روستایی یارانه گرفت، اما فقیرتر شد

عضو هیئت علمی مرکز پژوهش‌های برنامه‌ریزی و مطالعات اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی:

روستاییان یارانه دریافت کردند، اما فقیرتر شدند

 

در حالی که پرداخت یارانه به روستاییان قدرت خرید آنان را افزایش داد، اما در مقابل واردات بستر تولید را از روستاییان گرفت و روستا را نیز مبدل به کانون مصرف کرد.

عضو هیئت علمی مرکز پژوهش‌های برنامه‌ریزی و مطالعات اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این مطلب گفت: در حالی مرکز آمار میزان تورم مناطق روستایی را 41.4 درصد معرفی کرده است که بر اساس آمارهای واقعی در سال گذشته کمتر کالایی بوده که حداقل افزایش دوبرابری نداشته باشد، لذا همین رقم 41.4 درصد نیز محل مناقشه است.

دکتر احمد عبداله‌پور افزود: بر اساس آمارهای به‌دست‌آمده، تورم مناطق روستایی طی سال گذشته و سال جاری همواره بالاتر از تورم شهری بوده است که علت آن را باید در سیاست‌های اقتصادی دولت گذشته جستجو کرد.

وی خاطرنشان کرد: ورود سیل‌گونه نقدینگی، محدودیت نقل و انتقال و سیاست‌های تحریمی، افزایش قیمت دلار و سوء مدیریت‌ها باعث شد تورم روستا نسبت به شهر بیشتر شود.

 

الگوی مصرف روستاییان تغییر کرد

مدیر گروه پژوهشی صنایع تبدیلی و تکمیلی مرکز پژوهش‌های برنامه‌ریزی و مطالعات اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: با پرداخت یارانه به دهک‌های مختلف به‌ویژه روستاییان، الگوی مصرف روستا تغییر کرد و به الگوی شهری نزدیک شد؛ به این معنا که سبد کالاهای مصرفی که شاخص‌های تورم بر آن غلبه پیدا می‌کند، افزایش یافت و سبد مصرف از کالاهای ضروری به کالاهای مصرفی با کشش تغییر کرد.

عبداله‌پور تصریح کرد: الگوی مصرف روستاییان با الگوی مصرف شهرنشینان متفاوت است. الگوی مصرف روستاییان گروه کالایی مواد خوراکی، آشامیدنی و دخانیات را تشکیل می‌دهد که گروه بی‌کشش معرفی می‌شوند، اما کالاهای مورد مصرف شهرنشینان کالاهای غیرخوراکی و لوکس هستند که کالاهای باکشش معرفی می‌شوند.

وی یادآور شد: از آنجا که تغییرات تورم گروه کالایی از سال 91 تاکنون بدون تردید نرخ رشد کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات بیشتر از سایر کالاها بوده، طبعاً نرخ تورم روستاییان بالاتر از شهرنشینان شده است.

عبداله‌پور تأکید کرد: طبق تعریف علم اقتصاد زمانی که کالاهای باکشش به لحاظ قیمتی افزایش پیدا می‌کنند، سهم آنها در سبد کالایی کاهش می‌یابد، اما کالاهای بی‌کشش مثل خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها با افزایش قیمت‌ها سهمشان در سبد غذایی افزایش پیدا می‌کند.

عضو هیئت علمی مرکز پژوهش‌های برنامه‌ریزی و مطالعات اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: با وجود آنکه تورم در سال‌های اخیر به‌صورت لجام‌گسیخته و به‌صورت حاد افزایش پیدا کرده است، سهم درآمدی و هزینه‌ای کالاهای لوکس گروه‌های شهرنشین و مناطق روستایی نیز کاهش یافته است؛ لذا سهم بیشتر درآمد و هزینه‌های خانوار را به خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و کالاهای بی‌کشش اختصاص می‌دهند.

وی در ادامه گفت: اگر شرایط گذشته تا پیش از دولت جدید ادامه پیدا می‌کرد، الگوی مصرف غذایی شهرنشینان به الگوی مصرف روستاییان نزدیک‌تر می‌شد.

عبداله‌پور همچنین افزود: روستا که پیش از این به‌عنوان قطب کشاورزی و قطب مولد محسوب می‌شد، در حال حاضر مبدل به قطب مصرف شده است؛ به این معنا که بازدهی و تولید در روستا کاهش یافته و بالعکس امکانات مصرفی شهرنشینان به روستاها منتقل می‌شود.

 

روستایی یارانه گرفت، اما فقیرتر شد

مدیر گروه پژوهشی صنایع تبدیلی و تکمیلی مرکز پژوهش‌های برنامه‌ریزی و مطالعات اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در حالی که پرداخت یارانه به روستاییان باعث شد اندکی قدرت خرید آنان افزایش پیدا کند و درآمد خالص آنها بیشتر شود، اما سیاست واردات دولت گذشته در عمل بسترهای تولیدی را به‌شدت متزلزل کرد، به این معنا که منابع درآمد روستایی خشکید و فقیرتر شد.

وی ادامه داد: زمانی که امنیت غذایی به خطر افتد و تأمین کالاهای اساسی بر محور واردات قرار گیرد، روستا به‌عنوان کانون تولید شناخته نشده و روستایی درآمد کمتر و نیاز بیشتری به دولت پیدا خواهد کرد، لذا می‌توان گفت هرچند روستاییان در دولت گذشته توانستند یارانه دریافت کنند، اما در عمل فقیرتر شدند.

عبداله‌پور تصریح کرد: وقتی تورم در شهر و روستا افزایش پیدا می‌کند و از طرفی تولید کم یا منفی تعبیر می‌شود، درآمد کم شده و بیکاری رشد پیدا می‌کند. از ترکیب نرخ بیکاری با تورم شدید، شاخص فلاکت می‌سازند که منجر به نتایج اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ثانویه مثل ناهنجاری‌ها، بزهکاری‌ها، طلاق و به مخاطره افتادن امنیت غذایی می‌شود.

وی یادآور شد: در شرایط واردات بی‌رویه، بیکاری رشد پیدا می‌کند و روستا به جای کانون اشتغال مبدل به مناطق با بیکاری بالا و با شاخص‌های تورم شناخته می‌شود.

عبداله‌پور در پایان تأکید کرد: امنیت غذایی زمانی به‌وجود می‌آید که کالا در هر زمان و مکان و اندازه کافی در دسترس همگان باشد؛ لذا تورم باعث می‌شود غذا در زمان و مکان در اختیار همگان به‌صورت مساوی قرار نگیرد و امنیت غذایی با افزایش تورم به مخاطره می‌افتد./

 

خبرنگار: فاطمه مهردادیان


مطالب مشابه :


آیین‌نامه اجرایی قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهاد...

تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهاد نامه ها و بخشنامه




ابلاغ دستورالعمل وزیر جهاد کشاورزی به شماره نامه 45957/020 مورخ 11/11/89

پرونده ها و سوابق وزارت جهاد کشاورزی بر اساس قانون و آیین نامه




پرداخت فوق العاده ویژه به میزان حداکثر تا سی و پنج درصد

۸- وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های وابسته تصويب نامه ها و بخشنامه




آیین‌نامه اجرایی جزء (۱) بند (الف) ماده (۱۸۷) و بند (الف) ماده (۱۹۱) قانون برنامه

وزارت نیرو- وزارت راه و شهرسازی- وزارت جهاد کشاورزی. وزارت دفاع و تصويب نامه ها و بخشنامه




اعلام سهمیه استخدامی ناظرین کشاورزی

در مراکز جهاد کشاورزی و به استخدام وزارت جهاد کشاورزی نامه ها و بخشنامه




روستایی یارانه گرفت، اما فقیرتر شد

آئین نامه ها و مطالعات اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی ها و بخشنامه های وزارت




آيين نامه نظام صنفي كار هاي كشاورزي- ابراهیم نجفی

اين آيين نامه توسط وزارت جهاد كشاورزي نظام نامه ها و همچنين و بخشنامه ها. و




‌راي شماره دادنامه 20 مورخه 74.2.9ديوان عدالت اداري در رابطه با بخشنامه شماره 349.53.020 ـ 73.1.27سا

عبارات نامه وزارت جهاد سازندگي نمايد و بخشنامه مورد ها و اختيارات




ساماندهي مراكز و مؤسسات تحقيقاتي و آموزشي وابسته به وزارت جهاد

پيشنهاد مشترك وزارت جهاد كشاورزي و معاونت نامه ها و بخشنامه جهاد کشاورزی




آئين نامه مرخصي ها

ب‌ ـ معاون‌ امور دارو و درمان‌ وزارت بخشنامه ها و آئين نامه هاي جهاد کشاورزی




برچسب :