دستگاه های برداشت میوه
برداشت محصولهای پر ارزش باغبانی، مانند توت فرنگی و سيب، كه يا زود زخم بر میدارند و يا بايد برگزيده شوند، با دست انجام میگيرد. اما ساير محصولها ممكن است به روش نيمه ماشينی و يا ماشينی برداشت شوند. برداشت نيمهماشينی شامل محصولهايی مانند طالبی، كلم قمری، كلم گل و فلفل میشود كه هر چند كه با دست برداشت میشوند ولی درجهبندی و بستهبندی آنها به وسيله ماشين انجام میگيرد. برداشت ماشينی برای محصولهايی مانند كدو و كدو تنبل، در چند مرحله انجام میشود.
مهمترين ماشينهای برداشت محصولهای باغبانی به شرح زيرند:
1- ماشينهای برداشت ميوهها:
بيشتر ميوههايی به روش ماشينی برداشت میشوند كه در كارخانههای كنسروسازی از آنها استفاده میشود. به ويژه كه هزينه برداشت دستی ميوههايی مانند گيلاس، بسيار گران تمام میشود. بيشتر ميوههايی را كه به صورت تازه مصرف میشوند با دست برداشت میكنند و براي چيدن برخی از ميوهها از قلابی كه به دسته چوبی بلند وصل شده (و در گويشهای محلی فارس كلاك نام دارد) استفاده میكنند.
ماشينهايی كه برای برداشت ميوهها به كار میروند شامل دو دسته: دستگاههای ارتعاش دهنده(Vibrators) و دستگاههای جمع كننده(Combining device) میباشند. استفاده از دستگاههای ارتعاشدهنده يا لرزا (Shaker) از سالها پيش برای برداشت گردو، بادام، زيتون، گوجه و آلو كاربرد داشته است. در اين دستگاهها، قسمتی از دستگاه به درخت وصل میشود و دستگاه نوسانی برابر 1000 دور در دقيقه ايجاد میكند. زمان لرزش نبايد از 3 تا 5 دقيقه بيشتر شود. ممكن است دو يا سه مرتبه، و هر بار 10 تا 15 ثانيه، درخت را لرزاند. استفاده از دستگاههای لرزا، هنگامی به طور كامل مؤثر است كه جمعآوری ميوه نيز به خوبی انجام شود. برای اين منظور، از پارچه يا پلاستيك استفاده میشود، كه به وسيله چارچوبی، در زير درخت، نگه داشته میشوند و ميوهها روی آنها میريزند. گاهی اين چارچوب با وسايل هيدروليكی كه روی تراكتور سوار شده میتواند جابهجا شود و در جای مناسب قرار گيرد. به تازگی برای اين كار از تشكهايی كه با هوا پر میشوند استفاده میشود.
در حال حاضر، ماشينهای برداشت برای برخی از گياهان دانه ريز مانند تمشك و ريب انگور يا انگور فرنگی و برخی از انواع انگور معمولی، به كار میرود. برای مثال در برداشت ماشينی ريب انگور لازم است كه گياهان روی خط هايی به فاصله 2.7 متر كاشته شوند. در موقع برداشت تراكتور با سرعتی حدود 0.8 كيلومتر در ساعت حركت میكند و ميوهها را همراه با مقداری از برگها برداشت كرده، در داخل ماشين به يك دستگاه جدا كننده میفرستد. ميوهها، پس از جدا شدن، درون جعبههايی بستهبندی میشوند.
نكتهای كه بايد در مورد برداشت ماشينی ميوهها به آن توجه كرد اين است كه اين كار بايستی همراه با برنامههای بهنژادی ميوهها صورت گيرد. تا الف- ميوهها يكنواخت رسی داشته باشند و ب- پوست آنها در برابر برداشت ماشينی پايداری كند و زخم نشود.
2- ماشينهای برداشت سبزیها:
برداشت دستی سبزیها يكی از هزينههای عمده كشت سبزیها است. در مورد بيشتر سبزیها برداشت ماشينی تنها در صورتی امكانپذير است كه بتوان گياه را در يك مرحله، برداشت كرد. بنابراين سبزیهايی برای برداشت ماشينی مناسب هستند كه محصول آنها يكنواخت رس باشد. ارقامی از نخود فرنگی، لوبيا سبز و كلم بروكسل به همين منظور بهنژادی شدهاند تا بتواند به ماشينی برداشت شوند به طور معمول ماشينهای برداشت سبزیها بيشتر اختصاصی هستند يعنی تنها برای يك محصول ويژه ساخته شدهاند.
برای برداشت ماشينی نخود فرنگیهايی كه برای كنسرو يا منجمد كردن، استفاده میشوند. بدين ترتيب عمل میكنند كه ابتدا گياهان بريده میشوند و سپس به وسيله يك لودر، گياهان را به داخل ماشين میبرند تا در آنجا مرحلههای جدا كردن را بگذرانند.
اين دستگاه را همراه با تغييرهايی، میتوان برای باقلا نيز به كار برد. ماشينهای برداشت مشابهی نيز برای برداشت لوبيا، كلم و اسفناج طراحی شدهاند.
3- ماشينهای درجهبندی(Grading machines):
ماشينهای درجهبندی كه برای محصولهای باغبانی به كار میروند از ماشينهای بسيار ساده تا ماشينهای بسيار پيچيده و گرانبها را شامل میشوند و روش كار بيشتر آنها به دو صورت زير است:
الف- ماشينهايی كه از روی اندازه، درجه بندی میكنند. در اين گونه ماشينها، به طور كلی، صفحههای سوراخداری وجود دارند كه از ابتدا تا انتهای آنها اندازه سوراخها به تدريج بزرگتر میشود. بنابراين ابتدا ميوههای كوچكتر و سپس ميوههای بزرگتر به ترتيب فرو میريزند و درجه بندی میشوند.
ب- ماشينهايی كه از روی وزن، درجه بندی میكنند. در اين گونه ماشينها ميوهها از روی دريچههايی كه هر كدام با فشار معينی بسته شدهاند میگذرند و هنگامی كه وزن ميوه از فشار دريچه بيشترشود، دريچه باز شده و ميوه به درون جعبهای كه زير آن است میافتد.
4- ماشينهای شستشو(Vegetable washing machines) وماشينهای خنك كننده سبزیها (Hydrocooling machines):
پاك كردن و شستن سبزیها برای ارسال به بازار، در ظرفهای آب يا به وسيله شيلنگ، در سطحهای كوچك امكانپذير است اما در سطحهای بزرگ ماشينهای ويژهای برای محصولهای مختلف ساخته شدهاند كه در آنها نه تنها بايد محصول ويژهای را مورد توجه قرار داد بلكه بايد مقدار آب موجود را نيز در نظر گرفت. اين ماشينها دارای سه قسمت است. در قسمت اول، آب با فشار روی سبزیها پاشيده میشود. قسمت دوم در برگيرنده وسايلی است كه سبزیها را در آب زير و رو میكند و قسمت سوم سبزی را شسته و بيرون میدهد. در برخی ماشينها، از همان ابتدا سبزیها در يك تانك آب وارد میشوند و در برخی، پس از شستشو، سبزیها روی صفحهای عبور داده میشوند كه بتوان سبزیهای خراب را از آنها جدا ساخت.
به طور معمول برای اين كه بتوان سبزیها را، به طور تازه، به بازارهای دور رساند لازم است آنها را خنك كرد. اين كار به دو صورت انجام میشود: يا اين كه روی آنها آب سرد پاشيده میشود، يا در آب سرد فرو برده میشوند. گاهی سبزیها ابتدا بستهبندی شده، آنگاه وارد دستگاههای سرد كننده میشوند و به مدت پانزده دقيقه در آب سرد نگه داشته میشوند تا دمای محصول پس از اين تيمار، به 4 تا 5 درجه سانتیگراد برسد.
5- ماشينهای بسته بندی(Packing machines):
اين ماشينها، به دو دسته كلی گروهبندی میشوند: دسته اول، ماشينهايی هستند كه سبزیهای منجمد شده را به مقدار مشخص توزين كرده، درون كيسههايی قرار داده و سپس سر كيسهها را میبندند. دسته دوم، ماشينهايی هستند كه ميوهها و سبزیها را در پلاستيك سلوفان يا مواد مشابه میپيچند. در برخی بستهبندیها، ابتدا محصول در ظرفهای آلومينيومی يا پلاستيكی قرار میگيرد و سپس روی آنها با مواد شفاف، مانند پلاستيك يا سلوفان، پوشيده میشود.
مطالب مشابه :
مدير عامل شرکت هپکو اراک:واردات ماشين آلات دسته دوم سبب نابودي توليد داخلي شده است
Ayandemarkazi آینده مرکزی - مدير عامل شرکت هپکو اراک:واردات ماشين آلات دسته دوم سبب نابودي توليد
آگهی ها و نیازمندی های اتومبیل - خرید و فروش اتومبیل - آفتاب
خرید ماشین دست دوم فروش خودرو دست دوم نمايشگاه ماشين دسته بندی
قرعه کشی لیگ دسته دوم کشور
روز گذشته قرعه كشى مسابقات ليگ دسته دوم باشگاه هاى پرسپولیس گناوه ، ماشين سازى تبريز
ماشین دست دوم خوب را چگونه تشخیص دهیم؟
کارشناسی انواع خودرو در محل(دکتر مکانیک) - ماشین دست دوم خوب را چگونه تشخیص دهیم؟ - کارشناسی
دستگاه های برداشت میوه
دسته دوم، ماشينهايی هستند كه ميوهها و سبزیها را در پلاستيك سلوفان يا مواد مشابه
نکات گرامری: جملات شرطی
جملات شرطي دسته ي دوم "اگر جان به اندازه کافی پول داشته باشد، يک ماشين فراری ميخرد."
برچسب :
ماشين دسته دوم