با گذشت 4 دهه همكاري؛ طرح ملي گردشگري ايران هنوز به سرانجام نرسيده است

بیستم دي‌ماه 1350 سالروز تصويب قانون الحاق ايران به سازمان جهاني جهانگردي است. طي 38 سال عضويت، ايران دوره‌اي پرفراز و نشيب را در همكاري با سازمان جهاني جهانگردي گذراند. بارزترين نمود اين همكاري، تهيه طرح جامع گردشگري بوده كه پس از نزديك به 4 دهه هنوز به سرانجام نرسيده است.32467-121833.JPG

32467-121833.JPG   

سالروز عضويت ايران در سازمان جهاني جهانگردي

خبرگزاري ميراث فرهنگي _ گردشگري _ سعيد حبيب‌اله _ 38 سال پيش در همين روز ايران به عضويت سازمان جهاني جهانگردي درآمد. طي اين 38 سال ايران دوره‌اي پرفراز و نشيب را در همكاري با سازمان جهاني جهانگردي گذراند. بارزترين نمود اين همكاري در تهيه طرح جامع گردشگري بوده كه پس از نزديك به 4 دهه هنوز به سرانجام نرسيده است.

 
به گزارش CHN؛ سازمان جهاني جهانگردي، سازماني است كه به عنوان رابط بين دولتها عمل مي‌كند كه به با ايجاد نوعي هماهنگي و همفكري، تشريك مساعي حاكم شود تا به دنبال آن برنامه‌هايي براي توسعه جهانگردي تهيه و به كشورها داده شود. چنانكه در اساسنامه اين سازمان آمده است: «سازمان جهانگردي جهاني سازماني است بين المللي و بين دول‌ ها كه از تغيير اتحاديه بين المللي سازمان هاي رسمي جهانگردي به وجود آمده است. هدف اساسي سازمان عبارت خواهد بود از تشويق و گسترش جهانگردي به منظور كمك به توسعه اقتصادي و تفاهم بين ملت‌ها و صلح و آسايش و احترام جهاني و رعايت حقوق بشر و آزادي هاي اساسي براي همه بدون تبعيض از نظر نژاد و جنس و زبان و دين. در پيشبرد اين منظور سازمان به منافع كشورهاي در حال توسعه در زمينه جهانگردي توجه خاصي مبذول خواهد داشت. سازمان به منظور ايفاي نقش اصلي خود در زمينه جهانگردي، همكاري مؤثري با ارگانهاي مربوط به ملل متحد و سازمان هاي تخصصي آن برقرار ساخته و حفظ خواهد كرد. از اين لحاظ سازمان به عنوان يك مؤسسه شركت كننده و اجرايي در ايجاد رابطه همكاري و مشاركت در فعاليت هاي مربوط به برنامه عمران ملل متحد اقدام خواهد كرد.»
 
اساسنامه سازمان جهانگردي جهاني (World Tourism Organization ) مشتمل بر 45 ماده و يك ضميمه در تاريخ 5 مهر ماه 1349 (‌ 27 سپتامبر1970 ) در شهر مكزيكو تنظيم شد و پس از آن اجازه تسليم اسناد الحاق ايران داده مي شود. اسناد ايران نيز در جلسه روز بيستم دي ماه يك هزار و سيصد و پنجاه شمسي به تصويب رسيد.
 
طرح جامع نافرجام
از جمله كمك‌هايي كه سازمان جهاني جهانگردي به كشورها مي‌دهد شامل اقلام آماري و برنامه‌هاي توسعه گردشگري از يك سو و از سوي ديگر حمايتهاي مالي است. اين حمايتهاي مالي را سازمان ملل از طريق UNMTO به كشورهاي در حال توسعه براي رونق گردشگري آنها مي‌دهد.
 
ايران نيز به عنوان كشوري در حال توسعه كمك‌هاي را براي رشد گردشگري خود دريافت كرده است. كمك‌هايي كه ايران در غالب برنامه‌ها براي توسعه توريسم دريافت كرد منجر به تدوين طرح ملي گردشگري شد كه تاكنون نيز اجرايي نشده است.
 
حميد ضرغام، مدرس و كارشناس ارشد گردشگري كه در مراحل مختلف تهيه طرح ملي گردشگري ايران همكاري داشته درباره چگونگي تبديل برنامه‌هاي سازمان جهاني جهانگردي به طرح ملي گردشگري با CHN به گفتگو نشست.
 
وي گفت: «سازمان جهاني تيمي را به كشورها اعزام مي‌كند كه شامل 4 كارشناس است. اين تيم شرايط كشور را بررسي كرده و با همكاري يك هماهنگ‌كننده بومي از آن كشور بسته توسعه گردشگري را براي آن كشور تهيه و پيشنهاد مي‌كنند.»
 
ضرغام ادامه داد: «در ايران تهيه طرح ملي و جامع گردشگري سه دوره را پشت سر گذاشت و هنوز هم به مرحله اجرا نرسيده است.»
 
به گفته اين مدرس توريسم؛ براي اولين بار در سال 1355 تيم كارشناسي سازمان جهاني جهانگردي به ايران اعزام شد و با يك سال كار مستمر بسته‌اي را براي گردشگري ايران پيشنهاد كردند. اين اولين تجربه ايران بود كه با تحولات سياسي كشور و پيروزي انقلاب همراه شد و مسكوت ماند. پس از سالها نيز كه كارشناسان به سراغ آن رفتند، دريافتند كه آن طرح براي شرايط پيش از انقلاب طراحي شده و با اوضاع اجتماعي حاكم همخواني ندارد.
 
حميد ضرغام افزود: «دوره دوم همكاري براي تهيه طرح ملي گردشگري در زمان مديريت مهندس طاهري، معاون سياحتي وزارت فرهنگي و ارشاد اسلامي و حدود سالهاي 74 و 75 آغاز شد. در اين تجربه دوم مقرر شد كه طرح سال 56 مورد بازنگري اساسي قرار گرفته و مطابق شرايط اجتماعي تدوين شود. طي فعاليتي يكساله طرح تدوين و آماده اجرا شد. اجراي طرح هم به جهاد دانشگاهي واگذار شد. اما جهاد دانشگاهي همكاري لازم را در اجراي طرح مبذول نداشت، چراكه از توانش خارج بود. بنابراين در تجربه دوم نيز طرح از فاز اول كه كليات بود، فراتر نرفت.»
 
وي اضاف كرد: «اما مرحله سوم تهيه و تدوين بسته پيشنهادي به مراتب قوي‌تر و جدي‌تر از دو مرحله قبل بود. در اين مرحله ايران از سازمان جهانگردي تقاضاي نيروي همكار كرد و در سال 82 بنا به تقاضاي ايران، يك تيم كارشناسي از UNWTO به ايران آمد. اين گروه با 18 ماه كار بسته‌اي را آماده كرد كه منجر به طرح جامع ملي گردشگري كشور شد. اما اين طرح نيز كه در سال 84 آماده شده بود هنوز به فاز اجرايي وارد نشده است.»
 
حميد ضرغام در پاسخ به سوال CHN مبني بر اينكه مهمترين دليل اجرا نشدن طرح‌هاي توسعه گردشگري كه توسط سازمان جهاني جهانگردي براي ايران تهيه شده چيست، يادآور شد:‌ «دلايل متعددي دخيل است، اما مهمترين دليل ناهمخواني بسته‌هاي تهيه شده با شرايط ايران است. كارشناسان سازمان جهاني جهانگردي غيرايراني هستند و با توجه به شناخت ناكافي از ايران طرح‌هايي را پيشنهاد مي‌دهند كه با چالش‌هاي اجرايي مواجه‌اند.»
 
وي همچنين در پاسخ به اينكه آيا سازمان جهاني جهانگردي كارشناس ايراني ندارد، گفت: «برخلاف تصور، كارشناسان ايراني عاليرتبه‌اي در سازمان جهاني مشغول به‌كارند. اما از سوي ايران تمايلي براي عزيمت اين افراد به ايران و كمك به تهيه طرح توسعه گردشگري كشور نشان داده نشده است.»
 
به گفته ضرغام، دكتر جعفر جعفري رئيس آكادمي علوم جهانگردي از كارشناسان برجسته ايراني در سازمان جهاني جهانگردي است كه در سال 81 نيز براي همكاري با ايران ابراز علاقه كرده بود. اما بي‌ميلي ايران براي همكاري با وي، او را از آمدن به ايران منصرف ساخت. بنابراين تيمي به ايران آمد كه سرپرستش از شاگردان دكتر جعفري بود. همان زمان نيز اين كارشناس ايراني براي تهيه طرح توسعه گردشگري به عربستان و لبنان رفت. طرح توسعه اين دو كشور اكنون در مرحله اجرا قرار دارد
.


مطالب مشابه :


مرگ تدريجي يک شهر 5 هزار ساله

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




چوب حراج بر سر خانه قاجاري تهران

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




چند قدم مانده به روياي تجريش

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




مایکروسافت دفتری بدون کاغذ

دانشگاه جامع علمی کاربردی صنعت کاربردی صنعت جهانگردی . 2 و 22 دانشگاه جامع علمی




با گذشت 4 دهه همكاري؛ طرح ملي گردشگري ايران هنوز به سرانجام نرسيده است

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




اثر سهمیه بندی بنزین در رونق گردشگری

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




برچسب :