كيوي، پيشرفت يا پسرفت
نويسنده: يوسف كامجو موحد كارشناس كشاورزي از مديريت بانك كشاورزي
برگرفته از گروه آکادمیک باغبانی ایرانیان
در سال 1347 براي اولين بار درخت كيوي وارد ايران شد و آزمايشات پژوهشي بر روي آن از سال 1356 در ايستگاه تحقيقات كشاورزي رامسر آغاز گرديد.
غرب استان مازندران به عنوان يكي از مناطق مستعد براي توليد محصولات درختي از جمله كيوي به شمار مي رود. كشاورزان اين مناطق در سال 1361 به كشت گسترده آن پرداخته اند و بسياري از آنها به منظور دستيابي به سود بيشتر، درختان ميوه بي شماري را از زمين هايشان حذف كرده و به جاي آنها درخت كيوي كشت كرده اند.
بر طبق برآوردهاي انجام شده، هم اكنون بيش از 2 هزار هكتار از زمين هاي اين مناطق به زير كشت كيوي رفته است كه ميزان توليد سالانه آن به 60 هزار تن مي رسد.
ايران بعد از كشورهاي نيوزلند، شيلي و يونان رتبه چهارم از نظر سهم صادرات اين محصول را در جهان به خود اختصاص داده است. صادرات كيوي ايران عملا از سال 1366 آغاز شده و همچنان داراي روند صعودي است. در سال هاي اخير، سالانه بين 15 تا 20 هزار تن كيوي صادر مي شود كه اين ميزان تنها 30 درصد از كل محصول توليد شده مي باشد كه به دليل برخورداري از امكانات مناسب در اين بخش، قابليت صادرات اين محصول در ايران پايين آمده است.
با اين حال اگر بتوانيم تنها 5/2 درصد از اراضي قابل كشت در استان مازندران را به زيركشت كيوي ببريم، مي توانيم به تنهايي معادل همه كشورهاي توليدكننده اين محصول، كيوي توليد كنيم.
ايران در حال حاضر داراي رتبه اول برداشت كيوي در واحد سطح است و اين موفقيت را مرهون برنامه ريزي صحيح و برگزاري كلاس هاي آموزشي و اطلاع رساني در زمينه هاي كاشت، داشت و برداشت براي كيوي كاران هستيم.
لازم به ذكر است كه در مسير اين پيشرفت و توسعه موانعي بزرگ وجود دارد كه اين موانع در آينده نه چندان دور خودشان را نشان مي دهند و مشكلات عمده اي را براي اين صنعت رو به پيشرفت به وجود خواهند آورد.
بسياري از كارشناسان بر اين باورند كه به دليل ميزان تقاضاي جهاني براي خريد كيوي، ايران مي تواند درخت كيوي را در مقياس هاي وسيع تري كشت كند. به همين خاطر كشت كيوي از سوي كارشناسان و مسوولان استان مازندران به شدت به كشاورزان توصيه مي شود، زيرا به دليل وجود بازارهاي خريد براي كيوي، اين محصول از نظر اقتصادي به خوبي مي تواند با ميوه هايي مانند مركبات رقابت كند و از طرفي دوره رسيدگي آن 3 سال است و همچنين ميزان برداشت كيوي برابر 15 تا 20 تن در هر هكتار مي باشد؛ ولي مركبات پس از 7 سال حدود 6 تن در هكتار محصول توليد مي كنند. بنابراين بسياري از كشاورزان مبادرت به جايگزيني كيوي به جاي درختان مركبات نموده اند و در نتيجه ميزان توليد مركبات در مناطق شمال كشور با كاهش روبه رو خواهد بود.
همچنين بايد به اين نكته توجه داشت كه آيا بازارهاي جهاني همچنان خواهان كيوي ايران خواهند بود؟
افزايش توليد يك محصول باعث كاهش قيمت آن در بازارهاي جهاني مي شود و ما بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه با زير كشت بردن 5/2 درصد از زمين هاي قابل كشت استان مازندران و توليد كيوي بيشتري نمي توان قيمت كيوي را در سطح ثابتي نگه داشت.
متاسفانه عده اي از افراد فرصت طلب و سودجو به منظور كسب سود بيشتر اقدام به پيش خريد و چيدن بي موقع كيوي به صورت نارس مي كنند و ايران را به سمت سقوط قيمت و از دست دادن بازار كيوي جهان سوق مي دهند.
كارشناسان به كيو ي كاران توصيه مي كنند كه اجازه ندهند ميوه نارس كيوي در آبان ماه پيش فروش و برداشت شود. لذا كاهش وزن، افت كيفيت در طعم، ميكروبي شدن و افزايش ضايعات و نيز كاهش گرايش به خريد و واردات كيوي ناشي از برداشت بي موقع اين محصول مي باشد.
البته لازم به ذكر است چرا كيو ي كاران مناطق شمالي كشورمان، به فروش محصولات باغي شان به دلال هاي محصولات كشاورزي (آن هم به صورت نارس) مبادرت مي ورزند؟ اين مساله خود به طور كامل نياز به بحث و گفت وگو با كارشناسان ذي ربط، شنيدن صحبت هاي كيوي كاران و همچنين بررسي علل و عوامل مساله فوق دارد.
گفتني است با برنامه ريزي صحيح و دقت بيشتر در حمل و نقل و نگهداري اين محصول، ايران توانايي صادر كردن 80 درصد از كيوي توليدي در شمال كشور را داراست. اين ميزان صادرات علاوه بر كسب درآمدهاي ارزي، موجبات توسعه محصول كيوي غرب مازندران را در مقياس هاي وسيع تر فراهم خواهد ساخت.
اميدواريم كه با برنامه ريزي صحيح در اين بخش و با حمايت مسوولان ذي ربط كشوري، ايران بتواند به آنچه شايسته ي آن است، در بازارهاي جهاني دست پيدا كند
مطالب مشابه :
خرید و فروش کود و کرم ورمی کمپوست
خرید کرم خاکی در مازندران،مشاوره خرید کود ،فروش کرم خاکی ،ماهیگیری
گالری عکس ورمی کمپوست
پرورش کرم خاکی|فروش ورمی کمپوست مازندران عکس ورمی کمپوست که در شبکه
تخریب قدیمیترین باغ گیاه شناسی کشور= خیانتی دیگر
پرورش کرم خاکی|فروش رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در امینی در
اصول تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست
مازندران/ کرمهای خاکی در حدود ۶۰۰ میلیون کود از کرم. ۱۶-فروش کود و نگهداری
كيوي، پيشرفت يا پسرفت
پرورش کرم خاکی|فروش موجبات توسعه محصول كيوي غرب مازندران را در مقياس هاي وسيع
ورمی کمپوست فرصت تهدیدآمیز در شرق مازندران/ بیتوجهی به کارآفرینان
ورمی کمپوست فرصت تهدیدآمیز در شرق مازندران جای فروش محصول کود، کرم خاکی در
کرم خاکی برای تولید ورمی کمپوست
ورمی کمپوست در شرق گیلان - کرم خاکی مشاوره در زمینه ورمی کمپوست .خرید و فروش ( مازندران
ورمی کمپوست چیست؟
پرورش کرم خاکی|فروش وجود ازتوباکترها در روده کرم کود خاصیت کمپلکس مازندران
تاثير کرم خاکی به نام آيزينيا فتيدا و ورمی کمپوست بر خاك
خريد و فروش ورمي تاثير کرم خاکی به نام ورمی کمپوست در اصلاح بافت فیزیکی خاک
برچسب :
فروش کرم خاکی در مازندران