از خاك ايران و پس زدن عراق از غرب شهر سومار بود .

اين عمليات با همكاري سپاه و ارتش و با رمز يا ابا الفضل العباس در تاريخ 9 مهرماه 1361 به اجرا در آمد . در مرحله نخست ، نيروهاي ايراني به خوبي پيش رفتند و در مرحله بعدي از سرعت پيشرويشان كاسته شد و عليرغم پا تك هاي سنگين دشمن ، سرانجام مواضع فتح شده تثبيت گرديد .

در اين عمليات كه مدت هفت روز و در 2 مرحله انجام شد ، 150 كيلومتر مربع از خاك ايران آزاد و حدود 30 كيلومتر مربع از خاك عراق تصرف شد . نيروهاي خودي ضمن تامين دشت سومار ، روي ارتفاعات كيسكه ، كهنه ريگ مستقر و بر تنگه هاي مرزي مسلط شدند .

شهر مندلي نيز در ديد و تير رس آنان قرار گرفت و امكان پيشروي به عمق خاك عراق فراهم و آسان شد . نيروهاي عراقي در جريان اين عمليات و پاتك هاي خود تعدا 4275 تن كشته و زخمي به جا گذاشت . همچنين يك دستگاه رادار ، يك دستگاه ردياب صوتي توپخانه ، 3 دستگاه بولدوزر و بولدوزر دي-8 و چند قبضه توپ 100 ميليمتري آنان به غنيمت نيروهاي ايراني در آمد و 79 دستگاه تانك و نفربر از جمله چند دستگاه تانك پيشرفته ، 20 دستگاه خودرو ، 3 دستگاه لودر و 3 قبضه كاتيوشا به همراه 7 فروند هواپيماي دشمن منهدم و ساقط شد .

خلاصه گزارش عملیات :

نام عمليات : مسلم بن عقيل ( ع )

زمان اجرا : 9/7/1361

مدت اجرا : 7 روز

مكان اجرا : سومار در جبهه مياني جنگ

رمز عمليات : يا ابا الفضل العباس ( ع )

تلفات دشمن : 4275 نفر كشته ، زخمي و اسير

ارگان هاي عمل كننده : سپاه و ارتش

اهداف عمليات : تصرف همه بلندي هاي مشرف به شهر مندلي عراق و تامين مرز جبهه مياني و آزاد سازي بخشي از خاك ايران به همراه پس زدن دشمن از غرب شهر سومار

راهی تا دشت نینوا نمانده است. از مرز جنون باید گذشت، مرز خون و آتش. از رود ساکن و نی زارهای تشنه. آنجا بی سنگر و سایبان می شود زیر آسمان پهناور، ندبه ی عشق خواند. آنجا زمینش گسترده است و دلش تنگ.

فتح المبین کجاست؟! شلمچه یا کربلای ایران؟ مگر علی اکبرهایی بوده اند؟! طلائیه را چرا پا برهنه راه میروند مگر کوه طور است؟! دو کوهه مگر یک مقر ساده نبود؟! اروند که روزی میخواست دنیا را ببلعد اکنون چرا آرام گرفته است؟! چرا فکه انقدر شیرین غریب است دوستی میگفت فقط "فکه فکه است فکه مثل هیچ جا نیست"؟! ما که چزابه نبودیم پس چرا انقدر آشناست؟! خرمشهر چقدر دلتنگ تو ایم دلتنگ شقایق های خونینت دلتنگ مسجد جامع و صدای اذان و صدای همه مردانت که طنین نواشان گوش زمان را کر کرده و خواب از چشم مست و هوشیار ربوده !

مقاومت کلامی ساده و آشناست لکن چه می دانیم که مردان و زنان رشیدمان، با چه قدرت، نیرو و اراده قدم به این جهنم بی سنگر می گذاشتند و راه بهشت می یافتند، به بوی دشت خون، با یاد گلوله ی بریده ی آفتاب، نفس در سایه ی حق تازه می کردند و نیرو از کلام وحی می گرفتند. رمزشان یاعلی بود و دستشان ذوالفقار نور…


 یکی از دوستان می گفت :  تفاوت زندگی درمنزل و اینجا (منطقه عملیاتی )  از زمین تا خداست .

منطقه سومار / پل هفت دهنه / عملیات رمضان تنگه گسیکه موقعیت شهید  محسنی وبین کله قندی و زرباتیه و بالای شهر مندلی عراق سال ۱۳۶۱ گروه  چنگهای نامنظم / گمجن

از شهداء و جانبازان عزیز و همرزمم / شهید محمود خاکپور از شیراز /  جانباز پرویز رنگزن از اهواز / حسن فرهادیان  از همدان / مبارکی از مازندران / کشن فلاح از کرج / زیبایی / پرویز دادوند  از همدان / و برو بچه های خوب شیراز / زرین شهر اصفهان / کرج / همدان / لرستان / قزوین و دیگر عشایر منطقه / چون گروه  ما به نام گمجن بود / گروه مشترک جنگ های نامنظم  که پایه گذارش شهید چمران بود . یاد همه عزیزان به خیر / راهشان پر رهرو
باد .  

 

در عملیات "مسلم بن عقیل " هلی‌کوپترهای هوانیروز در اطراف سومار مستقر شده بودند. در آن عملیات نیروهای ما ارتفاعات "کهنه ریک " و "گیسکه" را به تصرف در آورده بودند. این ارتفاعات چون مشرف به شهر "مندلی" عراق است از نظر نظامی اهمیت ویژه ای دارد. به خاطر همین مسئله عراق با جمع آوری نیروهای تار و مار شده خود در صدد باز پس گیری آن ارتفاعات بود و قهراً نیروهای ما هم تمام تلاش خود را در حفظ و نگهداری آن به‌کار می بست. البته دسترسی عراق به آن ارتفاعات راحت تر از ما بود چرا که ارتفاعات در داخل خاک عراق بود. ما برای پشتیبانی از نیروهای ی که آنجا داشتیم یا باید از هلی‌کوپتر استفاده می کردیم و یا از یک مسافت دور مهمات و تجهیزات می آوردیم. نزدیکی های غروب از طرف نیروهای مستقر در آن تپه ها اطلاع داده شد که مهمات شان رو به اتمام است و از هوانیروز خواستند که هر چه زودتر به آنها مهمات برساند. برای شناسایی محل و انجام این عملیات، تاریکی هوا معضل بزرگی شده بود. از طرفی رساندن مهمات به رزمندگان ارتش جنبه حیاتی داشت تصمیم گرفتم با توکل به خدا با هر قیمتی این مأموریت را انجام دهم. لذا با یک فروند هلی‌کوپتر214 که داخل آن پر از مهمات بود و بار خارجی آن - که با تور به زیر هلی‌کوپتر وصل شده بود – به آن منطقه پرواز کردم. در آن شرایط حتی اگر یک گلوله به هلی‌کوپتر اصابت می کرد با داشتن آن همه مهمات همانند گلوله آتشی در آسمان شعله ور می شد. در طول مسیر چندین مرتبه بار خارجی تعادل هلی‌کوپتر را برهم زد،ولی به هر طریق که بود آن را کنترل کردم. به نقطه ای که قرار بود بار را تخلیه کنیم رسیدیم، سعی داشتم هلی‌کوپتر را در حال تعادل نگه دارم تا بتوانند خود را از آن جدا کنند، ناگهان یکی از گلوله های دشمن درست به دستگیره تور اصابت کرد و تور از هلی‌کوپتر جدا شده و دقیقاً در همان جایی که قرار بود بار را بگذاریم افتاد. بلافاصله هلی‌کوپتر را به زمین نشاندم تا کمتر در تیررس دشمن قرار بگیرم. موتور هلی‌کوپتر همچنان روشن بود. به سرعت با کمک چند نفر مهمات داخل را خالی کردیم و بدون وقفه به پرواز در آمدیم.

     
در راه بازگشت به قرارگاه، از منطقه خطر که دور  شدیم فکر گلوله ای که به دستگیره  خورده بود تمام ذهنم را به خود  مشغول کرد. چگونه و چطور چنین چیزی ممکن است؟! با خود گفتم،شبانه روز  این همه رزمندگان از امداد های  غیبی که شامل حالشان شده صحبت می کنند. خوب، این دفعه هم نوبت تو بوده.

"
ستوان‌یکم  خلبان امیر مظفری "

 نقش عشایر در هشت سال دفاع مقدس(2)

در منطقه عملیاتی غرب کشور، هر گاه نیاز به اطلاعات از دشمن بود، قرارگاه غرب ابلاغ می نمود که گمجن اسیر بیاورد. افراد این گروه ها قادر بودند که در مناطق کوهستانی مسافت زیادی را طی نموده و در قلب خطوط دشمن نفوذ کرده کسب خبر نموده و دشمن را اسیر نمایند. استعداد این گروه ها بین 9 تا 15 نفر متغیر بوده و محل استقرار آن ها در قرارگاه تاکتیکی گمجن بود.

 سیستم فرماندهی و کنترل در گمجن عشایری

در دوران دفاع مقدس کنترل عملیاتی گمجن به ویژه در عملیات آرام سازی منطقه در اختیار قرارگاه عملیاتی غرب بود. در مناطق سرپل ذهاب، گیلانغرب و سومار کنترل عملیاتی گمجن  به لشکرها و تیپ های در خط محول گردید که این لشکرها و تیپ ها نیز در برخی از موارد این کنترل عملیاتی را به تیپ ها و یکان های تابعه در خط محول می نمودند.

فرماندهی و کنترل عشایر را افسران و درجه داران ارتش بر عهده داشتند. کلیه کادر اداره کننده گمجن موقت بودند، به جز فرماندهی گمجن و تعدادی از فرماندهان گردان های عشایری، بقیه برای یک دوره عملیاتی 45 روزه- بعدا به 3تا4 ماه افزایش یافت- و اکثراً از عناصر داوطلب ستاد مشترک ارتش متشکل از قرارگاه و ادارات تابعه آن، دژبان مرکز و سازمان قضایی و نیروی هوایی به جبهه اعزام می شدند. افزون بر پرسنل فوق، نیروی زمینی ارتش نیز با اختصاص تیم های عملیاتی نوهد، افسران و درجه داران مامور از فرماندهی آماد و خدمات، دافوس و همچنین با واگذاری به طور متوسط 200 سرباز ، فرماندهی و ستاد گمجن و یکان های عملیاتی گمجن را تقویت می نمود.

افرادی که از زمان تشکیل این نیرو تا واگذاری آن به سپاه پاسداران، فرماندهی این نیرو را برعهده داشتند: مرحوم امیر سرتیپ محمود رستمی که در زمان مسولیت درجه سرگردی و در مقطعی سرهنگی داشت، سرهنگ دو پیاده نورالدین طباطبایی، سرگرد محمد شهسواریان، سرهنگ عبدالله مهرپویا و سرگرد احمد اسدی بودند.

عملیات گشتی گمجن عشایری

در اوایل جنگ یکی از ارزنده ترین فعالیت های عملیاتی گمجن را اجرای گشتی رزمی ( عملیات چریکی) تشکیل می داد. اولین گشتی رزمی گمجن در 14 مهر 1359 در منطقه گیلانغرب و در موقعیت فوق العاده حساس همزمان با تلاش مجدد دشمن برای تصرف گیلانغرب اجرا گردید. در این عملیات رزمی بزرگترین پایگاه دیده بانی دشمن تصرف و کلیه دیده بانان  عراقی کشته و متواری شدند، به نحوی که فعالیت توپخانه دشمن برای مدتی از کار افتاد.

در منطقه عملیاتی غرب کشور، هر گاه نیاز به اطلاعات از دشمن بود، قرارگاه غرب ابلاغ می نمود که گمجن اسیر بیاورد. افراد این گروه ها قادر بودند که در مناطق کوهستانی مسافت زیادی را طی نموده و در قلب خطوط دشمن نفوذ کرده کسب خبر نموده و دشمن را اسیر نمایند. استعداد این گروه ها بین 9 تا 15 نفر متغیر بوده و محل استقرار آن ها در قرارگاه تاکتیکی گمجن بود. ماموریت اصلی این گروه ها در وهله نخست اجرای گشتی های برد بلند و در سایر موارد از آنان به عنوان گروه های ضربت و احتیاط گمجن استفاده می گردید. با توجه به گسترش نیروهای دشمن، اولین گروه گشتی برد بلند گمجن در خرداد ماه 1360 به نام گروه ضربت حمزه در گیلانغرب تشکیل گردید. پس از مدتی گروه های گشتی دیگری سازماندهی شدند که از جمله مهمترین آن ها می توان گروه گشتی حشمت کوه پیکر، گروه گشتی نعمت کوه پیکر و گروه گشتی شهید سید کریم احمدی را نام برد.

خلاصه عملیات گمجن عشایری

1-   تامین و حفظ خطوط مواصلاتی یکان های عمل کننده قرارگاه عملیاتی غرب کشور

2-  پاکسازی و تجدید حاکمیت دولت بر بخش وسیعی از مناطق غرب کشور

3- استقرار مجدد پاسگاه های خلع سلاح شده ژاندارمری شامل پاسگاه گهواره، زاوله، دوشمیان و بزمیرآباد

4-   تعویض شش گردان پیاده، پیاده مکانیزه و زرهی نیروی زمینی و بر عهداه گرفتن مسوولیت آن ها

5- تعویض دو گردان از نیرو های ژاندارمری در منطقه عملیاتی گیلانغرب

6-  تصرف ارتفاعات گاری واقع در دشت ذهاب

7-  شرکت در عملیات آفندی قرارگاه غرب : تک در عملیات تنگ حاجیان، ارتفاعات بازی دراز، کهنه ریگ(عملیات مسلم بن عقیل) در منطقه سومار

8-  پدافند در مناطق عملیاتی گیلانغرب: بانسیران، قلیجه و تنگ حاجیان

9-  پدافند در ارتفاعات بازی دراز، سنبله، کاسه شور در منطقه عملیاتی سرپل ذهاب

10-  پدافند در ارتفاعات کهنه ریگ و گیسکه در مناطق عملیاتی سومار.

11-  پدافند در ارتفاعات زله زرد و داروان

12-  اعزام بیش از 100 گشتی رزمی دستبرد و به اسارت گرفتن تعدادی از متجاوزین عراقی جهت کسب اطلاعات

13-اجرای عملیاتی پوشش و فریب تاکتیکی در منطقه عملیاتی سومار به طور مستقل توام با پیشروی و اشغال بیش از 150کیلومتر مربع در منطقع سومار و انهدام نیروهای دشمن و به غنیمت گرفتن و اسارت گرفتن 9 نفر از نیروهای متجاوز عراقی.

14- تاخت نیرو های گردان یکم گمجن عشایری به نیروهای عراقی در 22 بهمن1363 با موفقیت کامل

15- پدافند در منطقه ای به عرض 25 کیلومتر در منطقه عمومی نفت شهر و سومار.

انگیزه شرکت عشایر در بسیج نیروهای عشایری برای جنگ با دشمن

اصولا عشایر شرکت در جنگ را وظیفه ملی و دینی خود می دانستند و از بذل هیچ گونه فداکاری حتی از جان و مال خود دریغ نمی نمودند. برای مثال استفاده از وسایل نقلیه شخصی اعم از خودرو های وانت، جیب و حتی تراکتور برای حضور در جبهه امری بدیهی بود. بسیاری از سران عشایر و سرگروه ها و کسانی که نقش موثری در بسیج نیروها داشتند، هیچ گونه حقوقی از ارتش دریافت نمی کردند. در بسیاری از موارد حتی رزمندگان داوطلب عشایر تمایلی به دریافت حقوق ماهانه نداشتند و آن را باعث تحقیر خود می دانستند. در واقع آنان برای بزرگداشت ایل و طایفه خود و زنده نگهداشتن افتخارات تاریخی عشایر در دفاع از مرزهای کشور، حضور در جبهه را وظیفه خود می دانستند.

روند تحویل و تحول مسولیت  اداره و هدایت نیروهای بسیج عشایری

گرچه ستاد مشترک ارتش به علت موقعیت اضطراری اوایل جنگ مسوولیت به کارگیری عشایر را پذیرفت. اما به علت افزایش روزافزون مشکلات آمادی، پرسنلی و عملیاتی ناشی از کمبود امکانات و توانایی در اداره و هدایت نیروهای بسیج عشایری درخواست واگذاری مسوولیت  این نیرو را به نیروی زمینی ارتش یا سپاه پاسداران را نمود. تعیین تکلیف به کارگیری این نیرو توسط نیروی زمینی ارتش و یا سپاه پاسداران در شورای عالی دفاع مورد بحث قرار گرفت و مقرر گردید که تسلیح عشایر کشور به عهده سپاه پاسداران گذاشته شود، اما با اعلام عدم توانایی برای برعهده گرفتن مسوولیت گمجن به علت کمبود کادر سپاه ، واگذاری مسوولیت به کارگیری عشایر به سپاه  به اعلام آمادگی آن نیرو موکول گردید. از اواخر سال 1360 به مرور اداره این نیرو به نیروی زمینی ارتش واگذار گردید و پس از مکاتبات بین ستاد مشترک و دبیرخانه شورای عالی دفاع در فروردین 1364 فرماندهی گمجن عشایر غرب کشور رسما به نیروی زمینی ارتش واگذار شد. بعد از دو سال با توجه به آمادگی سپاه مبنی بر تحویل گرفتن عشایر غرب کشور و صدور امریه قرارگاه خاتم الانبیا(ص) و بروز مشکلاتی چند در اداره گمجن عشایری نهایتاً سرپرستی و هدایت عشایر غرب کشور از 15 فروردین 1366 به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تفویض- ذکر این نکته ضروری است که قبل از آن یکان هایی از این نیرو در اختیار سپاه قرار گرفته بود- و گمجن عشایر از همین تاریخ از ترتیب نیروی زمینی ارتش حمهوری اسلامی ایران حذف گردید.

نقش عملیاتی نیروهای گمجن عشایری در نخستین سال  دوران دفاع مقدس در سطح دو لشکر عملیاتی و به هنگام تفویض مسوولیت سرپرستی نیروهای گمجن عشایری به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سطح یک لشکر عملیاتی بود. افراد آشنا به تبلیغات و جنگ روانی هستند، می دانند که نقش روانی و تبلیغات به مراتب بیش از چند لشکر در پیشبرد اهداف جنگ موثر و سرنوشت ساز است.

شناخت سران ایلات در گمجن

پس از تصرف قصر شیرین و بخش هایی از مناطق غرب کشور، هیجان و واکنش شدیدی در میان عشایر به وجود آمد، به طوری که آثار آن را می توان در پایداری قهرمانانه زنان گیلانغرب ملاحظه نمود که دوشادوش شوهران خود در دفاع از این شهر سرسختانه در جوار یکان های ارتش در مقابل نیروهای عراقی مقاومت می نمودند و مانع سقوط این شهر شدند. در چنین موقعیتی بسیاری از سران ایلات و کدخدایان و روسای طوایف که حتی در گذشته چندان مراودهای با هم نداشتند به فرمان امام خمینی(ره) دائر بر تسلیح عشایر و شرکت در جنگ لبیک گفته و با سوگند به کلام خدا ایل ، طایفه و فرزندان خود را به صحنه آوردند. تعدادی از آنان با شهادت و جانبازی خود و فرزندانشان که گاهی متجاوز از چهار شهید و جانباز بود از آغاز تا پایان جنگ بر عهد و میثاق خود پافشردند.

در مقایسه با ایلات کلهر، سنجابی، گوران و قلخانی، بزرگان سایر طوایف و ایلات تسلیح شده تلاش چشمگیری از خود نشان ندادند. همه آنان در آغاز تشکیل گمجن آمادگی خود را اعلام نمودند، اما در دومین سال جنگ و نیمه راه از صف رزمندگان گمجن جدا شدند. سرپرست ایل ولدبیگی سلاح های دریافتی را داوطلبانه تحویل داد و ایلات عثمانوند، جلالوند و زردلان نیز به علت عدم شرکت فعال توسط ارتش خلع سلاح گردیدند.

براساس بررسی  ازاسناد و مدارک جمع آوری شده گمجن عشایری در دوران دفاع مقدس، بیش از 13 هزار نفر عشایر غرب کشور در مناطق عملیاتی شرکت داشتند.

آمار شهدا، جانبازان و آزادگان گمجن عشایری

شهدا و جانبازان گمجن عشایری در 6 ماهه دوم سال1359 عمدتاً از نیروهای مستقر در سرپل ذهاب در ارتفاعات بازی دراز، سنبله، گیلانغرب، تنگ حاجیان ، باربلوط و بانسیرانات بودند که در تک های محدود و یا پدافند از این مناطق مجروح و یا به شهادت رسیدند. اولین شهید گمجن عشایر غرب کشور علیمراد الماسی از ایل کلهر بود.گمجن عشایری غرب کشور در دو مرحله زمانی متحمل تلفات و ضایعات پرسنلی نسبتاً زیادی شدند. مرحله اول پس از عملیات مسلم بن عقیل در منطقه سومار و نفت شهر در سال1361، مرحله دوم بمباران شیمیایی دهم دی ماه 1365 در سومار بود.

به طور کلی آمار شهدا، جانبازان و آزادگان گمجن عشایری بالغ بر 1200 نفر محاسبه گردیده است. این تعداد جدا از افراد مبتلا به سرطان و کسانی هستند که از تاثیرات سوء مواد شیمیایی در گمنامی غریبانه جان باختند و جدا از کسانی هستند که هیچ گونه سوابقی از مجروحیت خود ندارند و هنوز پس از حدود 20 سال به دنبال تایید مجروحیت خود هستند و کسی جوابگوی آنان نیست، به بیانی به آمار فوق باید کسانی را افزود که عوارض فیزیولوژیک و روانی ناشی از جنگ آنان را از کار انداخت و در گمنامی با داشتن ماهها خدمت عملیاتی بدون هیچ گونه امتیازی در گمنامی و عسرت جان باختند.

نقش روانی گمجن عشایری در دوران دفاع مقدس

تسلیح عشایر و تشکیل بسیج عشایری از همان ابتدای جنگ از جنبه روانی فوق العاده حایز اهمیت بود و رسانه های ارتباط جمعی آن را در سطح وسیعی تبلیغ می نمودند. برای مثال در اولین تاخت نیروهای عشایری  روزنامه کیهان در 19 مهر 1359 با تیتری درشت این مطلب را به چاپ رساند: عشایر ماهیدشت بزرگ ترین پایگاه دیده بانی عراق را در منطقه گیلانغرب تصرف کردند. همچنین اعزام نیروهای عشایری به منطقه سرپل ذهاب و گیلانغرب و یا تعویض یکان های ارتش را در مناطق عقب و خطوط مواصلاتی توسط این نیروها را با عناوین آمادگی و اعزام 30 هزار نفر از عشایر غرب کشور و آمادگی و حرکت 200 هزار رزمندگان عشایر غرب کشور به جبهه ها را تیتر زدند. یا در 22بهمن1363 بعد از عملیات موسوم به کله قندی روزنامه ها اعلام نمودند: چریک های ایران به قلب مواضع دشمن در جبهه مرزی باختران یورش بردند. در پی آن اطلاعیه ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران با این شرح انتشار یافت: ... در ساعت 6 بامداد امروز(22بهمن) نیروهای دلاور و شجاع جنگ های نامنظم عشایری ما در منطقه مرزی باختران طی یک عملیات چریکی به قلب نیروهای عراقی یورش برده و با زدن ضربات موثر به نیروهای عراقی سالم به پایگاه های خود مراجعت کردند. در این عملیات موفقیت آمیز حداقل 80 تن از نیرو های عراق کشته و یا مجروح شدند و دو تن نیز به اسارت نیروهای ما درآمدند. دلاوران عشایر ما موفق شدند با انهدام 20 سنگر جنگ افزار دشمن، یک قبضه آر پی جی7 و سه قبضه تفنگ آنان را به غنیمت بگیرند...

شرکت و حضور عشایر در جبهه ها روح تازه ای در کالبد رزمندگان دمید و آنان را امیدوار نمود که با توان رزمی پایین خود به مقاومت ادامه دهند تا بسیج نیرو ها تکمیل گردد. تمام عملیات گمجن عشایر در مناطق غرب کشور دارای اثرات روانی بودند. غیر نظامیان چون به حقایق مسائل نظامی آشنایی چندانی ندارند ، ارزش نظامی یک ارتفاع یا معبر وصولی و عوارض حساس کلیدی را به زحمت درک می کنند، اما در عوض خلع سلاح نیروهای امنیتی حتی در مرکز یک دهستان را تجسم شکست و پیروزی می دانند. به این خاطر برای افزایش روحیه غیرنظامیان و تزلزل روحیه مهاجمین و عوامل اطلاعاتی دشمن، بازپس گیری پاسگاه های اشغال شده توسط دشمن از جنبه روانی حائز اهمیت بود.

با آغاز تهاجمات عراق به سرزمین جمهوری اسلامی، تعدادی از فریب خوردگان عشایر قلخانی دست به اقدامات خرابکاری در منطقه زده بودند. این اقدامات موجب برآورد غلط تحلیل گران نظامی و سیاسی عراق گردید و آنان تصور  کردند که به محض تهاجم به ایران، این عوامل نیز به آن ها خواهند پیوست و پیروزی های نیروهای بعثی را تسهیل خواهند نمود، غافل از این که ملت ایران به ویژه عشایر ایران کمتر می توانند عقاید خود را درباره حفظ ثغور مرزهای ایران تغییر داده و یا دفاع از سرزمین ابا و اجدادی خود را فراموش کنند.

به طور کلی در تمام مراحل جنگ رزمندگان گمجن عشایری از نظر تجهیزات جنگی به مراتب از نیروهای عراقی ضعیف تر بودند و در مقایسه با دشمن به دسته های پراکنده شباهت داشتند، اما توانستند ارتش منظم و مجهز عراق را بارها با شکست مواجه کنند، نمونه ای از این تلاش را می توان به عملیات موفقیت آمیز آن ها در تیر1362 در منطقه نفت شهر و سومار نام برد که بدون هیچ گونه تلفاتی علاوه بر فریب کامل دشمن از محل تک اصلی که عملیات والفجر3 در مهران بود، حدود150 کیلومتر از مناطق اشغالی را آزاد کرده و تعداد زیادی از نیروهای عراق را از بین بردند.

برخی از عملیات رزمندگان اسلام در طول هشت سال دفاع مقدس
نام عملیات
رمز
منطقه
تاریخ

1-بدر
یا فاطمة الزهرا
شرق دجله
19/12/63


2-بیت المقدس 1
یا على بن ابی طالب
غرب كارون
10/2/61


3-بیت المقدس 2
یا زهرا
شمال سلیمانیه
25/10/66

4-بیت المقدس 3
یا موسى بن جعفر
سلیمانیه
24/12/66

5-بیت المقدس 4
یا ابا عبدالله
دربندیخان
6/1/67

6-بیت المقدس 5
یا ابا عبدالله الحسین
پنجوین
22/1/67

7- بیت المقدس 6
یا امیرالمؤ منین
سلیمانیه
27/2/67

8-بیت المقدس 7
یا ابا عبدالله الحسین
شلمچه
23/3/67

9-تحریر القدس
لبیک یا خمینی
دربندیخان عراق
21/11/62

10-ثار الله
قصر شیرین
15/5/61

11-ثامن الائمه
نصر من الله و فتح قریب
شمال آبادان
5/7/6

12-حسین بن على
یا جواد الائمه
میمك
26/6/61

13- خیبر
یارسول الله
هور الهویزه و جزایر مجنون
3/12/62

14- رمضان
یاصاحب الزمان ادركنى
شرق بصره
23/4/61

15-طریق القدس
یا حسین
غرب سوسنگرد و بستان
8/9/60

16-ظفر 7
یا محمد رسول الله
شرق سلیمانیه
23/12/66

17-عاشورا
یا سید الشهداء
شمال فكه
25/5/64

18-فتح 7
یا فاطمة الزهراء
حلبچه
7/4/66

19- فتح 10
یا ابا عبدالله الحسین
شمال اربیل عراق
13/6/66

20-فتح المبین
یا زهرا
غرب دزفول وشوش
1/1/61

21-قدس 1
یا محمد رسول الله
شرق دجله
24/3/64

22- قدس 2
یا محمد رسول الله
هور الهویزه
4/4/64

23- قدس 3
یا امام جعفر صادق
جنوب دهلران
19/4/64

24-قدس 4
محمد رسول الله
هور الهویزه
1/5/64

25-قدس5
یا على بن ابیطالب
غرب الهویزه
16/5/64

26-كربلاى1
یاابالفضل العباس ادركنى
مهران
10/4/65

27-كربلاى2
یا ابا عبدالله الحسین
حاج عمران
10/6/65

28-كربلاى3
حسبنا الله ونعم الوكیل
اسكله نفتى الامیه والبكر
11/6/65

29-كربلاى 4
محمد رسول الله
غرب اروند رود
3/10/65

30-كربلاى5
یا زهرا
شلمچه و شرق بصره
19/10/65

31-كربلاى 6
یا فاطمة الزهراء
شمال سومار
23/10/65

32- كربلاى 7
یا مولای‌ متقیان
حاج عمران
12/12/65

33-كربلاى 8
یا صاحب الزمان
شرق بصره
18/1/66

34-كربلاى9
یا مهدى ادركنى
قصر شیرین
20/1/66

35-كربلاى 10
یا صاحب الزمان ادركنى
ماووت عراق
30/1/66

36-محرم
یازینب
شرهانى و زبیدات
10/8/61

37-محمد رسول الله
لا اله الا الله محمد رسول الله
غرب نوسود
12/10/61

38-مسلم بن عقیل
یا ابالفضل العباس
غرب سومار
9/7/61

39-مطلع الفجر
یا مهدى ادركنى
گیلانغرب ، سرپل ذهاب
10/9/60

40-مولاى متقیان
یا على ادركنى
چزابه
1/12/60

41-نصر 1
یاصاحب الزمان
غرب بانه درعراق
25/1/66

42-نصر 2
یاحسین مظلوم
میمك
13/3/66

43-نصر3
جنوب دهلران
27/3/66

44-نصر 4
سلیمانیه
31/3/66

45- نصر5
یا زهرا
جنوب غربى سردشت
3/4/66

46-نصر6
یاابا عبدالله
میمك
10/5/66

47-نصر7
یا فاطمة الزهراء
غرب سردشت
14/5/66

48-نصر8
یا محمد بن عبدالله
ماووت عراق
29/8/66

49-نصر 9
یا مولاى متقیان
حاج عمران
1/9/66

50-و الفجر مقدماتى
یا الله یا الله یا الله
فكه چزابه
18/11/61

51-و الفجر1
یا الله یا الله یا الله
شمال غرب فكه
20/1/62

52-و الفجر 2
یا الله یا الله یا الله
حاج عمران
29/4/62

53-و الفجر3
یا الله یا الله یا الله
مهران
7/5/62

54-و الفجر4
یا الله یا الله یا الله
پنجوین
27/7/62

55- و الفجر5
یا زهرا
چنگوله
27/11/62

56- و الفجر6
یا زهرا
چزابه و چیلات
2/12/62

57-و الفجر 7
یا زهرا
چزابه و چیلات
اسفند 1362

58- و الفجر8
یا زهرا
فاو
20/11/64

59-و الفجر9
یا الله یا الله یا الله
شرق چوارته عراق
5/12/64

60-و الفجر10
یا الله یا الله یا الله
حلبچه
25/12/66




1 - آغاز جنگ و تجاوز عراق به میهن اسلامى ایران 31 شهریور 1359

2 - سرنگونى هواپیماى مسافربرى ایران توسط آمریكا 12/4/1367

3 - پذیرش قطعنامه سازمان ملل توسط ایران 5/5/1367

4 - عملیات مرصاد در غرب كشور و سركوبى منافقین 27/4/1367

5 - پایان یافتن جنگ 29/5/67

 -منابع : عبدالله علی آبادی 

ساگرد دفاع مقدس بر تمام هموطنان مبارک باد

عشایر گوران در دوران دفاع مقدس : مقاله ای بر گرفته از سرهنگ بازنشسته: محمود رستمی

کاربران وبلاگ بانزلانی و جوانان امروز باید بدانند منطقه غرب ۱۰ سال تمام در دوران جنگی ناخواسته بود و به لطف رشادت مردان غیور سربلند از آن بیرون آمدند ُ مقاله مذکور نگاهی کلی است به عملکرد بسیج عشایری که لازم دانستم به مناسبت سالگرد تجاوز رژیم بعث عراق به خاک ایران جهت مطالعه و آگاهی از رشادتهای بسیج عشایری در آن دوران در این وبلاگ بیاورم :

بسيج عشايري (گمجن عشايري) غرب كشور در جنگ تحميلي
 
مقدمه

تاريخ نظامي ايران گواه اين واقعيت است كه در طي قرون و اعصار همواره يك ارتش نيرومند و فداكار از كيان كشور پاسداري نموده است. چنانچه بدنه ارتش‌هاي قبل و بعد از اسلام بررسي شود، آشكارا ديده مي‌شود كه پيكره اصلي اين ارتش‌ها غالباً نيروهاي مردمي، بويژه عشاير بوده و سربازان عشايري در زمره بهترين رزمندگان عصر خويش بوده‌اند. براي مثال يكي از گزارش‌هايي كه ژنرال «گاردان» از ايران براي ناپلئون اول در فرانسه فرستاد، گزارشي است مربوط به سربازان عشايري كه در آن گزارش گاردان مي‌گويد: «سربازان ايراني اگر از عشاير باشند از لحاظ استقامت روحي بهترين سربازان دنيا هستند، زيرا نه از راهپيمايي طولاني خسته مي‌شوند و نه اعتدال روحي آنها متزلزل مي‌شود، نه احتياج زياد دارند.»

به‌طوري كه گاردان نوشته است، سربازان ايراني اگر از عشاير باشند، هرگز حسن خلق خود را از دست نمي‌دهند و خشمگين نمي‌شوند و با يكديگر پرخاش نمي‌كنند و با غذاي ساده مي‌سازند و مي‌توانند روز و شب، بدون احساس خستگي راهپيمايي كنند و هيچ‌چيز حسن خلق و نشاط طبيعي آنها را زائل نمي‌كند و همواره خنده بر لب دارند ودر تابستان نان و ميوه و در زمستان نان و قدري گوشت براي تغذيه آنها كافيست. فقط بايد مستمري آنها را قبل از اينكه از خانواده خود جدا شوند و به ميدان جنگ بروند به آنان پرداخت تا اينكه براي معاش خانواده خود بگذارند و چون در ايران قيمت همه چيز ارزان است و مستمري سربازان زياد نمي‌باشد، پيش پرداخت مستمري آنها تحميلي بر خزانه امپراتور فرانسه نخواهد شد. اين گزارش زماني از طرف گاردان براي ناپلئون اول فرستاده شد كه امپراتور فرانسه مي‌خواست سپاهيان خود را از طريق ايران به هندوستان ببرد و مي‌خواست از فتحعلي شاه براي لشكركشي به هندوستان كمك بگيرد. گاردان در گزارش خود، سربازان عشاير ايران راحتي از سربازان فرانسه برتر دانسته بود (فرانسوي‌ها نسبت به همه چيز خود، از جمله نسبت به سربازان خود تعصب داشته‌اندو سربازان خود را بهترين سربازان دنيا مي‌دانسته‌ند. با اين وجود گاردان در گزارش خود نوشت كه سرباز عشاير ايران بهتر از سرباز فرانسوي است).

به قول گاردان يگانه نقص عشاير اين است كه از تعاليم نظامي بي‌بهره هستند، ولي چون اكثراً تيرانداز به شمار مي‌آيند، مي‌توان در ظرف چند ماه، آنها را طوري تعليم داد كه بتوانند با سربازان فرانسوي به جنگ بروند. در جنگ تحميلي عشاير ايران نيز كه همواره در طول تاريخ پاسداراني شريف و مرزداراني غيورو از جان گذشته در برابر يورش بيگانگان به كشوربوده‌اند، نخستين كساني بودند كه در جوار يكان‌هاي منظم ارتش جمهوري اسلامي ايران به مقابله با دشمن برخاستند. بسيج عشاير غرب كشور متشكل از ايلات: كلهر، سنجابي، گوران، قلخاني، ولدبيگي، سرفيروزآباد، ماهيدشت، عثمانوند، زردلان و جلالوند در استان كرمانشاه، بسيج عشايري ايل خزل در استان ايلام و عشاير اعزامي از استان فارس تحت عنوان گروه احمدابن موسي(ع) در زمره اولين نيروهاي عشايري بودند كه با ساده‌ترين ابزار جنگي به مقابله با دشمن پرداختند.

نظر به اينكه شرح مجاهدت‌ها و عمليات اين نيروها مستلزم كتابي مستقل است، بنابراين تنها به اشاره‌اي كوتاه به بسيج نيروهاي عشايري استان كرمانشاه بسنده مي‌كنيم.

در هفته نخست جنگ تحميلي، فرمان حضرت امام(ره) جهت تسليح عشاير غرب كشور به سرلشكر شهيد فلاحي، جانشين رياست ستاد مشترك ابلاغ و سماجا مأموريت يافت عشاير غرب كشور را تسليح، تجهيز وسازماندهي كند. ستاد مشترك ارتش جمهوري اسلامي ايران درآغاز تهاجم سراسري عراق، ستاد هماهنگ كننده فرماندهي كل قوا بود كه هدايت كلي عمليات نظامي و نظارت بر سير حوادث جبهه‌ها را به عهده داشت. از اين‌رو بسيج عشاير غرب كشور، مأموريتي خارج از شرح وظايف ستاد مشترك و صرفاً بنابه موقعيت خطير جبهه‌ها و اجراي فرمان حضرت امام(ره) اتخاذ گرديده بود.

در تاريخ 7/7/59 عناصر فرماندهي و ستاد بسيج عشاير غرب كشور به فرماندهي سرگرد پياده محمود رستمي (سرتيپ محمود رستمي) تحت عنوان ستون اعزامي سماجا متشكل از هفت افسر، 20 درجه‌دار، سه كارمند و 27 سرباز مجموعاً 57 نفر به غرب كشور عزيمت وضمن استقرار در ماهيدشت، عشاير منطقه را در يكاني تحت عنوان «بسيج عشايري» سازماندهي، تجهيز و آموزش داده ودر كوتاه‌ترين زمان ممكن به مقابله با دشمن شتافتند. اولين عمليات بسيج عشاير غرب كشور را مي‌توان در پايداري آنان در مقابل تك دشمن به گيلانغرب در 14 مهرماه 59 همزمان با تاخت شجاعانه آنان به بزرگ‌ترين پايگاه ديده‌باني دشمن در ارتفاعات چرميان دانست كه نتايج درخشاني به بار آورد و توسط رسانه‌ها نيز منعكس گرديد.

مأموريت اوليه بسيج عشايري مستخرجه از دستورالعمل شماره 2: 2 – 59 – 02 – 602 – 3/8/59 قرارگاه مقدم نزاجا در غرب

مدرك – نقشه 000/250: 1 كرمانشاه – قصرشيرين

ماده 2: مأموريت

سازمان بسيج عشايري مأموريت دارد

الف – تأمين منطقه بين محور كرمانشاه، اسلام‌آباد، قلاچه، سرچله، ارتفاعات نساربلالر و ادامه آن تا تنگ آب وكرمانشاه، قازانچي، كوزران، شاينگان، ميرآباد، بزميرآباد، دشت ذهاب را برقرار نمايد.

ب: با اجراي عمليات دستبرد، ايذايي و شكار تانك نيروهاي منظم و نامنظم دشمن را در حد مقدورات فرسوده و مضمحل نمايد.

پ: از نفوذ عوامل منظم و نامنظم دشمن به داخل منطقه خودي ممانعت به عمل آورد.

بسيج عشايري از ابتداي تشكيل زيرنظر سماجا و در كنترل عملياتي نزاجا بود. در اجراي مصوبه شوراي عالي دفاع سرپرستي عشاير غرب كشوردر تاريخ 12/1/64 به نزاجا محول گرديد. پس از تفويض مسئوليت به‌كارگيري عشاير به نزاجا، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اعلام داشت از آنجا كه جذب، سازماندهي، آموزش و به كارگيري نيروهاي مردمي طبق قانون به سپاه واگذار شده است،‌ لذا سپاه پاسداران آمادگي تحويل گرفتن نيروي بسيج عشايري گمجن را دارد. در اجراي امريه فرماندهي قرارگاه خاتم‌الانبيا(ص) مستند به مصوبه شوراي عالي دفاع تحويل و تحول گمجن عشايري در مورخه 15/1/66 با سپاه پاسداران منطقه هفت كرمانشاه انجام و از تايخ 15/1/66 كليه امور عشاير به آن نهاد محول ويكان مزبور از همين تاريخ از ترتيب نيروي نزاجا حذف گرديد.

خلاصه اهم عمليات بسيج (گمجن) عشايري

نظر به اينكه تلاش‌هاي عملياتي عشاير غرب كشور در دفاع مقدس جزء لاينفك عمليات نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي ايران است،‌از اين رو فهرست‌وار به اهم عمليات اين نيروها اشاره مي‌شود:

1.       تأمين و حفظ خطوط مواصلاتي يكان‌هاي عملياتي غرب كشور.

2.       پاكسازي و تجديد حاكميت دولت بر بخش وسيعي از مناطق غرب كشور؛ عمدتاً مناطق زيست عشاير گوران و قلخاني، كرند،‌روانسر و...

3.       استقرار مجدد پاسگاه‌هاي خلع سلاح شده ژاندارمري، شامل پاسگاه گهواره (دهستان گوران)، زاوله (دهستان قلخاني)، دوشميان وبزميرآباد.

4.       تعويض شش گردان پياده، پياده مكانيزه و زرهي نزاجا و به عهده گرفتن مسئوليت آنها.

5.       تعويض دو گردان از نيروهاي ژاندارمري در منطقه عملياتي گيلانغرب.

6.       تصرف ارتفاعات گاري واقع در دشت ذهاب (بنابه تصويب سماجا 3)

7.       شركت در عمليات آفندي قرارگاه غرب: تك در تنگ حاجيان (14 ديماه 1359)، ارتفاعات بازي دراز، و عمليات مسلم‌بن عقيل در سومار (9 مهرماه 1361)

8.       پدافند در مناطق عملياتي گيلانغرب: تنگ حاجيان، بانسيرانات، قليچه، چك پور و ...

9.       پدافنددر منطقه عملياتي سرپل ذهاب: ارتفاعات بازي‌دراز، سنبله، كاسه‌شور

10.     پدافند در منطقه عملياتي سومار: ارتفاعات زله زرد، داروان، كهنه ريگ و گيسكه

11.     اعزام بيش از يكصد مورد گشتي‌اي رزمي برد بلند در عمق مواضع دشمن به منظور كسب اطلاعات و به اسارت گرفتن تعدادي از نيروهاي متجاوز. براي نمونه در تاريخ 5/3/61 گشتي رزمي اعزامي به حوالي منطقه حفاري بين سومار و نفت‌شهر موفق گرديد باا جراي كمين دو افسر و يك سرباز عراقي را به قتل رسانده و دو افسر ديگر را به اسارت گيرد.

12.     اجراي عمليات پوشش و فريب تاكتيكي با موفقيت كامل در منطقه عملياتي سومار – نفت‌شهر در تيرماه 62 به طور مستقل (قبل از / در شرف عمليات والفجر 3) در مهران) توأم با پيشروي و اشغال بيش از 150 كيلومتر مربع در منطقه سومار – نفت‌شهر، انهدام نيروهاي دشمن و به اسارت گرفتن 9 نفر از نيروهاي دشمن در يك دروه زماني بيست روزه بدون هيچ‌گونه تلفات و ضايعات.

13.     تاخت گردان يكم گمجن عشايري به نيروهاي عراقي در حوالي كنگاگوش در 22 بهمن 63 با موفقيت كامل:اسارت دو نفر از نيروهاي دشمن، كشته و مجروح شدن 80 نفر همراه با به دست آوردن غنائم ازدشمن.

14.     پدافند در منطقه‌اي به عرض بيش از 21 كيلومتر در منطقه عمومي سومار – نفت‌شهر.

بيان اين نكته بجاست كه تسليح عشاير غرب كشور، بويژه در اوايل جنگ تحميلي از جنبه رواني و تبليغاتي فوق‌العاده حائز اهميت بود و رسانه‌هاي گروهي – براي نمونه روزنامه كيهان – اعزام نيروهاي عشايري به منطقه عملياتي سرپل ذهاب و گيلانغرب را با عناوين درشت تحت آمادگي و اعزام 30 هزار نفر از عشاير غرب (كيهان: 5 آبانماه 1359) و آمادگي حركت 200 هزار نفر رزمنده عشاير غرب (كيهان 11 آبان ماه 1359) را به جبهه تيتر زدند.به‌طوركلي اثرات رواني و تبليغات كاربرد عشاير در پيشبرد اهداف عملياتي، امنيتي و آرام‌سازي منطقه فوق‌العاده مؤثر و سرنوشت‌ساز بود.

نكته ديگر آنكه در طي دوران دفاع مقدس بيش از 13 هزار نفر از عشاير غرب كشور كه عمدتاً داوطلب‌ها بودند، به تناوب از يك تا 80 ماه در مناطق عملياتي حضور داشتند. پشتيباني آمادي اين نيروها توسط نزاجا و با كمك‌هاي مردمي انجام مي‌گرفت و ساير امكانات ارتش مانند تانك، توپخانه و هوانيروز و... نيز عمليات اين نيروها را پشتيباني مي‌نمود.

شهدا و جانبازان گُمْجَنْ عشايري

شهدا و جانبازان گُمجَنْ عشايري در شش ماهه دوم سال 1359 عمدتاً از نيروهاي مستقر در سر پل ذهاب، در ارتفاعات بازي‌دراز و سنبله و گيلانغرب، تنگ حاجيان، داربلوط و بانسيرانات بودند كه در تك‌هاي محدودو يا پدافند از اين مناطق،‌مجروح و يا به فيض شهادت نائل گشتند.

اولين شهيد گمجن عشاير غرب كشور (عليمراد الماسي) از ايل كَلْهُر بود كه در عمليات‌آفندي تك 14 دي ماه 1359، در منطقه عمومي گيلانغرب تنگ حاجيان به افتخار شهادت نائل آمد و برگي بر كارنامه دلاوري و جانبازي ايل رشيد كلهر افزود.

شهدا و جانبازان گمجن عشايري تنها محدود به عشاير نبودند، بلكه نظاميان و غيرنظاميان (كارمندان) مأمور به گمجن را نيز تشكيل مي‌دادند. براي نمونه مي‌توان از شهيد كارمندآرين محمودي (جمعي سماجا) و استوار نورالله مهرآوران، از نظاميان مأمور به گمجن عشايري، اعزامي زا پايگاه هوايي شيراز نام برد كه در قله 1008 بازي‌دراز و گيسكه (ارتفاعات مشرف به مندلي) شهيد شدند.

دردو مرحله زماني، گمجن عشايري غرب كشور متحل تلفات و ضايعات پرسنلي نسبتاً زيادي گرديد:

-        مرحله يكم، پس از عمليات «مسلم‌بن عقيل» در منطقه سومار، نفت‌شهر در سال 1361

-        مرحله دوم، بمباران شيميايي مورخه 10/10/65 در سومار

الف – مرحله يكم

پس از عمليات مسلم‌بن عقيل كه نيروهاي گمجن عشايري نيز در آن شركت داشتند، پدافند از مناطق وسيع و حساسي از سرزمين‌هاي آزاد شده ميهن اسلامي در منطقه عمومي سومار، نفت‌شهر از جمله كهنه ريگ وگيسكه به گمجن عشايري محول گرديد. به علت وجود شرايط خاص زمين در منطقه گيسكه وكهنه ريگ، فاصله نيروي گمجن با دشمن حدود 100 متر يا كمتر بود و مناطق مذكوربه طور مداوم زير آتش خمپاره‌انداز 60 م‌م و تير مستقيم دشمن بودند؛ اگرچه فرماندهي و عناصر ستادي گمجن به منظور كاهش تلفات و ضايعات با بازديدهاي مستمر شبانه‌روزي نهايت تلاش خود را مبذول


مطالب مشابه :


فراخوان طرح امریه خدمت نظام وظیفه (خدمت سربازی)

18 ژانويه 2015 ... به گزارش بسیج مهندسین سپاه فجر استان فارس : قرارگاه خاتم الانبیا - موسسه الهادی در راستای انجام طرح امریه خدمت نظام در رشته هایمهندس عمران،مهندس




یاد باد آن روزگاران یاد باد

بعد از دو سال با توجه به آمادگی سپاه مبنی بر تحویل گرفتن عشایر غرب کشور و صدور امریه قرارگاه خاتم الانبیا(ص) و بروز مشکلاتی چند در اداره گمجن عشایری نهایتاً




عشایر گوران در دوران دفاع مقدس

در اجراي امريه فرماندهي قرارگاه خاتم‌الانبيا(ص) مستند به مصوبه شوراي عالي دفاع تحويل و تحول گمجن عشايري در مورخه 15/1/66 با سپاه پاسداران منطقه هفت كرمانشاه انجام




شيرزن گيلانغربي كه با رهبر ديدار كرد، كه بود؟

22 ا کتبر 2011 ... بعد از دو سال با توجه به آمادگی سپاه مبنی بر تحویل گرفتن عشایر غرب کشور و صدور امریه قرارگاه خاتم الانبیا(ص) و بروز مشکلاتی چند در اداره




مجموعه چیستان های کودکانه

باتشکرمدیریت سایت. موضوعات وب. تجربه های معلمی .... ثبت نام آزمون نظام مهندسی 94. » شرایط امریه خدمت سربازی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) سپاه پاسداران 93 .




نگاهي به شروع جنگ تحميلي و قطعنامه 598 از تصويب تا اجرا

22 سپتامبر 2012 ... پیش از فعال شدن قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء(ص)،‌خصوصا در سال دوم جنگ ... طی امریه ای که فرماندهی نیروی زمینی ارتش و قرارگاه عملیاتی کربلا 1




گزارش از پدیده ی مدل سازی ایران!!!

17 ژوئن 2008 ... ... کردم ، در پایان دوره با معرفی به دبیرخانه ستاد و صدور امریه جهت ماکت سازی در ... همسطح سه راه آزمایش : مقیاس 1:800 ( قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ).




برچسب :