آلايندگي پساب شهري در خاكهاي كشاورزي(درس: طرح آزمایشات کشاورزی)

دانشگاه كردستان

دانشكده منابع طبيعي

گروه مهندسي محیط زیست

مقالات درس طرح آزمایشات در کشاورزی

درس: طرح آزمایشات کشاورزی

مدرس: دکتر  بدخشان

دانشجو: ارسطو نادریان

عنوان: آلايندگي پساب شهري در خاكهاي كشاورزي

خلاصه مقاله:

به منظور بررسي اثرات استفاده از لجن فاضلاب و ساير مواد زائد شهري و كشاورزي بر آلودگيهاي ميكروبي ، چهار نوع كود آلي شامل لجن فاضلاب، كود حيواني، كمپوست زباله و مخلوط كاه گندم و يونجه در آزمايشات گلخانه اي در قالب طرح هاي كاملاً تصادفي مورد ارزيابي قرار گرفتند. بررسي تغييرات جمعيت ميكروبي مخلوط كودهاي فوق با خاك شامل باكترها، قارچها و آكتينومايستها بررسي تغييرات جمعيت كليفرمها و شناسايي تعدادي از آنها و همچنين شناسايي انواع ميكروفلور غالب در تيمارهاي مختلف به روش اسلايد پنهان ، از اهداف اختصاصي در تحقيق فوق بوده است. بيشترين جمعيت باكتريها و قارچها در كودهاي كمپوست زباله و لجن فاضلاب و بيشترين معين آكتينومايست ها در كاه گندم مشاهده شد. شمارش كليفرمها نشان دادكه در هفته اول انكوباسيون، جمعيت كليفرم ها بخصوص دركود حيواني بسيار زياد است. در اين مدت وجود بعضي از باكتريهاي كليفرم در كودهاي لجن فاضلاب، حيواني و كمپوست زباله تشخيص داده شد. همچنين در اين تحقيق، تكنيك اسلايد پنهان به عنواني يكي از بهترين روشهاي بررسي تنوع اكولوژيكي موجودات ذره بيني خاك معرفي شده است.

عنوان:ارزيابي و شناسائي ارقام اميد بخش پنبه سازگار با اقليم شمالغرب كشور

خلاصه مقاله:

پنبه كه به حق طلاي سفيد نامگذاري شده يكي از گياهان صنعتي و استراتژيك محسوب مي شود. بهترين ارقام خارجي پنبه كه در شرایط اقليمي كشور توانسته اند صفات برتري از خود نشان دهند همزمان در شبكه آزمايشات ايستگاهي و ناحيه اي همزمان مورد مقايسه با ارقام تجارتي قرار مي گيرند تا در صورت برتري نسبت به ارقام مذكور به منظور جايگزيني و يا براي دورگ گيري ها استفاده گردد. اين بررسي در قالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي با چهار تكرار در كرتهاي 52/8 مترمربعي بر روي هشت رقم خارجي در مقايسه با ارقام تجارتي ورامين و ساحل به عنوان شاهد و در مركز تحقيقات كشاورزي استان اردبيل (مغان) انجام شد. در اين طرح صفات درصد سبز، زودرسي و وزن بيست غوزه و صفت ميزان عملكرد مورد تجزيه وتحليل آماري قرار گرفتند. اين طرح در دو سال اجراء گرديد. نتايج حاصل از تجزيه واريانس مركب و مقايسه ميانگين عملكرد تيمارها در دو سال از طريق آزمون دانكن نشان داد كه ارقام Gukorva 43200 و ،Nazily-84 به ترتيب با متوسط عملكرد كل 3469 ، 3419 و 3409 بيشترين ميزان عملكرد وش را به خود اختصاص داد و نسبت به ارقام تجارتي منطقه يعني مهر و ورامين برتري خوبي نشان دادند.

عنوان: بررسي كيفيت آب زير زميني دشت همدان بهار

خلاصه مقاله:

دشت همدان بهار يكي از چهار دشت منطقه همدان مي باشد كه بدليل بروز افت مداوم و كاهش ذخاير مخازن آب زيرزميني در طي دو دهه گذشته از يك طرف و همچنين روند افزايشي تخليه فاضلابهاي شهري و صنعتي, مواد زائد و جامد و كاربرد سموم و كودهاي شيميايي در محدوده آن از اهميت ويژه اي برخوردار شده است. هدف اصلي اين طرح مطالعه و تعيين كيفيت آب زير زميني دشت و ارائه راهكارهاي اجرايي در جهت كنترل آلودگي آن بوده است. جهت دستيابي به كيفيت آبهاي زيرزميني اين دشت , محدوده دشت در بلوكهاي 25 كيلومتر مربعي تقسيم گرديد. از بين اين بلوكها 30 بلوك بطور تصادفي انتخاب گرديد و در هر بلوك نزديكترين اجتماع بعنوان ايستگاههاي ثابت جهت برداشت نمونه انتخاب شد. جهت تعيين كيفيت 23 پارامتر كيفي فيزيكي , شيميايي و باكتريولوژيك در نظر گرفته شده و بصورت ماهيانه در طي يكسال از تير ماه 1381 لغايت خرداد ماه 1382 عمل پايش انجام گرديد.
نتايج حاصل از آزمايشات و مقايسه ميانگين نتايج حاصل از آزمونها در هر ايستگاه , با سطح اطمينان 95 % براي هر پارامتر با معيارهاي عمومي كيفي آب نشان مي دهد كه در وضعيت فعلي از جانب فلزات سنگين خطري متوجه آب زيرزميني دشت نمي باشد. در خصوص آمونيوم و آمونياك نتايج نشان مي دهد كه 100 % نمونه ها داراي غلظتي بالاتر از استاندارد ميباشند. مقايسه نتايج حاصل از غلظتهاي نيترات نشان مي دهد كه 43/3% از ايستگاهها داراي غلظت بالاي نيترات و يك سوم ايستگاهها داراي TDS بالاتر از استاندارد مي باشند. در خصوص كيفيت باكتريولوژيك نيز با توجه به معيار ارائه شده هيچيك از نمونه ها داراي MPN بالاتراز اين مقدار نمي باشند. در بررسي كيفيت آب براي كشاورزي به روش ويلكوكس نيز مشخص گرديد كه وضعيت كيفي آب دشت در دسته خوب و متوسط قرار دارد. بنابراين با توجه به محدوديت منبع و كاهش سطح سفره و همچنين حساسيت ويژه اين دشت در تامين آب شرب, كشاورزي و صنعت شهر همدان و بهار و لزوم برداشت آب بيشتر در سالهاي آينده , در تصميم گيري براي مديريت كيفي آب زيرزميني , كاهش بار آلودگي در منابع آلاينده واقع در محدوده دشت الزامي است.

عنوان: تاثير تراكم بوته و سطوح كود نيتروژن بر عملكرد كمي و كيفي گياه ريحان

خلاصه مقاله:

 ريحان يكي از گياهان دارويي ارزشمند مي باشد كه به عنوان ادويه و طعم دهنده غذا نيز مورد استفاده قرار مي گيرد. علاوه بر اين، اسانس ريحان داراي خواص ضد باكتريايي و ضد قارچي مي باشد. به هر حال فاكتورهاي زراعي روي كميت و كيفيت اسانس اين گياه اثر زيادي دارند. به همين دليل تعيين سطوح مناسب فاكتورهاي زراعي موثر بر رشد و توليد گياه ضروري مي باشد. تراكم كاشت و كود نيتروژن از مهمترين اين فاكتورها هستند. در اين راستا، مطالعه اي در مزرعه تحقيقاتي پزوهشكده گياهان دارويي جهاد دانشگاهي در سال 1387 به صورت آزمايش فاكتوريل در قالب طرح بلوكهاي كاملا تصادفي در چهار تكرار به اجرا در آمد. تيمارهاي اين آزمايش شامل تراكم كاشت در سه سطح 25×15، 25×20 و 25×25 سانتي متر مربع و كود نيتروژن در سه سطح 0، 50 و 100 كيلوگرم در هكتار بود. پارامترهاي اندازه گيري شده عبارتند از ارتفاع گياه، عملكرد ماده خشك اندام هوايي، نسبت اندام هوايي به زيرزميني، شاخص برداشت، ميزان و عملكرد اسانس، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول (CGR)، سرعت رشد نسبي  .(RGR)

نتايج نشان داد حداكثر ارتفاع گياه، عملكرد ماده خشك اندام هوايي و اسانس در تيمار فاصله كاشت 25×15 سانتي متر مربع و 100 كيلوگرم كود نيتروژن در هكتار بدست آمده است. علاوه بر اين حداكثر ميزان اسانس در تراكم 25×20 و 25×25 سانتي متر مربع به ترتيب در برداشتهاي اول و دوم محصول بدون مصرف كود نيتروژن حاصل شده است.

حداكثر نسبت اندام هوايي به زيرزميني در تيمار 25×25 سانتي متر مربع و 100 كيلوگرم كود نيتروژن در هكتار و حداكثر RGR در تراكم 25×25 سانتي متر مربع و مصرف 100 كيلوگرم كود نيتروژن در هكتار به دست آمد. بنابراين تيمار 25×15 سانتي متر مربع تراكم كاشت و 100 كيلوگرم كود نيتروژن در هكتار، بهترين تيمار براي حصول حداكثر عملكرد ماده خشك و اسانس در واحد سطح شناخته شد.

عنوان: القا تغيير جنسيت در ماهي كپور معمولي بوسيله هورمون خوراكي در سطح صنعت

خلاصه مقاله:

در اين تحقيق القا تغيير جنسيت در ماهي كپور معمولي، بوسيله هورمون 17- آلفامتيل تستوسترون به روش خوراكي در سطح صنعتي مورد بررسي قرار گرفته است. از روش خشك سازي الكل جهت توزيع همگن هورمون در خوراك استفاده گرديد. ميزان هورمون مورد استفاده 300 ميلي گرم در كيلوگرم خوراك بود.
ماهيهاي 10روزه كپور معمولي به مدت 45 روز با خوراك حاوي هورمون تغذيه شدند. درجه حرارت آب در طول دوره تيمار 25±1 درجه سانتيگراد بود يك گروه به عنوان تيمار شاهد با غذاي بدون هورمون در نظر گرفته شد كه تمامي شرايط براي گروه شاهد و تيمار يكسان بود.

پس از طي دوره تيمار، بچه ماهيان به مدت 270 روز در استخر خاكي 2000 متري و با غذاي فاقد هورمون پرورش داده شدند. در انتهاي دوره از گروه شاهد و تيمار شده نمونه هاي تصادفي برداشته شد و بررسيهاي بافت شناسي گنادها مشخص نمود كه نسبت جنسي ماهيها كاملا تغيير نموده است (P<0.005)؛ و در بين آنها ماهيان عقيم و همچنين جنسيت بينابيني هم مشاهده گرديد، بطوريكه در ماهيان تيمار شده 61.6% نر، 11.6% جنسيت بينابيني و 26.8% ماهيان عقيم ايجاد شده و ماهي ماده اي در اين تيمار مشاهده نگرديد و اين در حالي است كه در نسبت جنسي گروه شاهد پس از پايان دوره هيچگونه تغييري مشاهده نگرديد.
بررسيهاي انجام شده در مورد طول و وزن ماهيان تيمار شده نمايانگر افزايش رشد ماهيان تيمار شده نسبت به گروه شاهد مي باشد بطوريكه متوسط طول و وزن ماهيان تيمار شده به ترتيب برابر 19.5±3.2 سانتي متر و 135.9±23.8 گرم بوده در صورتي كه در گروه شاهد طول و وزن متوسط برابر 18.8±1.2 سانتي متر و 110.6±11.4 گرم بوده است.

بنابراين تيمار 300 ppm هورمون در خوراك ايجاد تغيير جنسبت و عقيمي در ماهي كپور نموده و همچنين باعث حذف جنس ماده ازجمعيت مي گردد؛ نتايج اين تحقيق راهگشاي مشكل تكثير طبيعي ماهي كپور در استخرهاي گرمايي بوده و تاثير مثبتي نيز بر رشد اين ماهي خواهد داشت.

عنوان: تاثير سطوح مختلف كودهاي شيميايي ازته و فسفره، فاصله كاشت و مرحله برداشت بر روي عملكرد ماده خشك و روغن در گياه بادرنجبويه

خلاصه مقاله:

بادرنجبويه در دوران ابن البيطار (1883-1877) به عنوان يك گياه معطر و دارويي مصرف مي شده است. اين گياه به عنوان درمان كننده كليه بيماري هاي سيستم عصبي شهرت داشته است. تحقيقات انجام شده در آلمان نشان مي دهد كه روغن فرار اين گياه باعث آرامش اعصاب مركزي شده و همچنين به عنوان داروي ضدتشنج عضلاني قوي نيز معرفي شده است. اين پروژه تحقيقاتي در مزرعه تحقيقاتي گروه پژوهشي كشت و توسعه جهاد دانشگاهي واقع در كرج جهت بررسي تاثير سطوح مختلف كود ازته (50، 100، 200 و 300 كيلوگرم ازت خالص در هكتار)، سطوح مختلف كود فسفره (25، 50، 100، 150 كيلوگرم فسفر اکسید         در هكتار)، فاصله كاشت (15، 30، 45 و 60 سانتيمتر) و مرحله برداشت (مرحله اول موقعي كه ارتفاع گياهان به 15 سانتيمتر رسيد، در مرحله دوم گياهان زماني برداشت مي شوند كه گياهان مرحله اول پس از برداشت، مجددا به ارتفاع 15 سانتي متر رسيده بودند، در مرحله سوم گياهان زماني برداشت شدند كه در مرحله شروع گلدهي بودند، در مرحله چهارم برداشت پس از گلدهي كامل گياهان انجام شد.قابل به ذكر است كه آزمايشات به طور جداگانه در قالب طرح بلوكهاي كاملا تصادفي در سه تكرار انجام شدند.وزن خشك برگ و ساقه و ميزان اسانس در برداشتهاي مختلف و در نتيجه عملكرد اسانس در واحد سطح محاسبه گرديد.نتايج بدست آمده نشان داده است كه بهترين سطوح كود ازته از نظر توليد برگ خشك كه محصول عمده اين گياه محسوب مي شود 200 كيلوگرم ازت در هكتار مي باشد و با توجه به عدم وجود اختلاف معني دار بين سطوح 8 مختلف كود ازته از نظر عملكرد اسانس در واحد سطح، اين سطح كودي توصيه مي شود.در مورد كود فسفره، با توجه به اينكه سطوح مختلف كود فسفره تاثير معني داري روي عملكرد اسانس نشان ندادند لذا ميزان 100 كيلوگرم فسفر در هكتار مناسب ترين سطح كودي جهت عملكرد برگ و ساقه توصيه مي شود.اما در مورد فاصله كاشت، ملاحظه مي شود كه كاشت گياه بادرنجبويه با فاصله 15 سانتيمتر موجب بدست آوردن بالاترين عملكرد برگ و ساقه خشك و نيز بالاترين عملكرد روغن مي باشد.

از نتايج آزمايش مرحله برداشت مي توان گفت برداشت گياهان در مرحله اول بهترين مرحله برداشت جهت توليد ماده خشك و روغن گياه در اين آزمايش مي باشد.

عنوان فارسی: تاثير سطوح مختلف كودهاي شيميايي ازته و فسفره و مرحله برداشت بر روي عملكرد ماده خشك و روغن در گياه نعناع

خلاصه مقاله: روغن به دست آمده از پپرمنت ارزش اقتصادي بسيار زيادي دارد و كيفيت عالي آن موجب برتري اين روغن نسبت به روغن به دست آمده از ساير گونه هاي جنس نعناع (Mentha) شده است. اين روغن به خاطر بوي تند و اثر خنك كنندگي كه دارد در سراسر جهان معروف است و به علت كيفيت عالي آن براي معطر نمودن غذاها، نوشابه ها، آدامس ها، خميردندان ها، شيريني ها و ... استفاده مي شود. به طور كلي از اسانس نعناع در صنايع غذايي، صنايع دارويي، عطرسازي و در تهيه مواد آرايشي و بهداشتي استفاده مي شود.
با توجه به اهميت اين گياه و عدم اجراي هر گونه تحقيقات بهزراعي روي آن در ايران، بررسي تاثير برخي ازعوامل زراعي موثر بر رشد و عملكرد نعناع در راستاي افزايش عملكرد ماده خشك و اسانس ضروري به نظر مي رسد. به همين دليل، در اين تحقيق اثرات كود ازته و فسفره و مرحله برداشت بر روي گياه نعناع فلفلي بررسي شده است.
اين تحقيق در مزرعه تحقيقاتي جهاد دانشگاهي واقع در كرج انجام شد. در اين تحقيق ازت در چهار سطح (50، 100، 200 و 300 كيلوگرم ازت خالص در هكتار)، فسفر در پنج سطح (صفر،50 ، 100، 150 و 200 كيلوگرم P2O5 در هكتار) و نحوه برداشت در سه مرحله (مرحله اول: موقعي كه ارتفاع گياهان به 15 سانتيمتري رسيد، مرحله دوم: برداشت اين گياهان با گياهان مرحله اول موقعي كه گياهان مرحله اول مجددا به ارتفاع 15 سانتيمتري رسيدند، مرحله سوم: موقعي كه گياهاني كه تاكنون برداشت نشده اند وارد گلدهي شده باشند و در اين مرحله گياهان مرحله اول و دوم قابل برداشت مي باشند) مورد بررسي قرار گرفت.
قابل ذكر است كه كليه آزمايشات به طور جداگانه در قالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي (RCB) در سه تكرار انجام شده اند.

عنوان :بررسي اثر پساب صنعتي بر تجمع عناصر سنگين خاك و محصولات گوجه فرنگي وخيار

خلاصه مقاله:

به منظور مطالعه و تحقيق بر روي استفاده از پساب هاي تصفيه شده صنعتي به عنوان يك منبع آب در كشاورزي و بررسي جنبه هاي مثبت و منفي آن در مقايسه با كاربرد آب ممولي بر روي گياه و خاك ، يك ازمايش مزرعه اي در قالب بلوكهاي كامل تصادفي با 4 تيمار و در 3 تكرار بر روي گوجه فرنگي و خيار انجام شد. اين طرح در مزرعه مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان خراسان طي سال هاي 1378، 1379، 1380 اجرا گرديد. تيمارهاي اعمال شده عبارتند از : 1- ابياري با پساب در تمام طول دوره رشد(t1) 2- يك نوبت ابياري با پساب و دو نوبت آبياري با آب چاه (33 درصد پاب و 67 درصد آب چاه ) (t2) 3- يك نوبت آبياري با پساب و يك نوبت آبياري با آب معمولي (50 درصد آب فاضلاب و 50 درصداب فاضلاب) (t3) 4- آبياري با آب چاه (آب معمولي) در تمام طول دوره رشد (t4). پساب از فاضلاب تصفيه شده دو كارخانه نساجي و كارخانه توليد رب و كمپوت واقع درشمال شهر مشهد و آب معمولي از چاهي درنزديكي مزرعه، تهيهشد. در ابتداي آزمايش از خاك مزرعه جهت انجام آزمايشات شيميايي و فيزيكي نمونه برداري شد. در هر نوبت برداشت، ميوه هاي كرت وزن و شمارش شدند. عملكرد هر دو محصول گوجه فرنگي و خيار در تيمارهايي كه با پساب صنعتي ابياري شده بودند (تيمارهاي t3, t2, t1) بيشتر بود ولي اختلاف بين تيمارها در سطح 5 درصد معني دار نبود. نتايج تجزيه شيميايي خاك در پايان آزمياش نشان داد كه غلظت فلزات سنگين خاك در تيمارهايي كه با پساب بيشتري دريافت كرده بودند افزايش داشت و اين افزايش بدليل تجمع اين فلزات درخاك مشاهده شد ولي غلظت هيچيك از اين فلزات به حد بحراني نرسيد. با اين وجود در دراز مدت توصيه ميشود كه آزمايشات عناصر سنگين در خاك مد نظر قرار گيرد.

عنوان: رفع آلودگي سيانور از پساب كارخانه‌هاي صنعتي به روش تصفيه طبيعي گياه‌پالايي

خلاصه مقاله:

سيانور يكي از مواد آلوده كننده محيط زيست است كه در پساب تعدادي از صنايع وجود دارد. در مورد صنايعي كه از سيانور و تركيبات آن به طور مستقيم استفاده مي كنند مي توان از صنايع استخراج طلا و نقره، آبكاري، عكاسي و داروسازي نام برد. صنايعي همانند فولادسازي از جمله صنايعي است كه سيانور در طي واكنشهايي كه در طي فرايند توليد رخ مي دهد، توليد شده و به پساب اين صنايع راه پيدا مي كند. سيانور علاوه بر منابع آب و خاك مي تواند موجب آلودگي هوا نيز گردد. انسان و ساير موجودات زنده از طريق استنشاق هوا، نوشيدن آب و تماس با خاكهاي حاوي سيانور در معرض آلودگي با سيانور قرار مي‌گيرند. از مهمترين اثرات نامطلوب سيانور جلوگيري از متابوليسم جذب اكسيژن توسط سلولهاي بدن است، كه اين مسئله مي‌تواند براي تمام موجودات زنده خطرناك باشد. با توجه به تاثيرات بسيار قوي و آني اين ماده سمي، تصفيه فاضلابهاي صنعتي به منظور بازيابي، تخريب و زوال سيانور امري ضروري به نظر مي رسد. اخيرا استفاده از بعضي گياهان جهت تصفيه خاكهاي آلوده به مواد سمي، فلزات سنگين و ديگر آلاينده ها توجه بسياري از محققين را به خود جلب كرده است. روش گياه‌پالايي، با توجه به مزيتهاي متعددي از جمله: طبيعي بودن، سريع بودن و اقتصادي بودن در حال گسترش روز افزون است. به نظر مي رسد با توجه به تنوع گستره گياهان در ايران، پتانسيلهاي قابل كشف در خصوص پالايش سيانور از خاكهاي آلوده توسط بعضي از اين گياهان وجود داشته باشند. هدف كلي اين پروژه پاكسازي خاكهاي آلوده به سيانور از طريق گياه پالايي است. در اين پروژه از دو گياه فستوكا و سورگوم براي پالايش تيمارهاي خاكي آلوده به سيانور با استفاده از باطله هاي معدن طلاي موته اصفهان و خاك آلوده به نمك سيانور پتاسيم (KCN) استفاده شده است. اين آزمايش در قالب يك طرح كاملا تصادفي در پنج تيمار و سه تكرار در حدود 120 گلدان در گلخانه پژوهشي دانشكده كشاورزي دانشگاه صنعتي اصفهان انجام شد و بعد از رشد گياهان و نمونه برداري از خاك و گياه آزمايشات لازم براي تعيين مقدار سيانور در خاك و گياه با دستگاه اسپكتروفتومتر انجام شد. بر روي نتايج بدست آمده تحليل‌هاي آماري.صورت گرفت.با توجه به نتايج بدست آمده دريافتيم كه گياه سورگوم نسبت به گياه فستوكا موفق‌تر عمل نمود و در برابر سيانور مقاومت بيشتري نشان داد.

عنوان: بررسي استفاده از سانوسيل سوپر 25 و سانوسيل HWP در گندزدايي آبهاي آلوده

خلاصه مقاله:

بررسي باكتري هاي شاخص مدفوعي، حساسترين و اختصاصي ترين روش ارزيابي كيفيت بهداشتي آب بوده كه بسته به منابع آلاينده و شرايط منابع آب، ميزان آلودگي از نظر كليفرم هاي مدفوعي بسيار متفاوت مي باشد. با توجه به مزاياي بسيار زياد پر اكسيد هيدروژن بعنوان يك گندزداي طبيعي مانند طيف اثر ضد ميكروبي وسيع، ايمني بالا، عدم تشكيل فراورده هاي جانبي با مواد آلي ، پايداري بالا ، سازگاري با محيط زيست و اثر قابل توجه بر بيوفيلم ها، اثر بخشي دو گندزداي سانوسيل سوپر 25 و سانوسيل HWP ساخت شركت داروسازي كيميافام در گندزدايي ابهاي آلوده مورد بررسي قرار گفت. نتايج اين تقحيق نشان داد كه بار ميكروبي 2600 كليفرم و 2600 كليفرم مدفوعي بر حسب MPN/100 ml و باكتريهاي هتروتروف در مدت زمان 30 دقيقه با غلظت 0/4ppm سانوسيل به صرف رسيدند.
در عمل پايداري محلول هاي تهيه شده از سانوسيل سوپر 25 و سانوسيل HWP به طور چشمگيري بيش از آب اكسيژنه تجاري مرك برآورد گرديد.
بنابراين نتايج حاصل از اين طرح به وضوح نشان مي دهد كه سانوسيل در گستره وسيعي از بار ميكروبي آب آب غلظتهاي مصرفي قابل قبول قادر به تامين استانداردهاي ميكروبي آب آشاميدني م باشد و براي آبهايي با آلودگي ميكروبي متوسط، غلظت سانوسيل كمتر از 2ppm با مدت زمان تماس 30دقيقه براي گندزدايي مناسب است كه با توجه به شدت آلودگي ميكروبي مي توان غلظت سانوسيل را اضافه نمود. به طوري كه در استاندارد كشور آلمان ميزان آب اكسيژنه تا 17 ppm مجاز مي باشد واين ميزان طبق آزمايشات انجام شده براي گندزدايي بار ميكروبي بالاي10 به توان 4 كليفرم يا كليفرم مدفوعي بر حسب MPN/100 ml با زمان تماس 30 دقيقه مناسب است.

عنوان: فراهمي آهن در خاك غني شده با پودر خون و تأثير آن بر رشد گياه ذرت

خلاصه مقاله:

فاضلاب كشتارگاه ها به آلودگي منابع آبي مي انجامد و عامل اصلي آلودگي در آن خون است كه براي تجزيه به بيشترين مقدار اكسيژن ) (200000 mgr/l نياز دارد . با توجه به وجود مقادير زياد آهن در خون و اهميت آن در خاك هاي آهكي براي رشد گياهان، استفاده از آهن پودر خون براي تأمين نياز گياهان مي تواند سودمند باشد . از اين رو به منظور بررسي توان آزادسازي آهن از پودر خون و تأثير آن بر تأمين آهن مورد نياز براي رشد گياه ذرت، آزمايشي در قالب طرح كاملاَ تصادفي با 5 تيمار در برگيرنده سه سطح از پودر خون 1/5) ، 3 و 6 تن در هكتار ) ، سكوسترين آهن 5) كيلوگرم در هكتار ) و شاهد با 3 تكرار در شرايط آزمايشگاه و گلخانه انجام شد . نتايج نشان داد كه آزادسازي آهن از پودر خون مشابه كود سكوسترين آهن بود و مقدار آهن فراهم پس از گذشت 30 روز از افزودن آن در خاك به بيشترين مقدار رسيد . زماني كه پودر خون به مقدار 3 برابر كود سكوسترين آهن به كار برده شد، بيشتر از آن، آهن فراهم در خاك آزاد كرد . نتايج حاصل از كاشت گياه نشان داد كه مقدار آهن در اندام هوايي ذرت و وزن خشك اندام هوايي آن در تيمارهايي كه به مقدار بيشتري پودر خون دريافت كرده بودند، كاهش يافت . از اين رو استفاده از پودر خون در سطوح پايين مي تواند به عنوان مكمل در رشد گياهان زراعي به همراه كود شيميايي استفاده شود .

 عنوان: پيامد كاربرد EDTA بر شاخص جذب كادميم در گياه كلزا

خلاصه مقاله:

آلودگي خاك به عناصر سنگين يكي از مشكلات عمده زيست محيطي بوده و آثار زيانباري بر سلامت جوامع زيستي دارد . يكي از روشهاي بهسازي خاك توسط گياهان فرآيند استخراج گياهي مي باشد كه با جذب فلزهاي سنگين از خاك و جابجايي آنها به اندامهاي قابل برداشت گياه صورت مي گيرد . افزودن مواد بهساز به خاك، با افزايش زيست فراهمي فلزها موجب افزايش راندمان اين فرآيند ميگردد . در اين پژوهش يك آزمايش فاكتوريل با طرح كامل تصادفي با سه سطح 0) EDTA ، 0/5 و 2 گرم بر كيلوگرم خاك ) و چهار زمان مصرف 10) و 30 روز پيش از كاشت، 10 و 30 روز پس از جوانه زني ) در گشت گياه كلزا و در سه تكرار بر روي يك خاك آلوده طبيعي انجام شد . در گام بعدي با اندازهگيري زيتوده اندا م هوايي در هر تيمار آزمايشي و غلظت كادميم در اين بخش شاخص جذب كادميم از حاصلضرب اين دو پارامتر تعيين گرديد . كاربرد EDTA 0/5 g/kg در مراحل زماني پيش از كاشت كاهش معنادار وزن خشك اندام هوايي كلزا را در پي داشت و در زمان هاي پس از جوانه زني رشد گياه طبيعي بود . تيمار EDTA 2 g/kg شدت كاهش را افزايش داد و موجب از بين رفتن گياه در مراحل زماني پيش از كاشت و كاهش رشد آن در مراحل پس از جوانه زني گرديد . كاربرد EDTA در هر دو سطح 0/5 g/kg و 2 افزايش معنادار غلظت كادميم اندام هوايي را موجب شد و تيمار 2 g/kg افزايش قابل توجهي نسبت به تيمار 0/5 g/kg در پي داشت . رويهمرفته در هر دو تيمار 0/5 g/kg و 2 شاخص جذب كادميم در كلزا به طور چشمگيري افزايش يافت و تيمار 2 g/kg مؤثرتر از تيمار 0/5 g/kg بود . بيشترين شاخص جذب كادميم از كاربرد تيمار 2 g/kg در مراحل زماني 30 و 10 روز پس از جو انهزني به ميزان 9/9 و 10/25 ميكروگرم بر گلدان به دست آمد

عنوان: بررسي قابليت جذب سرب توسط گياهان ذرت، يونجه و آفتابگردان

خلاصه مقاله:

سرب از مهمترين آلاينده هاي زيست محيطي است كه مشكلات فراواني را ايجاد كرده است در سالهاي اخير تلاشهايي در راستاي بررسي كارآئي پالايش سبز در زدودن آلودگي از سيستم هاي خاك انجام گرفته است. در استان خوزستان به واسطه وجود چاه هاي نفت و ساير صنايع ، آلودگي خاك به فلزات سنگين يكي از مشكلات زيست محيطي است. به منظور بررسي قابليت جذب سرب از خاك توسط گياهان مختلف، خاكي كه داراي غلظت بالائي از سرب بود انتخاب و پژوهشي در قالب طرح كاملا تصادفي به صورت آزمايش گلداني در گلخانه انجام شد. تيمارهاي آزمايشي عبارت بودند از: شاهد(بدون كاشت گياه)، يونجه، آفتابگردان، ذرت. سپس گياهان از خاك برداشت و غلظت سرب در خاك، ريشه و اندام هوائي اندازه گيري شد تجزيه واريانس داده ها با نرم افزار SPSS 16 و مقايسه ميانگين ها با آزمون دانكن انجام شد نتايج نشان داد گياه آفتابگردان جهت حذف سرب از خاك نسبت به ذرت و يونجه از توانائي بالاتري برخوردار است.

عنوان: تأثير قارچ تريكودرما بر برخي صفات رويشي گندم درخاك آلوده به كادميوم

خلاصه مقاله:

به منظور بررسي اثر تريكودرما بر خصوصيات رويشي گندم در خاك آلوده به كادميوم آزمايشي بهصورت فاكتوريل درقالب طرح كاملاً تصادفي در 3 تكرار به صورت گلداني اجرا گرديد. فاكتورهاي آزمايشي شامل: قارچ تريكودرما گونهharzianum در دو سطح حضور و عدم حضور قارچ و سطوح مختلف نيترات كادميوم (صفر ، 50 ، 100 و 150 ميلي گرم بر ليتر) بود. در اين آزمايش صفات رويشي شامل: شاخص سطح برگ LAI سطح برگ ويژه SLA دوام سطح برگ LAD)سرعت رشد گياهCGR)سرعت جذب خالصNAR) دوام بيوماسBMD)وزن تر و خشك ريشهRFW) وRDWو اندام هواييSDW و SFW تعيين شد. نتايج حاصل از تجزيه واريانس و مقايسه ميانگين تيمارها نشان داد كه حداكثر دوام بيوماس گياه در حضور تريكودرما مشاهده شده است و كاربرد كادميوم تأثير معنيداري در اين صفت نداشته است. در اين آزمايش اثر متقابل كاربرد قارچ در سطوح مختلف مصرف كادميوم بر تمامي صفات جز دوام بيوماس گياه معنيدار بوده بهطوريكه حداكثر وزن تر و خشك اندام هوايي و ريشه در حضور قارچ تريكودرما در بالاترين غلظت كادميوم مشاهده شد و بيشترين سطح ويژه برگ در حضور تريكودرما و عدم آلودگي به كادميوم بدست آمد.

 

 


مطالب مشابه :


دانلود جزوه طرح آزمایش های کشاورزی

گروه بیجار (شالیزار) - دانلود جزوه طرح آزمایش های کشاورزی - 、`☂`、 هر صبح با دلي كوير به




طرح و آزمایشات کشاورزی

دنیای کشاورزی - طرح و آزمایشات کشاورزی - فروش و تهیه سموم وادوات کشاورزی ومشاوره در




طرح آزمایش های کشاورزی

ژنتیک، اصلاح و بیوتکنولوژی - طرح آزمایش های کشاورزی - تقدیم از سیدعلیرضا سیدمحمدی - ژنتیک




داده های کتاب طرح آزمایشلت در کشاورزی

برخی از داده های کتاب طرح آزمایشات کشاورزی را می توانید از لینک زیر دانلود کنید لازم به ذکر




آلايندگي پساب شهري در خاكهاي كشاورزي(درس: طرح آزمایشات کشاورزی)

andishedaneshjo.blogfa.com - آلايندگي پساب شهري در خاكهاي كشاورزي(درس: طرح آزمایشات کشاورزی




نمرات نهایی طرح آزمایشات کشاورزی

آمار - نمرات نهایی طرح آزمایشات کشاورزی - و کاربرد آن در سایر رشته ها




منابع پیشنهادی برای رشته مهندسی کشاورزی

دانلود کتاب - منابع پیشنهادی برای رشته مهندسی کشاورزی - دانلود کتاب طرح آزمایشات




کتاب مروری بر طرح و آزمایش های کشاورزی

ژنتیک، اصلاح و بیوتکنولوژی - کتاب مروری بر طرح و آزمایش های کشاورزی - تقدیم از سیدعلیرضا




مهندسی کشاورزی - علوم دامی

مهندسی کشاورزی - علوم دامی ژنتیک و اصلاح دام و طرح آزمایشات کشاورزی . تعاریف . انواع طرحهای




قابل توجه دانشجویان درس طرح آزمایشات کشاورزی

وبلاگ اطلاع رسانی دانشگاه پیام نور الوند - قابل توجه دانشجویان درس طرح آزمایشات کشاورزی




برچسب :