واردات خودرو

 
بسمه تعالی بازرگانی بین الملل
آشنایی با واردات خودرو
 فهرست مطالب :
1-     فهرست                                                                                                                        
2-     چکیده                                                                                                              
3-     تاریخچه                                                                                                                        
4-     مقدمه                                                                                                             
5-     واردات خودرو                                                                                                  
6-     گامهای واردات خودرو                                                                                       
7-     آشنائی با مراحل واردات خودرو                                                                          
8-     ثبت سفارش و مراحل آن                                                                                               
9-     توضیحات ضروری  پروفرما خودرو                                                                      
10- نمونه پروفرما                                                                                                   
11- هزینه مشمول و انجام شده برای واردات خودرو                                                   
12- نمونه قرارداد ترخیص خودرو                                                                              
13- مراحل شماره گذاری                                                                                          
14-  شرایط و مدارک لازم جهت شماره گذاری خودروهای وارداتی                                
15-  نحوه محاسبه حقوقی گمرکی و هزینه های خودروی وارداتی
16- روند ثبت سفارش خودرو با ارز آزاد        
17- واردات خودرو ، تجارت پر حاشیه                                                                                    
18-  سودهای حاصل از واردات خودروهای گرانقیمت                                                               
19- مزایا و زیانهای واردات خودرو در کشور                                                                           
20-   سایر دلایل برای واردات خودرو و نتیجه گیری کلی                                                           
21-  منابع                                                                                                                           
 
چکیده :
   امروزه واردات خودرو در حوزه تجارت بین الملل در کشورمان نسبت به گذشته افزایش یافته است و هدف از این مقاله آشنایی با مراحل واردات خودرو از زمان خرید تا آمادهرای فروش و تحویل آن به مصرف کننده می باشد و اطلاع از مسائل حاشیه ائی آن است  .
    منبع اطلاعاتی من در این مقاله تلفیقی از دو روش تجربی و استقرائی می باشد و از نظر انجام توصیفی و از نظر هدف کاربردی می باشد و روش گرد آوری اطلاعات ، کتابخانه ائی است .
 
تاریخچه :
مظفرالدین شاه در سفر دوم خود به اروپا در سال ۱۲۷۹ هـ ش در بروکسل بلژیک یک دستگاه اتومبیل کالسکه ای خریداری کرد و در سال ۱۲۸۰ برابر با ۱۹۰۱ میلادی، به ایران آمد که با ذغال سنگ کار می کردند.
در مراجع، آمده که مظفرالدین شاه قاجار در نخستین سفر خود به اروپا دو دستگاه اتومبیل از نوع « رنو » خریداری کرد. (در برخی از اسناد اشاره شده که این دو دستگاه خودرو به مظفرالدین شاه قاجار هدیه شده بود.) این دو دستگاه اتومبیل که در ماه اوت۱۹۰۰ (مرداد ماه۱۲۷۹ هجری شمسی) به ایران رسید، نخستین خودروهایی بود که به ایران وارد شد.
   با به حکومت رسیدن خاندان پهلوی شرکتهای خودرو سازی جنرال موتورز آمریکا ، اپل ، دوج ، فورد ، مرسدس بنز ، تویوتا ، بی ام و پا به کشور ما باز کرده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران واردات خودرو قطع گردیده و مجدداً در سال 1371 به دنبال سواریهای وارد شده از عراق و کویت مسیر برای واردات خودرو فراهم گردیده و با به وجود آمدن شرکتهای جدید و فعال شدن شرکتهای قبلی دوباره این تجارت رونق گرفت که حدود چهار سال این روال ادامه داشت که با محدودیتهای قانونی وضع شده واردات خودرو تقریباً توقف گردید و بالاخره مجدداً در سال 1382 با تصویت هیات وزیران آیین نامه جدید فنی واردات خودرو به گمرک ایران جهت اجراء ابلاغ گردید و هر سال واردات خودرو رونق بیشتری گرفت تا حدی که انواع خودروهای لوکس و حتی دست ساز با تولید محدود مانند مازارتی و لامبورگینی توانستند در خیابانهای ایران تردد کنند که این نوع خودروها در بسیاری از کشورها تا حال راه نیافته اند . 
مقدمه :
   واردات خودرو یکی از تجارتهای به روز و پر حاشیه در کشورمان می باشد و اخیراً رونق بسیاری داشته است و اختلاف نظرهای زیادی در بین صاحب نظران و فعالان اقتصادی در این نوع تجارت وجود دارد .
   از آنجا که واردات خودرو آسان و پر سود می باشد و از طرف دیگر نیازی به معرفی کالا وارد شده نبوده و بدون هیچ گونه فعالیت بازاریابی ، فروش آن درحداقل ترین زمان مقدور بوده و نتیجتاً برگشت سرمایه این نوع تجارت در کمترین زمان می باشد و با اندک نگاهی در خیابانها می توان کاملاً خواسته های مشتریان را شناسائی کرد به همین دلیل در این حوزه ، تجار زیادی که حتی در زمینه های اقتصادی دیگر دارای فعالیت بوده اند با تغییر در رشته خود به این بازار روی آورده اند .
   مبـدأ 50% خـودروهای وارداتـی از کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص امارات است و با مقایسه قیمت کارخانه ائی این نوع کالاها در بازار ایران به اختلاف قیمت تعجب بر انگیزی پی خواهیم برد .
   بازار تشنه ایران ، شاهراهی برای عرضه مدلهای ، خودروهای کره ائی و لوکس برای خودروسازان خارجی شده است و متاسفانه این تشنگی موجب فراهم شدن زمینه های سوء استفاده در کلیه مراحل این تجارت در ایران و حتی برای نمایندگی های این خودروها در کشورهای حاشیه خلیج فارس شده است .
 
 واردات خودرو  :
واردات خودرو از لحاظ انواع آن به سه  دسته طبقه بندی می شود که عبارتند  از : واردات سواری ، کامیون و اتوبوس ، ماشین آلات راهسازی و معدنی و خود واردات سواری خود نیز به سه دسته واردات موقت ، قطعی ، منطقه آزاد تجاری تقسیم بندی می گردد که در این تحقیقات واردات قطعی خودرو مورد بحث است . واردات قطعی خودرو در کل  از رویه های واردات قطعی انواع کالا پیروی می کند و مراحل گام به گام واردات کالا در این نوع کالا بر حسب شرایط خود باید طی شود تا خودروی وارد شده آماده فروش برای مصرف کننده در بازار ایران گردد . تعريف واردات قطعي :  روي هاي است كه به موجب آن اجازه داده می شود تا كالاي وارده به قلمرو گمركي كه براي مصرف در داخل كشور است و به طور دائم قرار است در كشور بماند، با پرداخت هرگونه حقوق ورودي و مالياتهاي متعلقه و انجام تشريفات گمركي قطعي، از گمرك ترخيص شود. ( 1 )
 
1-      سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران/خدمات و فرمهای الکترونیکی/ مدارک ، فرمها و فرآینده های ترخیص کالا در گمرک صفحه 6                                                                                                                         http://www.irica.gov.ir
گامهای واردات خودرو
1-   شناسائی فروشنده
2-   انتخاب نوع خودرو که مطابقت با 4 شرط لازم را داشته باشد
3-   اخذ پروفرما از فروشنده
4-   اخذ مجوزهای چهار گانه
5-   انجام ثبت سفارش و خرید
6-    حمل کالا از مبداء به انبار گمرک مورد نظر
7-   انجام تشریفات گمرکی
8-   انتقال خودرو به شماره گذاری
آشنایی با مراحل مهم واردات خودرو :
  دولت آيين نامه برای واردات خودرو تهيه کرده که براساس آن هر ايرانی چه حقیقی و حقوقی می تواند خودروی خارجی از شرکتهای بزرگ خودرو سازی جهان بر اساس این آیین نامه که از سوی قانون گذار تعیین می گردد وارد کند.  به گزارش روابط عمومي گمرك، آيين‌نامه ضوابط فني واردات خودرو در تاريخ يكم تيرماه 1382 به استناد اصل يكصد و سي و هشتم قانون اساسي به تصويب هيأت وزيران رسيد و آيين‌نامه اجرايي آن در 11 ماده از تاريخ 10 تيرماه 1382 به گمرك ايران جهت اجرا ابلاغ شد. 
در مصوبات دولت این موارد برای خودروهای وارداتی لازم دانسته شده است :
1-    بر اساس اين آيين نامه واردات خودرو از کارخانجات بزرگ خودرو سازی مانند شرکت های تويوتا ، نيسان، متسوبيشی ، هوندا ، جی ام ، پژو ، مزدا ، رنو و سيتروئن ، کیاموتورز ، هیوندا ، ولوو .... مجاز است که اخیراً مجدداً نمایندگان شرکتهای بنز ، بی ام و ، مازاراتی ، پورشه در ایران در حال اخذ مجوزهای مجدد جهت واردات این نوع خودروها هستند که با صدور مجوز برای نمایندگی های این شرکتها ، واردات این خودروها برای سایر بازرگانان نیز ممکن خواهد بود .
2-   بر اساس ماده 1 آیین نامه ضوابط واردات خودرو ، واردات این کالا منوط به وجود نمایندگی رسمی خدمات پس از فروش در ایران است که تعیین این ضوابط و نظارت بر فعالیت این نمایندگان بر عهده وزارت صنعت و معدن و تجارت می باشد . سایر اشخاص دیگر نیز باید خودروهائی وارد کنند که دارای نمایندگی رسمی در ایران می باشد بعنوان مثال نمایندگی های بعضی از خودروهای خارجی عبارت است از شرکت ایرتویا برای تویوتا ، آسان موتور برای هیوندا ، اطلس خودرو برای محصولات کیا ، ستاره ایران برای بنز ، پرشین خودرو برای بی ام و .
بر اساس ماده 2 این آیین نامه شرکتهای وارد کننده خودرو ( نمایندگی های رسمی ) را ملزم می نماید در هنگام ثبت سفارش در وزارت خانه صنعت و معدن و تجارت ضوابط خدمات پس از فروش و تامین قطعات یدکی موضوع ماده یک و همچنین الزامات مواد 3 و 4 و 5 این آئین نامه را رعایت کند .
3-   براساس ماده 3 بايد خودروهاي وارداتي از نظر آلايندگي‌هاي محيط زيست با استانداردهاي مورد تصويب هيأت وزيران و شوراي عالي حفاظت محيط زيست انطباق داشته باشد. مسئوليت نظارت بر اين امر به عهده سازمان حفاظت محيط زيست است .
4-   ماده 4 اين آيين‌نامه نيز ملزم كرده است خودروهاي وارداتي از نظر استانداردهاي ايمني و كيفيت بايد با استانداردهاي اجباري كشور انطباق داشته و مسئوليت نظارت بر آن برعهده مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران است.  بعنوان مثال داشتن ترمز ABS  - دو پوششه بودن رنگ خودرو – داشتن ایربگ و همچنین طبق ماده 5 آيين‌نامه ضوابط فني واردات خودرو، خودروهاي وارداتي بايد با معيارهاي مصرف سوخت مورد تصويب كميته موضوع ماده 121 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران و يا مرجع ديگري كه براساس قانون تعيين مي‌شود انطباق داشته و مسئوليت نظارت بر اين امر به عهده مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران است.هم‌اكنون گواهي مربوط به معيارهاي مصرف سوخت از سوي سازمان بهينه‌سازي مصرف سوخت كشور كه زيرمجموعه وزارت نفت است، صادر مي‌شود. 
5-   ماده 7 آيين‌نامه ضوابط فني واردات خودرو ورود انواع خودروهاي سواري كه از تاريخ توليد آنها بيش از يك سال گذشته باشد را ممنوع كرده است .
در ماده 8 اين آيين‌نامه آمده است، واردات خودروهاي نو با قدمت تا دو سال از زمان ساخت، صرفاً براي كاربري تاكسي بلامانع است. همچنين براساس ماده 11 مارك، مدل و مشخصات اصلي خودروهاي قابل ورود در چارچوب الزامات ماده 2 توسط وزارت صنع و معدن و تجارت با همكاري وزارتخانه‌هاي نفت، بازرگاني، سازمان حفاظت محيط زيست و مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران اعلام و هر شش ماه يك بار بازنگري خواهد شد. 
6-    مواد 6، 9 و 10 اين آيين‌نامه به موضوع واردات كاميون و اتوبوس، ماشين‌آلات راهسازي و معدني نو و يا كار كرده و سود بازرگاني خودروهاي گازسوز و دوگانه‌سوز پرداخته است. 
 موارد مهم در واردات خودرو
يك دستگاه خودرو به صورت بدون انتقال ارز و بدون داشتن كارت بازرگاني و به منظور مصرف شخصي به نام ايرانياني كه داراي اهليت قانوني ايراني‌الاصل مي‌باشند براي يك بار با رعايت ساير مقررات قابل ثبت سفارش مي‌باشد. اشخاص جهت وارد كردن خودرو به منظور مصرف شخصي ابتدا مي‌بايست مجوز وزارت بازرگاني (ثبت سفارش) را اخذ كند. 
فقط خودروهايي اجازه ورود از سوي اشخاص فوق را دارند كه گواهي‌هاي چهارگانه شامل مجوز نمايندگي خدمات پس از فروش در ايران، استاندارد محيط زيست، ايمني و كيفيت موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي و سازمان بهينه‌سازي مصرف سوخت اين خودروها قبلاً از سوي نمايندگي شركت‌هاي سازنده اخذ شده باشد. باتوجه به توضيحات ارائه شده براي ورود يك دستگاه خودرو داشتن كارت بازرگاني ضرورت ندارد اما واردات بيش از يك دستگاه خودرو تجاري محسوب شده و فقط از طريق ثبت سفارش، ارائه كارت بازرگاني معتبر و از طريق گشايش اعتبار اسنادي (LC) و يا واردات در مقابل صادرات امكان‌پذير است.
ثبت سفارش خودرو در وزارت صنعت و معدن و تجارت  و اخذ مجوز ثبت سفارش وزارت صنعت و معدن و تجارت براي واردات خودرو از سوي اشخاص حقيقي و حقوقي و ارائه آن به گمرك، نشان‌دهنده اخذ گواهي‌هاي چهارگانه واردات خودروست. 
 
اسناد مورد نياز در گمرك براي واردات خودرو ( 2 )
1-   مجوز وزارت صنعت و معدن و تجارت (منظور از اين مجوز ثبت سفارش خودرو يا خودروهاي وارداتي در وزارت بازرگاني است ) ثبت سفارش خودرو در وزارت صنعت و معدن و تجارت فقط با ارائه مجوزهاي چهارگانه كه قبلاً توضيح داده شد، انجام مي‌گيرد.
2-   كارت بازرگاني (براي واردات يك دستگاه خودرو داشتن كارت بازرگاني ضرورت ندارد) 
3-   اظهار نامه واردات تنظیم شده
4-   قبض انبار
5-   بارنامه
6-    فاکتور ( سیاهه خرید )
7-   اعلامیه ارز ( در صورت اعتباری بودنه از طریق سیستم بانکی )
8-   بیمه نامه
9-   پروفرما ( پیش فاکتور )
10-کاتالوگ – بروشور ( حسب مورد )
11-مجوزهای چهار گانه ضوابط فنی واردات خودرو ( قبلاً توضیح داده شده )
     12- وکالتنامه رسمی ، کارت حق العملکاری و یا کارت 382 آئین نامه اجرایی قانون امور       .         گمرکی حسب مورد
حق العمل كار در گمرك به شخصي (اعم از حقيقي يا حقوقي) اطلاق ميشود كه تشريفات گمركي كالاي متعلق به شخص ديگري را به وكالت از طرف آن شخص در گمرك انجام بدهد كسانيكه بدون داشتن كارت حق العمل كاري تشريفات گمركي كالا را به وكالت انجام مي دهند نمي توانند بيش از 10 مرتبه در سال به اين كار اقدام نمايند. مستخدمين تجارتخانه ها يا مستخدمين حق العمل كاران كه منحصرأ كارهاي آن تجارتخانه يا آن حق العمل كار را در گمرك انجام مي دهند مشمول مقررات ماده 382 اين آئين نامه خواهند بود.
 
 
گمركات مجاز براي واردات خودرو
 در حال حاضر 17 گمرك شامل گمركات چابهار، شهيد رجائي بندرعباس، بوشهر، خرمشهر، انزلي، سهلان، شهريار، غرب و جنوب تهران، شهيد باهنر، بندر امام خميني، اروميه، نوشهر، اصفهان و مشهد و اردبیل مجاز به انجام تشريفات گمركي خودروهاي سبك و سنگين هستند .
با بررسیهای بعمل آمده گمرک شهید رجائی بندر عباس ، شهریار ، غرب و جنوب تهران ، بندر امام خمینی و اردبیل در بین این گمرکات بیشترین آمار ترخیص را دارد و خوشبختانه با شرایط موجود گمرک اردبیل نیز در حال تبدیل شدن  به یک گمرک بسیار فعال در این زمینه می باشد .
تعرفه خودرو و موارد مرتبط با آن
 براساس كتاب مقررات صادرات و واردات و تصويب‌نامه هيأت وزيران تا ابتداي سال 1382 و تا زمان قانون تجميع عوارض نرخ‌هاي حقوق ورودي و ماليات بر خودرو براساس قانون خودرو تعيين مي‌گرديد.
در سال 1382 نرخ حقوق ورودي خودرو سواري تا ارزش سيف 44 ميليون ريال 170 درصد و به ازاء هر 22 ميليون ريال مازاد بر 44 ميليون ريال ارزش سيف 10 واحد به درصد حقوق ورودي اضافه مي‌شد.
 سال 1383 نيز باتوجه به حجم موتور خودروهاي سواري، تعرفه واردات خودرو از 130 درصد تا 150 درصد در نوسان بود.
 در سال 1384 تعرفه واردات خودرو 100 درصد تعيين گرديد.
در سال 1388 تعرفه واردات خودرو 90 درصد تعيين شده و براساس قانون توسط گمركات اجرايي از واردكنندگان خودرو اين ميزان حقوق ورودي اخذ مي‌شود. 
در سال 1392 بعلت بالا رفتن نرخ ارز تعرفه واردات خودرو 40 درصد تعیین شده است . ( 3 )
درخصوص حقوق ورودي و سود بازرگاني واردات خودرو در سالهاي اخير مجلس شوراي اسلامي رأساً تصميم مي‌گيرد. 
  
نحوه تعيين ارزش خودروهاي وارداتي
 ارزش هر يك از خودروهاي وارداتي باتوجه به مدل، تيپ، حجم موتور و مارك خودرو با همكاري نمايندگي شركت سازنده خودرو در ايران توسط دفتر تعيين ارزش گمرك ايران تعيين مي‌گردد. دفتر تعيين ارزش انواع خودروهاي وارداتي را در ليست ارزش (Price List) جمع‌آوري و به گمركات اجرايي جهت اجرا ابلاغ مي‌كند. 
 گمرك ايران به استناد اين مصوبه و آيين‌نامه 11 ماده‌اي آن و براساس مقررات صادرات و واردات و قانون امور گمركي به نحوه واردات خودرو نظارت و قوانين مرتبط با آن را در اين خصوص اعمال مي‌كند. 
 براساس اين مصوبه و آيين‌نامه 11 ماده‌اي آن ، واردكنندگان خودرو ملزم به اخذ گواهي‌هاي چهارگانه شامل، مجوز نمايندگي رسمي خدمات پس از فروش در ايران از وزارت صنعت و معدن و تجارت ، استانداردهاي آلايندگي‌هاي محيط زيست از سازمان حفاظت محيط زيست، استانداردهاي ايمني و كيفيت از مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، معيارهاي مصرف سوخت از سازمان بهينه‌سازي و مصرف سوخت هستند .
 لازم به توضيح است، طبق ماده 2 آيين‌نامه ضوابط فني واردات خودرو، شركت‌هاي واردكننده خودرو بايد هنگام ثبت سفارش متعهد گردند موضوع مواد (1)، (3)، (4) و (5) اين آيين‌نامه به ترتيب مربوط به خدمات پس از فروش، محيط زيست، استانداردهاي ايمني و كيفيت و مصرف سوخت را رعايت نمايند. بنابراين از نظر گمرك ايران هرگونه ثبت سفارش خودرو در وزارت بازرگاني و ارائه مجوز ثبت سفارش بازرگاني به گمرك نشان‌دهنده اخذ گواهي‌هاي چهارگانه واردات خودرو است. 
2-      سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران / آمار و اطلاعات                                                         http://www.irica.gov.ir
3-      با استفاده از سایت                                                     http://www.ptdgroupco.com/khodro/index.php.html
4-      پایگاه تخصصی ترخیص کالا و ثبت برند تجاری:ترخیص کالا بازرگانی/اطلاعات بازرگانی/ واردات خودرو http://www.iranbc.ir  
 ثبت سفارش خودرو  و مراحل آن  :
متقاضيان ثبت سفارش اعم از حقيقي و حقوقي با مراجعه به وب سايت sabtaresh.tpo.ir  ثبت نام نموده ، با دريافت كدكاربري و رمز عبور شخصي، از طريق اين سايت سفارشات واردات خود را به صورت 24 ساعته، و در هر مكاني كه به شبكه جهاني اينترنت دسترسي داشته باشند ثبت نمايند. لازم به ذكر است كه كليه پيگيريهاي لازم تا حصول نتيجه (دريافت تأييديه ثبت سفارش)، از طريق اين سيستم ميسر مي باشد. متقاضيان پس از اطلاع از تكميل مراحل اداري ثبت سفارش، مي­بايست به مراكز ثبت سفارش ايجاد شده در هر استان مراجعه نموده و پس از پرداخت كارمزد و تحويل اصل مدارك مورد نياز، تأييديه ثبت سفارش خود را دريافت نمايند.( 1 )
نحوه تكميل اوراق ثبت سفارش
تمامي سؤالات درخواستی مي بايست به طور دقيق در سایت مربوطه جواب داده شود که سئولات به صورت کلی عبارت است از :
1-   مشخصات متقاضي طبق مندرجات كارت بازرگاني تكميل گردد، در محل شماره ثبت نام، شماره كارت عضويت وزارت بازرگاني درج شود.
2-   مشخصات فروشنده: طبق مندرجات پروفرما درج گردد.
3-   شرايط قرارداد: با توجه به نوع و شرايط مورد نظر خريدار و فروشنده مندرج در پروفرم درج شود.
4-   مشخصات حمل
5-   مشخصات کالا : بر اساس پروفرما ، تعرفه کالا ئو کتاب قانون مقررات صادرات و واردات تکمیل شود .
 
1-      سیستم مدیریت ثبت سفارشات واردات وزارت صنعت و معدن و تجارت                                             www.ioms.ir
6-    ارائه مجوز ساير سازمان ها مربوطه (گواهي‌هاي چهارگانه شامل مجوز نمايندگي خدمات پس از فروش در ايران، استاندارد محيط زيست، ايمني و كيفيت موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي و سازمان بهينه‌سازي مصرف سوخت )
7-   محل تخصيص ارز ( چون واردات خودرو از محل ارز آزاد صورت می پذیرد لذا نیازی به تکمیل این قسمت نمی باشد )
8-   اوراق ثبت سفارش در محل مربوط توسط متقاضي مهر و امضاء گردد.
ب: مدارك مورد نياز براي ثبت سفارش كالا:
1-   کارت بارزگانی معتبر
2-   کارت عضویت وزارت صنعت و معدن و تجارت
3-   مجوزهای چهار گانه اخذ شده
4-   اصل پروفرما + کپی آن
5-   کاتالوگ خودرو که بایستی تمام مشخات خودرو و امکانات فنی در آن درج شده باشد .
    توضیحات ضروری جهت تکمیل پروفرم براساس فرمت استاندارد  Une Docs توسط فروشندگان خارجی ( 1 )
1-   فروشندگان خارجی موظف به ورود اطلاعات طبق فرمت پروفرم استاندارد بوده و پس از تکمیل  پرنیت گرفته و ممهور به مهر و امضای  خود می نمایند.
2-   فروشندگان خارجی  موظف  به پرینت  فرمت تکمیل  شده پروفرم بر روی سر برگ خود می باشند. کارشناسان سازمان بازرگانی  از تأئید پیش فاکتورهائی که روی سربرگ شرکت فروشنده پرینت گرفته نشده باشد و فاقد مهر و امضاء فروشنده باشند معذورند.
3-   در هنگامی که فروشنده و خریدار قصد معامله از طریق گشایش اعتبار اسنادی و یا سایر شیوه ها را دارند الزاماً بایستی اقدام به درج ( Validity date of P/I ) تاریخ اعتبار پروفرما نمایند . لازم به توضیح اعتبار پروفرما نمایند .  لازم به توضیح است در هنگام ثبت سفارش از تاریخ صدور پروفرم نبایستی بیش از یک ماه گذشته باشد .
4-   تکمیل قسمت های قرمز رنگ پروفرم برای  کلیه خریدهای خارجی الزامی است و در صورت عدم تکمیل  هریک از بخش های قرمز رنگ کارشناسان سازمان بازرگانی استانها از تأئید پرونده ، معذورند .
5-   تکمیل سایر قسمت های پروفرم حسب نوع معامله ، نحوه پرداخت ، ترم تحویل کالا در مبدأ و یا مقصد ،  الزامی خواهد بود.
6-    در مواردیکه محل و یا بندر محل تحویل کالا در پروفرم نام مبادی  ( در کشور مبدأ )  باشد ( ترمهای FOB و پائین تر ) الزامی به تکمیل  اطلاعات مربوط به حمل کالا نمی باشد . اما در سایر موارد که محل و یا بندر محل تحویل کالا در پروفرم  نام مبادی تخلیه کالا ( در کشورمقصد ) باشد ( ترمهای CFR و بالاتر ) تکمیل اطلاعات مربوط به حمل کالا نظیر وسیله حمل و محل بارگیری ، محل تخلیه ، مقصد نهایی و کرایه حمل  ضروری می باشد .
7-   در مورد خودرو که مشمول رعایت قواعد استاندارد اجباری می باشد ، تکمیل نوع و شماره استاندارد طبق جدول  استانداردهای  مورد قبول موسسه استاندارد در پروفرم ضروری می باشد . خودرو مشمول قواعد استاندارد اجباری که قبلاً توضیح داده شد می باشد .
8-   خودرو به موجب آیین نامه و  مقررات صادرات وواردات و یا بخشنامه های جاری موظف به رعایت نظرات و اخذ مجوز از محیط زیست ، سازمان بهینه سازی مصرف سوخت ، و تاییده وجود نمایندگی خودرو توسط وزارت صنعت و معدن و تجارت می باشند  و وجود  مهر و امضاء این سازمانها توسط دستگاه مربوطه روی پروفرم ضروری می باشد.
9-   کلیه مدارک و مجوزهای اخذ شده باید ضمیمه پروفرم گردد .
10-                      تکمیل وزن خالص هر خودرو  و وزن خالص کل خودروها مانند سایر خریدهای خارجی ضروری می باشد .
11-                      با توجه به اینکه خودرو هزینه بسته بندی ، آموزش و نصب و امثالهـم نـدارد لذا در قسمت سایر هزینه ها   ( Other charges ) نیاز به تکمیل این قسمت نمی باشد .
12-                       سایر اطلاعات ضروری مورد نظر فروشنده در خصوص شرایط پروفرما ، مدت پرداخت وجه ، مدل ساخت خودرو ، جزئیات مربوط به مدل خودرو و امکانات موجود در آن در قسمت ملاحظات ( Note) باید وارد شود .    مانند شماره شاسی ، شماره موتور ، شماره رنگ ، تیپ و سیستم خودرو.
13-                       کسانی که دارای کارت بازرگانی اعم از حقیقی ، حقوقی می باشند ، ذکر شماره کارت بازرگانی در قسمت Buyer’s Commerciak Caerd No ضروری می باشد .
نکته : افرادی که بصورت موردی یا از محل شناسنامه     « یک دستگاه خودرو »  اقدام به ثبت سفارش می نمایند، درج شماره کارت بازرگانی در پروفرما ضروری نمی باشد.
 
1-     سیستم مدیریت ثبت سفارشات واردات   http://sabtaresh.tpo.ir/sys/proformaInvoiceHelp.htm             
هزینه های مشمول و انجام شده  تا خودروی وارداتی به دست خریدار برسد :
1- خرید خودرو : این مبلغ شامل خرید خودرو از کشورهای منطقه ، هزینه های صادرات مجدد مطابق با قوانین کشورها ، هزینه های حمل تا بنادر جهت بارگیری بر روی کشتی و سایر هزینه هایی که مربوط به خرید و سوار کردن خودرو بر روی کشتی های مخصوص حمل خودرو می باشد.
2- ترخیص از گمرک : مبالغی که در گمرک مقصد پرداخت میگردد تا خودرو اجازه ترخیص را پیدا کرده و از گمرک خارج گردد شامل موارد ذیل میباشد : حقوق گمرکی و سود بازرگانی مطابق با مقررات قانون واردات (40%) ، هزینه های بازرسی و استاندارد ، مالیات ارزش افزوده و عوارض کالا و خدمات به میزان 6% انبارداری و سایر هزینه های خرد .
 3- شماره گذاری : مبالغی که نیروی انتظامی دریافت می نماید تا اولین شماره گذاری خودروهای وارداتی را انجام دهد بدین شرح می باشد : مالیات ، عوارض شماره گذاری ، عوارض شهرداری ، عوارض درآمدی دولت (10%) و هزینه پلاک
4-  خودروی فرسوده : طبق مصوبه جدید دولت از تاریخ 01/07/78 به بعد به ازای واردات یک دستگاه خودروی خارجی وارداتی بین یک تا سه دستگاه خودروی فرسوده میبایست اسقاط و از رده خارج گردد. طبق قانون برای خودروهای با مصرف بنزین زیر 6 لیتر در 100 کیلومتر یک دستگاه و برای خودروهای با مصرف بنزین بین 6 تا 10 لیتر در 100 کیلومتر ، دو دستگاه و برای خودروهای با مصرف بیش از 10 لیتر در 100 کیلومتر سه دستگاه خودروی فرسوده می بایست اسقاط و از رده خارج گردد . ضمنا دولت به ازای گواهی اسقاط هر دستگاه خودروی فرسوده مبلغ 15,000,000 ریال دریافت می نماید .
5-  سایر هزینه ها : شامل : حمل و نقل دریایی و زمینی تا گمرک مورد نظ ، هزینه های ثبت سفارش ، هزینه های بازرگانی و گمرکی ، بیمه نامه شخص ثالث ، مالیات ارزش افزوده خدمات، هزینه کارت بازرگانی و هزینه انتقال از کارت بازرگانی به نام خریدار می باشد .
 
نمونه قرارداد ترخیص خودرو
قرارداد حق العملکاری
ماده 1 - طرفین قرارداد : این قرارداددر تاریخ ---------------فی مابین آقای---------------------فرزند--------------به شماره شناسنامه-----------صادره از-------------به نمایندگی ازخودشان به نشانی : ------------------------------------------------------تلفن---------------------همراه:------------------------به عنوان کارفرما و صاحب کالا و آقای --------- به نمایندگی از : شرکت --------------- به کد اقتصادی411-------- بعنوان نماینده وکارگزار که از این پس کارگزار نامیده می شود منعقد میگردد .
ماده 2 - موضوع قرارداد :عبارت است از ترخیص--------دستگاه ---------------- به نمایندگی از طرف اول قرار داد به ارزش ------------------دلار
الف : ترخیص کالای مذکور از گمرکات ایران و تحویل به صاحب کالا یا نماینده قانونی ایشان.
1 - نوع کالا :
2- تعداد کالا :
ماده 3- مدت قرارداد :از تاریخ تحویل اسناد و مدارک حمل کالا به کارگزار به مدت 7 روز کاری میباشد.
تبصره (1) : روزهای تعطیل رسمی در خارج و داخل کشور جزء مدت قرارداد نمیباشد.
تبصره (2) : مسئولیت تاخیر در تحویل کالا به دلیل خلف وعده شرکت کشتیرانی به عهده کارگزار نمیباشد.
تبصره (3) : تاخیر در تحویل کالا به دلیل موارد پیش بینی نشده مانند اخذ مجوز استاندارد یا موارد فورس ماژور یا تغییر قوانین گمرکی و بازرگانی بعهده کارگزار نمیباشد .
ماده 4 - مبلغ قرارداد : توافق گردید کارفرما بایستی جهت انجام امور ترخیص مبلغ --------------ریال به عنوان مالیات کارت بازرگانی به کارگزار پرداخت نماید.
ماده 5 - تعهدات کارگزار :
الف : کلیه مدارک و تصویر پروانه گمرکی را تحویل کارفرما نماید.
ب : کار گزار اذعان میدارد محموله فوق که توسط ایشان خریداری ، حمل و ترخیص میگردد متعلق به آقای --------------------------(کارفرمای قرارداد)بوده و حق هرگونه دخل و تصرفی را از خود سلب شده میداند .
ماده 6- تعهدات کارفرما : الف : کارفرما متعهد میگردد مبلغ ------------------------------ریال را بابت کارمزد ترخیص به کارگزار پرداخت نماید.
ب : کلیه هزینه های ترخیص از گمرک و حمل کالا تا تحویل در تهران به عهده کارفرما میباشد که بایستی به هنگام ترخیص خودرو از گمرک به کارگزار پرداخت نماید.(طبق اسناد و فیشهای پرداختی)
ج : کلیه هزینه های شماره گذاری تا پایان کار به عهده کارفرما می باشد.(طبق اسناد وفیشهای پرداختی)
ماده 7- حل اختلاف : در صورت بروز اختلاف حل اختلاف ابتدا با حکمیت و سپس براساس قوانین موجود قابل پیگیری خواهد بود .
این قرارداد براساس ماده 12 قانون مدنی جمهوری اسلامی درهفت ماده و سه تبصره و دو نسخه و دو برگ تنظیم و در کمال صحت و سلامت عقل به امضا طرفین رسیده و لازم الاجرا میباشد.
کار فرما(طرف اول قرارداد)                                                                       کارگزار(طرف دوم قرارداد)
مراحل شماره گذاری خودرو :
الف ) پس از ترخیص خودرو، اولین مرحله جهت اخذ پلاک انتظامی مراجعه به معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور جهت پرداخت مبلغ تعیین شده جهت هر خودرو بابت خروج خودروی فرسوده است. جهت ارتباط با معاونت نوسازی به سه طریق می توان عمل کرد: ( 1 )    
1-   سایت اینترنتی به آدرس : www.nosazinavgan.ir
2-   شماره تلفن های: 23-88549420
3-   و یا آدرس: تهران، خیابان شهید مطهری، بعد از تقاطع شهید مفتح، خیابان شهید علی اکبری، خیابان شهید نقدی،پلاک 11
بعد از پرداخت وجه تعیین شده وثبت اطلاعات گمرکی خودرو در سیستم یکپارچه نیروی انتظامی، مانعی برای انتقال خودرو به مراکز شماره گذاری وجود ندارد
ب ) هزینه شماره گذاری خودروهای وارداتی : خودروهای وارداتی جهت اخذ پلاک انتظامی ملزم به پرداخت وجه خروج خودروی فرسوده ، 10 درصد از ارزش گمرکی کالا (ارزش سیف خودرو) ، هزینه های مربوط به عوارض سالانه و مالیات و هزینه های مربوط به اخذ پلاک انتظامی هستند .
1-      سایت مقالات / شماره گذاری www.ptdgroupco.com/kodro/index.php                                                               
شرايط و مدارك لازم جهت شماره گذاري خودروهاي وارداتي : ( 1 )
 
1-   حضور مالك و يا نماينده قانوني به همراه مدرك شناسائي معتبر
2-    ارائه اصل اسناد و مدارك وسيله نقليه ، خودروهاي ساخت داخل (سند فروش) و خودروهاي وارداتي (پروانه/گواهينامه/مدلول سند گمركي)
3-   اخذ گواهي اصالت اسناد مثبته گمركي از گمرك ترخيص كننده خودرو
4-    ارائه مدارك مبني بر مفاصاحساب ديون دولتي
5-    مدارك احراز سكونت خريدار در آدرس اعلامي
6-     واريز فيش بانكي به مبلغ 000/400ريال به شماره حساب 2171159013002 بنام خزانه داري كل نزد بانك مركزي بابت هزينه نقل و انتقال خودرو
7-    بررسي و تائيد اسناد و مدارك خودرو توسط كارشناس حقوقي مستقر در مركز تعويض پلاك
8-    بازديد و تائيد كاردكس به منظور احراز اصالت خودرو توسط افسران كارشناس عالي تصادفات و امور فني بازنشسته و ممهور نمودن كاردكس به مهر و امضاء افسر بازديد كننده مجاز. 
9-   تخصيص پلاك به فرد بر اساس محل سكونت مالك
10-پرداخت هزینه پستی به مبلغ 000/49 ریال جهت ارسال کارت مشخصات خودرو
 
 
1- موسسه راهگشا                                                                                          http://btnrahgosha.ir/page.php?195
نحوه محاسبه حقوق گمرکی و مبالغ پرداختی ترخیص خودروی سواری :
1-    تبدیل ارزش ارزی خودرو به ریال (یادآور می شود ارزش ارزی خودرو توسط گمرک تعیین شده است و این مبلغ ارزش فوب کالا نامیده میشود.)
2-    کرایه حمل به ریال
3-    نرخ بیمه حمل به ریال (در گمرکات اجرایی در صورت موجود نبودن بیمه نامه از مجموع ارزش فوب کالا و کرایه حمل، مبلغ پنج هزارم به عنوان بیمه حمل محاسبه میگردد.)
مجموع سه نرخ بالا(ارزش کالا به صورت فوب و کرایه حمل و بیمه حمل) ارزش گمرکی یا سیف کالا نامیده میشود و ارزش گمرکی کالا مبنای محاسبات گمرک می باشد ( 1 )
با توجه نرخ اتاق مبادلات ارزی و تعرفه های سال 92 حقوق گمرکی ، برای خودرو های سواری، چهل درصد و برای کامیون های کشنده، بین پانزده تا چهل درصد و جرثقیل، هشت درصد و برای لیفتراک های غیر برقی و غیر مستعمل با توجه کتاب مقررات از شش تا بیست و دو درصد ارزش سیف کالا به عنوان حقوق ورودی دریافت میشود.
از مجموع حقوق ورودی و ارزش سیف کالا به صورت جداگانه مبلغ 3.6 درصد و 2.4 درصد مالیات بر ارزش افزوده اخذ میگردد که مجموع این دو عدد معادل شش درصد مالیات ارزش افزوده می باشد.
از ارزش گمرکی معادل نیم درصد به عنوان مالیات هلال احمر دریافت میشود.
مجموع مبلغ حقوق ورودی و مالیات های ارزش افزوده و مالیات هلال احمر، مبلغ پرداختی به گمرک می باشد.
به عنوان نمونه در مورد خودروی نیو سونانتا یا همان YF با ارزش 19330 دلار در پرایس لیست گمرک ایران، محاسبات به شرح زیر است: ( 2 )
ارزش هر دلار به نرخ آزاد تقریبا 30,000 ریال
 
1-      با استفاده از سایت مقالات                                                  http://www.ptdgroupco.com/khodro/index.html
2-      بخشنامه شماره 54118/4882/206/24/117 – 26/03/92 گمرکات جمهوری اسلامی ایران
ارزش خودرو 579,900,000 ریال
کرایه حمل 826 دلار از سوی گمرک تعیین شده است 24,780,000 ریال  
بیمه حمل ( پنج هزارم از مجموع کرایه حمل و ارزش کالا ) و با احتساب ارزش افزوده مبلغ 3,200,000 ریال
ارزش گمرکی کالا (ارزش سیف) 607,880,000 ریال (مجموع بیمه حمل و کرایه حمل و ارزش کالا به صورت فوب)
حقوق ورودی معادل چهل درصد ارزش گمرکی
حقوق ورودی 243,152,000 ریال = 40% * 607,880,000 ریال
شش درصد از مجموع حقوق ورودی و ارزش گمرکی به عنوان مالیات بر ارزش افزوده که به صورت جداگانه 3.6 % و 2.4 % محاسبه میشود.
 851,032,000 ریال  = 243,152,000 ریال + 607,880,000 ریال 
30,637,152 ریال = 3.6% * 851,032,000 ریال
20,424,768 ریال = 2.4% * 851,032,000 ریال
نیم درصد ارزش گمرکی به عنوان مالیات هلال احمر در نظر گرفته میشود.
4,255,160 ریال = 0.5% * 851,032,000 ریال     
مجموع حقوق ورودی و مالیات ارزش افزوده و هلال احمر، مبلغ پرداختی به گمرک میباشد.
243,152,000 + 30,637,152 + 20,424,768 +4,255,160 = 298,469,080 ریال
مجموع مبلغ پرداختی به گمرک مندرج در پروانه گمرکی 298,469,080 ریال
قیمت خودرو هنگام خروج از گمرک = 906,349,080 ریال
هزینه های بعد گمرک و غیره :
هزینه حمل از بندر مقصد تا گمرک مورد نظر 5,000,000 ریال
پرداخت هزینه به نماینده رسمی شرکت خودروی مربوطه در کشور حداکثر 50,000,000 ریال
هزینه خودروی اسقاطی تا سه دستگاه 90,000,000 ریال
هزینه خودروی اسقاطی تا سه دستگاه به دولت 45,000,000 ریال
هزینه دولتی و شماره گذاری 75,000,000 ریال
هزینه های خرد و بازرسی استاندارد و محیط زیست و غیره و پیش بینی نشده 30,000,000 ریال
جمع هزینه های مذکور = 295,000,000 ریال
هزینه خودرو هنگام خروج از گمرک + سایر هزینه ها = قیمت تمام شده و آماده برای فروش
906,349,080  +  295,000,000 ریال = 1,201,349,080 ریال
روند ثبت سفارش خودرو با ارز آزاد ( بعد از برداشتن نرخ ارز مرجع ) چگونه است؟
طبق اعلام دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران کاهش محسوسی در میزان ثبت سفارش خودرو نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته ایجاد نشده است ( 1 ) چون خودروهای وارداتی در دسته کالاهای اساسی نبود‌ه‌اند که با برداشتن نرخ ارز مرجع کاهش واردات آنها چشم‌گیر باشد، از طرفی خودروهای خارجی مشتری‌های خاص خود را دارند. بنابراین کسی که خودروی خارجی بخواهد بهای آن را هم پرداخت خواهد کرد . دسترسی واردکنندگان خودرو به ارز مرجع تقریباً سخت بوده و مربوط به شرایط واردات خودرو که در اولویت دهم قرار گرفته است نمی‌شود، به همین دلیل هم بازار خودروهای وارداتی کلاً ناپایدار می باشد .
 
1-       دفتر مقرارت صادرات و واردات www.donya-e-egtesad.com
 
 
واردات خودرو؛ تجارت پرحاشیه :
واردات خودرو تجارت پر سودی است که طی سال‌های گذشته در روندی پرفراز و نشیب در کشورمان جریان داشته، تجارتی که هم برای واردکننده سود دارد و هم برای دولت. از سوی دیگر مصرف‌کنندگان این خودروها هم با پرداخت بهایی سنگین، از کیفیت این خودروها سود می برند . اما با نگاهی به روند واردات خودرو طی دولت‌های نهم و دهم می‌توان گفت که واردات این کالای لوکس ، در عمر هشت ساله دولت احمدی نژاد هیچ گاه بی حاشیه نبوده است .حاشیه‌هایی که از ممنوعیت و گزینشی شدن خودروهای وارداتی در دوره وزارت علی‌اکبر محرابیان بر وزارتخانه صنعت و معدن آغاز شد و تا ممنوع‌الورود شدن خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی‌سی و جایزه دادن حواله واردات خودرو به قهرمانان ورزشی در دوره وزیر فعلی صنعت ادامه پیدا کرد، حاشیه‌هایی از جنس رانت و دور زدن قانون؛‌ به طوري كه‌ تخلفات چند میلیارد تومانی در این دوره کم نبود. با اين اوصاف مسوولین دولتی در شرایطی از پرونده‌های تخلف در واردات خودرو رونمایی می‌کنند که تاکنون خودروهای لوکس زیادی از مرزهای کشور عبور کرده و در خیابان های شهر جولان می دهند . اما چرا واردات خودرو در این چند سال تا این حد حاشیه‌ساز شد؟ دلیل رفتارهای متناقض دولت در واردات خودرو چیست؟ چه چیز باعث می‌شود که با وجود ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سی سی، واردات آنها همچنان ادامه پیدا کند و از سوی دیگر برخی نمایندگی‌ها به پیش‌فروش این خودروها ادامه دهند؟ دولت در آبان ماه سال گذشته و بعد از افزایش نرخ ارز، به منظور صرفه‌جویی در مصرف ارز و کنترل عبور کالاها به کشور، کالاهای وارداتی را در ده گروه رتبه‌بندی کرد و بسیاری از کالاهای وارداتی از جمله خودرو را به دلیل لوکس بودن از دریافت ارز محروم یا واردات برخي مدل‌ها را ممنوع کرد، این در حالی است که آمارهای واردات خودرو به کشور در ظاهر ثابت می‌کند که قوانین منع واردات و همچنین افزایش نرخ ارز عملا تاثیری بر کاهش واردات خودرو یا خروج ارز کمتر از کشور ندارد . درآمد واردات خودرو وسوسه ای برای دولت اما شاید یکی از دلایل اصلی افزایش واردات  خودرو به کشور، نیاز دولت به درآمد این بخش باشد. درآمدی که به گفته کارشناسان چشم‌پوشی از آن در شرایط فعلی که دولت بیش از هر زمان دیگری به پول احتیاج دارد کمی سخت باشد. شاید به همین دلیل است که بعد از گذشت چند ماه از ممنوعیت واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی‌سی که طرفداران زیادی در بازار دارند، دولت نرخ تعرفه واردات را از 90 درصد به 40 درصد کاهش داده است . در این بین کاهش تعرفه واردات می‌تواند به معنای تسهیل واردات خودرو باشد، خصوصا در شرایطی که به دلیل افزایش قیمت ارز، نرخ موثر تعرفه نه ۴۰ درصد بلکه به گفته کارشناسان چیزی حدود 28 درصد شده است . در نهایت هم می‌توان مشاهده کرد که تمام این ماجراها منجر به کاهش واردات خودرو نشد، بلکه برعکس، خودروهای بیشتری نسبت به سال گذشته وارد کشور شد با این تفاوت که مسوولان عقیده دارند خودروهای وارد شده لوکس نیستند و در دنیا در دسته خودروهای معمولی قرار دارند زیرا حجم موتور آنها کمتر از ۲۵۰۰ سی‌سی است. در این بین به غیر از افزایش واردات خودرو به کشور و به دنبال آن افزایش درآمد دولت، کارشناسان عقیده دارند که ممنوعیت واردات خودروهای 2500 سی سی دو مشکل بزرگ به همراه داشته، ایجاد رانت در واردات خودرو و تنزل کیفیت خودروهای وارداتی.  به این ترتیب به عقیده این کارشناسان هرچند درآمد دولت از محل واردات خودرو سر جای خود باقی است، اما در پشت این درآمد رانت زیادی به وجود آمده است . قوانینی که رانت می آورند اینکه دولت واردات پرسود خودرو را با پا پس می‌زند و با دست پیش می‌کشد، رفتار متناقضی را در اجراي مقررات مربوط به این بخش به‌وجود آورده است، تا آنجا که کارشناسان عقیده دارند فاصله زیادی میان حرف‌ و عمل دولت وجود دارد. دولت در جایی واردات خودرو را گزینشی می‌کند و در جای دیگر مقررات خاصی برای ممنوعیت خودروهایی خاص وضع می‌کند، اما کمی بعد با صدور مجوزهایی خاص تمام حرف‌های خود را دور زده و قوانین ممنوعه برای برخی مشروعیت پیدا می‌کند. در کنار تمام اینها، افزایش قاچاق خودروهای ممنوع‌الورود به واسطه قوانین سلبی را هم باید در نظر گرفت ، نمونه اش واردات 144 پورشه به کشور است که چندی پیش اتفاق افتاد . اما اما یکی دیگر از نمونه‌هایی که کارشناسان آن را رانت قانونی می‌خوانند، امتیازی است که برای واردات هر نوع خودرویی تحت عنوان جایزه به ورزشکاران داده شده است. کارشناسان در این رابطه عقیده دارند امتیازی که برای واردات خودرو به ورزشکاران داده شده است کاملا غیر عادلانه است زیرا در کشور افراد لایق بسیاری برای چنین جوایزی وجود دارند و چنین حرکت‌هایی از سوی دولت می‌تواند موجی از انتظار را در میان اقشار مختلف اینجاد می کند . کارشناسان عقیده دارند هر چند این اقدام بار مالی کمی برای دولت دارد، اما چنین جوایز خارج از عرفی به معنای یک رانت رسمی از سوی دولت است . بالاخره رویه واردات خودرو چیست ؟ یکی از مسائلی که طی سال‌های اخیر موجب ایجاد حاشیه‌های فراوان برای واردات خودرو شده است، نامشخص بودن رویه واردات است.
 
تجارت پرحاشیه ، دنیای اقتصاد
 
سودهای حاصل از واردات خودروهای گرانقیمت :
یکی از گران ترین های اردیبهشت ماه SL۵۰۰ ۱۶۰هزار دلاری معادل ۳۹۵میلیون تومان بوده است.
اما سودی که نصیب واردکنندگان این خودرو شد چه قدر است؟ در مرحله اول، از آنجایی که حجم گرانترین بنز وارداتی خودروی اردیبشهت ماه، از ۲۵۰۰سی سی بیشتر است، تعرفه واردات این خودرو ۹۰درصد خواهد بود. با احتساب تعرفه ۹۰درصدی، قیمت این خودرو به ۷۵۰میلیون تومان می رسد. ۱۰درصد قیمت خودرو نیز صرف پلاک گذاری می شود که قیمت خودرو را به ۷۹۰میلیون تومان می رساند. اگر سایر هزینه ها را از قبیل خارج سازی خودروی فرسوده و بیمه را ۱۰میلیون تومان در نظر بگیریم، قیمت خودرو به ۸۰۰میلیون تومان خواهد رسید که درکنار کارمزد ۲درصدی قیمت خودرو در بالاترین حالت به ۸۱۰میلیون تومان می رسد. این در حالیست که قیمت این خودرو در بازار ایران ۹۴۰میلیون تومان است و بدین تریتب سودی حداقل ۱۳۰میلیون تومانی نصیب واردکننده این خودرو خواهد شد.
در خردادماه گرانترین خودروی وارداتی یک دستگاه مرسدس بنز S۵۰۰ سفارشی با کیت و آپشن AMG  است که با قیمت ۱۷۵ هزار دلار در گمرک به ثبت رسیده است، قیمت تومانی این خودرو قبل از اخذ گمرکی و دیگر عوارض قانونی معادل ۴۳۰ میلیون تومان در گمرک به ثبت رسیده است و قیمت این خودرو در بازار حدود ۱میلیارد تومان است.
طبق قانون قیمت گذاری خودروهای وارداتی، قیمت این خودرو بعد از تعرفه ۹۰درصدی و هزینه ۱۰ درصدی پـلاک گذاری به ۸۵۰میلیون تومان می رسد. این خودرو نیز سودی حداقل ۱۰۰میلیون تومان نصیب وارد کننده اش ساخت


مطالب مشابه :


واردات خودرو

قوانین صادرات وواردات ورویه های گمرکی - واردات خودرو - - قوانین صادرات وواردات ورویه های




واردات خودرو

آشنایی با واردات خودرو در ظاهر ثابت می‌کند که قوانین منع واردات و همچنین افزایش نرخ




پیشنهاد بازنگری در قوانین واردات خودرو

غذا - پیشنهاد بازنگری در قوانین واردات خودرو - غذا برای تو




قوانین و سوالات متداول منطقه آزاد اروند

ارزان ترین قیمت واردات خودرو - قوانین و سوالات متداول منطقه آزاد اروند - قیمت روز خودرو های




سازمان وظایف گمرک

قوانین صادرات وواردات ورویه های گمرکی - سازمان وظایف گمرک - - قوانین صادرات واردات خودرو.




مجوز جدید واردات خودرو برای جانبازان

نوای گیلانغرب - مجوز جدید واردات خودرو برای جانبازان - اولین سایت خبری،تحلیلی اجتماعی




سرنوشت واردات خودرو در سال آینده

پورشه - سرنوشت واردات خودرو در سال آینده - آخرین اخبار، مقالات و بررسی خودرو های داخلی و




لیست خودروهای وارداتی مجاز در سال 91

خودرو برتر - لیست خودروهای وارداتی مجاز در سال 91 - وبلاگ دانش فنی ، اطلاعات مهندسی ،آموزشی




برچسب :