آشنایی با لهستان - آب و هوای کشور لهستان

آشنایی با لهستان ( Poland )
 
پایتخت: ورشو
 زبان رسمی: لهستانی (97%) ، و اقلیتهای آلمانی ، اوکراینی ، لیتوانیایی و بلاروسی .
نوع حکومت: جمهوری
 واحد پول: زلوتی(Zloty) ...

آب و هوای کشور لهستان

آب و هوای کشور لهستان

مذهب: کاتولیک رومی (94%)
امید طول عمر: 72 سال
 رشد سالانه جمعیت: 0.02%درصد (July 2004 est.)
جمعیت: 38.626.349نفر (July 2004 est.)

جغرافیای کشور لهستان
بیشتر لهستان متشکل از زمینهای پست است . در شمال زمینهای پست بالتیک و نواحی دریاچه ای پومرانیا و مازوریا قرار دارد . مرکز لهستان منطقه‌ی جلگه هاست . در جنوب تپه های لهستان کوچک و کوه های تاترا ، بخشی از سلسله کوه های کارپات قرار دارد .  رودهای مهم : ویستولا (ویسلا) ، اودر (اودرا) ، نارو .  بلندترین نقطه :‌ قله‌ی ریسی ، 2499 متر .  آب و هوا‌:‌ آب و هوای لهستان ، با تابستانهای کوتاه گرم و زمستانهای طولانی تر سرد ، تنوع دمایی دارد .
شهرهای مهم: کاتوویتسه , لُدز,کراکوف , وروتسلاف, پزنان, گدانسک, شچتسین, بیدگوشچ ,لوبلین , بیالیستوک , سوسنوویک (بخشی از کاتوویتسه بزرگ) , چنستو خووا , گدینیا
مساحت: 312.685 کیلومتر مربع
خط ساحلی: 491کیلومتر
مختصات جغرافیایی: 52 درجه شمالی و 20 درجه شرقی

حکومت
100 عضو مجلس سنا و460 عضو مجلس نمایندگان (سِیم) با رأی تمامی افراد بالغ برای چهار سال انتخاب می شوند . رئیس جمهور – که مستقیماً انتخاب می گردد – شخصی را به نخست وزیر انتصاب می کند که از پشتیبانی اکثریت در مجلس نمایندگان برخوردار است . نخست وزیر نیز شورای وزیران را انتصاب می کند .  احزاب مهم سیاسی عبارتند از : • اتحاد دموکراتیک • اتحاد چپ دموکراتیک ، • اقدام کاتولیک • حزب کشاورزان • کنفدراسیون برای لهستان مستقل • کنگره‌ی لیبرالها • همبستگی روستایی • اتحادیه‌ی کارگری همبستگی .
عضویت: ‌ سازمان ملل متحد ، کنفرانس امنیت و همکاری در اروپا ، شورای اروپا .

تاریخ معاصر
در قرن نوزدهم بخش اعظم لهستان در قلمرو امپراتوری روسیه بود . لهستانیها در 1830 ، 1848 و 1863 بر ضد این امپراتوری ناموفقانه دست به شورشی نافرجام زدند . احساسات ملی در مناطق تحت حکومت اتریش و پروس نیز رشد کرد . پس از جنگ جهانی اول ، لهستان استقلالش را باز یافت (1919) ، ولی کشوری بی ثبات بود . در 1926 مارشال یوزف پیلسودسکی (1867 تا 1935) کودتا کرد ، و عملاً دیکتاتور شد . طی دهه‌ی 1930 روابط با آلمان هیتلری – که نسبت به بخشهایی از لهستان ادعای ارضی داشت – تیره شد . اتحاد با بریتانیا مانع حمله‌ی هیتلر به لهستان نشد ، و بدین ترتیب جنگ جهانی دوم آغاز گشت (1939) . لهستان بار دیگر تقسیم شد ؛ این بار میان آلمان نازی و شوروی . لهستان اشغال شده یک ششم جمعیت خود را از دست داد ، از جمله نزدیک به تمامی یهودیان کشور ؛‌ و طی قیام شوم مردم ورشو (1944)‌تلفات زیادی را متحمل گردید ارتش سرخ ، این کشور را آزاد ساخت (1945) و دولتی کمونیستی برقرار گشت ، لهستان نوین نزدیک به نیمی از قلمرو خود در شرق را به شوروی واگذار کرد ، ولی در عوض در شمال و غرب مناطقی از آلمان را به دست آورد . بحران سیاسی در 1956 منجر به ظهور ولادیسلاف گومولکا شد . وی رهبری کمونیست بود که تا حدودی از طرف مردم پشتیبانی می شد . در 1980 ، به دنبال سقوط ادوارد گیرک ، جانشین گومولکا ، و مدتی نا آرامی اتحادیه‌ی کارگری مستقل همبستگی (سولیدارنوش) به رهبری لخ وانلسا (متولد 1943) به وجود آمد. در 1981 ژنرال ووشیخ یاروزلسکی در کوشش برای استقرار مجدد اقتدار کمونیستها اعلام حکومت نظامی کرد . فعالیت اتحادیه‌ی همبستگی ممنوع اعلام شد و رهبرانش بازداشت گشتند ، ولی نا آرامی عمومی و مشکلات اقتصادی ادامه یافت . در 1989 اتحادیه‌ی همبستگی قانونی شد و توافق بر سر اصلاحات سیاسی به دست آمد . همبستگی در انتخابات آزاد مجلس سنای جدید پیروز گشت ، و با حمایت متحدین سابق کمونیست ها تعداد کرسی های لازم برای کسب اکثریت را در مجلس نمایندگان به دست آورد ، و تادیوش مازوویتسیکی از اتحادیه‌ی همبستگی نخست وزیر شد . در 1990 اختلاف درباره‌ی سرعت پیشرفت اصلاحات اقتصادی و برخورد شخصیتها طی انتخابات ریاست جمهوری موجب شکاف در اتحادیه‌ی همبستگی گشت . در دسامبر 1990 وانسا رئیس جمهور شد . از زمان انتخابات چند حزبی در 1991 ، چندین دولت ائتلافی کم دوام روی کار آمده اند .

دفاع
کل نیروهای مسلح : 305.000 (1991) . به علاوه‌ی 15.000 گارد مرزی و 18.000 میلیشیای شهروندان . خدمت سربازی : 18 ماه .

آموزش
میزان با سوادی :‌98%. سنین تحصیل اجباری :‌7 تا 14 سال . تعداد دانشگاه : 25 شامل 14 پلی تکنیک و 9 مؤسسه همطراز با دانشگاه .

اقتصاد
کشاورزی لهستان بیشتر در مقیاس کوچک در مالکیت خصوصی است . بیش از یک چهارم نیروی کار هنوز به کشاروزی اشتغال دارد و به تولید سیب زمینی ، گندم ، جو ، چغندر قند و انواع علوفه می پردازد . بخش صنعتی نسبتاً گسترده است و تا زمان آغاز تغییر به اقتصاد بازار آزاد در 1990 ، از مرکز برنامه ریزی می شد . لهستان ذخایر بزرگ زغال سنگ و همچنین گاز طبیعی ، مس و نقره دارد . صنایع مهندسی ، غذایی ، شیمیایی ، فلزی و کاغذ سازی با اهیمت است ، ولی از دهه‌ی 1960 وضعیت اقتصادی پیوسته وخیم تر شده است . لهستان به علاوه‌ی تورم و بازار سیاه لجام گسیخته ، بدهیهای خارجی فلج کننده ای نیز دارد . از 1991 خصوصی سازی شتاب بیشتری گرفته سطح زندگی کاهش یافته است


,