روش تدریس تعلیمات اجتماعی - قسمت اول
با سلامی دوباره خدمت دوستان و همکاران عزیز و گرامی
در راستای معرفی و توضیح روش های تدریس کتاب ها و درس های دوره ابتدایی و به دنبال ارائه روش های تدریس کتاب هدیه های آسمان، اکنون قصد دارم روش تدریس کتاب تعلیمات اجتماعی و سپس معرفی و بررسی کتاب جدید مطالعات اجتماعی در پایه های سوم و ششم را خدمت دوستان عزیز ارائه نمایم. هم چنین منتظر راهنمایی های شما عزیزان برای کامل تر شدن مطالب نیز خواهم بود.
شروع این مبحث با توضیح کلی در مورد محتوای درس تعلیمات اجتماعی آغاز خواهد شد و در ادامه به توضیح سه بخش مدنی، جغرافیا و تاریخ در این درس و در قسمت های بعد به توضیحات کلی تر و چگونگی ارائه این درس به دانش آموزان خواهیم پرداخت.
روش تدریس تعلیمات اجتماعی
این درس سعی دارد دانشآموزان را با مفاهیم و موضوعات اجتماعی آشنا کند و آمادگی لازم را برای زندگی در جامعه در آنان ایجاد نماید. به عبارت دیگر هدف اصلی دری تعلیمات اجتماعی، جامعه پذیر نمودن دانشآموزان است. این هدف در زمینههای مختلف زندگی اجتماعی دنبال میشود. در حوزهی تاریخ هدف این است که: دانشآموزان پس از آشنا شدن با شرححال گذشتگان در حد خود به تجزیه و تحلیل حوادث پرداخته و از اطلاعات تاریخی خود در داشتن زندگی بهتر در جامعه بهرهمند گردند. در حوزهی جغرافیا هدف این است که: دانشآموزان با مطالعهی موضوعات جغرافیایی و شناخت بیشتر جهان اطراف خود در داشتن زندگی مناسبتر، موفقتر خواهند بود و در بخش مدنی: دانشآموزان پس از آشنایی با مفاهیم و موضوعات مربوط به جامعه و پدیدههای اجتماعی یاد میگیرند که در عرصهی زندگی اجتماعی به چه نکاتی توجه داشته باشند و نهایتاً بهتر بتوانند زندگی نمایند. جامعهپذیری یک جریان تدریجی و دائمی است. البته باید دانست که جریان جامعهپذیری از طریق نهادهای مختلف و در تمام طول عمر انسان تحقق مییابد و مدرسه تنها یکی از عوامل مؤثر بر آن است. در مدرسه دو هدف اساسی دنبال میشود:
۱- آموزش علوم و فنون مختلف
۲- جامعهپذیر نمودن دانشآموزان
در مورد اهمّیت دوم روشن است که اگر جامعهپذیری به نحو درستی صورت نگیرد، هر فردی در هر موقعیتی به شیوهی دلخواه خود عمل خواهد کرد و نظم زندگی اجتماعی از بین خواهد رفت و هرجومرج به وجود میآید. لذا این جریان برای جامعه بسیار ضروری است. باید دانست که آماده نمودن دانشآموزان برای زندگی در جامعه و مدرسه به دو طریق صورت میگیرد:
۱- اجرای عملی قوانین و مقررات در مدرسه
۲- کتابهای درسی (مخصوصاً تعلیمات اجتماعی)
بنابراین این درس از مهمترین درسهای مدارس است و معلم بایستی به هدفهای هر درس توجه کافی داشته باشد.
اهمیت و کاربرد دروس اجتماعی در زندگی روزمرهی دانشآموزان
الف) تعلیمات مدنی: روشن است که هر فرد برای زندگی در جامعه باید شناخت نسبی نسبت به جامعه، فرهنگ و روابط اجتماعی آن جامعه داشته باشند. نهادهای اجتماعی آن جامعه را بشناسد. مثلاً نهادهای اساسی مانند خانواده، آموزش و پرورش، اقتصاد، نهاد سیاسی و دینی از مهمترین نهادهای اجتماعی هستند که در جوامع مختلف ویژگیهای خاص خود را دارند و فرد بودن شناخت کافی از هر کدام نمیتواند مشارکت صحیحی در آها داشته باشد، مثلاً فردی که نظام سیاسی جامعه خود را نمیشناسد، نمیتواند در آن جامعه نقش سیاسی داشته باشد. در درس مدنی سعی میشود دانشآموز با اینگونه مفاهیم و موضوعات آشنایی پیدا کند تا بهتر خود را با محیط منطبق نماید.
ب) جغرافیا: امروزه آشنایی با مفاهیم و موضوعات جغرافیایی لازمهی زندگی در جامعه میباشد، به گونهای که در زندگی روزمره اگر برخی از اطلاعات جغرافیایی را نداشته باشیم در درک واقعیتها، تحلیل اخبار و اطلاعات موجود و حتّی تصمیمگیری در زندگی شخصی با مشکل مواجه شویم. مثلاً عدم آشنایی فرد به موقعیت قارهها و کشور مانع از درک صحیح فاصله مکانها و یا اخبار مربوط به آنها میشود. امروزه حتّی فردی ممکن است هرگز کشو ر خاصی را ندیده باشد ولی با داشتن اطلاعات جغرافیایی نسبت به آن منطقه میتواند تا حدودی شرایط جغرافیایی آنجا را حدس بزند. بنابراین داشتن اطلاعات جغرافیایی در زندگی اجتماعی به ما کمک میکند تا در تصمیمگیریها و برنامهریزیهای زندگی خود عاقلانهتر عمل نمائیم.
ج) تاریخ: بر کسی پوشیده نیست که آگاهی از شرححال گذشتگان به فرد کمک میکند تا از تجربیات آنها درس بگیرد و در زندگی خود از آن تجارب استفاده نماید. همیشه لازم نیست انسان همهی اتفاقها را خود تجربه نماید. تاریخ به ما کمک مینماید آنچه دیگران در طول سالهای متمادی تجربه کردهاند، یکباره بیاموزیم. همچنین آگاهی از تاریخ ملّی برای ملّتهای دارای تاریخ کهن و تمدن درخشان به احساس هویّت ملّی آنها کمک میکند. هر فرد در زندگی خود با داشتن اطلاعات تاریخی به جایگاه خود در عرصه گیتی پی میبرد. از شکستها و پیروزیها عبرت گرفته و برای زندگی آینده خود بهتر برنامهریزی میکند. همچنین نسبت به سیاستها و عملکردهای حکومتی مختلف در عصر حاضر تحلیل بهتری پیدا میکند.
برای استفاده از مطالب وب ذکر نام گروه آموزشی ساغر را فراموش نکنید.
از این که به حقوق محققان احترام می گذارید، سپاس گذاریم.
مطالب مشابه :
تحلیل محتوا و اهداف کتاب تعلیمات اجتماعی کلاس پنجم
تحلیل محتوای کتاب * کتاب تعلیمات اجتماعی کلاس پنجم گرفته شده در سال چهارم می
تحلیل محتوای تعلیمات اجتماعی پایه چهارم ابتدایی
تحلیل محتوای تعلیمات اجتماعی پایه چهارم ابتدایی محتوای تعلیمات اجتماعی پایه چهارم
تحلیل محتوای تعلیمات مدنی چهارم ابتدایی
چهارم ابتدایی تحلیل محتوای تعلیمات ها در درس اجتماعی؛ درس مدنی چهارم
تحلیل محتوا
به بررسی محتوای کتاب تعلیمات اجتماعی سوم ابتدایی تحلیل محتوای کتابهای بخوانیم
طراحی آموزشی در تعلیمات اجتماعی چهارم ابتدایی درس 1
طراحی آموزشی در تعلیمات اجتماعی چهارم ابتدایی کتاب تعلیمات اجتماعی چهارم : تحلیل
نقد وتحلیل محتوای کتب ابتدایی
نقد وتحلیل محتوای کتب ابتدایی تحلیل ونقد محتوای کتاب های تعلیمات اجتماعی ما
تحلیل محتوای کتاب هدیه های آسمان سوم ابتدایی
تحلیل محتوای کتاب اجتماعی محله ی ما چهارم; دانلود پیک نوروزی 94 برای پایه چهارم ابتدایی
روش تدریس تعلیمات اجتماعی - قسمت اول
تدریس کتاب تعلیمات اجتماعی و محتوای درس تعلیمات اجتماعی, دوره ی ابتدایی,
برچسب :
تحلیل محتوای کتاب تعلیمات اجتماعی چهارم ابتدایی