نمونه اساسنامه شركت تعاوني مسكن


فصل دوم: مقررات راجع به عضويت و خروج از عضويت 



ماده 12- عضويت شركت با تصويب هيئت مديره براي متقاضياني كه واجد شرايط زير باشند آزاد است: 

1. تابعيت دولت جمهوري اسلامي ايران. 

2. عدم ممنوعيت قانوني و حجر و ورشكستگي به تقصير. 

3. عدم سابقه به ارتشاء، اختلاس و كلاهبرداري. 

4. عدم عضويت همزمان در تعاوني ديگر با موضوع و فعاليت مشابه. 

5. درخواست كتبي عضويت و تعهد رعايت مقررات اساسنامه و پرداخت وجه نقدي ………………سهم از سهام شركت. 

6. ارائه مدارك مورد نياز. تبصره- هيئت مديره مكلف است در صورت عدم كفايت امكانات و ظرفيت شركت و نيز در مواردي كه متقاضيان فاقد هر يك از شرايط مذكوره فوق مي باشد، درخواست عضويت داوطلبان را رد كند. احراز شرايط داوطلبان عضويت، قبل از انتخاب اولين هيئت مديره، بر عهده هيئت مؤسس است.

ماده 13- مسئوليت مالي اعضاء در شركت محدود به ميزان سهم آنان مي باشد مگر آنكه در قرارداد ترتيب ديگري شرط شده باشد. تبصره- مسئوليت دستگاههاي عمومي تامين كننده سرمايه شركت به ميزان سرمايه متعلق به آنان مي باشد مگر در قرارداد ترتيب ديگري شرط شده باشد.

ماد 14- كليه اعضاء مكلفند به وظايف و مسئوليتهايي كه در حدود قوانين و مقررات تعهد كرده اند، عمل كنند. 

ماده15- شركت مي تواند طلب خود را از عضو با اخطار كتبي مطالبه نمايد و در صورت وصول نشدن و سپري شدن 30 روز از تاريخ اخطارنامه، از كل مطالبات وي از شركت و در صورت عدم تكافو از بهاي سهام وي برداشت كند و هرگاه مبالغ مذكور كفايت نكند شركت براي وصول مازاد طلب خود به عضو بدهكار مراجعه خواهد كرد. 

تبصره1- مطالبات منابع بانكي، دولتي و عمومي از شركت در عداد بستانكاريهاي با وثيقه محسوب مي شود. هيئت مديره و ساير اعضاي شركت نسبت به ايفاي تعهدات متقبله در قبال مطالبات منابع مزبور مسئوليت تضامني دارند. مبالغ بانكي، دولتي و يا عمومي براي وصول مطالبات سررسيده خود در صورتي به اعضاي شركت مجتمعاً و يا منفرداً مراجعه خواهند كرد كه بدواً به اعضاي هيئت مديره به عنوان مديون اصلي رجوع كرده و موفق به وصول مطالبات خود نشده باشند. 

تبصره 2- كليه امتيازات و اموالي كه از منابع عمومي، دولتي و بانكها در اختيار شركت قرارگرفته با انحلال آن بايد مسترد شود. مسئوليت اعضاي شركت در اين مورد تضامني است و اموال و مطالبات موضوع اين تبصره نيز در عداد بستانكاريهاي با وثيقه محسوب مي شود.

ماده16- خروج عضو از شركت اختياري است و نمي توان آن را منع كرد. تبصره1 - در صورتي كه خروج عضو موجب ضرري براي شركت باشد، وي ملزم به جبران است. 

تبصره 2- در صورتيكه شركت فاقد خدمات بعد از فروش باشد، عضويت اعضاء با گرفتن واحد مسكوني و يا زمين از تعاوني لغو مي گردد. نحوه استفاده از مشتركات در صورتيكه شركت داراي خدمات بعد از واگذاري باشد بر اساس قرارداد في مابين شركت تعاوني و اعضائي كه به كيفيت مذكور از شركت خارج شده اند، تعيين مي شود. 

ماده17- در موارد زير عضو از شركت اخراج مي شود: 

1. از دست دادن هر يك از شرايط عضويت مقرر در اين اساسنامه. 

2. رعايت نكردن مقررات اساسنامه و ساير تعهدات قانوني پس از دو اخطار كتبي توسط هيئت مديره به فاصله 15 روز و گذشتن 15 روز از تاريخ اخطار دوم. 

3. ارتكاب اعمالي كه موجب زيان مادي شركت شود و وي نتواند ظرف مدت يك سال آن را جبران نمايد يا با اعمالي كه به حيثيت و اعتبار شركت لطمه وارد كند با شركت رقابتي ناسالم نمايد. 

تبصره 1- تشخيص موارد فوق بنا به پيشنهاد هر يك از مديران شركت و تصويب مجمع عمومي عادي خواهد بود به جز مورد مقرر در بند 2 اين ماده كه در صلاحيت تصويب مجمع عمومي فوق العاده است. 

تبصره 2- هيئت مديره مي تواند در موارد فوق، با تشكيل مجمع عمومي و اتخاذ تصميم پيرامون اخراج عضو، نسبت به قطع مزايا و يا اعمال محدويت هاي لازم در مورد عضو مربوط اقدام نمايد. 

ماده 18- در صورت فوت عضو ورثه وي كه واجد شرايط و ملتزم به رعايت مقررات شركت باشند عضو شناخته مي شوند و در صورت تعدد بايستي مابه التفاوت افزايش سهم ناشي از تعدد خود را به شركت بپردازند اما اگر كتباً اعلام نمايد كه مايل به ادامه عضويت در شركت نيستند و يا هيچكدام واجد شرايط نباشند عضويت لغو مي گردد. 

تبصره- اگر تعداد ورثه بيش از ظرفيت شركت باشد يك يا چند نفر به تعداد مورد نياز با توافق ساير وراث، عضو شركت شناخته مي شوند و در صورت عدم توافق وراث، عضويت لغو مي شود. 

ماده 19- در صورت لغو عضويت به سبب فوت، استعفا، انحلال، اخراج طبق اساسنامه و قرارداد منعقده، سهم و كليه حقوق و مطالبات عضو به قيمت روز تقويم و به ديون شركت تبديل مي شود كه پس از كسر ديون وي به شركت، به او يا ورثه اش پرداخت خواهد شد. 

تبصره1- در صورت عدم تراضي عضو (يا ورثه وي) و شركت در تعيين قيمت روز سهم، نحوه ارزيابي آن به موجب آئين نامه اي خواهد بود كه بوسيله وزارت تعاون تهيه و ابلاغ مي شود. 

ماده20- شركت مي تواند با توجه به قانون بخش تعاوني اقتصاد جمهوري اسلامي ايران و با تصويب مجمع عمومي عادي عضويت اتحاديه هاي تعاوني و اتاق تعاون و صندوق تعاون را بپذيرد. 

تبصره - خروج از عضويت اتحاديه هاي تعاوني و اتاق تعاون و صندوق تعاون مستلزم تصويب مجمع عمومي عادي شركت مي باشد. 

ماده 21- در صورت بروز اختلاف بين شركت با ساير شركتهاي تعاوني، موضوع اختلاف براي داوري به اتحاديه مربوط ارجاع خواهد شد و چنانچه بين شركت و اتحاديه اختلافي بروز نمايد، موضوع اختلاف به اتاق تعاون مربوط جهت داوري، ارجاع مي شود

 فصل سوم: اركان شركت 


ماده22- اركان شركت عبارت است از:
1. مجمع عمومي 
2. هيئت مديره 
3. بازرس/ بازرسان 
1- مجمع عمومي:

ماده 23- مجامع عمومي شركت با تصميم اكثريت اعضاء هيئت مديره يا بر اساس درخواست مقامات يا اشخاص زير بوسيله هيئت مديره دعوت به تشكيل مي شوند:
أ. بازرس يا بازرسان شركت.
ب. درخواست حداقل يك پنجم اعضاء شركت براي مجمع عمومي عادي و يك سوم اعضاء براي مجمع فوق العاده.
ت. وزارت تعاون.

تبصره- در صورتيكه هيئت مديره ظرف مدت يكماه از تاريخ وصول درخواست كتبي مقامات فوق نسبت به دعوت مجمع عمومي اقدام نكند، مجمع با دعوت بازرس تشكيل خواهد شد. در صورت استنكاف بازرس يا بازرسان از دعوت مجمع عمومي، وزارت تعاون نسبت به تشكيل مجمع عمومي اقدام خواهدكرد.

ماده 24- دعوت مجمع عمومي با قيد دستور و روز و ساعت و محل تشكيل آن بايد حداقل 15 روز و حداكثر 40 روز قبل از تشكيل جلسه بوسيله انتشار آگهي در يكي از جرايد كثيرالانتشار/ محلي و يا ارسال دعوت كتبي با پست سفارشي به آخرين اقامتگاه قانوني اعلام شده عضو به شركت انجام شود.

تبصره- در مواردي كه كليه اعضاء در مجمع حاضر باشند نشر آگهي و تشريفات دعوت الزامي نيست. 

ماده 25- جلسات مجامع عمومي را در صورت رسميت يافتن، رئيس هيئت مديره و در غياب او يكي از اعضاء هيئت مديره افتتاح مي كند. در جلسه مجمع ابتدا يك رئيس و يك نايب رئيس و يك منشي و حداكثر سه نفر ناظر از ميان اعضاء انتخاب خواهد شد.

تبصره 1- در موارديكه مجامع عمومي از طرف مقامات مذكور در ماده 23 (به جز هيئت مديره) دعوت و تشكيل مي شود، مسن ترين عضو حاضر در جلسه اعم از اصيل يا وكيل يا نماينده تام الاختيار مجمع را افتتاح مي كند.

تبصره2- در صورت رسميت نيافتن جلسه مجمع عمومي، مقام دعوت كننده مجمع صورتجلسه اي داير بر عدم رسميت آن تهيه و به امضاي حاضرين مي رساند.

ماده 26- كليه اعضاي شركت مي توانند در مجامع عمومي حضور يابند و هر عضو صرفنظر از تعداد سهامي كه دارد در مجمع عمومي فقط حق يك راي خواهد داشت. در صورتيكه حضور عضوي در مجمع ميسر نباشد، مي تواند حق راي خود را به موجب وكالتنامه به عضو ديگر يا نماينده تام الاختيار خود واگذار نمايد. در اين صورت هيچ عضوي نمي تواند علاوه بر راي خود وكالت بيش از سه عضو ديگر را بپذيرد. وكالت نامه هاي موضوع اين ماده بايد از اعضا اخذ و ضميمه صورتجلسه مجمع گرديده در شركت نگهداري شود.

تبصره- تائيد وكالتنامه هاي موضوع اين ماده با هيئت مديره است مگر در مواردي كه دستور جلسه انتخاب يا رسيدگي به تخلفات مديران باشد يا اينكه مديران با دعوت به تشكيل مجمع مخالفت كرده باشند كه در آنصورت تائيد وكالتنامه ها بر عهده بازرس/ بازرسان شركت خواهد بود.

ماده 27- تصميماتي كه در مجمع عمومي با رعايت مقررات اتخاذ مي گردد براي كلية اعضاء اعم از حاضر و غايب نافذ و معتبر خواهد بود. اين تصميمات به طريقي كه براي دعوت مجامع عمومي در اين اساسنامه پيش بيني شده است به اطلاع اعضاء و سرمايه گذاران خواهد رسيد.

ماده 28- هر يك از اعضاء مي توانند منتهي ظرف پنج روز قبل از تشكيل مجمع عمومي مورد يا موارد ديگري غير از موضوعاتي كه در دعوتنامه تشكيل مجمع قيد شده است براي طرح در همان مجمع توسط مقامي كه مجمع عمومي را دعوت كرده است پيشنهاد كند و مقام دعوت كننده مجمع مكلف است پيشنهاد مربوط را در مجمع طرح كند تا در صورت تصويب در دستور جلسه بعد از تنفس همان مجمع قرارگيرد و پيشنهاد طرح هر موضوع جديد در جلسات مجمع از طرف هر يك از اعضاء موكول است به موافقت رئيس مجمع و تصويب اكثريت اعضاء حاضر در جلسه، و در هر دو مورد اتخاذ تصميم درباره موضوعاتي كه علاوه بر دستور جلسه آگهي شده به مجمع پيشنهاد مي شود، به جلسه بعد از تنفس همان مجمع كه نبايد زودتر از 20 روز يا ديرتر از 30 روز (با دعوت از اعضاء) تشكيل مي گردد، موكول خواهد شد. در صورتيكه مجمع عمومي بعنوان تنفس تعطيل گردد، هيئت رئيسه مجمع عمومي در جلسه بعد همان خواهد بود كه در جلسه مجمع قبل از اعلام تنفس انتخاب شده است، مگر اينكه يك يا چند نفر از آنان در مجمع عمومي حاضر نشده باشند كه در اينصورت به جاي اشخاص غايب افراد ديگري انتخاب خواهند شد.

ماده 29- ملاك تشخيص تعداد اعضاي حاضر در جلسات مجامع عمومي ورقه حضور و غيابي است كه حاضران در بدو ورود به جلسه، اصالتاً و يا وكالتاً و يا بعنوان نماينده تام الاختيار عضو آنرا امضاء مي كنند. مقام دعوت كننده مجمع مكلف است ورقه حضور و غياب اعضاء را همراه با وكالتنامه ها و نمايندگيهاي تام الاختيار مزبور جهت تطبيق با اسامي حاضرين در جلسه و اعمال كنترل هاي لازم در اختيار هيئت رئيسه مجمع قراردهد.

ماده 30- مجامع عمومي شركت به دو صورت تشكيل خواهد شد:
1) مجمع عمومي عادي 
2) مجمع عمومي فوق العاده 

ماده 31- مجمع عمومي عادي حداقل سالي يكبار ظرف 4 ماه پس از پايان سال مالي شركت تشكيل مي شود و در موارد مقتضي مي توان در هر موقع از سال مجمع عمومي عادي را به طور فوق العاده تشكيل داد.
ماده 32- وظايف و اختيارات مجمع عمومي عادي به شرح زير است: 
1. انتخاب هيئت مديره و بازرس/ بازرسان براي مدت دو سال.
2. رسيدگي و اتخاذ تصميم درباره ترازنامه و حساب سود و زيان و ساير گزارشهاي مالي هيئت مديره و گزارش بازرس/ بازرسان. 
3. اخذ تصميم دربارة گزارشها و پيشنهادهاي حسابرسان بر اساس نتايج حسابرسي شركت. 
4. تعيين خط مشي و برنامه شركت و تصويب بودجه جاري و سرمايه گذاري و اعتبارات و وامهاي درخواستي و ساير عمليات مالي به پيشنهاد هيئت مديره.
5. اتخاذ تصميم نسبت به ذخاير و پرداخت سود و مازاد درآمد و تقسيم آن طبق اساسنامه.
6. تصويب مقررات و دستورالعمل هاي داخلي تعاوني.
7. تصويب نحوه تقويم آورده هاي غير نقدي اعضاء و ديگر ضوابط راجع به آن.
8. ساير وظايفي كه اين اساسنامه و قوانين و مقررات بر عهده مجمع عمومي قرار مي دهد.

ماده 33- مجمع عمومي عادي با حضور حداقل نصف بعلاوه يك اعضاء يا وكلا و يا نمايندگان تام الاختيار آنان رسميت پيدا مي كند و در صورت عدم حصول نصاب مذكور، آگهي دعوت مجمع بايد حداكثر ظرف پانزده روز با رعايت ماده 24 اساسنامه با همان دستور جلسه قبلي منتشر شود.
جلسه با حضور عده حاضر رسميت خواهد يافت.

ماده34- تصميمات مجمع عمومي عادي با اكثريت نصف بعلاوه يك آراء حاضر در مجمع اتخاذ مي شود مگر در مورد انتخاب اعضاء هيئت مديره كه در دوره اول راي گيري نصاب، اكثريت مطلق آراء حاضر در مجمع عمومي است و در صورتيكه در دوره اول تمام يا بعضي از داوطلبان حائز اكثريت مطلق نگردند بلافاصله از بين دارندگان بيشترين آراء به تعداد دوبرابر مورد نياز براي تكميل اعضاي اصلي و علي البدل هيئت مديره با اكثريت نسبي راي گيري بعمل ميآيد.

تبصره- در صورتيكه در جلسه مجمع عمومي مذاكرات به اخذ تصميم منتهي نشود جلسه بعنوان تنفس تعطيل مي گردد و جلسه بعدي كه منحصراً براي تعقيب مذاكرات و اتخاذ تصميم دربارة دستور جلسه قبل تشكيل مي شود نبايد از جلسه اول بيش ا زيك هفته به طول انجامد. در صورتيكه جلسه مجمع عمومي در جلسه، بعد از تنفس همان خواهد بود كه در جلسه قبل از تنفس انتخاب شده اند، مگر اينكه يك يا چند نفر از آنان در مجمع عمومي حاضر نشده باشند كه در صورتيكه به جاي اشخاص غايب افراد ديگري انتخاب خواهند شد.

ماده 35- مجمع عمومي فوق العاده براي رسيدگي و اتخاذ تصميم نسبت به موارد زير تشكيل مي شود:
1) تغيير مواد اساسنامه (در حدود قانون بخش تعاوني اقتصاد جمهوري اسلامي ايران) با تائيد وزارت تعاون.
2) تصميم گيري نسبت به عزل يا قبول استعفاي هيئت مديره.
3) اتخاذ تصميم راجع به انحلال يا ادغام شركت.

ماده36- مجمع عمومي فوق العاده بنا به تقاضاي كتبي حداقل يك سوم اعضاي شركت و يا اكثريت مطلق اعضاي هيئت مديره و يا بازرس يا بازرسان با حضور حداقل دو سوم كل اعضاء تشكيل مي شود. در صورتيكه شركت داراي بيش از پانصد نفر عضو باشد و مجمع عمومي فوق العاده در نوبت اول به حد نصاب مقرر نرسد، مجمع براي نوبت دوم دعوت به تشكيل شده و باحضور نصف بعلاوه يك اعضاء رسميت خواهد داشت و در صورت عدم حصول حد نصاب، مجمع براي بار سوم با همان ترتيب دعوت مي شود. جلسه سوم با حضور اعضاي حاضر كه نبايد از هفت نفر كمتر باشند رسميت پيدا مي كند. در صورت عدم تشكيل جلسه سوم هر ذيحقي مي تواند براي رسيدگي به موضوع و انحلال شركت به وزارت تعاون مراجعه نمايد.

تبصره- تصميمات مجمع عمومي فوق العاده با اكثريت سه چهارم آراء اعضاي حاضر در جلسه اتخاذ مي گردد.

ماده 37- صورتجلسات مجامع عمومي و تصميمات متخذه در آن توسط منشي مجمع در دفتر مخصوص ثبت شده و به امضاء رئيس، نظار و منشي مجمع مي رسد و رونوشت آن بوسيله رئيس مجمع به هيئت مديره ابلاغ و نسخه اي از آن نيز به وزارت تعاون ارسال مي شود.

تبصره- صورتجلسات مجامع بعنوان اسناد شركت همواره بايد در شركت محفوظ بماند.
2- هيئت مديره

ماده 38- اداره امور شركت طبق اساسنامه بر عهده هيئت مديره اي مركب ا ز3/5/7 نفر عضو اصلي و تا يك سوم اعضاي اصلي، اعضاي علي البدل مي باشد كه براي مدت دو سال با راي مخفي انتخاب مي شوند. اخذ راي براي انتخاب اعضاء اصلي و علي البدل در يك نوبت بعمل مي آيد. حائزين اكثريت بعد از اعضاء اصلي به ترتيب علي البدل شناخته مي شوند و انتخاب مجدد هر يك از اعضاء اصلي و علي البدل بلا مانع است.

تبصره 1- در صورت استعفاء، فوت، ممنوعيت قانوني و يا غيبت غير موجه مكرر هر يك از اعضاي اصلي هيئت مديره به تصويب هيئت مديره يكي از اعضاي علي البدل به ترتيب آراء بيشتر براي بقيه مدت مقرر به جانشيني وي بعنوان عضو اصلي هيئت مديره در جلسات هيئت مديره شركت مي نمايد.

تبصره 2- در صورتي كه به علل استعفاء، فوت و يا ممنوعيت قانوني هيئت مديره از اكثريت مقرر در اساسنامه خارج گردد، مجمع عمومي بر اساس ماده 23 اساسنامه دعوت خواهد شد تا نسبت به تكميل اعضاء هيئت مديره اقدام كند.

تبصره 3- در صورت استعفاي دسته جمعي هيئت مديره، مجمع عمومي به تقاضاي هر يك از اعضاي مستعفي و يا اعضاي علي البدل و يا بازرس يا بازرسان يا يك پنجم اعضاي شركت يا وزارت تاون براي انتخاب هيئت مديره جديد دعوت مي شوند.

تبصره 4- در فاصله مدت لازم براي انتخاب و تكميل اعضاي هيئت مديره براي اداره امور جاري شركت با نظر وزارت تعاون براي جانشيني اشخاصي كه به يكي از دلايل فوق در هيئت مديره شركت نمي كنند، از ميان اعضاي شركت تعداد لازم موقتاً انتخاب خواهند شد.

ماده 39- پس از انقضاي مدت ماموريت هيئت مديره در صورتيكه هيئت مديره جديد انتخاب نشده باشد هيئت مديره موجود تا انتخاب و قبولي هيئت مديره جديد كماكان به وظايف خود در شركت ادامه داده و مسئوليت اداره امور شركت را بر عهده خواهد داشت.

ماده 40- هيئت مديره مكلف است بلافاصله بعد از انتخاب و اعلام قبولي در اولين جلسه از بين خود يك رئيس، يك نايب رئيس و يك منشي انتخاب نموده و جهت مديريت شركت و اجراي تصميمات مجامع عمومي و هيئت مديره فرد واجد شرايطي را از بين اعضاي شركت و يا از خارج براي مدت دو سال بعنوان مدير عامل شركت انتخاب كند كه زير نظر هيئت مديره انجام وظيفه نمايد. وظايف و اختيارات و حقوق و مزاياي مدير عامل طبق آئين نامه اي خواهد بود كه بنا به پيشنهاد هيئت مديره به تصويب مجمع عمومي خواهد رسيد.

ماده 41- جلسات هيئت مديره حداقل هر ماه يك بار بنا به دعوت رئيس يا نايب رئيس هيئت مديره و يا مديرعامل با حضور بيش از نصف اعضاي اصلي هيئت مديره تشكيل و رسميت مي يابد. براي اتخاذ تصميم راي اكثريت اعضاء حاضر در جلسه ضروري است. تصميمات هيئت مديره در دفتري بنام دفتر صورتجلسات هيئت مديره ثبت مي گردد و به امضاي اعضاي حاضر در جلسه مي رسد.

تبصره- جلسه فوق العاده هيئت مديره با دعوت كتبي رئيس يا نايب رئيس هيئت مديره، يا مديرعامل و يا اكثريت اعضاء هيئت مديره (در صورت عدم اجابت درخواست كتبي آنان توسط مراجع فوق) تشكيل مي گردد.

ماده 42- خدمات اعضاء هيئت مديره در ازاء عضويت در هيئت مديره شركت بلاعوض است ولي هزينه اجراي ماموريت هايي كه از طرف شركت در حدود بودجه مصوب مجمع عمومي عادي به آنان ارجاع مي شود قابل پرداخت است و مجمع مي تواند مبلغي از سود خالص را به عنوان پاداش به آنان بپردازد.

ماده 43- هيئت مديره جز در مواردي كه به موجب اساسنامه اتخاذ تصميم درباره آنها در صلاحيت مجامع عمومي عادي قرارداده شده در ساير موارد و براي تحقق هدف، موضوع و عمليات شركت با رعايت قوانين و مقررات جاري و اساسنامه، داراي اختيارات لازم جهت اداره امور شركت بوده و منجمله عهده دار وظايف ذيل است: 
1) دعوت مجامع عمومي (عادي - فوق العاده).
2) اجراي اساسنامه و تصميمات مجامع عمومي و ساير مقررات مربوط.
3) استخدام و يا اخراج كاركنان شركت بر اساس مقررات قانوني و مصوبات مجمع عمومي و نظارت و مراقبت در كار آنها.
4) نصب و عزل و قبول استعفاي مديرعامل و نظارت بر عمليات وي و پيشنهاد ميزان حقوق مديرعامل به مجمع عمومي.
5) قبول درخواست عضويت و اخذ تصميم نسبت به انتقال سهام اعضاء به يكديگر و اخراج عضو طبق مقررات اساسنامه و دريافت استعفاي هر يك از اعضاي هيئت مديره.
6) نظارت بر مخارج جاري شركت و رسيدگي به حسابها و ارائه به بازرس/ بازرسان و تسليم به موقع گزارش مالي و ترازنامه به مجمع عمومي.
7) تهيه و تنظيم طرحها و برنامه ها و بودجه و ساير پيشنهادات و ارائه به مجمع عمومي جهت اتخاذ تصميم.
8) تهيه و تنظيم دستورالعمل هاي داخلي شركت و تقديم آن به مجمع عمومي براي تصويب.
9) تعيين نماينده يا وكيل در دادگاهها و مراجع قانوني و ساير سازمانها با حق توكيل غير.
10) تعيين نماينده از بين اعضاي شركت براي حضور در جلسات مجامع عمومي شركتها و اتحاديه هاي تعاوني كه در آنها مشاركت دارد.
11) تعيين نماينده جهت ايفاي وظايف عضويت شركت در هيئت مديره و يا بازرسي شركتها و اتحاديه هاي تعاوني و مؤسسات ديگر.
12) تعيين و معرفي صاحبان امضاي مجاز (يك يا دونفر از اعضاي هيئت مديره به اتفاق مديرعامل).
13) انجام ساير وظايف و تكاليفي كه به موجب اين اساسنامه مستقيماً و يا به اعتبار تصدي اداره امور شركت بر عهده هيئت مديره گذارده شده است.

ماده 44- هيئت مديره نماينده قانوني شركت است و مي تواند مستقيماً و يا با وكالت با حق توكيل اين نمايندگي را در دادگاهها و مراجع قانوني و ساير سازمانها اعمال كند. مسئوليت هيئت مديره در مقابل شركت، مسئوليت وكيل است در مقابل موكل.

ماده 45- كليه قراردادها و اسناد تعهدآور شركت به امضاي مجاز يك يا دو نفر از اعضاي هيئت مديره به اتفاق مدير عامل معتبر است.

ماده 46- معاملات شركت با هر يك از اعضاء هيئت مديره، مديرعامل، بازرس/ بازرسان تابع مقررات و ضوابطي خواهد بود كه به تصويب مجمع عمومي عادي شركت مي رسد.

ماده 47- هيئت مديره وظايف خود را به صورت جمعي انجام مي دهد و هيچيك از اعضاء هيئت مديره حق ندارد از اختيارات هيئت، منفرداً استفاده كند مگر در موارد خاص كه وكالت يا نمايندگي كتبي از طرف هيئت مديره داشته باشد. هيئت مديره مي تواند قسمتي از اختيارات خود را با اكثريت سه چهارم آراء به مديرعامل تفويض كند.

ماده 48- تحويل و تحول و انتقال مسئوليت از هيئت مديره سابق به هيئت مديره بعدي بايد ظرف 15 روز از تاريخ ثبت تغييرات هيئت مديره در اداره ثبت شركتها صورت گيرد و كليه اوراق و اسناد و دفاتر و حسابها و موجوديهاي شركت به هيئت مديره جديد تحويل و ترتيب معرفي امضاهاي مجاز داده شود.

ماده 49- مراتب نقل و انتقال بايد در صورتمجلسي منعكس و به امضاي اكثريت اعضاي هيئت مديره سابق و اعضاي هيئت مديره جديد و بازرس/ بازرسان شركت برسد. صورتمجلس مذكور بايد جزو اسناد شركت نگهداري شود.

ماده 50- استعفاي هر يك از اعضاي هيئت مديره تا تعيين عضو جديد، رفع مسئوليت نسبت به وظايفي كه به وي محول شده است نخواهد كرد.

ماده 51- هيچيك از اعضاي هيئت مديره يا بازرس/ بازرسان و يا مديرعامل شركت نمي توانند سمت بازرسي يا مديريت عامل و يا عضويت هيئت مديره شركت تعاوني ديگري را با موضوع و فعاليت مشابه قبول كند.

ماده 52- نخستين هيئت مديره شركت موظف است ظرف يكماه از تاريخ جلسه مجمع عمومي عادي براي ثبت شركت در مراجع ذيصلاح اقدام كند.

ماده 53- داوطلبان عضويت در هيئت مديره و يا بازرسي و يا مديريت عامل شركت علاوه بر داشتن شرايط عضويت بايد واجد شرايط زير باشند.
1) اطلاعات يا تجربه لازم براي انجام وظايف متناسب با فعاليت شركت.
2) ايمان و تعهد و التزام عملي به اسلام (در صورت وجود اقليتهاي ديني شناخته شده در قانون اساسي، تعهد عملي به دين خود).
3) نداشتن سوء سابقه مالي و يا محكوميت در دادگاههاي اجراي اصل 49 قانون اساسي.
4) اشتهار نداشتن به فساد اخلاقي و مالي.
5) عدم عضويت در گروههاي محارب و عدم ارتكاب جرائم بر ضد امنيت و جعل اسناد.

تبصره- در مواردي كه مديرعامل از خارج انتخاب مي شود داشتن شرايط بندهاي 4 و 5 ماده 12 الزامي نيست.
3- بازرس/ بازرسان

ماده 54- مجمع عمومي عادي ………………نفر از اعضاء را براي مدت دوسال مالي به عنوان بازرس انتخاب مي كند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است.

تبصره 1- در صورت فوت يا ممنوعيت قانوني و يا استعفاي بازرس/ هر يك از بازرسان اصلي، هيئت مديره مكلف است ظرف ده روز بازرس/ بازرسان علي البدل را به ترتيب اولويت آراء براي بقيه مدت دعوت نمايد.

تبصره 2- حق الزحمه و پاداش بازرس/ بازرسان با تصويب مجمع عمومي تعيين مي گردد.
ماده 55- وظايف بازرس/ بازرسان شركت به شرح زير است:
1) نظارت مستمر بر انطباق نحوه اداره امور شركت و عمليات و معاملات انجام شده با اساسنامه و قوانين و مقررات و دستورالعملهاي مربوط.
2) رسيدگي به حسابها، دفاتر، اسناد و صورتهاي مالي شخصاً و يا در صورت لزوم با استفاده از كارشناس كه در اينصورت پرداخت هزينه كارشناس با تصويب مجمع عمومي بر عهده شركت خواهد بود.
3) رسيدگي به شكايت اعضاء و ارائه گزارش به مجمع عمومي و مراجع ذيربط.
4) تذكر كتبي تخلفات موجود در نحوه اداره امور شركت به هيئت مديره و مديرعامل و تقاضاي رفع نقص.

تبصره- بازرس/ بازرسان حق دخالت مستقيم در اداره امور شركت را نداشته ولي مي تواند/مي توانند بدون حق راي در جلسات هيئت مديره شركت كند/ كنند و نظرات خود را نسبت به مسائل جاري تعاوني اظهار دارد/ دارند.

ماده 56- در صورتيكه بازرس/ هر يك بازرسان تشخيص دهد كه هيئت مديره و يا مديرعامل در انجام وظايف محوله مرتكب تخلفاتي گرديده است و به تذكرات بعمل آمده ترتيب اثر نمي دهند بايد موضوع را به مجمع عمومي براي رسيدگي و اتخاذ تصميم لازم گزارش دهد.

فصل چهارم: مقررات مالي


ماده57- ابتداي سال مالي شركت اول فروردين ماه و انتهاي آن آخر اسفند ماه همان سال خواهد بود به استثناي سال اول تاسيس كه از تاريخ تشكيل تا پايان اسفند ماه است.

ماده58- هيئت مديره موظف است نسخه اي از گزارشها و صورتهاي مالي پايان دوره از قبيل ترازنامه و حسابهاي عملكرد سود و زيان و پيشنهاد نحوه تقسيم سود خالص و بودجه پيشنهادي را پس از آماده شدن حداكثر تا يكماه قبل از تشكيل اولين جلسه مجمع عمومي براي رسيدگي به بازرس/ بازرسان تسليم نموده و علاوه بر آن هر سه ماه يكبار تراز آزمايشي حسابهاي شركت را همراه با تجزيه و تحليل فعاليت سه ماهه شركت تهيه و در اختيار بازرس/ بازرسان قرار دهد و نسخه اي از آنها را نيز به وزارت تعاون ارسال دارد.

ماده 59- وزارت تعاون مي تواند در صورت تقاضا و شكايت اعضاء و يا مشاهده نقص يا تخلف در امور تعاوني به منظور نظارت بر حسن اجراي قوانين و مقررات بخش تعاوني در حدود امكانات از تعاونيها، حسابرسي نمايد. هزينه هاي حسابرسي بر عهده شركت خواهد بود.
مديران شركت موظفند با حسابرس يا حسابرسان منتخب كمال مساعدت را بنمايد و كليه اسناد و مدارك مورد نياز را در اختيار حسابرس قراردهند.

ماده 60- در تهيه و تنظيم اسنادحسابداري، دفاتر قانوني، صورتهاي مالي نهايي، رعايت اصول و موازين حسابداري و روشهاي متداول و قابل قبول در حسابداري و همچنين رعايت قوانين و مقررات جاري الزامي است.

ماده 61- هدايا و كمكهاي بلاعوض در صورتيكه از طرف اعطاء كننده براي مصرف خاصي تعيين نشده باشد، بصورت زير در حسابها منظور خواهد شد.
أ. اگر نقدي باشد به حساب سود و زيان (جاري) و يا به حساب اندوخته احتياطي (سرمايه اي).
ب. اگر غيرنقدي باشد به حساب دارايي، در قبال كمكهاي بلاعوض يا اندوخته احتياطي منظور خواهد شد كه در هر صورت محاسبه استهلاك آن به عهده گيرنده هدايا مي باشد.

ماده 62- افتتاح هر نوع حساب نزد بانكها، صندوق تعاون و ساير مؤسسات اعتباري پس از تصويب هيئت مديره با امضاهاي مجاز معرفي شده از طرف هيئت مديره امكان پذير خواهد بود.

ماده 63- سود خالص شركت در هر سال مالي عبارت است از درآمدهاي دوره مالي منهاي هزينه هاي دوره مالي، از سود خالص تعاونيها در صورتيكه مشمول ماليات باشند ماليات مربوط محاسبه و كسر و درآمد خالص پس از كسر ماليات حاصل مي گردد.

ماده 64- سود خالص شركت در هر سال مالي به ترتيب زير تقسيم مي شود:
1) از حداقل پنج درصد به بالا با تصويب مجمع عمومي، به عنوان ذخيره شركت به حساب ذخيره قانوني منظور مي شود.

تبصره 1- ذخيره قانوني تا زماني كه مبلغ كل ذخيره حاصل از درآمدهاي مذكور به ميزان يك چهارم معدل سرمايه سه سال اخير شركت نرسيده باشد الزامي است.

تبصره 2- شركت مي تواند تا حداكثر يك دوم ذخيره قانوني را جهت افزايش سرمايه خود به كار ببرد.
2) حداكثر پنج درصد از سود خالص بعنوان اندوخته احتياطي به پيشنهاد هيئت مديره و تصويب مجمع عمومي به حساب مربوط منظور مي گردد و نحوه مصرف آن با تصويب مجمع عمومي است.
3) چهار درصد از سود خالص بعنوان حق تعاون و آموزش به صندوق تعاون واريز مي گردد.
4) درصدي از سود جهت پاداش به اعضاء، كاركنان، مديران و بازرسان به پيشنهاد هيئت مديره و تصويب مجمع عمومي تخصيص داده مي شود.
5) پس از كسر وجوه فوق باقيمانده سود خالص بين اعضاء به تناسب سهم آنان تقسيم مي گردد.

تبصره 3- هيئت مديره مي تواند از محل بند 2 (ذخيره احتياطي) درصدي از سود شركت را براي انجام امور خيريه و عام المنفعه تخصيص دهد.

تبصره 4- تقسيم باقيمانده سود خالص مذكور در بند 5 تا جبران زيان انباشته شركت امكان پذير نيست.

ماده 65- هيئت مديره مي تواند براي سرمايه گذاري و يا بكارانداختن وجوه مازاد بر احتياج شركت با تصويب مجمع عمومي عادي به طرق زير عمل كند: 
ش1) خريد سهام اتحاديه تعاوني مربوط.
ش2) توديع وجوه به حساب سپرده بانكي.
ش3) خريد سهام شركتها و يا كارخانجات صنعتي، توليدي و بازرگاني.
ش4) ساير مواردي كه در اين اساسنامه و قانون بخش تعاوني پيش بيني شده است.

ماده 66- شركت مي تواند با تصويب مجمع عمومي عادي براي انجام برنامه هاي مصوب و توسعة عمليات و رفع تنگناهاي مالي به طرق ذيل عمل نمايد:

ش1) استقراض و يا تحصيل اعتبار و تسهيلات از بانكها و مؤسسات اعتباري قانوني در قالب عقود اسلامي و مقررات پولي و اعتباري كشور.
ش2) دريافت قرض الحسنه از اشخاص حقيقي و يا حقوقي.
ش3) طرق ديگر مقرر در اساسنامه و قانون بخش تعاوني.

تبصره 1- هر يك از دستگاهها و شركتهاي دولتي، بانكها، شوراهاي اسلامي كشوري، نهادهاي انقلاب اسلامي و سازمانهاي عمومي كه در شركت مشاركت يا سرمايه گذاري كرده اند، مي توانند نماينده اي براي نظارت و بازرسي در شركت و حضور در جلسات مجامع عمومي و هيئت مديره به عنوان ناظر داشته باشند.

تبصره2- انحلال، ادغام يا تغيير موادي از اساسنامه شركت كه مغاير شروط و قراردادهاي منعقده با منابع تامين كننده اعتبار و كمك مالي و امكانات مختلف و سرمايه گذاري و مشاركت باشد، موكول به موافقت مراجع مذكور خواهد بود.

ماده 67- ادغام شركت در شركت تعاوني ديگر يا انحلال آن تابع ضوابط مقرر در قانون بخش تعاوني و آئين نامه هاي اجرائي مربوط مي باشد.
اين اساسنامه در 67 ماده و …………………تبصره در مجمع عمومي عادي/ فوق العاده مورخ………………….. به تصويب رسيد و آنچه در آن پيش بيني نشده طبق ضوابط قانوني و قراردادهاي منعقده بين شركت واعضاء و يا مؤسسات طرف قرارداد مي باشد. 


مطالب مشابه :


وظايف و اختيارات هيئت مديره شركتهاي تعاوني

وظايف و اختيارات هيئت مديره شركتهاي تعاوني شركت تعاوني در صورت هر چند جلسات




3- مشاغل دانشجویی (بازرس شرکت تعاونی)

مي آيد و از همه مهمتر آشنايي با اساسنامه شركتهاي تعاوني مي به صورت جلسات




گزارش بازرس.به مجمع عمومی عادی صاحبان سرمایه.شرکت تعاونی مسکن فرهنگيان مشگين شهر

دبير علوم احتماعي مدارس مشگين شهر وبازرس شركت تعاوني جلسات حضور داشته شركتهاي




اساسنامه شرکت تعاونی

در اين صورت مي بر تعاوني‌ و حضور در جلسات بين تعاوني و ساير شركتهاي




نمونه اساسنامه شركت تعاوني مسكن

نمونه اساسنامه شركت تعاوني با ساير شركتهاي تعاوني، موضوع جلسات مجامع عمومي




اساسنامه شرکت های تعاونی

حال بر يك يك اعضاي شركتهاي تعاوني تعاوني به دو صورت بر تعاوني‌ و حضور در جلسات




مجمع عمومي فوق العاده

براي اين نوع مجمع عمومي، در قانون بخش تعاوني و اساسنامه شركتهاي تعاوني صورت عدم مغايرت




مبانی کلی شرکتهای تعاونی ( تحقیقی کامل در مورد تعاونی همراه با فهرست و منابع )

تعاريف صاحب نظران شركتهاي تعاوني از فعاليت تعاوني در صورت وجود جلسات مرتب




برچسب :