تاریخ کازرون
شوند نامگذاری
نام شهر تاریخی کازرون، از گازران و گازرون گرفته شدهاست، زیرا در زمان دیلمیان که کارخانههای پارچهبافی در کازرون پارچههای توزی و دبیکی را میبافت و صادر میکرد، دوازده هزار گازر یعنی شویندگان الیاف کتان، در این شهر زندگی میکردند و به همین جهت این شهر به شهر گازران یعنی شهر گازرها معروف شده بود که نام گازران در بعضی متون به صورت گازران و کازران آمدهاست. گازران در تلفظ به صورت گازرون و کازرون تحریف یافت و اکنون نام کازرون باقی ماندهاست. در بعضی کتب گازرات نیز آمدهاست. کازرون به واسطه تولید پارچههای مرغوب با شهر دمیاط مصر رقابت میکرده و به همین جهت به دمیاط عجم نیز مشهور است. برخی ازاهالی کازرون نیز بهطور عامیانه وجه تسمیه کازرون را از کوه زرّان میدانند و معتقدند چون کوههای آن به خاطر داشتـن درختان و ثـمرات جنگلی، زر خیز است، آن را کوه زرّان نامیده و به صورت کازرون تحریف یافته که ریشه تاریـخی ندارد و تنها در اعتقاد برخی از مردم چنین وجه تسمیهای بیان شدهاست.
چهره نخستین
کازرون در زمان ساسانیان در برگیرنده سه ده نورد، دریست و راهبان بود که روی هم رفته به آنها شهر بلدالعتیق (شهر کهنه) گفته میشد. در زمان شیخ ابواسحاق کازرونی از عرفای بزرگ سده چهارم و پنجم با ساخت مسجد جامع مرشدی و توسعه این سه ده شهر کازرون به وجود آمد. پس از تازش اعراب، بیشاپوریها به منطقهای به نام جدس که یکی از روستاهای شمال کازرون امروزی است، میکوچند. پس از آن به گازرگاه و سپس به کازرون مهاجرت میکنند. کازرون در دوره هخامنشیان به گازرا نامور بودهاست. در زمان ساسانیان بدست شاپور یکم از نو ساخته شد. در درازنای تاریخ، کازرون چندین بار با خاک یکسان شدهاست.
پیشینه کازرون و کازرونیان
- ساسانیان: شهر بیشاپور در شمال بلدالعتیق به فرمان شاپور یکم ساسانی تشکیل شده و پایتخت زمستانی او و یکی از مشهورترین و مهمترین شهرهای ساسانیان شد. بیشاپور سپس با حمله اعراب و شخصی به نام ابوسعید شبانکاره ویران گشت و اکثر مردم آن به ده جدس در شمال کازرون امروزی مهاجرت کردند. شهر بلدالعتیق (کازرون فعلی) نیز در همین دوره شکل گرفت. در این دوره بزرگانی چون بهرام پسر مردانشاه و اپسای دبیر از این شهر برخواستند.
همچنین سلمان فارسی (روزبه پسر وخشودان) نخستین شخص از اهالی کازرون و ایران بود که اسلام آورد.
- پس از ظهور اسلام در ایران:مردم از جدس به گازرگاه رفتند و پس از وقوع زلزله در آن به کازرون عزیمت نمودند. کازرونیان همچنان زرتشتی بودند تا اینکه شخصی به نام شیخ ابواسحاق کازرونی ۲۴۰۰۰ کازرونی را مسلمان کرد. در این دوره دو سلسله مشهور و بزرگ مرشدیه (کازرونیه) و بلیانیه به سرپرستی شیخ ابواسحاق کازرونی و شیخ عبدالله بلیانی در این شهر فعالیت میکردند.
شیخ امینالدین بلیانی (عارف و شاعر بزرگ ایرانی و استاد حافظ و خواجوی کرمانی)، سعیدالدین بلیانی کازرونی (سیره نویس پیامیر اسلام)، اوحدی بلیانی و بسیاری دیگر از خاندان مشهور بلیانی کازرون در این دوره از این شهر برخواستند.
- اتابکان فارس:حافظ و سعدی دو شاعر بزرگ ایرانی که در دامان مادرانی کازرونی پرورش یافته بودند، در این دوره برخواستند.
- تیموریان:علامه جلال الدین محمد دوانی کازرونی، بزرگترین دانشمند عهد تیموریان و قرن نهم بود.
- ایلخانیان (پس از حمله مغول):علامه قطب الدین محمود کازرونی، دانشمند بزرگ اهل کازرون در این دوره متولد شد. وی کاشف علت تشکیل رنگینکمان بود و تنها کسی که قبل از گالیله به گرد بودن زمین پی برده بود. وی از بزرگان ریاضیات، فیزیک، پزشکی، نجوم، فلسفه، موسیقی و شطرنج ایران بود.
- قاجاریه: پس از وقوع جنگ جهانی اول و حمله انگلیسیها به جنوب ایران، فارس و کـازرون، ناصر دیوان کازرونی و یارانش به همراه سایر سرداران جنوب چون صولتالدوله قشقایی به جنگ با انگلیسیها پرداختند و پیروز شدند. کازرون در این دوره دارای شهرداری و فرمانداری مستقل شد. همچنین در این دوره میرزا محمدصالح کازرونی اولین دانشجوی ایرانی اعزامی به اروپا بود و پس از بازگشت نخستین روزنامه ایران را در تهران به چاپ رساند. همچنین میرزا حسن عکاس (چهره نگار کازرونی)، پدر عکاسی ایران نخستین عکاسخانههای جنوب را در شیراز و کازرون راهاندازی کرد.
- پهلوی: تظاهرات مردم کازرون بر علیه محمد رضا شاه پهلوی موجب اعلام حکومت نظامی در این شهر شد. کازرون یکی از ۱۱ شهر ایران و ۳ شهر فارس بود که حکومت نظامی در آن اعلام شد. محمدرضا شاه یک بار نیز به قصد تشکیل استان مستقل کازرون به مرکزیت کازرون به این شهر سفر کرد که با تظاهرات مردم کازرون بر علیه او، این کار انجام نشد. در این دوره ممسنی از کازرون مستقل شد. همچنین با ایجاد محور شیراز-چنارشاهیجان-بوشهر، شهر کازرون در بنبست قرار گرفت.
- جمهوری اسلامی: کازرون در دوران انقلاب یکی از ۱۱ شهری بود که توسط رژیم شاه در آن حکومت نظامی اعلام شد. در انقلاب اسلامی ۱۱۰۰ نفر از مردم این شهر کشته شدند.
کازرون در زمان ساسانیان
ویرانههای بیشاپوردر سالهای بین ۴۸۳ تا ۴۹۵ بعد از میلاد، کازرون با تلاش فیروز (پسر بهرام ساسانی) پیشرفت یافت و در زمان قباد در سالهای ۴۸۷ تا ۴۹۸ بعد از میلاد مجدداً توسعه و پیشرفت یافت. محل اولیه شهر در بیشاپور بودهاست. کازرون در دوره ساسانیان و در زمان پادشاهی شاپور یکم پایتخت ایران زمین بودهاست.
غار شاپوراما کازرون را از زمان ساسانیان به چشم سر میتوان دید. در کمال شکوه و عظمت. با داغ نقشهای فراوان کنده بر ران کوههایش و سنگ نبشتهها به خط پهلوی و شهری سر از خاک در آورده با آتشکدههای بزرگ سنگی و ستونهای افتاده کاخی و خلاصه مجسمهها و سفالها وکاشیها و غیره. گویا تخت گاه بهاره شاپور اول شهر شاپور یا بیشاپور بوده که شاید حمله عرب ویرانش کرده باشد و مردم آن به محلی که خرابههایش نزدیک کازرون است و گازرگاه مینامندش کوچ کردهاند و اینجا را هم بهنظر میرسد زلزلهای زیرورو کرده باشد و زندههایش را کازرون پذیرفتهاست. در این کوچ قدم به قدم و قرنها و قرنها یک جای دیگر هم به نام جدسدر نزدیکی ده دریس فعلی به ما نشان میدهد که شاید مدتی هم اجداد کازرونیها در آنجا زندگی داشتهاند.
آثار تاریخی
ایوان موزايیک بیشاپوردر پهنه شهرستان کازرون آثار تاریخی زیادی وجود دارد. بیشترین آثار این منطقه مربوط به دوره ساسانی است. این احتمال وجود دارد که هیچ کجای سرزمین ایران این اندازه آثار مربوط به دوره ساسانی را در بر نداشته باشد. بزرگترین و تنها مجسمه سنگی دوره ساسانی، مجسمه شاپور اول واقع در غار شاپور (بزرگترین مجسمه عصر باستان ایران)، شهر تاریخی بیشاپور (به زودی به عنوان سیزدهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت میشود)، معبد آناهیتا (الهه آب)و عبور جاده شاهی از این دیار و آثار ارزشمند دیگر، همه و همه حکایت از تاریخ کهن این شهرستان دارد.
مطالب مشابه :
جمعیت
مش مندنی - جانشیر کازرون
دانلود طنز ماجراهای جانشیر قسمت دوم
وبلاگ شخصی علی گشتاسبی - دانلود طنز ماجراهای جانشیر قسمت دوم - وبلاگ شخصی علی گشتاسبی کارمند
فایل های صوتی لری
۲- ماجراهای جانشیر قسمت
تاریخ کازرون
مش مندنی - جانشیر کازرون
گردشگری
مش مندنی - جانشیر کازرون
آموزش
مش مندنی - جانشیر کازرون
برچسب :
جانشیر