همه چیز درباره تیروئید
تیروئید چیست؟
تیروئید یك غده ی كوچك است كه شبیه یك پروانه است و در قسمت تحتانی گردن واقع شده است. كار این غده این است كه هورمون ترشح كند. هورمونهای تیروئید انرژی را به سلولهای بدن منتقل میكنند .
بیماریهای تیروئید
شایعترین مشكلاتی كه تیروئید را تحت تاثیر میدهند شامل این موارد هستند:
* كم كاری تیروئید ( هایپوتیروئیدی )
* پركاری تیروئید ( هایپرتیروئیدی )
* بزرگی غده ی تیروئید ( گواتر )
* توده های تیروئید
* سرطان تیروئید
*التهاب تیروئید ( تیروئیدیت )
كم كاری تیروئید:
وقتی غده ی تیروئید كمتر از حد طبیعی فعالیت كند، یا از بدو تولد ناقص شكل گرفته باشد، یا به وسیله جراحی كل تیروئید یا قسمتی از آن برداشته شده باشد، و یا ید كافی در رژیم غذایی موجود نباشد دیگر نمیتواند هورمون كافی تولید كند و به این حالت كم كاری تیروئید گفته میشود. یكی از شایعترین علل كم كاری تیروئید یك بیماری خود ایمنی است كه به آن بیماری هاشیموتو گفته میشود. در این بیماری به تدریج پادتنهایی بر علیه تیروئید ساخته میشود كه تیروئید را تخریب میكند و توانایی تولید هورمون را از بین میبرد.
علائم كم كاری تیروئید معمولا در اثر كاهش متابولیسم بدن ایجاد میشود و ممكن است شامل خستگی، افزایش وزن و افسردگی باشد.
علائم كم كاری تیروئید:
* خستگی و فرسودگی
* كندی حركات و تنبل شدن
* مشكل در تمركز و فعالیتهای مغزی
*افزایش وزن بدون علت مشخص
*پوست خشك خشن و خارش دار
*خشك شدن، خشن شدن و نازك شدن موها
*احساس سرما مخصوصا در انتهای دست و پا
*یبوست
*گرفتگی عضلانی
*افزایش تعداد و میزان خونریزی ماهیانه
*ناباروری و یا سقط جنین
پركاری تیروئید:
وقتی تیروئید بیش از اندازه فعالیت كند و هورمون زیادی تولید كند گفته میشود كه فرد مبتلا به پركاری تیروئید میباشد. شایعترین علت پركاری تیروئید یك بیماری خود ایمنی به نام بیماری گریوز است كه در آن بر علیه تیروئید پادتن ساخته میشود كه موجب میشود سرعت تولید هورمون افزایش یابد.
علائم پركاری تیروئید:
*عصبی شدن
*تحریك پذیری
*افزایش تعریق
*نازك شدن پوست
*نازك و شكننده شدن موها
*ضعف عضلانی مخصوصا در بالای بازو و رانها
*لرزش دستها
*اضطراب و اختلال هراس
*بی خوابی
*تپش قلب
*افزایش حركات روده
*كاهش وزن علیرغم افزایش اشتها
*كم شدن تعداد و میزان خونریزی ماهیانه
بیماری خود ایمنی تیروئید:
بیشتر اختلالات تیروئید مانند پركاری یا كم كاری تیروئید مربوط به بیماریهای خود ایمنی است. در بیماری خود ایمنی شرایطی ایجاد میشود كه بدن توانایی خود در تشخیص بین بافتهای بدن با باكتریها، ویروسها و سایر عوامل بیماریزا را از دست میدهد. به همین دلیل سیستم ایمنی بر علیه این بافتها پادتن میسازد و اشتباها به این بافتها حمله میكند. در این بیماریها پادتنی كه علیه تیروئید ساخته میشود موجب تخریب تدریجی تیروئید میشود و كم كاری تیروئید ایجاد میكند و یا موجب میشود تا بیش از حد فعال شود و پركاری تیروئید ایجاد شود.
گواتر و توده های تیروئید:
برخی اوقات غده ی تیروئید بزرگ میشود. ممكن است این حالت در اثر بیماری هاشیموتو، گریوز، یا در اثر كمبود ید یا عدم تعادل هورمونهای تیروئید ایجاد شود. به بزرگی تیروئید گواتر گفته میشود.
ممكن است در برخی موارد توده های نرم یا سفت، برجستگی، كیست و یا تومور سرطانی ایجاد شود.
درصد كمی از برجستگیها و توده های تیروئیدی ممكن است سرطانی باشند. سرطان تیروئید نادر است ولی میزان آن رو به افزایش است.
التهاب تیروئید:
ممكن است غده ی تیروئید در اثر تاثیر باكتریها یا ویروسها ملتهب شود و تیروئیدیت ایجاد شود.
درمان:
درمان بیماریهای تیروئیدی بستگی به نوع بیماری و شدت آن دارد. درمان دارویی در درمان بسیاری از بیماران نقش مهمیدارند. در كم كاری تیروئید بسته به علت آن ممكن است هورمون تیروئید به صورت دارو تجویز شود. در پركاری تیروئید از روشهای مختلفی میزان هورمون زیادی كاهش داده میشود. درمانهایی برای التهاب تیروئید و بیماریهای خود ایمنی وجود دارند.
برای درمان سرطان تیروئید معمولا جراحی به كار میرود. همچنین جراحی در درمان برخی از موارد گواتر یا بزرگ شدن تیروئید، توده های تیروئیدی و در موارد نادری از پركاری تیروئید به كار میرود.
رابطه پیشگیری از بارداری و بیماری تیروئید؟!
یکی از نگرانیهای خانمها در خصوص استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری آن است که گمان میکنند مصرف قرصها یا آمپولهای پیشگیری از بارداری باعث مشکلات تیروییدی برای آنها میشود و یا بیماری تیرویید آنها را تشدید میکند.برای کسی که مبتلا به بیماری تیرویید است چه روشی مناسبتر خواهد بود.
در ابتدا یادآوری میکنم مارک بیمار تیرویید به خودتان نزنید و مقصود از بیماران تیرویید کسانی هستند که تحت نظر متخصص برایشان چنین تشخیصی گذاشته شده است.
اگر شما مبتلا به گواتر ساده (بزرگی غده تیرویید)، کمکاری تیرویید و یا پرکاری آن هستید هیچ مشکلی درخصوص استفاده از قرصها ترکیبی ضدبارداری مانند الدی و تریفازیک ندارید.
این قرصها تاثیری در عود و یا تشدید بیماری تیرویید نخواهند داشت و اگر فرد داروی تیرویید مصرف میکند، باعث از بین رفتن و یا تضعیف اثر پیشگیری از بارداری قرصها نمیشود.
طبیعتا در مورد آمپولهای ترکیبی هم که حالتی شبیه قرصهای ترکیبی را دارند وضع به همین صورت است. اگر خانمی قصد استفاده از آمپولهای پیشگیری یک ماهه را دارد نباید هیچ نگرانی از بابت تداخل اثر این آمپولها و داروهای تیروییدی که مصرف میکند داشته باشد.
همچنین این آمپولها هیچ اثری در بیماری تیرویید فرد نخواهد داشت. در دوران شیردهی نیز میتوانند با خیال راحت از قرصهای ضد بارداری دوران شیردهی که در داروخانهها موجود میباشد، استفاده کنند.
در مورد آمپولهای سه ماهه پیشگیری هم، چون ماده موثر این آمپولها از ترکیب قرصهای ضد بارداری دوران شیردهی است، پس این آمپولها نیز تاثیری در بیماریهای تیرویید ندارند.
در مورد مصرف آییودی نیز چون محدوده اثر این روش پیشگیری به داخل رحم محدود میشود و با ایجاد یک التهاب استریل درون رحم از بارداری پیشگیری میکند، مطمئنا تاثیری در بیماریهای تیروییدی نخواهد داشت.
در مورد استفاده از کاندوم و یا بستن لولههای انتقال اسپرم (وازکتومی) آقایان با خیالی آسوده میتوانند از روشهای پیشگیری استفاده کنند و نگران بیماری تیرویید خود نباشند.
آخرین روشی که در مورد آن توضیح میدهیم بستن لولهها در خانمها است که در مورد گواترهای ساده بدون هیچ بیماری دیگری، مشکلی ایجاد نمیکند و این خانمها نیز میتوانند عمل بستن لولهها را انجام دهند.
در مورد خانمهایی که کمکاری تیرویید دارند عمل بستن لولهها با تاخیر انجام میشود.
در مورد خانمهای با تیرویید پرکار، بستن لولهها باید با دقت بیشتری انجام شود که خوشبختانه در ایران به دلیل اینکه این عمل در بیمارستان و تحت نظر جراح متخصص زنان و متخصص بیهوشی انجام میشود، به خودی خود این دقت نظر و احتیاط در مورد تمام موارد داوطلب این عمل انجام میشود.
تیروئید و بارداری
تغذیه مناسب با میزان کافی ید که می تواند با مصرف انواع ماهیها، میگو و دیگر آبزیان و همچنین مقدار توصیه شده نمک یددار تصفیه تامین شود، ضامن سلامت جنین و مادر باردار است.
تغییرات عملکرد تیروئید در بارداری
بارداری طبیعی منجر به یکسری تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی می شود که بر عملکرد تیروئید تأثیر میگذارند. بهمین دلیل تفسیر نتایج آزمایش تیروئید یک خانم حامله باید با دقت صورت پذیرد.
اندازه تیروئید نیز در یک بارداری طبیعی، بخصوص در مناطقی که ساکنین آن با کمبود ید روبرو هستند، ممکن است به انداره 10 تا 15 درصد بزرگتر از حد طبیعی شود. اما معمولأ این بزرگی تیروئید در معاینه بیمار واضح نیست ولی گاهی ممکن است بصورت گواتر در ناحیه جلوی گردن مشاهده شود.
ارتباط عملکرد تیروئید مادر و جنین در دوران بارداری چگونه است؟
در طی سه ماه اول بارداری، جنین کاملأ وابسته به هورمونهای تیروئید مادر است که از جفت عبور نموده و به جنین میرسند. پس از پایان سه ماه اول بارداری غده تیروئید جنین فعالیت خود را شروع نموده و هورمون تیروئید تولید میکند. از این زمان تا پایان بارداری جنین برای تولید هورمون تیروئید نیاز به ید دراد که باید از طریق مادر به او برسد.
نکات مهم:
در خانمهای بارداری که دچار بیماری کم کاری تیروئید بوده و یا مقادیر کافی ید دریافت نمیکنند، جنین آنها با خطر بروز بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید و اختلال در رشد مغز و دستگاه عصبی روبرو هستند.
نیاز خانمهای باردار به ید بیشتر از افراد غیر حامله و حدود 200 میکرو گرم در روز است
تغذیه مناسب با میزان کافی ید که می تواند با مصرف انواع ماهیها، میگو و دیگر آبزیان و همچنین مقدار توصیه شده نمک یددار تامین شود، ضامن سلامت جنین و مادر باردار است.
عوارض پرکاری تیرویید در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- سقط خود بخود
- مرگ داخل رحمی جنین
- تولد نوزاد نارس
- تولد نوزاد با وزن کم
- نارسایی قلبی در مادر
- پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)
- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- بیماری قلبی در جنین و نوزاد
عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- سقط (بخصوص در سه ماهه اول بارداری)
- جدا شدن زودرس جفت
- زجر جنین
- مرگ داخل رحمی جنین
- تولد نوزاد نارس
- تولد نوزاد با وزن کم
- پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)
- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- افزایش میزان سزارین
- بروز اختلالات شناختی و عصبی در جنین
- خونریزی پس از زایمان
درمان بموقع و مناسب بیماریهای تیروئیدی در دوران بارداری، از بروز کلیه عوارض پیشگیری می نماید
با انجام غربال گری بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در روزهای 3-5 تولد، از عقب ماندگی ذهنی ناشی از این بیماری پیشگیری نمایید.
ارتباط كم كاری تیروئید با سرطان كبد در زنان
به گزارش شبكه خبر به نقل از فاكس نیوز، تحقیقات جدید پژوهشگران علوم پزشكی نشان می دهد، زنانی كه به عارضه كم كاری تیروئید مبتلا هستند، میزان خطر ابتلا به سرطان كبد در آنان بیش از دیگر زنان است.
دانشمندان معتقدند: خطر ابتلا به سرطان كبد در زنانی كه به كم كاری تیروئید مبتلایند در مقایسه با زنانی است كه فعالیت تیروئید آنان نرمال است، بیشتر می باشد.
این یافته در مردان صدق نمی كند.
نكته مهمی كه در این تحقیق وجود دارد، صرفا تهدید ابتلا به سرطان كبد نیست بلكه میلیون ها زن در سراسر دنیا وجود دارند كه تیروئید آنان كم كار است درحالی كه این كم كاری تشخیص داده نشده است.
زنانی كه كم كاری تیروئید دارند كلسترول بالا و اضافه وزن دارند، به خستگی مبتلا می شوند و دچار ریزش مو هستند، در حالی كه همه این عارضه ها را نرمال و طبیعی می دانند و اصلا فكر نمی كنندكه تیروئیدشان كم كار باشد.
توصیه می شود زنانی كه چنین علائمی را مشاهده می كنند، به پزشك مراجعه كنند و آزمایش خون بدهند تا از خطر ابتلا به سرطان كبد بكاهند.
مطالب مشابه :
همه چیز درباره تیروئید
تیروئید چیست؟ تیروئید یك غده ی كوچك است كه شبیه یك پروانه است و در قسمت تحتانی گردن واقع شده
سوال: پیشگیری اورژانسی با یک بسته قرص اچ دی داشتم
دارید لازم است آزمایش ادرار انجام بدهید تا مشخص شود مشکل شما چیست لونژیل) دو قرص
سوال: قرص ال دی + قرص اچ دی
در هر صورت بلافاصله بعد از نزدیکی چون مشکوک بود قرص لونژیل دوز بگیرم که مشکل من چیست
اطلاعات جامعی در مورد قرص پیشگیری از بارداری /ال -دی
بارداری و زایمان - اطلاعات جامعی در مورد قرص پیشگیری از بارداری /ال -دی - اطلاع رسانی در مورد
جواب سوالات و نظرات بازدیدکنندگان عزیز ( سری بیست و پنجم )
چه عواملی باعث به تاخیر افتادن عادت ماهیانه می شود و راه حل چیست
عروسها از چه قرص ضد بارداری استقاده کنند
گذشته بیشتر از نوع hd بودند، درحال حاضر قرص های پروژسترونی به نام لونژیل موجود هستند که
واژه نامه باروری
اووسیز- لونژیل یا لونرژسترل: میوم (فیبروم) چیست؟ علائم و عوارض آن چیست
قرص ضدبارداری خوب کدام است؟!
ناگفته های مسايل همبستری و عشقبازی - قرص ضدبارداری خوب کدام است؟! - آموزش صحيح روابط جنسی و
برچسب :
لونژیل چیست