بررسی چشم انداز وضعیت جوی کشور در 2 ماه آینده
خیزید و خز آرید که هنگام خزانست
باد خنک از جانب خوارزم وزانست
با سلام خدمت دوستان عزیز و سروران گرامی
سرانجام شهریور ماه از نیمه گذشت و خنکای نسیم خوارزم یاد آور شور و شوق خزان دل انگیز و زیبا شد. آری خزان رنگ رنگ از راه رسید و مرزهای خراسان را با نفس روح انگیزش در بر گرفت.
مبحث هواشناسی (1)
مطابق با آنچه که همه ما اینروزها در شمال شرق ایران و خصوصا در شهر مشهد احساس میکنیم بتدریج الگوهای پاییزی در حال تقویت هستند و تابستان گرم به واپسین نفسهای خودش رسیده و چقدر خوب که سر و شکل کلی الگوی نقشه های هواشناسی هم بصورت همزمان بیانگر همین موضوع هستند.
نقشه زیر بیانگر آنومالی ارتفاع ژئوپتانسیل در تراز 500 میلی بار جو میباشد ، بررسی وقوع تغییرات در این تراز به جهت شناسایی سامانه های جوی همواره از درجه اهمیت بسیار بالایی برخودار میباشد. در این نقشه های رنگهای سرد( آبی) بیانگر دامنه کاهش ارتفاع و فراهم شدن شرایط در ستون جو به جهت ناپایداری و رنگهای گرم (قرمز) یعنی نزول و سکون هوا ( شرایط جوی پایدار و بدون بارش).
نقشه آنومالی ارتفاع ژئوپتانسیل در تراز 500 میلی بار 24 شهریور1393
با این مقدمه ای که در بالا گفته شد به تفسیر نقشه مذکور خواهیم پرداخت :
1- در سرحدات شمالی دریای کاسپین تا نواحی شمال و شمال غرب اروپا مرکز ناهنجاری مثبت ارتفاع ژئو پتانسیل در تراز 500 میلی بار جو دیده میشه که دلالت بر نزول و سکون نابهنجار هوا در نواحی مذکور دارد، پس باید منتظر روزهای خشک و در مقایسه با این موقع از سال گرم تر از نرمال در شمال اروپا باشیم.
این نابهنجاری در بازه زمانی بسیار طولانی مهمان ناخوانده ای برای کشور ما بود که به دلیل اتصال با آنتی سایکلون عربستان( پر فشار جنب حاره ای) تابستانی به نسبت گرم را برای نواحی مرکزی ایران به ارمغان آورد، دامنه این ناهنجاری جوی به گونه ای بود که ما امسال شاهد کاهش چشمگیر بارش تابستانی موسوم به نوع دوم خزری در سواحل زیبای دریای کاسپین بودیم ولی اینطوریکه از شواهد موجود در نقشه بالا پیداست همزمان با عقب نشینی زبانه های آنتی سایکلون فصلی عربستان از فلات ایران زمین ، محدوده شمالی ناهنجاری مثبت ارتفاع در حال عقب نشینی به سمت نواحی شمالی اروپا میباشد که این موضوع به زبانی ساده و قابل درک مرهون ،سامانه کم ارتفاع و سردی هست که از محدوده شمالی دریاچه آرال و از سمت شمال شرق ایران در حال نفوذ به عرضهای پایین تر جغرافیایی یعنی ایران میباشد.
2-آیا شکل گیری الگوی مورد بحث به معنای آغاز بارشهای فراگیر پاییزی در ایران میباشد؟
در پاسخ به این سوال باید خدمت خوانندگاه عزیز وب سایت هوای مشهد عرض کنم : خیر!
علت در این هست که هنوز باید روند عقب نشینی زبانه های آنتی سایکلون عربستان ادامه پیدا کنه تا هم منابع تامین رطوبت مورد نیاز بارش که همانا دریاهای گرم جنوبی( دریای سرخ- بخش غربی دریای عرب - خلیج فارس میباشند، از سیطره سامانه پر ارتفاع فصلی عربستان رهایی پیدا کنند و هم اینکه زاویه نفوذ و با فرود سامانه های کم ارتفاع شمالی و غربی ( ناوه) به غرب خاورمیانه و شمال دریای سرخ گسترش پیدا کنه!
3- در نقشه بالا محدوده ناهنجاری ( منفی) کاهش ارتفاع در حدفاصل دریای عمان و نواحی غربی دریای عرب قابل مشاهده است که این الگو در روزهای اخیر منجر به وقوع بارش شدیدمنتهی به سیلاب در پاکستان گردیده بود.
شایان ذکر است که مشاهده این محدوده ناهنجاری در صورت تکرار و در طی پاییز و زمستان پیشرو تحت هیچ عنوان به نفع بارش کشور ما نبوده و بهترین حالت برای کشور ما استقرار یک مرکز پر ارتفاع در اون نواحی هست که ضمن رطویت رسانی مطلوب به سامانه های غربی منجر به گسترش دامنه بارشها به داخل فلات مرکزی ایران خواهد گردید.
بهر روی با شکل گیری الگوی مورد بحث در ایتم های شماره 1 و 2 انتظار بر این هست که در روزهای آینده و با آغاز ماه اکتبر به تدریج روند بارش ها در سواحل دریای کاسپین بهبود نسبی پیدا کرده و به نرمال این موقع از سال نزدیک بشه که خروجی مدل پیش بینی بلند مدت فصلی CFSV2 هم گویای همین موضوع هست و علاوه بر مطالب فوق این مدل اعتقاد به وقوع ناهنجاری مثبت بارش در بخشهای از شمال شرق و همچنین ارتفاعات کرمان و شمال هرمزگان در طی روزهای باقیمانده از ماه شهریور و همچنین در مهر ماه دارد:
نقشه های آنومالی بارش در روزهای باقیمانده از شهریور ماه
نقشه میانگین بارش تجمعی 17 شهریور لغایت 7 مهر
نقشه پیش بینی ناهنجاری بارش 9 مهر الی اول آباه 1393
نقشه میانگین بارش تجمعی 9 مهر لغایت اول آبان 1393
از لحاظ شرایط دمایی در بازه زمانی 17 شهریور لغایت 8 مهر ماه بغیر از بخش هایی از شمال شرق ایران و همچنین قسمتهایی از بلوچستان- کرمان و هرمزگان که دما نرمال و یا با تمایل به کمتر از نرمال دیده میشه در سایر نقاط ناهنجاری مثبت دمایی بین 0.5 تا 1 درجه سانتیگراد گرمتر از نرمال دیده میشود.
هنوز برای اظهار نظر خیلی زود هست ولی با توجه به سر و شکل فعلی نقشه ها و همچنین با نگاه به وضعیت ناهنجاری دمایی ماه گذشته اینطور بنظر میرسه که امسال هم دامنه نفوذ هوای سرد از سمت شمال شرق ایران یعنی استانهای خراسان رضوی و شمالی به داخل ایران خواهد بود پس در بازه زمانی 9 مهر الی اول آبان 1393 بغیر از استانهای مذکور و همچنین گلستان و شرق مازندران که چشم انداز دمایی در حدود 0.5 تا 1 درجه سردتر از نرمال برآورد میشه، وضعیت دمایی در سایر نقاط کشور نرمال با تمایل به 1 درجه گرمتر از نرمال در میانه مرکزی-جنوبی کشور خواهد بود.
توضیح: اطلاعات مندرج در این پست بر اساس آخرین خروجی نقشه های هواشناسی امروز بوده که امکان هر گونه تغییرات احتمالی در نقشه ها و روزهای موعود دور از انتظار نخواهد بود.
مطالب مشابه :
تحلیل وضعیت جوی روزهای دوم و سوم فروردین 1393
پیش بینی وضع هوای مشهد ولی بررسی نقشه های امشب وضعیت جوی مشهد برای روزهای آینده با
بررسی چشم انداز وضعیت جوی کشور در 2 ماه آینده
پیش بینی وضع هوای مشهد - بررسی چشم انداز وضعیت جوی کشور در 2 ماه آینده - تحلیل و بررسی نقشه های
وضعیت جوی شهر مشهد تا 48 ساعت آینده ( آپدیت خودکار)
پیش بینی وضع هوای مشهد - وضعیت جوی شهر مشهد تا 48 ساعت آینده ( آپدیت خودکار) - تحلیل و بررسی
دوشنبه بارانی- برفی در خراسان رضوی
پیش بینی وضع هوای مشهد و بررسی نقشه های بارش تجمعی بر اساس مدل جی اف اس تا 48 ساعت آینده.
پیش بینی و پیگیری اوضاع جوی کشور در زمستان 1391 (1)
پیش بینی وضع هوای مشهد 60 الی 168 ساعت آینده نقشه های بارش و فشار سطح دریا مدل اسمبل برای
پیش بینی وضعیت جوی کشور طی 3 روز آینده
پیش بینی وضع هوای مشهد - پیش بینی وضعیت جوی کشور طی 3 روز آینده - تحلیل و بررسی نقشه های هواشناسی
آنومالی بارش در 4 هفته آینده
پیش بینی وضع هوای مشهد - آنومالی بارش در 4 هفته آینده - تحلیل و بررسی نقشه های هواشناسی
برچسب :
نقشه آینده مشهد