بررسی نرم افزارهای کتابخانه ای

چکیده    

امروزه در کشور های صنعتی ، اغلب کتابخانه ها و مراکز اسناد در بخش های مختلف خود ناگریز شده اند که از کامپیوتر استفاده کنند . یکی از راههای تحقق این کار استفاده از نرم افزار های مختلفی است که توسط موسسات گوناگون طراحی و ارائه شده است . برخی از این نرم افزار ها که مخصوص کتابخانه ها و مراکز اسناد است ، نرم افزار های نوسا ، پارس آذرخش ، گنجینه و کاوش و ... می باشند . در چند سال اخیر بعضی از کتابخانه ها و مراکز اسناد در ایران هم به فکر استفاده از کامپیوتر افتاده اند و چون این نرم افزار ها برای کارایی کتابخانه ها بسیار موثر هستند ، اغلب کتابخانه ها ی دانشگاهی ایران به طرق گوناگون از وجود آنها آگاه شده اند و نسخه ای از آنها را د راختیار دارند . در این پژوهش سعی شده است که نرم افزار های کتابخانه ای مورد استفاده  کتابخانه های مرکزی دانشگاههای علوم پزشکی، شهید باهنر و آزاد اسلامی کرمان در سال 1387 بررسی شوند .  برای جمع آوری اطلاعات لازم پرسشنامه پیوست تهیه و به کتابخانه های مرکزی دانشگاههای مذکور ارسال شد . از 3  پرسشنامه ارسال شده هر 3 پرسشنامه تکمیل و برگشت داده شد . نتایج نشان می دهد که در جامعه مورد بررسی میزان استفاده از دو نرم افزار نوسا و پارس آذرخش بسیار بوده است . و دو نرم افزار گنجینه و کاوش اصلا خریداری نشده بودند . هم چنین مشخص شد که این نرم افزار ها در هر سه قسمت امانت ، فهرست نویسی و جستجو مورد استفاده قرار  می گیرند .

مقدمه :

در سالهای اخیر شاهد رشد نرم افزار های کتابخانه ای و تغییرات مداوم آنها بوده ایم . ولی علی رغم رشد روزافزونی که داشته اند به علت عدم رعایت کامل عوامل اساسی در طراحی نرم افزار ها از سوی تولید کنندگان و نیز عدم آشنایی کامل کتابداران با این سیستم ها آنها نتوانسته اند جایگاهی در انواع مختلف کتابخانه ها داشته باشند. نوع جامعه و مجموعه کتابخانه ها ، استفاده از نظرات کتابداران درطراحی نرم افزار ها از عمده عوامل مطرح در طراحی نرم افزار هاست که رعایت نشده است . همچنین وجود پاره ای مشکلات در نرم افزار های تولیدی مانع بهره گیری مطلوب از سوی کتابداران و استفاده کنندگان کتابخانه ها شده است . کتابداران نیز به دلیل عدم آشنایی کامل با نرم افزار ها از تمام قسمتها ی این سیستمها نتوانسته اند استفاده ی مطلوب داشته باشند . همچنین عدم وجود جایگاهی برای آشنایی با نرم افزار ها با دروس رشته ی کتابداری ، کمبود دوره های آموزشی و نیز مقالات علمی و .... از جمله عوامل دخیل در این ناآشنایی بوده اند . بنابراین برای استفاده مطلوب لازم است تولید کنندگان نرم افزار ها نوع جامعه و اندازه ی مجموعه ها و نیز نظرات کتابداران را در طراحی نرم افزار ها لحاظ نموده و در نرم افزار های موجود جهت رفع اشکالات آنها تجدید نظر نمایند  و ازسویی کتابداران با ویژگیهای ایده آل نرم افزار های کتابخانه ای و زبانهای برنامه نویسی و ... آشنا شده تا بتوانند به ارزیابی و انتخاب نرم افزار ها بپردازند و نیز با شناخت کافی به بهره گیری مطلوب از نرم افزار ها بپردازند .

  خلاصه یافته ها و نتیجه گیری نهایی :

       با توجه به مطالعات انجام شده و نتایج بدست آمده مشاهده می شود که کتابخانه های مرکزی دانشگاههای علوم پزشکی ، شهید باهنر و آزاد اسلامی  شهر کرمان همگی از نرم افزار در سیستم خود استفاده  می کنند و همه آنها کامپیوتری شده اند . پس فرضیه 1 مورد تایید قرار می گیرد  . و کتابخانه ها که از نرم افزار در سیستم خود استفاده نموده اند بهترین و مرتبط ترین نرم افزار هماهنگ با مواد موجود درمجموعه کتابخانه را از میان نرم افزار های موجود  گزینش نموده اند . لذا فرضیه 2 محقق می شود . کتابخانه هایی هم که از نرم افزار استفاده کرده اند به دلیل عدم وجو د هزینه کافی  از پشتیبانی شرکت نرم افزار مورد استفاده خود محروم بوده اند . هدف اصلی ا زانجام این پژوهش پیدا کردن یک نرم افزار کارا و پویا بود که با توجه به نظر پاسخ دهندگان در جامعه ی مورد پژوهش می توان گفت نرم افزار نوسا از میان نرم افزار های موجود کارا ترین و پویا ترین نرم افزار بوده است . یکی دیگر از اهداف این مطالعه آشنایی با نرم افزار هایی بوده است که د رکتابخانه های جامعه ی مورد مطالعه مورد استفاده قرار می گیرد که توانستیم تا حدودی با این نرم افزار ها آشنایی پیدا کنیم .

 


مطالب مشابه :


نرم افزار کتابخانه ای پیام مشرق

۲- نرم افزار نیکا: نرم افزار یک به عنوان مثال مارک و ایزو.این بخش از سیستم این امکان را




10 نرم افزار آموزش الکترونیکی متن باز

10 نرم افزار آموزش فروش کارت شارژ نیکا از نرم افزار که با سیستم های آموزش




همایش « نسل نوین نرم افزار های کتابخانه ای»

برگزارى “همایش تخصصى معرفى نرمافزار نیکا: ای و کتابخانه دیجیتال •سیستم ils




نهاد کتابخانه‌ها آمادگی تحویل گرفتن پروژه نرم‌افزاری را نداشت

لطفا بفرمائید تاکنون در چند کتابخانه عمومی نهاد سیستم نرم 91 نرم افزار نیکا را




بررسی نرم افزارهای کتابخانه ای

و کتابخانه ها که از نرم افزار در سیستم خود استفاده نموده اند بهترین و مرتبط ترین نرم افزار




دانلود BlueStacks 0.9.7.4101 Rooted – نرم افزار اجرای بازی و برنامه های اندروید در کامپیوتر

نرم افزار اجرای پس از نصب نرم افزار بلو استکس بر روی سیستم شما می توانید به طور (نیکا) یه




دانلود قویترین نرم افزار نمایش فایل ها به صورت هگزا دیسمال WinHex v15.4 SR-8 + keygen

دانلود قویترین نرم افزار نمایش این نرم افزار با تمام فایل سیستم ها سازگار نیکا




حداقل سیستم مورد نیاز ویندوز 7

نرم افزار هاي مایکروسافت حداقل سیستم سخت افزار را منتشر کرده است که در زیر نیکا دانلود




دوره آموزشی صدای مشتری (QFD)

خانم مهندس نیکا اين سايت به بررسي مهندسي صنايع و مدیریت و نرم افزار و سیستم های مدیریت




GPS نقشه برداری - تک و سه فرکانسه

محیط کاربر پسند نرم افزار پردازش ای به سیستم‌های تعیین توسعه نیکا در شنبه




برچسب :