مقاله ای کامل در مورد نقره
نقره خالص دارای درخشندگی بالاو فلزی براق است. سختی آن از طلا پایینتر است و دارای مفتول پذیری و چکش خواری بالایی بعد از طلا و پالادیم است. نقره خالص دارای خصوصیت رسانایی بالای جریان برق و الکتریسیته در بین تمام فلزات است و مقاومت کنتاکت الکتریکی آن پایین می باشد.
نقره استرلینگ برای استفاده در جواهر سازی، ظروف نقره و نقره آلات کاربرد دارد. این نوع نقره دارای ۹۲٫۵ درصد نقره است و باقیمانده آن مس یا فلزات دیگر است. بیشترین کاربرد نقره در عکاسی است که حدود ۳۰ درصد از مصرف صنعتی نقره آمریکا در بخش عکاسی می باشد. از ترکیبات در دندانسازی نیز استفاده می شود. از نقره برای ساخت آلیاژهای لحیم کاری و لحیم کاری برنجی ، اتصالات الکتریکی و از نقره – روی و نقره- کادمیم ظرفیت بالا برای باتریها استفاده می شود. از رنگهای حاصل ازنقره برای ساخت جوهر چاپ استفاده می شود . از این فلز در آیینه کاری و شیشه سازی ، رسوبگیری الکتروشیمیایی استفاده می شود . نقره تازه دارای انکسار بالای نور و درخشندگی بالا است ولی به سرعت درخشندگی خود را از دست می دهد و تیره می شود.
توانایی انعکاس اشعه ماورای بنفش را ندارد. نقره منفجر شونده دارای قدرت انفجار بالاست. از یدید نقره برای لقاح ابرها در تولید باران استفاده می شود. کلرید نقره دارای خصوصیت نوری بالا ست که می تواند برای ساخت مواد شفاف مورد استفاده قرار گیرد همچنین در سیمان برای ساخت شیشه از نقره اسفاده می شود. از نیترات نقره که یکی از مهمترین ترکیبات نقره است به طور گسترده در صنعت عکاسی استفاده می شود. نقره دارای صدها کاربرد مهم در صنایع مختلف در جهان می باشد.
نقره به خودی خود سمی نیست ولی ترکیبات نمک آن دارای خاصیت مسی هستند. پرتودهی نقره در هوا از ۰٫۰۱ mg/m3 تجاوز نمی کند. دستگاه گردش خون می تواند ترکیبات نقره را جذب کند و باعث تحلیل بافتهای بدن انسان شود . که در این صورت پوست به رنگ خاکستری در می آید و به غشا مخاطی آسیب می رسد.
در ژانویه سال ۱۹۹۰ قیمت نقره حدود ۵٫۲۵ دلار در یک اونس داد و ستد شد . قیمت نقره در بازار دارای نوسان می باشد.
اثرات نقره بر روی سلامتی
نمکهای محلول نقره به ویژه AgNO3، با غلظت بیش از ۲ گرم (۰٫۰۷۰ اوز) کشنده هستند. ترکیبات نقره به آهستگی توسط بافتهای بدن جذب می شوند و پیگمانهایی آبی یا سیاه در پوست ایجاد می کنند.
تماس با چشم: اگر مایع آن در تماس با چشم قرار گیرد، باعث آسیب شدید قرنیه می شود.
تماس با پوست: باعث سوزش پوست می شود. تماس مداوم با پوست باعث ایجاد آلرژی می شود. خطزات تنفس: قرار گرفتن در معرض بخار نقره با غلظت بالا باعث سرگیجه، مشکلات تنفسی، سردرد یا سوزش مجاری تنفسی می شود. غلظت بسیار بالای آن باعث خواب آلودگی، گیج خوردن، گیجی، بیهوشی، کما و در نهایت مرگ می شود.
مایع یا بخار آن باعث سوزش پوست، چشم، گلو یا ریه می شود. استفاده غلط از آن و تنفس مقداری از این محصول، زیان آور یا کشنده است.
خطرات خوردن: نسبتا سمی است. باعث اختلالات معده، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و خواب آلودگی می شود. اگر این ماده بلعیده شود، به ششها آسپیره می شود یا اگر استفراغ رخ دهد، باعث پنومونیتیس شیمیایی می شود که کشنده است.
اندامهای هدف: قرار گرفتن در معرض این ماده یا ترکیبی از آن، بر روی جانوران آزمایشگاهی اثرات زیر را داشته است:
-آسیب کلیه
-آسیب چشم
-آُسیب شش
-آُسیب کبد
-آنمی
-آسیب مغز
قرار گرفتن در معرض این ماده یا ترکیبی از آن در انسان اثرات زیر را به دنبال دارد:
-ناهنجاریهای قلب
-اگر انسان دائما یا برای مدتی طولانی در معرض این ماده قرار داشته باشد، باعث آسیب مغز و صدمه سیستم عصبی می شود.
-تنفس مداوم یا تماس مداوم اتیل کتون با دست احتمال تشکیل نوروتوکسینهایی مانند هگزان را افزایش می دهد به ویژه اگر این تماس همزمان باشد.
اثرات زیست محیطی نقره
به طور کلی یون نقره، تحت شرایطی که غلظت یون نقره موجود در آب کم است، برای جانداران آبزی آب شیرین سمیت زیادی ندارد و pH آب، سختی، سولفیدها و بارهای محلول و آلی را افزایش می دهد. یون نقره برای جانداران بسیار سمی است. یون آزاد نقره با غلظت ۱–۵ µg/litre برای گونه های گیاهی آبزی و حساس، بی مهرگان و ماهیان استخوانی مضر است واگر غلظت آن ۰٫۱۷ µg/litre باشد رشد ماهی قزل آلا را با مشکل مواجه می کند . غلظت ۰٫۳–۰٫۶ µg/litre. آن ، برای گونه های فیتوپلانکتون کشنده است.
عنصر نقره در طبیعت
تجهیزات آزمایشگاهی مورد استفاده در تجزیه
اسپکترومتر جرمی ، میکروسکوپ ، کرماتوگرافی مایع و گازی ، اشعه x ، جذب اتمی ، مادون قرمز ، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا و اسپکترومتر نشری
خواص فیزیکی و شیمیایی عنصر نقره :
عدد اتمی: ۴۷
جرم اتمی: ۱۰۷٫۸۶۸
نقطه ذوب : C° ۹۶۱٫۷۸
نقطه جوش : C° ۲۱۶۲
شعاع اتمی : Å: ۱٫۷۵
ظرفیت: ۱
رنگ: نقره ای
حالت استاندارد: جامد
نام گروه: ۱۱
انرژی یونیزاسیون : Kj/mol 731.0
شکل الکترونی: ۵s14d10
شعاع یونی : Å ۱٫۲۶
الکترونگاتیوی: ۱٫۹۳
حالت اکسیداسیون: ۱
دانسیته: ۱۰٫۴۹۰
گرمای فروپاشی : Kj/mol 11.3
گرمای تبخیر : Kj/mol 250.58
مقاومت الکتریکی : Ohm m 0.0000000159
گرمای ویژه: J/g Ko 0.235
دوره تناوبی:۵
درجه اشتعال : در حالت جامد غیر قابل اشتعال
شماره سطح انرژی : ۵
اولین انرژی : ۲
دومین انرژی : ۸
سومین انرژی : ۱۸
چهارمین انرژی : ۱۸
پنجمین انرژی : ۱
ایزوتوپ :
ایزوتوپ نیمه عمر
Ag-105 41.3 روز
Ag-105m 7.2 دقیقه
Ag-106m 8.4 روز
Ag-107 پایدار
Ag-108 2.4 دقیقه
Ag-108m 130.0 سال
Ag-109 پایدار
Ag-109m 39.8 ثانیه
Ag-110 24.6 ثانیه
اشکال دیگر :
اکسید نقره Ag2O
کلرید نقره AgCl
منابع : سنگ معدن آرژنتیت
کاربرد : از ترکیب با ید برای ایجاد ابر مصنوعی به کار می رود . در جواهر سازی، سکه سازی ، فیلمهای فتو گرافیک ، کاغذهای الکترونیکی ، آئینه و باتری استفاده می شود .
نقره ، یکی از عناصر شیمیایی، با نشانه Ag ، دارای عدد اتمی ۴۷ ، وزن اتمی ۱۰۷٫۸۶۸۲ و در گروه یک فرعی (IB) جدول تناوبی قرار گرفته است. نقره فلزی سفید مایل به خاکستری و براق است و از نظر شیمیایی یکی از فلزات سنگین و از جمله فلزات نجیب و از نظر تجارتی عنصری گرانبها تلقی میگردد. نقره یکی از عناصری است که از گذشته های دور و دورانهای باستان بعنوان یک فلز شناخته شده و مورد استفاده واقع میشده و از آن در کتابهای فراعنه مصری ، که قدمت این کتابها به حدود ۳۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بالغ میگردد، بعنوان فلزی که از نظر ارزش دارای {۵}{۲}frac ارزش طلا است، یاد شده است. از نقره ، ۲۵ ایزوتوپ رادیواکتیو شناخته شده اند که دارای اجرام اتمی ۱۰۲ الی ۱۱۷ میباشند. نقره معمولی از دو ایزوتوپ با جرمهای ۱۰۷ و ۱۰۹ تشکیل شده است.
منابع طبیعی
نقره جزء عناصر نسبتا کمیاب بوده و از نظر فراوانی در قشر جامد زمین ، در مرتبه شصت و سومین عنصر قرار دارد. این عنصر تشکیل دهنده حدود۶-۱۰ ×۱% از پوسته زمین است. برخی اوقات نقره بصورت عنصر آزاد یافت میشود (نقره خالص) و گاهی نیز به صورت آلیاژ با سایر فلزات ملاحظه میشود. در هر صورت باید توجه داشت که در اکثر نقاط، نقره بصورت مواد معدنی حاوی ترکیبات نقره ملاحظه میشود. مهمترین کانیهای نقره عبارتند از:آرجنتیت (Ag2S,argentite) و سرارجیریت (AgCl ,horn silver,Ceragyrite).
از سوی دیگر تعدادی از کانیهایی که در آنها نقره با سولفیدهای سایر فلزات ترکیب شده است نیز وجود دارد که عبارتند از: استفانیت (stephanite) بفرمول(۵Ag2S.Sb2S5) ، پلی بازیت (polybasite) بفرمول (Cu_2S, Ag_2S).(Sb_2S_3, As_2S_3)، پروستیت(proustite) بفرمول (۳Ag_2S.As_2S_3)وپیرآرجیریت (pyrargyrite) بفرمول (۳Ag_2S.Sb_2S_3).
حدود سه چهارم نقره تولیدی ، در حقیقت فراورده جانبی حاصل از استخراج سایر فلزات است. علاوه بر این ، مقدار مهمی از نقره نیز از طریق بازیافت سکههای از رده خارج شده که باید با مقداری نقره ممزوج شونده و یا از مقدار نقره آنها کم شود، جمع آوری میگردد.همچنین بازیافت نقره از قراضه های صنعتی که ضمنا شامل باقیمانده های عکاسی است، با اهمیت تلقی میگردد.
خصوصیات فلز نقره
نقره خالص فلزی براق و نسبتا نرم است که تا اندازه ای سخت تر از طلاست. زمانیکه این فلز پرداخت شود، دارای درخشندگی میشود و میتواند ۹۵% از نور تابیده به خود را بازتاب نماید. این عنصر در میان کلیه فلزات ، مقام بهترین رسانا در زمینه گرما و الکتریسیته را دارا است و در زمینه قدرت چکش خواری و مفتول شوندگی دارای مرتبه دوم پس از طلا است. چگالی نقره ۱۰٫۵ برابر آب است، بصورتیکه یک متر مکعب از آن دارای وزن ۱۰۵۰۰ کیلوگرم میباشد. نقره در ۹۶۱ درجه سانتیگراد ذوب شده و در حدود ۲۲۰۰ درجه سانتیگراد میجوشد.
طلا و نقره مانند محلولهای واقعی میتوانند در هر نسبتی با یکدیگر مخلوط شده و آلیاژ تشکیل دهند. کیفیت نقره و یا بعبارت بهتر عیار آن بر حسب تعداد قسمت نقره خالص در ۱۰۰۰ قسمت مخلوط فلزات بیان میگردد و بطور معمول نقره تجاری دارای عیار ۹۹۹ است.
خواص شیمیایی نقره
اگرچه نقره از نظر شیمیایی در میان فلزات نجیب فلزی بسیار واکنش پذیر تلقی میگردد، لکن باید توجه داشت که در مقایسه با سایر عناصر از مرتبه واکنش پذیری قابل ملاحظهای برخوردار نمیباشد. این عنصر به آسانی اکسیده شدنآهن اکسید نمیشود، لکن با گوگرد و هیدروژن سولفید واکنش داشته و تشکیل همان تیرگی آشنا را میدهد که در نقرههایتان ملاحظه میکنید.
برای رفع این نقیصه میتوان آبکاری نقره را با کمک رودیم به انجام رسانیده و از وقوع تیرگی مورد نظر پیشگیری نمود همچنین با استفاده از کرم (Cream) یا پولیش نقره میتوان لایه تیره بسیار نازکی را که نقره در ترکیب با گوگرد بوجود آورده است را زدوده و آن را مجددا براق نمود. از طرف دیگر این تیرگی را میتوان از نظر شیمیایی بوسیله حرارت دادن ظرف مورد نظر در محلوا رقیقی از کلرید سدیم و کربنات هیدروژن سدیم یا قرار دادن قسمت تیره در تماس با فلزی فعالتر مانند آلومینیوم که میتواند با گوگرد ترکیب شود و مجددا فلز را به حالت اولیه برگرداند، از بین برد.
نقره نمیتواند با اسیدهای غیر اکسیدکننده مانند اسیدهای کلریدریک و سولفوریک یا بازهای قوی مانند هیدروکسید سدیم واکنش نماید، لکن اسیدهای اکسنده مانند اسید نیتریک یا اسید سولفوریک غلیظ آن را در خود حل کرده و یون یک مثبت نقره (+
Ag)بیرنگ است، لکن تعدادی از ترکیبات نقره بدلیل نفوذ سایر اجزای تشکیل دهنده ساختمانی رنگینند. باید توجه داشت که اکسیژن درحد حیرت انگیزی در نقطه ذوب نقره به میزان ۲۰ قسمت حجمی از اکسیژن در یک قسمت حجمی نقره حل میشود. پس از سرد کردن مایع مورد نظر نیز اکسیژن به میزان ۷۵% قسمت (از نظر حجمی) در نقره باقی میماند.
تجزیه و شناسایی
محلولهای حاوی یون نقره را میتوان به آسانی تشکیل رسوب کلرید نقره بوسیله افزایش اسید کلریدریک ، شناسایی کرد. این رسوب را میتوان از رسوبهای سرب و جیوه یک ظرفیتی ، بوسیله قدرت حل شدن آن درهنگام افزودن هیدروکسید آمونیوم اضافی و ایجاد رسوب مجدد با افزودن اسید نیتریک متمایز نمود. مضافا تجزیه وزنی بوسیله کلرید نقره یا برمید نقره که به آسانی قابل رسوب دادن ، خشک کردن و توزین میباشند، میسر میباشد. همچنین میتوان یون نقره را بوسیله عمل الکترولیز به نقره فلزی احیا و بدین روش توزین نمود. از محلول تیوسیانات پتاسیم استاندارد شده نیز میتوان برای تجزیه حجمی نقره استفاده کرد.
ترکیبات نقره
نقره در ترکیباتش اکثرا بصورت یک ظرفیتی است. لکن اکسید ، فلوئورید و سولفید دو ظرفیتی نقره نیز ملاحظه شده است. تعدادی از ترکیبات مهم نقره عبارتند از:
- نیترات نقره (AgNO_3): ترکیبی بیرنگ ، بسیار محلول ، اساسا سمی و به سادگی به نقره فلزی احیا میشود و از آن در تهیه ترکیبات نقره ، آئینه های نقره ، جوهرها استفاده میشود.
- هیدروکسید دی آمین نقره Ag(NH_3)_2]OH]: ترکیب کوئوردیناسیونی محلول در آب که به وسیله افزودن هیدروکسید آمونیوم به محلولهای املاح نقره ، تشکیل میشود. این ترکیب در اثر ماندن تشکیل ترکیب بسیار منفجره نقره فولمینات شده را میدهد.
- سیانید نقره (AgCN): مورد مصرف بوسیله سیانید سدیم یا پتاسیم اضافی در آبکاری برای تشکیل یونهای کمپلکس-
Ag(CN)_2و –
Ag(CN)_3که به فلز نقره احیا میشوند.
- کلرید نقره (AgCl): ترکیب سفید نامحلول که در هیدروکسید آمونیوم حل شده تشکیل یونهای کمپلکس + Ag(NH_3)_2 میدهد. در عکاسی و نیز بعنوان آشکار کننده یونیزاسیون برای اشعه های کیهانی، کاربرد دارد.
- برمید نقره (ArBr): ترکیب نامحلول زرد روشن که نسبت به AgCl نامحلولتر است و بیشتر در عکاسی به مصرف میرسد.
- یدید نقره (AgI): ترکیب نامحلول زرد رنگ و نامحلولتر از AgBr است و برای اصلاح وضعیت ابرها به منظور بارندگی (Cloud Seading) و در عکاسی کاربرد دارد.
- سولفید نقره (Ag_2S): نامحلولترین نمک نقره ، سیاه رنگ و جزء اصلی تشکیل دهنده تیرگی ظروف نقره میباشد.
کمپلکس های نقره
نقره یک ظرفیتی تعداد زیادی از ترکیبات پایدار کوئوردیناسیونی تشکیل میدهد. این ترکیبات اغلب دو کوئوردینانسی بوده، دارای دو گروه یونی یا مولکولی پیوسته به یک یون مرکزی +Ag مانند Ag(CN)_2 میباشند. کمپلکسهای کوئوردیناسی مانند -AgCl_3]
2] نیز شناخته شدهاند و احتمالا کمپلکسهای چهار کوئوردیناسی مانند-AgCl_4]3] در محلولها رخ میدهد. نقره دو ظرفیتی میتواند در برابر تجزیه ، بوسیله تشکیل یون +Ag
2 با استفاده از ترکیبات آلی مانند ارتو_ فنانترولین ، پیریدین و alpha’ ،alpha _ دی پیریدیل پایدار شود. یون نقره سه ظرفیتی (+Ag3) نیز با استفاده از کمپلکس شدن به وسیله اتیلن دی بی گوایند پایدار میشود. از طرف دیگر کلیه فلزات ضرب سکه ، یعنی مس ، نقره و طلا به آسانی با موادیکه اتمهاینیتروژن ، گوگرد یا هالوژن برای اتصال با آنها تدارک میکنند، کمپلکس میشوند (در مقایسه با موادیکه تدارک اکسیژن مینمایند). بعنوان مثال کمپلکسهای نقره با یون هیدروکسید (در مقایسه با کمپلکسهای هیدروکسیدروی که کوئوردینانسشونده خوبی با اکسیژن هستند) خیلی پایدار نیستند، بنابراین اکسید نقره در محلولهای قوی هیدروکسید سدیم فقط به میزان کمی حل می شود، در حالیکه هیدروکسید روی با توجه به کوئوردیناسیون شدنش با هیدروکسید ، در آن حل میشود.
موارد کاربرد نقره
- نقره در اغلب مصارفش با یک یا چند فلز ، آلیاژ شده و بدان صورت مصرف میشود. مهمترین مصرف این فلز در ضرب سکه است نقره همچنین دارای مصارف معروفی در زمینه جواهر سازی و ظروف نقره و نیز آب نقره است.
- به دلیل ناپایداری در مقابل اسیدهایی غیر اکسنده به صورت بوته و یا سایر وسایل شیمیایی مصرف میشود و گاهی ابزار آلات جراحی ، لحیم نقره و باطریهای انبارهای مقاوم در برابر خوردگی را از نقره تهیه میکنند.
- در آینه سازی به مقدار زیاد نقر ه مصرف میشود وهمچنین مقدار زیادی نقره برای تهیه نقره هالیدها در عکاسی مصرف میشود.
- رسانایی عالی نقره موجب کاربرد هرچه بیشتر آن در الکتروتکنیک شده است. از آلیاژهایی که در آنها نقره بعنوان جزئی از کل مصرف میشود، میتوان ملغمههای دندانپزشکی و پیستونهای موتور بلبرینگ را نام برد.
- همچنین نقره دارای خواص قارچکشی است و در مواردی از آن در فرایندهای سالمسازی (Sterilization) آب استفاده میشود.
در کتاب Genesis به فلز نقره اشاره شده است و در تپه های سرباره در آسیای صغیر و جزایر دریای اژه یافت شده است که نقره از سرب جدا شده و به هزاره چهارم قبل از میلاد اشاره می کند. نقره با قدمت هزاران ساله به صورت وسایل تزئینی و ظروف آشپزخانه، اهداف تجاری(صنعتی) و در سیستم های پولی استفاده می شود. فلز نقره به عنوان دومین فلز قیمتی بعد از طلا از گذشته دورمدنظر بوده است.
وابستگی به اقمار باعث شده است که فلز نقره توسط کیمیاگران به نام Luna شناخته شود. سیمبل کیمیاگری برای نقره یک نیمه ماه است که بخش نیمه هلالی ماه به سمت چپ است. اگرچه دو عنصر نقره و جیوه از نظر شیمیایی بهم ارتباطی ندارند ولیکن برخی تصور می کنند که فلز جیوه نوعی نقره است.
نقره آبی(Watery) به نام Hydrargyrum نامیده می شود و واژه Quick Silver (جیوه) این مطلب را اثبات می نماید. در نسب شناسی، رنگ سفید اشاره به نقره خام می کند و جیوه ظاهری شبیه نقره دارد. اروپائی ها مقادیر عظیم نقره را درZacatacas، مکزیک و Potosi یافتند که با یک دوره تورم در اروپا آغاز شده است. Rio de la plata بعد از کشف نقره (که در اسپانیایی Plata می گویند)، به نام Argentina نامیده شد.
نقره یک عنصر شیمیایی جدول تناوبی است که عدد اتمی آن ۴۷ و نماد آن Ag می باشد. نقره فلزانتقالی نرم و براق است که در میان فلزات بیشترین خاصیت رسانایی الکتریکی و گرمایی را داشته و در کانی ها بصورت خالص بوجود میآید. این فلز در ساخت سکه ها جواهرات و عکاسی کاربرد دارد.
نقره یک فلز رسانا و چکش خور می باشد که کمی از طلا سختر است و از فلزات یک ظرفیتی است که درخشش و براقی سفید زیبایی دارد که به خوبی پولیش می خورد. این فلز در میان دیگر فلزات بیشترین خاصیت رسانایی الکتریکی را دارد و خاصیت رسانایی آن حتی از مس نیز بیشتر است. اما هزینه بالای آن استفاده آن را به این منظور بجای مس غیر ممکن ساخته است.
نقره خالص همچنین بالاترین خاصیت رسانایی گرمایی را نیز دارد. و اگرچه نمی تواند اشعه ماورا بنفش را بخوبی انعکاس دهد ولی با رنگ سفید خود بیشترین خاصیت انعکاسی نور را داراست که البته کمترین مقاومت تماسی را در میان فلزات دیگر نیز دارد. هالیدهای نقره نسبت به نور حساس بوده و از لحاظ تاثیر نور بر آنها بسیار قابل توجه می باشد. این عنصر در هوای خالص و آب پایدار است ولی در اوزون سولفید هیدروژن و هوای گوگرد دار تیره می شود. حالتهای اکسیداسیون متداول این عنصر +۱ و +۲ می باشد.
کاربرد اصلی نقره استفاده آن به عنوان یک فلز گرانبها و نمکهای هالیدی آن خصوصا نیترات نقره می باشد. این عنصر همچنین به صورت گسترده در صنعت عکاسی نیز کاربرد دارد. برخی از کاربردهای دیگر نقره عبارتند از:
محصولات الکتریکی و الکترونیکی نیاز به خاصیت رسانایی نقره (حتی نقره تیره شده) می باشند. برای مثال مدارهای چاپی توسط رنگهای نقره ای ساخته می شوند و صفحه کلیدهای کامپیوترها نیز از تماسهای الکتریکی از جنس نقره سود می برند.
آینه ها که به خاصیت انعکاسی نقره برای انعکاس نور واضح نیاز دارند . آینه های معمولی توسط آلومینیوم پوشیده می شوند.
نقره از سال ۷۰۰ قبل از میلاد توسط لیده ای ها برای تولید پول به صورت الکتروم ضرب می شده است. بعدها نقره پالایش شده و بصورت خالص ضرب شد. واژه نقره و پول در حداقل ۱۴ زبان هم معنی می باشند.
زیبایی این فلز انتخاب آن را توسط سازندگان جواهر دربر داشت. جواهرات ساخته شده از آلیاژ نقره با عنوان استرلینگ نقرده که ۹۲% نقره دارد شناخته شده می باشد.
خاصیت چکش خواری سمی نبودن و زیبایی نقره آن را برای استفاده دندان پزشکی نیز مناسب کرده است.
خواص شیمیایی نقرده آن به عنوان یک کاتالیزور در واکنشهای اکسیداسیون متمایز می کند. مانند تولید فرمالدهید از متانول و هوا در کنار نقره و یا کاتالیزورهایی که حداقل ۹۹٫۹۵% آنها نقره است.
نقره در تولید لحیم و آلیاژهای آن تماس دهنده های الکتریکی و باطری های ظرفیت بالای نقره-روی و نقره-کادیوم کاربرد دارد.
فولمینات نقره یک ماده منفجره قدرتمند است.
کلرید نقره می تواند به صورت شفاف ساخته شده و برای چسبانیدن شیشه به کار رود.
یدید نقره برای بارورکردن ابرها برای تولید باران استفاده شده است.
نقره که آنگلوساکسون آن Seolfor Siolfur بوده و لاتین آن Argentum است از زمانهای باستان شناخته شده است. از این عنصر در کتاب آفرینش نام برده شده است و زباله های نقره ای در آسیای صغیر در دریای Aegean یافت شده است که حاکی از این موضوع می باشد که نقره در هزاره چهارم قبل از میلاد از سرب جدا شده است.
سالیان سال از نقره به عنوان یک وسیله زیور آلات و همچنین ظرف و ظروف استفاده شده است. و این این عنصر سالیان سال واحد بسیاری از سیستم های پولی بوده است. این عنصر بعد از طلا دومین فلز گرانبها می باشد.
این عنصر توسط کیمیا گری به نام Luna به ماه دریا و الهه های قمری مرتبط شده است و از این رو نماد کیمیا گری نیمه ماه است که قسمت خالی آن طرف چپ می باشد.
با وجود اینکه ارتباط شیمیایی بین عنصر جیوه و مس وجود ندارد ولی عنصر جیوه را نوعی نقره می انگاشتند و آن را نقره آبکی یا به انگلیسی Quicksilver می نامیدند.
در آیین و تشریفات خانوادگی رنگ سفید نشان دهنده پول و نقره بود.
اروپایی ها مقادیر بزرگی از نقره را در دنیایی جدید در Zacatecas , Mexico و پتاس پیدا کردند که این عمل باعث بوجود آمد تورم در اروپا شد.
Rio De La Plata بعد از کشف نقره در اسپانیا نام گذاری شد و Plata معنی آن در آرژانتین می باشد.
نقره در حالت اصلی با گوگرد آرسنیک آنتیمون و کلرین و کانی های دیگر از قبیل Argentite Ag2S و Horn Silver AgCl ترکیب می شود. منابع اصلی نقره مس مس-نیکل طلا سرب و سرب روی می باشد که از کانادا مکزیک پرو و ایلات متحده آمریکا حاصل می شود.
این عنصر از پالایش الکترولیتی مس نیز حاصل می شود. درجه خلوص نقره تجاری حداقل ۹۹٫۹% می باشد و حتی خلوص بیشتر از ۹۹٫۹۹۹% نیز موجود می باشند.
نقره طبیعی از دو ایزوتوپ فعال Ag107 و Ag109 تشکیل شده است و Ag107 بیشترین فراوانی طبیعی را دارد. (۵۱۸۳۹%) برای این عنصر ۲۸ عنصر رادیو اکتیوی نیز شناسایی شده است که Ag-105 با نیمه عمر ۴۱۲۹ روز Ag111 با نیمه عمر با نیمه عمر ۷٫۴۵ روز و Ag-112 با نیمه عمر ۳٫۱۳ ساعت پایدارترین می باشد. تمام دیگر ایزوتوپهای رادیو اکتیوی این عنصر نیمه عمری کمتر از یک ساعت دارند که نیمه عمر بیشتر آنها کمتر از ۳ دقیقه است. این عنصر همچنین Meta Stateهای بیشماری دارد که Agm128(417t Year( و Agm-110(249,79days) و Agm-1078,28days پایدارترین آنها می باشد.
ایزوتوپهای نقره بصورت وزن اتمی از ۹۳,۹۴۳ Amu Ag94 تا ۱۲۳,۹۲۹ amu Ag124 مرتب شده اند. حالت Decay اولیه قبل از ایزوتوپ فراوان Ag107 الکترون گیری و حالت اولیه بعد از آن Beta Decay می باشد. محصول Decay اولیه قبل از Ag107 ایزوتوپهای عنصر پالادیوم و محصولات اولیه بعد از آن ایزوتوپهای عنصر کادیوم می باشد.
ایزوتوپ پالادیوم Pd107 توسط عمل حذف بتا تجزیه شده و به Ag107 با نیمه عمر ۶٫۵ میلیون سال تبدیل می شود. شهابهای آسمانی تنها اجسامی هستند که میزان Pd/Ag به اندازه کافی دارد و در آنها انواع مختلفی از Ag107 وجود دارد . Ag107 Radiogenic برای اولین بار در شهاب سنگ Santa Clara در سال ۱۹۷۸ کشف شد. کاشفین ابراز کردند که انعقاد و تفکیک سیاره های کوچک که در هسته خود حاوی آهن هستند ممکن از در ۱۰ میلیون سال پیش بعد از حادثه NucleoSynthetic می باشد. بین Pd107 و نقره در بدن ارتباطی پیدا می شود که با افزایش سیستم خورشیدی ذوب می شود که وجود زندگی کوتاه در نوکلیدهای سیستمهای خورشیدی اولیه انعکاس می دهد.
نقره به خودی خود سمی نیست اما نمکهای آن سمی بوده و ممکن است سرطان زا نیز باشند. ترکیباتی که حاوی نقره هستند می توانند جذب سیستم گردش خون شده و در بافتهای بدن شرایط Argyria تولید کنند که موجب بوجود آمدن رنگدانه های خاکستری در پوست و می شود که اگر چه تاثیری بر سلامتی نداد ولی باعث بد قیافه شدن پوست می شود.
این عنصر هیچگونه نقش بیولوژیکی در زندگی انسان ندارد.
هنوز بر سر تاثیرات نقره بر سلامتی بحث وجود دارد . نقره خاصیت میکروب کشی دارد و ارگانیسمهای میکروبی را می کشد ولی بر روی گونه های پیچیده تر زندگی تاثیری ندارد. Hippocrates که پدر پزشکی نوین می باشد نوشته است که نقره فوایدی دارد و دارای خاصیت ضد بیماری می باشد. گونه های مختلفی از ترکیبات نقره به صورت دارو برای بیماریهای گوناگونی فروخته می شوند. با این وجود هیچگونه مطالعه پزشکی در این خصوص وجود ندارد که خاصیت درمانی استفاده از نقره را به عنوان یک آنتی بیوتیک به اثبات رساند. هزم ترکیبات نقره ممکن است به Argyria بیانجامد.
ترکیبات نقره در سرعت دادن به درمان بیمارانی که دچار سوختگی شده اند استفاده می شود. و بر طبق نظر دکتر Robert O. Becker این ترکیبات می توانند در درمان استخوان ها نیز مفید باشد.
نقره به همراه مس به عنوان عامل پاک کننده Algae توسط عمل الکترولیز در استخر های شنای ایالات متحده بکار می رود. مس در مقابل Algae فعال است و نقره در برابر باکتریها فعال است که به خاطر این فعالیت در جذب اکسیژن باکتریها در نقطه تماس دی اکسید می شوند. برخی از استخرهای شنا از نقره به دلیل مشکلات ناشی از کدر شدن آب استفاده نمی کنند و به جای آن در مس و روی بهره می گیرند.
مکزیک بزرگترین تولید کننده نقره است. بر اساس وزیر اقتصاد مکزیک این کشور در سال ۲۰۰۰ ۲۷۴۷ تن نقره وارد کرده است که ۱۵% تولید سالانه نقره جهان می باشد.
نقره ، یکی از عناصر شیمیایی، با نشانه Ag ، دارای عدد اتمی ۴۷ ، وزن اتمی ۱۰۷٫۸۶۸۲ و در گروه یک فرعی (IB) جدول تناوبی قرار گرفته است. نقره فلزی سفید مایل به خاکستری و براق است و از نظر شیمیایی یکی از فلزات سنگین و از جمله فلزات نجیب و از نظر تجارتی عنصری گرانبها تلقی میگردد. نقره یکی از عناصری است که از گذشته های دور و دورانهای باستان بعنوان یک فلز شناخته شده و مورد استفاده واقع میشده و از آن در کتابهای فراعنه مصری ، که قدمت این کتابها به حدود ۳۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بالغ میگردد، بعنوان فلزی که از نظر ارزش دارای {۵}{۲}frac ارزش طلا است، یاد شده است. از نقره ، ۲۵ ایزوتوپ رادیواکتیو شناخته شده اند که دارای اجرام اتمی ۱۰۲ الی ۱۱۷ میباشند. نقره معمولی از دو ایزوتوپ با جرمهای ۱۰۷ و ۱۰۹ تشکیل شده است.
نقره جزء عناصر نسبتا کمیاب بوده و از نظر فراوانی در قشر جامد زمین ، در مرتبه شصت و سومین عنصر قرار دارد. این عنصر تشکیل دهنده حدود۶-۱۰ ×۱% از پوسته زمین است. برخی اوقات نقره بصورت عنصر آزاد یافت میشود (نقره خالص) و گاهی نیز به صورت آلیاژ با سایر فلزات ملاحظه میشود. در هر صورت باید توجه داشت که در اکثر نقاط، نقره بصورت مواد معدنی حاوی ترکیبات نقره ملاحظه میشود. مهمترین کانیهای نقره عبارتند از: آرجنتیت (Ag2S,argentite) و سرارجیریت (AgCl ,horn silver,Ceragyrite).
از سوی دیگر تعدادی از کانیهایی که در آنها نقره با سولفیدهای سایر فلزات ترکیب شده است نیز وجود دارد که عبارتند از: استفانیت (stephanite) بفرمول(۵Ag2S.Sb2S5) ، پلی بازیت (polybasite) بفرمول (Cu_2S, Ag_2S).(Sb_2S_3, As_2S_3)، پروستیت(proustite) بفرمول (۳Ag_2S.As_2S_3)و پیرآرجیریت (pyrargyrite) بفرمول (۳Ag_2S.Sb_2S_3).
حدود سه چهارم نقره تولیدی ، در حقیقت فراورده جانبی حاصل از استخراج سایر فلزات است. علاوه بر این ، مقدار مهمی از نقره نیز از طریق بازیافت سکههای از رده خارج شده که باید با مقداری نقره ممزوج شونده و یا از مقدار نقره آنها کم شود، جمع آوری میگردد.همچنین بازیافت نقره از قراضه های صنعتی که ضمنا شامل باقیمانده های عکاسی است، با اهمیت تلقی میگردد.
نقره خالص فلزی براق و نسبتا نرم است که تا اندازه ای سخت تر از طلاست. زمانیکه این فلز پرداخت شود، دارای درخشندگی میشود و میتواند ۹۵% از نور تابیده به خود را بازتاب نماید. این عنصر در میان کلیه فلزات ، مقام بهترین رسانا در زمینه گرما و الکتریسیته را دارا است و در زمینه قدرت چکش خواری و مفتول شوندگی دارای مرتبه دوم پس از طلا است. چگالی نقره ۱۰٫۵ برابر آب است، بصورتیکه یک متر مکعب از آن دارای وزن ۱۰۵۰۰ کیلوگرم میباشد. نقره در ۹۶۱ درجه سانتیگراد ذوب شده و در حدود ۲۲۰۰ درجه سانتیگراد میجوشد.
طلا و نقره مانند محلولهای واقعی میتوانند در هر نسبتی با یکدیگر مخلوط شده و آلیاژ تشکیل دهند. کیفیت نقره و یا بعبارت بهتر عیار آن بر حسب تعداد قسمت نقره خالص در ۱۰۰۰ قسمت مخلوط فلزات بیان میگردد و بطور معمول نقره تجاری دارای عیار ۹۹۹ است.
خواص شیمیایی نقره
اگرچه نقره از نظر شیمیایی در میان فلزات نجیب فلزی بسیار واکنش پذیر تلقی میگردد، لکن باید توجه داشت که در مقایسه با سایر عناصر از مرتبه واکنش پذیری قابل ملاحظهای برخوردار نمیباشد. این عنصر به آسانی اکسیده شدن آهن اکسید نمیشود، لکن با گوگرد و هیدروژن سولفید واکنش داشته و تشکیل همان تیرگی آشنا را میدهد که در نقرههایتان ملاحظه میکنید.
برای رفع این نقیصه میتوان آبکاری نقره را با کمک رودیم به انجام رسانیده و از وقوع تیرگی مورد نظر پیشگیری نمود همچنین با استفاده از کرم (Cream) یا پولیش نقره میتوان لایه تیره بسیار نازکی را که نقره در ترکیب با گوگرد بوجود آورده است را زدوده و آن را مجددا براق نمود. از طرف دیگر این تیرگی را میتوان از نظر شیمیایی بوسیله حرارت دادن ظرف مورد نظر در محلوا رقیقی از کلرید سدیم و کربنات هیدروژن سدیم یا قرار دادن قسمت تیره در تماس با فلزی فعالتر مانند آلومینیوم که میتواند با گوگرد ترکیب شود و مجددا فلز را به حالت اولیه برگرداند، از بین برد.
نقره نمیتواند با اسیدهای غیر اکسیدکننده مانند اسیدهای کلریدریک و سولفوریک یا بازهای قوی مانند هیدروکسید سدیم واکنش نماید، لکن اسیدهای اکسنده مانند اسید نیتریک یا اسید سولفوریک غلیظ آن را در خود حل کرده و یون یک مثبت نقره (+
Ag) را تشکیل میدهند. این یون که در کلیه ترکیبات ساده و محلول نقره وجود دارد، تقریبا بصورت ساده ای با استفاده از عوامل احیا کننده آلی مانند آنچه در آئینه های نقره ای ملاحظه میشود، به فلز آزاد احیا میگردد. برای آبکاری نقره لازم است یونهای کمپلکس نقره احیا شود. یون (+
Ag)بیرنگ است، لکن تعدادی از ترکیبات نقره بدلیل نفوذ سایر اجزای تشکیل دهنده ساختمانی رنگینند. باید توجه داشت که اکسیژن درحد حیرت انگیزی در نقطه ذوب نقره به میزان ۲۰ قسمت حجمی از اکسیژن در یک قسمت حجمی نقره حل میشود. پس از سرد کردن مایع مورد نظر نیز اکسیژن به میزان ۷۵% قسمت (از نظر حجمی) در نقره باقی میماند.
تجزیه و شناسایی
محلولهای حاوی یون نقره را میتوان به آسانی تشکیل رسوب کلرید نقره بوسیله افزایش اسید کلریدریک ، شناسایی کرد. این رسوب را میتوان از رسوبهای سرب و جیوه یک ظرفیتی ، بوسیله قدرت حل شدن آن درهنگام افزودن هیدروکسید آمونیوم اضافی و ایجاد رسوب مجدد با افزودن اسید نیتریک متمایز نمود. مضافا تجزیه وزنی بوسیله کلرید نقره یا برمید نقره که به آسانی قابل رسوب دادن ، خشک کردن و توزین میباشند، میسر میباشد. همچنین میتوان یون نقره را بوسیله عمل الکترولیز به نقره فلزی احیا و بدین روش توزین نمود. از محلول تیوسیانات پتاسیم استاندارد شده نیز میتوان برای تجزیه حجمی نقره استفاده کرد.
ترکیبات نقره
نقره در ترکیباتش اکثرا بصورت یک ظرفیتی است. لکن اکسید ، فلوئورید و سولفید دو ظرفیتی نقره نیز ملاحظه شده است. تعدادی از ترکیبات مهم نقره عبارتند از:
• نیترات نقره (AgNO_3): ترکیبی بیرنگ ، بسیار محلول ، اساسا سمی و به سادگی به نقره فلزی احیا میشود و از آن در تهیه ترکیبات نقره ، آئینه های نقره ، جوهرها استفاده میشود.
• هیدروکسید دی آمین نقره Ag(NH_3)_2]OH]: ترکیب کوئوردیناسیونی محلول در آب که به وسیله افزودن هیدروکسید آمونیوم به محلولهای املاح نقره ، تشکیل میشود. این ترکیب در اثر ماندن تشکیل ترکیب بسیار منفجره نقره فولمینات شده را میدهد.
• سیانید نقره (AgCN): مورد مصرف بوسیله سیانید سدیم یا پتاسیم اضافی در آبکاری برای تشکیل یونهای کمپلکس-
Ag(CN)_2و –
Ag(CN)_3که به فلز نقره احیا میشوند.
• کلرید نقره (AgCl): ترکیب سفید نامحلول که در هیدروکسید آمونیوم حل شده تشکیل یونهای کمپلکس +
Ag(NH_3)_2 میدهد. در عکاسی و نیز بعنوان آشکار کننده یونیزاسیون برای اشعه های کیهانی، کاربرد دارد.
• برمید نقره (ArBr): ترکیب نامحلول زرد روشن که نسبت به AgCl نامحلولتر است و بیشتر در عکاسی به مصرف میرسد.
• یدید نقره (AgI): ترکیب نامحلول زرد رنگ و نامحلولتر از AgBr است و برای اصلاح وضعیت ابرها به منظور بارندگی (Cloud Seading) و در عکاسی کاربرد دارد.
• سولفید نقره (Ag_2S): نامحلولترین نمک نقره ، سیاه رنگ و جزء اصلی تشکیل دهنده تیرگی ظروف نقره میباشد.
کمپلکس های نقره
نقره یک ظرفیتی تعداد زیادی از ترکیبات پایدار کوئوردیناسیونی تشکیل میدهد. این ترکیبات اغلب دو کوئوردینانسی بوده، دارای دو گروه یونی یا مولکولی پیوسته به یک یون مرکزی +Ag مانند Ag(CN)_2 میباشند. کمپلکسهای کوئوردیناسی مانند -AgCl_3]
2] نیز شناخته شدهاند و احتمالا کمپلکسهای چهار کوئوردیناسی مانند-AgCl_4]
3] در محلولها رخ میدهد. نقره دو ظرفیتی میتواند در برابر تجزیه ، بوسیله تشکیل یون +Ag
2 با استفاده از ترکیبات آلی مانند ارتو_ فنانترولین ، پیریدین و alpha’ ،alpha _ دی پیریدیل پایدار شود. یون نقره سه ظرفیتی (+Ag
3) نیز با استفاده از کمپلکس شدن به وسیله اتیلن دی بی گوایند پایدار میشود. از طرف دیگر کلیه فلزات ضرب سکه ، یعنی مس ، نقره و طلا به آسانی با موادیکه اتمهای نیتروژن ، گوگرد یا هالوژن برای اتصال با آنها تدارک میکنند، کمپلکس میشوند (در مقایسه با موادیکه تدارک اکسیژن مینمایند). بعنوان مثال کمپلکسهای نقره با یون هیدروکسید (در مقایسه با کمپلکسهای هیدروکسیدروی که کوئوردینانسشونده خوبی با اکسیژن هستند) خیلی پایدار نیستند، بنابراین اکسید نقره در محلولهای قوی هیدروکسید سدیم فقط به میزان کمی حل می شود، در حالیکه هیدروکسید روی با توجه به کوئوردیناسیون شدنش با هیدروکسید ، در آن حل میشود.
کاربرد
• نقره در اغلب مصارفش با یک یا چند فلز ، آلیاژ شده و بدان صورت مصرف میشود. مهمترین مصرف این فلز در ضرب سکه است نقره همچنین دارای مصارف معروفی در زمینه جواهر سازی و ظروف نقره و نیز آب نقره است.
• به دلیل ناپایداری در مقابل اسیدهایی غیر اکسنده به صورت بوته و یا سایر وسایل شیمیایی مصرف میشود و گاهی ابزار آلات جراحی ، لحیم نقره و باطریهای انبارهای مقاوم در برابر خوردگی را از نقره تهیه میکنند.
• در آینه سازی به مقدار زیاد نقر ه مصرف میشود وهمچنین مقدار زیادی نقره برای تهیه نقره هالیدها در عکاسی مصرف میشود.
• رسانایی عالی نقره موجب کاربرد هرچه بیشتر آن در الکتروتکنیک شده است. از آلیاژهایی که در آنها نقره بعنوان جزئی از کل مصرف میشود، میتوان ملغمههای دندانپزشکی و پیستونهای موتور بلبرینگ را نام برد.
همچنین نقره دارای خواص قارچکشی است و در مواردی از آن در فرایندهای سالمسازی(Sterilization) آب استفاده میشود.
نقره از دوران باستان برای بشر شناخته شده بوده است. یک عنصر فلزی، پرارزش، درخشنده و واسطه است که در برابر خوردگی مقاومت نشان می دهد، اگرچه در حضور ترکیب های گوگرد تیره میشود. این عنصر در حالت آزاد به صورت تکه ای، سیمی و رسوب های رگه ای یافت می شود. در کانیهایی نظیر آرژنتین (سولفید نقره) و نقره شاخی (کلرید نقره) نیز یافت می شود. نقره عنصری چکش خوار و شکل پذیر است که میتواند با عناصر فلزی دیگر ترکیب شده و آلیاژهای بسیار مفیدی بدهد. از آلیاژهای آن در جواهرسازی، لوازم آشپزخانه، سکه و کنتاکتهای الکتریکی استفاده میشود، زیرا نقره رسانای بسیار کارآمدی برای گرما و الکتریسیته میباشد. این ویژگی، نقره را گزینه مناسبی برای آب کاری میسازد. نقره دارای کاربردهای بسیاری است، چه در حالت خالص چه در حالت ترکیبی. برمید نقره پودر زرد رنگی است که در معرض نور تیره میشود و به خاطر همین ویژگی به صورت گسترده در لایههای نازک عکس ها به کار میرود. نیترات نقره که ماده بلورین سفید رنگی است نیز چنین خاصیتی دارد. به علاوه در پزشکی ماده ضدعفونی کننده و ماده بند آورنده خون محسوب میشود. کلرید نقره نیز که بلوری سفید رنگ است کاربرد یکسانی با برمید نقره دارد. نقره در ملغمههایی که برای پر کردن دندان به کار می روند و همچنین در لحیم نقره به کار میرود. مس، نقره و طلا همگی در یک گروه واسطه قرار گرفتهاند و به همین دلیل دارای شباهت های فیزیکی و شیمیایی فراوانی هستند. پر رنگ ترین کاربرد آنها در فناوری در زمینه الکترونیک می باشد، زیرا علاوه بر اینکه رسانای خوبی هستند، غیرفعال نیز میباشند. به عنوان مثال در یک کامپیوتر میتوان هر سه این عناصر را به صورت بخشی از مدارهای بزرگ و کوچک یافت.
منابع:وبلاگ
جدول تناوبی عناصرراسخون
پایگاه ملی داده های علوم زمین کشور
وبلاگشیمیدان جوان
دانشنامه رشد
زر
مطالب مشابه :
نقره
منابع طبیعی. نقره جزء عناصر نسبتا کمیاب بوده و از نظر فراوانی در قشر جامد خصوصیات فلز نقره.
نقره - خصوصیات و کاربردهایش
طلا سکه نقره و جواهر یزد - منابع طبیعی. نقره _3که به فلز نقره احیا میشوند.
مقاله ای کامل در مورد نقره
در کتاب Genesis به فلز نقره اشاره شده است و در تپه منابع اصلی نقره مس مس-نیکل طلا سرب و سرب
شناسایی کاتیون های گروه 1
مهمترين مصرف اين فلز در ضرب سکه است . نقره همچنين داراي نشان دهنده یون نقره می باشد. منابع :
نقره.Ag.47
منابع طبیعی . نقره جزء عناصر نسبتا کمیاب بوده و از نظر فراوانی در قشر جامد خصوصیات فلز نقره .
نقره ( Silver )
شهر شیمی - نقره ( Silver ) - مقالات و اطلاعاتی مفید در مورد علم بسیار زیبای شیمی
منابع طبیعی افغانستان
معلومات عمومی افغانستان - منابع طبیعی افغانستان - General Information about Afghanistan - معلومات عمومی
قلع ( Tin )
قلع عنصری فلزی به رنگ سفید ـ نقره ای است که بالای c می شود.این فلز به عنوان منابع : سنگ
برچسب :
منابع فلز نقره