زمین شناسی
مقدمه
وقوع زمینلرزهای هولناک و اسرارآمیز با نیرویی عظیم و ویران گر، فوران تودههای مذاب سنگ از دهانه کوهی آتشفشانی، چشمانداز با شکوه درهای عمیق در پای کوهی سر به فلک کشیده، گستردگی و تنوع سنگهای موجود در طبیعت، لایههای موازی سنگی و خاکی در دیواره یک تپه یا کوه و ده ها موضوع دیگر، از موضوعات مورد توجه زمینشناس است. زمینشناس بسیاری از پرسشهای هیجانانگیز و جذاب پیرامون ما را به بحث و بررسی میگذارد. این که زمین در اولین روزهای عمر خود چگونه بوده است؟ چرا اقیانوس اطلس به تدریج وسیعتر و اقیانوس آرام کوچک تر میشود؟ در کجا به جستجوی آب بپردازیم؟ تفاوت سنگها ناشی از چیست و پرسشهای متعدد دیگر که پاسخ آن را در علم زمینشناسی میتوان یافت. زیرا در زمین شناسی، منشأ زمین، تاریخ و ساختمان زمین، مواد متشکله ی آن، منابع طبیعی موجود در آن و تغییر و تحولاتی که در طول زمان پدید آمدهاند، مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع از اعماق اقیانوسها تا نوک بزرگ ترین قلهها و حتی ماورای این دو، مورد مطالعه قرار گرفته و اطلاعات حاصل از آنها به صورت نقشه و گزارش ثبت میشود.کشور ایران با در اختیار داشتن منابع معدنی بسیار غنی اعم از مواد سوختی و ذخایر فلزی و غیرفلزی گران بها، و قرار گرفتن بر روی منطقهای فعال از نظر زمینشناسی که باعث وقوع زلزلهها، تغییر ساختار زمین، پدیده کوهزایی، تغییر پهنای دریاها و خلیج مجاور میشود و ده ها مطلب شگفتانگیز و در خور دقت و مطالعه دیگر، نیاز وافر به پژوهشگران و متخصصان زمینشناسی دارد که در این زمینه ها به مطالعه و کاوش پرداخته و اطلاعات لازم را برای بهرهبرداری صحیح در اختیار مسؤولان ذیربط قرار دهند.
معرفی و کاربرد
رشته ی زمین شناسی، رشته ای است دانشگاهی كه در زمینه پیرایش زمین، وضعیت زمین در فضا، تاریخ زمین شناسی، شكل و ابعاد زمین، مشخصات فیزیكی و شیمیایی زمین و مواد تشكیل دهنده آن، بررسی عواملی كه در شكل زمین دخیل هستند و... مطالعه و بررسی می كند.
ایجاد رشته ی زمین شناسی، مجموعه ای از اهداف را در نظر دارد كه در نگاهی كلی به اهداف كاربردی و كلی تقسیم می شود. هدف مهم این رشته، شناخت كلی سیاره زمین، به عنوان سیاره زندگی انسان و اهداف كاربردی شناخت خاصیت شیمیایی و فیزیكی سنگ های سازنده زمین و شناخت خواص خواستگاه های زمین است.
اهداف یاد شده دارای اهمیت زیادی است، چون انسان را در كشف منابع زیرزمینی و استفاده استراتژیك، همچون
حامل های انرژی و موادی همچون طلا و نقره و نیز سنگ های ساختمانی یاری می كند. آشنایی خاصیت های فیزیكی مواد درون زمین در شناسایی زلزله و وقوع آن مؤثر است و آشنایی خاصیت های شیمیایی سنگ ها به شناسایی و استحصار مواد استراتژیكی موجود در مواد پرارزش، كمك می نماید. سرانجام آشنایی با سنگ های موجود در پوسته زمین و خواص فیزیكی آنها در زمینه های مهمی همچون سدسازی دارای اهمیت است. زمین شناسی در حال حاضر جایگاه ویژه ای را در بین رشته ها، پیدا كرده است و كاملاً تخصصی شده است و اقتصاد بیشتر كشورها به زمین شناسی بستگی دارد. مخصوصاً در ایران، مثلاً در زمینه نفت كه بیشتر موادی كه از نفت گرفته می شود و از زمین گرفته می شود، مربوط به زمین شناسی است. زمین شناسی نقش بسیار مهمی در محیط زیست دارد، مثلاً شناخت زمین هایی كه بتوان در آن خانه سازی و شهرسازی كرد و شناخت مكان هایی كه احتمال خطر ویرانی در اثر زلزله را دارد.در زمینه ی شغلی، زمین شناسی با زمین و خاك سروكار دارد و اشخاص، در تمام فصول سال، مشغول به مطالعه و بررسی هستند. ماهیت زمین شناسی در دانشگاه های مختلف، فرق می كند. نوع استفاده از علم زمین شناسی در دانشگاه ها فرق می كند، با توجه به وسعت زمین و فراگیری علم زمین شناسی، زمین شناسی شاید پر شاخه ترین و پر تخصص ترین رشته باشد.
دروس رشته زمین شناسی دارای 133 واحد است كه دانشجویان با گذراندن دروس عمومی و پایه از قبیل ریاضی عمومی 2و1 و فیزیك 2و1 و شیمی عمومی به فراگیری دروس اول و تخصصی می پردازند. زمین شناسی به تمام معارف ها و شناخت هایی گفته می شود كه در مورد نحوه ی تشكیل زمین و چگونگی استفاده از منابع خدادادی زمین به ما راه هایی را نشان می دهد. اگرچه تاریخچه ی زمین، سابقه ای بسیار طولانی دارد، ولی بدون شك زمین شناسی علمی كمتر از 2 قرن سابقه دارد، امروزه زمین شناسی در تمام شئون زمین، مثل كشاورزی، صنایع گوناگون و... نقش اساسی دارد.
زیرشاخه ها
زمین شناسی مهندسی (Engineering Geology)
زمین شناسی مهندسی ضمن بررسی تاثیر «محیط زمین شناسی» بر سازههای مهندسی یا زمین شناسی مهندسی ، راهحل های مناسبی جهت کاهش یا برطرف نمودن خطرات احتمالی ارائه میدهد. باید توجه داشت که محیط زمین شناسی اطراف یک سازه به دو صورت با آن در ارتباط است. یکی توسط مصالح زمین شناسی ، یعنی سنگ ، خاک و آب ، دیگری فرآیندها و مخاطرات زمین شناسی مثل سیل ، زمین لرزه ، حرکات دامنهای و مانند آن. برخی از مولفین زمین شناسی مهندسی را سهوا به جای «ژئوتکنیک» به کار میبرند. به طور کلی زمین شناسی مهندسی به توسط روش های اکتشافی متنوع تاثیر محیط زمین شناسی اطراف را بر سازه ی مهندسی یا پروژه ی عمرانی تعیین می کند. همچنین نقش احداث سازه را در تحریک و تغییر رفتار زمین مشخص می سازد.
سنگ شناسی رسوبی-رسوب شناسی
سنگ های رسوبی ، از انباشت ذرات ناشی از خرد شدن انواع سنگ های دیگر به وجود آمدهاند. این ذرات ، معمولا به کمک نیروی گراویته ، آب ، باد و یا یخ به محل جدید خود منتقل شده و در آنجا به ترتیبی جدید نهشته میشوند. برای مثال ، امواجی که به ساحل صخرهها برخورد میکنند، ممکن است که از این طریق ، ذرات ریگ و شن دریا کنار دیگری را در همان نزدیکی فراهم آورند. این نهشتههای ساحلی اگر سخت میشدند، سنگی رسوبی تشکیل مییافت. یکی از مهمترین خاصههای سنگهای رسوبی ، لایه بندی رسوبات تشکیل دهنده ی آنهاست
مهم ترین کاربرد رسوب شناسی در ارتباط با اکتشاف منابع طبیعی از قبیل نفت و گاز میباشد، در گذشته بیشتر کمپانی های نفتی برای کشف مخازن در جستجوی تاقدیس ها بودند، اما با پیشرفت زمان به این نتیجه رسیدند که علاوه بر نفت گیرهای ساختمانی ، نفتگیرهای چینه شناسی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
زمین شناسی اقتصادی
زمین شناسی اقتصادی شاخهای از علم زمین شناسی است که پیرامون شرایط تشکیل مواد معدنی ، مورفولوژی و ریخت شناسی آنها ، بافت و ساخت آنها ، عوامل کنترل کننده پراکندگی مواد معدنی ، توجیه فنی و اقتصادی آنها و با لاخره تقسیم بندی ژنتیکی مواد معدنی بحث میکند. در رسیدن به اهداف فوق ، روش های مختلف تجزیه مواد معدنی ، روش های ژئوفیزیکی و ژئوشیمیایی و فرآوری مواد انجام میگیرد. همچنین در انجام پروژههای مختلف اکتشافی باید به مسائل زیست محیطی نیز دقت لازم را مبذول داشت
زمین شناسی ساختمانی (Structural Geology)
هر کسی که با زمین شناسی سر و کار داشته باشد، تشخیص میدهد که پوسته ی زمین در طی تاریخ زمین شناسی یک واحد ثابت و غیر متغیری نبوده است بلکه به کرات در برابر عوامل داخلی و خارجی در آن تغییر شکل ایجاد شده است. شاهد این مدعی وجود نواحی عظیم چین خورده یعنی سلسله کوه هاست که در آن رسوبات و سنگ های دیگر فشرده شده و فرم آنها تغییر کرده است.
عامل دیگر رسوبات دریایی است که اینک در قلل مرتفع کوه ها دیده میشود و در برخی موارد هزاران متر از سطح دریا بالاتر قرار گرفته است و این خود، ناپایداری قشر زمین را نشان میدهد. به طور کلی میتوان گفت که زمین شناسی ساختمانی و تکتونیک ، درباره ساخت های مختلف سنگ های تشکیل دهنده ی پوسته زمین، چگونگی تشکیل و ارتباط آنها با عوامل داخلی زمین بحث میکند.
زمین شناسی نفت
Petroleum Geology
زمین شناسی نفت از زیر شاخه های علم زمین شناسی می باشد که به بررسی عوامل و شرایط مرتبط با تشکیل ذخایر هیدروکربنی می پردازد و با توجه به نیاز کشور به شناخت ذخایر جدید نفت و گاز حائز توجه خاص می باشد.
چراکه اولین قدم در راه اکتشاف همان بررسی های زمین شناسی هستند اطلاعات ارائه شده در این بخش شامل بررسی عوامل و پارامترهای مرتبط در نحوه ی تشکیل نفت و گاز و سنگ منشاد، مهاجرت و عوامل دخیل در آن، سنگ مخزن، انواع آن و پارامترهای مرتبط با سنگ مخزن، سنگ پوشش و در نهایت به بررسی جایگاه نفت و گاز در زمین شناسی ایران و تشکیل نفت و گاز در مناطق مختلف و عوامل موثر در آن پرداخته شده است.
زمین شناسی زیست محیطی
زمین شناسی زیست محیطی” از جمله شاخه های جدید زمین شناسی است که به همراه “زمین شناسی نواحی شهری”، نقش بسیار مهمی در ایمنی انسان و تامین منابع مورد نیاز او بازی می کند. نقش این دو شاخه آن قدر زیاد است که زمین شناسی یکی از مهم ترین رشته های علوم پایه در قرن بیست و یکم نامیده می شود. در کشورهای پیشرفته ی جهان، تقریبا هیچ پروژه ای بدون تایید این دو شاخه ی علوم زمین امکان اجرا ندارد و اجرای هر پروژه ای منوط به دریافت مجوز مطالعات زمین شناسی، زیست محیطی، زمین شناسی مهندسی و زمین شناسی نواحی شهری است. به همین دلیل و به منظور آشنایی خوانندگان، بخش هایی از مطالب استاندارد تهیه ی نقشه های زمین شناسی زیست محیطی در ادامه ارائه می شوند.
چینه و فسیل شناسی
اصولا از روابط موجود بین طبقات سنگ های رسوبی بحث میکند.
مطالعات چینه شناسی از یک طرف مبتنی بر شناخت توالی طبقات رسوبی در زمان های مختلف زمین شناسی به منظور پی بردن به تاریخ حوادث زمین و تکامل موجودات بوده ، از طرف دیگر تغییرات جانبی رخسارهها در مکان های مختلف را بررسی مینماید که به وسیله ی آن با وضع جغرافیایی گذشته زمین در هر زمان آشنا میشویم.
سنگ شناسی یا پترولوژی
پترولوژی یا سنگ شناسی علم مطالعه سنگ ها است و کم و بیش به ساختارهای زمین نیز می پردازد.
این علم محدود به مطالعه موادی است که در پوسته وجود دارد و قابل دسترس است اگرچه که نمونه هایی از شهاب سنگ ها را نیز توسط شبیه سازی در این علم مطالعه می نماییم. این علم به مطالعه ی انواع مختلف اتفاقاتی که از ابتدا برای منشا سنگ افتاده می پردازد و روابط فرایندهای زمین شناسی و تاریخچه ی آن را مورد بررسی قرار می دهد. سنگ شناسی همچنین بخش اصلی مطالعات زمین شناسی، عملکرد آنها و تاریخچه و پیدایش سنگ ها و نحوه ی اکتشاف آنها را نشان می دهد. مطالعه ی سنگ ها از دو راه امکان پذیر است یکی از طریق مطالعه ی پوسته و دیگری از طریق مطالعه ی مدارک و شواهد قدیمی.
بازار شغلي زمين شناسي
متخصصان و فارغالتحصیلان زمینشناسی اگر واقعا کارشنان را بلد باشند و از کار سخت گریزان نباشند، میتوانند در این حوزه موفق باشند. برخلاف آنچه اغلب درباره زمینشناسی و کاربردهای آن در ایران میشنویم، یک کارشناس زمینشناسی، بدون اینکه تحصیلاتش را تا مقطع دکترا هم ادامه دهد، میتواند به استخدام بسیاری از شرکتها و سازمانها درآید و حتی اگر کمی دید اقتصادی و آیندهنگری داشته باشد، میتواند خودش شرکتی تخصصی تاسیس کند و دست به کارآفرینی هم بزند. بسیاری از فعالیتهای اصلی شرکتهای بزرگی از جمله شرکت نفت و گاز ایران، به تهیه و استفاده از نقشههای زمینشناسی، تحلیل این نقشه و شناسایی نکات قابل تامل در آنها بستگی دارد. هستند شرکتهایی که به عنوان پیمانکار با وزارتخانه نیرو و نفت همکاری میکنند و اغلب فعالیتهایشان حول محور تخصص کارشناسان زمینشناسی میگردد. علاوه بر این، استخدام در شرکت مادر اکتشاف، استخراج و پالایش نفت و گاز و سایر مواد معدنی از قبیل کانیهای روی، مس، سرب، آهن، نیکل، آلومینیوم و... هم امکان خوبی برای کار متخصصان زمینشناسی در ایران است.
از آنجا که یکی از لازمههای موفقیت در رشته زمینشناسی، آمادگی جسمانی خوب و علاقه به زندگی و کار در محیطهای خشن طبیعی و شرایط آب و هوایی و جغرافیایی دشوار است، کسانی در این رشته خواهند درخشید که با «مادر طبیعت» دوست باشند و دشواریها را با علاقه و نه از روی اجبار مالی و وظیفه به جان بخرند. همکاری با گروههای اکتشاف در زمینههایی از جمله معدن، آبیابی و زهکشی، بهرهبرداری صحیح از آبهای زیرزمینی، کارگاههای مهندسی ژئوتکنیک و تشخیص کانونهای خطر مثل مناطق لرزهخیز و آتشفشانی هم در میان کارهای پرطرفدار برای این متخصصان است. با توجه به تخصص، دانش و توانایی فارغالتحصیلان زمینشناسی، وزارتخانههایی از جمله صنایع و معادن، نفت، نیرو، جهاد کشاورزی، علوم و آموزش پرورش، همواره به استخدام آنها میپردازند. همچنین شرکتهایی از جمله ذوب آهن، سیمان و گچ، سازمان زمینشناسی، شرکتهای مرتبط با فعالیتهای سدسازی، مخزنسازی، شیلات، حفر تونل و اکتشافات آب، مواد معدنی و نفت و گاز، برای پیش بردن اهدافشان، به نیروهای زمینشناس احتیاج دارند. در کنار این شرکتها، آزمایشگاههای سنگشناسی و زمینشناسی نیز که برای تجزیه و تحلیل سنگهای یک منطقه برای مقاصدی از جمله ساختمانی با شرکتهای متخصص همکاری میکنند، بدون داشتن کادر مجرب و آشنا به زمینشناسی، راه به جایی نخواهند برد. به طور کلی اما به خاطر تنوع گرایشهای تخصصی و مقاطع آموزشی بالای رشته زمینشناسی یک فارغالتحصیل زمینشناسی میتواند یکی از حوزههای زیر را برای فعالیت حرفهای در نظر بگیرد:
- در مقطع کارشناسی: دبیری دبیرستان و پیشدانشگاهی، کارشناسی در سازمان زمینشناسی، فعالیت در آزمایشگاههای تخصصی سنگشناسی و دانشگاهی و همکاری با شرکتهای خصوصی سازه و پروژههای مرتبط.
- در مقطع کارشناسیارشد: فعالیت در ردههای بالای سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، شرکت ملی نفت، موسسه ژئوفیزیک، وزارت مسکن، نفت و معدن، موسسه زمینشناسی و زلزله، فعالیت در وزارت کشاورزی و راه و ترابری.
- در مقطع دکترا: فعالیت در تمام حوزههای ذکر شده به اضافه عضویت در هیئت علمی و تدریس در دانشگاههای کشور.
آنچه نباید فراموش شود، نقش اساسی یک زمینشناس در تمام پروژههای ریز و درشت ساختمانی، اکتشافی و پیشگیری از آسیبهای شدید بلایای طبیعی است. زمینشناسان، مشاوران امین شرکتهاییاند که برای تجزیه و تحلیل شرایط کار در یک منطقه ناشناخته به نظرات تخصصی آنها احتیاج دارند.
علاوه بر تمام موارد ذکر شده، فارغالتحصیلان زمینشناسی، با کمی مطالعه و تحقیق میتوانند به کارشناسهای خبره در امر جواهرشناسی تبدیل شوند؛ تخصصی که این روزها، خصوصا برای خانمها بازار گرمی دارد و علاوه بر جایگاه اجتماعی مناسب، درآمدش هم بسیار خوب است. در حال حاضر، کلاسهای آموزشی بسیاری در این حوزه در بعضی دانشگاهها و موسسات خصوصی برگزار میشود.
در میان تمام گرایشهای کارشناسیارشد زمینشناسی، تخصصی زمینشناسی اقتصادی و نفت بسیار پرطرفدارند. برای آنهایی که میخواهند با خیال راحت رشته تخصصیشان را انتخاب کنند و بدانند که تا مدتها بازار کار برایشان وجود دارد، رشته زمینشناسی اقتصادی، میتواند انتخاب هوشمندانهای باشد. دروس دوره کارشناسیارشد زمینشناسی اقتصادی عبارتند از: سنگها و کانیهای صنعتی، مینرالوگرافی، کانسارهای رسوبی، کانسارهای آذرین و دگرگونی، کانسارهای گرمابی، ذخایر معدنی ایران و منشا آنها، اصول اکتشافات ژئوشیمیایی، اصول اکتشافات ژئوفیزیکی، اجرای پروژههای اکتشافی، تخمین و ارزیابی، تهیه نقشه زمینشناسی معدنی، زمینشناسی تحتالعرضی، روشهای تجزیه نمونههای معدنی، کانهزائی و تکتونیک و پایاننامه. در چند سال گذشته، چند رشته جدید و تخصصی به گرایشهای کارشناسیارشد و دکترای زمینشناسی اضافه شده که از میان آنها میتوان به زمینشناسی پزشکی و اختر زمینشناسی اشاره کرد. علاوه بر این، رشتههایی از قبیل اقیانوسشناسی، زمینشناسی محیطزیست، زمینشناسی کاربردی، زمین هیدرولوژی و زمینشناسی تکتونیک صفحهای در سراسر جهان در میان رشتههایی قرار دارند که بسیاری از دولتها اساس فعالیتهای اقتصادی و عمرانیشان را بر آنها بنا میکنند.
با وجود این نکته که زمینشناسی در چند دهه اخیر چنان دچار دگرگونی و پیشرفت شده، این رشته یکی از رشتههای قدیمی در علم است. از همان زمانی که چشم انسان به آسمانها گشوده شد، توجهش به زمین زیر پایش هم جلب شد. بسیاری از دانشمندان بنام این رشته که شناخت ما را از جهانی که در آن زندگی میکنیم تغییر دادند، در زمان حیاتشان به نام زمینشناس مطرح نبودند. اما با مطالعه و دقت در جهان پیرامونشان، تاثیری انکارناپذیر بر زندگی نسلهای بعدیشان داشتند.
- لوئیس آگاسیز (1873-1807) زمینشناسی سوئیسی که اولین مفسر عصرهای یخبندان و یخچالها بود، یکی از کسانی است که مطالعاتش درباره عصرهای یخبندان و تاثیرات یخچالها بر سیماهای دیگر کرهزمین، امروز که بحث گرم شدن کرهزمین مطرح شده، بیش از پیش ارزشمند شده است.
- جیوانی آردونو (1795-1714)، اولین زمینشناسی بود که طبقهبندی صحیحی از زمان زمینشناسی ارائه داد. او، اهل ایتالیا بود و با تعیین زمانبندی زمینشناسی، امکان مطالعه دقیقتر سلسلههای جانوری را ممکن کرد.
- خوزه بوناپارت ( -1928) یکی از زمینشناسان بنام جهان و اهل آرژانتین است. او بسیاری از دایناسورهای امریکای جنوبی را کشف کرد و با قوه تخیل بسیار قویاش، تصویری واضح از حیات در میلیونها سال پیش در این منطقه ترسیم کرد.
- چارلز داروین (1882-1809)، طبیعیدان انگلیسی بود که با ارائه نظریه تکامل و توضیح حلقههای مفقوده حیات جانوری و نوشتن کتاب «منشا گونهها» علم زمینشناسی را برای همیشه دگرگون کرد.
- چارلز ریشتر (1985-1900) زمینشناسی امریکایی بود که این روزها نامش را هر بار که در گوشهای از کرهزمین زلزله بیاد، میشنویم. او مقیاس بزرگی ریشتر برای زلزله را تعریف کرد که امروز، مبنای سنجش بزرگی و قدرت زلزلهها در سراسر جهان محسوب میشود. از میان زمینشناسان بنام ایرانی میتوان به دکتر عبدالکریم قریب، پدر علم زمینشناسی ایران دکتر علی آقانباتی، با تخص زمینشناسی ایران و دکتر علی میثمی اشاره کرد.
توانايي هاي لازم:
دانشجوي خوب زمين شناسي علاوه برتسلط كافي بر درسهايي مثل فيزيك ، شيمي و رياضي بايد از قدرت تجسم مناسبي برخوردار باشد . مهم ترين ويژگي براي موفقيت در اين رشته داشتن روحيه اي پر جنب و جوش ، علاوه به زندگي در محيط هاي طبيعي مانند كوه ها و بيابانها است ، زيرا زمين شناسي نه تنها در دوران دانشجويي بلكه در زمينه هاي شغلي نيز با چنين محيط هايي روبروست . علاوه بر اين داشتن توانايي جسماني مناسب نيز لازم است .
موقعيت شغلي در ايران :
فارغ التحصيلان مقطع كارشناسي رشته زمين شناسي قادرند نقشه هاي زمين شناسي ، معدني و جغرافيايي را مطالعه نموده و اطلاعات آن را استخراج نمايند و با گروههاي اكتشاف معدن ، آب يابي و بهره برداري از آبهاي زيرزميني ، همكاري داشته يا در كارهاي صحرايي و كارگاهي مهندسين ژئوتكنيك و ژئوفيزيك فعاليت داشته باشند و كانون هاي خطر همانند مناطق زلزله خيز ، آتشفشاني و ... را مشخص نمايند . با توجه به توانايي هايي كه فارغ التحصيلان رشته زمين شناسي دارند ، وزارتخانه هاي صنايع و معادن ، نفت ، راه ، جهاد كشاورزي ، علوم و آموزش و پرورش ، همچنين شركتها و موسساتي مانند ذوب آهن ، سازمان زمين شناسي كشور، شركت هاي مرتبط با فعاليت هاي سد سازي ، آب يابي ، حفر تونل ، راهسازي ، اكتشافات آب و نفت و نعادن ، بخشهاي مرتبط با تهيه نقشه هاي زمين شناسي ئ معدني ، آزمايشگاههاي سنگ شناسي و زمين شناسي و در مجموع ، كليه مراكزي كه در ارتباط با موضوع زمين فعاليت مي كنند ، مي توانند اشتغال و فعاليت فراغ التحصيلان رشته زمين شناسي باشند .
درس هاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه :
رياضي ، فيزيك ، شيمي ، مياني كامپيوتر .
دروس اصلي :
زمين شناسي فيزيكي ، زمين شناسي تاريخي ، بلور شناسي هندسي ، بلور شناسي نوري ، كاني شناسي ، رسوب شناسي ، سنگ سناسي رسوبي ، سنگ شناسي آذرين ، سنگ شناسي دگرگوني ، ديرينه شناسي (ماكرو فسيل ) چينه شناسي ، زمين شناسي ساختماني ، زمين ساخت ، فنوژئولوژي ، ژئو شيمي ، ژئو فيزيك ، نقشه برداري .
دروس تخصصي :
زمين شناسي ايران ، زمين شناسي اقتصادي ، زمين شناسي نفت ، آب هاي زير زميني ، زمين شناسي مهندسي ، پترولوژي ، زمين شناسي صحرايي ، متون علمي زمين شناسي .
( بسياري از درسهاي اين رشته همراه با آزمايشگاه است).
مقطع : كارشناسي
دوره : روزانه ، شبانه ، نيمه حضوري
اسامي دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي داراي رشته زمين شناسي : اروميه – اصفهان – بوعلي سينا – همدان – بيرجند – تبريز – تربيت معلم تهران – زنجان – سيستان و بلوچستان – زاهدان – شهيد باهنر كرمان – شهيد بهشتي تهران – شهيد چمران – اهواز – شيراز – صنعتي شاهرود – علوم كشاورزي و منابع طبيعي گرگان – فردوسي مشهد – لرستان – خرم آباد – هرمزگان – بندر عباس – علوم پايه دامغان – دانشگاه بين المللي امام خميني – قزوين .
فرشته قارائی، اکرم عبدا...، کبری تقی لو، سهیلا جهانشاهلو، مریم کردی ستاره بيگدلو
مطالب مشابه :
اگهی استخدام شرکت ملی نفت ایران
اگهی استخدام شرکت ملی نفت دانلود کتاب کاربرد زمین آمار در علوم
شرکت نفت استخدام می کند "جدید جدید"
تابعه صنعت نفت (شرکت ملی نفت، گاز استخدام در شركت ملي نفت ايران لازم زمین شناسی: زمين
استخدام زمین شناسی
استخدام زمین شناسی . استخدام در بانکها استخدام شرکت نفت استخدام
آینده شغلی رشته زمین شناسی
نیروهای زمینشناس معدنی، شرکت ملی نفت، موسسه یک زمینشناس در تمام
اکتشاف نفت
میدان نفت خانه را در عراق ، در سال1927 شرکت نفت شناس خارجی توسط شرکت استخدام زمین
زمین شناسی
از جمله شرکت نفت و گاز استخدام در شرکت مادر یک زمینشناس در تمام
آگهی استخدام کارشناس زمین شناسی ، کارشناس ارشد زمین شناسی ، مهندسی معدن و کارشناس ارشد ژئوتکنیک
استخدام زمین شناس دسته یا آقا با روابط عمومی بالا در شرکت ماشین های نفت ، گاز و
اکتشاف نفت در ایران
میدان نفت خانه را در عراق ، در سال1927 شرکت نفت شناس خارجی توسط شرکت استخدام زمین
برچسب :
استخدام زمین شناس در شرکت نفت