تجربه شخصی یک مهندس ایرانی از اخذ بلوکارت برای مهاجرت به کشور آلمان

متنی که خواهید خواند، تجربه شخصی یک مهندس ایرانی از اخذ بلوکارت برای مهاجرت به کشور آلمان است که با قلم خودشان نگاشته شده و لطف کرده جهت استفاده هموطنان آنرا در اختیار اینجانب گذاشته‌اند تا در وبلاگم منتشر کنم.

و اما اصل مطلب:


روندی که در بخش های مختلف به شرح زیر درج شده شامل کلیه مراحل اقدام به مهاجرت از طریق اخذ ویزای کار از کشور مبدا و سپس درخواست بلو کارت در آلمان برای مهندسان و مدارک لازم برای آنهااست


الف) شرح کلی اقدامات برای ویزای کار (تجربه شخصی به عنوان یک مهندس ایرانی)

من یک مهندس عمران با بیش از 10 سال سابقه کار مرتبط در ایران و دارای مدرک فوق لیسانس مکانیک خاک و مهندسی پی از دانشگاه صنعتی امیر کبیر هستم. آشنایی من با کارفرمای آلمانی که اکنون در استخدام آن هستم، مربوط به زمینه تخصص فعالیت من و تجربه کار با ایشان در پروژه های سدسازی ایران است.

در جهت همین اقدام به مهاجرت قبلا در تهران و در آلمان با ایشان مذاکراتی داشتم و موافقت های اولیه را کسب کرده بودم که در نهایت به ارسال دعوت نامه و عقد قرارداد منتج شد.

در این بخش کلیاتی از اقدامات خود را به صورت جدا گانه و کلی بیان می کنم و از پرداختن به جزئیات صرفنظر می کنم تا به فراخور پرسش هایی که برای خوانندگان وبلاگ پیش می آید جزئیات نیز مطرح شوند.

مسلما شرح اقدامات لازم برای اخذ بلو کارت و توضیحات سایت مربوطه و وبلاگ های مرتبط علیرغم گویا بودن، پاسخگوی صد در صد نیازهای یک فرد متقاضی نبوده و به تناسب محل اقدام و مسائل بومی آن کشور و آن سفارت ممکن است مدارکی بیشتر (سخت گیرانه تر) یا کمتر (سهل گیرانه تر) از آنچه که درج شده مورد نیاز باشد. مثلا تعداد تقاضا در آن کشور بسیار تاثیرگذار است. ولی مهم این است که در این مسیر با آگاهی، با برنامه و دقیق و با مشورت با افراد ذی صلاح عمل شود.

نقطه آغاز اقدام برای اخذ بلو کارت اقدام برای جستجوی کار است. من نیازی به جستجو نداشتم و خوشبختانه پیرو همکاری غیر مستقیم با شرکت آلمانی در ایران اقدام به مهاجرت کردم. برای مهندسانی که از دانش زبان آلمانی خوبی بهره مند هستند، یافتن کار در آلمان بدون ارتباط قبلی با کارفرما نیز از طریق جستجو در چند سایت مهم موقعیت های کاری میسر است. روش های دیگری هم وجود دارد که به دلیل فقدان تجربه مطلبی برای درج در این مورد ندارم. لیکن مطلع هستم که فرد متقاضی به شرط استطاعت مالی یا داشتن حامی مالی در آلمان، می تواند درخواست ویزای 6 ماهه جستجوی کار داده و پس از یافتن کار منطبق با قوانین بلوکارت، اقدام برای اخذ آن کند.

پس از گام نخست باید وقت مصاحبه سفارت اخذ شود. در سیستم اینترنتی سایت سفارت آلمان در ایران به طور شفاف در این مورد توضیحات لازم وجود دارد. دقت شود که گزینه ای به نام اخذ بلو کارت در گزینه های وقت سفارت وجود ندارد و باید گزینه ویزای کار انتخاب شود (اقامت کاری).

گام بعدی آماده سازی مدارک برای روز مصاحبه است. که به شرح زیر توضیحاتی در هر مورد قید می شود. مسلما آنچه در این گام مطرح شده روند محسوب نمی شود و لیست مدارک مورد نیاز است، که تهیه هر کدام روند خاص خودش را دارد. مثلا مدرک زبان. ضمنا توصیه می شود فرم های سفارت را به دقت پر کنید و از الگوی خود سفارت برای آن بهره بگیرید.


پاسپورت

    1. در زمان اقدام برای اخذ ویزا دقت کنید که پاسپورت شما حداقل یک سال و نیم اعتبار داشته باشد. قدر مسلم موعد مصاحبه سفارت حداقل یک ماه پس از روز ثبت در سایت است. همچنین حداقل 8 هفته هم اخذ ویزا طول می کشد. بنابراین روال عادی 3 ماه است. ولی در صورت نقص در مدارک پرونده و وجود تعطیلی طولانی مدت زمان اخذ ویزا طولانی تر خواهد شد. بنابراین اگر یک دوره 6 ماهه را در نظر بگیریم، پاسپورت با مدت کمتر از یک و نیم سال اعتبار کافی برای الحاق ویزا (هرچند سه ماهه) نیست. در این مورد اعتبار پاسپورت در طی اقامت و تمدیدهای ویزا ملاک عمل است.

    2. تا زمانی که ویزا به پاسپورت الحاق نشده است، بلیط نخرید. برای مثال یک خانم دانشجو پس از تماس سفارت مبنی بر آماده بودن ویزا به دلیل نگرانی از گران شدن بلیط، اقدام به خرید آن کرده بود، بی توجه به اینکه مشکل فوق الذکر منجر به خسارت های استرداد بلیط برای ایشان شد. لازم به یادآوری است که یک راه سریع اخذ پاسپورت مراجعه مستقیم به اداره گذر نامه در چهارراه قهوه خانه یافت آباد به فاصله 24 ساعت پس از ثبت در دفتر پلیس بعلاوه 10در ایران است.

    3. پاسپورت قبلی همواره و حتی در خود آلمان مورد نیاز است و آن را در کشور مبدا جا نگذارید.

    4. پاسپورت را امضا شده به سفارت تحویل بدهید.

  1. مدارک شناسایی

    1. مدارک شناسایی (شناسنامه و سند ازدواج) را حین تحویل از دارالترجمه دقیقا با مدارک اصلی چک کنید و پس از کنترل کلیه حروف و اعداد شماره و سریال، برای مهر دادگستری و وزارت خارجه تحویل دهید.

    2. حداقل 10 روز قبل از وقت مصاحبه به همراه اصل و ترجمه مدارک و پول کافی (به همراه مدارک تحصیلی) به بخش تائید مدارک سفارت مراجعه کنید.

    3. همراه داشتن ترجمه سند ازدواج برای بیمه کردن همسر در آلمان ضروری است. یک نسخه اضافه بر آن که تحویل سفارت آلمان می دهید، از دارالترجمه تحویل بگیرید.

    4. تعدادی عکس بیومتریک در ایران تهیه کرده و همراه داشته باشید.

  2. مدارک تحصیلی

    1. قبل از تحویل مدارک به دارالترجمه، کلیه مدارک تحصیلی دانشگاه های سراسری باید در اداره مربوطه در میدان فردوسی تائید شوند. اخیرا این سیستم به تقاصا و واریز وجه اینترنتی نیاز دارد و زمان اخذ تائید طولانی تر شده است.

    2. مدارک هولوگرام دار دانشگاه آزاد نیازی به تائید در میدان فردوسی ندارند و مستقیما به دارالترجمه قابل تحویل هستند.

    3. برای ویزای کار تنها آخرین مدرک تحصیلی یا آن مدرکی با آن استخدام شده اید را به تائید سفارت برسانید. پول اضافی برای تائید مدارک تحصیلی و کاری ندهید (یادآوری: تنها شناسنامه ها، عقدنامه و آخرین مدرک تحصیلی نیاز به تائید سفارت دارد).

  3. ترجمه پروانه، سابقه کار، عضویت ها و دوره های آموزشی

    1. ترجمه پروانه نظام مهندسی و سوابق کاری و عضویت ها نیازی به تائید سفارت ندارد و تنها به رزومه الحاق می شود.

    2. مهر دادگستری به ترجمه سوابق کاری تنها در صورت وجود روزنامه رسمی ثبت آن شرکت زده می شود.

    3. کلیه دوره های آموزشی (به جز زبان) که در آن قابلیت های کاری شما بارز است و مدرک آن را دارید، ترجمه و ضمیمه رزومه کنید و در آلمان همراه خود داشته باشید.

    4. ترجمه ممهور گواهی های عضویت و هر آنچه در رزومه نوشته اید، باید ضمیمه رزومه شود.

  4. مدرک زبان

    1. در مورد شخص من مدرکA1 برای ورود به آلمان کفایت میکرد ولی‌ این مورد را از سفارت حتما سوال کنید تا قوانین روز را به شما بگویند

    2. به دو زبان انگلیسی و آلمانی در روز مصاحبه با فرد متقاضی و به زبان آلمانی با همسر متقاضی در سطح مدرک زبانی که ارائه داده اند مصاحبه به عملآمد.

    3. ارائه مدرک ZD B1 در روز مصاحبه ممکن است روند اخذ ویزای کار را تسریع نکند، ولی داشتن آن یا اخذ آن در آلمان باعث میشود زودتر اقامت دائم خود را در آلمان بگیرید: ۲۱ ماه به جای ۳۳ ماه

    4. برای فردی که وقت کافی (یک سال) تا مهاجرت دارد، آموختن آلمانی در موسسات مورد تائید سفارت بهترین راه ممکن است. ولی برای دوره های فوق فشرده در حد 2 یا 3 ماه دوره های فشرده زبان آلمانی دانشگاه تهران مناسب ترین گزینه است.

  5. ترجمه گواهی عدم سوء پیشینه : نیاز نیست (علیرغم وجود در روز مصاحبه به من پس داده شد).

  6. ترجمه سوابق بیمه : نیاز نیست (علیرغم وجود در روز مصاحبه به من پس داده شد)

  7. رزومه : رزومه حداکثر در 2 صفحه و در فرمت معتبر مهندسی باشد. توجه کنید که شما یا استخدام شده اید یا جویای کار هستید و رزومه مفصل شما را کارفرما رویت کرده یا خواهد کرد. رزومه ای که به سفارت تحویل می دهید به رویت کنسول سفارت می رسد و در بخش اداری تنها با مدارک پیوستش تطبیق داده می شود.

  8. دعوتنامه کاری

    1. دعوتنامه کاری به تنهایی کفاف تقاضای مرا نکرده و از کارفرما خواستم که یک نسخه از قرارداد را از طریق ایمیل ارسال کند.

    2. در دعوتنامه و قرارداد باید مواردی به روشنی قید شده باشد، مثلا حقوق و سمت فرد متقاضی کار. شروع قرارداد از تاریخ ورود متقاضی به آلمان و آدرس پس از سکونت درج خواهند شد.

  9. ترازنامه مالی: نیاز نیست (علیرغم وجود در روز مصاحبه به من پس داده شد).

  10. بیمه مسافرتی: حداقل یک ماه و به پیشنهاد من 2 ماه بیمه مسافرتی داشته باشید. ولی ارائه آن به سفارت در روز مصاحبه ضرورتی ندارد و پس از خبر تلفنی صدور ویزا اقدام شود.

  11. نامه انگیزه (موتیواتسیون): ضرورتی ندارد، ولی در صورتی که اهداف جانبی از جمله قصد همسر برای ادامه تحصیل در آلمان وجود داشته باشد، نامه انگیزه را ارائه دهید.



  ب) شرح کلی اقدامات برای اخذ بلوکارت در آلمان

پس از ورود به آلمان، مهمترین اقداماتی که نه تنها لازمه اخذ بلوکارت بلکه لازمه اخذ اقامت یا تمدید ویزاست، باید به ترتیب زیر انجام شود. بدیهی است برای افرادی که با ویزای جستجوی کار به آلمان آمده اند روند زیر متفاوت خواهد بود.

1-    باید به شهرداری شهر محل سکونت مراجعه و ثبت آدرس به عمل آید.

2-   همراه داشتن اجاره نامه (قرارداد اجاره) در روز ثبت آدرس ضرورتی ندارد. همانجا آدرس موقتی شما، اعم از هتل یا منزل دوستان و آشنایان ثبت می شود. با توجه به زمان بر بودن اجاره یک خانه در آلمان (بالاخص در شهرهای دانشگاهی) و گاهی در نوبت ماندن برای اجاره خانه مد نظر، بهتر است که خودتان از ایران و از طریق برخی سایت های اجاره خانه و آپارتمان در مورد اجاره و بهای اجاره در محل های مختلف تحقیق کنید. مهمتر این که با دوستان و آشنایان مقیم مشورت شود و از آنها خواسته شود که حتی به دنبال یافتن خانه برای شما باشند. در این راستا وجود یک ایرانی مقیم کمک شایانی به تسریع جستجو و عقد مناسب قرارداد می کند.

3-   با تکمیل و ارائه مدارک بلو کارت، کارت اقامت با عنوان بلو کارت اتحادیه اروپا  اعطا می شود

4-   برای اخذ بلو کارت، حقوق ماهانه ناخالص قرارداد کاری باید از حدود 3000 یورو بیشتر باشد.

5-   با همراه داشتن قرارداد کاری باید به یکی از ادارات بیمه مراجعه و اقدام به ثبت نام بیمه خود و اعضای خانواده نمود. ثبت نام در مدت کوتاهی انجام می شود و رسید آن برای درخواست بلوکارت یا اقامت (یا تمدید ویزا) کافی است. در مورد شرکت بیمه و پوشش های آن، توصیه من این است که در ابتدا با یکی از همکاران همان شرکت که استخدام شده اید مشورت کنید. رسید بیمه را برای تائیدیه کارفرما به شرکتی که در آن استخدام شده اید ارائه دهید تا مراحل ثبت اینترنتی بیمه شما انجام شود.

6-   قرارداد اجاره تعیین کننده محل اداره مهاجرت مربوطه است. بنابراین دقت شود که اگر در محلی خارج از محدوده اداره ای که قبلا ثبت نام کرده اید، خانه مورد نظر را بیابید اداره محل ثبت نام شما و انجام امور اداری آتی تان تغییر می کند.

7-    در روز مقرر، به همراه همسر و با همراه داشتن رسید ثبت آدرس، فرم های تکمیل شده اداره مهاجرت، نامه درخواست بلوکارت که در آن سطح مدرک زبان شما قید شده باشد (ضروری نیست ولی بهتر است که نوشته شود)، پاسپورت، عکس بیومتریک، رسید یا کارت بیمه، فرم ثبت نام، ترجمه رسمی عقدنامه، قرارداد کاری، قرارداد اجاره، مدارک زبان آلمانی به ترتیب چک لیستی که داده می شود، باید به اداره مهاجرت مراجعه کرده و مدارک را تحویل دهید.مهم این است که ایمیل و شماره فرد متصدی امور اداری خودتان را داشته باشید و قبل از مراجعه به ایشان در روز مقرر، در صورت بروز مشکل موضوع را با ایشان مطرح و مشورت کنید.

8-   کارت اقامت تحت عنوان بلوکارت بعد از تقریبا دو هفته آماده و نامه ای برای شما جهت دریافت آن به آدرس شما ارسال می شود. برای دریافت کارت باید مبلغی برای هر نفر به همراه داشته باشید و به اداره مهاجرت مراجعه کنید. حضور همسر در این مرحله ضروری نیست. دقت کنید که همراه کارت اقامت، یک کارت سه صفحه ای مجوز کار به شما داده می شود که مخصوصا برای مهندسان که در محیط های کارگاهی کار می کنند، همراه داشتن آن بسیار ضروری است.

9-   پس از دریافت بلو کارت یا کارت اقامت می توان اقدام به بازگشایی حساب بانکی نمود و وجود حساب بانکی برای اخذ بلو کارت یا عقد شماره حساب در قرارداد کاری ضرورتی ندارد.

10-  مهمترین موضوع پس از اخذ بلو کارت که متقاضی آن باید همواره توجه کند، این است که برخی عوامل ممکن است اخذ اقامت دائم وی را در مدت 33 ماه (یا 21 ماه به شرط داشتن مدرک ب 1) دچار مشکل کند. از جمله آنها انجام تخلفاتی است که شامل جریمه می شوند.همچنین تغییر آدرس محل سکونت و تغییر کارفرما باید به اطلاع اداره مهاجرت برسد.

11-اخذ مدرک ب 1 مدت انتظار تا اخذ اقامت دائم را کم می کند. برای حضور در کلاس زبان (جهت اخذ مدرک ب 1 یا بالاتر) اداره مهاجرت اقدام به صدور نامه ای می کند که با آن می توان حدود 60 درصد تخفیف در هزینه ثبت نام گرفت. همچنین پس از قبولی در آزمون ب 1 می توان نصف هزینه دوره های ثبت نام را پس گرفت.

 

ج) چند نکته مهم دیگر

1-   1- در کلیه مراحل اخذ ویزا و بلو کارت صبور باشید و بالاخص با متصدیان باجه های سفارت آلمان در ایران با نهایت وقار و متانت برخورد کنید.

2-   هیچ فردی که در خیابان به شما مراجعه می کند، صلاحیت کمک به شما را ندارد و حتی هیچ موسسه ای که وعده یافتن کار به شما را در آلمان می دهد نیز صلاحیت اقدامات اداری و حقوقی شما را ندارد. زیرا شما باید خودتان با کارفرما مستقیما مذاکره و موافقت او را برای کار کسب کنید. به مثال های موردی موسسات فعال در این زمینه در ایران توجه نکنید و با منطق خود قضاوت کنید. تنها با افرادی که کاملا می شناسید مشورت کنید. در این راستا افرادی که (مثلا در کلاس زبان آلمانی) با آنها آشنا شده اید و می دانید که به زودی عازم آلمان هستند و مراحل سفارت در ایران و اداره مهاجرت را در آلمان را انجام خواهند داد، اطلاعات بسیار مفیدتری نسبت به این موسسات به شما خواهند داد. در زمینه کار و ویزای کار هم حتما با افراد ذی صلاح مشورت کنید. در این مورد مطالعه مطالب این سایت بسیاری از مشکلات شما را مرتفع می کند.

3-   در ماه های نخست اقامت در آلمان ممکن است هزینه های اضافی از سر بی تجربگی را متحمل شوید. در راستای کاستن این هزینه ها، حتما از طریق اینترنت یا دوستان یک نفر مقیم در شهر مقصد بیابید و با او از طریق ایمیل و تلفن مشورت کنید.

4-   آلمان کشوری است با بوروکراسی پیچیده، ولی کاملا مشخص و بر روی یک ریلی که اگر مسیر آن هم پیچیده به نظر برسد، ابتدا و انتهایش کاملا معلوم است. بنابراین برای پیشگیری از سر در گمی، ثبت وقایع و اقدامات و مستند کردن اقدامات اداری با نگهداری نسخه های کپی و یادداشت نکات مهم و برنامه ریزی برای انجام کارهای اداری اهمیت زیادی دارد. زمانها و قرارها در آلمان بیش از هر کشور دیگری اهمیت دارد. مراجعه بدون وقت قبلی تنها برای اخذ وقت معنی دارد و مراجعه مستقیم به فرد مسئول امور اداری شما، مزاحمت محسوب می شود. از آنجا که فرد مسئول شما در اداره مهاجرت دخیل در بسیاری از مسائل اداری و حقوقی زندگیتان تا روز اخذ اقامت یا پاسپورت خواهد بود، باید به نحوه برخورد از گرفتن وقت تا موعد اخذ کارت و کارهای آتی توجه ویژه کرد و بدون اشتباه عمل کرد.

5-   در برخی موارد، احیانا تحمل شرایط سخت در دو سال نخست، ارزش اقامت دائم و در نهایت کسب شهروندی آلمان را دارد. اغلب متقاضیان بلوکارت مسلما زندگی های نسبتا مرفهی در ایران دارند و پس از مراجعه به آلمان مجبور می شوند که کمی سختی تحمل کنند. مثلا آپارتمان کوچک یا کمبود برخی لوازم خانگی. توصیه من این است که حتی برای تامین خانه مناسب و لوازم هم با صبر و مشورت اقدام شود.

6-   آموختن زبان آلمانی، مهمترین گام قبل و حتی پس از اخذ کارت اقامت و به نظر من کلید حل بسیاری از سختی ها در یافتن کار، اخذ ویزا و اخذ اقامت در آلمان است.در این راستا سعی کنید که در کلاس هایی حضور یابید که همه در طیف متقاضی بلوکارت یا کارت اقامت قرار دارند و دانشجو، دکتر یا مهندس هستند و قطعا می خواهند که به آلمان بیایند. کلاس زبان آلمانی دانشکده فنی دانشگاه تهران در امیرآباد شمالی این مزیت بسیار مهم را دارد و مکان خوبی برای آمادگی در مدت کوتاه برای آزمون های گوته است. در آلمان هم بهترین کلاس معاشرت با خود مردم و سپس حضور در کلاسهایی است که از طریق خود اداره مهاجرت معرفی می شود.

7-   از تصمیم عجولانه و تحمیل هزینه های گزاف به خود و خانواده تان بپرهیزید. اگر به عنوان جوینده کار به آلمان می آیید ( با در خواست ویزای شش ماهه قانون بلو کارت) مطمئن باشید که عدم وقوف به آلمانی و عدم آشنایی با فضای کار در حیطه تخصص خودتان عواملی خواهند بود که پس از چند ماه بلاتکلیفی شما را با سرخوردگی و احیانا تصمیمات غیر منطقی مواجه خواهند کرد.

 

 



مطالب مشابه :


ویزای امریکا - انواع ویزا های امریکا

به حساب سفارت است در صورت کشور ها است . سیاستی که در پس و استخدام در




استخدام در دبی

برچسب‌ها: استخدام دبی, کار در آماده کار | استخدام دولتی | استخدام در بانکها




تجربه شخصی یک مهندس ایرانی از اخذ بلوکارت برای مهاجرت به کشور آلمان

آشنایی من با کارفرمای آلمانی که اکنون در استخدام آن سفارت در روز ها در یافتن کار




مذهبی بودن، شرط استخدام معلمان در تورنتو!

کانادا سرزمین فرصت ها مذهبی بودن، شرط استخدام معلمان در تورنتو! سفارت ايران در كانادا




شرایط و مراحل اقدام برای دریافت ویزای توریستی سوئد

عکس بانوان بایستی به گونه ای باشد که تمامی صورت و نیز گوش ها در در سفارت استخدام رسمی




مدرسه‌ی سفارت آلمان در تهران،

مدرسه‌ی سفارت آلمان در تهران، کتاب ها بروجرد)- ازدواج( بيدگل - سلمقان) - استخدام




کار در کانادا و شرایط دریافت ویزای کار

(سفارت کانادا در کارفرمایانی است که در پی استخدام نیروی از دیگر سایت ها




ویزا شینگن (ویزا اروپا)

گواهی اشتغال به کار خطاب به سفارت شامل سمت،تاریخ استخدام،میزان در در سفارت به ها: ویزا




برچسب :