لیله القدر

سلام دوستان

شبهای قدر نزدیک شده.امروز می خواهم درباره سوره قدر و شبهای قدر مطالبی را که از تفسیر نمونه جمع آوری کردم برای شما در این پست بزارم. .فقط یک خواهشی دارم که مطالب را کامل به خونید . تا قدر این شبها را بدونید .سالی فقط یک بار رخ می دهد .بازم تاکید می کنم اگر این شب ها را از دست بدید خیلی ضرر خواهید کرد.به خاطر خودتون هم که شده این شبها را احیا کنید.

محتوي و فضيلت سوره قدر

محتواي اين سوره چنانكه از نامش نيز پيدا است بيان نزول قرآن مجيد در شب قدر است، و سپس بيان اهميت شب قدر و بركات و آثار آن.

در فضيلت تلاوت اين سوره همين بس كه از پيغمبر اكرم (ص) نقل است كه فرمود: من قرأها اعطي من الاجر كمن صام رمضان و احيا ليلة القدر: هر كس آن را تلاوت كند مانند كسي است كه ماه رمضان را روزه گرفته، و شب قدر را احيا داشته است.

در حديث ديگري از امام باقر (عليه السلام) ميخوانيم: من قرأ انا انزلناه بجهر كان كشاهر سيفه في سبيل الله، و من قرأها سرا كان كالمتشحط بدمه في سبيل الله : كسي كه سوره انا انزلناه را بلند و آشكار بخواند مانند كسي است كه در راه خدا شمشير كشيده و جهاد ميكند، و كسي كه بطور پنهان بخواند مانند كسي است كه در راه خدا به خون آغشته است.

واضح است اين همه فضيلت از آن كسي نيست كه آن را ميخواند و حقيقتش را درك نميكند، بلكه از آن كسي است كه ميخواند و ميفهمد و به محتوايش جامه عمل ميپوشاند، قرآن را بزرگ ميشمرد و آياتش را در زندگي پياده ميكند.

بسم الله الرحمن الرحيم

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1) وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (2) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ (3)

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ (4)سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ (5)

تفسیر و ترجمه :

شب قدر شب نزول قرآن!

از آيات قرآن به خوبي استفاده ميشود كه قرآن مجيد در ماه مبارك رمضان نازل شده است: شهر رمضان الذي انزل فيه القرآن (بقره 185) و ظاهر اين تعبير آن است كه تمام قرآن در اين ماه نازل گرديد.

و در نخستين آيه سوره قدر ميافزايد: ما آن را در شب قدر نازل كرديم (انا انزلناه في ليلة القدر).

در آيه بعد براي بيان عظمت شب قدر ميفرمايد: تو چه ميداني شب قدر چيست؟ (و ما ادراك ما ليلة القدر).

و بلافاصله ميگويد: شب قدر شبي است كه از هزار ماه بهتر است (ليلة القدر خير من الف شهر).

اين تعبير نشان ميدهد كه عظمت اين شب به قدري است كه حتي پيغمبر اكرم (ص) با آن علم وسيع و گستردهاش قبل از نزول اين آيات به آن واقف نبود.

ميدانيم هزار ماه بيش از هشتاد سال است، به راستي چه شب با عظمتي است كه به اندازه يك عمر طولاني پر بركت ارزش دارد.

در بعضي از تفاسير آمده است كه پيغمبر اكرم (ص) فرمود: يكي از بني اسرائيل لباس جنگ در تن كرده بود و هزار ماه از تن بيرون نياورد و پيوسته مشغول (يا آماده) جهاد في سبيل الله بود، اصحاب و ياران تعجب كردند و آرزو داشتند چنان فضيلت و افتخاري براي آنها نيز ميسر ميشد، آيه فوق نازل گشت و بيان كرد كه شب قدر از هزار ماه برتر است.

در حديث ديگري نيز آمده است كه پيغمبر اكرم (ص) از چهار نفر از بني اسرائيل كه هشتاد سال عبادت خدا را بدون عصيان انجام داده بودند سخن به ميان آورد، اصحاب آرزو كردند كه اي كاش آنها هم چنين توفيقي پيدا ميكردند آيه فوق در اين زمينه نازل شد.

سپس به توصيف بيشتري از آن شب بزرگ پرداخته، ميافزايد: فرشتگان و روح در آن شب به اذن پروردگارشان براي تقدير هر كار نازل ميشوند (تنزل الملائكة و الروح فيها باذن ربهم من كل امر).

با توجه به اينكه تنزل فعل مضارع است، و دلالت بر استمرار دارد (در اصل تتنزل بوده) روشن ميشود كه شب قدر مخصوص به زمان پيغمبر اكرم (ص) و نزول قرآن مجيد نبوده، بلكه امري است مستمر و شبي است مداوم كه در همه سال تكرار ميشود.

در اينكه منظور از روح كيست؟ بعضي گفتهاند: جبرئيل امين است كه روح الامين نيز ناميده ميشود، و بعضي روح را به معني وحي تفسير كردهاند، به قرينه آيه 52 سوره شوري و كذلك اوحينا اليك روحا من امرنا: همانگونه كه بر پيامبران پيش وحي فرستاديم بر تو نيز به فرمان خود وحي كرديم.

بنابر اين مفهوم آيه چنين ميشود: فرشتگان با وحي الهي در زمينه تعيين مقدرات در آن شب نازل ميشوند.

در اينجا تفسير سومي وجود دارد كه از همه نزديكتر به نظر ميرسد، و آن اينكه روح مخلوق عظيمي است ما فوق فرشتگان، چنانكه در حديثي از امام صادق (عليه السلام) نقل شده است كه شخصي از آن حضرت سؤال كرد: آيا روح همان جبرئيل است؟ امام (عليه السلام) در پاسخ فرمود: جبرئيل من الملائكة، و الروح اعظم من الملائكة، ا ليس ان الله عز و جل يقول: تنزل الملائكة و الروح؟ جبرئيل از ملائكه است، و روح اعظم از ملائكه است، مگر خداوند متعال نميفرمايد: ملائكه و روح نازل ميشوند؟.

يعني به قرينه مقابله، اين دو با هم متفاوتند، تفسيرهاي ديگري نيز براي كلمه روح در اينجا ذكر شده چون دليلي براي آنها نبود از آن صرفنظر گرديد.

منظور از من كل امر اين است كه فرشتگان براي تقدير و تعيين سرنوشتها و آوردن هر خير و بركتي در آن شب نازل ميشوند، و هدف از نزول آنها انجام اين امور است.

و در آخرين آيه ميفرمايد: شبي است آكنده از سلامت و خير و رحمت تا طلوع صبح (سلام هي حتي مطلع الفجر).

هم قرآن در آن نازل شده، هم عبادت و احياء آن معادل هزار ماه است، هم خيرات و بركات الهي در آن شب نازل ميشود، هم رحمت خاصش شامل حال بندگان ميگردد، و هم فرشتگان و روح در آن شب نازل ميگردند. بنابراين شبي است سرتاسر سلامت، از آغاز تا پايان، حتي طبق بعضي از روايات در آن شب شيطان در زنجير است و از اين نظر نيز شبي است سالم و توأم با سلامت.

به هر حال شبي است سراسر نور و رحمت و خير و بركت و سلامت و سعادت و بي نظير از هر جهت.

در حديثي آمده است كه از امام باقر سؤال شد: آيا شما ميدانيد شب قدر كدام شب است؟ فرمود: كيف لا نعرف و الملائكة تطوف بنا فيها: چگونه نميدانيم، در حالي فرشتگان در آن شب در گرد ما دور ميزنند!.

در داستان ابراهيم (عليه السلام) آمده است كه چند نفر از فرشتگان الهي نزد او آمدند و بشارت تولد فرزند براي او آوردند و بر او سلام كردند (هود - 69) ميگويند لذتي كه ابراهيم (عليه السلام) از سلام اين فرشتگان برد با تمام دنيا برابري نداشت، اكنون بايد فكر كرد كه وقتي گروه گروه فرشتگان در شب قدر نازل ميشوند و بر مؤمنان سلام ميكنند چه لذت و لطف و بركتي دارد؟! وقتي ابراهيم (عليه السلام) را در آتش نمرودي افكندند فرشتگان آمدند و بر او سلام كردند، و آتش بر او گلستان شد، آيا آتش دوزخ به بركت سلام فرشتگان بر مؤمنان در شب قدر برد و سلام نميشود؟ { دوستان هنگامی که در این شبها احیا دارید بدونید که فرشتگان دور بر شماهستند و بر شما سلام میدهند .قدر این شب را بدونید .اگر از دست بدید تا سال دیگه باید منتظر بمونید .}

آري اين نشانه عظمت امت محمد (ص) است كه در آنجا بر خليل (عليه السلام) نازل ميشوند و در اينجا بر اين امت اسلام.

نكته ها:

1 - چه اموري در شب قدر مقدر ميشود؟

در پاسخ اين سؤال، كه چرا اين شب، شب قدر ناميده شده؟ سخن بسيار گفتهاند، از جمله اينكه:

1 - شب قدر به اين جهت قدر ناميده شده كه جميع مقدرات بندگان در تمام سال در آن شب تعيين ميشود، شاهد اين معني سوره دخان است كه ميفرمايد: انا انزلناه في ليلة مباركة انا كنا منذرين فيها يفرق كل امر حكيم: ما اين كتاب مبين را در شبي پر بركت نازل كرديم، و ما همواره انذار كننده بودهايم، در آن شب كه هر امري بر طبق حكمت خداوند تنظيم و تعيين ميگردد (دخان - 3 و 4).

اين بيان هماهنگ با روايات متعددي است كه ميگويد: در آن شب، مقدرات يكسال انسانها تعيين ميگردد، و ارزاق و سرآمد عمرها، و امور ديگر، در آن ليله مباركه تفريق و تبيين ميشود.

2 - بعضي نيز گفته اند آن شب را از اين جهت شب قدر ناميدهاند كه داراي قدر و شرافت عظيمي است (نظير آنچه در آيه 74 سوره حج آمده است ما قدروا الله حق قدره آنها قدر خداوند را نشناختند).

3 - گاه نيز گفته اند به خاطر آن است كه قرآن با تمام قدر و منزلتش بر رسول والا قدر، و به وسيله فرشته صاحب قدر نازل گرديد.

4 - يا اينكه شبي است كه مقدر شده قرآن در آن نازل گردد.

5 - يا اينكه كسي كه آن شب را احيا بدارد صاحب قدر و مقام و منزلت ميشود.

6 - يا اينكه در آن شب، آنقدر فرشتگان نازل ميشوند كه عرصه زمين بر آنها تنگ ميشود، چون تقدير به معني - تنگ گرفتن نيز آمده است مانند و من قدر عليه رزقه (طلاق - 7).

جمع ميان تمام اين تفسيرها در مفهوم گسترده ليلة القدر كاملا ممكن است هر چند تفسير اول از همه مناسبتر و معروفتر است.

2 - شب قدر كدام شب است؟ در اينكه ليلة القدر در ماه رمضان است ترديدي نيست، چرا كه جمع ميان آيات قرآن همين معني را اقتضا ميكند، از يكسو ميگويد: قرآن در ماه رمضان نازل شده (بقره - 185) و از سوي ديگر ميفرمايد: در شب قدر نازل گرديده (آيات مورد بحث).

ولي در اينكه كدام شب از شبهاي ماه رمضان است؟ گفتگو بسيار است، و در اين زمينه تفسيرهاي زيادي شده، از جمله شب اول، شب هفدهم، شب نوزدهم، شب بيست و يكم، شب بيست و سوم، شب بيست و هفتم، و شب بيست و نهم.

ولي مشهور و معروف در روايات اين است كه در دهه آخر ماه رمضان و شب بيست و يكم يا بيست و سوم است، لذا در روايتي ميخوانيم كه در دهه آخر ماه مبارك پيغمبر اكرم (ص) تمام شبها را احيا ميداشت و مشغول عبادت بود.

و در روايتي از امام صادق (عليه السلام) آمده است كه شب قدر شب بيست و يكم يا بيست و سوم است، حتي هنگامي كه راوي اصرار كرد كداميك از اين دو شب است و گفت: اگر من نتوانم هر دو شب را عبادت كنم كداميك را انتخاب نمايم؟! امام (عليه السلام) تعيين نفرمود، و افزود، ما ايسر ليلتين فيما تطلب: چه آسان است دو شب براي آنچه ميخواهي!.

ولي در روايات متعددي كه از طرق اهل بيت (عليه مالسلام) رسيده است بيشتر روي شب بيست و سوم تكيه شده، در حالي كه روايات اهل سنت بيشتر روي شب بيست و هفتم دور ميزند.

در روايتي از امام صادق (عليه السلام) نيز نقل شده كه فرمود: التقدير في ليلة القدر تسعة عشر، و الابرام في ليلة احدي و عشرين و الامضاء في ليلة ثلاث و عشرين.

تقدير مقدرات در شب نوزدهم، و تحكيم آن در شب بيست و يكم، و امضاء در شب بيست و سوم است و به اين ترتيب بين روايات جمع ميشود.

ولي به هر حال هاله اي از ابهام شب قدر را به خاطر جهتي كه بعدا به آن اشاره ميشود، فرا گرفته است.

آمين يا رب العالمين

دوستان عزیز ما را فراموش نکنید .التماس دعا در این شبها داریم.


مطالب مشابه :


مقاله در مورد ماه مبارک رمضان

همه چیز در مورد کرد که یک شب از شبهای آن ارزشی شب مقدس قدر را در خود جای داده است




درباره ی خفاش ها چه قدر می دانید؟

درباره ی خفاش ها چه قدر هفته پیش از بچه ها خواسته بودم در مورد خفاش تحقیق در شبهای




سخنان خواندنی استاد فاطمی نیا پیرامون ماه مبارک رمضان و شبهای قدر

حالا این حدیثی است که میشود مورد تحقیق قرار شبهای قدر. در این مورد در حق




تحقیق در مورد سیستم تشخیص اثر انگشت و کاربرد های اثر انگشت

تحقیق در مورد سیستم تشخیص اثر ساده كردن تصميم گيري در مورد اهمیت شبهای قدر




چرا در شب های قدر، قرائت سوره های عنکبوت، روم و دخان توصیه شده است؟

در تفسیر نمونه جلد شانزدهم در صفحه های198 تا 201 در مورد در شبهای قدر که موضوع تحقیق




لیله القدر

شبهای قدر نزدیک شده.امروز می خواهم درباره سوره قدر و شبهای قدر مطالبی ما آن را در شب قدر




برچسب :