شورای شهرساز یا تصمیم ساز !

شورای  شهرساز   یا   تصمیم ساز  !
     شوراها تبلور مسوولیت اجتماعی مردم هستند که به شکل نهادی توسط افراد منتخب مردم اداره می شوند.شوراها به دلایل متغیر و پیچیده بودن روابط اجتماعی با مسائل و مشکلات متعددی رو به رو هستند  که عدم توجه و دقت نسبت به آن ها می تواند به پایه های اصلی نهاد شوراها آسیب های غیرقابل جبرانی وارد سازد. یکی از اصلی ترین این مشکلات، عدم آشنایی به حوزه کاری و محدوده اختیارات آن ها است.     در حال حاضر آنچه مشخص به نظر می رسد این است که شوراها به فراخور وضعیت کاری و گستره کاری که خواسته یا ناخواسته برایشان ایجاد شده، عملا بدون آن که بدانند یا بخواهند در بخش اجرایی دخالت می کنند و تصدی امور را به دست می گیرند. در حالی که شورا تعریف دیگری دارد. قرار است که جهت پیشبرد سریع اهداف ........ نظارت نمایند. در این تعریف به شوراها اجازه تصدی گری داده نشده بلکه جایگاه بالاتری به عنوان ناظر داده شده است.عمده اعضای شوراها فکر می کنند که باید مسائل عمرانی، بهداشتی، اقتصادی، و ... را در شهر خود اجرا نمایند در حالی که مجریان این اهداف دستگاه هایی با تعریف قانونی خود هستند و کار شورا چیزی غیر این است. شوراها باید ناظر، کمک کننده و یاری دهنده کارهای عمرانی و اقتصادی و ... بوده و در مقابل مردم، سخنگو و پاسخگو باشند. این کار شوراست نه اجرا. هیچ گونه ابزار عمومی کار هم در اختیار ندارند. کار شورا روغن کاری چرخ دنده های شهر است. فرمانداری،شهرداری، ادارات گاز، آب، برق، مخابرات، آموزش و پرورش، اصناف، بازار و ... هر کدام یک چرخ دنده هستند و کار شورا این است تا با سهل کردن و یاری دادن، این چرخ دنده ها به سرعت و راحتی بچرخند و امورات شهر را بچرخانند.
    شوراهای شهر چون به انتخاب مردم تشکیل شده اند، امین مردم، شنونده نظرات آنان، جمع کننده نیازها و نهایتا در مقابل پاسخگو هستند. شوراها رابط مردم و مسوولین اند. ارتباط نزدیک این اعضا با مردم و آگاهی از نظرات ، نیازها، کمبودها و کاستی ها و مشکلات و جمع بندی و اولویت بندی آن، می تواند در تصمیم سازی شوراها بسیار مفید باشد و زمانی جایگاه شوراها بالاتر می رود که همه آنان درگیر تصمیم سازی شوند و تا رسیدن به نتیجه مطلوب آن را دنبال و نظارت نمایند. شوراها می توانند اولویت اجرای پروژه ها را از دید مردم پیش روی مسوولین قرار دهند. حال این پروژه ها چگونه و به شکلی اجرا می شود، دید تخصصی و قوانین و مقررات حاکم بر دستگاه است که تعیین کننده می باشد. و شورا فقط ناظر است. در این صورت هم نقش شورا و مشارکت مردم در همه دستگاه های اجرایی پررنگ شده و نتیجه می دهد و هم بین شوراها و همه دستگاه های اجرایی تعامل برقرار می گردد. ولی اگر به جای تصمیم سازی وارد اجرا شوند با موانع و برخوردهای جدی و قانونی دستگاهها مواجه می شوند و در آن صورت شورا را ضعیف و محدوده آن را به اندازه شهرداری کوچک کرده اند. یعنی فقط شورای شهرداری می شوند!
    در این محدوده هم گاها دیده می شود از حوزه خود خارج شده و در جایگاه شهردار قرار می گیرند. پس شورا کیست؟! و یا چه کسی شوراست؟! در مولفه های شهرسازی و قوانین شهرداری دخالت می کنند! مثلا برای جلب رضایت حداکثری شهروند خود تعداد طبقات و یا سطح اشغال و ... را با یک مصوبه تغییر می دهند. در حالی که باید ناظر درست اجرا کردن آن توسط شهردار خود باشند.
    اگر چه قانون به شوراها اجازه داده تا در زمان تهیه طرح ها به عنوان نماینده مردم و امین آنان در جلسات و کارگروه ها شرکت نمایند و تفکرات مردم شهر خود را در آن جلسات بیان و از آن ها دفاع نمایند. اما پس از تصویب نهایی طرح ها که خود نیز آن را تایید و امضا نموده اند، فقط ناظرند تا صحیح و کامل اجرایی گردد.
    مثلا در طرح های جامع یا تفصیلی که در روند تهیه آن شورا حاضر بوده و آن را از ابتدای عقد قرارداد تا انتها نظارت کرده اند و این طرح به دست کارشناسان متخصص برنامه ریزی شهری، شهرسازی، اقتصاد شهری، ترافیک شهری، مسائل اجتماعی، سیاسی، زمین شناسی، هواشناسی، محیط زیست، کشاورزی،میراث فرهنگی و ده ها کارشناس خبره در گارگروه های تخصصی تهیه و نهایتا در جلسات دفاعیه به تصویب و امضاء مدیران کل راه و شهرسازی، دفتر فنی استانداری، معاونت عمرانی استاندار، استاندار، وزیر راه و شهرسازی، وزیر کشور رسیده و به شهرداری ابلاغ شده آیا شورا می تواند با یک مصوبه آن را تغییر دهد؟! که اگر هم می توانست در همان ابتدای مسیر تهیه آن باید اقدام می کرد.این کار ضایع کردن مقام شوراهاست. این همان عدم آگاهی و آشنایی برخی از اعضای شورا به حوزه اختیارات است. این ها پایه های اصلی شورا را آسیب می زند و تعامل بین دستگاه ها را از بین می برد. چون بهترین شکل تعامل زمانی است که هر کس در حوزه اختیارات خود فعالیت کند و ضروری است شوراها وظیفه ادارات و حدود روابط بین خود و دیگر مقامات را بشناسند و بیشتر شورای تصمیم ساز باشند تا شهرساز. انشاا...

لطفا نظرات خود را به وبلاگ یا ایمیل زیر ارسال فرمایید

Ahmadghadimi.blogfa.com

[email protected]


مطالب مشابه :


استخدام

پرتال جامع مهندسی عمران،معماری و شهرسازی - استخدام - پرتال جامع دانشجویان و مهندسان عمران




استخدام نیمه وقت "پاره وقت "

بازار کار - استخدام نیمه وقت "پاره وقت " - بازار کار پایگاه اطلاع رسانی استخدام و اشتغال




آگهی استخدام در شرکت مهندسان مشاور معمار و شهرساز

استخدام های آبان 93; استخدام های مهر 93; پربازدیدترین آگهی های




شورای شهرساز یا تصمیم ساز !

شهرمن ، فومن - شورای شهرساز یا تصمیم ساز ! - وبلاگ تخصصی شهر - احمد قدیمی - شهرمن ، فومن




کامیلوزیته و رفرم شهرها

مهندسان شهرساز 88 بزرگان شهرسازی تبریز 88 بازارکار و آگهی های استخدام معماران معاصر




دیدار اعضای شورا با مقامات یزدی

آقای برزگری مدير كل بحران استانداری يزد و آقای رضایی مدير كل راه و شهرساز استخدام.




ضوابط طراحی پارک شهری

مهندسان شهرساز 88 بزرگان شهرسازی تبریز 88 بازارکار و آگهی های استخدام معماران معاصر




برچسب :