کار روغن موتور چیست؟

   فهرست مطالب

کار روغن موتور چیست؟ .....................................................................
انواع روغنها .......................................................................................
 کدهای API ........................................................................................
ویسکوزیته روغنها ..............................................................................
فیلتر روغن ........................................................................................
زمان تعویض روغن .............................................................................
افزودنیها ...........................................................................................
تصفیه روغن ترانسفورماتور ................................................................
بررسی آنالیز روغن ............................................................................
منابع .................................................................................................
 
کار روغن موتور چیست؟
 ظایف اصلی روغن موتور؛ روانسازی قسمتهای متحرک موتور، به حداقل رساندن اصطکاک و فرسایش، کمک به کاهش حرارت و به خود گرفتن آلودگیها، ذرات معلق و رسوبات لجنی حاصل از احتراق میباشد .
 ه دلیل اینکه روغن موتور باید این چند کار پیچیده را به طور همزمان انجام دهد، یک فرمولاسیون شیمیایی پیچیده را میطلبد، اما شما برای آنکه بدانید روغن موتور چگونه عمل میکند، چگونه ردهبندی میشود و چگونه باید نوع صحیح آنرا برای خودرویمان برگزینیم، نیاز به شیمیدان و یا مهندس شیمی بودن، نیست . کافی است با انواع مختلف روغن موتور، ردهبندیهای آن و علائم و اختصاراتی که برای آن استفاده میشود، آشنا باشیم .
  انواع روغنها
 ر حال حاضر روغنهای موتور خودروها به ۳ نوع کلی تقسیم میشوند:
 لف: مینرال (ارگانیک) ب: سنتتیک ج: نیمه سنتتیک (Premium )
 لف - مینرال:
 وغنی است که بر پایه نفت خام ساخته میشود و همان روغنی است که سالهاست در خودروها به کار برده میشود و همه ما با آن آشنایی داریم .
  - سنتتیک:
 وغنی است که از ترکیبات شیمیایی یا پولیمراسیون هیدروکربنها (Olefins) تولید میشود و نه با تصفیه نفت خام، این نوع روغن، اولین بار برای موتورهای جت به کار گرفته شد که به دلیل مزایایی که این نوع روغن نسبت به نوع مینرال داراست، در سالیان اخیر مصرف آن در خودروها نیز فزونی یافته است. روغنهای سنتتیک انواع مختلف با مواد تشکیلدهنده متفاوتی دارند که این امر آنها را از لحاظ کیفیت و نوع مصرف نیز با یکدیگر متمایز میسازد، از بین صدها نوع روغن سنتتیک با فرمولاسیونهای مختلف که هر یک محاسن و معایبی را نیز دارا هستند، از انواعی که برپایه Polyalphaolefins یا به اختصار (PAO) ساخته میشود و مقادیر کمی از مزیتهای اکثر روغنهای سنتتیک میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
 - کاهش مصرف روغن بدلیل عمر بیشتر روغن
 - غیر خورنده و غیر سمی بودن
 - تبخیرشوندگی پایین
 - دمای سوختن بالا
 - مقاومت در برابر اکسیداسیون بالا
 - دارا بودن شاخص ویسکوزیته بالا به صورت طبیعی (عکسالعمل سریع در مقابل تغییرات دما)
 - کاهش مصرف سوخت تا ۴/۲ درصد
 - نقطه روان شدن پایین
 - قابلیت استفاده از روغنهای با گستره ویسکوزیته زیاد بدون نگرانی از شکست پلیمرها
 یب این نوع روغنها نیز ، قیمت بالای آنها و عدم تطابق کامل با موتورهای با تکنولوژی قدیمی است .
  - نیمه سنتتیک :
 خلوطی است از روغن سنتتیک و مینرال ( ارگانیک )، این نوع روغن کیفیت روغنهای سنتتیک را ندارد اما در شرایط سخت؛ نظیر دماهای بالا و یا بار زیاد عملکرد بهتری نسبت به نوع مینرال داراست و بیشتر برای وانتها و SUV ها مصرف میشود و قیمت آن نیز کمی بیشتر از مینرالهاست .
 رای آگاهی از اینکه کدامیک از روغنهای فوق برای خودروی شما مناسب است، بهترین منبع و مأخذ دفترچه راهنمای خودرو یا برچسبهای داخل محفظه موتور میباشد (در صورتی که نوع روغن مشخص نشده، معنای آن استفاده از همان نوع قدیمی مینرال است) . استفاده از روغن مینرال یا نیمه سنتتیک برای موتوری که تنها استفاده از روغن سنتتیک در آن توصیه شده، میتواند برای موتور خطرآفرین باشد، اما در مقابل استفاده از روغنهای سنتتیک یا نیمه سنتتیک برای موتورهایی که برای استفاده از نوع مینرال طراحی شده اند ( موتورهای قدیمی) با تمهیدات خاصی، از نظر تولیدکنندگان روغنهای سنتتیک بلامانع است. اما بسیاری از متخصصان به دلایل زیر این کار را نیز اشتباه و مضر میدانند:
۱- هر یک از انواع مختلف روغنهای سنتتیک با توجه به فرمول شیمیایی، قابلیت تطابق با برخی انواع لاستیکها و الاستومرها را نداشته و در نتیجه اگر از روغن سنتتیکی با فرمول خاصی برای موتوری با واشرها و درزبندهایی که با آن فرمول روغن سازگار نباشد، استفاده شود باعث نشتی روغن و مسائلی از این قبیل خواهد شد (روغنهای مینرال باعث تورم واشرها و جلوگیری از نشتی آنها میشوند، اما روغنهای سنتتیک در مورد برخی انواع واشرها دارای این خاصیت نیستند و حتی برخی از آنها ، باعث خورده شدن برخی انواع واشرها ، میشوند) در این راستا حتی استفاده از روغن سنتتیک با مواد تشکیلدهندهای متفاوت از آنچه در دفترچه راهنمای خودرو درج شده، برای خودروهایی که با این نوع روغن کار میکنند نیز میتواند خطرساز باشد، چه رسد به استفاده از این نوع روغنها در موتورهایی که بر پایه استفاده از روغن مینرال طراحی شدهاند، به عنوان مثال روغن سنتتیک برپایه Polyglycol با پلیاسترها، پلیکربنیکها، ABS ، پلی ونیل کلرینها ،Polyphenylene Oxide (همگی پلاستیک هستند) و Buna S ، بوتیل ، Neoprene و لاستیک طبیعی (همگی الاستومر هستند) سازگاری خوبی ندارد و یا روغن سنتتیک برپایه PAO نیز که اکثر روغنهای سنتتیک موجود در بازار بر این پایه هستند (به دلیل شباهت زیاد به خواص روغنهای مینرال) با لاستیک طبیعی، EPDM بوتیل و Buna S که همگی الاستومر هستند، سازگاری ضعیفی دارد .
 - روغنهای سنتتیک در مقایسه با روغنهای مینرال با لایه نازکتری روی قطعات موتور مینشیند (به همین خاطر فاصله قطعات ثابت و متحرک موتورهایی که با روغن سنتتیک کار میکنند کمتر میباشد) از اینرو استفاده از این نوع روغن برای موتورهایی که با تکنولوژی قدیمی مینرال طراحی شدهاند، باعث نشتی پیستون خواهد شد. البته این مورد از طرف سازندگان روغنهای سنتتیک با دلایل قابل قبولی رد میشود، اما در عمل این مشکل ، درباره خودروهای قدیمی دیده شده است.
 ه هر روی در صورتی که سالهاست از روغن مینرال استفاده می کنید و خودرویتان دارای تکنولوژی قدیمی است، از استفاده از این نوع روغنها بپرهیزید، اما درصورتی که دارای خودرویی با تکنولوژی نسبتا جدید هستید و از بیخطر بودن تعویض روغن از مینرال به سنتتیک یا نیمه سنتتیک اطمینان دارید، از نوعی که برپایه PAO ساخته شده استفاده کرده و این موضوع را نیز از یاد نبرید که با تعویض روغن از مینرال به سنتتیک باعث میشوید رسوبات پخته شده روغنهای مینرال از روی قطعات موتور کنده شده و در موتور غوطهور گشته و پس از مدتی موتور را از کار بیندازد، به همین خاطر قبل از این تعویض باید موتور را یا به طور کامل رسوبزدایی کرده و یا اینکه از روغنهای فلاشینگ ( Flush Oil ) استفاده کنید (این نوع روغن فقط مخصوص تمیز کردن موتور است) به این ترتیب که روغن مینرال را بدون تعویض فیلتر تخلیه کرده و روغن فلاشینگ را جایگزین کرده و اجازه دهید موتور به مدت ۲۰ دقیقه درجا کار کند ، پس از آن میتوانید روغن فلاشینگ را تخلیه کرده، فیلتر را تعویض نموده و روغن سنتتیک یا نیمه سنتتیک را جایگزین کنید.


  چند نکته
 وغنهای نیمه سنتتیک، همانگونه که ذکر شد مخلوطی هستند از روغن مینرال و سنتتیک و میتوانند همان مشکلات روغن سنتتیک را برای موتورهای ساخته شده برای روغنهای مینرال پدید ورند .
 ر خودروهایی که استفاده از روغن سنتتیک در آنها توصیه شده، حتما از نوع مشخص شده استفاده کنید و درصورتی که به جهت قرارداد شرکت تولیدکننده با شرکت نفتی خاصی، تنها نام روغن مربوطه در دفترچه راهنما ذکر شده و از توضیح بیشتر در مورد آن خودداری شده و روی ظرف آن روغن هم توضیحی درباره نوع مواد تشکیلدهنده، داده نشده، تنها از همان نوع روغن استفاده کنید.
 ر صورتی که به تعویض نوع روغن از مینرال به سنتتیک در خودروی خود اصرار دارید، نوعی که اکثر روغنهای سنتتیک موجود در بازار را شامل میشود، یعنی PAO را انتخاب کنید، چرا که بیش از دیگر انواع روغنهای سنتتیک به نوع مینرال شبیه است .

  کدهای API
 ا پیشرفت روزافزون تکنولوژی ساخت موتورها، روغنهای موتور نیز همگام با آنها دچار تغییر در سطح کیفیت و نوع مواد افزودنی گردیدهاند.
 نستیتو مواد نفتی آمریکا API برای طبقهبندی و جداسازی روغنها برحسب کیفیت و فناوری ساخت آنها، اقدام به کدبندی خاصی کرده است. این کدها شامل دو حرف میباشند، حرف اول نشاندهنده این است که روغن مربوطه برای استفاده در خودروهای دیزلی است یا بنزینی که در این بین اگر کد با حرف C شروع شود ( مخفف Commercial) روغن مربوطه برای استفاده در خودروهای دیزلی و اگر با حرف S شروع شود (مخفف Service ) روغن برای استفاده در خودروهای بنزینی طراحی شده است.
 رف دوم که نشاندهنده کیفیت و فناوری ساخت روغن میباشد، برحسب الفبای انگلیسی از حرف A شروع شده و تاکنون در مورد خودروهای بنزینی تا حرف M (سال ۲۰۰۵) و در مورد خودروهای دیزلی تا حرف I ارتقا یافته، در مورد خودروهای دیزلی بعد از حروف مذکور در مواردی اعداد ۲ یا ۴ نیز دیده میشوند که نشاندهنده این است که آن روغن برای موتورهای ۲ زمانه یا ۴ زمانه ساخته شده است.
 میشه نوع ارتقا یافته روغن (با کد بالاتر)، خواص انواع قبلی را نیز داراست؛ یعنی میتوان از آنها، در خودروهایی که انواع قدیمیتر روغن در دفترچه راهنمایشان پیشنهاد شده نیز، استفاده کرد. اما استفاده از روغن قدیمیتر (با کد پایینتر) برای موتوری که روغنی با کد جدیدتر برای آن توصیه شده، بسیار مضر میباشد. برخی روغنها قابلیت تامین نیازهای هر دو نوع موتور دیزلی و بنزینی را دارا میباشند و کد این نوع روغنها نیز به صورت ۲ تایی نوشته میشود که همیشه کد اول مربوط به خودروهای دیزلی و کد دوم مربوط به خودروهای بنزینی میباشد؛ مانند API CD/SH

  سمبل API
 ه طور کلی به دلیل استاندارد بودن اعداد API در جهان، تمامی تولیدکنندگان روغن برای معرفی فناوری ساخت روغنهایشان از این کدها استفاده میکنند، اما اگر روغن موتور شرکتی به وسیله خود API مورد تایید قرار گرفته باشد سمبل API بر روی آن درج شده است . این سمبل نشاندهنده مطالب زیر است:
  نیمه بالایی نشاندهنده کد API
  قسمت وسط نشاندهنده ویسکوزیته روغن
  قسمت پایینی نشاندهنده این امر است که آیا روغن مصرفی باعث کاهش مصرف سوخت میشود یا نه ؛ در صورتیکه عبارت Energy Conserving در این قسمت نوشته شده باشد ، بدین معناست که این روغن با کاهش اصطکاک در موتور میزان مصرف سوخت را تا ۱/۵ درصد کاهش میدهد، همچنین اگر روغنی قادر باشد مصرف سوخت را تا ۲/۷ درصد کاهش دهد آنرا Energy Conserving ۲ مینامند .
  ویسکوزیته روغنها
ویسکوزیته یا گرانروی، یک مختصر فیزیک سیالات است که به مقاومت آنها در برابر جریان یافتن بستگی دارد. به طور مثال آب دارای ویسکوزیته پایین و عسل دارای ویسکوزیته بالایی است، ویسکوزیته مایعات تابعی است از دما، بدین معنا که با افزایش دما ویسکوزیته کم و با کاهش دما ویسکوزیته افزایش مییابد. ویسکوزیته در مورد روغن به طور عامیانه، با نام وزن نیز شناخته میشود.
 وغنها با ویسکوزیتههای مختلف برای شرایط آب و هوایی مختلف تولید میشوند، استفاده از روغن با ویسکوزیته بالا در زمستان؛ روانکاری موتور را تا زمان گرم شدن به تاخیر انداخته و در این مدت روغن به تمامی قسمتهای موتور نخواهد رسید، همچنین استفاده از روغن با ویسکوزیته پایین در تابستان نیز باعث سایش قطعات موتور میشود. پس انتخاب ویسکوزیته مناسب برای روغن موتور یک خودرو، کاملا تابع شرایط آب و هوایی است که البته اخیرا وجود روغنهای چهار فصل (Multi Grade) یا همان چند ویسکوزیته، نیاز به تغییر روغن، به نسبت تغییر فصل یا شرایط آب و هوایی را تا حدودی برطرف کرده است، اما استفاده از تنها یک نوع روغن چهار فصل از نوع مینرال برای تمامی فصول نیز با توجه به دلایلی که در ادامه توضیح داده خواهد شد، پیشنهاد نمیشود .
 نجمن مهندسین خودرو (SAE) برای راحتی کار، میزان ویسکوزیته روغنها را به وسیله یکسری اعداد، طبقهبندی کرده است. این طبقهبندی برای روغن موتور بین ۰ تا ۶۰ میباشد. روغنهای تابستانی که در دماهای بالا از غلظت کافی برخوردار هستند، اعداد ویسکوزیتهای در حد ۳۰ تا ۶۰ داشته (هر چه هوا گرمتر باشد، باید از روغن با عدد ویسکوزیته بالاتر استفاده شود) و روغن موتورهای زمستانی که در دماهای پایین به راحتی جریان مییابند ، اعداد ویسکوزیتهای بین ۰ تا ۲۵ را دارا هستند (هر چه هوا سردتر باشد، باید از روغن با عدد ویسکوزیته پایینتر استفاده شود). برای تشخیص راحتتر عامه بعد از عدد ویسکوزیته روغنهای زمستانی حرف W درج میشود که مخفف Winter میباشد، همچنین به دلیل آنکه این طبقهبندی توسط Society of Automotive Engineers ابداع شده، همیشه قبل از درج عدد ویسکوزیته مخفف نام این انجمن (SAE) نیز نوشته میشود.
 وغنهایی که تنها دارای یک ویسکوزیته میباشند، تک ویسکوزیته نام دارند، اما روغنهایی که در سالهای اخیر با کمک علم شیمی و با افزودن پلیمر به روغن پایه تولید میشوند، توانایی داشتن ویسکوزیتههای مختلف در دماهای مختلف را دارا هستند، این امر باعث میشود روغن در تمامی شرایط آب و هوایی از غلظت لازم برخوردار باشد که این امر علاوه بر افزایش عمر موتور، تا حدی باعث کاهش مصرف سوخت نیز خواهد شد. از همین رو روغنهای تک ویسکوزیته در حال از رده خارج شدن میباشند و تنها کاربرد این نوع روغنها در مورد خودروهای سواری، برای موتور خودروهای Race میباشد که دارای Heater یا گرمکن روغن میباشند.
 د SAE در روغنهای چهار فصل به صورت دو جزئی است، که عدد اول که به همراه حرف W میباشد، مربوط به پایینترین ویسکوزیته آن روغن و عدد دوم معرف بالاترین ویسکوزیته آن روغن است .
 مانطور که ذکر شد، روغنهای چند ویسکوزیته به واسطه افزودن پلیمر به روغن ساخته میشوند، این پلیمرها به روغن اجازه میدهند تا در دماهای مختلف ویسکوزیتههای مختلفی داشته باشد. در هوای سرد پلیمرها در خود جمع شده و باعث جریان یافتن راحت تر روغن میگردند و در گرما نیز پلیمرها شروع به باز شدن به صورت زنجیرههای بلند کرده و روغن غلیظ میشود، اما این افزایش و کاهش ویسکوزیته تنها تا حد مشخص شده برای همان روغن است، مثلا یک روغن ۱۰W-۳۰ روغنی است با ویسکوزیته ۱۰ که در زمان گرم شدن ویسکوزیته بیشتر از ۳۰ نخواهد شد؛ یعنی اگر مثلا این روغن در دمای ۱۰۰ درجه به ویسکوزیته ۳۰ برسد، در دماهای بالاتر نیز ویسکوزیتهای بیش از ۳۰ پیدا نخواهد کرد که این امر به واسطه مقدار پلیمر افزوده شده برای دستیابی به عدد حداکثر ۳۰ برای روغن ۱۰W-۳۰ میباشد .
 نچه که باید در استفاده از این نوع روغنها بخصوص در مناطق سردسیر مدنظر قرار گیرد، انتخاب روغن با کمترین فاصله ویسکوزیته است؛ بدین معنا که در زمستان با توجه به کمترین دمای منطقه سکونتتان و در تابستان با توجه به گرمترین دما، روغن مطلوب را انتخاب کنید و از استفاده از روغنهایی که در دماهای بسیار بالا تا دماهای بسیار پایین مورد استفاده قرار میگیرند، بپرهیزید، چرا که پلیمرهای موجود در این نوع روغنها بسیار زیاد میباشند و این پلیمرها پس از مدتی شکسته شده و با رسوبات موجود در روغن ترکیب میشوند، که این امر میتواند باعث چسبیدن رینگ و یا مشکلاتی از این قبیل شود (ضرر استفاده از این روغنها در موتورهای دیزلی بیشتر است)، روغنهای ۵W-۵۰ ، ۵W-۴۰ ، ۵W-۳۰ و ۱۰W-۴۰ با گستره ۲۵ تا ۴۵ تایی از این قبیل روغنها هستند (روغنهای سنتتیک و نیمه سنتتیک از این قاعده مستثنی هستند). شاید بگویید روغن ۲۰W-۵۰ نیز روغنی است با گستره ۳۰ تایی، مشابه ۱۰W-۴۰ ، اما چنین نیست. چرا که ۲۰W-۵۰ از پایه سنگینتر ۲۰ شروع میشود و برای ویسکوز شدن و رسیدن به عدد ۵۰ نیاز به پلیمر بسیار کمتری دارد تا روغن ۱۰W-۴۰ که دارای پایه ۱۰ میباشد و باید توانایی رسیدن به عدد ۴۰ را دارا باشد. از اینرو، روغنهای ۱۰W-۴۰ مینرال توسط کمتر خودروسازی توصیه میشود و حتی برخی کارخانهها استفاده از آنرا مساوی با خارج شدن خودرو از گارانتی میدانند .
 س تا آنجا که ممکن است در مورد روغنهای مینرال سعی کنید به نسبت شرایط آب و هوایی محل سکونتتان، فاصله کمتری را بین دو عدد SAE انتخاب کرده و این را بدانید که هر چه ویسکوزیته زمستانی عدد کمتری باشد، برای ویسکوز شدن و رسیدن به اعداد ویسکوزیته بالاتر نیاز به پلیمر بیشتری داشته و پلیمر زیاد نیز برای موتور خودروی شما مضر است.
 ا توجه به شرایط آب و هوایی اکثر نقاط ایران، در بین روغنهای موجود در کشور (از نظر ویسکوزیته) روغنهای ۲۰W-۵۰ برای دماهای بین ۱۰- تا ۴۰+ و ۲۵W-۵۰ برای دماهای بین ۵ - تا ۴۰+ دارای عملکرد مناسبی میباشند. (روغنهای ۲۵W-۵۰ و ۲۰W-۵۰ در گرمای تابستان دارای شرایط یکسانی هستند و فقط در شرایط سرد، بین ۱۰- و حدود ۵ - ، ۲۰W-۵۰ بهتر جریان مییابد اما ۲۵W-۵۰ دارای پلیمر کمتری است). البته بنا به دلایل بالا روغن ۲۰W-۴۰ برای زمستان انتخاب مناسبتری است، اما متاسفانه این نوع روغن در کشورمان کمتر یافت میشود.
  فیلتر روغن
در موتورهای احتراق داخلی وظیفه روانکاری اجزاء متحرک موتور بر عهده روغن موتور میباشد. همچنین روغن موتور باید حرارت ایجاد شده در اثر اصطکاک بین قطعات را خارج ساخته و در عین حال محفظه احتراق را آببندی کند. مهمترین عاملی که انجام تمامی این امور را ممکن میسازد تصفیه روغن موتور توسط فیلتر روغن میباشد. آلایندههای ایجاد شده در روغن موتور (ذرات ریز فلزی و رسوبات کربنی حاصل از احتراق) توسط کاغذ فیلتر به دام انداخته میشوند. علاوه بر این تصفیه روغن از افت کیفیت زودرس آن نیز جلوگیری به عمل میآورد. استفاده از فیلتر روغن مرغوب باعث میشود روغن موتور خواص روانکاری خود را برای مدت بیشتر حفظ نموده و اجزاء موتور را از فرسودگی زود هنگام محفوظ نگاه دارد.
  زمان تعویض روغن
 وغنهای جدید با کمک تکنولوژیهای پیشرفته و افزودنیهای مختلف دارای کارکردهای بلند مدتی میباشند، اما همیشه تنها میزان کارکرد نوشته شده (برحسب کیلومتر یا زمان، هر کدام زودتر واقع شود) روی ظرف روغن ملاک زمان تعویض نیست، بلکه با افزایش هر یک از موارد ذیل ، باید زمان تعویض روغن را تسریع بخشید:
 - کارکرد در شرایط سخت مانند دورهای بالای موتور یا بار زیاد
 - میزان درجا کارکردن خودرو ( در ترافیک های سنگین )
 - تعداد استارتها در هوای سرد
 - تنظیم نبودن موتور
 کر این نکته نیز ضروری به نظر میرسد که طبق آمارهای گرفته شده سالانه ۲۰ میلیون لیتر روغن موتور در ایران به دلیل تعویض زود هنگام روغن موتور خودروها به هدر میرود.
 ررسیها نشان میدهد در حال حاضر به دلیل بالا رفتن کیفیت روغن موتورها و انواع مرغوب مواد افزودنی به محصول، لازم نیست رانندگان با گذشت مدت زمان اندکی روغن موتور خودروی خود را تعویض کنند مگر این که از مارکهای غیرمعتبر موجود در بازار استفاده کرده باشند. قیمت روغن موتور در ایران به دلیل یارانه ای بودن ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر از قیمتهای جهانی است و اغلب رانندگان نیز به دلیل عدم آگاهی از تاثیرگذاری روغن موتور بر کارکرد و عمر موتور، با گذشت مدت زمان اندکی روغن موتور خودروی خود را تعویض میکنند و به این صورت میلیاردها دلار به اقتصاد ملی کشور ضربه میزنند. میزان کارکرد روغن را کارخانجات سازنده معین میکنند که این میزان برای هر شرکت متفاوت است.
  افزودنیها
Zinc :
 وی به عنوان افزودنی برای جلوگیری از سایش فلز با فلز به روغن اضافه میشود، در حالت نرمال که روغن کار خود را به خوبی انجام دهد، چنین اتفاقی به ندرت روی میدهد، اما در صورت بروز آن، روی با فلز واکنش داده و از خراشیده شدن فلز جلوگیری میکند. میزان ۱۱ درصد روی (از ۱۰۰ درصد مواد افزودنی) مقداری کافی برای مصارف عادی است، در موتورهایی که در دورهای بالا کار میکنند یا دارای توربوشارژر هستند، نیاز به روی بیشتری میباشد. ولی اینرا نیز بدانید که روی بیشتر، محافظت بیشتری نمیکند بلکه محافظت طولانیتری دارد و در صورتیکه میزان تماس فلز با فلز بسیار زیاد باشد، میزان بالای روی میتواند باعث ایجاد رسوب گردد.
Detergent :
 etergent یا همان شوینده باعث میشود رسوبات اسیدی که از مخلوط سوخت و آب تولید میشوند، جذب روغن شده و از رسوب دادن آنها و چسبیدنشان روی قطعات جلوگیری میکند، البته در مورد خودروهایی که مدتها با روغنهای بدون شوینده قدیمی (یا با شویندههای ضعیف قدیمی)، کار کردهاند استفاده از روغنهای دارای شویندههای پیشرفته باعث میشود تا رسوبات چسبیده شده به قطعات موتور کنده شده و باعث ایجاد خرابی در موتور شود، از اینرو، علیرغم توصیه API و تولیدکنندگان روغن مبنی بر امکان استفاده از روغنهای با کد API بالا در خودروهای قدیمی، سعی کنید از روغنی که دارای کد API بسیار بالاتر از نوع پیشنهاد شده برای خودرویتان میباشد، استفاده نکنید .
 لاوه بر Detergent و Zinc که امروزه رکن اصلی افزودنیهای روغن محسوب میشوند، مواد دیگری نیز جهت جلوگیری از ایجاد کف، اکسیداسیون، خوردگی، زنگ زدگی و .... به روغن افزوده میشوند.
 عایت نکات زیر باعث افزایش عمر موتور و عملکرد بهتر آن خواهد شد:
 - با هر بار تعویض روغن، فیلتر را نیز حتما تعویض کنید (بدون توجه به میزان کارکرد آن).
 - از ترکیب چند روغن با یکدیگر پرهیز کنید.
 - پس از استارت زدن اجازه دهید موتور حداقل ۱۵ ثانیه درجا کار کرده و سپس تا مدتی با دور پایین برانید .
 - هیچگاه از افزودنیها استفاده نکنید، چرا که ممکن است با افزودنیهای موجود در روغن سازگار نباشند و این را نیز بدانید که هرچه لازم باشد در خود روغن موجود است .
 - از روغنی که بیش از ۳ سال از تاریخ تولید آن گذشته، استفاده نکنید.
 - سیاه نشدن روغن، نشانه مرغوبیت آن نیست، بلکه بدین معناست که روغن قابلیت جذب ذرات اسیدی و ناخالصیها را نداشته است.
 - در صورتیکه سالهاست از روغن مینرال استفاده میکنید، اقدام به تعویض آن با نوع سنتتیک یا نیمه سنتتیک ننمایید (حتی با استفاده از روغن FLASH)
۸- در هوای سرد بهتر است از روغن موتور رقیق یا با غلظت کم و در هوای گرم از روغن موتور سفت یا با غلظت زیاد استفاده شود چراکه استفاده از روغن موتور سفت در هوای سرد باعث می شود پمپ روغن نتواند به راحتی به موتور اتومبیل تزریق شود در نتیجه روغن خیلی دیر به نقاط موتور برسد. نتیجه این تاخیر، تماس آهن با آهن و به عبارتی سائیدگی و استهلاک شدید قطعات خودروست. همچنین سفت بودن روغن و روان کار نکردن موتور باعث افزایش مصرف سوخت خودرو نیز می شود. عدم توجه به استفاده از روغن موتور مناسب باعث میشود صدمات جبرانناپذیری به اتومبیل وارد شود.
تصفیه روغن ترانسفورماتور
 س از آنکه روغن مورد بهره برداری قرار می گیرد ، بر حسب نوع روغن و شرایط سرویس ، تغییراتی در آن مشاهده می شود که موجب تقلیل کیفیت و کاهش عمر مفید آن می شود . این تغییرات به سبب ورود ناخالصی ها و آلودگی به روغن و یا تغییرات شیمیایی ناشی از اکسیداسیون می باشد .
 ر اثر اکسیداسیون روغن ، ویسکوزیته آن افزایش یافته ، اسیدیته آن بالا رفته ، رنگ روغن کدر و تیره می شود . اگر نتایج آزمایش های روغننیاز به تصفیه روغن را اثبات نماید ، باید به منظور جداسازی ناخالصی ها و احیای خواصّ اصلی مورد نیاز روغن ، در مورد تصفیه آن اقدام نمود .
 روش های مختلفی برای تصفیه روغن وجود دارد .
 ین روش ها به دو دسته عمده تصفیه فیزیکی و تصفیه شیمیایی تقسیم بندی می شوند . در روش های تصفیه فیزیکی با روش های فیزیکی نظیر عبور روغن از صافی ها یا گرم کردن روغن و غیره ، ناخالصی های روغن را از آن جدا می کنند . در روش های تصفیه شیمیایی با افزودن مواد شیمیایی و ترکیب شیمیایی آن ها با روغن ، خواص از دست رفته روغن مجدداً احیا می شود .
  روش های تصفیه فیزیکی
 ر این قسمت به چهار روش تصفیه فیزیکی روغن اشاره می شود :
  تصفیه از آب :
 اده ترین روش جداسازی آب از روغن این است که روغن را در ظرف بزرگیمی ریزند و در ته ظرف ، دریچه ای تعبیه می کنند . پس از مدتی که روغن در ظرف بماند ، چون آب سنگین تر از روغن است ، در ته ظرف جمع می شود و می توان با باز کردن دریچه ، آب را تخلیه نمود . این روش نیاز به وقت زیادی دارد و دقت آن نیز کم است ؛ زیرا اگر دریچه زود بسته شود آب همچنان در روغن باقی خواهد ماند و اگر دریچه کمی دیر بسته شود ، مقداری از روغن به هدر می رود .
 وش دیگر برای این کار ، حرارت دادن روغن است ؛ زیرا درجه حرارت تبخیر آب پایین تر از روغن است و در صورت حرارت دادن روغن ، آب به صورت بخار از روغن خارج می شود . حرارت دادن معمولاً در یک ظرف بسته و در خلاء انجام می گیرد تا سرعت عمل آن بیشتر شود . از پمپ های خلاء نیز برای گرفتن رطوبت روغن استفاده می شود .
  روش گریز از مرکز برای جداسازی ناخالصی های جامد :
 ر این روش ، روغن را در ظرف دوّار بزرگی می ریزند و پس از حرارت دادن تا حدّ دمای ۱۵ الی ۴۵ درجه سانتیگراد ، آن را به گردش در می آورند . جرم ناخالصی های جامد داخل روغن معمولاً از جرم روغن بیشتر است ؛ از این رو ، در عمل گردش روغن ، ناخالصی های جامد در اطراف جداره خارجی ظرف قرار گرفته وته نشین می شوند و روغن خالص در وسط ظرف می ماند . این روش از نظر سرعت عمل و نحوه تصفیه مناسب است .
  استفاده از فیلترهای کاغذی :
 ا عبور روغن از فیلترهای کاغذی ، ذرّات جامد غوطه ور در روغن نمی توانند از این فیلترها عبور کنند . همچنین مقداری از آب موجود در روغن نیز ، توسط این فیلترها جذب می شود . هرچه منافذ این فیلترها ریزتر باشد ، کیفیت تصفیه بهتر است . برای سرعت عمل در این روش ، معمولاً روغن را با فشار وارد فیلترها می کنند .
 از زدایی برای جدا کردن گازهای محلول در روغن : با استفاده از تکنیک خلاء ، عمل گاز زدایی روغن و جدا کردن گازهای حل شده در روغن انجام می گیرد . با پودر کردن روغن و پاشیدن آن به داخل محفظه خلاء ، علاوه بر گرفتن تمام آب غیر محلول در روغن ، مقدار آب محلول در آن نیز به حدّ ppm ۱۰ کاهش می یابد . همچنینبا این عمل ، گازهای حل شده در روغن نیز به ۲۵/۰ درصد حجم ، تقلیل می یابد .
  روش های تصفیه شیمیایی
 مانی که با افزایش میزان اکسیداسیون در روغن ، شرایط تشکیل لجن در آن فراهم گردد ، عمل تصفیه فیزیکی به تنهایی قادر به جبران و احیای فساد روغن نبوده و از این رو ، تصفیه شیمیایی روغن انجام می گیرد .
 ر تصفیه شیمیایی ، از فیلترهای فعّال (اکتیو) استفاده شده و با استفاده از عملیات مختلف ، نظیر تصفیه با حلّال ها و تصفیه با اسید سولفوریک ، پالایش انجام می گیرد . تصفیه شیمیایی معمولاً با هزینه زیادی انجام می شود ؛ از این رو ، فقط برای مصرف کننده های بزرگ ، کارخانه های ترانسفورماتور سازی و مراکز بزرگ تعمیر ترانسفورماتورها مقرون به صرفه می باشد.
 بور روغن از خاک رنگبر (Fullers Earth) ، یکی از مرسوم ترین روش ها در تصفیه شیمیاییاست . در این روش ، خاک رنگبر در یک منبع قرار می گیرد و روغن گرم توسط پمپ ، با فشار زیاد از این خاک عبور داده می شود . با انجام این عمل ، عدد اسیدی روغن کاهش یافته و به حد مجاز خود می رسد .
به علاوه دیگر خواص روغن ، از قبیل ضریب تلفات عایقی و مقاومت مخصوص آن نیز بهبود می یابد . مقدار خاک رنگبر مورد نیاز ، به میزان کهنگی روغن بستگی دارد و معمولاً بین یک تا هفت درصد وزن روغن می باشد . اضافه کردن مواد ضد اکسیداسیون در هنگام تصفیه فیزیکی در موقع گردش روغن نیز ، یکی دیگر از روش های تصفیه شیمیایی است .
بررسی آنالیز روغن
 جود یک سیستم مناسب برای تعمیر و نگهداری دستگاهها، عامل بسیار موثری در عملکرد مناسب سیستم و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری است. تعمیرات مبتنی بر وضعیت دستگاه که در حقیقت کارآمدترین روش تعمیر و نگهداری است با روشهای مختلفی انجام می شود که مهمترین آنها روش »آنالیز روغن« است.
 وش مونیتورینگ روغن در تشخیص مشکلات سیستم های مکانیکی که اجزای آن با روغن در تماس هستند، کارکرد بالایی دارد و امکان بهینه سازی سیستم ها وکنترل های مختلف مانند بررسی روند استهلاک، کیفیت قطعات و مواد مصرفی و کیفیت تعمیرات را فراهم می سازد.
 واردی که از طریق آنالیز روغن می توان به وجود آنها پی برد به طور خلاصه عبارتند از : سوخت وارد شده به روغن ضایعات داخل روغن، ضد یخ موجود در روغن، سایش یاتاقانها و عدم کارایی روغنکاری.
 ز این طریق می توان عیوب مختلف دستگاه مانند خوردگی، مشکلات یاتاقانها، فرسایش غیرعادی رینگ و پیستون موتورها، فرسایش غیرعادی شافتها و دنده های گیربکس و پمپهای هیدرولیک را مورد شناسایی قرار داد و نسبت به رفع عوامل آنها اقدام کرد.
  آنالیز روغن چیست؟
 وش آنالیز روغن، نمونه را بررسی کرده، خصوصیات و مواد مختلف حاصل از سایش و غیره را در روغن موتور، جعبه دنده و یا سیستم هیدرولیک نشان می دهد. همچنین این روش نمونه برداری و تجزیه و تحلیل بر پایه سایش های مجاز صورت گرفته و سایشها و محتویات غیرمجاز موجود در روغن را نشان می دهد.
 ساس کار آنالیز روغن عبارتست از: انعکاس وضعیت دقیق ماشین برای یک دوره زمانی معین از طریق نشان دادن وضعیت دستگاههای مکانیکی در حال کار. روغنی که با موتور یا اجزای مکانیکی دیگر در تماس است، ذرات و براده های فلزی ساییده شده را می گیرد. این ذرات به قدری کوچکند که به صورت معلق در روغن باقی می مانند. همچنین مواد خارجی دیگری نیز وارد روغن می شوند. با تشخیص و اندازه گیری این ناخالصی ها، اطلاعاتی از نرخ سایش و مواد خارجی دیگر دریافت می شود که دریافت این اطلاعات می تواند در تبیین راههای کاهش سایش و مواد خارجی تاثیر گذار باشد.
 ه طور کلی می توان مواد خارجی موجود در داخل روغن را به سه دسته تقسیم بندی کرد که عبارتند از:
 ) موادی که در اثر تغییرات فیزیکی و شیمیایی روغن- از قبیل اکسیداسیون در روغن - به وجود می آیند.
 ) مواد خارجی از قبیل ضدیخ و سوخت و آب که وارد روغن می شوند.
 ) مواد حاصل از سایش قطعات ماشین که وارد روغن می شوند.
 ر آزمایش های آنالیز روغن مقدار مواد مختلف حاصل از سایش محلهای مختلف و منشأ مواد خارجی و آلودگی ها مشخص می شود.
 رخی سایشها مجاز و قابل پیش بینی هستند، اما وجود سایش های غیرمجاز می تواند نشان دهنده مسئله ای باشد که عامل خرابی یکی از اجزای اصلی دستگاه شود.
 یش بینی خرابی و اقدام تعمیراتی در جهت رفع آن می تواند در کاهش هزینه های تعمیر، آسیب ها و خرابی ها، افزایش عمر ماشین و کاهش زمان صرف شده برای تعمیرات نقش تعیین کننده ای ایفا می کند.
  آنالیز عناصر فرسایشی
 ر هنگام کار اجزای موتور، مقادیر میکروسکوپی فلزات سایشی به روغن اضافه می شود. در شرایط طبیعی موتور، سایش به آهستگی صورت گرفته و مقدار عناصر سایشی در روغن به طور پیوسته و آرام زیاد می شود. نمونه گیری های منظم و متوالی و ارزیابی مقدار عناصر فرسایشی این
 مونه ها، تغییرات غیر متعادل را مشخص خواهد کرد و از این طریق می توان به علل احتمالی آن پی برد.
 شخص کردن محل سایش فلز کار مشکلی است، ولی با تعیین موارد غیرطبیعی می توان تا حدی آن راحدس زد. در بسیاری از موارد می توان سایش را کنترل یا پیشگیری کرد.
 ناصر فلزی سایشی، عناصر افزودنی و عناصر آلاینده ممکن است از اجزای مختلفی به وجود آیند که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
  آهن (Fe) : سیلندرها، واشرها، میل لنگ، چرخ دنده ها، میل بادامک، مکانیزم سوپاپ
  مس (Cu) : بوشها، یاتاقانها، بوشهای بادامک، خنک کننده های روغن، بوشهای مکانیزم سوپاپ، واشرهای پیشرانه ای، یاتاقانها یا بوشهای میل بادامک.
  آلومینیوم (Al) : پیستونها، یاتاقانها، سیلندرها (در برخی از انواع)، بوشها، محفظه پمپ روغن، دمنده ها، یاتاقانهای پیشرانه ای، یاتاقانها، یا بوشهای میل بادامک
  کروم (Cr) : رینگها، یاتاقانهای غلتکی یا مخروطی (در برخی از انواع)، واشرها، سوپاپ اگزوز
  سرب (Pb) : یاتاقانها
  سیلیکان (Si) : افزودنی ضد کف، گردوخاک
  سدیم (Na) : افزودنی های روغن (در برخی از موارد)، ضدیخ، گردوخاک
  نیکل (Ni) : انواع خاصی از یاتاقانها، سوپاپها و گایدهای سوپاپ
  نقره (Ag) : انواع خاصی از یاتاقانها، لحیم برخی از خنک کننده ای روغن
  مولیبدن (Mo) : رینگها، انواع خاصی از یاتاقانها
  منیزیم (Mg) : پوسته یا بدنه انواع خاصی از موتورها، افزودنی های روغن
 لاوه بر فلزات سایشی، تعداد افزودنی های فلزی وجود دارند که در بیشتر روغنکاری های مدرن از آنها استفاده می شود. این عناصر عبارتند از:
  بر (B) : واسطه های ضد سایش، ضد اکسیدها، اجزای روغن های بدون بو
  کلسیم (Ca) : پاک کننده ها، انتشار دهنده ها، خنثی کننده های اسید
  باریم (Ba) : مواد بازدانده خوردگی، پاک کننده ها، مواد بازدارنده زنگ زدگی
  روی (Zn) : ضد اکسیدها، مواد بازدارنده خوردگی، افزودنی های ضد سایش، پاک کننده ها، افزودنی های فشار بحرانی
  فسفر (P) : واسطه های ضد زنگ، شمع جرقه و کاهنده حجم محفظه احتراق


  ویسکوزیته Viscosity
 یسکوزیته مهمترین مشخصه روغنهای روانکار است. آزمایش ویسکوزیته، مقاومت داخلی روانکار را نسبت به جاری شدن نشان می دهد. آزمون ویسکوزیته به طور معمول در درجه حرارت۱۰۰ و۴۰ درجه سانتیگراد انجام می شود.
 تایج آزمایش ویسکوزیته معمولاً به سه صورت ثبت می شود:
 ) نرمال
 ) زیاد
 ) کم.
 ر حالت ویسکوزیته زیاد یا کم باید برای عملیات نگهداری، علت مورد نظر را جستجو و نسبت به رفع آن اقدام کرد. تغییرات ویسکوزیته متاثر از عواملی مانند میزان کارکرد روغن، محتویات روغن، آلودگی، ترکیب با مواد و ناهنجاری های دیگر بوده که بر ساعات سرویس روغن تاثیر می گذارد.
علل ناهنجاری های ویسکوزیته: عبارتند از : ترکیب با سوخت، مقدار زیاد دوده، آلودگی آب، آلودگی ضد یخ، کمپرس، اکسیداسیون روغن، استفاده از روغن با درجه نامناسب، طولانی شدن زمان سرویس روغن.
  دوده سوخت
 ندازه گیری مقدار دوده سوخت در روغن موتورهای دیزل یک روش بسیار خوب برای تعیین بازدهی احتراق در موتور است.
 زمایش دوده سوخت در مشخص کردن نسبت صحیح سوخت به هوا و یا ناهنجاری های دیگر موتور کمک می کند. مقدار غیر مجاز دوده سوخت در روغن باعث ایجاد مشکلات زیادی در عملیات نگهداری می شود که بایستی در اسرع وقت نسبت به رفع این مشکل اقدام کرد.
 سبت نامناسب سوخت به هوا، عملرد نامناسب تجهیزات، کیفیت پایین سوخت، فرسودگی رینگهای کمپرس، اشکالات گاید سوپاپ دود و مکش، ضریب تراکم پایین، بدون بار کار کردن بیش از حد، تنظیم ناصحیح انژکتور، مسدود شدن فیلترهای هوا، فرسودگی رینگهای روغن، ساییدگی بیضوی شکل سیلندرها، معیوب بودن کولر روغن و طولانی شدن زمان سرویس روغن ازجمله دلایل ایجاد دوده سوخت است.
 روز این پدیده منجر به افزایش ویسکوزیته، افزایش دمای موتور و اکسیداسیون، کاهش توان تولیدی، بالا رفتن هزینه های نگهداری، محدود کردن جریان روغن، مسدون کردن فیلترها، دود خروجی بیش از حد، کوتاه کردن عمر موتور، کاهش بازدهی موتور و کوتاه کردن زمان سرویس روغن می شود.
  رقیق شدن روغن در اثر اختلاط با سوخت
 مانی که روغن در اثر اختلاط با سوخت رقیق می شود، کیفیت روانکاری کاهش یافته و باعث افزایش ساییدگی قطعات و بالا رفتن دمای کار موتور می شود. روغن، سطوح فلزی موتور را از هم جدا کرده، آب بندی بین محفظه احتراق و محفظه میل لنگ را فراهم آورده و وظیفه انتقال حرارت در موتور را نیز بر عهده دارد که در صورت رقیق شدن، این وظایف را به خوبی انجام نداده و باعث ایجاد عیوب دیگری در موتور می شود.
 ین پدیده به دلیل نشتی یا معیوب بودن انژکتورها، در جا کار کردن بیش از حد، تراکم ناقص، رینگها یا واشرهای فرسوده، تایمینگ نامناسب (تنظیم نبودن زمانی سوپاپهای موتور)، اپراتور یا راننده های کم تجربه، شرایط محیطی کار، نشتی از پمپ سوخت واشر آن، نسبت نامناسب هوا به سوخت کیفیت پایین سوخت، استفاده از موتور به جز مواردی که موتور به آن منظور طراحی شده است، به وجود می آید.
  آلودگی با آب یا ضدیخ
 سیاری از مشکلات موتورها به سبب آلودگی روغن با آب یا ضدیخ بروز می کند. آزمایش آنالیز روغن هرگز مقدار آب موجود در روغن موتور را نشان نمی دهد، زیرا روغن موتور به قدری داغ است که آب موجود در آن بخار می شود؛ بنابراین آنالیز آب فقط در سیستم های هیدرولیک، گیربکس ها و ... استفاده می شود. اما آنالیز روغن می تواند عناصر شیمیایی ضد یخ موجود در روغن را برحسب جزء در میلیون (ppm) سدیم (Na) ، بُر(B) و پتاسیم (K) نشان دهد. زمانی که مقادیر سدیم، بر و یا پتاسیم در روغن محفظه میل لنگ مشاهده شد، مشخص می شود که آلودگی ضد یخ اتفاق افتاده است. برخی از روانکارها خود شامل این عناصر هستند که در حین ارزیابی نتیجه آزمایش بایستی مقدار اولیه این عناصر را در نظر گرفت.
 مای کار پایین موتور، وجود سوراخ یا حفره در واشرها، آلودگی در حین سرویس، ماشین کار نامناسب سطوح سیلندر و سر سیلندر، آب بندی نامناسب، آلودگی روغن نو، انبار کردن نامناسب روغن نو، محصولات محفظه احتراق، آببندی نامناسب خنک کننده روغن، آچار کشی نامناسب سرسیلندر، آلودگی نمونه در حین نمونه برداری ازجمله دلایل بروز چنین پدیده هایی است.
 ین آلودگی منجر به خرابی موتور، روغنکاری غیرموثر، دمای کار بالا، اتلاف انرژی، سایش فلزی، از بین رفتن اثر افزودنی های روغن، به وجود آمدن ترکیبات اسیدی، افزایش مقدار فلزات ساییده شده، افزایش ویسکوزیته و اتلاف مایع خنک کننده می شود.
  اکسیداسیون
 وغن موتور، تحت شرایط معینی ممکن است تغییر شیمیایی داده و اکسید شود. این فرایند می تواند باعث پایین آوردن قابلیت روغنکاری روانکار و ایجاد معایبی از طریق مواد تولید شده از اکسیداسیون روغن شود.
 شکلات معمولی که از اکسیداسیون بیش از حد روغن و مواد تولید شده از اکسیداسیون آن پیش می آید عبارتند از: تشکیل رسوبات لاکی (Varnish) ، خوردگی فلزی ویسکوزیته بالا.
 ا استفاده از روش مونیتورینگ روغن، می توان یک نمونه روغن مصرف شده و یک نمونه روغن نو را مقایسه کرده و مقدار اکسیداسیون روغن را مشخص کرد. اکسیداسیون روغن یکی از مهمترین مسایلی است که در برنامه سرویس روغن تاثیر می گذارد.
 مای کار بالا، استفاده از روغن نامناسب در زمان سرویس، نشت گازهای محفظه احتراق به محفظه میل لنگ، تغییرات روغن در اثر انبساط، طولانی شدن زمان سرویس روغن از معمول ترین عوامل افزایش اکسیداسیون روغن است.
 کسیداسیون بیش از حد روغن موجب افزایش ویسکوزیته روغن، گرفتگی فیلتر، کاهش بازدهی موتور، ایجاد ترکیبات لاکی، خوردگی عناصر فلزی، افزایش سایش ته نشین رسوبی، داغ کردن موتور، تولید اسیدهای آلی (در صورت حرارت خیلی بالا ایجاد رسوبات کربنی ) می شود.
  نیتراسیون
 واد نیتروژنی به شدت اسیدی بوده و می توانند باعث افزایش آثار اکسیداسیون شوند.
 ین مواد زمانی که ترکیب سوخت با روغن موتور در محفظه احتراق پیش آمد، در حین فرایند احتراق سوخت به وجود می آید. روش استاندارد اندازه گیری مقدار نیتراسیون، از طریق آزمایش مادون قرمز صورت می گیرد. افزایش بیش از حد نیتراسیون ممکن است باعث افزایش عدد کلی اسید( TAN یا مقدار کل اسید در روغن) نیز شود.
 مانی که مقدار نیتراسیون بالا رود، سرویس روغن موثر خواهد بود.
 رکیبات نیتروژن در سوخت به ویژه در سوخت با مقدار سولفور بالا یافت می شود.
 یوب توربوشارژ، عیوب محفظه احتراق، تخلیه نامناسب دود، آب بندی غیر موثر، اشکالات پمپ تخلیه دود، اشکالات سوخت، دمای کار پایین، نسبت نادرست هوا به سوخت و رینگ های نامناسب از جمله عوامل بروز نیتراسیون است.
 ین پدیده موجب افزایش مقدار اسید، اکسیداسیون سریع، چسبیدن رینگ، کربن ته نشین شده، افزایش هزینه های نگهداری، خوردگی فلزات سایشی، افزایش سایش، افزایش اکسیداسیون روغن، افت توان و آلودگی محیط از طریق اکسیدهای نیتروژن می شود.
  نمونه گیری از روغن
 مونه روغن گرفته شده از نظر این که آن روغن باید نمونه ای از کل روغن ماشین باشد، برایمان مهم است؛ زیرا نتایج آنالیز روغن تنها براساس آنالیز نمونه گرفته شده بیان می شود. همیشه قبل از نمونه برداری بایستی روغن گرم باشد.
نمونه گیری بایستی به گونه ای انجام شود تا میزان و درصد ذرات فرسایشی موجود در نمونه برداشته شده مشابه کل روغن موجود در سیستم باشد. بدین منظور بایستی نمونه گیری پیوسته، یکسان باشد. بهترین زمان برای نمونه گیری، درست پس از توقف دستگاه است. نمونه نباید از کف یا سطح روغن کارتل یا مخزن روغن برداشته شود بلکه باید طول شلنگ نمونه گیری طوری انتخاب شود تا از وسط عمق روغن نمونه کشیده شود. ذرات موجود در سطح فوقانی روغن همواره کمتر و در سطح تحتانی آن بیشتر از مقدار واقعی است. زیرا در اثر ته نشین شدن، ذرات در قسمت کف کارتل تجمع می کنند و در نتیجه نمونه برداشته شده از قسمت میانی واقعی ترین شرایط را خواهد داشت. ظرف نمونه باید به اندازه یک سوم خالی باشد تا بتوان قبل از آزمایش آن را کاملاً مخلوط کرد. فاصله زمانی نمونه گیری به عوامل مختلفی مانند شرایط کاری دستگاه، نوع و وضعیت سلامت آن، کیفیت مواد مصرفی نظیر فیلتر و روغن و غیره بستگی دارد.
 
منابع :
http://www.aftab.ir
http://www.parsikhodro.com
http://www.knowclub.com


مطالب مشابه :


اطلاعیه-دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

- ساعت 14:30 الی 17 مدرس گروه معماری موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی رشدیه تبریز




مدرسه ملی ناصری خلخال

موسسه مطالعات و بعد از تبریز به ترتیب در شهرهای مختلف برای هر دانش آموز سه الی پنج قران




کار روغن موتور چیست؟

موسسه اموزش عالی غیر النتفاعی رشدیه تبریز. دادن تا حدّ دمای ۱۵ الی ۴۵ درجه سانتیگراد




آ س پ

(شمشک، مسکن مهر، الهیه، پاسارگاد، تجاری شهریار، مسکونیه رشدیه تبریز الی 35 میلیون




آگهی استخدام در 4 ردیف شغلی در پیتزا کابوک

جامع نیازمندی بویور را به عنوان اولین پایگاه جامع نیازمندی در تبریز راه استخدام موسسه;




برچسب :