دستورالعمل فنی زراعت گندم ديم

  دستورالعمل فنی زراعت گندم ديم

آماده‌سازي زمين

تناوب آيش ـ غلات :

 خاك‌ورزي اوليه : شخم با گاو‌آهن قلمي به عمق 25-20 سانتي‌متر بعد از برداشت گندم زماني كه خاك نسبتاً خشك باشد.

خاك‌ورزي ثانويه : به منظور كنترل علف‌هاي هرز و جلوگيري از تبخيردر بهار قبل از گل دهی علف‌هاي هرز با استفاده از پنجه غازي به عمق 10 سانتی متر.

تناوب حبوبات ـ غلات :

اوليت اول : شخم با گاو‌آهن قلمي به عمق حداكثر 20 سانتي‌متر + ديسك بعد از برداشت حبوبات

اولويت دوم : استفاده از پنجه غازي به عمق 10-8 سانتي‌متر + ماله قبل از كاشت گندم

تبصره : در مناطقي كه بنابر توصيه و آزمون خاك نياز به زيرشكني دارد، قبل از عمليات شخم، بايد زيرشكني انجام شود.

l945_DSC00033.jpg

مرحله كاشت

انتخاب بذر:

استفاه از ارقام و بذور اصلاح شده مناسب با مناطق سردسير كه بوجاري و برعليه بيماري‌هاي قارچي خصوصاً سياهك ضد عفوني شده باشد.

ميزان بذر:

ميزان بذر در واحد سطح عموماً بسته به ميزان بارندگي، توزيع بارش، نوع خاك، كيفيت آماده‌سازي زمين، تاريخ كاشت، روش كاشت و خصوصيت رقم مورد كاشت (تعداد پنجه، وزن هزار دانه، كودپذيري و ...) متفاوت است ولي در مناطق سردسير و معتدل سرد تراكم مناسب بذر در واحد سطح 350 دانه در متر مربع است. در مناطقي كه خطر خسارت سرما وجود دارد،  تراكم  400 دانه در متر مربع و در مناطقي كه بارندگي كمتر از 300 ميلي‌متر و توزيع نسبتاً نامناسب دارند، تراكم بذر320 - 300 دانه در متر مربع توصيه مي‌شود.

تاريخ كاشت:

در مناطق خيلی سرد كوهستاني از اواخر شهريور تا نيمه اول مهرماه و در مناطق سردسير از اول مهرماه لغايت 20 مهرماه مهم‌ترين زمان كاشت گندم ديم است.

روش كاشت (عمق فاصله بذور و نوع بذركار):

كاشت عمیق موجب كاهش درصد سبز و كاهش تعداد پنجه‌هاي بارور مي‌شود كه سبب كاهش عملكرد و كاهش عملكرد مي‌شود. مناسب‌ترين عمق كاشت بذر گندم در مناطق سردسير 6-4 سانتي‌متر است استفاده از دستگاه‌هاي بذركار (خطي‌كار) غلات با شياربازكن ديسكي بهتر از خطي كارهاي با شياربازكن بيلچه‌اي است. مناطقي كه خطر فرسايش وجود ندارد و بستر بذر صاف و مسطح است استفاده از خطي‌كارهاي سطحي كار (فاصله رديف‌ها 15-12 سانتي‌متر عمق كاشت حدود 5 سانتي‌متر) و در زمين‌هاي سخت و شيب‌دار و بستري كه آماده‌سازي زمين خوب انجام نگرفته است استفاده از خطي‌كار عميق كار (فاصله رديف‌ها 20-17 سانتي‌متر و عميق كشت 6-4 سانتي‌متر) توصيه مي‌شود. عمق كاشت مناسب گندم آذر 2  مقدار 4-2 سانتيمتر ميباشد.

w7gwki7ggkiv0f8fkol.jpg

كود‌هاي شيميايي:

نیتروژن: زمان مطلوب مصرف كود‌هاي نیتروژنی در پائیز همزمان با کاشت و به صورت جایگذاری سردسیری در زیر بستر بذر (5-3 سانتي‌متر زیر بستر بذر) می باشد که برای رقم سرداری میزان 40 تا 45 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و برای رقم آذر 2 و ارقام جدید معرفی شده برای مناطق سرد و نیمه 50 تا 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره می باشد.

 فسفر: مصرف كود‌هاي فسفری باید براساس آزمون خاك باشد و در مناطقی که میزان فسفر قابل جذب در  خاک کمتر از 9 میلی گرم در کیلوگرم باشد با مصرف کودهای فسفری تا این حد در پائیز همزمان با کاشت جبران شود.

عناصر کم مصرف آهن، منگنز، روی، مس و بور: مصرف این عناصر همانند فسفر بر اساس آزمون خاک و جبران کمبود از حد بحرانی می باشد. حد بحرانی آهن، 8 میلی گرم در کیلوگرم، منگنز 11 میلی گرم در کیلوگرم، روی 1 میلی گرم در کیلوگرم، مس 5/1 میلی گرم در کیلوگرم و بور 8/0 میلی گرم در کیلوگرم در آزمایشات واسنجی در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه تعیین شده است. این کودها در صورت نیاز همزمان با کاشت و به صورت نواری مصرف خواهد شد.

مرحله داشت

آبياري تكميلي:

در صورت امكان آبياري تكميلي در پاييز بعد از انجام عمليات كاشت خصوصاً در مناطق سردسير به علت تأخير در بارندگي مؤثر پاييزه و عدم تناسب درجه حرارت با بارش، موجب سبز كامل مزرعه در پاييز مي‌گردد.

1ـ آبياري تكميلي به مقدار 100 ميلي‌متر بلافاصله بعد از كشت در اول مهرماه

2ـ آبياري تكميلي به مقدار 75 ميلي‌متر بعد از كشت در 10 مهر ماه

3ـ آبياري تكميلي به مقدار 50 ميلي‌متر بعد از كشت در 20 مهرماه

كنترل عف‌هاي هرز:

هدف از كنترل علف‌هاي هرز در مزارع گندم ديم كاهش جمعيت آنان به حدي است كه به محصول خسارت وارد نكرده و كيفيت محصول برداشت شده را كاهش ندهد. براي كنترل علف‌هاي هرز مزارع گندم ديم استفاده از روش‌هاي تلفيقي و مديريت علف‌هاي هرز از قبيل ممانعت از كشت بذور آلوده به بذر علف‌هاي هرز و بوجاري بذور مصرفي، پاكيزه كردن ماشين‌آلات كشاورزي قبل از استفاده و ورود آنان به مزرعه، جلوگيري از تردد دام از مناطق آلوده در مزرعه، كشت گندم در تناوب با ساير محصولات و خود‌داري از كشت متوالي آن، استفاده از آيش، كشت در زمان مناسب، كشت با تراكم مناسب و در نهايتاً استفاده از سموم علف‌كش نازك‌برگ و پهن‌برگ با توصيه مؤسسه تحقيقات گياه‌پزشكي و سازمان حفظ نباتات (از زمان جوانه‌زني تا مرحله پنجه‌زني)

y7622_DSC02933.jpg

كنترل آفات:

1ـ ديده‌باني محصول جهت كنترل جمعيت آفات مهم گندم، مانند سن، رشته روسي، تريپس، شپشك ريشه، سوسك سياه ـ زنبور ساقه‌خوار و ....

2ـ حفظ و حمايت زنبورها و مگس‌هاي پارازيتوئيد براي مبارزه بيولوژيك با آفات

3ـ كنترل‌ شيميايي افت سن گندم (مادر) در اوايل بهار، در صورتي كه تعداد سن به فرم مبارزه رسيده باشد بلافاصله پس از ريزش شن

4ـ كنترل شيميايي پوره سن دوم گندم در صورتي كه به نرم مبارزه رسيده باشد (بدون تأخير در اولين فرصت)

5ـ استفاده از سموم توصيه شده و زير نظر كارشناسان حفظ نباتات

mf4a1459qq5sn1n364k.jpg

برداشت

زمان برداشت:

بهترين زمان برداشت هنگامي است كه محور بين خوشه و برگ پرچم (بالاترين برگ) گندم از رنگ سبز به زرد تغيير يافته و رطوبت دانه بین 15 تا 20 درصد باشد.

با توجه به اينكه كاربرد ماشين‌آلات برداشت(كمباين ـ دروگر) سبب سرعت در برداشت و بهبود كيفي و كمي محصول مي‌شد لذا عدم دقت كافي در برداشت سبب بروز ضايعات مي‌شود.

v5787_DSC04291.jpg

ldo4nqvr8youx7sp9e9s.jpg

 


مطالب مشابه :


طریقه مصرف ورمي كمپوست

حبوبات ودانه های پنجمین همایش علمی تخصصی انرژی های تجدید پذیر و




چند تمرین پیشنهادی جهت اصلاح برتری جانبی

جدا کردن حبوبات؛ نخ کردن مهره؛ باز و بسته ارائه شده در پنجمین همایش بین المللی




توصیه4- توصیه های تغذیه ای برای بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو

برای اطلاع از آخرین همایش های پزشکی می توانید پیگیر صفحه همایش حبوبات و پنجمین همایش




انواع غذاها ی اراکی

حبوبات را جدا می ‌پزند و بعد سبزی آش را به آن اضافه عکس های پنجمین همایش کوهپیمایی




رزومه

برگزیده پنجمین جشنواره ملی حرکت كارنده دستي حبوبات (نخود دبیر اولین همایش علمی




دستورالعمل فنی زراعت گندم ديم

پنجمین کنگره علوم ترویج و آموزش دومین همایش ملی الکترونیکی کشاورزی تناوب حبوبات ـ




کیف امداد و نجات برای خانواده

· مواد غذایی همچون آرد و برنج و حبوبات دارای تاریخ پنجمین کنگره پنجمین همایش ملی




کوچه نشینی های شبانه زنان کوهدشتی

«ای کاش کارخانه ای مانند کارخانه بسته بندی لوبیا و نخود و حبوبات در پنجمین همایش




دبیر اجرایی خانه کارگر استان قزوین: اگر چرخ کارخانه و تولید نچرخد اولین فربانی آن کارگران هستند

همایش بزرگ روز دوشنبه پنجمین روز هفته کارگر با مسکن، پوشاک، حبوبات، مواد




برچسب :