پرداخت های خارجی با تاکید بر اعتبار اسنادی
امروزه با توجه به جهانی شدن اقتصادو افزایش روز افزون مبادلات بین المللی شاهد استفاده از انواع پرداخت های خارجی می باشیم.در این میان استفاده از اعتبار اسنادی بدلیل بهره مند بودن از مزایای فراوان بویژه اطمینانی که برای دوطرف معامله بهمراه دارد، بیش از موارد دیگر مد نظر قرار گرفته است . در این مقاله سعی بر آن است که انواع پرداخت های خارجی بخصوص اعتبار اسنادی ،انواع ومزایای آن معرفی گردیده وبا توجه به نقش مهم بانکها در اعتبار اسنادی تحلیلی بر نقش بانکها ارائه گردد.
کلمات کلیدی:
اعتبار اسنادی،وصولی اسنادی،حساب آزاد،پیش پرداخت کامل،نقش بانکها
مقدمه
در اقتصاد جهانی شده امروز با استفاده از بازارمالی جهانی طراحی ،نظارت،کنترل،مدیریت و اجرای بسیاری از طرحها،پروژه ها وبرنامه های جدید عمرانی تولیدی یا تکمیل طرح های ناتمام یا توسعه و گسترش واحد های در حال تولید و واردات و صادرات کالاها امکان پذیر می باشد.بدین ترتیب استفاده از بازارهای مالی جهانی برای کلیه کشورها اجتناب ناپذیر شده است .وبرای استفاده از بازار مالی جهانی باید به تکنیکها و ظرایف پرداخت های خارجی مسلط بود. پرداخت های خارجی یک مجموعه ترتیبات وفنونی است که امکان استفاده بهینه ار بازار مالی جهانی را میسر می سازد. روشن است برای نیل به این مقصود در راستای تحقق بخشیدن به اهداف اقتصاد ملی چون رشد موزون اقتصادی ،کاهش نرخ تورم پولی ،بالابردن سطح اشتغال ،ترقی دادن سطح زندگانی مردم و داشتن تراز پرداختهای ارزی متعادل نه تنها آشنایی بلکه تسلط و احاطه بر فنون پرداخت های خارجی یک ضرورت می باشد .چنانچه پرداخت های خارجی (بانکداری خارجی) کشور کارایی لازم را نداشته باشد لاجرم نمی توان از امکانات وسیع بازار مالی و تجارت جهانی برای حل مسائل ومعضلات اقتصادی درحدمطلوب سود جست که نتیجه محتوم آن عدم تکمیل طرح ها و پروژه ها
طبق برنامه زمانبندی شده ودر مواردی متاسفانه مواجه شدن با انبوه طرح ها و پروژه های ناقص وناتمام و هچنین از دست دادن صادرات کالاهای سود آور و دارای مزیت نسبی تولید و واردات کالاهای لازم و مورد نیاز می باشد.طولانی شدن زمان اجرای طرحها و پروژه ها نه تنها تحمیل هزینه اضافی بر اقتصاد ملی است بلکه در مواردی توجیه پذیر بودن طرح ازلحاظ اقتصادی و مالی را ممکن است با مساله مواجه سازد و یا از دست دادن فرصت صادرات کالاهای دارای مزیت نسبی و یا عدم واردات به موقع کالاهای مورد نیاز ما را در تنگناهای اقتصادی قرار دهد.از طرفی توسعه روز افزون تجارت و مبادلات تجاری داخلی و بخصوص بین المللی و ضرورت سرعت و سهولت در امر بازرگانی و نقشی که گردش سرمایه و حجم مبادلات تجاری در سرنوشت سیاسی و اقتصادی کشورها دارد،دولتها را بر آن داشته است تا شرایط لازم برای استفاده از انواع پرداختهای خارجی را برای تاجران و بازرگانان خود فراهم سازند که میتوان به نقش مهم بانکها در این زمینه اشاره کرد .با عنایت به اهمیت زیاد پرداخت های خارجی ( بانکداری خارجی) و نقش مستقیم بانکها دراین مهم ،هدف از نگارش این مقاله تبیین انواع پرداختهای خارجی بخصوص اعتبارات اسنادی است . اعتبارات اسنادی یکی از فنون نوین بانکداری است که هم در بازرگانی داخلی وهم در بازر گانی خارجی کاربرد دارد.این فن شاهرگ حیاتی بازرگانی بین الملل شده ولذا واجد اهمیت گردیده است .به واقع اهمیت اعتبارات اسنادی مشتق از نقشی که در بخش بازرگانی ایفا می نماید می باشد.اعتبار اسنادی یک مکانیسم تسویه مالی بین المللی با کارایی بالا می باشد به طوریکه سالانه بیش از یک تریلیون دلار معاملات بین المللی از این مکانیسم استفاده می نماید.
مفاهیم
در بازرگانی بویژه بازرگانی خارجی هم خریدار و هم فروشنده با طیف وسیعی از ریسکها مواجه اند. اما مهمترین وبزرگترین رسیکی که خریدار با ان مواجه است این است که پول را بدهد اما کالا را دریافت ننماید .ریسک بعدی این است که فروشنده پول را و خریدار کالا را به موقع یا کامل دریافت ننماید.از این رو از تاریخی که در بازرگانی جهانی معاملات نقدی رقیب معاملات تهاتری شد تا به امروز هم فروشنده وهم خریدار با دو پرسش اساسی مواجه اندچطورو چه وقت؟این دو واژه یعنی چطور و چه وقت ،موجب پیدایش روشهای مختلف انجام معاملات در بازرگانی خارجی شده اند.این روشها از دید خریدار روشهای پرداخت و از دید فروشنده روشهای دریافت می باشند که درواقع هردو ،دو روی یک سکه می باشند. روشهای مختلف دریافت (پرداخت ) پول در تجارت خارجی را از یک دید می توان به دو دسته یا گروه تقسیم کرد. دسته اول روشهای سنتی و دسته دوم روشهای مدرن یا نوین.(زمانی فراهانی ،۱۳۸۴،ص ۴۹-۴۸)
۱٫روشهای سنتی
(Open account trade)الف )روش حساب آزاد:
از روش حساب آزاد تحت عنوان روش حساب باز یا روش فروش اعتباری یا نسیه نیز یاد می شود. اما در عرف بانکی و بازرگانی کشورمان به روش امانی مشهور و شناخته شده می باشد.در این روش فروشنده (صادرکننده)به خریدار(واردکننده)اعتماد دارد و به اعتمادو اعتبار واردکننده، کالا را نخست برای او ارسال می دارد(صادر می نماید)و وارد کننده بعد از دریافت کالا ومعمولا فروش آن اقدام به ارسال وجه آن می نماید.چنانچه در تجارت خارجی طرفین دادو ستد روی روش حساب آزادتوافق نمایند ریسک واردکننده صفر ودر مقابل ریسک صادر کننده بسیار بالا خواهد بود.از اینرو امروزه کمتر صادرکننده ای حاضر می شود در خصوص دریافت ارز حاصل از صادراتش با واردکننده روی این روش توافق نماید. اما در جهان امروزه عمدتا شرکتهای چند ملیتی برای دفاتر نمایندگی فروش خود در کشورهای مختلف با این روش اقدام به صادرات می نمایند. به دلیل رقابت موجود در بین صادرکنندگان از یکسو و نیز متداول بودن تامین مالی خریداران توسط فروشندگان از سوی دیگر، استفاده از این روش پرداخت در تجارت بین الملل، از حجم بالایی برخوردار است. بنابراین صادرکنندگانی که تمایلی به استفاده از این روش ندارند، ممکن است بازار فروش خود را از دست بدهند. اگر چه استفاده از این روش حجم فعالیت تجاری را افزایش می دهد، اما ارزیابی دقیق ریسک سیاسی، اقتصادی و تجاری کشور خریدار ضرورت دارد. (زمانی فراهانی ،۱۳۸۴،ص۴۹)
نکات کلیدی در روش پرداخت حساب باز:
۱- کالا، همراه با اسناد حمل مرتبط، مستقیماً برای خریدار ارسال می گردد و مبلغ آن پس از مدت توافق شده در قرارداد پرداخت می شود.
۲- فروشنده بایستی کاملاً اطمینان حاصل نماید که خریدار کالای دریافت شده را می پذیرد و در سررسید توافق شده، مبلغ قرارداد را پرداخت می کند.
۳- شرط پرداخت حساب باز امکان رقابت موفق در بازار را فراهم می نماید، مشروط بر اینکه ریسک های احتمالی با استفاده از یکی از بدیل های تامین مالی مانند Factoring کاهش یابد. (غمخوار،۱۳۸۵)
(Full advance payment)ب)روش پیش پرداخت کامل
روش پیش پرداخت کامل را درعرف بانکی و بازررگانی کشورمان به روش حواله ای یا روش “بدون
انتقال ارز”یا روش تی تی می شناسند.این روش در عمل نقطه مقابل روش حساب آزاد است زیرا در این روش این بار ابتدا واردکننده باید طبق توافق پول را ارسال (حواله )نمایدتا سپس صادر کننده اقدام به انتقال و صادرات کالا بنماید.روشن است دراینجا وارد کننده باید به صادرکننده اعتماد نماید. لذا ریسک واردکنننده بسیار بالا و در مقابل ریسک صادرکننده از نقطه نظر وصول ارز حاصل از صادرات صفر می باشد.در عرف بازرگانی کشورمان این روش را روش بدون انتقال ارز می شناسند.بدون انتقال ارز یک غلط مصطلح است ومراد از آن این است که دولت (بانک مرکزی )تعهدی در قبال تامین یا فروش ارز بابت این نوع واردات نداردو تامین ارز آن از محل صادرات واردکننده یا خرید ارز از بازار غیر بانکی (بازار ارز آزاد )امکان پذیر است*.همان طور که بیان شد در این روش ابتدا ارز حواله (انتقال) می شود وسپس کالا وارد می شود.از آنجا که ملاحظه می شود در مواردی واردکنندگان تمایل به استفاده از این روش به ویژه برای واردات کالاهای ضروری مورد نیاز مبرم در مقاطعی از زمان دارند، که می خواهند ریسک خود را پوشش دهند(زمانی فراهانی ،۱۳۸۴).
اصرار صادرکنندگان برای استفاده از این روش پرداخت، میتواند به از دست دادن مشتریان در بازار رقابتی منجر شود و در اینگونه موارد، واردکنندگان باسابقه و پرتجربه که از وجهه اعتباری خوبی در بازار بین المللی برخوردار هستند، عموماً از مراوده تجاری منصرف می شوند. اما در موارد یادشده زیر، ارجح است که فروشنده از روش پیش پرداخت استفاده نماید.
۱- مشتری جدید است و یا مدت کوتاهی است که به فعالیت تجاری اشتغال دارد.
۲- اهلیت اعتباری خریدار مورد تردید، نامناسب و یا نامطلوب است.
۳- ریسک سیاسی و تجاری کشور خریدار، بالا ارزیابی می شود.
۴-کالای موضوع قرارداد منحصر به فرد است و از تقاضای بسیار بالایی برخوردار است.
۵- فروش محصولات از طریق اینترنت صورت می پذیرد، لذا استفاده از این روش اجتنابناپذیر است. .( غمخوار ،۱۳۸۵)
ویژگی ها ،مسایل و مشکلات روشهای سنتی :
ریسک روشهای سنتی پرداخت ارز کالاهای وارداتی یا دریافت ارز حاصل از صادرات کالاها به عهده خود وارد کنندگان یا صادر کنندگان می باشد. مضافا در مورد این روش ها مقررات جهان شمولی وجود ندارد که چنانچه یکی از طرفین دادو ستد قصور یا تخلف نمود تعهدات ،تکالیف و مسئولیت های آنها را مشخص نموده باشد. اما در مواردی که طرفین دادو ستد به یکدیگر اعتماد
دارند و برای پرداخت وجه کالاهای موضوع دادو ستد به روشهای سنتی توافق می نمایند این روشها بسیار ارزان می باشند و بوروکراسی آنها کمتر و به طور خلاصه ساده و حداکثر یک قراردادی می باشند.به همین علل در اکثر مواقع واردکنندگان کشورمان روش پرداخت کامل یا باصطلاح غلط بدون انتقال ارز را علیرغم ریسک بالای آن به روش اعتبار اسنادی ترجیح می دهند.مضافا ملاحظه می شود در مواقعی که وارد کننده گان بویژه واحدهای تولیدی صنعتی نیاز فوری مثلا به یک قطعه یدکی به ارزش مثلا زیر بیست هزار دلار پیدا می نمایندمی توانند با این روش سریعا نسبت به واردات وجلوگیری از تعطیلی واحد تولیدی به واسطه فقدان قطعات یدکی جلوگیری نمایند.
در صورتی که طرفین دادو ستد بر روی یکی از روشهای سنتی توافق نمایند الزامی ندارند که انتقال وجه از طریق شبکه بانکی انجام پذیرد یعنی می توانند در این خصوص از خدمات بانکی یا سایر موسسه های اعتباری غیر بانکی استفاده نمایند یا استفاده ننمایند. (زمانی فراهانی،۱۳۸۴،ص۵۱)
۲٫روشهای مدرن
روشهای مدرن یا جدید شامل دو روش وصولی ها واعتبارات اسنادی می گردند.این روش ها را به دو علت روشهای مدرن می نامند.اول آنکه کاربرداین روشها فقط از طریق بانکها امکان پذیر است. در واقع بانکها با اخذ کارمزد مداخله می نمایند و صادرکنندگان و وارد کنندگان مهمترین ریسک ها را تحت شرایطی به بانکها انتقال می دهند.در واقع بانکها با قبول ریسکها محیط تجارت جهانی را برای صادرکنندگان وواردکنندگان امن می نمایند.دوم آنکه در قرن بیستم توسط اتاق تجارت بین الملل(International chamber of commerce)یا به اختصار ICC مقررات جهان شمول برای روشهای مدرن تدوین و منتشر گردید.مقررات مزبور به روشنی تعهدات ،وظایف وتکالیف و مسئولیت های طرف های درگیر با بانک ها و بانکها با یکدیگر را تبیین نموده است . (زمانی فراهانی،۱۳۸۴،ص۵۲)
الف ) وصولی اسنادی(Documentary Collection)
وصولی اسنادی را می توان تحویل اسناد توسط بانک به خریدار، در مقابل پرداخت و یا قبولی خریدار تعریف نمود. از نظر مقررات متحدالشکل وصولی ها، “وصول” به معنای انجام امور مربوط به اسناد توسط بانک ها وفق مقررات دریافت شده است به منظور:
الف- دریافت وجه یا قبولی، یا
ب- تحویل اسناد در قبال پرداخت و یا قبولی، یا
ج- تحویل اسناد بر اساس الزامات و یا شرایط دیگر.
بانک به عنوان واسطه امین بین فروشنده و خریدار، اسناد را -که دلالت بر حمل واقعی کالا و یا انجام خدمات دارد- به درخواست فروشنده و در مقابل پرداخت وجه و یا قبولی، به خریدار تحویل می دهد. تعهد بانک در ارتباط با انجام امور وصولی، صرفاً محدود به ارسال و تحویل اسناد در قبال پرداخت و یا قبولی است. بر خلاف اعتبارات اسنادی، بانک هیچگونه مسئولیتی در قبال عدم تمایل و یا عدم توان خریدار بر ایفای تعهداتش ندارد.
به موجب ماده ۹ مقررات متحدالشکل وصولی ها:
“بانک ها با حسن نیت عمل می کنند و دقت متعارف را به عمل می آورند.”
لذا هیچگونه تعهد یا مسئولیتی نسبت به پی آمدهای ناشی از قوه قهریه، تاخیر یا مفقود شدن هر نوع پیام، نامه ها یا اسناد را نمی پذیرند.(ماده ۱۴ و ۱۵ مقررات متحدالشکل وصولی ها)
به علاوه، “بانکها صرفاً مجاز به اجرای دستور وصول بر اساس مقررات حاکم می باشند و اسناد را به منظور دریافت دستورات بررسی نخواهند کرد.”( ماده ۲ )
ریسک اعتباری خریدار در این روش، در مقایسه با روش پرداخت حساب باز، به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد، اما از آنجایی که حمل کالا یا انجام خدمات از سوی فروشنده قبل از حصول تضمین پرداخت صورت می پذیرد، موارد زیر بایستی در استفاده از روش وصولی اسنادی رعایت گردد:
۱- فروشنده ( صادرکننده) و خریدار( وارد کننده ) بایستی نسبت به یکدیگر شناخت و اعتماد کامل داشته باشند.
۲- هیچگونه تردیدی نسبت به تمایل و یا توان پرداخت خریدار وجود نداشته باشد.
۳- کشور خریدار دارای ثبات اقتصادی، سیاسی و همچنین ثبات قوانین و مقررات صادرات و واردات باشد.
۴- سیستم پرداخت بین المللی کشور واردکننده در معرض “ریسک سیاست های نظارتی و کنترلی خروج ارز” و یا محددیت های مشابه نباشد.
۵- امکان برگشت کالا و یا پیدا نمودن مشتری جدید در صورت عدم قبولی و یا عدم پرداخت خریدار بررسی شود و هزینه های احتمالی آن بررسی شود. .( غمخوار ،۱۳۸۵)
مزایای روش وصولی اسنادی
الف – ساده و ارزان بودن فرآیند اجرایی
ب – روش پرداخت سریع تر و مطمئن تر در مقایسه با روش حساب باز
ج – امکان تحویل اسناد مالکیت کالا به خریدار در مقابل پرداخت همزمان یا قبولی برات
با وجود مزایای یاد شده، چنانچه خریدار از قبول اسناد و یا برات خودداری نماید، پیدا نمودن خریدار دیگر و یا برگشت کالا برای فروشنده هزینه هایی تحمیل خواهد نمود. (زمانی فراهانی،۱۳۸۴،ص۳۴۵-۳۴۴)
طرف های ذی ربط در عملیات وصولی اسنادی
* واگذارنده یا اصیل- Principal: فردی است که انجام وصولی را به بانک واگذار می نماید که عموماً فروشنده ( صادرکننده ) است .
* بانک ارسال کننده – Remitting Bank : بانکی است که اصیل انجام امور وصولی اسنادی را به آن واگذار می کند.
* بانک وصول کننده – Collecting Bank : هر بانکی به جز بانک ارسال کننده که در امر وصولی نقش دارد.
* بانک ارائه کننده – Presenting Bank : بانک وصول کننده ای است که اسناد را به برات گیر ارائه می دهد.
* برات گیر- Drawee : شخصی است که اسناد، وفق دستور وصولی، باید به وی ارائه گردد.
انواع وصولی اسنادی
۱-تحویل اسناد در قبال پرداخت Documents Against Payment) (D/P
در این نوع از وصولی اسنادی، بانک ارائه کننده صرفاً در قبال پرداخت وجه از سوی خریدار، اسناد را به وی تحویل می دهد. تجربه نشان داده است که برخی از خریداران ترجیح می دهند پرداخت وجه اسناد و در نتیجه تحویل اسناد را تا زمان رسیدن کالا به تاخیر بیاندازند. برای پیشگیری از چنین وضعیتی، دستور وصولی، دوره دقیق زمانی را که طی آن برات گیر بایستی اقداماتش را انجام دهد، مشخص می کند. ( ماده ۵ – ب مقررات متحدالشکل وصولی ها )
۲- تحویل اسناد در قبال قبولی Documents Against Acceptance ( D/A)
در این نوع از وصولی اسنادی، بانک ارائه کننده، اسناد را پس از قبولی برات مدت دار توسط خریدار، به وی تحویل می دهد. بدین ترتیب خریدار ( برات گیر ) کالا را قبل از اینکه وجه آن را پرداخت نموده باشد، در اختیار می گیرد و با فروش کالا قادر خواهد بود که منابع پرداخت وجه برات در سررسید را تامین نماید. از سوی دیگر فروشنده، کالا را در مقابل قبولی برات مدت دار در اختیار خریدار قرار داده است. البته این ریسک برای فروشنده وجود دارد که خریدار در سررسید وجه برات را تادیه ننماید. در اینگونه موارد که فروشنده به تمایل یا توان پرداخت خریدار تردید دارد، می تواند از برات گیر درخواست نماید علاوه بر قبولی برات توسط خریدار، بانک ارائه کننده یا یک بانک معتبر دیگر پرداخت وجه برات در سررسید را تضمین نماید.
مواردی که فروشنده بایستی برای تهیه اسناد و صدور دستور وصولی مد نظر قرار دهد:
پس از اینکه فروشنده، روش وصولی اسنادی را به عنوان روش پرداخت انتخاب نمود، با علم به
اینکه بانکها اسناد را کنترل نمی کنند، بایستی اطمینان حاصل کند که :
۱- تمام الزاماتی که در ارتباط با اسناد در قرارداد تجاری مورد توافق قرارگرفته است، رعایت شده است.
۲- اسناد به درستی و به صورت کامل وفق قرارداد تجاری صادر شده است.
۳- اسناد به درستی امضا و تایید شده اند.
۴- بارنامه، بیمه نامه و برات، وفق الزامات قرارداد تجاری صادر و در صورت نیاز به درستی ظهرنویسی شده اند.
۵- به منظور جلوگیری از تاخیر در انجام امور وصولی، نام و آدرس کامل برات گیر و دیگر موارد قید شده در بند ب ماده ۱۴ مقررات URC522 ، در دستور وصولی درج گردیده است.
۶- جزئیات مربوط به بانک ارائه کننده اسناد شامل نام کامل، آدرس پستی، سوئیفت ، تلفن و نمابر در دستور وصولی اشاره شده است.
۷- چنانچه دستور وصولی با برات همراه می باشد، بایستی مشخص کند که واخواست، در صورت عدم پرداخت، صورت پذیرد یا خیر. بدون وجود چنین دستوری؛ بانک وصول کننده ( ارائه کننده ) هیچگونه تعهد و مسئولیتی برای اقدام به واخواست ندارد. به عبارت دیگر، باید اطمینان حاصل کند که دستورات لازم در صورت عدم قبولی یا عدم تطبیق با سایر دستورات به روشنی بیان گردیده است.
۸- شرایط تحویل اسناد در قبال پرداخت و یا قبولی به صورت واضح و غیر مبهم مشخص شده
است.
۹- در ارتباط با هزینه های بانک و هرگونه هزینه اضافی و مخارج وصولی، ماده ۲۱ مقررات URC522 را مد نظر داشته است و در دستور وصولی به روشنی مشخص می باشد.
“ماده ۲۱ : هزینه و مخارج
الف – اگر دستورات وصولی مشخص نماید که هزینه و یا مخارج وصولی به عهده برات گیر است و برات گیر از پرداخت آن امتناع نماید، بانک ارائه کننده، اسناد را در مقابل پرداخت یا قبولی یا بر مبنای الزامات و شرایط دیگر، حسب مورد، بدون وصول هزینه و مخارج، تحویل خواهد داد، مگر اینکه ماده ۲۱ – ب اعمال شود.
ب – چنانچه دستورات وصولی بر این نکته تاکید داشته باشد که نمی توان از هزینه و یا مخارج صرفنظر نمود و برات گیر از پرداخت آن امتناع نماید، بانک ارائه کننده اسناد، اسناد را تحویل نخواهد داد و مسئول عواقب ناشی از تاخیر در تحویل اسناد نخواهد بود.”
نکاتی که خریدار بایستی در عملیات وصولی اسنادی مورد توجه قرار دهد:
۱ - برات گیر ( خریدار ) می تواند قبل از پرداخت وجه و یا قبولی، اسناد را نزد بانک ارائه کننده بررسی نماید. با این وجود بازرسی و یا بررسی کالا بدون مجوز فروشنده – قبل از پرداخت و یا قبولی اسناد – مجاز نمی باشد.
۲ – در صورتی که برات گیر از مشتریان معتبر و قابل اطمینان بانک وصول کننده باشد، آن بانک میتواند با مسئولیت و ریسک خود، اسناد را به صورت امانی و برای بررسی، در اختیار برات گیر قرار دهد. مسئولیت مفقود شدن اسناد و یا سوء استفاده از اسناد توسط برات گیر به عهده بانک ارائه کننده است. چنانچه برات گیر تصمیم به رد اسناد بگیرد، بایستی بلافاصله اسناد را به بانک ارائه کننده برگرداند.
۳- بانک ارائه کننده تنها زمانی مجاز است اسناد را در اختیار برات گیر قرار دهد که شرایط دستور وصولی احراز شده باشد.
۴ – بانک ارائه کننده هیچگونه وظیفه ای در قبال کنترل اسناد ندارد.
۵ – اسناد به شکلی که دریافت شده اند به برات گیر ارائه می گردند، به جز آن که بانک ها مجاز هستند هر نوع تمبری را به هزینه طرفی که از او وصولی دریافت کرده اند، بکار برند و هر نوع ظهرنویسی، مهر کردن یا درج علاماتی که برای عملیات وصولی ضروری هستند، انجام دهند.( غمخوار ،۱۳۸۵)
۲٫اعتبارات اسنادی Documentary Letter of Credit
به موجب ماده ۲ مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی (یو،پی،سی) اعتبار به هرگونه ترتیباتی، به هر نام یا توصیفی، که دربرگیرنده تعهد قطعی و برگشت ناپذیر بانک گشایش کننده نسبت به پذیرش پرداخت در قبال ارائه مطابق باشد، اطلاق می گردد.(بناء نیاسری،۱۳۸۵)
پذیرش پرداخت (honour) یعنی :
الف – پرداخت دیداری، چنانچه اعتبار به صورت پرداخت دیداری قابل استفاده باشد.
ب – تعهد پرداخت مدت دار و پرداخت در سررسید، در صورتی که اعتبار با شرط پرداخت مدت
دار قابل استفاده باشد.
ج – قبولی برات کشیده شده توسط ذی نفع و پرداخت وجه آن در سررسید، اگر اعتبار با شرط قبولی قابل استفاده باشد.
ارائه مطابق ( Complying Presentation) یعنی ارائه ای که مطابق با شرایط و الزامات اعتبار، مقرراتUCP600 و رویه های استاندارد بین المللی بانکی باشد.
ماده ۳ مقررات UCP600 مقرر می دارد که اعتبار برگشت ناپذیر تلقی می گردد، حتی اگر اشاره ای به این موضوع نداشته باشد و در ماده ۱۰ تصریح می نماید که اعتبار نمی تواند بدون موافقت بانک گشایش کننده، بانک تایید کننده ( در صورت وجود ) و ذی نفع، اصلاح و یا ابطال شود.
اعتبار بایستی مشخص کند که نزد کدام بانک قابل استفاده است. اعتباری که نزد بانک تعیین شده قابل استفاده باشد، نزد بانک گشایش کننده نیز قابل استفاده است. محل بانکی که اعتبار نزد آن قابل استفاده است، محل ارائه اسناد نیز تلقی می گردد. فروشنده نیز این حق را دارد که اسناد را به بانک تعیین شده و یا بانک گشایش کننده ارائه دهد. .( رجبی،۱۳۸۱)
سیر تاریخی توسعه و تکامل اعتباراسنادی
۱٫شکل های اولیه و قدیمی
مروری کوتاه بر تاریخ اعتبار اسنادی برای فهم این ابزار مفید است هر چند این تاریخ بطور کامل مورد یقین واتفاق نظر نیست.برخی نویسندگان برآنندکه شکلی از برات که در قرن دوازدهم در منطقه مدیترانه مورد استفاده بوده وبا عنوان “سند پرداخت”یا “سند تبدیل “نامیده می شده،نطفه و سلف اعتبار اسنادی کنونی را تشکیل می دهد.به موجب این سند،طلبکار از مدیون خود درخواست می کردیا به او دستور می داد وجهی را به شخص ثالثی بپردازد.برخی دیگر از نویسندگان سلف اعتبار اسنادی را اعتبارنامه بازکه در قرون وسطی مورد استفاده بود،می دانند.بنا به گفته استوری اعتبار نامه باز عبارت است از:”تقاضانامه ای باز که به موجب آن یک شخص(معمولا یک تاجر یا بانکدار)از شخص یا اشخاص دیگری درخواست می کندبه شخص ثالثی که نام اودر تقاضانامه مشخص شده ،تا میزان معینی،وجه نقد پرداخت یا اعتبار بدهد(بدهند)وتعهد می نمایدهمان مبلغ را به شخصی که وجه را پرداخته ،بازپرداخت نموده یا برواتی که بر عهده خود او صادر می شود، تا همان میزان قبول نماید.این تقاضانامه،چنانچه خطاب به کلیه تجار یا سایر اشخاص به طور کلی باشد واز آنها درخواست کند این وجه به شخص ثالثی پرداخت گردد،اعتبار نامه عام نامیده می شودوچنانچه این تقاضانامه خطاب به شخص معینی باشدواز اودرخواست کند این پرداخت ها را به شخص ثالثی صورت دهد،اعتبار نامه خاص نامیده می شود”.
با وجود آنکه رابطه بین سند پرداخت و اعتبارنامه باز به طور کامل روشن نشده است به نظر می رسداعتبار نامه باز به طریقی مشابه با سند پرداخت عمل می کرد.اعتبار نامه باز سندی بودکه به موجب آن صادر کننده سند از کارگزار خود می خواست وجهی را به مشتری اوبپردازد.اعتبار نامه باز همانندسند پرداخت یک دستور پرداخت بود،نه یک تعهدپرداخت.گذشته از این اعتبار نامه باز به منظور اینکه برای شخص در خارج از کشور وجوه نقد فراهم آوردو بدینسان نیاز به حمل پول را از سوی او برطرف کند نیز مورد استفاده بود،کما اینکه برات نیز بدین منظور استفاده می شد.
۲٫اعتبارات خریداران
اعتبار خریدار تعهدی بوداز سوی تاجر یا خود خریدار مبنی بر پرداخت یا قبولی براتی که فروشنده صادر می کرد.اعتبارات خریداران هنگامی پدید آمدکه برات جایگاه رسمی خود را به عنوان یک سند قابل معامله در اروپای قرن هفدهم یافت.اعتبارات خریداران سندی بودکه به گونه زیر توصیف می شد:
“یک بازرگان،همکار یا خادم خود را جهت خرید متاع یا وصول پول برای منظوری ،مامورمی کرد و نامه ای باز خطاب به بازرگانی دیگر به او تسلیم می نمود که درآن از او خواسته شده بود به همکار او،یعنی حامل نامه فرصت دهد کالایی را از او خریداری یا پولی را دریافت نماید ومتعهد می شد که همان کالا رابرای او تهیه خواهد کرد و همان پول را برای او فراهم خواهد نمود یا از طریق حواله به او خواهد پرداخت”
اعتبارات خریداران تنها در وجه شخص معینی می توانست صادر شود و باید حاوی مبلغی مشخص یا حداکثر مبلغ قابل پرداخت،می بود.اعتبارات خریداران حاوی تعهدی از سوی صادر کننده سند مبنی بر بازپرداخت وجه به پرداخت کننده بود.مع الوصف،این اعتبار نامه ها حتی در صورت عدم پرداخت نمی توانست مورد واخواست و اعتراض قرار گیرد.ازاین روی،طرفین نمی توانستند با اطمینان خاطر به این نوع اعتبار نامه به عنوان منبع حقوق و تعهدات شان اتکا نمایند.کاربرد این اعتبار نامه ها محدود به مواردی بود که روابط مستمر معاملاتی بین دو یا چند تجارتخانه وجود داشت که معمولا به صورت حساب مفتوح یا نسیه با یکدیگر تجارت می کردند.
۳٫اعتبارات اسنادی امروزین
به طور کامل واضح نیست که اعتبارات اسنادی از چه زمان شکل امروزین را به خود گرفته است .با این همه،ظاهرا بیشتر نویسندگان اتفاق نظر دارندکه اعتبارات اسنادی کنونی در حدود اواسط قرن نوزدهم پدید آمد.اعتبارات اسنادی پس از جنگ جهانی اول به نهایت کمال رسید.عواملی چندبه کابردروزافزون وشکل گیری اعتبار اسنادی در آن زمان کمک کرد.
۱٫رشد بالای تجارت جهانی
۲٫نوسانات در ارز های خارجی
۳٫بی ثباتی در اقتصاد کشورها:تجار درروز کسب وکاری پر رونق ،اما شب هنگام ورشکسته می شدند.
۴٫ورود افراد کلاهبردارو دغل در معاملات تجاری .
به علاوه ،وقتی که تجار عادت نموده اندبه یاری اعتبارات اسنادی وثیقه ای جهت پرداخت ثمن تحصیل نمایند،دیگر بعید است از این عادت ورویه دست بردارند.این مختصر از تاریخ اعتبار اسنادی نشان می دهد که اعتبار اسنادی محصول و مخلوق تجارت بین المللی است.(بناء نیاسری،۱۳۸۵)
ویژگی های اعتبار اسنادی
الف)تعهد بانک گشاینده
مهمترین ویژگی اعتبار اسنادی که این شیوه پرداخت(دریافت)را از سایر روشها متمایز می سازد این است که در این روش ذی نفع اعتبار اسنادی وجه اسناد را که مبین انجام معامله از طرف او می باشد از بانک گشاینده اعتبار اسنادی مطالبه می نماید و نه از وارد کننده.البته مشروط بر آنکه شرایط اسنادی مندرج در متن اعتبار اسنادی در خصوص ارائه اسناد منطبق رعایت شده باشد.
ب)تنوع
دومین ویژگی اعتبار اسنادی این است که اعتبار اسنادی از تنوع بسیار قابل ملاحظه ای برخوردار است به ترتیبی که بیش از بیست نوع اعتبارات اسنادی این روش پرداخت را به یک کارگاه بسیار مجهز تبدیل نموده است .
ج)مقررات جهان شمول
سومین ویژگی اعتبار اسنادی این است که کمیسیون بانکی اتاق بازرگانی بین الملل با کلیه دست اندرکاران صاحب نظر ،ضوابط و مقرراتی برای آن تهیه ،تدوین،تصویب،بروز و انتشار داده است .
د)کاربرد وسیع
اعتیار اسنادی در صورت توافق متعاملین نه تنها در مواردی که موضوع معامله کالاست کاربرد دارد بلکه در مواردی که صرفا موضوع معامله خدمت است نیز کاربرد دارد.بالطبع در مواردی نیز که موضوع معامله کالایی-خدمتی است هم کاربرد دارد.
ه)تامین مالی متعاملین
اعتبار اسنادی یک مکانیسم قوی است که در حل مشکل نقدینگی متعاملین بخوبی عمل می نماید.زیرا در بازرگانی اعم از خارجی یا داخلی چنانچه در خواست کننده اعتبار اسنادی ((Applicantبرای بانک گشاینده اعتبار اسنادی شناخته شده و معتبر باشد حتی بانک گشاینده اعتبار در روز گشایش اعتبار اسنادی (Issuing bank)ممکنست از وی فقط کارمزد گشایش و هزینه های بانکی مربوطه را اخذ وبه اصطلاح با پیش دریافت صفر اقدام به گشایش اعتبار اسنادی بنماید. سازو کار اعتبار اسنادی مشکل نقدینگی ذی نفع اعتبار اسنادی را نیز براحتی می تواند،در
صورت نیاز حل نماید.پس از اینکه اعتبار اسنادی به ذینفع آن ابلاغ گردید ذی نفع می تواند به اتکاء اعتبار اسنادی گشایش شده به نفع او،از تسهیلات بانکی برخوردار شود یا به گشایش اعتبار اسنادی جدید برای تدارک تمام یا بخشی از کالاها و خدمات مورد نیاز اقدام نماید.
و)انعطاف پذیری
انعطاف پذیری (Flexible)از دیگر ویژگی های اعتبار اسنادی می باشد.اعتبار اسنادی از انعطاف کافی جهت تامین خواسته متعاملین در معاملات متنوع می باشد.
ز)تسهیل اجرای سیاست کنترل ارزی
در کشورهایی که نظام کنترل ارزی حاکم و جاری است یا حاکم می شود بانک مرکزی (دولت )با مکانیسم اعتبار اسنادی بهتر وراحت تر می تواندسیاست کنترل ارزی را به اجرا بگذارد.(زمانی فراهانی،۲۶-۱۹)
انواع اعتبارات اسنادی
اعتبار اسنادی از نظرحدود اختیارات خریدار:
معمولا بر دو نوع هستند: اعتبارات اسنادی قابل برگشت و غیر قابل برگشت.
الف- اعتبارات اسنادی قابل برگشت(Revocable Credit)
این نوع اعتبارات پس از ابلاغ به بانک کارگزار میتواند براساس درخواست متقاضی از بانک خریدار و بدون اخذ مجوزی از جانب فروشنده / تولید کننده کالا ، قابل فسخ و ابطال باشد. روشن است این گونه اعتبارات هیچگونه تعهد و مسئولیتی را نیز برای بانکهای گشایندهL/C بهمراه نداشته و تا زمان دریافت اسناد و پذیرش آنها توسط بانک گشاینده اعتبار قابلیت برگشتپذیری بقوت خود باقی خواهد ماند.بدیهی است، استفاده از اینگونه اعتبارات به هیچ وجه به فروشندگان توصیه نشده و معمولا بانکهای درگیر اعتبارات نیز از قبول و ثبت سفارش یک چنین اعتباراتی عدول خواهند کرد.
ب- اعتبارات اسنادی غیر قابل برگشت(Irrevocable Credit)
این نوع اعتبارات درست برعکس شرایط بند الف بوده و در بردارنده تعهد غیر قابل فسخ و غیر قابل عزل بانک گشاینده اعتبار است، و به نوعی پرداخت وجه اعتبار را در قبال مبادله اسناد بدون عیب و نقص رادر سررسید معین طبق شرایط و ترم اعتبار تضمین میکند.بدیهی است این نوع اعتبارات را بدون اخذ و موافقت فروشنده و نیز بانک ذینفع اعتبار به هیچ عنوان نمیشود یک جانبه ابطال و یا اصلاح / تغییر شرایط (Amendment) کرد. معمولا بانکها حین گشایش اعتبارات اسنادی و ابلاغ آن به به بانک کارگزار موارد فوق الذکر را صراحتاً در متن L/C قید میکنند.
انواع اعتبار اسنادی از نظر تایید و تضمین مضاعف :
الف – اعتبار اسنادی تایید شده (Confirmed L/C)
اعتباری است که از طرف بانک ابلاغ کننده (بانک ذینفع یا بانک کارگزار) یا هر بانک معتبر دیگر مورد درخواست فروشنده علاوه بر بانک گشایش کننده اعتبار نیز مورد تایید قرار میگیرد. این نوع اعتبارات همیشه در زمانی مورد درخواست فروشنده قرار میگیرد که تعهد بانک بازکننده اعتبار به علت وضعیت سیاسی یا اقتصادی کشور وی، یا به علت اعتماد به خریدار، مورد پذیرش فروشنده نیست .به این ترتیب دو بانک (بانک گشایش کننده و بانک تایید کننده) بطور مشترک و جداگانه در قبال ذینفع متعهد میشوند . هزینه افتتاح اعتبار اسنادی تایید شده بیش از هزینه اعتبارات دیگر است. اینک با توجه به وضعیت فعلی در کشورمان و به تبع اعمال تحریمهای اقتصادی و …. فروشندگان کالا ترجیحاً، اعتبارات تایید شده را درخواست میکنند.
ب- اعتبار اسنادی تایید نشده (Unconfirmed L/C)
اینگونه اعتبارات فقط با تایید بانک گشایش کننده اعتبارو بدون نیاز به تایید بانک دیگری گشایش می یابد.
انواع اعتبارات از نظر نحوه تسویه:
الف- اعتبار اسنادی دیداری (At Sight L/C )
دراین نوع اعتبارات ، پرداخت وجه اعتبار به مجردارائه اسناد حمل/ معامله اسناد(Negotiation) مشروط بر انطباق کامل اسناد با دستور مندرج در متن L/C انجام میشود.
ب- اعتبارات اسنادی مدت دار (Deffered Payment L/C) :
در این نوع اعتبارات وجهی هنگام ارائه اسناد پرداخت نمیشود، زیرا سررسید مدتدار بوده و در آینده انجام خواهد پذیرفت ، لذا تعهد پرداخت در سررسید ،از طریق بانک گشایش کننده اعتبار انجام و در واقع اسناد بدون اخذ وجه در قبال اخذ وثائق / سایر تضمین های کافی به تشخیص بانک عامل مربوطه جهت ترخیص کالا در اختیار متقاضی قرار میگیرد . لازم به توضیح است ، نبایستی این ترم را با اعتبارات یوزانس اشتباه کرد زیرا در این نوع از اعتبارت یک/ چند فقره برات به ضمیمه اسناد ارسال ، که با توجه به قبولی آن از طریق خریدار در سر رسید مربوطه قابل پرداخت خواهد بود. چنانچه پرداخت این « برات/ براتها» از طریق بانک عامل تایید و گواهی شود مسئولیت و ریسک پرداخت بانک گشایش کننده اعتبار انتقال مییابد که به اعتبارات پذیرشی یا Acceptance L/C ، معروف است.
ج- اعتبار اسنادی نسیه یا مدتدار (یوزانس)L/C Usance:
اعتباری است که وجه اعتبار بلافاصله پس از ارائه اسناد از سوی ذینفع، پرداخت نمیشود بلکه پرداخت وجه آن ، به علاوه سود مربوطه ، بعد از مدت تعیین شده (۳۰ روز،۶ ماه ،یکسال و…) که در اعتبار مشخص شده است ، صورت میگیرد . معامله یوزانس معمولاً در کشورهایی انجام میگیرد که کمبود ارز دارند.
اعتبار اسنادی از نظر قابلیت انتقال:
الف- اعتبارات قابل انتقال (Transfrable L/C)
به اعتباری گفته میشود که طبق آن ذینفع اصلی حق دارد همه یا بخشی از اعتبار گشایش شده را به شخص یا اشخاص انتقال دهد. در واقع این نوع اعتبار یک امتیاز برای فروشنده محسوب میشود، و ریسک خریدار را بالا میبرد.
ب- اعتبارات غیر قابل انتقال(Untransfrable L/C)
به اعتباری گفته میشود که ذینفع حق واگذاری کل یا بخشی از آن را به دیگری ندارد. در تجارت بین الملل عرف بر غیر قابل انتقال بودن اعتبار است.
انواع اعتبار اسنادی با شرایط خاص:
الف- اعتبارات اسنادی تضمینی(Standby L/C) :
این قبیل معاملات بیشتر در ایالت متحده آمریکا متداول بوده و به اعتبارات اسنادی تضمینی مشهور است و اخیراً در کشورهای اروپائی نیز معمول شده است . عملکرد اینگونه اعتبارات مشابه ضمانتنامههای ارزی (Letter of Guarantee) بوده که جهت تضمین پرداخت بروات ، تضمین باز پرداخت پیشپرداختها و کالاهای حمل شده و گاهی نیز جهت تضمین حسن انجام قراردادهای تامین نصب کالا و … بکار گرفته می شود.
ب- اعتبار اسنادی گردان (Revolving L/C) :
در اینگونه اعتبارات ، کالا و یا خدمات موضوع این L/C به دفعات در زمانهای مشخص و با مبلغی معین مورد استفاده قرار میگیرد، برای مثال ذکر میشود این اعتبار برای X مبلغ گشایش لکن تا سقف Yمبلغ قابل چرخش خواهد بود ، بدین معنی که پس از استفاده ذینفع قسمتی از اعتبار ، که به نسبت زمان/ مبلغ یا بصورت تجمعی یا غیر تجمعی مجدداً برای مدت زمان و یا مبلغ خاصی فعال میشود.
ج- اعتبار اسنادی پشت به پشت(اتکایی) (Back to Back L/C) :
این نوع اعتباراسنادی متشکل ازدو اعتبار جدا از هم است. اعتباراول به نفع ذینفع گشایش مییابد که خود به هر دلیلی قادر به تهیه وارسال کالا نیست. به همین جهت با اتکا به نفع ذینفع گشایش یافته است اعتبار دیگری برای فروشنده دوم(ذینفع دوم) که میتواند کالا را تهیه و ارسال کند ، از طرف ذینفع اول گشایش مییابد . مبلغ اعتبار دوم معمولاً کمتر از اعتبار اول است تا ذینفع اولیه بتواند قبل از سررسید و آخرین تاریخ حمل اعتبار دوم باید از اعتبار اول جلوتر باشد تا ذینفع اول بتواند قبل از سررسید و آخرین تاریخ حمل اعتبار اول اسناد مربوط به کالا را دریافت و آنرا به بانک ابلاغ کننده اعتبار اول ارائه دهد . د رقراردادهائی که چندین واسطه بین خریدار نهائی و عرضهکننده اصلی قرار دارد چنین اعتباراتکائی توسط واسطهها گشایش می یابد. در چنین مواردی اعتبار پشتوانه سایر اعتبارات قرار گرفته به اعتبار (Overriding ) موسوم است.
د- اعتبارات بند قرمز(Red Clause)
در این نوع از اعتبارات ،تمامی و یا قسمتی از وجه اعتبار قبل از حمل و ثبت سفارش به ذینفع پرداخت میشو د. بعضاً فروشندگان کالا مبالغ معینی را تحت عنوان (Payment Advance- Down) پیش پرداخت قبل از ایفای تعهداتش دریافت میکنند . مبالغ یاد شده معمولاً جهت تامین مالی / تولید و فرآوری محصول صادراتی مورد نظر درخواست ضمناً متعهد میشوند در صورت عدم توانائی جهت تامین محصول سفارشی مبلغ دریافتی را بهمراه بهره مربوطه به خریدار کالا مسترد دارند.چون در این نوع معاملات برون مرزی فروشندگان اعتمادی به خریدار کالا ندارند بنابراین شرط معاملات را مبتنی بر پیش دریافت قسمتی از وجه کالا ، قبل از حمل میکنند که متاسفانه اخیراً نیز با عنایت به صدور بخشنامههای تحریم بر علیه کشورمان تقاضای دریافت قسمتی از وجه L/C ها متداول شده است ، در این روش میتوان با اخذ یک فقره ضمانت نامه پیش پرداخت (Counter Guaranttee) از فروشنده کالا ، ریسک عدم باز پرداخت وجه یاد شده را پوشش داد.علت این نامگذاری آن است که اولین بار که این اعتبار گشایش یافت بانک باز کننده اعتبار برای جلب توجه بانک ابلاغ کننده شرایط اعتبار را که به مقداری از وجه اعتبار را به عنوان پیش پرداخت به ذینفع پرداخت میکند را باجوهر قرمز نوشت که از آن به بعد به اعتبار ماده قرمز معروف شد. در پارهای از مواقع در یک اعتبار عادی ایجاب میکند که مقداری پیش پرداخت به ذینفع اعتبار به عمل آید . این عمل در برابر دریافت ضمانتنامه پیشپرداخت صورت میگیرد و با اعتبار ماده قرمز تفاوت دارد.(زمانی فراهانی،۱۳۸۸،۸۶-۵۹)
انواع روش تسویه در اعتبارات اسنادی
اعتبارات اسنادی از لحاظ نحوه پرداخت وجه اسناد به ذینفع، طبق مقررات UCP600 به صورت های زیر تقسیم می شوند:
۱ – اعتبارات اسنادی با شرط پرداخت دیداری( Available By Sight Payment)
در این نوع اعتبار، فروشنده در قبال ارائه مطابق به بانک تعیین شده یا بانک گشایش کننده یا بانک تایید کننده (در صورت وجود)، وجه اسناد را دریافت می نماید.
( بدیهی است در مواردی که بانک گشایش کننده نزد بانک تعیین شده حساب به ارز اعتبار داشته باشد، دیگر حضور بانک پوشش دهنده ضرورتی ندارد. بانک گشایش کننده در اعتبار اسنادی، بانک تعیین شده را مجاز میکند تا در صورت پذیرش پرداخت، حساب بانک گشایش کننده نزد
خود را بدهکار نماید.)
تعهد بانک گشایش کننده و بانک تایید کننده ( در صورت وجود ):
به موجب ماده ۷ مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی، چنانچه اعتبار برای پرداخت دیداری نزد “بانک گشایش کننده” قابل استفاده باشد و یا اگر اعتبار با شرط پرداخت دیداری نزد “بانک تعیین شده” قابل استفاده باشد و آن بانک از پذیرش پرداخت خودداری نماید، بانک گشایش کننده ملزم به پذیرش پرداخت در قبال ارائه مطابق می باشد.
بر اساس مفاد ماده ۸ نیز چنانچه اعتبار برای پرداخت دیداری نزد”بانک تایید کننده” قابل استفاده باشد و یا اگر اعتبار برای پرداخت دیداری نزد”بانک تعیین شده” دیگری قابل استفاده باشد و آن بانک نپردازد، ”بانک تایید کننده” ملزم به پذیرش پرداخت در قبال ارائه مطابق می باشد.
۲ – اعتبار اسنادی با شرط پرداخت مدت دار ( Available By Deferred Payment)
در این نوع اعتبار، بانک تعیین شده، بانک گشایش کننده یا بانک تاییدکننده ( در صورت وجود ) چنانچه ارائه مطابق باشد، متعهد می شود که وجه اسناد را در سررسید پرداخت کند و در سررسید نیز ایفای تعهد می کند.
تعهد بانک گشایش کننده و بانک تایید کننده ( در صورت وجود ):
وفق ماده ۷ مقرراتUCP600 ، چنانچه اعتبار در مقابل پرداخت مدت دار نزد “بانک گشایش کننده” قابل استفاده باشد و یا اینکه با شرط پرداخت مدت دار نزد “بانک تعیین شده” قابل استفاده باشد و بانک یادشده از پذیرش پرداخت خودداری نماید، بانک گشایش کننده ملزم به
پذیرش پرداخت در قبال ارائه مطابق می باشد.
بر اساس ماده ۸ نیز چنانچه اعتبار با شرط پرداخت مدت دار نزد “بانک تایید کننده” قابل استفاده باشد و یا اینکه نزد “بانک تعیین شده” قابل استفاده باشد و بانک مذکور از پذیرش پرداخت امتناع ورزد، بانک تایید کننده ملزم به پذیرش پرداخت در قبال ارائه مطابق می باشد.
۳ – اعتبار اسنادی با شرط قبولی ( Available By Acceptance)
در اعتبار اسنادی با شرط قبولی، ذی نفع براتی عهده بانک گشایش کننده یا تایید ک
مطالب مشابه :
اينكوترمز چیست؟
کارمند بانک ملت عقد قرارداد حمل و بیمه و بازرسی با خریدار است. FOB : مخفف اصطلاح Free On Board
دریافت گواهینامه استاندارد بین المللی ایزو 9001 از سوی بانک ملت
کارمند بانک ملت برای نظارت و بازرسی قانونمند از سوی شرکت tuv اتریش صادر شده و تا روز 11
اسکناس صد دلاری جدید
کارمند بانک ملت پس از انجام مراحل چاپ نوبت به فرایند بازرسی اسکناسها میرسد.
پرداخت های خارجی با تاکید بر اعتبار اسنادی
کارمند بانک ملت با این وجود بازرسی و یا بررسی کالا بدون مجوز فروشنده
بازرسی غیر مخرب (عمومی) به همراه شکل
مهندسی جوش ایران - بازرسی غیر مخرب (عمومی) به همراه شکل بانک ملت. اوقات شرعی تمام شهرهای
سازمان تامین اجتماعی و بانکها
بانک ملت و سازمان 3- تاریخ 1383/05/25 با پیگیری سازمان بازرسی کل کشور و ارجاع آن به دیوان
بازرسی مخازن تحت فشار
مهندسی جوش ایران - بازرسی مخازن تحت فشار بانک ملت. اوقات شرعی تمام شهرهای
منشور اخلاقی بانک ملی-ملت-صادرات و انتشارات دانشگاه
Mahdieh Monfared - منشور اخلاقی بانک ملی-ملت-صادرات و انتشارات دانشگاه - دنیــــا فهمـید خیلی
بازرسی به روش مایعات نافذ (PT)
مهندسی جوش ایران - بازرسی به روش مایعات نافذ (pt) بانک ملت. اوقات شرعی تمام شهرهای
برچسب :
بازرسی بانک ملت