خواص دارويي ميوه ها
اناروخواص آن
این میوه كه به حق " گوهرزمستانی " نام گرفته است ، به خاطر فوایدی كه برای تندرستی انسان دارد ، به ویژه اثرضد أكسایشی اش كه حربه ای كارآمد علیه بیماری هاست، به تازگی سبب شده همگان به خوردنش روی آورند. پژوهش های انجام شده حاكی از آن است كه قدرت كلی ضد اكسید كنندگی میوه ی یاد شده، در مقایسه با چای سبز ، تقریباً سه برابراست. در ضمن این میوه مقدار بسیار زیادی پتاسیم دارد. سرشار از الیاف گیاهی (فیب) است و همچنین ویتامین "ث" و" نیاسین " دارد .
میوه ی مزبور قرن ها در پزشكی سنتی خاورمیانه ، هندوستان و ایران ( برای التهاب ، گلو درد و روماتیسم ) استفاده می شده است . انار از پوست سفت سرخ رنگ یا مایل به قهوه ای برخورداراست . دانه ها و گوشت پر آب ، نیمه شفاف و قرمزی كه آنها را در بر گرفته اند ، اجزای خوردنی آن هستند. دانه های انار را كه درون غشای تلخ مزه ، سفید ، اسفنجی و ناخوردنی پوشیده شده اند ، می توان به آرامی و با دست بیرون آورد.
شاید یكی از دلایلی كه انار آنگونه كه باید طرفدار ندارد، این است كه در آوردن دانه هایش ، وقت ودقت می طلبد . طعم این دانه های پر آب، دلپذیر، شیرین و خوش عطر و بوست .
طرز انتخاب انار
انار را دردست بگیرید تا وزنش را بدانید ( دانه های آن حدود 52 درصد وزن كل میوه را تشكیل می دهند ). اگر وزن انار به نسبت اندازه اش ، سبك بود ، سنگین ترش را بردارید . پوست انار باید شفاف و سفت بوده و ترك یا شكافی نداشته باشد . انار سالم را می توان تا یك ماه درجای تاریك و خنك ، به مدت دو ماه در داخل یخچال نگهداری كرد . دانه های این میوه را تا سه روز می توان در یخچال نگه داشت . برای یخ زدن دانه ها ، باید آنها را درون ظرف بی منفذی ریخت ،به این ترتیب حدود شش ماه داخل فریزر سالم می مانند . موقعی كه یخ دانه ها باز می شود، دیگر مثل دانه های تازه خوردنی نیستند ، ولی برای آب گرفتن مناسب می باشند. در واقع ، فرآیند انجماد ، دیواره های یاخته ای (سلولی ) گوشت میوه كه دانه ها را دربرگرفته اند ، از بین می برد وهم زمان با آب شدن یخ ، عصاره ی خود را ازدست می دهند.
چنانچه آب انار را گرفته اید ، آن را می شود به مدت تقریبی شش ماه داخل ظرف بی منفذی منجمد ساخت .
فرآورده های انار
از آب انار برای درست كردن ژله ، عصاره ، چاشنی (سس) ، چاشنی سركه و مخلوط آب و نمك ، سركه و ادویه استفاده می شود . تمام دانه ها را می توان روی سالاد یا پس غذا (دسر) پاشید و یا همراه با گوشت قرمز (کاربران ثبت نام کرده قادر به مشاهده لینک می باشند)، گوشت ماكیان یا ماهی مصرف كرد .
برای در آوردن دانه های انار، بالا تا پایین آن را قاچ كنید وپوست را چند جا به طورعمودی ازبالابه پایین آرام ببرید . سپس اناررا درظرف آبی بیندازید . هر قسمت را به دقت از هم جدا سازید و به كمك انگشتانتان دانه ها را ازتكیه گاه هایشان واقع درمغز میوه در آورید وغشاهای نازك كه خوشه را از دانه ها مجزا می كنند ، بیرون آورید . به این ترتیب دانه ها پایین افتاده و پوست وغشا بالا می مانند . آن گاه دانه ها را داخل آب كش بریزید .
اگر می خواهید آب انار بگیرید ، دانه های آن را در مخلوط كن بریزید و بگذارید آن قدر كار كند تاعصاره ی میوه به دست آید. سپس به وسیله ی الك دارای سوراخ های ریز ، یا (پارچه ای نازك ) دانه ها را از عصاره جدا كنید .
به طوركلی ، یك انار متوسط حدود سه چهارم پیمانه دانه و نصف پیمانه آب به دست می دهد .
انواع انارهای ایران عبارت اند از :
ملس ، شاه پسند ،سیاه طوقی ، سندانی ، زاغی ، بی دانه ، فنجان و آب دندان .
میوه ی انار دو گروه است :
شیرین و ترش، و هریك خواص و آثار ویژه ی خود را دارد .
قسمت های مورد استفاده ی میوه ی انار:
گل ، پوست ، ریشه ، برگ و ساقه است.
در آیات متعددی از قرآن به این میوه اشاره شده است .( آیه های 99 و 141 از سوره ی انعام و آیه ی 68 از سوره ی الرحمن ).
توصیه های امامان (ع) درباره ی ارزش های غذایی انار
امام صادق (ع)
- انار بخورید ، زیرا انار برای آدم گرسنه ، غذایی كافی و برای آدم سیر ، میوه ای است گوارا.
- یك صد و بیست نوع میوه هست كه بهترین آنها ، انار است .
- میوه ای درروی زمین محبوب تر از انار نزد پیغمبر (ص) نبود .
- انار را با پیه آن (پوست نازكی كه میان دانه ها قراردارد ) بخورید زیرا معده (کاربران ثبت نام کرده قادر به مشاهده لینک می باشند)را دباغی وذهن را زیاد می كند.
- انار ملس (ترش وشیرین ) برای معده بهتر است .
امام باقروامام صادق (ع)
هر كس درحال گرسنگی (و ناشتا ) انار بخورد تا چهل روز قلب او روشن می ماند .
امام موسی كاظم (ع)
دود ساقه ی درخت انار ، حشرات را ازبین می برد
خواص درماني و غذايي گوجه فرنگى
گوجه فرنگى ابتدا به عنوان گياه زينتى در باغچه ها مورد استفاده قرار گرفت و به نام سيب طلايى يا سيب عشق معروف شد. مصرف گوجه فرنگى به عنوان نوعى سبزى از قرن نوزدهم ميلادى به بعد شروع شد و بعد از جنگ جهانى اول به تدريج بر مصرف آن اضافه شد، طورى که امروزه به صورت خام و پخته يا به صورت سس و رب موارد استعمال زيادى دارد.
تركيبات شيميايي
بررسي تركيبات و مواد موجود در گوجه فرنگي نشان مي دهد كه درميوه ي گوجه فرنگي رسيده، گلوكز، فروكتوز، ساكاروز و تقريبا تمام آمينواسيدهاي اصلي به استثناي ترپتوفان وجود دارد.
اسيد آلي اصلي و عمده ي موجود در گوجه فرنگي، اسيد سيتريك است. اسيديته ي ميوه به تدريج از مرحله ي سبزي به طرف قرمز شدن افزايش مي يابد و حداكثر آن، موقعي است كه قرمز شدن و رنگ عوض كردن آن آغاز مي گردد و پس از آن رو به كاهش مي گذارد. ماده ي رنگي اصلي و عمده ي گوجه فرنگي كاروتنوئيد، بتاكاروتن و ليكوپن مي باشد. حداكثر مقدار كاروتنوئيدها در حالتي است كه گوجه فرنگي در زير تابش مستقيم نور رشد مي كند.
خواص و كاربرد :
ميوه ي نارس گوجه فرنگي سمي است و بايد از خوردن آن پرهيز كرد. به علاوه خوردن برگ آن که به عنوان دارو در مواردي تجويزمي شود، بايد در حد اعتدال و به مقدار مجاز و محدود، در حدي كه پزشك تعيين كرده مصرف شود، زيرا برگ آن هم سمي است.
- در چين از جوشانده ي ريشه، شاخه ها و برگ هاي مسن گوجه فرنگي براي رفع دندان درد استفاده مي کنند و خود گياه نيز خاصيت حشره كش دارد .
مادهاي سمّي به نام سولانين در گوجهفرنگي سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسموميت ميشود و دل پيچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ايجاد را مي کند.
- در هند و چين از ميوه ي گوجه فرنگي به عنوان ملين استفاده مي شود و براي تقويت مسلولين(مبتلايان به بيماري سل )، تب هاي حصبه اي، رفع ورم ملتحمه ي چشم، آماس گوش(اوتيت) و دفع سنگ كليه تجويز مي شود.
- در اندونزي از گرد برگ هاي خشك كوبيده ي گوجه فرنگي، براي رفع آفتاب سوختگي پوست و صورت استفاده مي شود. از پاشيدن آب دم كرده ي برگ گوجه فرنگي، براي دفع آفت كلم به نام كاترپيلار نتيجه خوبي گرفته شده است.
- مصرف گوجه فرنگي براي مبتلايان به درد مفاصل تجويز شده است و براي مبتلايان به نقرس و روماتيسم مفيد است.
- گوجه فرنگي، خنک و اشتها آور است و آب آن براي رشد و نمو بهتر طفل موثر مي باشد.
- گوجه فرنگي به علّت دارا بودن ويتامينهايA ، B، C، K و مواد معدني مانند کلسيم ، فسفر و آهن در تأمين انرژي و تقويت بدن نقش موثري ايفاء مي کند.
گوجه فرنگي يکي از مهم ترين منابع ويتامين A مي باشد. لذا در تقويت بينايي، تقويت و سلامتي پوست و مخاط ها (دهان و بيني) رشد و نمو استخوانها ضروري است.
- گوجه فرنگي سرشار از ويتامينهاي B1 و B2 مي باشد؛ از اين جهت در تسکين دردهاي عصبي، رفع بي اشتهايي، و درمان يبوست، نقصان ترشح شير مادر و تورم دهان تجويز مي شود.
- گوجه فرنگي، بدن را در برابر امراض و بيماريهاي عفوني حفظ مي کند.
- مصرف گوجه فرنگي نيرو و نشاط مي بخشد و پوست و دانههاي آن به هضم غذا کمک مي کند و رودهها را پاک مي نمايد.
- آب گوجه فرنگي ادرارآور مفيدي است.
- براي تميز کردن خون بايد از آب گوجه فرنگي و کرفس به نسبت مساوي و به مقدار 3 فنجان در روز، قبل از غذا و به مدت 3 هفته استفاده کرد.
- گوجه فرنگي هضم مواد نشاستهاي را آسان مي کند و به همين جهت از آن سس درست کرده و با حبوبات پخته مصرف مي کنند.
- مصرف گوجه فرنگي براي اشخاصي که مبتلا به سنگ کليه و مثانه و کبد هستند، تجويز شده است.
- گوجه فرنگي بعد از ليموترش بيش از ساير ميوهها ويتامين C دارد و مقدار زيادي فسفر، آهن، سيليس و کلسيم دارد.
- گوجه فرنگي گرچه داراي اسيد سيتريک است، اما بدن را قليايي ميکند.
- بوي برگ هاي گوجه فرنگي، زنبورهاي خرمايي را ناراحت مي کند، لذا مي توان بوته ي گوجه فرنگي را در باغها و بوستانها کاشت تا از گزند زنبورها در امان باشند.
- اگر در محل مورچه ها چند عدد برگ گوجه فرنگي بگذاريد، بوي اين گياه مورچه ها را فراري مي دهد.
- براي تميز کردن لکه ي جوهر بر روي لباس، يک تکه پنبه را در آب گوجه فرنگي فرو برده و روي لکه ي جوهر بماليد. سپس آن را بشوييد.
- اگر پوست شما کک و مک دارد، هر روز آن را با آب گوجه فرنگي تميز کنيد. کم کم کک و مک ها را از بين مي برد.
- براي جلوگيري از مزاحمت حشرات مي توانيد برگ هاي گوجه فرنگي را به بند بکشيد و آن را در اطاق خود بياويزيد، با اين کار حشرات فرار مي کنند.
- سالاد کاهو و گوجه فرنگي درمان کننده ي امراض عصبي هستند.
خوردن گوجه فرنگي، براي بعضي بيماراني که دچار حساسيت يا آلرژي (خارش بدن،قرمز شدن پوست، آسم، کهير و...) هستند، ضرر دارد.
تذکرات:
1- گوجه فرنگي نارس و کال هضمش سنگين است، لذا خوردن آن باعث دل درد مي شود.
2- سرخ کردن زياد گوجه فرنگي در روغن باعث سنگيني هضم آن مي شود و روي آتش کباب کردن آن مناسب است.
3- مادهاي سمّي به نام سولانين در گوجهفرنگي سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسموميت ميشود و دل پيچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ايجاد را مي کند.
4- خوردن گوجه فرنگي، براي بعضي بيماراني که دچار حساسيت يا آلرژي (خارش بدن،قرمز شدن پوست، آسم هستند، ضرر دارد.
زردآلو؛ طلاي تابستان
درخت زردآلو بومي نواحي چين است و هنوز هم به صورت وحشي در اين مناطق مي رويد. اين درخت در اوايل قرن اول ميلادي به آسيا و اروپا راه يافت. ارتفاع درخت زردآلو تا 6 متر هم مي رسد . برگ هاي آن مانند قلب نوک تيز و به رنگ سبز روشن مايل به زرد مي باشد . گل هاي زردآلو درشت و به رنگ سفيد متمايل به قرمز است . ميوه آن گوشتي و زرد رنگ ، با طعمي مطبوع و شيرين بوده که در اواسط تابستان مي رسد. هسته زردآلو صاف ، قهوه اي و بيضي شکل است. در داخل هسته مغز آن قرار درد که طعم آن گاهي شيرين و گاهي تلخ مي باشد.
مواد مغذي موجود در زردآلو و اثرات مفيد آنها :
اين ميوه سرشار از ويتامين هاي A و C و آهن است. مواد مغذي موجود در زردآلو از چشم ها و قلب حفاظت مي کنند و فيبر موجود در آن بر عليه بيماري ها مبارزه مي کند.
زردآلو منبع غني بتاكاروتن ( پيش ساز ويتامين A ) است. زردآلوهايي كه رنگ نارنجي تيره دارند، حاوي بتاكاروتن بيشتري هستند. مواد غذايي حاوي بتاكاروتن باعث كاهش خطر بروز بيماري هاي قلبي ، سكته ، آب مرواريد و بعضي سرطان ها مي شوند.
مقادير بالاي بتاکاروتن و ليکوپن موجود زردآلو باعث مي شود غذاي مفيدي براي حفظ سلامتي قلب باشد. اين دو ماده بعنوان آنتي اکسيدان، از اکسيداسيون LDL- کلسترول و بروز بيماري قلبي جلوگيري مي کنند.
بتاکاروتن در بدن ، به ويتامين A تبديل مي شود . پس مي توان گفت زردآلو منبع غني ويتامين A است که در حفظ بينايي چشم موثر است و بعنوان يک آنتي اکسيدان قوي جلوي تخريب سلول ها توسط راديکال هاي آزاد را مي گيرد.
زردآلو منبع غني بتاکاروتن است. لذا در تقويت بينايي چشم ، جلوگيري از بروز بيماري هاي قلبي و آب مرواريد موثر است.
راديکال هاي آزاد، عدسي چشم را تخريب مي کنند و باعث بروز آب مرواريد مي شوند يا اينکه ذخيره ي خوني چشم ها را از بين برده و باعث تخريب بافت چشم مي شوند.
زردآلو حاوي فيبرهاي محلول در آب است. مطالعات نشان مي دهد مصرف فيبرهاي محلول باعث حفظ قند خون در مقدار طبيعي و كاهش كلسترول خون مي شود. فيبر موجود در زردآلو از بروز يبوست و بيماري هاي روده اي جلوگيري مي کند.
برگه زردآلو سرشار از پتاسيم است. مصرف مواد غني از پتاسيم باعث تنظيم فشارخون مي شود.
زردآلوي رسيده به علت دارا بودن ويتامين هاي گروه B براي درمان بيماري هاي عصبي و روحي ، بي خوابي ، خستگي شديد، گيجي، فراموشي و ... مفيد است.
ميوه و هسته شيرين زردآلو به علت دارا بودن ويتامين C براي تقويت بدن، رفع اختلال در رشد کودکان، جلوگيري از خونريزي لثه موثر است.
به علت داشتن آهن در خون سازي موثر است.
ساير خواص درماني زردآلو :
تصفيه کننده خون است. عروق را باز مي کند . ملين است . بوي بد دهان را رفع مي کند. تب بر است . به علت داشتن کبالت براي کم خوني مفيد است . التهاب مفاصل را برطرف مي کند. ضد نرمي استخوان است . براي قليايي کردن بدن مفيد است.
همچنين :
• زردآلو به علت داشتن مقداري اسيد سالسيليک ، براي درد مفاصل و رماتيسم مفيد است.
• زردآلو، خنک و اشتها آور است.
• زردآلو، باعث رفع تشنگي و عطش مي شود.
• براي رفع يبوست و بواسير مفيد است.
• مصرف برگه زردآلو سبب هضم غذا ميشود و از يبوست جلوگيري ميكند. براي مصرف برگه ، ابتدا آن را با آب بشوييد . سپس آن را در آب خيس کنيد و بگذاريد يک شب بماند. سپس يک دانه ليموترش در آن بيندازيد و صبح ناشتا ، برگه خيس خورده را همراه با آب آن ميل کنيد که براي رفع يبوست بسيار مفيد است.
• حرارت دروني بدن را پايين ميآورد.
برگه زردآلو باعث هضم غذا مي شود و براي يبوست مفيد است.
تذکراتي در مورد مصرف زردآلو :
* از زياده روي در مصرف زردآلو خودداري کنيد ، زيرا مصرف زياد آن در هضم مواد غذايي ايجاد اختلال کرده و دچار اسهال مي شويد.
* افرادي که ناراحتي کبدي دارند، بايد از زياد خوردن زردآلو پرهيز کنند.
* هسته تلخ زردآلو مواد سمي به نام اسيد سيانيدريک و اسيد پروسيک دارد . لذا خوردن هسته تلخ زردآلو خطرناک است.
* مصرف زياد زردآلو باعث ايجاد لک هاي سفيد پوستي مي شود.
* زردآلو از نظر طب قديم ايران سرد و تر است ، لذا براي سرد مزاجان مضر است.
اگر زردآلو را همراه با هسته شيرين آن بخوريد ، دچار نفخ معده نخواهيد شد.
* كسانى كه دچار سوزش يا نفخ معده هستند، از مصرف زياد زردآلو پرهيز كنند.
* زردآلو به طور کلي ديرهضم و نفاخ است . بنابراين اشخاص مسن و کودکان بايد از خوردن زياد آن پرهيز کنند .
* زردآلو را هميشه قبل از غذا بخوريد و هسته اش را نيز همراه آن مصرف کنيد ، زيرا هسته شيرين زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آن را آسان مي سازد .
* اين ميوه را هنگام ناشتا وبا معده خالي نخوريد، زيرا سبب دل پيچه مى شود.
* زردآلوي کال و نرسيده ديرهضم و نفاخ است . همچنين ترشح اسيد معده را افزايش مي دهد و باعث ترش کردن معده مي شود.
* هرگز زردآلو را بعد از غذاهاي سنگين نخوريد.
* بعد از خوردن زردآلو آب سرد ننوشيد يا با آب سرد استحمام نکنيد، زيرا باعث ايجاد گاز و نفخ در معده مي شود.
* اگر بعد از خوردن زردآلو دچار سنگيني و نفخ معده شديد ، فوراً مقداري زيره را دم کرده و ميل نماييد يا مقداري عرق زيره يا عرق نعنا بخوريد.
خواص درماني هسته و برگ زردآلو
هسته زردآلو از نظر طب قديم ايران گرم و خشک ، و برگ و گل آن سرد و خشک است .
• هسته زردآلو تقويت کننده قواي جنسي است.
• اگر چند قطره از روغن هسته را در گوش بچکانيد ، صداهاي گوش را از بين برده و سنگيني گوش را درمان مي کند.
• روغن هسته براي نرم کردن پوست مفيد است .
• روغن هسته اگر تلخ باشد ، کرم معده و روده را از بين مي برد.
• روغن تلخ هسته ورم مقعد را از بين برده و سنگ مثانه را خرد مي کند.
• دم کرده برگ زردآلو براي قطع اسهال مفيد است .
• براي تسکين درد گوش ، چند قطره از دم کرده برگ زردآلو را در گوش بچکانيد .
از زردآلو ميتوان برگه ، كمپوت و نكتار زردآلو تهيه كرد. براي تهيه نكتار زردآلو ،
مقداري زرد آلوي رسيده و سالم را در مخلوط كن بريزيد. سپس كمي آب ، يخ و شكر به آن بيفزاييد و آن را مخلوط كنيد. با اين مخلوط خنك و خوشمزه مي توانيد از ميهمان
گرمازده ي خود در فصل تابستان پذيرايي كنيد.
خواص دارویی نارگیل
کلیات گیاه شناسی
نارگیل در حدود سه هزار سال پیش در جنوب آسیا کشت می شده است . در حال حاضر درخت نارگیل در تمام مناطق استوائی وجود دارد . مردم اقیانس آرام نارگیل را بعنوان یک غذای اصلی مصرف می کنند و از تمام قسمت های این درخت استفاده می برند . ضرب المثلی در این مناطق وجود دارد که می گوید هر کس که درخت نارگیل می کارد برای خودش و برای بچه هایش ،لباس ،ظرف ،نوشابه ،غذا و خانه درست می کند .نارگیل معمولا از هندوراس ، پاناما و جمهوری دومینیکین به کانادا وارد می شود .مقدر بسیار کمی نارگیل در فلوریدا تولید می شود که به مصرف داخلی می رسد نارگیل درختی است که بطور قائم بالا می رود . ارتفاع آن به 30 متر و قطر تنه آن تا یک متر می رسد برگهای آن دراز و بطول 4 تا 5 متر و مرکب از چند برگچه باریک و دراز است . طول برگچه ها حدود یک متر می باشد . رنگ ها سبز روشن است میوه نارگیل مانند خوشه ، شامل چندین نارگیل به اندازه های مختلف است .میوه نارگیل کروی شکل است که قسمت خارجی آن ضخیم و سفت و متشکل از الیاف نباتی و داخل آن نیز صاف و سخت می باشد . در قاعده نارگیل سه سوراخ دیده می شود که چشم های نارگیل نامیده می شود . برای استفاده از مایع داخل نارگیل که شیر نارگیل نامیده می شود این سوراخها را باید با جسم نوک تیزی باز کرد و مایع دارون آنرا بیرون آورد . سپس با چکش آنرا بشکنید و از گوشت داخل آن استفاده کنید . البته می توانید بعد از بیرون کشیدن شیر ، نارگیل را در داخل فر در درجه حرارت 350 درجه فارنهایت بمدت نیمساعت قرار دهید تا نارگیل خود را بشکند .درخت نارگیل در هر سال حدود پنجاه عد نارگیل می دهد . نارگیل هنگامیکه نارس است مقدار یبشتری شیر داردولی بتدریج میوه می رسد مقدار شیر آن کمتر می شود .برای خرید نارگیل همیشه میوه ای را انتخاب کنید که سنگین باشد ضمنا آنرا تکان دهید که صدای شیر داخل آنرا بشنوید زیرا نارگیل اگر بدون شیر باشد حتما کهنه است و یا اینکه شیرش بیرون آمده و هوا کشیده و خراب شده است .
ترکیبات شیمیایی
گوشت نارگیل دارای آنزیم های مختلف مانند انورتین ، اکسیداز و کاتالاز می باشد . در شیر نارگیل اسید های آمینه مختلفی مانند هیستدین ، آرژینین ،لیزین ف تایروزین ،تریپتوفان ، پرولین ،لوسین و آلانین موجود است . در صد گرم گوشت تازه نارگیل مواد زیر موجود است:
انرژی 350 کالری آب 50 کالری پروتئین 3/5 گرم چربی 35 گرم مواد نشاسته ای 9 گرم کلسیم 12 میلی گرم پتاسیم 250 میلی گرم سدیم 25 میلی گرم فسفر 95 میلی گرم آهن 1/8 میلی گرم ویتامین ب 1 0/05 میلی گرم ویتامین ب 2 0/02 میلی گرم ویتامین ب 3 0/5 میلی گرم ویتامین ث 3/2 میلی گرم
خواص داروئی:
گوشت سفید نارگیل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و شیر نارگیل کمی گرم و مرطوب است.
نارگیل بدلیل داشتن چربی زیاد و مواد مغذی چاق کننده است.
حرارت داخلی بدن را افزایش می دهد.
برای خوشبو کردن دهان مفید است.
ضعف کبد را درمان می کند.
برای برطرف کردن بواسیر مفید است.
ادرار را زیاد می کند.
درد مثانه را رفع می کند.
زخم های بدن را مداوا می کند.
کرم معده و روده ، مخصوصا کرم کدو را از بین می برد.
برای تقویت دستگاه هاضمه مفید است.
ریشه درخت نارگیل ضد تب و ادرار آور است.
ریشه درخت نارگیل برای ناراحتی های کبدی مانند یرقان مفید است.
دم کرده ریشه درخت نارگیل برای معالجه اسهال خونی مفید است.
برای دفع سنگ کلیه شیر نارگیل را با برگ سنا مخلوط کرده و بنوشید.
همانطور که گفته شد به مایعی که در داخل نارگیل وجود دارد شیر نارگیل گفته می شود . ولی باید اضافه کرد که با له کردن و چرخ کردن گوشت سفید نارگیل نیز شیری بدست می آید که بان شیر نارگیل گفته می شود . و در اکثر مورد منظور از شیر نارگیل شیر است که از گوش نارگیل گرفته می شود . شیر نارگیل یک غذای کامل است که می توان آن را با شیر مادر مقایسه کرد:
آب 65 گرم پروتئین 3/2 گرم چربی 25 گرم مواد نشاسته ای 5 گرم کلسیم 16 میلی گرم فسفر 100 میلی گرم آهن 1/5 میلی گرم ویتامین ب 1 0/03 میلی گرم ویتامین ب 2 0/01 میلی گرم ویتامین ب 3 0/8 میلی گرم ویتامین ث 2 میلی گرم
خواص شیر نارگیل:
شیر نارگیل هم ملین و هم ضد اسهال است.
برای رفع اسهال خونی مفید است.
برای برطرف کردن آب آوردگی بدن از شیر نارگیل استفاده کنید.
شیر نارگیل ضد سم است.
برای پائین آرودن تب مفید است.
برای معالجه بیماریهای پوستی مفید است.
خواص روغن گوشت نارگیل روغن نارگیل از تقطیر گوشت سفید نارگیل بدست می آید.
برای معالجه بیماریهای پوستی بکار می رود.
حافظه و هو ش را تقویت می کند.
درد مثانه را رفع می کند.
کرم کدو و کرمهای دیگر روده را دفع می کند.
در درمان کمر درد موثر است.
معالج بواسیر است.
محرک نیروی جنسی است.
مضرات :
نارگیل دیر هضم است و در بدن خلط تولید می کند بنابراین بهتر است با شکر خورده شود چون نارگیل گرم است ممکن است در گرم مزاجان اشکالاتی تولید کند از این نظر اینگونه افراد باید آنرا با میوه های ترش ، لیمو و یا هندوانه بخورند . خوردن آن برای سردمزاجان و سالمندان بسیار مفید است و اشکالی تولید نمی کند .
فندق
کلیات گیاه شناسی
فندق درختچه ای است به ارتفاع تقریبا دو متر که در نواحی مساعد تا ارتفاع 6متر نیز می رسد .
درخت فندق بومی اروپا و آسیای صغیر است
برگهای درخت فندق پهن و نوگ تیز با دو ریدف دندانه ، برنگ سبز و یا دمبرگی بطول تقریبا یک سانتیمتر می باشد فندق دارای دو نوع گل نر و ماده است که بصورت سنبله آویخته در پائیز ظاهر می شود .
فندق گرد 2/5-1/5 سانتیمتر است . دارای پوششی سبز رنگ بوده که پس از خشک شدن تدریجا از آن جدا می گردد.
ترکیبات شیمیایی
مغز فندق در حدود 60 درصد روغن درد که برنگ زرد روشن بوده و دارای طعمی ملایم و بوی مطبوعی می باشد . این روغن بمصرف تغذیه ،عطر سازی و نقاشی می رسد . مغز فندق دارای مقدر زیادی فسفر می باشد.
در صد گرم مغز فندق موادزیر موجود است :
انرژی 625 کالری آب 5/8 گرم پروتئین12/5 گرم مواد نشاسته ای15 گرم مواد چرب 60 گرم کلسیم200 میلی گرم فسفر 320 میلی گرم آهن3/5میلی گرم سدیم2 میلی گرم پتاسیم700 میلی گرم ویتامین ب 1 0/5 میلی گرم ویتامین ب 3 1 میلی گرم
خواص داروئی
فندق از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . برگ و شکوفه ،گل وپوست آن (مخصوصا پوست ریشه آن )قابض است
فندق بدلیل اینکه دارای مقدر کمی مواد نشاسته ای است ضمنا دارای مواد معدنی زیادی مانند کلسیم ،پتاسیم ، فسفر ،منیزیوم ،سدیم و آهن می باشد غذای بسیار خوبی بای مبتلایان به بیماری قند است
فندق غذای مناسبی برای تقویت بدن و مخصوصا دوره نقاهت است .
فندق مقوی روده ها و معده است .
فندق سموم را از بدن خارج می سازد
فندق فشار خون را بالا می برد
خانم هائیکه در بین دو عادت ماهانه خونریزی دارند برای درمان آن باید جوشانده پوست فندق بخورند .
روغن فندق برای از بین بردن سرفه و درد سینه مفید است .
روغن فندق برای کبد نافع است
برای جلوگیری از ریزش مو پوست فندق راب سوزانید و خاکستر آنرا با پیه خوک مخلوط کرده و قسمت هایی را که مو ریخته با آن ماساژ دهید .
فندق بو داده مخلوط انیسون برای سوزش مجرای ادرار و تقویت نیروی جنسی مفید است
آنهائیکه کارهای فکری می کنند باید فندق بخورند زیرا بدلیل داشتن فسفر زیاد مغز را تقویت می کند.
مضرات : فندق اگر به مقدر کم خورده شود بهیچوجه مضر نیست ولی افراط در خوردن آن ایجاد نفخ و گاز شکم کرده و استفراغ تولید می کند برای جلوگیری آنهائیکه سرد مزاج هستند باید فندق را با آب و عسل
خورده و گرم مزاجان با سکنجبین بخورند .
بادام
مقدمه
درخت بادام به بلندی 8 متر میرسد. درختی است زیبا که از زمانهای قدیم در نواحی مرکزی و غربی آسیا مخصوصا افغانستان و ایران ، سوریه و فلسطین پرورش مییافته است. ریشه درخت بادام بسیار قوی است. این درخت میتواند حتی با کمی رطوبت نیز رشد کند. برگهای آن بیضی ، باریک ، نوک تیز و به رنگ سبز میباشد. گلهای آن بسیار زیبا و به رنگ صورتی است. در اوایل بهار شکوفههای بادام ظاهر میشود. دو نوع بادام وجود دارد: بادام شیرین و بادام تلخ. میوه درخت بادام به صورت شفت میباشد که قشر خارجی آن سبز رنگ و پوشیده از کرک است که در داخل آن بادام با پوست سخت وجود دارد.
در ابتدای تشکیل میوه پوشش خارجی سبز رنگ و گوشتدار است که پوشیده از کرک است و رشد نکرده که آنرا چغاله بادام مینامند که دارای خواص مخصوص میباشد. پس از رسیدن بادام به تدریج پوشش خارجی سبز رنگ خشک شده و پوست آن نیز سفت و سخت میشود و مغز بادام در داخل آن رشد کرده و آماده استفاده میشود. مغز بادام بیضی شکل و مسطح بوده که یک طرف آن نوک تیز است. مغز بادام در داخل پوسته نازک قهوهای رنگی میباشد که میتوان آنرا به کمک آب گرم از آن جدا کرد که مغز بادام سفید رنگ در داخل آن است. مغز بادام شیرین و طعم ملایم و خوشمزهای دارد و به سهولت از بادام تلخ تشخیص داده میشود. از کلیه قسمتهای درخت بادام شیرین مانند شکوفه ، برگ و میوه آن استفاده طبی میشود.
ترکیبات شیمیایی
بادام شیرین دارای 50 تا 55 درصد و بادام تلخ دارای 40 تا 45 درصد روغن میباشد. بادام همچنین دارای 25 درصد مواد سفیدهای و دیاستازی به نام امولسین (Emulsine) ، قند ، صمغ ، موسیلاژ و مواد معدنی میباشد بادام تلخ دارای ماده مخصوصی ( 1 تا 3 درصد ) به نام آمیگدالین (Amygdlin ) میباشد که از اثر آب بر روی این ماده اسید سیانیدریک و آلدئید بنزوئیک (Aldehyde benzoic) و گلوکز حاصل میشود. اسانس بادام تلخ (آلدئید بنزوئیک ) در عطر سازی بکار میرود و همچنین از آن رنگ سبزی به نام مالاشیت Malachite درست میکنند. اسانس بادام تلخ به دلیل اینکه دارای اسید سیانیدریک است کمی تلخ میباشد.
خواص داروئی بادام شیرین
بادام ملین بوده و روغن بادام ضد یبوست است مخصوصا از روغن بادام میتوان رفع یبوست برای بچهها استفاده کرد.
بادام سینه را نرم میکند.
شیر بادام برای رفع سرفه، ناراحتی حنجره و تنگی نفس مفید بوده و خلط آور است.
بادام برای درمان زخم رودهها و مثانه و اسهال مفید است.
بادام بو داده مقوی معده بوده و قابض است.
بادام تقویت کننده نیروی جنسی است و تولید اسپرم را زیاد میکند.
بادام را آسیاب کرده و با عسل مخلوط کنید برای درد کبد و سرفه مفید است.
چغاله بادام لثه و ریشه دندان را تقویت میکند.
چغاله بادام برای خشکی دهان مفید است.
شکوفه بادام را دم کنید و به عنوان مسهل برای اطفال استفاده کنید.
دم کرده پوست قهوهای رنگ مغز بادام بهترین دارو برای تسکین درد و التهاب مجاری تنفسی است.
جوشانده برگ درخت بادام برای نارسایی کبد و کیسه صفرا مفید است.
روغن بادام خواب آور است و بیخوابی را از بین میبرد.
برای صاف کردن سینه و نرم شدن رودهها و از بین بردن سرفه خشک باید روغن بادام را با شکر و کتیرا مخلوط کرده و بخورید.
روغن بادام را با آب گرم مخلو ط کنید داروی خوبی برای رفع اسهال و دل پیچه بچهها خواهد بود. ضمنا این مخلوط سنگ مثانه را خارج کرده و ادرار کردن را آسان میکند.
برای درمان نقرس و رفع خمیدگی پیران ، مهرههای پشت را با روغن بادام چرب کنید.
برگ تازه درخت بادام مسهل و ضد کرم است.
برگ خشک شده درخت بادام قابض بوده و اسهال را از بین میبرد.
روغن بادام شیرین به دلیل خاصیت نرم کنندگی و ضد التهاب در کرمها و پمادها بکار میرود.
برای رفع بیماریهای سینه ، روغن بادام شیرین را با هموزن آن عسل و یک زرده تخم مرغ مخلوط کنید که به صورت خمیر یکنواختی درآید سپس به آن جوشانده گل ختمی اضافه کرده و یک قاشق چایخوری از آنرا به فاصله هر سه ساعت بخورید.
برای رفع خارش پوست بچههایی که که سرخک و مخملک دارند روغن بادام را در تمام سطوح بدن آنها بمالید خارش را تسکین میدهد.
مالیدن روغن بادام بر روی پوست التهاب را رفع کرده و سوختگی را درمان میکند.
روغن بادام اگزما را رفع میکند.
خواص بادام تلخ
بادام تلخ را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط کنید ضماد خوبی برای سر درد میباشد همچنین مالیدن آن بر دور چشم برای تقویت بینایی مفید است.
خوردن بادام تلخ برای تنگی نفس ، سرفه و ورم ریه مفید است.
بادام تلخ رابا عسل بخورید کبد و طحال را تمیز میکند.
برای رفع درد کلیهها بادام تلخ را با نشاسته و نعناع بخورید.
بادام تلخ را با عسل برای قولنج مفید است.
برای از بین بردن سنگ کلیه و ناراحتیهای کلیه ، بادام تلخ را با شیره انگور مخلوط کرده و بخورید.
برای از بین بردن لکههای صورت ، بادام تلخ را پودر کنید و با سرکه مخلوط کرده و ضمادی از آن درست کنید و روی پوست بمالید.
ضماد بادام تلخ برای درمان زخمهای کهنه خارش و مخملک بکار میرود.
ضماد ریشه درخت بادام تلخ برای درمان انواع دردها مفید است.
ضماد ریشه درخت بادام برای پاک کردن طحال ، کلیه و دفع کرم روده بکار میرود.
روغن بادام تلخ برای تنگی نفس ، درد کلیه و خارج کردن سنگ مثانه مفید است.
برای رفع زنگ زدن و صدا در گوش یک قطره از روغن بادام تلخ را در گوش بریزید.
مالیدن روغن بادام تلخ روی صورت ، لکهها و چین و چروک را از بین میبرد.
روغن بادام تلخ ترک دست و پا را که از سرما ایجاد شده از بین میبرد.
آنهایی که مبتلا به اگزما هستند اگر از بادام تلخ خمیری درست کنند و از آن به جای صابون برای شستن نقاطی که مبتلا به اگزما است استفاده کنند به زودی بهبود مییابند.
خمیر بادام تلخ برای رفع بوی بد پا و زیر بغل مفید است.
روغن بادام تلخ برای درمان سیاه سرفه مفید است
مضرات
بادام از نظر اینکه دارای مواد مغذی بسیاری است بنابراین غذای بسیار خوبی است ولی چون سنگین و ثقیلالهضم میباشد نباید در خوردن آن افراط کرد و مقدار آن نباید در روز بیش از ده دانه باشد. بادام همچنین برای معدههای ضعیف و سرد خوب نیست و اشخاصی که معده ضعیف دارند بهتر است بادام را با شکر بخورند.
کنجد «داروئی»
کلیات گیاه شناسی
کنجد گیاهی است یکساله با ارتفاع حدود یک متر که قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از کرک است. برگهای آن بیضی ، باریک و نوک تیز است. گلهای آن به رنگ سفید و یا قرمز بطور تکتک در کناره برگهای قسمت انتهایی ساقه ظاهر میشود. میوه این گیاه به صورت کپسول و محتوی دانههای کوچک و مسطح و بیضوی است که دانه کنجد نامیده میشود و قسمت مورد استفاده این گیاه است. وطن اصلی کنجد هندوستان است که از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. در حال حاضر چین بزرگترین تولید کننده کنجد در دنیا میباشد. در ایران نیز مقداری کنجد تولید میشود که بیشتر آن به مصرف تهیه روغن و حلوا میرسد.
ترکیبات شیمیایی
کنجد دارای پروتئین ، ویتامینهای B,D,E,F و لسیتین میباشد. مقدار روغن آن در حدود 50% است. روغن کنجد مرکب از حدود 70% اسیدهای جرب اشباع نشده مانند لینولئیک اسید ، اولئیک اسید و مقداری اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید پالمتیک و آراشیدیک اسید میباشد. روغن کنجد یکی از روغنهای اشباع نشده و مفید برای بدن است و در آمریکای شمالی و کانادا به مقدار زیاد مصرف میشود و دلیل آن این است که این روغن نه فقط کلسترول بدن را بالا نمیبرد بلکه آنرا کاهش میدهد.
طرز تهیه روغن کنجد
برای تهیه روغن کنجد معمولا دانهها را میشویند تا رنگ روی آن از بین برود سپس دانهها را آسیاب کرده و در آب میریزند تا پوست آن که سبک است روی آب بیاید که آنرا میگیرند. بعد دانهها را خشک کرده و در آب جوش میریزند و خمیر میکنند. این خمیر را تحت فشار قرار داده تا روغن آن جدا شود. این روغن را روغن سرد فشار اول مینامند و از تفاله باقیمانده تحت اثر فشار و گرما روغنی بدست میآید که به نام روغن گرم یا فشار دوم معروف است که البته ارزش غذایی روغن سرد را ندارد.
تفاله باقیمانده از این مرحله را معمولا برای علوفه دامها بکار میبرند. مخصوصا این تفاله از نظر داشتن مواد پروتئینی غذای خوبی برای گاوهای شیرده است. اگر میخواهید از روغن کنجد استفاده کنید دقت کنید که روغن سرد فشار اول باشد که به نام First cold pressed معروف است زیرا در اثر حرارت دادن روغن کنجد خواص خود را از دست میدهند.
خواص داروئی
برای چاق شدن و تقویت نیروی جنسی موثر است.
برای رفع قولنج کنجد را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط کنید و به مقدار نصف وزن کنجد ، مغز بادام پوست کنده را بآن اضافه کنید آنها را پودر کنید و هر روز به مقدار یک قاشق سوپخوری از آن بخورید.
کنجد گرفتگی صدا را از بین میبرد.
نرم کننده معده و روده است.
کره کنجد که در کانادا به نام تاهیتی معروف است، غذای خوبی برای رشد بچههاست.
برگ کنجد را اگر به سر بمالید باعث رشد و سیاهی موی سر میشود.
نرم کننده معده و رودههاست.
کنجد فشار خون را کاهش میدهد.
کنجد ضد رماتیسم است.
برای رفع ناراحتی کیسه صفرا مفید است.
دم کرده برگ کنجد اسهال خونی را برطرف میکند.
روغن کنجد برای رفع تنگی نفس و سرفه خشک و زخم ریه مفید است.
روغن کنجد سوزش ادرار را رفع میکند.
از روغن کنجد به جای روغن زیتون در سالاد استفاده کنید.
کنجد با همه خواصی که دارد برای معده ضعیف مناسب نیست زیرا ثقیلالهضم است. اینگونه اشخاص باید آنرا با عسل و سرکه بخورند.
انبه «داروئی»
کلیات گیاه شناسی
انبه درختی است زیبا که ارتفاع آن تا 10 متر میرسد. منشا انبه هند و مالزی و برمه میباشد ولی هم اکنون در تمام مناطق استوایی و حاره کشت میشود. انبه از 4000 سال پیش وجود داشته است. برگهای این درخت نیزهای شکل ، گلهای آن زرد یا قرمز رنگ و به صورت خوشهای وجود دارد. میوه آن که انبه یا منگو نامیده میشود بیضوی شکل و دارای طعمی مطبوع و شیرین بوده و دارای هستهای نسبتا بزرگ است.
ترکیبات شیمیایی
انبه دارای موادی مانند اسید بنزوئیک Benzoic Acid ، اسید سیتریک Citric Acid و Puri yellow Dye که ماده زرد رنگی است میباشد. انبه در حدود 15 درصد تانن دارد. هسته انبه دارای چربی زیاد و نشاسته و اسید گالیک Gallic Acid است..
خواص داروئی
خواص میوه انبه رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و نارس آن سرد و خشک است. انبه نارس تولید کننده بلغم و سودا در بدن میباشد.
انبه بسیار مقوی بوده و تقویت کننده بدن است.
انبه تقویت کننده قوای جنسی است.
رنگ صورت را درخشان میکند.
دهان را خوشبو میکند.
ادرارآور است.
یبوست را برطرف میکند.
انبه دارای مقدر زیادی اسید گالیک است. بنابراین دستگاه گوارش را ضد عفونی و تمیز میکند.
انبه تمیز کننده خون میباشد.
خوردن انبه بوی بد بدن را از بین میبرد.
انبه حرارت بدن را کاهش میدهد و تب را پائین میآورد.
برای رفع اسهال مفید است.
خوردن انبه ، سردرد ، تنگی نفس و سرفه را از بین میبرد.
برای درمان بواسیر مفید است.
عطش را برطرف میکند.
انبه چون گرم است برای گرم مزاجان مناسب نیست و این اشخاص باید آن را با سکنجبین بخورند.
خواص مغز هسته انبه
انبه دارای هسته بزرگی است که در وسط آن مغز آن قرار درد که به جای مغز بادام میتوان از آن در شیرینیجات استفاده کرد.
خوردن مغز هسته اسهال را برطرف میکند.
برای معالجه سرماخوردگی مصرف میشود.
سرفههای سخت را درمان میکند.
درمان کننده بواسیر خونی است.
خانمهایی که دچار خونریزی از رحم میباشند و یا بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند برای رفع آن باید از مغز انبه استفاده کنند.
مغز هسته انبه کرم کش و ضد اسهال است.
برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است.
ضد استفراغ است.
دیگر خواص درخت انبه
گل انبه سرد و خشک است و اسهال را رفع میکند.
اگر شکوفه درخت انبه را خشک کرده و هر روز حدود 3 گرم آن را با 10 گرم شکر بخورند سرعت انزال را معالجه میکند.
صمغ درخت انبه را با روغن و آبلیمو مخلوط کنید برای ناراحتیهای پوست مفید است.
برای برطرف کردن ریزش مو ، آب برگهای درخت انبه را روی سر بمالید.
برای تقویت دندان و لثه دم کرده برگ درخت انبه را مضمضه کنید.
مضرات
هضم انبه برای بعضی از افراد سخت است و ممکن است ایجاد خارش و دمل نمائید. اگر خون انبه ایجاد نفخ بکند باید آن را با زنجبیل خورد.
مطالب مشابه :
برترین شرکت های ارائه دهنده Adsl در سال 92
آسیا تک: آسیا تک ترین خدمات را در اختیار کاربران خود قرار داده و در این بخش ریز مصرف
غلات
هستند که گیاهان علفی تک لپه ای بوده و دانه های ریز آنها، مصرف این ماده در آسیا و آفریقا
ثبت نام درخواست فرآورده های نفتی
9- دریافت نقطه نظرات ، پیشنهادات و مشکلات کاربران از طریق مصرف کنندگان اسیا تک;
تزريق هيدروژل آکوازورب در خاک توسط دستگاه بيوليفت
موجب افزایش فواصل بین دوره های آبیاری و صرفه جویی 30 تا 60 درصدی مصرف ریز تر باشد آسیا تک;
اسامی شرکت های همکار
54- آسیا مهر اسپادانا 452- تاپ کارواش تک رسا 840- ریز سیستم پارس جوان
فصل پنجم كتاب انسان ومحيط زيست
به عنوان کاربران ومدیران ریز و درشت تک سلولی ها تجزیه و مصرف می شود
خواص دارويي ميوه ها
، گوشت ماكیان یا ماهی مصرف سوراخ های ریز یا قرمز بطور تکتک در کناره برگهای
برچسب :
ریز مصرف کاربران آسیا تک