پژوهش تعيين سطح دشواري و قدرت تفكيك سئوالات زبان فارسي 1 پيش دانشگاهي

عنوان پژوهش : <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

تعيين سطح دشواري و قدرت تفكيك سئوالات هماهنگ كشوري درس زبان فارسي 1 رشته علوم تجربي و هنر

 دانش آموزان و داوطلبان آزاد دوره ي پيش دانشگاهي در نيم سال اول سال تحصيلي 85-84

بيان مساله :

اجراي آزمونهاي پيشرفت تحصيلي بخش جدايي ناپذير حرفه معلمي است .چنانچه هر يك از معلمان بخواهند آزموني تهيه كنند و آن را در مورد گروهي از دانش آموزان به اجرا در آورند ضروري است به تحليل سوالات و بررسي اشكالات آنها بپردازند و در صورت وجود اشكال به رفع آنها اقدام  نمايند..

اهميت مساله : 

براي استاندارد كردن يك آزمون لازم است سطح دشواري و قدرت تفكيك هر يك از سوالات محاسبه و سوالهاي ضعيف حذف شوند . سوالهاي متوسط مورد تجديد نظر قرار گيرند و سپس شكل نهايي سوالهاي آزمون فراهم گردد .

اهداف مطالعه  :

1-  شناخت وضعيت عملكرد افراد پاسخ دهنده در هر سوال به منظور پي بردن به مشكلات سوالهاي آزمون و مشكلات تدريس زبان فارسي

2-    انتخاب سوالهاي مناسب و تجديد نظر سوالهاي متوسط براي استفاده مجدد

محدوديت ها ي مطالعه :

1- از ميان پاسخنامه هاي آزمون زبان فارسي فقط يك كلاس انتخاب گرديده است .

2- از ميان مراكز پيش دانشگاهي دختران فقط يك مركز انتخاب گرديده است .

3- از ميان دروس مرتبط با ادبيات فارسي فقط درس زبان فارسي 1 انتخاب گرديده است .

تعريف اصطلاحات مهم :

1- سطح دشواري: نسبت يا درصد دانش آموزاني كه به سوال پاسخ صحيح داده اند .

2- قدرت تفكيك : ميزان قدرت سوال در تفكيك دانش آموزان داراي نمره بالا در آزمون از دانش آموزان داراي نمره پايين در آزمون

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه :

تهيه و اجراي آزمونهاي پيشرفت تحصيلي با نامهاي مختلف . امتحانات آمادگي ميان ترم ، امتحانات مستمر ، امتحانات نهايي و پايان ترم از سالهاي نخست آموزش  رسمي. گرفته تا پايان تحصيلات دانشگاهي ، از فعاليتهاي مهم آموزشي و پرورشي معلمان به حساب مي آيد . اين فعاليت بخش جدايي ناپذير حرفه معلمي است . همچنان كه اثر بخشي كار معلمان را با توجه به ميزان تسلط آنان بر روشها و فنون آموزشي مورد قضاوت قرار مي دهند آگاهي از روشها و فنون اندازه گيري و ارزشيابي بازده يادگيري دانش آموزان و نيز توانايي كاربرد اين روشها و فنون از ويژگي هاي معلمين موفق است .

پس از آنكه معلم براي درس خود آزموني تهيه كرد و آن را در مورد گروهي از دانش آموزان به اجرا در آورد . اگر خواست كه از آن آزمون يا تعدادي از سوالات آن آزمون بار ديگر استفاده كند . بهتر است به تحليل سوالات و بررسي اشكالات آنها بپردازد و در صورت وجود اشكال به رفع آنها اقدام كند .

تحليل پاسخهاي دانش آموزان به هرسوال ،اطلاعات تشخيصي لازم را براي بررسي كيفيت يادگيري دانش آموزان و مشكلات آموزشي در اختيار معلم قرار مي دهد و او را در رفع مشكلات يادگيري و آموزشي كمك مي رساند . آنچه در پيش روست تعيين سطح دشواري و قدرت تفكيك سوالات هماهنگ كشوري درس زبان فارسي ويژه دوره ي پيش دانشگاهي رشته ي علوم تجربي و هنر در نيم  سال اول تحصيلي 84-85 مي باشدكه اميد است مورد استفاده دبيران محترم قرار گيرد .

 

 

 

 

اهميت اندازه گيري و ارزشيابي پيشرفت تحصيلي :  

هر چند كه ارزشيابي پيشرفت تحصيلي يادگيرندگان آخرين فعاليت آموزشي معلم به نظر مي رسد و با آنكه بر طبق  روشهاي سنتي آموزش و پرورش ، اندازه گيري و ارزشيابي بازده هاي يادگيري دانش آموزان . فعاليتي جدا از آموزش معلم به حساب آمده است . استفاده از آموزنها و ساير ابزارها و فنون ارزشيابي پيشرفت  تحصيلي يكي از مهمترين فعاليتها  ي آموزشي معلمان است .

بر طبق نظريه هاي جديد آموزشي ، معلم نه تنها در پايان دوره ي آموزشي بلكه در سراسر جريان آموزش بايد ميزان يادگيري دانش آموزان خود را ارزشيابي كند . اين كار به معلم كمك خواهد كرد تا هم از چگونگي توفيق و شكست يادگيرندگان در يادگيري و هم از نقاط قوت و ضعف فعاليتهاي آموزشي خود آگاهي حاصل نمايد .

اندازه گيري زير بناي اكثر فعاليتهاي ارزشيابي را تشكيل مي دهد . اندازه گيري از قواعدي  تشكيل مي يابد كه براي نسبت دادن اعداد به اشيا يا افراد به كار مي رود ، به گونه اي كه صفاتي از آن اشيا ( يا افراد ) را به صورت كميت يكسان نشان دهد . [1]

ارزشيابي پيشرفت تحصيلي عبارت است از فرايندي منظم براي تعيين و تشخيص ميزان پيشرقت يادگيرندگان در رسيدن به هدفهاي آموزشي ( گران لاند ، 1917 ) [2]     

انسان براي فهم بهتر اشياء و پديده هاي پيرامون خود با استفاده از ابزارهايي كه در اختيار دارد آنها را اندازه مي گيرد . مثلاً يك پزشك فشار خون بيمار را اندازه مي گيرد تا وضعيت جسماني وي را بهتر درك كند . يك معلم پيش دانسته هاي دانش آموز ان كلاس را در آغاز سال تحصيلي اندازه گيري مي كند تا نقطه شروع درس و برنامه درس را با معلومات قبلي دانش آموز هماهنگ سازد . معلم با استفاده از نتايج حاصل از اندازه گيري تصميم  مي گيرد  كه آموزش را با مطالب درس جديد شروع كند ، اگر تمام دانش آموزان از عملكرد نسبتاً خوبي برخوردار باشند مطالب تدريس شده را مجدداً تدريس كند اگر عملكرد تمام دانش آموزان ضعيف باشد از روشهاي جبراني استفاده كند و مشكلات درس افراد ضعيف را جبران كند ، اگر عملكرد تعداد كمي از دانش آموزان رضايت بخش نباشد براي استاندارد كردن يك دانش آموز لازم است سطح دشواري و قدرت تميز هر يك از سوالها محاسبه و سوالهاي ضعيف حذف شوند . سوالهاي متوسط مورد تجديد نظر قرار گيرند و سپس شكل نهايي سوالهاي آزمون فراهم گردد.

تحليل سوالها :

براي بررسي موثر بودن عملكرد هر سوال ، الگوهاي پاسخگويي به سوال توسط پاسخ دهندگان مطالعه مي شود . بررسي الگوي پاسخ هاي داده شده به هر سوال زماني امكان پذير است كه يك بار اين سوالها مورد آزمايش قرار گيرد و پاسخهاي داده شده به هر سوال در اختيار باشد . اين بررسي با دو هدف صورت مي گيرد .:

1- شناخت و ضعيت عملكرد افراد پاسخ دهند ه در هر سوال به منظور پي بردن يه مشكلات سوالهاي آزمون و مشكلات آموزش

2- انتخاب سوالهاي مناسب و تجديد نظر در سوالهاي متوسط براي استفاده ي مجدد .

تحليل نتايج هر سوال اين امكان را فراهم مي آورد تا سوال يا سوالهايي كه به پايين آمدن نمره افراد ي كه در كل آزمون نمره بالا گرفته اند و يا به بالا رفتن نمره  افرادي كه در كل آزمون نمره پايين گرفته اند ،  مشخص گردد . از طريق تحليل سوالهاي آزمون مي توان يك تفسير بهتر و دقيق تر از نتايج آزمون فراهم آورد .

 

 

 

سطح دشواري و قدرت تفكيك :

سطح دشواري هر سوال عبارت است از نسبت يا درصد دانش آموزاني كه به سوال پاسخ صحيح داده اند . براي سهولت در امر محاسبه سطح دشواري سوالها اگر تعداد افراد پاسخ دهنده زياد باشد ، با توجه به نمره كسب شده در كل آزمون ، افراد از بالا به پايين رديف مي شوند . سپس 27 درصد كساني كه بالاترين نمره و 27 درصد كساني كه پايين ترين نمره را در آزمون كسب كرده اند به ترتيب به عنوان گروه  قوي ، گروه ضعيف انتخاب مي شوند . در نتيجه 46 درصد اوراق وسط توزيع نمره ها كنار گذاشته مي شود. در چنين حالتي سطح دشواري هر سوال لز نوع آزمون تشريحي و انشايي به شرح زير است :

مجموع نمره هاي گروه قوي بعلاوه مجموع نمره هاي گروه ضعيف تقسيم  بر تعداد دو گروه ضرب در بارم سوال

شاخص دشواري ، يك شاخص وارونه است ، هرچه مقدار اين شاخص كوچكتر باشد ( به صفر نزديك تر باشد ) سوال مشكل تر و هر چه مقدار آن بزرگتر باشد ( به 100 نزديكتر باشد ) سوال آسان تر است .

يكي از معمول ترين دسته بندي ضرايب حاصله براي تفسير ضريب دشواري به شرح زير است .

30-0   سوال سخت

70/0 31./0 سوال متوسط

1- 71/0   سوال آسان

قدرت تفكيك سوال عبارت است از ميزان قدرت سوال در تفكيك دانش آموزان داراي نمره بالا در آزمون از دانش آموزان داراي نمره پايين در آزمون .  قدرت تفكيك سوال با استفاده از روش هم بستگي دو رشته اي نقطه اي محاسبه مي شود و دامنه آن بين 1- و 1+ مي باشد . ضريب همبستگي مثبت نشان مي دهد كه سوال همان چيزي را اندازه مي گيرد كه آزمون اندازه مي گيرد . هرچه شدت همبستگي به 1+ نزديكتر باشد يكساني عملكرد سوال و آزمون نيز بيشتر مي شود . به علت وقت گير بودن محاسبه ضريب همبستگي بين نمره تك تك سوالهاي آزمون با نمره در كل آزمون قدرت تفكيك سوال از طريق وضعيت پاسخ هاي دو گروه قوي و ضعيف در آزمون محاسبه مي شود . محاسبه قدرت تفكيك سوال تشريحي يا انشايي به شرح زير است :

مجموع نمره هاي گروه قوي منهاي مجموع نمره هاي گروه ضعيف تقسيم بر نصف تعداد گروه ضرب در بارم سوال

اندازه قدرت تفكيك يا ضريب تشخيص بين ( 1-0 ) است

يكي از دسته بندي هاي انجام شده براي تفسير ضريب تشخيص به شرح زير است

سوال ضعيف بايد حذف شود = كمتر از 20/0.

سوال متوسط كه معمولاً به اصلاح نياز دارد = 29/0. 20 /0.

سوال خوب كه احتمالاً به اصلاح نياز دارد = 39/0 . 30/0.

سوال خيلي خوب كه احتمالاً به اصلاح نياز دارد = بيشتر از 40 /0.

بين سطح دشواري و قدرت تفكيك يك سوال رابطه وجود دارد . انتخاب يا حذف يك سوال بايد با توجه به اين سه شاخص صورت گيرد .

1 اگر شاخص دشواري حدود صفر باشد ، سوال فاقد قدرت تفكيك خواهد بود . در چنين حالتي يا مطلب در كلاس تدريس نشده است يا متن سوال مبهم و نارسا بوده است ، بايستي متن سوال و الگوي پاسخ داده شده بررسي شود .

2- اگر شاخص قدرت تفكيك منفي باشد ، سوال فاقد ارزش است و بايد حذف شود .

3- اگر شاخص قدرت تفكيك مثبت و پايين باشد ، به سطح دشواري سوال توجه مي شود . سوالهاي خيلي ساده يا خيلي مشكل قدرت تفكيك ضعيف دارند . اگر سطح دشواري سوال مطلوب باشد به الگوي پاسخها و متن سوال توجه مي شود .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

روش تحقيق :    

روش تحقيقتعيين سطح دشواري و قدرت تفكيك سئوالات هماهنگ كشوري درس زبان فارسي 1 توصيفي است كه گاهي به عنوان تحقيق غير تجربي ناميده مي شود . در اين پژوهش براي وقوع رويدادها شرايطي به وجود نمي آيد .

روشهاي جمع آوري اطلاعات :

برگزاي آزمون هماهنگ كشوري در تاريخ 12/10 / 84 ساعت 10.30 به مدت 90 دقيقه

محاسبه آماري و شيوه نمونه گيري : 

از ميان مراكز پيش دانشگاهي ناحيه 2 مشهد مركز پيش دانشگاهي هفده شهريور انتخاب گرديد و از ميان كلاسهاي تجربي يك كلاس مورد بررسي قرار گرفت .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خلاصه و نتيجه گيري :

اجراي آزمونهاي پيشرفت تحصيلي بخش جدايي ناپذير حرفه معلي است . چنانچه هر يك از معلمان بخواهند آزموني تهيه كنند و آن را در مورد گروهي از دانش آموزان به اجرا در آورند ضروري است به تحليل سوالات و بررسي اشكالات آنها بپردازند و در صورت وجود اشكال به رفع آنها اقدام نمايند .

تعيين سطح دشواري و قدرت تفكيك سوالات هماهنگ كشوري درس زبان فارسي رشته علوم تجربي و هنر ويژه دانش آموزان و داوطلبان آزاد دوره پيش دانشگاهي در نيم سال اول سال تحصيلي84-85 مورد بررسي قرار گرفته است .

در مجموع از سي پرسش طراحي شده در زمينه ضريب دشواري نتايج زير بدست آمده است.

سوالات آسان                   36 پرسش

سوالات متوسط                  3 پرسش

سوالات سخت و دشوار         1 پرسش

در زمينه  قدرت تفكيك نتايج زير بدست آمد :

سوالات ضعيف                  23 پرسش

سوالات خيلي خوب            4 پرسش

سوالات خوب                    3 پرسش

سوالات متوسط                   1  پرسش

 

 

 

پيشنهادات مبتني بر يافته هاي تحقيق :

با توجه به اينكه سوالات درس زبان فارسي 1 هماهنگ كشوري بوده و در استان براي همه دانش پژوهان پيش دانشگاهي طراحي گرديد ه است به نظر مي رسد مدل     درصد سوالات آسان و      درصد سوالات متوسط و       درصد سوالات سخت در طراحي سوال مناسب باشد .

با توجه به قدرت تفكيك به نظر مي رسد نيازي به طرح سوالات با قدرت تفكيك خيلي خوب و خوب نباشد بدين جهت كه در ارزشيابي پيشرفت تحصيلي مزبور نيازي به تفكيك دانش آموزان داراي نمره بالا در آزمون از دانش آموزان داراي نمره پايين در آزمون نباشد . به هر حال      درصد از سوالات داراي قدرت تفكيك ضعيف است .

پيشنهادات پژوهشگر :

پيشنهاد مي شود به منظور ارزشيابي پيشرفت تحصيلي در درس زبان فارسي 1 طرح سولات آسان از     درصد به        درصد كاهش يابد . و نيز طرح سولات متوسط از      درصد به       درصد افزايش يابد .

توصيه  براي پژوهشهاي بعدي :

با توجه به محدوديت پژوهش و اينكه ارائه نتايج فقط به سطح مركز پيش دانشگاهي 17 شهريورتعميم  داده مي شود پيشنهاد مي شود اين پژوهش در سطح شهر مشهد انجام گيرد . همچنين پيشنها د مي شود سوالات سخت مورد بررسي و تحقيق قرار گيرد تا دلايل لازم براي اينكه اين سوالات پاسخ داده نشده است روشن گردد .

 

 

 

 

فهرست منابع :

1- كيامنش ، عليرضا ، روشهاي ارزشيابي آموزشي ، انتشارات دانشگاه پيام نور ، 1374

2-لوول . شوئر . اندازه گيري و ارزشيابي در آموزش و پرورش ، ترجمه حمزه گنجي ، انتشارات بعثت ، 1377

3- سيف ، علي اكبر ، اندازه گيري و ارزشيابي پيشرفت تحصيلي ، انتشارات آگاه ، 1371

4- موسوي ، فرشته ، چهار گام اساسي در ارزشيابي پيشرفت تحصيلي ، سنجش و ارزشيابي تحصيلي ، انتشارات عابد ، 1384

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تعيين سطح دشواري و قدرت تفكيك

 سئوالات هماهنگ كشوري درس زبان فارسي 1

رشته علوم تجربي و هنر

دانش آموزان و داوطلبان آزاد دوره ي پيش دانشگاهي

در نيم سال اول سال تحصيلي 84-85

 

پژوهشگر:

نجمه اسدپور زاوه اي ( كارشناسي ارشد ادبيات فارسي )

مركز پيش دانشگاهي 17 شهريور ناحيه دو مشهد

بهار 85



[1]- سيف ، علي اكبر ، اندازه گيري و ارزشيابي پيشرفت تحصيلي – ص 18

[2]- همان منبع ، ص 20


مطالب مشابه :


50 سوال برای تعیین سطح زبان

50 سوال برای تعیین سطح زبان - درباره زبان عامیانه و اصطلاحات زبانهای غیر پارسی




نمونه سوال برای آمادگی آزمون تعیین سطح ماموران مالیاتی در سال 1391

نمونه سوال برای آمادگی آزمون تعیین سطح در خصوص تعيين درآمد مشمول




بانک سوالات زبان انگلیسی مقطع دبيرستان

نمونه سولات امتحانی کلیه دروس برای دوره های نمونه سوالات زبان انگليسي تعيين سن مغز




پژوهش تعيين سطح دشواري و قدرت تفكيك سئوالات زبان فارسي 1 پيش دانشگاهي

تعيين سطح دشواري و قدرت تحصيلي در درس زبان فارسي 1 طرح سولات نمونه سئوالات




سوالات امتحانی درس به درس زبان فارسی ( 1 )

15-در جمله‌ي زير نهاد و گزاره را تعيين ي زبان را در نمونه زبان را در چند سطح




سوالات درس به درس زبان فارسی 1

15-در جمله‌ي زير نهاد و گزاره را تعيين ي زبان را در نمونه سطح دستور زبان از




نمونه سوالات تئوری آزمون ICDL1 سازمان فنی و حرفه ای

نمونه سوالات تئوری slidede انتخاب هاي مختلف تعيين كننده زبان هاي سطح بالا




نمونه سوالات دانشگاه علوم حدیث

نمونه سوالات دانشگاه علوم حدیث تعیین سطح زبان. تعيين مكان




برچسب :