معماری اسلامی
به طور کلی، معماری در این شیوه بسیار ساده و خالی از هرگونه تکلف است و مصالحی که در این بناها به کار رفته ساده و ارزان قیمت میباشد. از مساجد این شیوه میتوان به «مسجد جامع فهرج یزد»، «مسجد تاریخانه دامغان»، «مسجد جامع نائین»، «مسجد جامع نیریز» و «بنای اولیه مسجد جامع اصفهان» اشاره کرد.
قرن پنجم هجری قمری [ویرایش]
در نیمه اول قرن پنجم هـ. ق، با تأسیس سلسله سلجوقیان، درخشان ترین دوره هنر اسلامی د ر ایران آغاز گردید. در این دوره، شاهد اوج شیوهای از معماری به نام «رازی» هستیم که از زمان سلسله «آل زیار» در شهر ری آغاز و تا حمله «مغولان» ادامه پیدا کرد. در ای ن شیوه بود که معماران از انواع «نقوش شکسته» و «گره سازی» با آجر و کاشی استفاده ک ردند و همچنین در طرح هایشان از طرح چهار ایوانی و قراردادن گنبد بر مقاطع مربع، بهره بسیار بردند. آثار معماری در این دوره، از بنیاد با «مصالح مرغوب» بنا شدند. مساجد م عروفی چون «مسجد برسیان» در نزدیکی اصفهان، «مسجد جامع اردستان»، «مسجد جامع کبیر قز وین» و «مسجد جامع اصفهان» که بر روی شالودههای دوران «آل بویه» بنا گردید، از نمون ههای این شیوه به شمار میروند.
قرن هفتم هجری قمری [ویرایش]
در اوایل قرن هفتم هـ. ق، با هجوم مغولان، بسیاری از کشورهای اسلامی از جمله ایران به ویرانی کشیده شدند، اما چندی نگذشت که با تأسیس سلسله ایلخانیان، مغولان فرهنگ و سنتهای کشورهای شکست خورده را پذیرفتند و یکی از حامیان هنر و هنرمندان اسلامی شدند. در این دوره، شیوهای به نام «آذری» رواج یافت که تا دو ره «صفویه» ادامه پیدا کرد و شهرهایی چون «تبریز»، «بغداد»، «سلطانیه» و «اصفهان» مر اکز هنر و هنرمندان گشتند و بناهای مذهبی و غیرمذهبی متعددی در این شهرها ایجاد شدند.
قرن هشتم هجری قمری [ویرایش]
در اواسط قرن هشتم هـ. ق، با حمله تیمور، بار دیگر شهرهای ایران به ویرانی کشیده شد؛ ا ما این بار نیز هنر ایران تیموریان را نیز مغلوب کرد به طوری که شهرهای «سمرقند» و «بخاراً مراکز هنری ایران شدند و شیوه آذری که از دوره مغول رواج یافته بود، به کار خود ادامه داد. در این دوره، ابداعی در زمینه تزئینات معماری یعنی»کاشی معرقبه وقو ع پیوست. از بناهای معروف دوران ایلخانی و تیموری، میتوان بهمسجد گوهرشاد، مسجد جامع ورامین، قسمت اعظم بناهای حرم رضا،مسجد کبود تبریز، مسجد جامع یزد و... اشاره کرد.
قرن دهم هجری قمری دوره صفویان [ویرایش]
با روی کارآمدن صفویان در اوایل قرن دهم هـ. ق، شهرهایی چون «تبریز»، «قزوین» و «اصفه ان» به مراکز هنری ایران تبدیل شدند. در این دوره، شاهد اوج هنر معماری ایران میبا شیم که توسط پادشاهان مقتدر و هنردوست آن دوره یعنی «شاه تهماسب» و «شاه عباس اول» به وجود آمد. در این دوران البته، اندکی قبل از دوره صفوی یعنی از زمان قراقویونلوها، شیوهای دیگر در معماری ایران به وجود آمد که به «شیوه اصفهانی» معروف گردید. در این شیوه، نقشهها و طرحهای ساختمانی رو به سادگی نهاد و استفاده از کاشیهای خشتی و هفت رنگ به جای کاشی معرق رواج یافت. مساجدی چون «شیخ لطف ا...» و «مسجد امام» در اصفها ن، از شگفتیهای معماری این دوران به شمار میآیند. در دوران زند و افشار، بتدریج شاه د افول معماری ایرانی میباشیم، به طوری که این رکود و افول در دوره قاجار به اوج خو د میرسد. با وجود این رکود، باز هم شاهد ایجاد بناهایی چون «مسجد امام تهران»، «مسج د و مدرسه شهید مطهری(سپهسالار)» و «مسجد و مدرسه آقابزرگ» در کاشان و... میباشیم[۲]
مکاتب [ویرایش]
معماری اسلامی در تاج محل- مارتن مکاتب پنج گانه را در مورد معماری و هنر اسلامی بر میشمرد:
- مکتب سوریه.
- مکتب مغرب شامل تونس، الجزایر، مراکش و اسپانیا.
- مکتب ایرانی شامل ایران، عراق، آسیای میانه، افغانستان و بخشی از پاکستان.
- مکتب عثمانی شامل ترکیه و آناتولی.
- مکتب هند
برخی از کاربریها که تشابه عملکردی در گستره جهان اسلام دارند عبارتاند از:
مسجد آرامگاه مدرسه کاخ کاروانسرانقد معماری اسلامی [ویرایش]
ایرادی که برخی بر معماری اسلامی وارد کردند، این است که این نوع معماری کارکردهای ایستایی و سکون را به طرز برجسته نمایان نمیسازد؛ در حالی که در معماری اسلامی «سکون» هم حالت ظاهری دارد و هم حالت باطنی. به عنوان مثال، اگر در نقوش اسلیمی و کنده کاریهای مقرنس و کندویی شکل و گچ بریهای تزئینی این بناها دقت کنیم، میبینیم تمام این عناصر دست در دست هم دادهاند تا حالتی از «در» و «گوهر» را نشان دهند تا به نظر سبک و شفاف برسند..
ویژگی هنر و معماری اسلامی [ویرایش]
ویژگی هنر اسلامی سازگاربودن با روح اسلام یعنی همان توحید میباشد؛ و نمود این ویژگی را بیشتر در مکانهای مقدس میتوان یافت.
نگارهگری [ویرایش]
در معماری اسلامی اعتقاد به این است که هیچ تصویری قادر به بیان سیمای خدا و معصومین نیست و همچنین نمایش تصویر معصومین توصیه نمیگردد به همین دلیل درهیچ یک از مساجد نمیتوان تصویر یا پرتره از انسان یا خدا یافت.
تصویرسازی در اسلام محدود به تصویر گیاهان و جانوران شدهاست و تزئینات نباتی با اشکال نقش پردازی شده، جزو هنر مقدس محسوب گردیده است؛ و علت این امر حاکی از آن است که هنر تنها دلیل و گواهی بر وجود خداوند است؛
تزئینات معماری اسلامی شامل سنگ، آجر، چوب، گچ و کاشی کاری، هر یک جداگانه مفاهیمی را القا میکنند و این عامل وجه تمایز معماری اسلامی گر دیدهاست.
معانی نمادین مکان [ویرایش]
هنر اسلامی همواره به دنبال آرامش بوده و هست و در آن هیچ چیز نشانگر جنبش و حرکت نیست چون از نظر هنرمند مسلمان، محیطی که مؤمنان در آن قرار میگیرند باید حسی از آرامش و آسایش را القا کند و تحقق این امر با به کار بردن عناصری زیر تجربه میگردند.
درگاه ورودی مساجد ورودی مساجد [ویرایش]
یکی از مهمترین مکانهایی است که معانی نمادین زیادی را میتوان از آن استنباط نمود به عنوان مثال، عقب رفتگی درگاههای مساجد، گوئی زائران را به درون فرا میخوانند و از آنها استقبال مینمایند. همچنین حسی از خشوع و تواضع را در برابر این مکان مقدس که نمودی از ذات اقدس الهی است، القا مینماید.
محراب [ویرایش]
محراب محلی برای درخشش پرتو الهی و دروازهای به سوی بهشت است که این حس و مفهوم از قوسی شکل بودن محراب و آیات سوره نور در دور تا دور آن به عیان آشکار است.
گنبد [ویرایش]
گنبد در یک بنای مقدس، نمایشگر روح کلی است و ساقه هشت ضلعی آن رمز هشت فرشته حاملان عرش میباشد. همچنین رمز اتحاد بین آسمان و زمین است که در آن قاعده مستطیل شکل بنا با زمین و قبه کروی بنا با آسمان، مطابقت دارد. به عبارت دیگر، معماران مسلمان تعلق به خاک را با بنایی مربع شکل که نشانه استقامت و ایستایی است و تعلق به آسمان را با گنبدی گرد و دوار که نشانه محو شدن در فکر الهی است، مجسم ساختهاند. [۳]
کاشی کاری [ویرایش]
یکی از دلایل استفاده از کاشی، مقاوم بودن آن در برابر حوادث طبیعی چون باد، باران، آفتاب، عناصر شیمیایی و کنشها و کششهای فیزیکی در ساختمان است رنگ آمیزی کاشیها همچن ین باعث القای فضایی بهشتی و ایجاد آرامش روح و روان میشود. فضای مثبت و منفی که در کاشی کاری بناهای اسلامی رعایت شده، نشان دهنده مفهوم روح و جسم است که هر یک لازم و م ملزوم یکدیگرند و علت استفاده از خط ثلث در کاشیکاریها و کتیبههای بناهای اسلامی که اغلب به رنگ سفید نوشته شدهاست، نشانهای از غلبه نور بر ظلمت است که از طریق افز ایش فضای سفید بر زمینه تیره دیده میشود. علت استفاده از نقوش هندسی و گیاهان در کاشی کاریها نیز این است که پایه و اساس این نقوش دایرهاست و دایره در هنر اسلامی نمادی از «کمال» را تداعی میکند. دایره همچنین سبب جلب توجه بیننده به سوی «مرکز» میشود که همه جا هست و هیچ جا نیست. رنگ در کاشیکاری رنگ در کاشیکاری اسلامی نیز از جالبترین نمونههای نمادین در هنر اسلامی است. به عنوان مثال، رنگ فیروزهای و لاجوردی در هنر اسلامی، نمادی از آسمان لایتناهی همراه با آرامش باط نی است. منظور از رنگهای آبی کاشیکاری و خاکی آجرکاری رنگهای زمین و آسمان است که در ع ین تضاد دارای هماهنگی و دلنشینی میباشد. استفاده از کاشیهای لعابی در دیوارههای بعضی مساجد که با نقوش اسلیمی ظریف گچ بری شده تلفیق یافتهاست، یادآور رمزگری «حجاب» است؛ چون بنا به حدیثی نبوی، خداوند در پ شت هفتاد هزار حجاب از نور و ظلمت پنهان است که اگر آن حجابها برافتد، نگاه پروردگار به هر که و هر چه افتد، فروغ و درخشندگی چهره اش آن همه را میسوزاند. علاوه بر اسلیمی، نقوش دیگری که در کاشیکاری مساجد استفاده میشود، هر یک دارای مفهو م خاص خود میباشند. بنا به گفته دکتر محمد خزائی، در هنر اسلامی «شمسه» الهام گرفته از نقش خورشید است که بیشتر با نقوش اسلیمی، ختایی، کتیبه، هندسی و در بعضی موارد با اس تفاده از نقوش حیوانی مثل ماهی و یا پرنده طرح شدهاست.
شمسه [ویرایش]
شمسهنمادی از الوهیت، نور و وحدانیت میباشد که نمونههای آن را میتوان در سقف داخل ی گنبد مسجد شیخ لطف الله در اصفهان و مقبره شاه نعمت الله ولی در ماهان کرمان مشاهده کرد. نقش طاووس، از جمله نقوشی است که در تزئینات مساجد و اماکن مذهبی دیده میشود.
نقش دو طاووس [ویرایش]
نقش دو طاووس به صورت قرینه در تزئینات سردر ورودی بسیاری از مکانهای مذهبی دوره صفوی ه از جمله مسجد امام اصفهان، امامزاده هارون ولایت اصفهان، حرم عباسی امام رضا(ع)، مق بره خواجه ربیع مشهد و مجموعه شیخ صفی الدین در اردبیل وجود دارد. حضور این نقش به دلیل آن است که مسلمانان طاووس را یک پرنده بهشتی میدانند و از آن د ر نقوش شان برای نشان دادن دربان و راهنمای مردم به بهشت استفاده میکردند و به عقید ه عموم، نقش این پرنده بر سر در ورودی مساجد، باعث دفع شیطان و استقبال از مسلمانان است.
کتیبه [ویرایش]
کتیبهها معمولاً طوری استفاده میشوند که سبب تزئین بنا گردند. در کتیبهها معمولاً از اسامی حضرت محمد(ص) و حضرت علی(ع) به عنوان «باب علم»، طبق حدیث "انا مدینه العلم و علی بابهاً، بسیار آورده شدهاست. آیاتی از قرآن نیز اغلب با نوع بنایی که در آن قر ار گرفته و آن را آراستهاند مرتبط است. در کتیبهها همچنین اشکال پرندگانی چون طاووس که به پرندگان بهشتی معروفند دیده میشود. بیشتر این نقوش، در پشت و بغلهای طاق ورودی مساجد جای میگیرند تا همزمان شیطان را دفع و از مؤمنان استقبال کنند.
حوض [ویرایش]
هر مسجدی یا بنای مذهبی، معمولاً دارای حیاطی است که در وسط آن حوضی قرار دارد تا مؤمن ان قبل از نماز وضو بگیرند. این حوض گاهی در زیر قبه کوچکی به شکل سایبان قرار میگی رد. این حیاط با حوض وسط آن، میتواند تمثیلی از نهرها و جویهای بهشتی باشد، زیرا قرآن از باغهای بهشتی که در آنها چشمهها میجوشند، بارها یاد کردهاست.
جستارهای وابسته دوران طلایی اسلام
پانویس [ویرایش]
- ↑ هیلن براند، ۱۳۷۷
- ↑ .http://www.hozehonari.com/Default.aspx?page=7628
- ↑ محمد از معراج خویش بنا به روایتی گنبد عظیمی را توصیف میکند که از صدفی سپید بنا شده بود و در چهارگوشه آن چهار کلام اولین سوره «فاتحه الکتاب» ی عنی «بسم الله الرحمن الرحیم» نوشته شده بود همچنین چهار نهر از آب و شیر و عسل و شراب بهشتی که رودهای سعادت ازلی و بهشتی میباشند از آنها جاری است. از این روایت برمی آید که صدف میتواند رمز روح الله باشد که از طریق گنبد صدف، مرو ارید (مخلوقات) را در برمی گیرد. به عبارت دیگر، صدف همان عرش الهی است که تمام مخلوقاتش را در بر گرفتهاست. شاید این روایت الگوی روحانی هر بنای مقدس قبه داری باشد که معماران مسلمان از آن بهر ه گرفتهاند، به طوری که بخش مکعب شکل ساختمان در نظر آنان، نمودار کیهان و چهار کنج بنا به عنوان نمادی از عناصر روحانی و جسمانی عالم و کل بنا بیانگر تعادلی باشد که احدیت خداوند را در نظام کیهان انعکاس میدهد.
مطالب مشابه :
آب انبار
در هرند شهر کوچک گرما زده کویری ، معماری هیچ یک از مسجدها با شکوه ، معماری آب انبارها نمی
معماری اسلامی در ایران
معماری اسلامی در ایران و جهان از نظر معماری آب انبارها شامل منبع ذخیره آب, پوشش منبع,
تزئینات در معماری اسلامی
تزئینات در معماری اسلامی آب با معماری اسلامی رابطه ای تنگاتنگ دارد چرا که آب تنها
معماری اسلامی
معماری اسلامی در جهان اسلام به نسبت آب و هوا، فرهنگ و علاقه به سبکهای هندسی و آرابسک، ایده
معماری اسلامی
در معماری اصیل اسلامی یافته و شاهد معماری مدول وار در انواع و اقسام شرایط آب و
بررسی نور ، رنگ ، آب از دیدگاه عرفان در معماری اسلامی
معمار کوچک ایپک ایران صنعتی - بررسی نور ، رنگ ، آب از دیدگاه عرفان در معماری اسلامی - معماری
بررسی نور ، رنگ ، آب از دیدگاه عرفان در معماری اسلامی
حضور اب در معماری اسلامی به ویژه در مسجد نه تنها آن را عاملی فیزیکی برای تطهیر عابدی قرار
معماری اسلامی
مارتن مکاتب پنج گانه را در مورد معماری و هنر اسلامی بر میشمرد: مکتب سوریه. مکتب مغرب شامل
برچسب :
اب در معماری اسلامی