تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان شهدای کارگر

مقدمه


تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان شهدای کارگر

فرایند تصفیه فاضلاب بیمارستان شهدای کارگر به روش هوادهی ممتد است که فاضلاب در مرحله اول وارد یک اشغالگیر می شود تا اشغال ها در این واحد گرفته شوند و صدمه ای به ایستگاه پمپاژ وارد نشود0سپس فاضلاب وارد ایستگاه پمپاژ می شودو بعد از ان دوباره از یک اشغالگیر عبور می کند و بعد وارد حوضچه هوادهی می شود و با استفاده از هوادهی سطحی ودیفیوزری هوادهی می شود و بعد از آن وارد حوضچه ته نشینی می شود0در این مرحله مقداری از لجن ته نشینی به حوضچه هوادهی برگشت داده می شود و مقدار باقیمانده به حوضچه لجن خشک کن فرستاده می شود0بعد از ته نشینی، پساب فاضلاب به حوضچه کلرزنی انتقال داده می شود بعد از این مراحل پساب گندزدایی شده برای فضای سبز بیمارستان  استفاده می شود.

هدف از تصفیه فاضلاب :   


1- تامین شرایط بهداشتی برای زندگی مردم

2- پاک نگهداری محیط زیست

3- بازیابی فاضلاب

4- تولید کود طبیعی

5- تولید انرژی

مراحل تصفیه فاضلاب :

مرحله اول ( تصفیه مقدماتی) : شامل است بر تصفیه ی فیزیکی از قبیل آشغالگیری، دانه گیری ، ته نشینی مواد معلق و بالاخره خشک کردن و دفع لجن.

مرحله دوم (تصفیه ثانویه ) :  که شامل است بر تصفیه زیستی با استفاده از باکتریهای گوناگون هوازی موجود در فاضلاب و تصفیه ی زیستی با استفاده باکترهای بیهوازی برای تصفیه فاضلاب و لجن.

مرحله سوم (تصفیه پیشرفته و یا تصفیه نهایی ) : شامل است بر زلال سازی و کاربرد یک یا چند روش از تصفیه ی تکمیلی زیر :

-ادامه ی فرآیند نیترات زدایی

-گذرانیدن فاضلاب از صافی های ماسه ای و یا micro filtration

-کربن فعال ((activated  carbon

-نمک زدایی با روش تعویض یون

-روش اسمزی وارونه  و .....

نکته : گندزدایی فاضلاب هنگام بیرون آمدن از تصفیه خانه (پساب)، فرآیندی است اجباری و باید در هر حالتی که تصفیه خانه طرح شده باشد اجرا گردد.

نکته : در صورتی که تمام تاسیسات یک تصفیه خانه به درستی کار کنند ، می توان در مرحله ی دوم تصفیه آلودگی فاضلاب را 90 تا 96 درصد کاهش داد و این کاهش آلودگی برای برقراری ضوابط لازم جهت دفع فاضلاب به منبع های طبیعی آب، حفظ بهداشت و پاک نگه داشتن محیط زیست کافی است. ولی در صورتی که بخواهیم از فاضلاب تصفیه شده برای آبیاری فضاهای سبز درون شهرها استفاده کنیم یک تصفیه ی پیشرفته که مرحله ی سوم را تشکیل دهد لازم می باشد.

نکته : ضریب تبدیل آب مصرفی به فاضلاب در شهرهای ایران را می توان 50 تا 80 درصد انتخاب نمود . در مقابل ممکن است حدود 10 تا 30 درصد دبی فاضلاب خانگی را به صورت فاضلاب های غیرمجازی مانند آبهای سطحی ناشی از بارندگی به فاضلاب خانگی افزود.

نکته : در طراحی یکان های گوناگون تصفیه خانه ی فاضلاب و محاسبه ی مدت زمان توقف فاضلاب در آنها ، باید نوسانهای تولید فاضلاب در شهر نیز مورد توجه قرار گیرند.

انواع و خواص فاضلاب ها

1- فاضلاب های خانگی   ( Domestic  wastewater)

خواص فاضلابهای خانگی در سطح یک کشور تقریبا یکسان و تنها غلظت آنها بسته به مقدار مصرف سرانه ی آب در شهرها تغییر می کند.

رنگ فاضلاب -  رنگ فاضلاب خانگی نشان دهنده ی عمرآن است. (فاضلاب تازه : خاکستری ، فاضلاب کهنه : تیره و سیاه )

بوی فاضلاب - ناشی از گازهایی است که در اثر متلاشی شدن مواد آلی بوجود می آید . بوی فاضلاب کهنه بیشتر ناشی از گاز H2S میباشد. (گاز هیدروژن سولفوره : فعالیت باکتریهای بیهوازی ، گاز کربنیک : مهمترین گازی است که از کار باکتریهای هوازی تولید میشود.)

درجه ی اسیدی - فاضلاب های خانگی خالص و تازه معمولا حالتی خنثی و یا متمایل به قلیایی دارند. با شروع عمل گندیدگی درجه ی اسیدی فاضلاب کاهش می یابد. ( افزایش دما : افزایش سرعت عمل گندیدن)

دمای فاضلاب -  به علت فعالیت باکتریهای آن، درجه ی گرمای فاضلاب معمولا بیشتر از درجه ی گرمای آب در همان محیط است .

مواد خارجی در فاضلاب - مقدار مواد خارجی آن در حدود 0.1 درصد و بقیه ی آنرا آب تشکیل می دهد، که نزدیک به نیمی از آنرا مواد آلی و بقیه آنرا مواد معدنی تشکیل می دهد.

وزن مخصوص فاضلاب - در حدود 0.99 تن بر متر مکعب است
 

2- فاضلاب های صنعتی (Industrial  wastewater)

خواص فاضلاب های صنعتی و پساب کارخانه ها کاملا بستگی به نوع فرآورده ی کارخانه دارد.

مهمترین تفاوت های فاضلاب صنعتی با خانگی :

1- امکان وجود مواد و ترکیبهای شیمیایی سمی در فاضلاب کارخانه بیشتر است.

2- غالبا خاصیت خورندگی بیشتری دارد.

3- خاصیت قلیایی و یا اسیدی زیاد دارد.

4- امکان وجود موجودات زنده در آنها کمتر می باشد.

نکته : تنها بخشی از فاضلاب کارخانه ها که تقریبا در تمام کارخانه ها خاصیتی یکسان دارند، فاضلاب بدست آمده از تشکیلات خنک کننده ی آنها است.

3- فاضلاب های سطحی ( آبهای سطحی )  ( Storm  water)

بیشترین بخش ماده خارجی را در این فاضلابها مواد معدنی مانند ماسه و شن تشکیل می دهند. فاضلاب سطحی ناشی از بارندگی بسته به طول و نوع مسیری که در روی زمین طی می کنند می توانند کاملا تمیز ، نسبتأ تمیز  و یا خیلی کثیف باشند.

آلودگی فاضلاب :

آلودگی فاضلاب بیشتر به واسطه ی وجود مواد آلی در آنها نمودار میشود. برای نشان دادن درجه ی آلودگی فاضلاب معمولا بجای اینکه مقدار مواد آلی موجود در فاضلاب را اندازه گیری کنند ، مقدار اکسیژن لازم برای اکسیداسیون مواد نامبرده را اندازه گیری میکنند.

مهمترین روشهای تعیین درجه ی آلودگی فاضلاب عبارتند از:

1- تعیین مقدار Biochemical oxygen demand

تعیین BOD عبارتست از تعیین مقدار اکسیژن لازم که باید به فاضلاب داده شود تا باکتریهای هوازی مواد آلی موجود در فاضلاب را اکسید نموده و به مواد پایدار معدنی تبدیل سازد.

نکته : مقدارBOD  فاضلاب در زمانهای مختلف تغییر میکند که نه تنها به غلظت مواد آلی فاضلاب بلکه به میزان فعالیت باکتریها ، درجه ی گرما و شدت درهمی فاضلاب نیز بستگی دارد.

منحنی تغییرات BOD :

(مرحله اول) اکسیداسیون ترکیبات آلی کربن دار : این مرحله از نخستین لحظات کار باکتریها آغاز شده و در 20 درجه ی گرما تا مدت زمانی در حدود 20 شبانه روز ادامه می یابد .

(مرحله دوم) اکسیداسیون ترکیبات آلی ازت دار : این مرحله همزمان با اکسیداسیون ترکیبات آلی کربن دار شروع و از پیرامون دهمین روز پس از آغاز فعالیت باکتریها شدت پیدا کرده و تا مدت ها ادامه می یابد.

نکته : درجه ی آلودگی فاضلاب های شهری بسته به غلظت آنها و مقدار مصرف سرانه ی آب میان 200  تا 400 میلی گرم در لیتر BOD تغییر میکند .

2- تعیین مقدار Chemical  oxygen  demand

در این روش از اکسید کننده های قوی مانند: پرمنگنات پتاسیم و یا دی کرومات پتاسیم برای اکسیداسیون مواد آلی و مواد اکسید پذیر دیگر که در فاضلاب یافت میشود استفاده میشود. برای استفاده از مواد نامبرده نخست آنها را در محلول اسیدی حل کرده و سپس به فاضلاب می افزایند و ده دقیقه گرما می دهند.

نکته : دقت این روش کم است وتنها برای مقایسه ی یک فاضلاب در مرحله های گوناگون تصفیه بکار می رود .

نکته : از کلر نیز میتوان برای تعیین درجه ی آلودگی فاضلاب استفاده نمود. برای اکسیداسیون کامل فاضلابهای خانگی تازه مقدار کلر لازم پیرامون 2 تا 5 گرم برای هر نفر در شبانه روز می باشد.

3- تعیین مقدار Total  oxygen demand

 دراین روش ترکیبات کربن دار آلی موجود در فاضلاب اندازه گیری می شود. برای این کار فاضلاب را باید تا حد سرخ شدن سوزانید و گاز کربنیک تولید شده را اندازه گیری نمود.

4- تعیین مقدار Dissolved  solids

مواد معلق در فاضلاب قسمتی از کل مواد خارجی موجود در آن می باشد که تعیین آن برای پیش بینی مقدار لجن حاصل از تصفیه ی فاضلاب اهمیت ویژه ای دارد . مقدار کل مواد معلق با کمک صافی تعیین می شود و در صورت سرخ کردن آنچه در صافی باقی مانده تا گرمای 600 درجه سانتیگراد مواد آلی آن تبدیل به گاز شده و تنها مواد معدنی بجای می ماند .

نکته : نزدیک به 40 درصد مواد محلول در فاضلاب شهری و72 تا 75 درصد مواد معلق در آن دارای منشا آلی بوده و بقیه ی مواد خارجی را مواد معدنی تشکیل می دهند.

5-تعیین مقداراکسیژن محلول (DO)

مقدار اکسیژن محلول موجود در فاضلاب شهری نمایشگر قدرت تصفیه ی طبیعی و خود بخودی آن می باشد.

نکته : مقدار اکسیژن محلول در فاضلاب  نباید از 1.5 میلی گرم در لیتر کمتر شود.

نکته : یکی از راههای اندازه گیری مقدار اکسیژن محلول با کمک وارد نمودن برخی از ترکیبات منگنز که قدرت جذب اکسیژن در آنها زیاد است و اندازه گیری وزن اکسیژن جذب شده توسط آن انجام می گیرد.

آلودگی فاضلاب شهری در ایران

برای تعیین درجه آلودگی فاضلاب شهری لازم است که شبکه ی گردآوری فاضلاب وجود داشته باشد.

نکته : بطور متوسط در فاضلاب های  شهری نسبت مقدار تولید سرانه ی مواد معلق (SS) به مقدار BOD5 پیرامون 1.1 تا 1.2 میباشد. مقدار تولید سرانه  BOD5  و مواد معلق (SS)   در تهران برابر 40 و50 گرم است. میانگین آلودگی فاضلاب شهری را در ایران نزدیک به 250 میلیگرم در لیتر BOD5 است.

اصول کلی تصفیه ی فاضلاب

1- تصفیه ی مکانیکی یا فیزیکی

مهمترین روشهای تصفیه ی مکانیکی متداول در تصفیه خانه های فاضلاب عبارتند از:                                   

الف- صاف کردن فاضلاب :

 الف1- آشغالگیری                              

آشغالگیری نخستین تصفیه ایست که در تصفیه خانه ها در مورد فاضلاب خام انجام می گیرد و در ضمن آن مواد معلق درشت را از فاضلاب جدا می سازد.

قراردادن آشغالگیر در مسیر جریان فاضلاب موجب کاهش سطح مقطع جریان، ایجاد افت فشار و افت انرژی شده که به صورت اختلاف در دو سوی آشغالگیر نمودار میشود. وجود آشغالگیر سبب کاهش مقدار مواد معلق در فاضلاب و در نتیجه کاهش BOD5 می شود.

نکته : مقدار کاهش آلودگی فاضلاب تابعی است از بزرگی سوراخ ها و یا فاصله ی میله های آشغالگیر.

 الف2- صاف کردن با کمک ماسه

این روش بیشتر برای تصفیه ی نهایی فاضلاب و زلالسازی آن در تصفیه خانه ها بکار میرود و مواد معلق بسیارریز مانند تخم انگل ها که غالبا در برابر تجزیه بسیار مقاوم اند گرفته می شوند. این روش به علت هزینه ی زیاد ممکن است تنها به عنوان تصفیه ی تکمیلی بکار برده شود. ضمنا در فاضلاب های صنعتی نیز برای گرفتن رنگ های کلوییدی بکار می رود.

ب- ته نشین کردن مواد معلق

روش ته نشین کردن مواد معلق در فاضلاب مهمترین روش  تصفیه مکانیکی است که در بیشتر تصفیه خانه های فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. اساس کار روش ته نشینی براین هدف قرار دارد که با کاهش سرعت جریان در استخرها امکان ته نشین شدن مواد معلق در فاضلاب به وجود می آید.

در استخرهای ته نشینی نخستین ، مواد معلقی از فاضلاب جدا می شوند که فساد پذیر بوده و باید حتما لجن بدست آمده مورد تصفیه واقع گردد و سرانجام در استخرهای ته نشینی نهایی لجن هایی از فاضلاب جدا می شوند که بسته به نوع و درجه ی تصفیه ای که برای فاضلاب انجام گرفته ممکن است کاملا تثبیت شده و یا قسمتی تثبیت شده و قسمتی فساد پذیر باشد.

ج- شناور سازی مواد معلق

یکی از کاربردهای این روش در یکان های تغلیظ لجن است که با کمک دمیدن هوا در لجن آبکی و شناور نمودن مواد سبک لجنی به روی سطح آب لجن باقیمانده را تغلیظ می کنند.

نکته : در فاضلاب های صنعتی ، فاضلاب کشتارگاه ها و یا فاضلاب رستورانهای بزرگ و نظایر آنها غالبا پیش بینی چربی گیرهای ویژه لازم است. دمیدن هوا در فاضلاب و خنک کردن آن از عواملی هستند که جداسازی مواد چربی را تندتر می کنند.

نکته : برای محاسبه و طراحی استخرهای شناورسازی مانند استخرهای ته نشینی از پارامترهای بار سطحی و مدت زمان توقف استفاده می شود.

 

2- تصفیه ی زیستی یا تصفیه بیولوژیکی

انواع تصفیه ی زیستی به قرار زیر است :

الف – تصفیه ی زیستی با کمک باکتریهای هوازی

اساس کار در این روش تصفیه ، رسانیدن اکسیژن به فاضلاب است. برای رسیدن به این هدف باید سطح تماس فاضلاب با هوا افزایش یابد. این کار ممکن است با دمیدن هوا در فاضلاب و یا ایجاد تلاطم در سطح آن رخ دهد. اینگونه هوادهی در استخرهای هوا رسانی انجام می گیرد، یا اینکه با چکانیدن فاضلاب روی قلوه سنگ های طبیعی و یا مصنوعی آنرا در مجاورت هوا قرار داد. یا بصورت لایه های نازکی روی بسترهای ماسه ای و یا زمین های کشاورزی وغیراز آن پخش نمود. گاهی نیز از اکسیژن خالص استفاده می کنند.

نکته : هدف از تصفیه ی فاضلاب تنها تبدیل مواد آلی ناپایدار به مواد تثبیت شده ی معدنی نیست بلکه باید این مواد را نیز از آن جدا کرد .

 ب- تصفیه ی زیستی با کمک باکتریهای بی هوازی

اساس کار این باکتری ها بر این است که اکسیژن مورد نیاز خود را از تجزیه ی مواد آلی و معدنی موجود در فاضلاب بدست آورند .

به عبارت دیگر این باکتریها برخلاف باکتریهای هوازی نامبرده را احیا می کند. نتیجه ی این فعالیت تجزیه ی مواد آلی ناپایدار و تبدیل آنها به نمک های معدنی پایدار و نیز تولید گازهای چون هیدروژن سولفوره ، متان ، CO2 ، ازت می باشد. بعلت تولید گاز هیدوژن سولفوره به این روش ، روش تعفن نیز می گویند.

نکته : مهمترین کاربرد این روش در مخزن های سربسته هضم لجن می باشد. در تکنیک هضم لجن تلاش می شود که مرحله ی اسیدی زود گذر باشد و فرایند هضم لجن بیشتر به صورت متانی و در حالت قلیایی انجام گیرد. لجنی که مرحله ی هضم متانی آن انجام شده باشد دارای رنگ قهوه ای مایل به سیاه است ، بوی شبیه بوی خاک مرطوب را میدهد و تولید ناراحتی نمی کند ، به خوبی آب خود را از دست می دهد و حجم آن به صورت چشم گیری کم گشته و خاصیت چسبندگی آن ناچیز و مقدار موجودات زنده در آن کاسته شده است.

پ - تصفیه ی زیستی باکمک باکتریهای هوازی نیترات ساز و باکتریهای بی هوازی نیترات زدا

نکته : اکسیداسیون مواد آلی فاضلاب در حالت هوازی در دو مرحله انجام می گیرد . مرحله ی اول مربوط به اکسیداسیون مواد آلی کربن دار می باشد و مرحله ی دوم مربوط به اکسیداسیون مواد آلی ازت دار میباشد که نتیجه ی کار باکتریها دراین مرحله تجزیه ی مواد آمونیاکی و تولید نمکهای معدنی نیتریت ها و نیترات ها میباشد، از این رو به این مرحله آمونیاک زدایی و یا نیترات سازی می گویند .

با توجه به این که در تصفیه خانه های فاضلاب شهری نباید تنها به تبدیل مواد آلی ازت دار به مواد معدنی (نیترات سازی) اکتفا نمود، باید به گونه ی این ترکیبات را از فاضلاب جدا نمود.

نکته : معمولا نزدیک به 5 تا10 درصد از کل ترکیبات ازت دار موجود در فاضلاب توسط لجنی که از استخرهای ته نشینی نخستین برداشت میشود و نزدیک به 10 تا 20 درصد توسط لجن بدست آمده از استخرهای ته نشینی نهایی کاسته می شود .

4- تصفیه ی شیمیایی

اساس کار در تصفیه ی شیمیایی بر کاربرد مواد شیمیایی در تصفیه ی فاضلاب قرار دارد. در تصفیه خانه های فاضلاب مواد شیمیایی مانند کلرورفریک و انواع مختلف پلیمرها را برای تاثیرگذاردن روی مواد خارجی نامحلول و کلوییدی و یا مواد محلول در فاضلاب بکار میبرند. بجز این از مواد شیمیایی مانند کلر برای گندزدایی و کشتن میکروب های موجود در فاضلاب و نیز برای کاهش بو در تصفیه خانه ی فاضلاب استفاده می شود.

روشهای تصفیه ی شیمیایی بجز موارد یاد شده کمتر در تصفیه خانه های فاضلاب شهری مورد استفاده قرار می گیرند و این روشها بیشتر در تصفیه ی فاضلابهای صنعتی بکار میروند.

مهمترین مواردی که از مواد شیمیایی برای تاثیر روی مواد خارجی محلول در فاضلاب استفاده می شود عبارتند از :

الف: خنثی سازی : در صورتی که فاضلاب هنگام ورود به تصفیه خانه درجه ی اسیدی کمتر از 6.5 و یا بیشتر از 8.5 داشته باشد نخست باید آنرا خنثی نمود . فاضلاب شهری بر خلاف فاضلاب صنعتی نیاز به عمل خنثی سازی ندارد .

ب: اکسیداسیون (برای پایدار نمودن و جداسازی مواد خارجی محلول )

پ: احیا

د: تعویض یون

مهمترین روشهایی که با کمک مواد شیمیایی برای جداسازی مواد معلق موجود در فاضلاب استفاده می شود عبارتند از:

1- انعقاد یا لخته سازی : هدف از انعقاد یا لخته سازی عبارتست از آنکه با کمک مواد شیمیایی، مواد معلق سبک و بویژه مواد نیمه محلول و کلوییدی شکل را بصورت لخته ها و قطعات بزرگی درآورده تا در اثر وزن خود ته نشین شوند. بعبارت دیگر انعقاد عملی است تشدید کننده ی عمل ته نشینی در تصفیه ی مکانیکی .

مهمترین مواد منعقد کننده در فاضلاب : پلیمرها و پلی الکترولیتها ، سولفاتها و هیدراتهای آلومینیوم ، سولفات ، کلرور و هیدراتهای دو و سه ظرفیتی آهن و خاک رس و آب آهک

افزودن مواد منعقد کننده به فاضلاب مقدار لجن بدست آمده در استخرهای ته نشینی را دو تا سه برابر میکند و در نتیجه حجم منبع های هضم لجن و مقدار گاز تولید شده افزایش می یابند.

2- شناور سازی : برعکس عمل لخته سازی و ته نشینی می توان برای تشدید عمل جدا سازی مواد سبک موجود در فاضلاب از مواد شیمیایی استفاده نمود . این مواد شیمیایی موجب میشوند که ذرات هوا به مواد معلق فاضلاب چسبیده ، وزن مخصوص آنها را کاهش داده و موجب افزایش سرعت بالا روندگی آنها شود. دراین روش معمولا مواد معلق در فاضلاب به صورت کف در سطح استخر نمودار گردیده و جمع آوری میگردند.


روش شناورسازی نیز بیشتر در فاضلابهای صنعتی بکار میرود و استفاده از این روش در فاضلاب شهری تنها ممکن است برای تغلیظ لجن بکار رود. گاهی از این روش برای بازیابی دوباره ی مواد با ارزشی که همراه پساب کارخانه ها تلف می شوند نیز استفاده می شود.
3- جذب سطحی : برخی از مواد شیمیایی مانند کربن فعال به علت خاصیت جذب سطحی زیاد می توانند ذرات معلق و کلوئیدی موجود در فاضلاب را جذب کنند. استفاده از اینگونه مواد در صافی های ماسه ای بویژه برای رنگ زدایی پساب برخی از کار خانه ها مفید است.

4- گندزدایی فاضلاب با کلر

استفاده از کلر ارزانترین روش گندزدایی فاضلاب است. کاربرد کلر گازی ارزانتر و موثرتر از هیپوکلریت کلسیم یا سدیم است. کاربرد کلر گازی امکان آلودگی محیط زیست بویژه مسمومیت کارگران تصفیه خانه را به همراه دارد .کلر بلافاصله پس از ورود به آب تجزیه شده و اسیدهیپوکلروس و یون اکسید کلر تولید می نماید.

خاصیت گندزدایی اسیدهیپوکلروس بیشتر از یون اکسید کلر است. نسبت تبدیل کلر به اسیدهیپوکلروس و یون اکسید کلر تابعی است از درجه ی اسیدی و درجه ی گرمای فاضلاب .

Cl2+H2O می دهد Cl+HOCl+H

HOClمی دهد OCl +H

پس از تجزیه ی نامبرده و بعلت وجود موادی اکسیدپذیر مانند آهن ، منگنز، اسید سولفوریک و مواد آلی در فاضلاب نخست قسمتی از کلر صرف اکسیداسیون مواد نامبرده ، تولید کلرورهای گوناگونی را میکند که اثر کشنده ای بر باکتریها نداشته و به علت ثبات آنها کلر آنها آزاد نمی باشد.

سپس کلر روی ترکیبات ازتی به ویژه آمونیاک تاثیر گذاشته و به تدریج و بسته به درجه ی اسیدی فاضلاب کلرآمینهای مختلفی را تولید می نماید.

NH3+HOCl می دهد NH2Cl+H2O

 NH2Cl+HOClمی دهد NHCl2+H2O

 NHCl2+HOClمی دهد NCl3+H2O

مراحل مختلف تاثیر کلر بر فاضلاب

در مرحله ی اول کلری که اضافه می کنیم صرف تولید کلرور میشود و از حوزه ی عمل بیرون می آید و در نتیجه اگر ما کلر را اندازه بگیریم صفر است

در مرحله ی دوم کلر صرف تولید کلرآمینها می گردد و اگر کلر را اندازه بگیریم شاهد افزایش مقدار کلر آب می شویم.

در مرحله سوم کلر اندازه گیری شده کاهش می یابد، به دلیل اینکه کلر بر کلرآمینها اثر کرده و آنها را اکسید میکند تا به نقطه ای میرسد که به آن نقطه ی شکست Break point می گویند .

در مرحله چهارم که در واقع بعد از نقطه ی شکست یا Break point می باشد کلر آزاد و ترکیبات کلردار آلی تولید میشود که صرف گند زدایی میشود.

نکته : اثر میکروب کشی کلر در PH پایین بهتر است بطوری که کارآیی کلر در PH=7 حدود 85 درصد ، PH =8  حدود 30 درصد و در PH=9  تنها حدود 5 درصد است.
نکته :  اسیدهیپوکلروس موثرترین عامل گندزدایی است.

نکته : نقطه ی شکست بستگی به مقدار ماده اکسید پذیر و آمونیاک می باشد .

در فاضلاب باید مدت زمان تماس کلر با فاضلاب 15 تا 30 دقیقه انتخاب می گردد.

درمحاسبات تقریبی میتوان مقدار کلر لازم برای گندزدایی فاضلاب خانگی را نزدیک به 2 تا 5 گرم برای هر نفر در شبانه روز پیش بینی نمود.

کاربرد کلر بجز گندزدایی موجب کاهش بوی فاضلاب، سبب کاهش مواد روغنی و درجه ی کدری فاضلاب میشود . همچنین بوی کلر حشرات را از فاضلاب دور میکند.

درموقع راهبری تصفیه خانه کلرزنی باید به اندازه ای باشد که هنوز دست کم 0.3 تا 0.5 میلی گرم در لیتر کلر آزاد باقی مانده باشد.

ضمنا برای کلرزدایی پساب از ترکیبات گوگردی نظیر گاز SO2 و یا تیوسولفات سدیم Na2S2O3  استفاده می شود. 

شیرهای کنترل - دوشنبه پانزدهم آبان 1391
محیط های کشت میکروبیولوژی - پنجشنبه یازدهم آبان 1391
استقرار و پیاده سازی نظام نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه تاسیسات آب - دوشنبه هشتم آبان 1391
مديريت اموال (دارايي) در شركت هاي آب و فاضلاب - دوشنبه یکم آبان 1391
همايش ملی علوم مهندسي آب و فاضلاب - شنبه بیست و نهم مهر 1391
بهره برداري و نگهداري از سيستم هاي جمع آوري فاضلاب - شنبه بیست و دوم مهر 1391
جدا کردن فنل و مشتقات آن - شنبه پانزدهم مهر 1391
جذب زیستی - شنبه هشتم مهر 1391
تصفیه ی بی هوازی - شنبه یکم مهر 1391
بیوراکتورهای غشایی - شنبه بیست و پنجم شهریور 1391
توليد آب كيفيت بالا از فاضلاب با نور خورشيد توسط محققان ايراني - سه شنبه بیست و یکم شهریور 1391
بررسی وضعیت سیل کشور : مشکلات و تنگناها - دوشنبه بیستم شهریور 1391
نکاتی در مورد آب آشامیدنی و تهیه آن در مکان های فاقط لوله کشی - یکشنبه نوزدهم شهریور 1391
کانتاکتورهای گردان بیولوژیکی (RBC) - چهارشنبه پانزدهم شهریور 1391
فیلترهای ریز - چهارشنبه هشتم شهریور 1391
اکتیو کردن لجن - چهارشنبه یکم شهریور 1391
بیوتکنولوژی در محیط زیست - یکشنبه بیست و نهم مرداد 1391
بررسی روشهای تصفیه فاضلاب شهری - یکشنبه پانزدهم مرداد 1391
مباني هيدروليكي شبكه جمع آوري فاضلاب - دوشنبه نهم مرداد 1391
احداث تصفیه‌خانه روستاهای بالادست سدها در اولویت است - یکشنبه یکم مرداد 1391
تصفیه‌خانه جدید آب قم - چهارشنبه بیست و هشتم تیر 1391
افتتاح مجهزترین تصفیه خانه فاضلاب غرب کشور در همدان - سه شنبه بیستم تیر 1391
BOD و آزمایش BOD - چهارشنبه چهاردهم تیر 1391
هفته صرفه جویی در مصرف آب - جمعه دوم تیر 1391
توضیح و نکات پارامترهای بیولوژیکی کیفیت آب - دوشنبه بیست و دوم خرداد 1391
توضیح و نکات پارامترهای شیمیایی کیفیت آب - پنجشنبه هجدهم خرداد 1391
افتتاح سامانه گندزدایی آب در سیستان و بلوچستان - جمعه دوازدهم خرداد 1391
بخش لجن تصفیه‌خانه فاضلاب همدان نیازمند 14 میلیارد تومان اعتبار است - دوشنبه یکم خرداد 1391
توضیح و نکات پارامترهای فیزیکی کیفیت آب - دوشنبه بیست و پنجم اردیبهشت 1391
تعیین دبی وطراحی شبکه فاضلاب به صورت مجزا - جمعه پانزدهم اردیبهشت 1391
جمع آوري و دفع آبهاي سطحي از طريق كانالهاي روباز - پنجشنبه چهاردهم اردیبهشت 1391
افتتاح مجهز ترین تصفيه‌خانه فاضلاب خاورميانه در ساری - چهارشنبه ششم اردیبهشت 1391
بررسی روشهای جمع آوری فاضلاب - دوشنبه بیست و هشتم فروردین 1391
استخر های تثبیت فاصلاب - شنبه نوزدهم فروردین 1391
نكاتی چند در اجرای پل های بتن مسلح - پنجشنبه دهم فروردین 1391
مراحل مختلف خدمات مهندسي طرح هاي شبكه جمع آوري فاضلاب - چهارشنبه نهم فروردین 1391
جانمايي سيستم Layout of the system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
تونل كني Tunneling - چهارشنبه نهم فروردین 1391
طراحي شبكه فاضلاب سطحي Design of storm sewer system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
طراحي شبكه فاضلاب بهداشتي Design of a sanitary system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
ظرفیت رزین - چهارشنبه نهم فروردین 1391
پاسداشت روز جهانی آب - سه شنبه یکم فروردین 1391
ده دانستنی درمورد آب - دوشنبه بیست و نهم اسفند 1390
عید نوروز - دوشنبه بیست و نهم اسفند 1390
تصفیه بیولوژیکی به روش لاگونهای هوادهی (Aerated Lagoons) - چهارشنبه بیست و چهارم اسفند 1390
واحداندازه گیری جریان ( Folw Measurement ) - سه شنبه شانزدهم اسفند 1390
فرآيند انعقاد و لخته سازی - پنجشنبه یازدهم اسفند 1390
نحوه ارائه گزارش فاز صفر یا گزارش مطالعات شناسایی - چهارشنبه سوم اسفند 1390
استانداردهای تصفیه فاضلاب در خلیج فارس و دریای عمان ابلاغ می‌شود - چهارشنبه بیست و ششم بهمن 1390
حذف بیولوژیکی نیتروژن - سه شنبه بیست و پنجم بهمن 1390



مطالب مشابه :


تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان شهدای کارگر

بهداشت محیط اقلید - تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان شهدای کارگر - بهداشت محیط اقلید




عکس دوستان عزیزدر دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد خانه کارگر تبریز

دانشجویان IT دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد خانه کارگر تبریز [email protected] [email protected]




محجوب در دفاع از وزیر پیشنهادی کار:

به گزارش خبرنگار ایلنا، محجوب با اشاره به قانون پنج ساله‌ی برنامه پنجم ادامه خانه کارگر




تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان شهدای کارگر

فرایند تصفیه فاضلاب بیمارستان شهدای کارگر به در طراحی یکان های گوناگون تصفیه خانه ی




ادرس و شماره تلفن خانه کارگر اصفهان

سيان جرقويه اصفهان - ادرس و شماره تلفن خانه کارگر اصفهان - روستاي سيان جرقويه اصفهان




داستان: زن و شوهر کارگر

شبح آزادی - داستان: زن و شوهر کارگر - به ريش هر استادی می‌خنديم که به ريش خود نخنديده است




برچسب :