شركت ملي نفت ايران سومين شركت بزرگ نفتي جهان

تاريخ تمدن بشر با شناخت نفت و كاربردهاي متنوع آن در عرصه‌هاي اجتماعي، صنعتي و اقتصادي جلوه‌اي نوين يافت و تحولات چشمگيري را تجربه نمود.از روزي كه اولين چاه نفت خاورميانه در ايران به نفت رسيد، نزديك به يكصد سال مي‌گذرد و از آن پس نقش نفت در تامين انرژي و سرعت بخشيدن به پيشرفت تمدن بشري روزبه‌روز فراگيرتر مي‌شود.

27-01.jpg
ايران در جايگاه طبيعي خود و با كشف ميادين فوق بزرگ و بزرگ نفت و گاز دومين دارنده اين ذخاير در جهان مي‌باشد، به طوري كه 49/137ميليارد بشكه ذخيره نفت و 74/26تريليون متر مكعب ذخيره گاز قابل استحصال كه در پايان سال 82 جايگاه ايران را در تامين بخشي از نفت مورد نياز جهان براساس سهميه‌بندي سازمان اوپك در رتبه دوم قرار داده است.
شركت ملي نفت ايران از زمان تاسيس خود در سال 1330 تاكنون عهده‌دار سامان‌بخشيدن و سياست‌گذاري كليه فعاليت‌هاي نفتي اعم از اكتشاف، حفاري، توليد، پژوهش و توسعه، نفت و گاز و فرآورده‌هاي نفتي و صادرات بوده است و اين امر روز‌به‌روز با پيشرفت تكنولوژي و پيچيده‌تر شدن مناسبات اقتصادي و سياسي از اهميت بيشتري برخوردار مي‌گردد و به عنوان بخشي از سياست‌هاي ملي و منطقه‌اي، همكاري با ديگر كشورهاي مهم را در زمينه تامين انرژي و ايجاد ثبات در بازار جهاني نفت در دستور كار خود قرار داده و هيات‌مديره اين شركت به عنوان بالاترين مرجع تصميم‌گيري اجرايي، مسوول حسن اجراي سياست‌هاي مذكور تحت نظر مجمع عمومي به رياست رييس جمهوري مي‌باشد.
اين شركت به همراه شركت‌هاي تابعه خود و با در نظر گرفتن سياست عدم تمركز و تفويض اختيار به بخش‌هاي مختلف ضمن مديريت و نظارت عاليه بر كليه فعاليت‌هاي صنعت نفت كشور گام‌هاي بلندي به سمت ايجاد بنگاه‌هاي اقتصادي قابل قبول برداشته است، به گونه‌اي كه تامين منابع مالي مورد نياز طرح‌هاي توسعه، روزآمد نمودن فناوري اكتشاف، حفاري و بهره‌برداري و تامين لوازم مورد نياز را بدون اتكا به بودجه‌هاي عمومي كشور عهده‌دار شده است.
شركت ملي نفت ايران از نظر دامنه فعاليت به عنوان سومين شركت بزرگ نفتي جهان توانسته است با كشف ميادين غني نفت و گاز در دريا و خشكي طي سال‌هاي اخير براي نخستين بار حدود 30درصد بيشتر از نفت برداشته شده را كشف و جايگزين نمايد.
همچنين طرح‌هاي بسياري را جهت كشف منابع جديد نفت و گاز در شمال كشور، مناطق مركزي و خليج‌فارس در دست اقدام دارد و با به‌كارگيري شركت‌هاي مهندسي مشاور داخلي و استفاده از ظرفيت‌هاي توليدي كشور ضمن كمك به ارتقاي سطح دانش فني موجود زمينه اشتغال موثري را در روند رشد اقتصادي كشور ايجاد كرده است. شركت ملي نفت ايران فعاليت‌هاي اكتشافي را به عنوان پشتوانه توليد به طور فعالانه دنبال مي‌كند و كشف ميادين عظيم نفتي آزادگان، يادآوران، لايه نفتي ميدان پارس‌جنوبي، ميدان گازي شيرين تابناك، ميدان گازي خيرآباد، ميدان نفتي كوشك، كشف گاز در افق خامي ميدان بي‌بي‌حكيمه، كشف ميدان گردان درفارس، كشف ميدان نفتي چنگوله، كشف ميدان نفتي و گازي آرش، كشف ميدان نفتي منصورآباد، كشف ميدان گازي شيرين هما، كشف ميدان نفتي توس، كشف ميدان نفتي شيرين دي، كشف نفت و گاز در افق خامي ميدان بينك و... جزو موفقيت‌هاي اخير در حوزه اكتشاف به شمار مي‌آيند.
همچنين پروژه اكتشاف و لرزه نگاري سه بعدي در درياي خزر بر روي ساختارهاي شناخته شده و با هدف به دست آوردن اطلاعات دقيق‌تر و تهيه نقشه با جزييات و وضوح بالاتر، سطحي برابر با 3200‌كيلومتر مربع را پوشش داده است كه برداشت اطلاعات لرزه‌اي سه‌بعدي در سطحي برابر با 2536‌كيلومتر مربع انجام شده و پروژه با پيشرفت فيزيكي معادل 100‌درصد به اتمام رسيده است.
پروژه پردازش داده‌هاي لرزه‌اي سه‌بعدي از آذر ماه سال 1383‌ شروع شده و تا پايان 1384‌ معادل48‌درصد پيشرفت داشته است.
سال 1384‌ در سال‌هاي پس از انقلاب به عنوان مقطعي از زمان كه بالاترين ظرفيت توليد نفت را داشته‌ايم (روزانه 4‌ميليون و دويست‌هزار بشكه نفت) شناخته شده و با توليد روزانه 5/407‌ميليون متر مكعب گاز غني، جهش بسيار بزرگي را تجربه كرديم.
همچنين روزانه 5/311‌هزار بشكه در روز مايعات و ميعانات گازي توليد شده است.
براساس آخرين برآوردها، چنانچه‌ توليد از مخازن نفت و گاز ايران با روال كنوني ادامه يابد و ذخاير جديد كشف نشود توليد نفت خام، مايعات و ميعانات گازي حدود 90‌سال و گاز طبيعي نزديك به 200‌سال ادامه خواهد يافت. بدين ترتيب جمهوري اسلامي ايران به همراه ساير اعضاي اوپك كماكان از غني‌ترين تامين‌كنندگان انرژي براي چرخش بي‌وقفه و مطلوب اقتصاد جهان در آينده به حساب خواهد آمد.
ميدان گازي پارس جنوبي كه دريكصد‌كيلومتري بندرعسلويه در خليج‌فارس قرار دارد، به عنوان بزرگ‌ترين منبع گازي كه 8‌درصد كل ذخاير شناخته شده گاز جهان را در خود جاي داده است عمده‌‌ترين عرصه بروز توسعه و اشتغالزايي در كشور است.
براي توسعه اين ميدان تاكنون بيست و هشت فاز استاندارد تعريف شده كه قرارداد ده فاز آن نهايي و منعقد شده و 5 فاز آن به بهره‌برداري كامل رسيده است و مذاكره مربوط به عقد قرارداد فازهاي ديگر در دست اقدام است. ظرفيت توليد از فازهاي يك‌ تا پنج‌ روزانه 125‌ميليون متر مكعب گاز و 200‌هزار بشكه ميعانات گازي و سالانه بيش از يك‌ميليون تن گاز مايع (LPG) است.
اهم طرح‌هاي در دست اجرا در خشكي:
شركت ملي نفت ايران در راستاي توسعه ميادين نفتي و افزايش بازيافت مواد هيدروكربوري طرح‌ها و پروژه‌هاي متعددي را از طريق فعاليت شركت‌هاي تابعه در دست اجرا دارد كه اهم اين طرح‌ها به شرح زير مي‌باشد:
1) تزريق گاز به مخازن نفتي
2) طرح توسعه لايه‌هاي گازي خامي و يا بنگستان در تعدادي از مخازن از جمله مارون خامي، پازنان خامي، كرنج خامي، و بي‌بي حكيمه خامي و كارون بنگستان.
3) احداث واحدهاي گاز و گاز مايع
4) پروژه جمع‌آوري گازهاي همراه در لايه‌هاي بنگستان - آب نيمور - منصوري - مارون - اهواز و كوپال
5) توسعه ميادين نفتي چشمه خوش و 16 ميدان ديگر
6) بهره‌برداري از ميدان گازي تابناك
7) توسعه ميادين گازي هما - شانول - وراوي - تنگه بيجار و كمانكوه
8) طرح جامع مطالعات مخازن نفت و گاز
9) طرح ذخيره‌سازي گاز در ميدان سراجه قم
10) احداث واحدهاي نمك‌زدايي در غرب كشور و مناطق نفت‌خيز جنوب
آثار اجراي طرح‌هاي توسعه:
اجراي طرح‌هاي توسعه‌اي ميادين نفت و گاز در زمينه ايجاد اشتغال آثار قابل توجهي بر جاي نهاده است، به طوري كه تاكنون افراد زيادي در طرح‌هايي نظير افزايش توليد - عمليات حفاري توسعه ميادين نفتي و گازي مشغول به كار شدند.
در تمامي قراردادهاي منعقده و اجرا شده به ميزان يك‌درصد از سرمايه‌گذاري مربوطه به امر آموزش نيروي انساني اختصاص داده شده است كه اين اقدام اثرات خود را در ارتقاي سطح دانش فني و توانايي‌هاي علمي نيروي انساني داخلي فعال در عرصه‌هاي نفت و گاز كشور به خوبي بر جاي نهاده است.
به منظور توسعه و عمران در مناطق و جزاير نفتي طرح‌هاي متعددي در زمينه‌هاي فرهنگي و رفاهي- آموزشي و ورزشي برنامه‌ريزي گرديده است كه در گسترش خدمات رفاهي مناطق نفت‌خيز اثر مطلوبي داشته است.
پژوهش و توسعه:
مديريت پژوهش و توسعه شركت ملي نفت ايران مجموعه‌اي است كه جهت نهادينه نمودن و ارتقاي فرهنگ پژوهش و به ثمر رسيدن تحقيقات علمي در صنايع بالادستي نفت بنياد نهاده شد.
اين مديريت با مراكز علمي متعددي در داخل و خارج ارتباطات علمي و پژوهشي برقرار نموده است كه مهم‌ترين اين مراكز را مي‌توان چنين نام برد:
مراكز علمي داخلي: شامل پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه‌هاي صنعتي شريف، اميركبير، صنعت نفت، سهند تبريز و باهنر كرمان.
مراكز بين‌المللي شامل: شركت‌هاي مشاوره‌اي نفتي، مراكز دانشگاهي از جمله كالگري كانادا، امپريال كالج انگليس، تگزاس آمريكا
فريوت وات اسكاتلند و تورنهايم نروژ، مديريت پژوهشي و توسعه با تشكيل كنسرسيوم‌هاي علمي و پژوهشي پيرامون ازدياد برداشت فعاليت‌هاي مطلوبي را به انجام رسانده است.
بهداشت، ايمني و محيط‌زيست HSE:
شركت ملي نفت ايران در زمينه فعاليت‌هاي زيست محيطي، ايمني و بهداشت به ويژه طي ساليان اخير اقدامات گسترده‌اي را به انجام رسانده است كه اهم آنها عبارتند از:
1) ايجاد و گسترش فضاي سبز در مناطق عملياتي و مسكوني
2) كنترل و نظارت در راستاي كاهش گازهاي گلخانه‌اي
3) ايجاد پايگاه بررسي و كنترل آلودگي هوا و فاضلاب‌هاي صنعتي در منطقه عسلويه

4) نصب سيستم‌هاي كنترل مواد جامد بر روي تاسيسات گل در دستگاه‌هاي حفاري


منبع دنیای اقتصاد


مطالب مشابه :


شركت ملي نفت ايران سومين شركت بزرگ نفتي جهان

شركت ملي نفت ايران سومين نصب سيستم‌هاي كنترل مواد جامد بر پایگاه جامع اطلاع




نرم افزار محاسبات حجمي مخازن نفت و گاز

پایگاه جامع سيستم‌هاي مهندسي رساني شركت ملي نفت ايران، حميد رضا آريا




اولین های صنعت نفت ایران و جهان

*دانلود نرم افزار جامع شركت ملي نفت ايران نفت، وابسته به شركت ملي نفت و




اعلام‌وضعيت اولويت متقاضيان مسكن مهرشهر جديد‌پرند

افراد يادشده مي توانند با مراجعه به سيستم جامع شركت ملي گاز ايران شركت ملي نفت ايران




شرکت نفت استخدام می کند "جدید جدید"

شركت ملي نفت ايران و شركت ملي آزمون جامع آن نفت و طراحي سيستم




سایتهای وزارت نفت

*شرح اجزاء مختلف يك سيستم *مديريت برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران بانك جامع




ساختار سازمانی صنعت‌نفت؛ تحولات و مشکلات

تاسیس شرکت پخش برمبنای مطالعه‌ای جامع شركت ملي نفت ايران نيز جامع اصلاح سيستم




پروژه پوشش هاي خطوط انتقال گاز ايران

و استانداردهاي شركت ملي نفت ايران شركت ملي گاز ايران علاوه بر اين پوششها سيستم




معرفی بخش نقشه برداری اداره اکتشافات وزارت نفت از زبان خودشان

شرکت ملّي نفت ايران به و شوراي ملّي کاربران سيستم شركت ملي نفت ايران




برچسب :