فرشهای صفویه موزه فرش ایران
فرشهای صفویه موزه فرش ایران
با حمله مغولان در سده هفتم (۶۱۳ ه .ق) به ایران آن چنان توفانی از ویرانی در این سرزمین بر پا شد که همه مراکز علمی، کتابخانهها، باغات، و مزارع سرسبز نابود و اغلب بزرگان فرهنگ و هنر این مرز و بوم از بین رفتند. با این همه سنتهای فرهنگی، هنری کشورمان به شیوههای باور نکردنی حفظ شد و چندی نگذشت که فرمانروایان مغول علاقهمند به فرهنگ ایرانی، اسلامی شدند. بعد از مغولان نیز تیموریان از ۷۸۷ ه.ق. تا ۹۰۷ ه.ق. قدرت را به دست گرفتند و یکی از باشکوهترین مکتبهای هنری و فرهنگی در هرات بهوجود آمد و آثار باشکوه معماری و کتابت و نگارگری در این عصر به اوج و اعتلای خود رسید. تأسیس سلسله صفوی در سال ۹۰۷ ه.ق. (۱۱۴۷ م.) به دست شاه اسماعیل (۹۰۷ ـ ۹۳۰ ه.ق.) صورت گرفت، سپس شاه تهماسب (۹۳۰ ـ ۹۸۴ ه.ق.) و شاهعباس اول (۹۹۶ ـ ۱۰۳۸ ه.ق.) به حکومت رسیدند.
در اینعصر مذهب تشیع مذهب رسمی دولت ایران اعلام گردید، در نتیجه، آزادی بیشتری در جامعه به هنرمندان اعطا شد. از ویژگیهای مهم این دوره تاریخی عالاقه حاکمان به هنرهای سنتی اعم از کتابت، نگارگری، معماری، کاشیکاری، و قالیبافی بود. هنر قالیبافی از اصیلترین هنرهای ایرانی، و دارای سابقهای بس طولانی در این سرزمین است. قالی، بهسبب مواد تشکیل دهنده آناز عمر چندانی برخوردار نیست به استثنای قالیچه پازیریک که در سال ۱۹۴۹ از مقبرهای متعلق به یکی از امرای سکائی از میان یخهای کوهستان آلتای واقع در سیبری، نزدیک مرز مغولستان، به صورت معجزه آسائی سالم بهدست ما رسیده، قدیمیترین نمونههای دستباف به جای مانده به صورت فرشپاره و قطعات پوسیده متعلق به سده هفتم هجری قمری است.
از مینیاتورهای دوره تیموریان سده نهم ه.ق./ پانزدهم م. چنین استنباط میشود که قالیها و قالیچهها از طرح و رنگ زیبائی برخوردار بودهاند و دارای طرحهای چند ترنج تکراری به صورت نقشمایههای هشت ضلعی و ستارهای شکل متشکل از خطوط راستخط هندسی با حاشیههای کوفی بودند اواخر سده نهم ه.ق. مینیاتورهای مکتب هرات قالیهائی با نقشمایههای خطی خمیده یاگردان و طرحهای لچک و ترنج، (نقش ترنجی در مرکز زمینه اصلی قالیها و ربع ترنجهائی در چهار گوشه قالی) بهچشم میخورد. تأثیر هنر خاور دور هنوز در بسیاری از طراحی قالیها محسوس است. طرح اسلیمیهای طوماری، ماری یا ابرچینی، دهان اژدری،خرطوم فیلی همراه با شاخ و برگهای گردان بر هم تابیده یا بهصورت متقاطع زمینه قالیها را زینت میدهد.
گاهی این نقوش در شبکههای بندی و در ردیفهائی تنظیم میشوند و طرحهای بندی قالی را بهوجود میآورند. در دهه اول سده دهم ه.ق. نقشمایه برگیجای خود را به نقوش ختائی یا گل و شکوفههای ریز و درشت میدهد به نظر این ترکیب نقوش و طرح به شدت مورد پسند قرار میگیرد به گونهای که امروز نیز در قالیبافی بهکار برده میشود. تعداد زیادی از قالیهای دوره صفوی نیز با این طرح بافته میشود. در دهههایبعدی سده دهم ه.ق. بسیاری از ترکیببندی مکتب هرات در قالیها مورد تقلید قرار گرفته هیکلهای هراتی با جامه دوره صفوی با دستاری که عمامهوار به دور کلاه قرمز و چوبی که از تارک آن بیرون زده مشاهده میشوند.
عمامه یا دستار قزلباشها در طرح قالی و مینیاتورها نسبت به ربع بعدی سده دهم ه.ق. شلتر و کمی بزرگتر است. سه قالی که از این دوره باقی ماندهاند و تاریخ بافت آنها در کتیبهها ضبط شده، یک جفت قالی معروف به قالیهای اردبیل یا شیخصفی و قالی با طرح شکارگاه است که امروزه در موزه پتسوپولدی میلان نگهداری میشود. در کتیبه قالیهای اردبیل غزلی از حافظ با مضمون زیر آمده است: جز آستان توام در جهان پناهی نیست سر مرا به جز این در حواله گاهی نیست در زیر آن «عمل عبد در گاه قدسی جایگاه مقصود کاشانی به سال ۹۴۶ هجری قمری» دیده میشود.
کتیبه نمونه سوم با مضون زیراست: «به اهتمام غیاثالدین جامی این اثر با جمال خود دل از همگان میرباید به اتمام رسید سال ۹۴۹ هجری قمری» طراحی این قالیها تلفیقی است از سبک هراتی و سبک اوایل دوره صفوی. ترنج ۱۶ گوشه یا نقش درناهای در حال پرواز در کنار ابرهای چینی شبیه سبک چینی است. لباسهای سوارکاران کاملاً شبیه مینیاتورهای خمسه نظامی به خط شیخزاده یا دیوان میرعلیشیرنوائی موجود در کتابخانه پاریس است. هنرمندان، در اوایل دوره صفوی به تکرار و اقتباس صرف دوره پیشین اکتفا نکردهاند و طرحهای جدیدی مانند گلهای نیلوفر،صدبرگ، انواع گلهای شاهعباسی و ختائی را طراحی کرده به همراه غنچهها و شاخ و برگهای اسلیمی و ابر چینی بهکار بردهاند. در اوایل سده ۱۰ ه.ق. بههمت استاد بهزاد و شاگردانش مانند قاسمعلی، میرک، میرزا علی، سلطان محمد، و میرسعیدعلی تحول عظیمی در طرح قالیها بنیان گذاشته شد.
این هنرمندان از هرات به تبریز رفته. مکتب هنری تبریز را پایهگذاری کردند. حاشیه قالیها در این دوره اهمیت بیشتری یافته است و طراحان قالی در طراحی حاشیهها جزئیات و دقت بیشتری به خرج دادهاند. معمولاً حاشیه اصلی در میان چند رشته حاشیه فرعی محاط شده است، در حالی که ترکیب و هماهنگی رنگ آن با زمینه قالی و همخوانی نقوش کاملاً رعایت شده است. از ویژگیهای دیگر طرح حاشیه قالیهای این عصر، اسلیمیهای در هم پیچیده است که اکثراً کتیبههائی در میان آنها دیده میشود. طرح ترنجهای مرکزی قالیهای بزرگ پارچه نیز متحول شده از شکل مدور به بیضی و نقش ستارهای شکل تغییر یافته و کلاله یا سرترنجهائی به صورت کتیبه به ترنج مرکزی متصل شده است.
علاوه بر قالیهائی با طرح ترنجدار، لچک و ترنج کتیبهدار، قابقابی، قالیهای جانوری و شکاری روی زمینه گل و بوتهدار درختی و باغی و افشان، زیلو و گلیم زربفت نیز در عصر شاه طهماسب صفوی بافته شده است که رنگهای بدیع و ترکیب متوازن و متقارن نقوش، ویژگیهای بارز این دوره را به نمایش می از نمونههای بسیار زیبا با طرح حیواندار و شکار، قالیچهای است که گفته میشود از مقبره شیخ صفی در اردبیل بهدست آمده است. روی زمینه اصلی قالیچه پنج دسته از حیوانات شامل شیر و ببر و گوزن که بهغزالهائیحمله کردهاند بهصورت قرینه و حیوانات منفرد دیده میشوند. توازن طرحها و ریتم تکرار آنها و تلفیق نقوش حیوانات با طرح گل و بوته در زمینه، مهارت هنرمندان این دوره از حکومت صفوی را نشان میدهد.
قالیهای طرح جانوری در شرق ایران (خراسان) نیز در این دوره بافته میشده است. دو نمونه از شناخته شدهترین قالیهای این گروه را میتوان قالیهائی که تزار روسیه پطر کبیر (درسال ۱۶۹۸) بههنگام تاجگذاری لئوپولد امپراطور اتریش به او هدیه کرده نام برد. زمینه اصلی قالیها، مرغزاری سرسبز پوشیده از گل و بوته و شاخ و برگهای پیچان چرخان را همراه با اشعاری در مدح شاه، که احتمالاً شاه طهماسب است، نشان میدهد. امروزه این قالیها در موزه هنرهای کاربردی اتریش و موزه متروپولیتن نگهداری میشوند. تفاوت سبک قالیهایحیواندار شرق ایران با قالیهای شمال غربی و تبریز را میتوان چنین بیان کرد: در حالیکه در تبریز زمینه گل و بوته تابع طرح حیوانات است و صرفاً طرح فرعی بهحساب میآید، در قالیهای خراسان نقوش حیوانات در میان زمینه طرح افشان با تزیینات بسیار به صورت نامشخصی مخفی و پراکنده است.
همچنین با وجود توازنی که بین نقوش و رنگهای قالیهای بافت تبریز وجود دارد، شفافیت و رنگهای غنی قالیهای بافت خراسان بر شکوه و عظمت آنها میافزاید. از قالیهای بسیار شاخص این عصر میتوان قالیهای حیوانداری را که در جهان به قالیهای سنگشگو مشهور هستند نام برد. این نام به این سبب به این گروه از قالیهای نفیس اطلاق شده که تعدادی از زیباترین آنها به شاهزادهای لهستانی به نام سنگشگو تعلق داشت. قالی سنگشگوی موجود در موزه فرش ایران، فرشی است با زمینه تیره پوشیده از نقوش حیوانات واقعی و افسانهای که در حالتهای متفاوتی قرار دارند. در مرکز قالی ترنج شکیلی نقش بسته است کهصحنه شکار پر جنب و جوش را نشان میدهد.
این نمونه قالی از شاهکارهای قالیبافی دورانصفوی بهشمار میرود و سرشار از رنگهای شاداب و تصاویر پیکار حیوانات و نیز نقوشانسانی در مقابل درخت زندگی است. از نکات مشترک طرح قالیهای سنگشگو وجود نوار خاصی به دور قابهای نقشمایهها و طرح برگهای بزرگ در حاشیه و نقش طاووس و ماهیهای قرینه را میتوان نام برد. بر اساس عقاید کارشناسان محل بافت این گروه از قالیها کاشان یا کرمان یا تبریز بوده است. وجود قالی اردبیل که بهدست مقصود کاشانی با گره نامتقارن در آذربایجان بافته شده، این نظریه را که هنرمندان ایرانی دوره صفوی در سراسر کشور به فعالیت هنریمشغول بودند تأیید میکند. در این عصر همزمان با بافت قالیهای پشمین، قالیهای ابریشمی اکثراً برای تزیین کاخهایامرا و ارمغانهای شاهانه برای سلاطین خارجی بافته میشد.
از جمله قالیهائی مجلل و نفیس ابریشمی که امروزه نسبتاً سالم باقی ماندهاند، شماری از قالیهای ابریشمی هدیه شده به سلطانسلیم ثانی پادشاه عثمانی در سال ۹۷۵ ه.ق. است که بهصورت ساده و زربفت با نقوشحیوانات و طرح افشان به دست هنرمندانی چون استاد سلطان محمد از مینیاتوریستهای دربار شاه تهماسب طراحی و در کارگاههای سلطنتی آن عصر بافته شدهاند. با وجود اینکه بافت قالیهای ابریشمی در شهرهای مختلف در این دوره شمار بیشتری یافته بود، ولی حتی امروزه نیز این گروه قالیها به «قالیهای کوچک و بزرگ کاشان» معروف است. از مشخصههای اینقالیچهها تقارن جهتدار در طراحی آنهاست.
دوره حکومت شاه تهماسب عصری طلائی برای همه رشتههای هنری است، اما در ربع سوم سده دهم ه.ق. زاهد منشی شاه صفوی موجب کاهش حمایت وی از هنرمندان شد، در نتیجه آن مهاجرت هنرمندان به سرزمینهای دیگر بهخصوص هند آغاز گردید. شاه عباس (۱۵۸۷ ـ ۱۶۲۸ م.) اصفهان را به عنوان پایتخت و مرکز حکومتی انتخاب کرد و کارگاههای سلطنتی بیشتری در شهرهای مختلف کشور ایجاد گردید و قالیهای مجلل و نفیس ابریشمی و زربفت با رنگهای بدیع که نشانگر اوج و اعتلای صنعت رنگرزی بود، بافته شد. از جمله قالیهای با شکوه و ارزشمند میتوان به قالیهائی که بهسفارش پادشاه لهستان زیکسموند سوم واسا و خانوادههای اشرافی و نجبای لهستان در اصفهان و کاشان بافته شدند اشاره کرد.
این قالیها که در حدود ۳۰۰ تخته قالی پرزدار گل برجسته و گلیم زربفت میباشند، گفته میشود در سال ۱۶۰۲ با سرپرستی استاد کاری ارمنی به نام سفر مورادوویچ بافته شدهاند، این گروه از قالیها مدتها به لهستانی بودن مشهور بودند، بهخصوص در یک نمایشگاه هنری در کاخ تروکادرو که در سال ۱۸۷۸ بر پا شده بود، یک تخته فرش توسط چارتوریسکی لهستانی با یکعلامت تکراری به نمایش در آمده بود. که تصور میشد علامت روی فرش نشان خانواده سلطنتی لهستان است و بدینترتیب این فرش به قطعه لهستانی معروف گشت. بعدها با بررسیهای بیشتر توسط کارشناسانی چون بوده و مارتین، ایرانی بودن آنها محرز کردید.
اینقالیها با طرحهائی چون لچک و ترنج مانند نمونه موجود در سنت مارکودرونیز، طرح قاب قابی (نمونه موجود در موزه مترو پولتین) طرح نقوش تکراری (نمونه موجود در اسکوک لوسترسوئد) بافته شده در اواسط سده یازدهم در دوره شاه صفی (۱۶۲۹ ـ ۱۶۴۲ م.) و شاه عباسثانی (۱۶۴۲ ـ ۱۶۷۴ م.) این هنر رواج داشت. اشارات قابل توجهی در سفرنامههای سیاحانغربی مانند پل سیمون (راهب مذهبی) کوروسینسکی، یا سرجان شاردن به هنر قالیبافی و نمونههای نفیس و مجلل موجود در کاخهای سلطنتی ایران و یا هدایای شاهانه مشاهده میشود. قالیهای گلدانی، افشان، و اسلیمیهای سیال و ابر چینی که به طرح هراتی یا اصفهان نیز مشهور شده و اکثراً بهکشورهای اروپائی مانند اسپانیا و هلند و پرتغال و هند صادر شدهاند بیشتر از سدههای پیشین تولید شد.
رنگ شاخص غالب این سبک قالیها لاکی با حاشیهسرمهای و سبز تیره است. تصاویر قالیهای این سده نیز (سده ۱۱ ه.ق. ۱۷ م.) در آثار نقاشانی مانند ولازکوئز (Velazquez)، روبن (Ruben)، وان دایک (Uan Dyke)، ورمیر (Uermer)،دوهوک (Dehoock)، وبول (Bol) دیده میشوند، در سالهای متأخرتر سده (۱۲ ه.ق.) اینطرح در مناطق قالیبافی دیگری چون آذربایجان، کردستان، و حتی قفقاز نیز رایج شد. علاوه بر تفاوت طیف رنگی قالیهای مناطق مختلف با شرق ایران، طرح زمینه و حاشیه قالیها نیز باطرح هرات تفاوتهائی داشت. اواخر دوره صفویان یعنی حدود سالهای میانه سده ۱۲ ه.ق. قالیهای طرح درختی و باغی با حاشیهای به نقش خطوط نیمه گردان، زمینه را دربرمیگیرد، ترکیب و تابناکی رنگها جبران طرحهای ساده و نیمه هندسی آنها را میکند.
سبک دیگری از قالیهای باغی در سده ۱۲ه.ق. در جنوب و شمال غربی ایران بافته شدهاند که طرح آنها از اندیشه هشت بهشت و چهارباغ آرمانی ایرانیان مسلمان الهام گرفته شده است. در این سبک قالی زمینه اصلی را کرتهای مربع مستطیل پوشیده از گلهای الون و جویبارهای آب روان و استخر مرکزی درختان سرو و پرندگان بر سر شاخسارها میپوشاند و بر زیبائی و شکوه آنها میافزاید. یکی از زیباترین نمونههای این قالی بافت کرمان در موزه جیپور هند نگهداری میشود در موزه فرش ایران فرشپاره، با این طرح، بافت آذربایجان موجود است. در این دوره از تاریخ گلیمهای نفیسی نیز با نقوش گل و گیاه، هندسی، یا حیوانات و شکار و پیکار اژدها بهکار برده شده است.
نقشمایههای انسان در صحنههای مختلف ملهم از ادب فارسیو اساطیر ایران موضوع طرحهای این دستبافتههاست. قالیهای باقی مانده از عصر صفوی به دلیل تعداد اندک و محدودشان در جهان از اهمیت بسیاری برخوردارند و این امر مسئولیت سنگین موزه فرش ایران را در حفظ و نگهداری آنها بیشتر میکند. از سوی دیگر برپائی نمایشگاهها و به نمایش در آوردن این آثار فرصتی برای محققان و پژوهشگران بهوجود میآورد تا نکات تاریک بسیاری را در زمینه تاریخ و فرهنگغنی ایران زمین روشن کنند.
مطالب مشابه :
مسابقات کشتی قهرمانی نوجوانان استان اصفهان در کاشان آغاز شد
اخبار کاشان این مسابقات توسط هیات کشتی کاشان و با همکاری شرکت فرش پرشین تهران
سفر به کاشان، دروازه کویر
نخبگان نام آور کاشان شهرت شهر کاشان بیشتر به واسطه گلاب و فرش گروه اینترنتی پرشین
واردات فرش دستباف چینی از مبادی رسمی
خبرگزاری یگانه - واردات فرش دستباف چینی از مبادی رسمی - ارائه اخبارودانستنیهای
تصاویری از زیبائی های شهر تاریخی کاشان
گوناگون - تصاویری از زیبائی های شهر تاریخی کاشان - تصاویر گوناگون خبری و مناظر چشم نوازو
ما می آییم.
مدیر تیم فوتسال فرش پرشین تهران: تیممان را به آران و بیدگل منتقل 17 - پرتال خبری کاشان 18
مشهد اردهال(قالی) و مراسم قالی شویی
همه چیز برای کاشان - مشهد اردهال(قالی) و مراسم قالی شویی - عکسهایی از بناهای تاریخی کاشان و
فرشهای صفویه موزه فرش ایران
فرشهای صفویه موزه فرش و نجبای لهستان در اصفهان و کاشان بافته شدند پرشین. وبلاگ خبری
برچسب :
فرش پرشین کاشان