اخذ « ثمنیه ی بهای عرصه و اعیان سهم الارث خود »
چنانچه زوجه ای بخواهد رسما" اخذ « ثمنیه ی بهای عرصه و اعیان سهم الارث خود »را در املاک شوهر متوفی اش به سایر ورثه رسما" اعلام دارد ، فقط و منحصرا" اقرارنامه وصول سهم الارث ثمن قیمت عرصه و اعیان در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم میشود و نیازی به اخذ استعلام مالیاتی یا ثبتی جهت نقل و انتقال آن در قالب معامله قطعی وجود ندارد و صرف گواهی حصر وراثت و گواهینامه واریز مالیات بر ارث و مدارک مثبته ذیحق و ذینفع بودن مشارالیها ، من به الکفایه است .
ماده واحده مقرر می دارد: «مواد(946) و (948) قانون مدنی مصوب 18/2/1307 به شرح زیر
اصلاح و ماده (947) آن حذف میگردد:
ماده946ـ
زوج از تمام اموال زوجه ارث میبرد و زوجه در صورت فرزنددار بودن زوج یك هشتم از
عین اموال منقول و یك هشتم از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان ارث میبرد
در صورتیكه زوج هیچ فرزندی نداشته باشد سهم زوجه یك چهارم از كلیه اموال به ترتیب
فوق میباشد.
ماده948ـ هرگاه ورثه از اداء قیمت امتناع كنند زن میتواند حق خود را از عیناموال
استیفاء كند.1»
تغییر اساسی که در ماده 946 ق.م صورت گرفته استحقاق زوجه در عرصه اموال غیرمنقول است. قبل از این اصلاحیه زوجه حقی در عرصه اموال غیرمنقول شوهر نداشت و معمولا تنها ارثی که به زوجه می رسید ربعیه یا ثمنیه اعیانی بود و برابر ماده 946 ق.م زوجه از ابنیه و اشجار و همچنین از هر قبیل اموال منقول سهم الارث داشت. فرضا اگر متوفی چندین هکتار زمین داشت زوجه هیچ سهمی در آن نداشت و معمولا سهم زوجه در مقایسه به دیگر وراث ناچیز بود.
«اشاره كنم كه مطابق قانون مدنی كه الان جاری است و مصوب سال 1307 هست، درصورتیكه شوهر فوت كند زن از اموال منقول كلاً ارث میبرد، آن یك هشتم یا یك چهارم بلحاظ فرزنددار بودن یا فرزنددار نبودن زوج سهم خود را از عین اموال منقول میبرد. اما درحال حاضر از اموال غیر منقول زن فقط از قیمت ابنیه و اشجار ارث میبرد، یعنی از زمین ارث نمیبرد. اگر فرض كنید آپارتمان و خانهای باشد، فقط از قیمت ساختمان ارث میبرد، از قیمت زمین و عرصه ارث نمیبرد. این براساس فتوای مشهور فقهاء بوده كه قانون مدنی از آن تبعیت كرده است. اما بعضی از فقهای عظام نظرات متفاوتی با این نظر داشتند، ازجمله مقام معظم رهبری كه نظرشان این است كه زن در اموال غیر منقول از عرصه هم ارث میبرد و این مشكلات زیادی را حل میكند. الان در تقسیم ارث در دادگاههای ما حقیقتاً مشكلاتی وجود دارد. آپارتمانی هست، سهم ورثه از كل آن است، ولی سهم زن فقط از اعیانی است، یا زمین كشاورزی كه در آنجا اهمیت آن هم بیشتر هست، فقط از قیمت اشجار ارث میبرد، از زمین ارث نمیبرد. با این اصلاحیه ... از این به بعد اگر همسری فوت كرد، زوجه از كلیه اموال ارث میبرد، تفاوت آن با اموال منقول و غیرمنقول در این است كه در اموال منقول از عین آن ارث میبرد، در اموال غیر منقول از قیمت آن. البته اگر ورثه از پرداخت قیمت امتناع كنند، زن میتواند سهم خودش را در اموال غیر منقول هم از عین استیفاء كند. تقاضا داریم همكاران محترم به این اصلاحیه رأی بدهند كه زوجه هم بتواند سهمالارث خودش را از اموال غیر منقول هم استیفاء كند.2»
نکته دیگر اینکه در مورد اعیانی نیز سهم زوجه از قیمت ابنیه و اشجار بود که معمولا زوجه برای ربعیه یا ثمنیه اعیانی از ادارات ثبت اسناد سند مالکیت اخذ می نمود و این نیز مجددا باعث ایجاد دعاوی می شد به فرض مثال سهم زوجه در ثمنیه اعیانی ملک قرار داشت و مالک ششدانگ عرصه نیز که قصد تخریب و احداث یا تعمیر ملک را داشت دچار عسر و حرج می گردید. درنهایت مالک می توانست قیمت سهم زوجه را از طریق محاکم پرداخت نموده و ثمنیه اعیانی را خریداری نماید ماده 947 ق.م مقرر می داشت: «زوجه از قیمت ابنیه و اشجار ارث می برد و نه ازعین آنها و طریقه تقویم آن است كه ابنیه و اشجار با فرض استحقاق بقاء در زمین بدون اجرت تقویم می گردد.» ماده 948 ق.م نیز مقرر می دارد: «هرگاه در مورد ماده قبل از ورثه از اداء قیمت ابنیه و اشجار امتناع كند زن می تواند حق خود را از عین آنها استیفاء نماید.»
در حال حاضر اگرچه نگارش ماده 946 نیز تغییراتی داشته ولی موضوع اصلی همان استحقاق زن در قیمت عرصه و اعیانی مال غیرمنقول است. با اصلاح این ماده یک سوال در ذهن همه خصوصا محاکم دادگستری ایجاد شد و آن اینکه آیا ملاک برای اجرای اصلاحیه فوق الذکر تاریخ فوت زوج است یا تاریخ تقسیم اموال متوفی؟ به عبارتی اگر زوج قبل از تاریخ تصویب اصلاحیه فوت نموده ولی هنوز اموال وی تقسیم نشده باشد آیا اصلاحیه شامل اینگونه افراد هم می شود یا نه؟ رویه های مختلفی در این خصوص اتخاذ گردید. عده ای معتقد بودند چون برابر ماده 4 ق.م اثر قانون نسبت به آتیه است پس ملاک تاریخ فوت است حتی اگر تقسیم اموال صورت نگرفته باشد ولی برخی هم تاریخ تقسیم اموال را ملاک قرار می دادند تا اینکه مجلس شورای اسلامی در تاریخ 26/5/89 طبق تبصره الحاقی، مقرر شد مفاد این ماده در خصوص وراث متوفایی كه قبل از تصویب آن فوت كرده ولی هنوز تركه او تقسیم نشده است نیز، لازمالاجرا است. البته این قانون مراحل تصویب را کاملا طی ننموده و به تایید شورای نگهبان نرسیده است.
نمونه سند ثمنیه اعیانی
در تاریخ ذیل حاضر دفترخانه گردید ......... فرزند .... به شماره شناسنامه .....متولد ......صادره .... به کد ملی ....... و کد پستی .......... ساکن .......... و همسر مرحوم....... بر طبق گواهی حصر وراثت شماره ..... صادره از دادگاه عمومی ..... و بعد الحضور بموجب این برگ اقرار نمود بر اینکه کلیه حق و حقوق خود را از بابت یک هشتم از قیمت عرصه و اعیان ششدانگ ... باب عمارت پلاک شماره فرعی از ....اصلی واقع در .... از سایر وراث ... دریافت و وصول نموده ام و حق هر گونه ادعا و اعتراضی را در حال و آینده از خود سلب و ساقط مینمایم
مطالب مشابه :
اخذ « ثمنیه ی بهای عرصه و اعیان سهم الارث خود »
دفتر اسناد رسمی 45 ابهر سهم الارث ثمن قیمت عرصه و اعیان در میبرد، از قیمت زمین و
قیمت بروز میلگرد آریان فولاد، آذر امین، میانه،ظفر بناب و ابهر
پروفیل ونبشی وناودانی - قیمت بروز میلگرد آریان فولاد، آذر امین، میانه،ظفر بناب و ابهر
ضرورت بازنگری در تعرفه واردات خودرو/بازار خودرو شرایط مطلوبی ندارد
وحدت منطقه ابهر معادن مجلس درباره قیمت خودروسازی کشور زمین گیر شده که
تحقیق کار وفناوری
هشتم نیوز ابهر اتصال به زمین : قبل از اختراع ترانزیستور، از لامپ های بزرگ، گران قیمت و
قیمت میلگرد
قیمت بنگاه. قیمت ابهر. 29.64 بلاگ گروه مترجمین ایران زمین
خطر بازار رهن ثانویه برای مسکن
حق کمیسیون مشاورین املاک شهرستان ابهر; که برای حل معصل زمین رانتی و سوداگریهای ناشی
قیمت میلگرد نیشابور قزوین نوشهر پارس آرمان
فروش انواع آهن آلات(ورق ،نبشی ؛میلگرد،.) - قیمت میلگرد نیشابور قزوین نوشهر پارس آرمان - تولید
لیست قیمت تجهیزات چاه ارت
قیمت (ریال) 1. صفحه الکترولیت کاهنده مقاومت زمین. شرکت فنی و مهندسی کالوت ابهر.
قیمت بروز تیرآهن ذوب اصفهان،اهواز،ترک
فروش انواع آهن آلات(ورق ،نبشی ؛میلگرد،.) - قیمت بروز تیرآهن ذوب اصفهان،اهواز،ترک - تولید
برچسب :
قیمت زمین ابهر